Minister fluit korpschef terug na uitspraak

39

PARAMARIBO/DEN HAAG, 17 aug – De Nederlandse minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken vindt dat de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten buiten zijn boekje is gegaan door aan te kondigen dat de Nederlandse politie stopt met projecten in Suriname. Volgens Welten kan de Nederlandse politie zich niet associëren met de nieuwe bestuurders van Suriname, onder wie president Bouterse, en kan de samenwerking daarom niet worden voortgezet. “Alle activiteiten en investeringen zullen worden stopgezet”, zegt hij in de Volkskrant.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken maakt duidelijk dat Welten hier helemaal niet over gaat en dat hij zijn actie bovendien niet eerst heeft overlegd met het ministerie, dat wel over samenwerking beslist.

“De benoeming van Bouterse is op zichzelf geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken”, aldus het ministerie.


39 REACTIES

 1. dinsdag 17 augustus 2010 14:41
  Welten teruggefloten door Hirsch Ballin
  De benoeming van Desi Bouterse tot president van Suriname leidt niet tot een verandering of het stopzetten van de samenwerking tussen de Nederlandse en de Surinaamse politie.

  Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken/Justitie) dinsdag laten weten. “De benoeming van Bouterse is op zichzelf voor de Nederlandse regering geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken.”

  Korpschef Bernard Welten zei dinsdag in de Volkskrant nog dat de benoeming van Bouterse een voortzetting van de samenwerking niet meer mogelijk maakte. ,,Alle activiteiten en investeringen zullen worden stopgezet”, zei hij. Het korps in Amsterdam voert de samenwerkingsprogramma’s tussen de Nederlandse en Surinaamse politie uit. Van het stoppen van de gezamenlijke activiteiten blijkt dus geen sprake van te zijn. De minister beslist over de samenwerking.
  UPDATE: In een reactie op de verklaring van de minister zegt korpschef Welten: “Deze verklaring geeft aanleiding om hierover met de Minister te spreken. Daarbij kan aan de orde komen op welke wijze de Minister omgaat met de beoordeling van benoemingen, plannen en daden van de nieuwe regering van Suriname. Dit zal ook binnen de Raad van Korpschefs besproken worden.”
  bron:at5.nl

  respect moet men afdwingen,surinamers/
  landgenoten mogen niet gezien worden als een pispaal.


  Maak melding

 2. Soso Bruya in Holland.

  Ze weten het allemaal niet meer, wat een klein landje allemaal teweeg kan brengen.

  Goedzo houden zo die Mediastilte vanuit Suriname, niet reageren. Laat ze in Nederland eerst tot inkeer komen en vertellen wat voor beleid ze richting Suriname willen.

  Wedden dat ze momenteel al van USA en Frankrijk te horen hebben gekregen dat ze met hun opstelling, Suriname richting Chavez, China en Brazilie duwen.

  Belangen gaan voor emotionele uitbarstingen.


  Maak melding

 3. Gedonder!

  Hier komt gedonder van!
  Alle projecten die Nederland in Suriname uitvoert via NGO’s of liefdadigheidsinstellingen gaan ook gewoon door. Die komen het volk van Suriname ten goede dus is dat prima.

  Van Welten weet niet of zijn mensen veilig zijn in deze nieuwe situatie omdat het hier om geuniformeerde, soms gewapende mensen gaat.
  Hier komt nog gedonder van! Misschien dat de minister op zijn beurt wordt teruggefloten.


  Maak melding

 4. Politici van Suriname moeten hierop niet reageren, ook niet tijdens bijeenkomsten. Zorg ervoor dat capabele mensen op sleutelposities zitten, dat is weer een belangrijk signaal!!!


