Politie A’dam bevriest hulp aan Suriname

59

De Amsterdamse politie zal voorlopig geen mensen meer naar Paramaribo sturen in het kader van een samenwerking tussen Suriname en Nederland op het gebied van politie en justitie. Aanleiding hiervoor is de politieke situatie in Suriname na de verkiezing van Desi Bouterse als president. De Raad van Korpschefs besluit volgende maand of de politiesamenwerking wordt voortgezet meldt het NRC Handelsblad.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot eind 2011 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze projecten. Volgens de krant hangt het af van het standpunt van een nieuw kabinet over het Suriname van Bouterse of dat bedrag nog beschikbaar komt. Voorlopig, zegt een direct betrokkene, „is het afwachten wie er in Suriname op sleutelposities worden benoemd. Wie bijvoorbeeld de nieuwe minister van Justitie wordt.”

De Amsterdamse inzet was de afgelopen jaren goed voor de bouw van zes politiebureaus, inclusief het hoofdbureau van politie en de huisvesting van de landelijke antiterreureenheid. De Surinaamse collega’s kregen verder trainingen voor de arrestatieteams en antiterreureenheden en er kwamen Amsterdamse buurtregisseurs meldt het NRC Handelsblad.

UPDATE: De Nederlandse minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken vindt dat de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten buiten zijn boekje is gegaan door aan te kondigen dat de Nederlandse politie stopt met projecten in Suriname.


59 REACTIES

 1. Nou, ben ik benieuwd naar de reacties van de aanhangers Bouterse.
  Maarrr hoe ging die verhaal verder? hmmmm mm O ja Suriname heeft GEEN hulp nodig van Nederland, want Suriname kan genoeg hulp krijgen van de buurlanden. Dus bij deze wens ik en hoop dat de hulp wel SNEL wordt aangeboden door de buurlanden, maar ik ben wel erg benieuwd naar, WELKE BUURLAND zal het zijn? en niet allemaal tegelijk hahahha

  Trouwens is het jullie ook opgevallen dat PRESIDENT Bouterse niet normaal beschaafd kan praten? hij praat niet, maar hij SCHREEUWT !!!!!! BELACHELIJK
  En schreuwend stond hij van alles en nog te verkondigen, behalve over bestrijding van de CRIMINALITEIT en RESPECT HEBBEN VOOR DE RECHTSSTAAT, nee hoor GEEN WOORD hierover!
  En gelijk heeft hij ook, waarom zou hij over criminaliteit hebben, want dan zou hij echt voor aap staan,maar dan een AAP IN EEN PAK en als de vos spreekt dan, je weet toch wel? boeren pas op je kippen hahahaha.
  Dus als Nederland stopt met hulp te bieden op het gebied van Politie en Justitie dan komt dat erg goed uit voor de President van Suriname en natuurlijk ook voor de andere Rovers.


  Maak melding

 2. Het is al begonnen. De arrogantie van Bouterse. En wij dachten dat ie zich al die jaren ‘geschoold’ en ‘gevormd’ had ? Basis manieren man !!


  Maak melding

 3. Triest en heel erg jammer maar wel begrijpelijk.
  Toch zijn er mensen die de keuzen voor volksmisleider nummer 1 goed praten onbegrijpelijk vindt ik het zelf.
  Ik heb vandaag vernomen dat inspecteur biervliet hoofd van CIVD wordt en dat hij ondersteuning krijgt van Melvin linscheer de beul van het binneland twee figuren met een zeer dubieus verleden, De één bevond zich in gezelschap van een drugsverdachte, toen men hem in de hoedanigheid van hulpofficier van justitie nodig had in een zaak op de politiepost, de andere heeft een lijfwacht van brunswijk koelbloedig door het hoofd geschoten.
  Iedereen kijkt erna en zwijgt niemand zegt wat figuren die mijn volk in het verleden hebben geknecht vernederd ondrukt die krijgen sluitel positie van die moordenaars president namen van Ivan graanoogst hoor ik ook en mijn volk zwijgt net als 1980 ze zijn verdoofd.


  Maak melding

 4. bernard welten u wordt bedankt voor de bouw van de zes politie bureau en niet te vergeten een aantal gebruikte politie voertuigen.

  nederland moet zich schamen om rommel te deponeren in dit land en op de koopt toe een grote bek opzetten.

  ik hoop dat de huidige regering geen gunst meer aanneemt uit nederland.mijn part mag nederland voor goed weg blijven,want met de zogenaamde ontwikkelingshulp is suriname geen stap vooruit gekomen.nederland werkt juist met deze zogenaamde hulp corruptie in de hand.

  nederland je mag echt wegblijven met je hulp,en bedankt voor de genomen moeite.
  Suriname moet leren om zelfstandig haar problemen op te lossen.want bijkans vierhonderd lange jaren zijn we bedonderd door nederland en toch kan mijn landgenoten het nog steeds niet afleren om in de gunst te komen bij deze waardeloze wezens.


  Maak melding

 5. Toppunt van arrogantie, een politiekorps die denk dat ze kunnen bepalen wie de leider of de regering van onafhankelijk land zou moeten zijn.
  Ik durf te zeggen dat ze ons een dienst bewijzen, want toen de front regering van alles en wat kregen, waren we bedelaars volgens vele mensen op diverse forums.
  Nu zullen ze in SU nog harder hun best doen om doelen te bereiken, en zeker weten met ondersteuning van Surinamers hier moet het lukken.
  @Shayrie,
  Ik ben geen aanhanger van Bouterse, maar aanhanger van Suriname en de Surinaamse bevolking.
  We kunnen niet tot den eeuwigheid naar deze mensen hun pijpen dansen.
  Gewoon doen met wat we hebben en wat we zelf kunnen verwezenlijken.
  En om te laten zien wat voor mentaliteit ze ook hebben, het is inmiddels wereldnieuws wat hun korps voor Suriname heeft gedaan en hoeveel ze gegeven hebben.
  Terwijl een bescheiden mens nooit vanaf daken roept, wat hij of zei voor een ander heeft gedaan.
  Een ander op een subtiele manier beledigen, daar zijn ze dol op.
  Ga door Op eigen kracht Suriname, zodat wij met onze hoofden recht kunnen lopen!!!


  Maak melding

 6. ik ben een Hollandse en ik vind dat mijn belastinggeld niet naar Suriname moet. Gaan jillie Surinamers maar eens een keer hard werken. Jullie moeten eens een keer onafhankelijk worden en stoppen met bedelen.


