Vakcentrale mist evenwicht in Surinaams kabinet

23

PARAMARIBO, 16 aug – Suriname’s grootste vakcentrale, C-47, mist het maatschappelijk evenwicht in de regering. Volgens Robby Berenstein, voorzitter van C-47, heeft het bedrijfsleven de overhand. Hij houdt dan ook zijn hart vast als het aankomt op maatschappelijk principiële voorzieningen.

Daar wordt het minimumloon toe gerekend. De vakbeweging ziet deze voorziening graag zo gauw mogelijk gerealiseerd worden. De vraag is hoe dit voor elkaar te krijgen. Maar liefst drie bewindslieden komen uit het bedrijfsleven. “Laten we wel wezen, de afgelopen periode is de samenwerking tussen vakbeweging en bedrijfsleven wel verbeterd”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd.

Met slechts één vertegenwoordiger uit de vakbeweging in de regering lijkt alles nu minder zeker. Die vertegenwoordiger, Michael Miskin van vakcentrale CLO, zit nota bene op Handel & Industrie. Tijdens de vorige regering stuitte een wetsvoorstel op het minimumloon op verzet bij het bedrijfsleven. Berenstein hoopt dat de nieuwe regeerders zich houden aan de belofte van regelmatig overleg.


23 REACTIES

 1. Deze hypokriete vakbondslijder met lange ij heeft tijdens het front-imperium niets en dan ook niets voor de werkende mens weten of willen afdwingen.

  Het zijn dat soort figuren, die de tent slopen als zij er zelf niet bij zijn.


  Maak melding

 2. pinto, pinto no rigeri so bouterse heeft helemaal niets voor het volk gedaan hij verscheen zelf niet in het DNA als gekozen lid hij heeft jullie onderdrukt jou land naar de afgrond geleid daar hoor ik jou niets van zeggen inconsequent ding dat je ben pinto vergeet niet dat bouterse ook vakbondsleider heeft vermoord pinto, hypocriete jongen van de klas hielenlikker. ben je vergeten hoe jij reageerde toen er iedere dag stakingen in suriname waren tijdens front regering dat was allemaal goed in jou ogen dat zelfde recht heeft berenstein nu ook om zijn misnoegen te uiten suriname is een democratie het is niet alleen de mc en bouterse en pinto die het voor het zeggen hebben in suriname iedereen mag zijn mening geven ook berenstein begrepen ?


  Maak melding

 3. Volgens mijn inziens hoort een vakbondlijder niet in de regering te zitten..,

  Maar moet onafhankelijk zijn beroep als vakbondsleider namens de werknemer kunnen uit oefenen..

  Dan ben je geloofwaardig eerlijk oprecht bezig de belangen van de arbeidende volk te behartigen en niet anders..

  Maar ja in surbo ben je hielelikker anders tel je niet bij..

  Het volk is ook debit aan en blijft in die misseré zitten tot de dood hen schijdt..


  Maak melding

 4. “Vakcentrale mist evenwicht in Surinaams kabinet”

  Misschien moeten we in Suriname de conclusie trekken dat we gewoon teveel vakbonden hebben. Wat was uw rendement voor het Surinaamse volk Berensteen of wat hebben die twee bewindslieden in het vorig regeerteam precies bewerkstelligd.


  Maak melding

 5. Berestijn zijn buik zit vol..jij weet met wat ?

  En dat ding VAKBOND laat ons niet lachen……… is om de boel in de maling te nemen….laat vakbond waar vakbond is….ik zeg je…. een hoop rommel en frommel…dat is VAKBOND.

  Ik weet niet waarom vakbonden geen politieke partijen worden.


  Maak melding

 6. De vakbonden in Suriname zijn niet onafhankelijk; ze zijn onderdeel van de politieke partijen. De vakbondslijders hebben nog nooit iets gedaan voor de werkende mens in Suriname. Ze hebben alleen de ontwikkeling tegengewerkt en massaal steekpenningen en baantjes aangenomen van hetzelfde bedrijfsleven. Vooral van buitenlandse bedrijven. Het zijn dus allemaal zakkenvullers.
  En dan kritiek hebben op deze regering?
  De militairen en Wijdenbosch hebben, ondanks hun fouten, veeeeeeel meer gedaan voor Suriname dan welke regering van de oude politiek dan ook. Dank zij de tegewerking van dezelfde vakbeweging is veel kapotgemaakt in Suriname. Het zijn dus eigenlijk bedriegers van de werknemers en landverraders. Nu moeten ze laten zien dat ze graag Suriname willen helpen opbouwen.


  Maak melding

 7. SkoebiDU,
  We maken een afspraak: DU staat voor negeren c.q. niet lezen, oké? Wellicht verliezen wij daardoor de aansluiting maar dat is te verkiezen boven jou monotoon gezwets in de ruimte.