  Maak melding

 5. Heey! Dit doet me denken aan minister Winie Sorgdrager de toenmalige min.v Just. die het hoofd van de nederl.veiligheidsdienst Arthur doktors van Leeuwen de laan uit stuurde. Die had ook te hoog van de toren geblazen en z´n boekje te buiten was gegaan. Die Welten moet dus uitkijken. Hirsh Ballin (jurist) gaat langer mee en weet dat het de bedoeling was de President toen uit het machtcentrum moest worden geweerd door een veroordeling. Waar zijn al die mensen gebleven die zaken met´m hebben gedaan? Een bedenkelijke veroordeling op basis van ’n simpelweg verzonnen verklaring. Geen van beide mensen kenden elkaar maar hebben miljoen aan geld zaken gedaan. Wie geloofd dit?


  Maak melding

 6. Hahahah, soso broeja in patata kondre, dit is echt paniekvoetbal, ze zijn bang voor baas, holland maken jullie je niet druk, baas en zijn mannen gaan goed werk verrichten daar in SURINAME,met of zonder hulp van jullie, broeja no de. landen zat in de regio die wel klaar staan voor samenwerking.

  srudatie


  Maak melding

 7. Wat de minister nu doet , is proberen de uitspraak van Welten die voor z,n beurt heeft gesproken bij te schaven , in de trant van de soep wordt niet zo heet opgelepeld als die wordt opgediend.
  Van Welten is bekend dat hij zegt wat hij denkt en vind, en dat wordt hem niet in dank afgenomen oor zijn meerderen, maar vaak zit er een kern van juistheid in wat hij zegt , alleen praat hij voor z,n beurt.
  Als hij daarna op de vingers is getikt gaat hij gewoon verder waar hij is gebleven.
  Dus meneer Hirsch Ballin, u bent niet blij met deze uitspraak, maar komt t omdat u vindt dat de uitspraak van Welten op een te vroeg tijdstip is geweest,liever op een ander moment , na overleg met u , maar diep in uw hart ook zo over denkt?


  Maak melding

 8. Ze zullen de Surinaamse regering beoordelen op o.a. benoemingen…. wat een verregaande brutale inmenging in aangelegenheden die alleen de onafhankelijke staat Suriname aangaan. SME is niet een provincie van NL!! Zeker niet meer nu Venetiaan en zijn aanhang, zijnde Sardjoe en consorten door het Surinaamse volk zijn af geserveerd! Zij hebben altijd het Nederlandse belang gediend en zo de eer van Suriname geschaad. Dit blijkt duidelijk uit het gemak waarmee Nederlandse bewindslieden en topambtenaren denken dat Suriname een ondeugend kind is dat tot de orde geroepen moet worden. Ze hebben nog niet door dat het is afgelopen!!


  Maak melding

 9. wie gaat wie beoordelen op daden en of handelen,alsof zei het voor het zeggen hebben in suriname,beste hr welten en consorten de zgn hulp die u geeft aan de kps van suriname heeft tot nu toe niet geleid tot vermindering van geen enkele vorm van misdaad,drugs of criminalitiets bestrijding of vermindering daarvan,integendeel heerst rancune binnen het korps in suriname,de bevolking merk niets en ook niets van uw gelden wat heeft men aan meer cellen huizen,transportmidellen en zgn tereur opleiding,what about goede voorlichting,armoede bestrijding,gezondheidzorg,je kan het geld ook liever in nl besteden aan de opleiding voor jou manschappen communicatie technieken,mens vriendelijker behandelen van de burgers ongeacht hun afkomst en de drugscrimminaliteit in nederland tegen gaan maar ik laat je over voor de nieuwe regering (pvv.vvd encda)je nieuwe bazen zullen jou tot bezef brengen met hun op handen zijnde bezuinigen schoenmaker hou je bij jou lees suriname is niet jou B….


  Maak melding

 10. haaa, logisch dat Job Cohen (voormalig bugermeester van a`dam ) steeds in de clinch lag met deze moralistische streber!!! Uitstekend dat deze `schreeuwlelijk` = teruggefloten door de minister!
  Ook Maxime Vehagen begon te blaten zonder dat iets of iemand hem om z`n mening had gevraagd!
  ZOOOOOO Nederlands dit!!! Bleh!
  greeetz,
  w`man


  Maak melding

 11. DUUUUUUUUUUHUUUUUUUUU,
  Waar ben je?

  Vogeltjes, die te vroeg fluiten zijn per definitie voor de poes.

