Suriname doet veel te weinig met potentie ICT

10

PARAMARIBO/TOTNESS, 17 aug – Suriname doet veel te weinig met de potentie die ICT biedt. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali. Investeren in nieuwe systemen en uitbreiding van oude alleen, zegt weinig. De vraag is: wat doe je ermee? Dat geldt beslist de miljoenen die staatsbedrijf Telesur stopte in zijn nieuwe zeekabel.

Het project is net opgeleverd. De verwachting is dar onder meer internetverbindingen veel sneller gaan. En dat breedband makkelijker beschikbaar komt. “Maar wat hebben we aan breedband als we zien dat men bij de overheid vol zit met computers en daar kaart op zit te spelen of gaat shoppen“, zei Ameerali tijdens een feestje in Totness, Coronie. Het is hoogtijd voor een omslag.

ICT moet gebruikt worden waar die voor gemaakt is. “De dienstverlening aan het publiek wordt steeds slechter”, aldus Ameerali. Overheid en samenleving moeten bereid zijn tot een mentale omslag. “Wat hebben we anders aan al die technologische vernieuwingen als we onze instelling niet veranderen.” De verbinding van Telesur loopt vanuit Trinidad via Guyana naar Suriname. Het betreft een gezamenlijk project met Guyana.


10 REACTIES

 1. Suriname zit op goud
  Suriname zit op goud

  Suriname zou bedrijven moeten lokken die werkzaamheden willen verplaatsen. Azië en Afrika boeken er succes mee.

  Suriname behoort tot de landen met relatief de meeste natuurlijke rijkdommen en heeft de potentie om economisch gezien een rijk land te zijn. Het beschikt over goud, bauxiet, hardhout, olie en rijke landbouw- en visgronden.

  Toch heeft de ontwikkeling van Suriname sinds de onafhankelijkheid in 1975 stilgestaan, dit ondanks het feit dat Nederland in dat jaar 3,5 miljard gulden (1,6 miljard euro) aan ontwikkelingsgelden heeft toegezegd. Vandaag nog leeft naar schatting zeventig procent van de Surinaamse bevolking onder de armoedegrens. Dat is onaanvaardbaar.
  Maar het land zal zich meer dan voorheen op de integratie in de eigen regio dienen te gaan richten.

  Suriname zal effectiever gebruik moeten maken van haar rijkdommen. Een tot nu toe onontgonnen rijkdom is de kennis van de Nederlandse taal en cultuur. Het is daarom saillant te constateren dat zo weinig Nederlandse bedrijven in Suriname actief zijn. Op het gebied van bijvoorbeeld de uitbesteding van ict- en administratie-activiteiten, ook wel offshoring genoemd, liggen er gouden kansen die 30 jaar falend beleid in één klap kunnen doen vergeten. Niet alleen in Azië maar ook in Afrika schieten offshore initiatieven als paddestoelen uit de grond waardoor miljoenen mensen aan het werk zijn geraakt.

  De verwerking van parkeerbonnen uit New York geschiedt bijvoorbeeld in Ghana en de cameracontrole op parkeerplaatsen in de Verenigde Staten vindt plaats in Kaap Verdië, Franse call centers zitten in Marokko en Algerije vanwege de kennis van het Frans. De KLM heeft haar helpdesk vanwege de taalvoordelen naar Zuid-Afrika verplaatst. In Suriname, nota bene zelf lid van de Taalunie, zit nog niks en dat terwijl offshoring de duurzame oplossing blijkt te zijn voor de bestrijding van de armoede.

  Suriname zou tevens meer moeten inzetten op het leren van de Portugese en Engelse taal zodat ook in de eigen regio actief kan worden geworven. Het aardige van offshoring is dat het alle goede ontwikkelingseigenschappen in zich heeft. Het is arbeidsintensief, je hebt geen dure infrastructuur nodig, het is milieuvriendelijk, het is maatschappelijk verantwoord ondernemen en de middenklasse ontwikkelt zich. Prachtig toch? Het enige dat Suriname nog moet doen is zichzelf in de markt zetten.


  Maak melding

 2. Feestje in Totness?

  Tot in Totness (Coronie) gaat Ameraali zeggen dat zijn ambtenaren spelletjes zitten te doen en te shoppen op de PC?

  Totness (Coronie), het enige distrikt zonder PC of Internet?
  Amper electriciteit en meneer Ameraali wil meer doen met ICT?

  Begin de ambtenaren op te leiden hoe om te gaan met de verschillende mogelijkheden van de computer want de helft weet niet hoe het werkt. Daarom zitten ze te kaarten en te shoppen. Dat is onkunde en onwil bij elkaar.

  Iemand op dit forum schreef zo mooi: “automatiseren komt na mechaniseren van je bedrijf.” Heel goed!
  Maar opleiden komt nog voor automatiseren.

  Zorg voor voldoende electriciteit in het land dan kunnen we verder kijken.


  Maak melding

 3. Ameraali zijn analyse is juist, vooral ten aanzien van dienstverlening.Ik pleit dan ook voor prestatiecontracten. Ambtenaren moeten beseffen dat zij voor de burger zijn. De beschermende wetgeving moet op de helling. Slecht functionerende ambtenaren moeten makkelijker ontslagen worden.Alleen zo kan je een mentaliteitsverandering tot stand brengen.


  Maak melding

 4. Ik ben het helemaal eens met Theo. Ik ben Nederlandse ondernemer en heb nu 2 mensen vanuit Suriname voor ons werken die off-shore werkzaamheden doen. Dat gaat erg goed, en ik zie dezelfde mogelijkheden als Theo omschrijft. Er zijn veel jonge mensen met veel potentie in Suriname. Helaas stemmen deze mensen grootdeels op een politicus die in het verleden bewezen heeft zeer onbetrouwbaar te zijn. Hiermee vergooien ze veel van hun kansen, want grote bedrijven zullen nooit off-shore investeringen doen in een land dat geen betrouwbare leider / politiek heeft. Ik blijf in elk geval voorzichtig, afwachtend doorgroeien, want Suriname is een prachtig lang met heel veel mogelijkheden!


  Maak melding

 5. Beste nr. 18,
  Je hebt niks aan potentie en talent als je een overheid hebt die kansen creëert voor jongeren.
  De vorige regering heeft jaren de tijd gehad om orde op zaken te stellen wat betreft de huidige president.
  Het volk heeft duidelijk gekozen bij de laatse verkiezingen en daar zullen we het mee moeten doen. Bouterse is op een democratische manier aan de macht gekomen.
  Als over 4 jaar Wilders dankzij het NL electoraat premier wordt en moslims gaat vervolgen dan zal je daar ook geen Surinamers over horen klagen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.