  Maak melding

 7. He he he eindelijkkkk,gelukkig doet de politie dat zelf.
  Suriname zou toch zoetjes aan af willen van het gebedel.Is de Nederlandse politie de beste ter wereld?Neen dus.
  De President moet ze eigenlijk bedanken voor het onderhouden van slappeling Vene en Santoki.
  Ik vond het toen reeds hielelikkerswerk,dat de Ned.politie ,politieburo`s in Suriname moest renoveren om de Sur.politie in comfort te laten werken,dat vond ik een grote schande voor Suriname,voor het trainen van arrestatie-teams idem dito.


  Maak melding

 8. Weer zoiets he hoelang zullen nog bevriezen al die gelden die ze SURINAME schuldig zijn en al die jaren dat ze SURINAME hebben leeg geplunderd en een gouden koets hebben gemaakt voor beatrix vanwaar kwam al dat goud
  van uit SU natuurlijk dus,NED heeft SU altijd al misbruikt en vernederd wat willen ze ons nog aandoen,WE STAAN ER NOG trots al die vernederingen al de gelden die ze bevriezen het leven gaat verder in SU trots die zogenaamde bevriezingen,maar het mooie van ned naar SU toe is dat zei D.D.B hebben geholpen de toemalige regering naar huis te sturen en dachten dat ze met een kleine jongen te doen hadden waarmee ze dachten te kunnen doen wat ze wilden,maar hij D.D.B heeft ze bewezen DAT HIJ GEEN GAT LIKKER IS en ze ook gezegt samen met de zogenaamde venitiaan da”:”IK BEN NIEMADS KNECHT EN NIEMAND IS MIJN MEESTER” dat noemt men MANNEN TAAL/DE TAAL VAN EEN LEIDER en het SURINAAMSE VOLK heeft het begrepen dat ze een DAADWERKELIJKE LEIDER NODIG HEBBEN en daarvoor hebben ze gekozen,J.A.PENGEL heeft eens gezegt”ER ZIT EEN JONGEN IN DE SCHOOL BANKEN ALS HIJ ZAL REGEEREN ZAL NIEMAND HEM KUNNEN STOPPEN”EN NU ZIT HIJ ER,nederland vanaf NU POTEN AF VAN ONS GELIEF SURINAME dit voor de HUIGELAARS:als je surinamer bent doe je ogen open want je SLAAPT NOG dat heeft D.D.B jaren gezegt en het SURINAAMSE volk heeft het eindelijk begrepen en hun ogen zijn nu open dus rest nog van jullie SLAPENDE HUIGELAARS.


  Maak melding

 9. ps,
  Nu moet de nieuwe regering ook alle banden verbreken met de Nederlandse politie,geen underkoffer-rechercheurs meer toelaten om selectief zg criminelen naar nederland te brengen,weg ermee,laten ze zelf in eigen land hun criminelen in de gaten houden.


  Maak melding

 10. niet alleen de politie moe oprotten, maar ook al die andere nederlandse instellingen! zelfs de kerken die voor veel vrdeeldheid zorgen binnen families en de samenleving, mogen van mij weg uit ons mooie suri


  Maak melding

 11. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de Nederlandse politie niet wil samenwerking met de mensen ( drugcriminelen ) die zij in de afgelopem 10 jaar met de Surinaamse justitie achter slot en grendel hebben proberen te krijgen. Rommel deponeren…..Alles war nog en beetje werkt en rijdt in Suriname komt uit Nederland.


  Maak melding

 12. politiek is vies. wie had nederland weer als pres willen hebben drugs baas santhoki of weer opa vene. DU reageer met je eigen naam dan met jou schuil naam, je kan zoveel lullen. weet je als je met je eiegn naam reageerd denk ik dat in de telegraaf de volgende dag staat surinamer dood gevonden langs de A2 want de surinamers lusten jouw rouw.


  Maak melding

 13. Het is natuurlijk doodzonde maar ik kan de nederlandse politie geen ongelijk geven.
  Ook de samenwerking op het gebied van opsporing had al veel eerder moeten worden gestopt.
  Zolang er geen uitleveringsverdrag was tussen Suriname en Nederland had het helemaal geen zin.
  Blijkt ook wel met 2 drugscriminelen aan de politieke top in Suriname.


  Maak melding

 14. Suriname mag nooit meer een roversnest worden waar allerlei soorten criminaliteit een veilig haven vinden…

  De vooruit van de afgelopen jaren mag niet teniet worden gedaan door incompetente personen te benoemen op sleutelposities…


  Maak melding

 15. ned vergeet 1 ding doen ze het voor de surinaamse bevolking of voor bouterse hij is nog niet aan het werk en ned stop al met hulp die ze al jaren hebben gegeven hij kan of mag gewoon niet slagen voor een gekozen volks president dank je wel nederland os land heet suriname en geen bouterse


  Maak melding

 16. De bedelaar heeft uiteraard geen keus. Op het politie opleidingscentrum worden bueraubladen uit Holland bij regenweer gebruikt als bruggenhoofd.

  Bij Defensie heb ik een hoge Nederlandse militair van Surinaamse komaf een aantal afdankertjes waaronder kromgedragen hogeschoenen zien overdragen aan de Surinaamse minister van Defensie, die de goederen vol trots in ontvangst na.

  Wanneer gaat dit ophouden? Suriname heeft niets aan huichelhulp.


  Maak melding

 17. Op de eerste plaats is het jammer dat de Nederlandse overheid heeft besloten niet verder te gaan met het project. Want elke hulp die Suriname kan krijgen is welkom.

  Maar wat ik wel vreemd is waarom de Nederlandse overheid wel bereid is hulp te bieden om gevangenissen en dergelijke te bouwen maar eigenlijk nimmer bereid was om te investeren in het onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en het opvoeren van de productie.
  De projecten die op dt gebied lopen zijn allemaal particulier initiatief.
  De nederlandse overheid heeft nimmer geïnvesteerd in de Surinaamse mens en om het land Suriname daadwerkelijk vooruit te helpen.
  Op het gebied van landbouw, onderwijs, gezondheidszorg en infrastuctuur staat nederland in de wereld hoog aangeschreven.
  Als Nederland werkelijk begaan was met het land Suriname, dan had Nederland die expertise allang overgedragen aan de Surinamer. Maar dat was niet in het belang van Nederland.
  Als Nederland iets voor Suriname doet, dan is dat ook in het belang van Nederland.
  90% van het zogenaamde ontwikkelingsgeld dat Nederland zogenaamd aan Suriname heeft geschonken is weer teruggesluisd naar Nederland. Het ontwikkelingsgeld van Nederland heeft Suriname economisch weinig of niks opgeleverd.
  Onder leiding van Nederland heeft Nederland nimmer een behoorlijke brug gebouwd in Suriname, en nimmer het infrastructuur aangepakt.