  In jou ijver om dit land weer een hak te zetten bijt jij nu keurig in het zand.


  Maak melding

 12. De minister heeft de korpschef teruggefloten op zijn blokfluit!

  Dit is de politieke realiteit ! Nederland zal nooit en te nimmer gevoelige informatie delen met een regime waar een in Nederland veroordeelde crimineel aan de macht is. Never, Nooit!

  Sweet dreams voor iedereen die het tegendeel beweert.


  Maak melding

 13. Helpen jullie daar in nederland mij even.
  Is deze van welten is dez van welten niet dezelfde die op de vingers getikt was omdat hij teveel reisjes op overheidskosten naar Suriname Maakte?


  Maak melding

 14. Geen probleem zou ik zeggen. Laat de amsterdamse justitie dan maar zelf uitzoeken hoe ze de Amsterdamse criminelen van Surinaamse afkomst moeten aanpakken die naar Suriname vluchten. Zoek het maar uit!


  Maak melding

 15. @ 9 Lucien: Als mocht blijken dat er mensen op cruciale posten worden benoemd met – laat ik het voorzichtig uitdrukken – een niet onbesproken verleden, is de EER van Suriname dan niet aangetast?


  Maak melding

 16. Welten heeft dat na overleg met Burgemeester v.d.Laan gezegd.
  Dus is het een conflict tussen PVDA en CDA.

  je dacht toch niet dat de politie van Amsterdam gevoelige informatie over drugscriminelen met de politie in Suriname gaat delen.
  Dat komt allemaal op het bureau van drugsbaas Bouterse.

  De DEA-agenten van de VS zullen anders wel dwars gaan liggen.
  Die werken nauw met Nederland in het Caribisch gebied samen.


  Maak melding

 17. Pinto,
  aller eerst dit je verbreekt jou afspraak je zou toch niet meer reageren op mijn posting zo zie je dat ik gelijk krijgt afspraken en beloftes gaan niet samen met de mc-ers duidelijk pinto.
  Het is maar wat je persoonlijk uit dit bericht wil halen ik haal hier uit dat men in nederland terecht terughoudend is tegen over de nieuwe regering in suriname omdat er lieden erbij lopen die een drugs en criminele verleden hebben, Maar je kan ook zien hoe de democratie in nederland werkt buitenlandse beleid wordt door de minister uitgevoerd en niet door een korpschef dus hij is terecht terug gefloten men gaat hier op een volwassen manier met elkaar om en daar kunnen jullie in suriname wat van leren één mooi voorbeeld is hoe lacking van alles roept in de media leugens en halve waarheid en niemand fluit deze man terug , alice amafo wordt tot minister benoemd men is er tegen maar iedereen zwijgt zo ga je niet met elkaar op in een democratie. Ik weet al jaren dat de mc-ers hun eigen draai aan dit bericht geven maar dat is meestal voor eigen gebruik, wie niet kan inzien dat een regering onder bouterse ons land mee schade toe zal brengen dan voordelen is rijp voor een gestelijk gesticht.


  Maak melding

 18. Een egotrippende Hollandse korpschef onderneemt serieuse pogingen om de zaak van de Surinaamse mens schade toe te brengen en sommige zieke geesten, die sec uit zijn op wraak vinden dat goed? Je moet dan wel van ppnstr zijn vervaardigd.

  Hoeveel Surinamer bentu????


  Maak melding

 19. @murie,

  Maar zeker wel informatie delen met een regime waar 90 kg cocaine zomaar uit een politiekluis verdwijnt, en waar een procureur generaal met coke in hun kofferbak rond rijdt.
  De toenmalige baas van de politie en dezelfde procureur generaal zijn familie van elkaar.