  Wat jij neer krabbelt is all the way all the day niets meer dan (tropen) kolder!


  Maak melding

 8. Is het dan zo moeilijk te luisteren naar het punt dat Berenstein probeert te maken? Hij kijkt vooruit en voorziet dat het geen gemakkelijk periode zal gaan worden. Beste mensen, hij vecht toch voor de arbeider, weet je wel, die groep die jullie president zo ziet zitten? Hij voelt zich niet gekend en betreurt dat. Het zou van stijl getuigen als jullie hem gerust zouden stellen door te verzekeren dat DesPres dit als speerpunt zou nemen. Maar het is makkelijker om de man aan te vallen, i.p.v. naar hem te luisteren. (Twee oren, een mond.)

  Probeer het gewoon. Je zult nog verrast zijn.


  Maak melding

 9. Berenstein probeert eigenlijk te zeggen, dat hij of zijn vakbond zijn gepasseerd. Maar dat is logisch, als je de afgelopen 5 – 10 jaar haast niets van je hebt laten horen of iets hebt gerealiseerd. Bovendien zat Siegfried Gilds ook bij HI in de vorige regering.


  Maak melding

 10. Ellende!

  Vaak begint de ellende bij de bonden. RIP Fred Derby was vakbondsleider maar zat ook in de regering. In Nederland was Wim Kok DE vakbondsleider en ging kort daarna Nederland leiden.
  Miskin moet een van de twee doen. Alletwee kan niet! Hopelijk is dat niet zo.


  Maak melding

 11. Vakcentrale mist evenwicht in Surinaams kabinet.

  de vakcentrale, C-47 is een bolwerk van castelen met zijn s p a.natuurlijk mag men opkomen voor de belangen van de aangesloten bonden.maar mag nooit zo zijn dat men de aangesloten bonden gaat gebruiken/misbuiken om coûte que coûte de regering naar huis te sturen.

  welke vakcentrale dan ook,zal zeker rekening moeten houden met de gevolgen van de volkswil en geen nodeloze confrontatie aangaan.men zal de zittende regering de nodige ruimte moeten bieden om het landsbelang voorop te stellen en geen groepsbelang.

  ik hoop dat de heer Robby Berenstein en overige dit goed onthouden en niet op avontuur uitgaan.


  Maak melding

 12. Het is heel jammer maar eenmaal typisch surinaams want die nieuwe regering is nog niet aan het werk gegaan of iedereen heeft er al wat over te zeggen. Ik vind dat je pas kan gaan zeiken als ze hun beloftes niet nakomen. Maar ja, de vraag is wat doe jij om er verandering in suriname te brengen? Mensen het begint bij je denkwijze en als dat in suriname niet veranderd kan ons nieuwe president zoveel willen doen maar komt er ook nooit wat van. Ik heb heel wat commentaar op die berichten op deze site gelezen en vind wat ik soms lees heel triest. Free yourself from mental slavery zoals Bob het zei. Er wonen in suriname nog heel wat slaven.


  Maak melding

 13. Eerst en vooral wil ik jullie zeggen ik ben een belg.Wat er allemaal in het mooie en rijke suriname afspeelt gaat mijn petje te boven.al die politieke scheldwoorden aan Bouterse vind ik jammer en eigenlijk ben ik blij dat hij nu eens aan de macht is als president.Wat hebben de nederlandse baccaras gedaan met suriname leeg geplunderd.wie zit achter de decembermoorden heeft nederland bang dat de eigenlijke waarheid boven komt
  Wat minister Santoki betreft wat heeft hij in het verleden gedaan ook drugs ? Hoe komt hij aan de rijkelijke villa waar hij nu woont ? Dat is toch ook van een grote drugsbaron geweest. Maar waarom wordt de zaak in Nederland niet onderzocht met ziijn coruptieschandalen met de invoer van de chinezen, daar lees ik niets meer over.Waar gaar de bauxiet, goud en andere grondstoffen naar toe,hoe komt het dat de justitie en rechters de meerderheid hebben als hindoestanen. daar zou ik als buitenlander graag meer van willen weten.
  En vergeet niet dat mijn hart in sur ligt want ik ben samen met een creoolse vrouw van een familie die zelf hebben gevochten voor de onafhankelijkheid.En mensen je hebt de baccaras niet nodig je bent slim genoeg om het land zelf te regeren vergeet niet dat de nederlanders grote slavenhandelaars waren en sur volledig hebben kaal geplukt. doe je ogen open en mensen geloof in je zelf je hebt de nederlanders niet nodig


  Maak melding

 14. Vaders Moeders Zonen en Dochters van het land een land die geen eenheid heeft is een land die zwak staat er is veel gebeurt maar laten we dat aan GOD overlaten want hell is hier op aarde een ieder krijgt hier op dit aard bol zijn straf maar laten we nu samen komen en het land sterk maken.iets om over na te denken.