  Wij als Surinamers moeten niet zo naïef zijn door te geloven dat Nederland iets voor Suriname doet zonder iets voor terug te verwachten. Voor het bouwen van die gevangenissen in Suriname krijgt Nederland toegang tot alle politie dossiers in Suriname.
  Nederland is namelijk geen sinterklaas.
  Nogmaals alle hulp die Suriname kan krijgen is meegenomen ook van Nederland. Maar die hulp moeten wij in een bepaalde verhoudingen zien.
  Het bouwen van gevangenissen klinkt mooi maar het brengt Suriname geen economische vooruitgang.
  De hulp van Nederland heeft Suriname weinig of niets opgeleverd op economisch gebied.
  Dus als de Nederlandse overheid van mening is hun hulp stop te zetten dan is dat hun goed recht.
  Particuliere ondernemers uit Nederland zullen gewoon in Suriname blijven investeren omdat het investeringsklimaat van Suriname
  ideaal is om winst te genereren.
  En ondernemers zijn nu eenmaal mensen die winst willen maken.
  Recentelijk hebben bedrijven als UPC, Wehkamp en Bol.com callcentra in Suriname geopend.


  Maak melding

 18. Mijne mensen in Nederland en Suriname als iemand op dit forum mij iets tastbaar kan tonen wat nederland voor Suriname heeft gedaan of betekend en ik bedoel echt iets waarvan vele generaties van gebruik hebben of zouden kunnen maken,vermeld het op dit forum.
  Doe dit voor mij als Surinamer omdat ik echt niets kan bedenken dan een paar millioenen die ons afhankelijker heeft gemaakt.


  Maak melding

 19. Praten, praten, praten! Wanneer gaan ze eens wat doen! Jarenlang hoor ik de kreten: “Ik ga mijn land helpen opbouwen”, “We gaan dit doen, ze moeten dat doen!”. Het is nu 2010 en nog worden posities en baantjes verdeeld. Geen enkele hindoestaan als minister. Er wordt wraak genomen op het verleden. Dat is dus eenheid en vooruitgang? Wat voor kritiek de vorige regering ook krijgt, de surinaamse dollar is sterker geworden, de winkels zijn weer gevuld, het land krijgt weer struktuur.
  Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt. Verwacht niet teveel van vriend Chavez, die het in eigen land ook moeilijk heeft. Brazilie ziet “kruimeltje” Suriname nu ook niet direkt als bondgenoot in moeilijke dagen of als handelspartner. Frans-Guyana is een departement van Frankrijk, dat probeert alleen een goed contact te hebben met zijn buurland Suriname. Dan is het grensgebied ook rustig bij hun. Wat hebben ze Suriname te bieden? Landen als China, India, Libie enz. doen niets voor niets. Ze geven 10 dollar en ze pakken er 7 dollar terug. Dus Suriname isoleert zich in Zuid-Amerika. Slim?
  De tijd zal het leren. O ja, honden hebben een baas! Dus gebruik dat woord nooit meer voor een “leider”. Dat doet me teveel aan de slaventijd denken.


  Maak melding

 20. mensen , met andere woorden is suiname niet onafhangkelijk volgens nederland.
  wat hebben surinamers aan nederland , het ging puur om hun eigen belang om suriname door middel van hun politie apparaat suriname te onderdrukken .
  ze mogen ook hun zogenaamde skanners meenemen, want suriname heeft haar rijkdommen niet verkregen met drugs en slavenhandel of afperzing …….. ,dus dat


  Maak melding

 21. Stop!

  Slechte zaak! De bouw van 6 politieburo’s inclusief het hoofdbureau is een geschenk uit NL.

  Indertijd heeft Bouterse het toenmalige hoofdbureau van politie aan de Waterkant met een ander geschenk van NL totaal aan flarden geschoten. Vanaf twee door NL geschonken patrouileboten op de Suriname rivier, werd het buro onder schot genomen met de in SME opgebouwde, eveneens door NL geschonken punt50gers. Totaal verwoest! Suriname in shok!

  Toen al had Desi een hekel aan de politie. Eigenlijk heeft Desi nooit van andere uniformen gehouden dan die van hemzelf. Een uniform dwingt respect af en daar is Desi bang voor, behalve voor zichzelf. Het zal Desi dus een worst wezen dat de politie opleidingen worden stopgezet, het komt hem juist goed uit. Heeft hij straks minder tegenstand van de politie te dulden als hij weer de wapens oppakt. Toendertijd heeft hij heel het politiekorps ontwricht, gesloopt en vernedert.

  Desi Bouterse weet zich weer omringd door oude, militaire en geldzuchtige kornuiten die op de loer liggen om toe te slaan.
  NaMi, hoor jij daar ook bij? Pinto ook?
  Allemaal zaten ze gezellig aan de whisky te lurken terwijl NaMi zijn uiterste best deed om mij op dit forum van alle goedheid te overtuigen.
  NaMi, no whisky today? No man!!


  Maak melding

 22. Ik woon al ruim 40 jaar in Nederland. En ik weet dat dit geen drama hoeft te zijn. Kijk maar naar de Antillen. Kleine eilandjes. Ze bouwen gevangenissen maar geen scholen. Criminaliteit veel hogen dan in Suriname. En hoe lang bouwen en trainen ze daar?

  De Amsterdamse politie heeft zelfs opleiding nodig gehad van zwarte amerikaanse politie instructeurs. De Amerikaanse trainingen zijn beter. Als nederlandse agent een waarschuwingsschot lost vallen er altijd doden. En als gericht schieten is het altijd mis. ( geval Mohamed B.)


  Maak melding

 23. een ieder heeft het recht op zijn of haar eigen mening. Ook de heer Du.
  De mening van de heer Du is vaak ongezouten en soms tot het onbeschaafde toe.
  Echter is dat geen reden om daarop te reageren zoals nr 14 dat doet. Ik distantieer mij bij deze dan ook van de reactie van nr. 14.

  Ik wil de redactie van Waterkant oproepen om voortaan zulke reacties als die van nr 14 te blokkeren.


  Maak melding

 24. Geen drama hoor. Werkloosheid in Nederland. Die gasten die een werkvakantie van maakten.

  Zo kan je ook zien dat die Santhokie niet zo slim was. Het werk werd achter de schermen door anderen gederigeerd. En de mensen maar denken, wat een goede minister is dat. Geen wonder dat hij zich opgaf als adviseur. Jammer dan. Wij gaan het zelf doen. En als er hulp nodig is dan uit Amerika of uit de eigen regio. Geen gifmenegers in onze keuken!