  Maak melding

 20. Je hebt veel mensen die emotioneel en ondoordracht reageren (de heer Du, de heer Molenaar, etc..) op de verkiezing van de heer Bouterse tot president van Suriname (op democratische wijze gekozen). Zolang Bouterse in zijn ambt als president zich houdt aan de democratische rechtsbeginselen dan is er niks aan de hand.
  Dat is eenmaal internationaal zo afgesproken.
  Eigenlijk sta je als land in je hemd als je
  tegen deze internationale afspraken ingaat en Suriname zou gaan boycotten.
  Daarom hebben landen als Brazilië en Amerika
  ook aangegeven dat Bouterse zich dient te houden aan de democratische rechtsbeginselen.
  Terecht overigens.
  Bouterse is omstreden, uiteraard, maar andere landen dienen zich te houden aan de internationale afspraken.
  Nederland heeft in eerste instantie puur emotioneel gereageerd ( Verhagen en nu Welten). Maar deze reacties waren niet zakelijk en niet volgens de internationale afspraken.
  Nederland is natuurlijk niet gek en Nederland
  wil internationlaal niet afgaan,de heer Hirsch Ballin heeft daarom, met name de heer Welten op een niet mis te verstane wijze terug gefloten.
  Naast de internationale afspraken zijn namelijk ook de eigen belangen van Nederland in het geding.
  Nederland heeft miljoenen geïnvesteerd om met name de drugssmokkel vanuit Suriname te beperken. Als Nederland zich terug zou trekken zou deze investering geheel voor niks zijn geweest. De drugssmokkel naar Nederland zou weer toenemen en het zou Nederland vervolgens weer ettelijke miljoenen
  kosten om dit weer in te dammen. De belangen van Nederland zijn dus enorm en niet te onderschatten. De heer Hirsch Ballin heeft dit tijdig onderkend.

  Indien de heer Hirsch Ballin op basis van emotie zou reageren dan zou hij wellicht de heren Verhagen en Welten gelijk geven.
  Maar de heer Hirsch Ballin snapt best wel dat emotioneel reageren het belang van Nederland zou kunnen schaden.
  De heer Hirsch Ballin komt dus niet op voor de belangen van Suriname maar voor de belangen van Nederland.
  Dus mensen die denken dat Nederland op dit moment de samenwerking op justitieel niveau zou opschorten die leven in een waan.


  Maak melding

 21. ““De benoeming van Bouterse is op zichzelf geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken”, aldus het ministerie.”

  Dat wisten de verstandigen onder ons al, nothing new.

  Als we alle zaken rustig op een rijtje zetten dan zien we dat alleen maar een handjevol samenwerkingsprogramma’s nog lopen, let wel geen enkele die Suriname duurzaam tot ontwikkeling zou kunnen brengen.

  Zo is er geen enkele samenwerkingsprogramma op het gebied van Onderwijs, gezondheidszorg, productiemogelijkheden, waterschapswerken, werkgelegenheid, woningbouw of infrastructuur.

  De enige zichtbare is dat van Juspol die onder Santhokie als een repressie instrument is gaan functioneren, want laten we eerlijk zijn hoeveel mensen zijn door de politie gedood/vermoord de laatste jaren, hoeveel rechtszaken lopen niet tegen politieagenten zelfs tegen de minister hebben we rechtszaken gehad.

  Ook kunnen we stellen dat dit samenwerkingsverband geen veiligheid heeft gebracht in Suriname, als we kijken naar de moorden, kappartijen, diefstallen, kindermisbruik, corruptie, drugssmokkel, drugsdiefstal bij de politie de grote opstanden in de goudgebieden enz. enz.

  Blijkblaar is dit samenwerkingsverband alleen goed voor Nederland geweest, voor een paar miljoenen hebben ze gratis inzage gekregen in het reilen en zeilen van Surinamers en SurNeds in Suriname.

  Voor de rest is ABN, Biliton (die trouwens geen Nederlands bedrijf meer was)weg uit Suriname, dit allemaal tijdens front regeringen.

  KLM zoals velen hier schreeuwen dat ze kunnen gaan stoppen met vliegen is geen Nederlands bedrijf meer, maar gewoon een Frans bedrijf nl. Air France waarin de Franse overheid groot aandeelhouder is. Die zullen nooit toestaan dat er niet meer gevlogen gaat worden op zo’n rendabele lijn enkel en alleen omdat De heer Bouterse op een democratische manier gekozen is tot President en Nederland Suriname graag zou willen boycotten. De felicitatie van Sarkozy zou al genoeg moeten zeggen.

  Ontwikkelingsgelden zijn al opgemaakt door Front zonder dat de Surinamer weet wat er precies met de gelden is gebeurd, ze kunnen in ieder geval niets aanwijsbaar laten zien.

  Met bovenstaande wil ik dus laten zien dat Politiek Nederland tot de conclusie zal zijn gekomen dat als zij stoppen met de weinige samenwerkingsverbanden die er nog zijn, dat ze dan geen enkele relatie meer hebben met Politiek Suriname ook die zakelijke opstelling die ze nastreven zou dan geen zin hebben, waarover zou dan zakelijk gesproken moeten worden. Over de paar Callcenters misschien die we in Suriname hebben, no way dat is bedrijfsleven, die willen geen Politieke bemoeienis.

  Ik zou zeggen wait and see, de soep zal inderdaad niet zo heet worden gegeten zoals velen SurNeds hopen.


  Maak melding

 22. Moet zijn “ze kunnen in ieder geval niets tastbaar laten zien.”

  Ach laat die Muriel maar lekker dromen, volgens haar deelde Nederland alle informatie met Suriname onder front. Ze zullen wel gek zijn geweest.

  Laat ik het zo zeggen het Justiteel apparaat weet veel meer dan de gemiddelde SurNed op dit forum, ergo denk ik dat ze alles weten.

  Niet vergeten dat Nederland langer wist dat Gilds een witwasser was, maar brachten het naar buiten toen ze hem niet meer nodig hadden of hij wilde niet doen wat ze wilden nl, het opstarten van het 8 december proces.

  Time will tell.


  Maak melding

 23. Haat-Liefde verhouding!

  Zeg of schrijf wat u wil. Nederland en Suriname zijn verliefd op elkaar. De ene dag is het haat, de andere dag veel tedere liefde.

  Getrouwd geweest, gescheiden, laten heleboel kinderen achter waarvan een deel van Papa houdt en daar woont en een deel van mama, waar ze ook zijn ingetrokken. Sommigen zijn danook met grote ruzie uit elkaar gegaan.

  Ook de kinderen hebben een haat-liefde relatie waar soms de vonken er duidelijk van afschieten. Je kan het ze niet echt kwalijk nemen met zulke ouders. Een goed voorbeeld, ho maar!

  Bij een scheiding zijn het vaak de papa’s die uit huis gaan en de mama’s blijven in de ouderlijke woning achter. Deze zijn vaak door en naar hun smaak ingericht dus is het voor mama’s normaler om te blijven en voor de papa’s gemakkelijker om naar elders te verkassen. Geen emotionele banden met dat krot. Zo denken de papa’s vaak.

  Maar gelet op de reacties op dit forum zijn er wel emotionele banden tussen deze twee verliefde landen. De een kanniet zonder de ander en andersom ook niet. Waarom? De kinderen!
  NL en SME zijn heel lang getrouwd gebleven omwille van de kinderen, voor de kinderen en met de kinderen. Met veel pijnlijke momenten.

  Dit nu is weer zo’n pijnlijke periode. Maar….het komt weer goed. Niet zoals het vroeger was, maar SME (papa) heeft en is nog steeds op zoek naar andere liefdes en vriendinnen en NL (mama) heeft het er niet erg gemakkelijk mee. Loslaten is het allerbeste, zegt de psycholoog tegen haar.
  Misschien dat de kinderen het ook met elkaar gaan bijleggen. Laat elkaar los!
  Shame and scandle in the family.