  Maak melding

 25. “Nou, ben ik benieuwd naar de reacties van de aanhangers Bouterse.”

  Bovenstaande vraagt Shayrie
  zichzel luid en duidelijk op @1.

  “Politie A’dam bevriest hulp aan Suriname”
  Dit is de titel van het bericht, als dus verder leest, heeft onze politiemacht niet goed kunnen functioneren, van advieseurs, tot bureau’s, vervoer enz. enz. Alles kreeg men van nederland.

  Nu weet iedereen met een gezond verstand, dat Nederland en Nederlanders niets, nooit gratis weggeven, de vraag is wat kreeg Nederland voor terug?

  Shayrie. Ik persoonlijk schaam mij in tegenstelling tot jou als ik zo’n bericht lees. Dat wij anno 2010 nog zo afhankelijk zijn, dat wij niet eens op eigen benen te staan.

  Een onafhankelijk land, die zichzelf zo liet bevoogden. Goed we weten nu van waar die borstklopperij van Santhokie komt, alle politieposten waarover hij opschepte is gewoon door Nederland bewerkstelligd, zelf zijn adviseurs waren nederlanders.

  De vraag die men zichzelf moet afvragen, Hoe onafhankelijk was Suriname precies onder Front?


  Maak melding

 26. Wat een scheldpartijen over en weer, en waarvoor? Verschillende meningen mag, en ik weet het zeker: ook Surinamers in Nederland en Suriname zijn erg verdeeld. Een volk kiest voor Bouterse. Veel Surinamers steunen hun familie in Suriname (financieel) , maar steunen niet Bouterse, daar twijfel ik niet over. De Decembermoorden worden niet vergeten! Maar dan hoef je elkaar de huid nog niet vol te schelden? Heb altijd goed kunnen opschieten met Surinamers, leuk volk met gevoel voor humor. Daar waar ik mij zorgen maak over slecht geïntegreerde Antillianen, Marokkanen en Turken, heb ik Surinamers altijd als een vriendschappelijk volk leren kennen. Kom op mensen, je kunt je ook gek maken door elkaar op te stoken tegen elkaar.
  “No poti a konofroku herheri ini a nyanyan. Koti en fin’fini fosi”
  ( ofwel, laten we het over iets anders hebben….)

  Bas


  Maak melding

 27. Die Hollanders moeten niet lullen, ze hebben jaren lang mijn land mijn SURINAME lopen plunderen, dus ding sieksie skotoe oso manga ding oto sang ding no wan moro is er niets bij vergeleken wat ze uit SURINAME hebben weggedragen, de grootste rovers en boeven wonen in nederland, jou belasting geld? wij SURINAMERS die in nederland wonen werken keihard voor onze centjes, er is maar een heel klein deel dat gebruik maakt van de steun, en terecht, ze halen terug wat jullie hebben gepikt uit SURINAME. ding .. witmang disie zijn geen mensen maar kinderen van de DUIVEL.mpp witmang.


  Maak melding

 28. Ha hahahahaha! Die Welten heeft opnieuw z’n bek voorbij gesproken zoals Verhagen dat deed. Hij gaat er niet over! Binnenlandsezaken gaat hierover en die beoordeeld de op democratisch gekozen SU Regering op haarbeleid en niet op de daden van één persoon. Sorry voor de pro- en neo’s
  Chinese economie’s wereld grootste na Verenigde Staten. Ze zijn in Suriname. Deze President heeft altijd geroepen dat hulp uit nederland onderdrukkingshulp is. Zo zie maar weer. Als men de Leider niet lust gaar men ’t volk straffen. Mooi niet!


  Maak melding

 29. Er is tijd geweest in suriname waar je politie zelf moest ophalen als je een melding had omdat ze geen auto hadden de hele wagenpark is toen bewust vernietigd door bouterse en zijn mannentjes dat is brantimaka vergeten santokhi heeft goed werk geleverd je mag lullen wat je wil. en aan die kortzichtige figuur op nummer 14 wil ik dit kwijt jij laat zien wat wij al hel lang weten de mc-ers hebben het verstand van een pindadopje.


  Maak melding

 30. Nu Al,

  De nuchtere Nederlander is helemaal in de war, zie daar de emoties in Nederland, Bouterse is gekozen en ze weten het allemaal niet meer.

  “Korpschef Welten berispt om stop Suriname-geld
  dinsdag, 17 augustus 2010 13:20
  Den Haag – Korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie is zijn boekje te buiten gegaan door samenwerkingsprojecten met de Surinaamse politie af te blazen. Niet de politie, maar de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie beslissen daarover. Dat zegt een woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken, CDA). Gisteravond bevestigde Welten een bericht …

  in deze krant dat de Nederlandse politie alle activiteiten op het gebied van politie en justitie stopzet. De afgelopen vier jaar was daar een bedrag mee gemoeid van 12,8 miljoen euro. Er is nog 3 miljoen gereserveerd. Vanochtend is Welten geïnformeerd over het ongenoegen van de minister.

  Foto: Korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie

  Zijn besluit strookt niet met de lijn van Buitenlandse Zaken: „Nederland blijft streven naar een zakelijke en betrokken relatie met Suriname.” Justitie en Binnenlandse Zaken volgen die lijn, aldus een woordvoerder. „Het is dus niet de bedoeling van de regering om lopende projecten te staken.” De korpschef heeft de steun van de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan.

  „De burgemeester is door Welten van zijn besluit op de hoogte gesteld en heeft ermee ingestemd”, aldus zijn woordvoerder. Het college van B en W beslist volgende week of samenwerkingsprojecten in Suriname gestaakt worden. „Het is bijvoorbeeld de vraag of ook humanitaire projecten gestaakt moeten worden”, aldus de woordvoerder. ”

  ——————
  Bericht uit de telegraaf

  “Politiesamenwerking Suriname gaat gewoon door DEN HAAG – De benoeming van Desi Bouterse tot president van Suriname leidt niet tot een verandering of het stopzetten van de samenwerking tussen de Nederlandse en de Surinaamse politie. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken/Justitie) dinsdag laten weten. „De benoeming van Bouterse is op zichzelf voor de Nederlandse regering geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken.”

  De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei dinsdag in de Volkskrant nog dat de benoeming van Bouterse een voortzetting van de samenwerking niet meer mogelijk maakte. „Alle activiteiten en investeringen zullen worden stopgezet”, vertelde hij. Het korps in Amsterdam voert de samenwerkingsprogramma’s tussen de Nederlandse en Surinaamse politie uit.

  Van het stoppen van de gezamenlijke activiteiten blijkt dus geen sprake van te zijn. De minister beslist over de samenwerking. Volgens Hirsch Ballin streeft Nederland naar een „betrokken en zakelijke verhouding” met de Surinaamse regering. „Daarbij zal Nederland de Surinaamse regering beoordelen op haar benoemingen, plannen en daden.”

  Toch heeft de komst van Bouterse als nieuwe president van Suriname in de praktijk wel invloed op de misdaadbestrijding in en in verband met Suriname. De tot vorige week Surinaamse minister van Politie en Justitie Chan Santokhi zei vrijdag in een interview met het ANP dat hij aan het eind van zijn ministerschap merkte dat de opsporing en vervolging van criminele (drugs)netwerken al „ernstig werden verstoord op het gebied van internationale samenwerking met onder meer Nederland.

  „ Er zijn heel wat lopende onderzoeken waarbij Nederland de samenwerking inmiddels heeft gestopt of op een laag pitje heeft gezet gezien de veranderingen hier”, constateerde Santokhi. „Dat is geen goed teken. Als de nieuwe regering internationaal het vertrouwen niet weet te winnen, gaat alles verloren wat op dit gebied is bereikt.”

  En dan gaat er volgens hem nogal wat verloren. „Suriname stond bekend als een groot doorvoerland voor drugs. Dat hebben we enorm kunnen indammen. De top tien van criminele organisaties is volledig uitgeschakeld”, stelde de voormalige minister van Justitie. „Suriname is geen drugsland meer, blijkt ook uit Amerikaanse inlichtingenrapporten.” ”

  ————————————–

  het is duidelijk dat men in Nederland totaal niet weet wat men aan moet. Verhagen heeft voor zijn beurt gesproken en heeft emotioneel gereageerd.

  Nu de felicitaties van USA en Frankrijk, staat Nederland geisoleerd bij.

  Door slim politiek te handelen van MC, zal Nederland gedwongen worden zijn politiek richting Suriname duidelijk te communiceren.

  Nederland zal moeten aangeven welke relatie ze met Suriname precies willen, en hoe die in te vullen.

  Het huidig beleid totnutoe gevoerd, van samen broederschap en liefde voor elkaar maar toch niet helemaal, heeft geen zoden aan de dijk gezet, Suriname is geen stap mee voorruitgekomen.

  Zeg wat je wil en ik vertel als ik mee akkoord ga, meer niet. Er zijn andere spelers met wie ik kan spelen.


  Maak melding

 31. Waarom zien we de onderlinge verstandhouding niet gewoon als samenwerkingsverband.
  Zowel voor de Surinaamse als voor de Nederlandse politie zijn er voordelen.
  Trouwens, Welten heeft voor zijn beurt gesproken: [url]http://nos.nl/artikel/178932-minister-fluit-korpschef-welten-terug.html[url/]. Het is niet aan hem om hier over te beslissen! Ook is het niet de eerste keer dat Meneer Welten voor zijn beurt spreekt en wordt teruggefloten. Nu dus weer!
  Nederland en Suriname zijn met elkaar verbonden, dat is nu eenmaal zo.
  Laten we er op die manier het beste van maken. Geef de huidige nieuwe regering in Su een kans! Gaat het goed en maakt Dhr Bouterse waar wat hij allemaal (heeft) beloofd, laat dan de samenwerking voortduren.
  Goed voor Suriname, de Surinamers, Nederland, de Nederlanders en alle families die verdeeld wonen in beide landen.
  Een goede relatie onderling, op veel manieren, maakt ons allemaal sterker en zal ook zorgen voor een vooruitgaande/groeiende economie en werkgelegenheid in Suriname. Zowel voor de korte als voor de langere termijn! Suriname zal internationaal sterker komen te staan en daarvan profiteren alle Surinamers.


  Maak melding

 32. Wat denken die wouten wel, en vooral die meneer Welten met zijn krasse uitspraken, en daarnet hoor ik via de radio dat deze meneer
  daar helemaal niet over gaat om eea stop te zetten in Suriname, ie sie sa e psa now,die zegt wat en de minister zegt iets anders, boi, sakka mie dja. Als dit gedoe zo door gaat, en je op gegeven moment hoort dat Baas beslist dat hun ambassadeur daar pleite moet en daarna alla deng wit mang dape, ja dan wil ik het zien, hopen dat het niet zover komt!!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 33. Korpschef Welten heeft voor zijn beurt gesproken en is teruggefloten door zijn eigen justitie minister Hirsch Ballin. De lijn van Buitenlandse zaken [goede betrekkingen onderhouden] dient gevolgd te worden.
  Vanna


  Maak melding

 34. laatste nieuws van het Algemeen Nederlands
  Persbureau (ANP).

  De benoeming van Desi Bouterse tot president leidt niet tot een verandering of het stopzetten van de samenwerking tussen de Nederlandse en de Surinaamse politie. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken/Justitie) dinsdag laten weten. “De benoeming van Bouterse is op zichzelf voor de Nederlandse regering geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken.” Dit meldt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)

  Kennelijk heeft Nederland dus toch geen probleem om samen te werken met een ‘drugscrimineel’.

  jammer voor shayrie, du, molenaar etc…
  En nu moeten jullie nu ook zo dapper zijn om met zijn allen een bericht te sturen naar
  de heer Hirsch Ballin dat jullie er niks van begrijpen en dat hij dom en achterlijk is om samen te willen werken met een drugscrimineel.
  Want in jullie ogen is iedereen die bereid is met Bouterse samen te werken dom en achterlijk.

  Kenelijk heeft de heer Hirsch Ballin andere
  gedachten over dan jullie betweters en zogenaamde ‘slimmerikken’.


  Maak melding

 35. August 17th, 2010 at 12:31 pm
  niet alleen de politie moe oprotten, maar ook al die andere nederlandse instellingen! zelfs de kerken die voor veel vrdeeldheid zorgen binnen families en de samenleving, mogen van mij weg uit ons mooie suri

  Mr.ZuidOost

  :-)) :-)) :-))

  Die woont dus duidelijk niet in Suriname :-))
  Wellicht er ook nooit geweest.


  Maak melding

 36. Weer eentje in NL die voor zijn beurt spreekt. Het lijkt wel een bananenrepubliek te worden. Gelukkig heeft de minister deze politiefunctionaris teruggefloten.