  Maak melding

 24. Welten heeft gelijk, hij heeft bereikt dat de discussie op gang is gekomen. Hirsch Ballin voelt zich terecht gepasseerd en moet voor de vorm zijn politieke gezicht redden. Het is uiteindelijk het parlement die beslist of we ons geld nog langer verkwanselen aan de schreeuwers die zelf geen cent te makken hebben. De criminaliteit is Suriname is niet verminderd, dat komt niet door een falend Nederlands hulpprogramma maar door jongeren die zich in hun gedrag gelegaliseerd voelen door het goede voorbeeld van Baas Boef.


  Maak melding

 25. @Blaka bakra: @ 9 Lucien: Als mocht blijken dat er mensen op cruciale posten worden benoemd met – laat ik het voorzichtig uitdrukken – een niet onbesproken verleden, is de EER van Suriname dan niet aangetast?

  Je snapt het niet he? Laat mij het anders stellen: In Amsterdam wordt een nieuwe korpschef benoemd, Suriname is het niet eens met de keuze van de beleidsmakers in Amsterdam en tekent protest aan. Kan je je dan voorstellen dat men in Nederland lachend zegt: ‘Grappig, dat die Surinamers denken dat zij daarin mee kunnen beslissen”. Keer de situatie om en snap wat ik bedoel te zeggen…en dan heb ik het nog niet eens over benoemingen op ministerieel niveau. Maar ja, zij denken dat allemaal te kunnen doen omdat het mocht onder Venetiaan die zich altijd als een knecht heeft opgesteld, so-bun Holland ben de Gado gi dem man disi! En Holland heeft zich daar uiteraard naar gedragen. Nu is het afkicken geblazen en dat gaat duidelijk gepaard met schokkende cold-thurkey verschijnselen en gedragingen. Hoop dat het je nu duidelijk is.


  Maak melding

 26. Gratis heroine verstrekking in Nederland. De Nederlandse overheid is trots op de resultaten die zij heeft bereikt door als dealer op te treden. Waar komt de hero vandaan? wordt het legaal geproduceerd? van wie koopt de Nederlandse overheid de hero? evil devils! en deze dealers menen over baas te kunnen oordelen? autisme in zijn zuiverste vorm!


  Maak melding

 27. @chevalier 31
  “Baas Boef????” Naar de inhoud van jou stuk neem ik aan dat je in Nederland woont.
  Als ik jou was zou ik mij meer bezighouden metde toekomstige “Baas hitler” die als hij zijn zin krijgt jou en het hele Surined gespuis daar het land uitzet. Regelrechts in de armen van jou z.g “Baas boef” die jou ondanks jou kortzichtigheid met “soso lobie” zal ontvangen.


  Maak melding

 28. REDI MUSU,
  Pinto ik wil jou aanraden op jou geschiedenis iets beter onder ogen te nemen zodat jij weet wie redi musu genoemd worden de grootste redi musu is nu jou president hij heeft met behulp van de door jullie zo gehate nederland blanken de jonge democratie in mijn land naar huis geschoten dit zuig ik niet uit mijn duip dat zegt bouterse ook zelf dus bouterse heeft verraad gepleegd pinto de reaktie van jou en watcher zijn kinderachtig onwetend onderedeneerd en te makelijk om te pareren komt met een reaktie waar ik over kan na denken iets zinnig maak het mij moeilijk a.u.b dat kunnen jullie niet omdat je misdaad verraad leugens bedrog misleiding crimininaliteit dictatuur onderdrukking niet goed kan praten mi boi.


  Maak melding

 29. o’moro de kosi da ingi,o’moro aai tranga.
  furu di ben meki wan lo babari,feni dem srefi na bonyo gron.bifo a’yari tapu dan oen sa piki mi baka.

  un no suku da a’ìngi nanga trobi,a’winti o’go meki un blo tapu.
  mi sabi wan sani dati suma suku da ingi nanga trobo,langa libi fu eng no de moro.na bonyo gron nomo a’sago.

  kari dem nem,dam mi sa froiti.
  pas pas wan fu dem hari futu baka.

  mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 30. @ 34 Takiemang
  Ik heb lang getwijfeld of ik wel of niet moest reageren op jouw onzinnige wartaal.
  Ik heb het toch met je te doen, ik hoop dat je eens het licht zal zien. Beterschap.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.