  Maak melding

 37. @ marjolein: ik vraag me toch echt af over welke subsidies jullie nederlanders het toch iedere keer hebben. Jullie sturen allang al geen moer meer. Dit komt vanuit EU, waar jullie maar een heel klein deel van uitmaken. En je opmerking over werken….begin eens in de geschiedenis te zoeken en dan zie je dat jouw volk HOLLANDERS ook niet hebben gewerkt voor wat ze hebben, maar door plunderen hier en daar! Wil je dat goedpraten…


  Maak melding

 38. Waar ging het grootste gedeelte van het geld aan op? O ja, natuurlijk! De agenten moeten ook betaald worden. En reizen met het normale volk in de economy class? Welnee man. Heb jij ooit op weg naar Suriname, naast een gesubsidiëerde buurtregiseur gezeten in het vliegtuig? Natuurlijk niet. Ze reizen immers allemaal bussinessclass. De grootste verliezer in deze is de KLM. En er worden natuurlijk hier enkele politiemensen ontslagen want die worden dan overbodig!!!
  De surinaamse politie komt er wel hoor. Ze moeten alleen maar wat menselijker met de bevolking omgaan. Daar heb je de nederlandse politie echt niet bij nodig. Ik durf te wedden dat diezelfde “principiële” agenten zo weer in het vliegtuig naar Suriname stappen als Suriname met een zak geld zwaait.


  Maak melding

 39. wat een stomme zet van de a’damse politie !.
  waar de corruptie binnen de sme-politie ‘in de gaten gehouden’ kon worden en de drugs-transporten mogelijk zijn verminderd, krijg je nu een toename van beide ; immers : big brother is not watching anymore > mogen ze lekker dat geld gaan besteden aan meer ‘100% controles’.


  Maak melding

 40. Suriname geen paniek!

  Deelbericht uit de NRC van 17 aug.2010

  Korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie is zijn boekje te buiten gegaan door samenwerkingsprojecten met de Surinaamse politie af te blazen. Niet de politie, maar de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie beslissen daarover. Dat zegt een woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken, CDA).

  Gisteravond bevestigde Welten een bericht in deze krant dat de Nederlandse politie alle activiteiten op het gebied van politie en justitie stopzet. De afgelopen vier jaar was daar een bedrag mee gemoeid van 12,8 miljoen euro. Er is nog 3 miljoen gereserveerd.

  Ongenoegen
  Vanochtend is Welten geïnformeerd over het ongenoegen van de minister. Zijn besluit strookt niet met de lijn van Buitenlandse Zaken: „Nederland blijft streven naar een zakelijke en betrokken relatie met Suriname.” Justitie en Binnenlandse Zaken volgen die lijn, aldus een woordvoerder. „Het is dus niet de bedoeling van de regering om lopende projecten te staken.”


  Maak melding

 41. Hm, typisch.. ik verneem juist dat de hulp van het amsterdamse politiekorps aan Suriname gewoon doorgaat. Hirschballin liet weten dat er geen enkele reden is om de hulp stop te zetten. Ach, als ik het niet dacht, de laatste tijd merk ik dat Politiek den Haag eerst een paar heftig blaffende honden naar de voorhoede stuurt om dan wanneer het blaffen geen indruk maakt, toch maar weer in te binden. Dat zag je ook al in de aanloop naar Bouterse’s eventuele presidentschap, ook na de inauguratie én gisteren met Welten die even mocht blaffen en stoer doen. 😉

  Eerst een heleboel blaffers er op los laten om de volgende dag weer met iets heel anders voor de dag te komen. Dit gedrag typeert Politiek den Haag dezer dagen tov de wellicht feitelijke situatie in Suriname. Het lijken wel wanhoopskreten van nederlandse kant, ze kunnen of willen immers geen van de tot nu toe geuitte bedreigingen waarmaken. Of…, verwachten ze misschien dat Boutere het van angst in z’n broek zal doen en dan maar aftreedt??? 😆

  Ach ik kan me echt niet voorstellen dat Welten gisteren zelfstandig besloot aan te kondigen de hulp aan Suriname stop te zetten. Dat mag hij gewoon niet, dat is aan de minister van binnenlandse zaken, al heet je Amsterdam! Hij hád gewoon toestemming van HirscB om een beetje te grommen tegen Suriname. Vandaar ik het over een voorhoede blaffende honden heb.


  Maak melding

 42. hallo Brantimakka!!

  Lees jij je eigen commentaar wel eens terug?
  Je hebt het over zelfstandig worden na 400 jaar onderdrukking.
  In 1975 is jouw land onafhankelijk geworden.
  Er is samen met Arron destijds afgesproken dat Nederland nog ontwikkelingsgeld zou betalen.
  Jammer alleen dat het overgrote deel hiervan door jullie eigen leiders is opgesoupeerd! O.a. door Wijdenbosch, met toestemming van jullie huidige president!!
  Dus dat wordt de broekriem aanhalen.

  Het valt mij trouwens op, dat al het geld dat Nederland in het onderwijs in Suriname heeft gestopt, eigenlijk weggegooid geld is!
  Wat een slecht Nederlands wordt er door velen geschreven!

  Mr.ZuidOost,
  Wat dacht je van BISSCHOP Meye??


  Maak melding

 43. Iedereen in de wereld weet dat alle oorlogsvliegtuigen die door de amerikanen waren ingezet om o.a. Nederland te bevrijden van Surinaams bauxiet was vervaardigd.Als Suriname toendertijd zijn bauxiet hulp zou bevriezen dan zouden wij vandaag de dag mischien Duits praten……. Ja toch, Marjolein!


  Maak melding

 44. #29, Bas van Dooremolen

  Bas, weet jij waar ik me als Antilliaan grote zorgen over maak? Over die grote gore onaangepaste troep onbeschofte, helemaal niet van plán zijnde te integreren, op de Antillen vertoevende Makamba’s! Wist je ’t maar, hollanders die altijd maar de muil volhebben van beschaving, de bek vol hebben over integratie van andere bevolkingsgroepen in nederland..maar zelf op de Antillen de koning uithangen en maar klagen over allerlei máár zichzelve wel té verheven voelen om te integreren!!

  Sommigen wonen er al tientallen jaren zonder ooit eens de moeite genomen te hebben ook maar ooit iets van de lokale taal te leren. Alsof dat niet voor hollanders geldt. hollandse kuddes togen naar de Antillen met het “ideefixe” dat de Antillen van hen is..pas op voor de Curacaoenaars, zou ik die troep hollandse viespeuken willen zeggen. Hollanders zoals jou Bas maken zich over alles en iedereen zorgen..maar de manier hoe je schrijft laat me sterk denken aan een Surinamer die een hollander probeert te imiteren. Maar dat geeft niet hoor, daar zijn velen al aan gewend.

  Maar mocht je toch een onvervalste kaaskop zijn, dan zou ik je willen vragen om aan die asociale hollandse troep die op Curaçao verblijft te integreren enof een inburgeringscurus in het papiamentu te gaan volgen. Hollanders op Curacao die in het weekend met hun bezopen kop gelijk een troep reuen alle muren onderpissen, hollanders die met hun bezopen kop gewoon vanuit rijdende auto’s lege bierflesjes op straat kijlen, kortom schofterige makambas.

  En over deze zaken zul je niet in de NSB-kranten van nederland lezen. Net zo schofterig als sommige Antillianen zich in Nederland gedragen, gedragen vele hollanders zich daar, vooral de jongere vakantie gangers, maar óók velen van diegenen die daar tijdelijk werken!. Begin maar eens daarover te denken Bas. Jij zal ook wel z’n type hollander zijn die denkt dat de Antillen ergens in Afrika ligt en dat de Antillianen moslims zijn. Want bij de meeste hollanders reikt kennis van hun eigen vaderlandse geschiedenis niet verder dan hun hollandse R..t! Snap je het beetje beste Bas?


  Maak melding

 45. 47-lan,
  jij komt zeker uit een achterbuurt van nederland.een dorpsidioot zal altijd proberen om aandacht te trekken.jij bent ook een van de waardeloze wezen.

  ga terug in de tijd,dan zal je tot de ontdekking komen,dat wij surinamers nooit in aanraking zijn geweest met financiën uit nederland.dit moet jij aan jou ex minister pronk,wijlen den uyl en daf fabriek in eindhoven vragen.

  in suriname zijn wij geen papegaai/naprater.


  Maak melding

 46. DU,
  Heb jij werkelijk niets positiefs te berde te brengen?. Jij bent het synoniem voor pessimisme. Alles wat niet van pas komt in jou kraam is niet goed. Wat is er feitijk met jou aan de hand. Na sol law e beging.

  Jij hebt het niet eens door dat jij jou land grandioos te kijk zet, voor een bordje linzensoep??? Of maakt het jou werkelijk gee H uit hoe die 400.000 mensen hier verder moeten?


  Maak melding

 47. Eerst wil ik jerrol op nummer 29 dit zeggen bedankt voor jou bijval, dat jij mij onbeschaafd vindt ik te vergezocht dat de waarheid hard is om te horen dat kan ik zien aan de reaktie die mijn posting losmaken wat is er mis met mij potsing nummer 4 en 33 vertel mij dat je hebt mensen hier die zich bedienen van leugen en bedrog misleiding en daar hoor ik niemand wat van zeggen alles wat ik berweer en schrijft staat om het internet het zijn geen leugens maar de waarheid het zou jullie sieren om de leugens en retoriek die hier geplaats worden door een bepaalde groep mensen om ook daar wat van te zeggen ik zegt het nogmaals ik ben geen voorstander van bouterse laat dat duidelijk zijn dus verwacht niets anders van mij ok. .@ pinto hebt jij dat ook afgevraagd toen mijn volk in de rij moest staan voor lege winkels en ook toen ze onderdrukt en vernederd en geknecht werden door jou nieuwe president ? heb jij jou dat ook afgevraagd toen mijn volk in angst moest leven geen medicijnen geen tioletpapier geen onderdelen voor jou auto pinto weet jij dat nog mi boi ik vergeet niet pinto,Ik ben de tijd niet vergeten dat je in suriname bang moest zijn voor jou eigen mening vele hebben dat moeten bekopen met hun leven kranten gebouwen en radio stations werden in brand geschoten omdat ze een andere mening hadden dan de beul van paramaibo ik ben bang dat suriname de zelfde kant weer opgaat als ik hoor wie er allemaal worden benoemd op sleutel positie in mijn land. Pinto dit nog als het gaat om het verdedigen van democratie rechtsorde en de grondrechten van mijn volk dan sta ik aan jou kant maar waneer het gaat om het vertrappen vernietigen van de democratische rechten van mijn volk dan zal ik tegen over jou gaan staan.En om mij te beschuldigen dat ik mijn land suriname te kijk zet laat jij zien dat de mc-ers iedere realiteit missen, jullie belonen een moordenaar drugsveroordeelde met het presidentschap en zetten zo mijn land te kijk voor de ogen van de hele wereld dus kom mijn geen knollen voor citroenen verkopen daar trap ik niet in pinto.


  Maak melding

 48. @Pinto

  Wat klets je. Du geeft bv op 33 een positieve posting hij meldt dat dankzij Santo de politie weer over auto’s beschikt. Is toch positief.
  Of noem je dat negatief? Ja er zat natuurlijk een negatief kant je aan: door DDB’s beleid waren er geen auto’s meer.

  En weet je wat echt negatief is: op de man spelen, schelden, leugens verkopen, en al die andere zaken waarin jij gespecialiseerd bent.


  Maak melding

 49. Ik ben van mening dat wij geen criminele president moeten ondersteunen met wat dan ook. Laat hij zich dan eerst maar eens melden in Nederland.


  Maak melding

 50. Nederland moet zich niet met Suriname bemoeien

  Nederland is goed in het criminaliseren van onschuldige,vanaf de tijd van eddy bruma tot heden worden politieke leiders in suriname gecriminaliseerd door den haag.in suriname wordt de doorsnee nederlander gezien als leugenaar,slijmballen en roddel gek.

  als men een geschenk hebt aangenomen van een nederlander moet je oppassen dat jij later niet wordt gechanteerd.

  AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam neemt een dertigtal hulpprojecten in Suriname onder de loep. Aanleiding is de beëdiging van president Desi Bouterse. Dat bevestigde een woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan woensdag.

  Als nederland het goed meent met suriname,dan zal men niet alleen bij de dertigtal hulpprojecten maar aan alle hulp projecten een stop moeten zetten.we zijn nu echt moe van al die chantage uit den haag.

  Luister jullie toch een keertje naar onze leider en blijft weg met jullie hulp.


  Maak melding

 51. SURINAMERS ZIJN DE WEG KWIJT!
  De Surinaamse gemeenschap kan de starre houding van politiek Den Haag niet begrijpen, terwijl er in soortgelijke situaties heel anders is omgegaan met andere naties: onbegrip als het gaat over de houding die Nederland aanneemt tegenover Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime en tegen over China in de kwestie Tibet.
  Wat is het verschil, wat zijn de belangen, wat wil politiek Den Haag bereiken, wat hebben ze voor ogen met Suriname. Dat zijn steeds weer vragen die onbeantwoord blijven voor een groot deel van de Surinaamse bevolking. De Surinamers zijn de weg kwijt, zij weten niet wat zij van politiek Den Haag moeten verwachten.
  Wel een functionele relatie, maar oproepen tot Europese isolatie. Geen felicitatie maar wel aanwezig bij de inauguratie. Geen persoonlijk handdruk, maar wel naar de receptie.
  Dit zijn allemaal signalen die heel moeilijk te begrijpen zijn voor de doorsnee Surinamer.

  BOUTERSE GEEN RESPECT VOOR DEMOCRATISCHE RECHSTAAT
  Kritiek op het vorige artikel (Surinamer positief over Bouterse) is dat er niets gezegd wordt over het feit dat Bouterse geen respect voor een democratische rechtstaat zou hebben en wat dat zou kunnen betekenen voor de komende jaren in de al instabiele regio.
  In vergelijking met andere” volwassen” democratieën vertoont Suriname als zeer jonge natie zich in een normale groei curve. Andere naties zijn tot volwassenheid gekomen na vele oorlogen, genocide, corruptie, smokkel praktijken, uitbuiting, onderdrukking en kolonialiseren van andere gebieden. Terecht mag er dus gesteld worden dat “Vooruitgang geen illusie is, het vindt plaats, is langzaam en onveranderlijk teleurstellend”
  De Surinaamse gemeenschap heeft al deze gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden nooit ontkend. Het volk is op zoek naar een manier om dit te verwerken, een plaats te geven, maar vooral om verder te gaan met het opbouwen van Suriname. Doelmatigheid van dit alles, is wat het Surinaamse volk voorop stelt. Hoe ga je om met het verleden zonder dat het remmend werkt op vooruitgang c.q. progressieve krachten in de samenleving. De zeer grote groep jongeren vreest dat zij een verloren generatie dreigen te worden als er niet op korte termijn een verwerkingsproces plaatsvindt. Zij zijn bang gegijzeld te worden door het verleden, waaraan ze part nog deel hadden.
  Niet raar dat zij mede hierdoor massaal op een in hun oogpunt progressieve partij hebben gestemd die afrekent met het verleden, maar vooruitgang en verandering propageert.

  SELF-FULLFUILLING PROPHESIE
  In grote delen van de Surinaamse gemeenschap komen er steeds meer geluiden alsof ex-kolonisator graag zou willen dat het mis gaat met Suriname, zodat Nederland weer de helpende hand kan bieden om zo de afhankelijkheid van Suriname in stand te houden.
  De geschiedenis leert ons dat het militaire regime na het opschorten van de ontwikkelingshulp vanuit Nederland, noodgedwongen naar andere middelen zocht en verbonden sloot met regimes die het niet zo nauw namen met de democratische rechtstaat. (Als een kat in het nauw gedreven wordt, maak hij rare sprongen). Door deze starre houding van Nederland zou je bijna denken dat Nederland dezelfde situatie en/of omstandigheid wil creëren, om wederom zijn invloed in Suriname te herstellen of te vergroten.
  Het is publieksgeheim dat tijdens het militaire bewind van de jaren tachtig, het verzet openlijk (financieel)gesteund werd door Nederland. Leden van het jungle commando onder leiding van Ronnie Brunswijk hebben in verschillende interviews onomstreden weergegeven via welke kanalen, instantie en personen de steun georganiseerd werd.
  Zoekt politiek Den Haag rechtvaardiging en legitimering om gemaakte fouten te kunnen herstellen. Of leidt ons vaderland (ex-kolonisator) aan het lege nest syndroom. In dit geval mag het kind uit huis, maar Pa gelooft nog niet in de zelfstandig gemaakte keuzes van het kind. Nog erger, Pa heeft het moeilijk om de levenspartner van het kind te respecteren en vooral te accepteren. Dat de groei naar volwassenheid behalve met geloof in eigen kunnen ook gepaard gaat met de vrijheid om fouten te mogen maken wordt hierbij niet begrepen.
  De jonge natie Suriname is toe aan rust om als zelfstandige natie te streven naar ontwikkeling.
  Dat zij daarvoor een leider kiest die misschien in andere ogen omstreden is, doet niets hiervan af.

  INSTITUTION LIVE LONGER THAN MAN
  Wat het Surinaamse volk ook als zeer denigrerend opvat, is het negeren van het gedachte goed van de NDP, als grootste politieke partij in Suriname. En het feit dat alleen jongeren en niet-intellectuelen dit gedachte goed zouden ondersteunen. De hele discussie is alleen rondom hun leider gefocust, terwijl de partij-ideologie eigenlijk leidend is. Zou de leider door welke reden dan ook wegvallen, de fundamentele zienswijze van de partij zal altijd hetzelfde blijven. Misschien is dat een van de redenen waarom andere landen ervoor hebben gekozen Suriname anders te benaderen dan Nederland. Het besef insitution live longer than man is bij hun al tot volwassenheid gegroeid.
  De Surinaamse gemeenschap is ervan overtuigd, dat wie kiest voor het Surinaamse volk, hun de ruimte geeft om zelfstandige beslissingen te nemen, vervolgens van hun eigen fouten te leren om zo tot volwassenheid te komen. En het kan niet anders, dat Politiek Den Haag in de naaste toekomst tot inzicht zal komen en een ietwat gematigde, constructieve houding zal moeten aannemen tegenover het Surinaamse volk. Of tenminste de weg van rancune te verlaten en te kiezen voor stille diplomatie.


  Maak melding

 52. @ Bratimaka, zielige vertoning, kom eens met een zinnige opmerking.
  @ Gambler, leuk gevonden, aan bauxiet uit Sur. hebben wij onze vrijheid te danken. Nog meer van die intelligente knallers?
  @ Jerrol, ik kan jouw oproep aan de redactie van Waterkant volledig steunen. Je mag best kritisch en negatief zijn maar Odo op 14 overschrijdt alle grenzen van fatsoen. Deze Wild-West blaaskaak verwijt Du dat hij niet onder zijn volle naam schrijft en ondertekent vervolgens met “Odo”.
  Waarschijnlijk een afkorting van
  “Onder De Opium”


  Maak melding

 53. En dit willen de hollanders hebben , dat surinamers elkaar neerhalen .
  en wat mij ook opgevallen is dat mensen van hindustaanse komaf te negatief zijn omtrend dit gebeuren .
  is het omdat de president geen hindu is ?
  of zit het in hun bloed om haat te zaaien ?
  ik denk dat het met beide te maken heeft .
  maar ik haal aan dat het niet om alle hindus gaat , maar wel een zeer hoog persentage .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.