  Maak melding

 15. Pinto,
  afspraken en beloftes gaan niet samen met de mc-ers dus kijk uit wat je zegt a.u.b
  @ cliff,
  slaap jij of zo ? weet jij hoeveel beloftes bouterse nu al niet is na gekomen meneer. laten elkaar niet voor gek houden want daar hou ik niet van.


  Maak melding

 16. Oud-militairen en loyalisten terug

  PARAMARIBO – Terwijl Bouterse de aanhangers en kopstukken van zijn coalitiepartners doet geloven dat ze rijkelijk beloond worden met de benoeming van hun kandidaten op diverse ministeries, sluit hij zijn eigen gelederen af met zijn kameraden uit de tijd van zijn dictatuur. De omstreden oud-militair Melvin Linscheer (57) is weer terug, nu wakend over de veiligheid van Surinames nieuwe president. De man die vanaf 1986 Desi Bouterses voorman was in de bloedige oorlog tegen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk, wijkt in het weekeinde in het presidentiële paleis en op recepties geen meter van het staatshoofd.

  Harvey Naarendorp (60), oud-minister en een van de linkse ideologen van het vroegere militaire regime, is ook terug in het machtscentrum. Net als oud-topmilitair en ex-minister Badrissein Sital (63), ooit opgepakt door Bouterse wegens het plannen van een linkse coup, maar die na een korte gevangenschap in ere werd hersteld. Nieuwe macht

  In de tuin van het paleis, waar de ‘nieuwe macht’ zaterdag in aanwezigheid van het corps diplomatique feest viert, nipt oud-diplomaat Naarendorp aan een drankje. ‘Ja, ik word de nieuwe kabinetschef van Bouterse’, beaamt hij lachend. Sital: ‘Ik ben gevraagd voor twee moeilijke dingen, waaronder de aanpak van de al jaren verwaarloosde rijstsector.’ De rol van Sital is op zijn minst bedenkelijk. Tijdelijk had hij de leiding over inmiddels failliete Wageningen in het district Nickerie. Het faillissement bleek achteraf vooral een samenspel te zijn geweest tussen de leiding en de sponsoren van NDP, zodat grote delen van het bedrijf in handen kon komen van vrienden van Bouterse.

  Wie zijn de machtige mannen rond president Bouterse?

  Surinames staatshoofd belooft een nieuwe wind. Maar vooralsnog zijn de belangrijkste adviseurs die de beloofde ‘kenki’ (verandering) vorm moeten geven, vooral oud-militairen, ex-ministers en naaste vertrouwelingen uit de militaire ‘revo’-tijd.

  Zo bereidde Ivan Graanoogst, voormalig chef-staf van het leger en de man die in 1990 met één telefoontje de regering-Shankar naar huis stuurde, de inauguratie voor. Ook Steven Dendoe (54), een van zestien coupplegers, speelt nu een rol in het paleis. De coördinatie van de inauguratie was in handen van Ramon Abrahams (57), eveneens een oud-militair en al dertig jaar een van de trouwste adviseurs – misschien wel de trouwste – van de oud-bevelhebber. Veeg teken

  Abrahams, die Bouterses verkiezingscampagne leidde, is de enige topmilitair uit die periode die in de regering zit. Het is een veeg teken. Want niet de regering, maar het secretariaat van Bouterse wordt het werkelijke machtscentrum. Veel van zijn vertrouwelingen zouden overigens het antecedentenonderzoek niet hebben gehaald als Bouterse ze in de regering had willen opnemen. Sommige hoge adviseurs, zoals Naarendorp, behoren tot de groep van 25 verdachten van de Decembermoorden van 1982.

  Geheel in Amerikaanse stijl, zo erkent Naarendorp, zal het presidentiële kabinet flink worden opgetuigd. Van hieruit zullen de ministers, onder wie opvallend veel met weinig bestuurservaring, worden aangestuurd. Hoe lang dat goed zal gaan en of de ministers dat zullen accepteren, vooral de bewindslieden die niet tot Bouterses partij behoren, zal moeten blijken. Het doet denken aan de militaire periode toen het Beleidscentrum, waarin de legertop domineerde, het machtigste orgaan was.

  Naarendorp: ‘Onder de regering-Venetiaan was er sprake van een versplintering van de macht. Een tijdelijke verzwaring van het kabinet van de president is daarom nodig, vooral omdat we snel bepaalde doelen willen bereiken. Zo willen we versneld wifi invoeren, zodat het gehele land ontsloten wordt.’ Sital: ‘We willen de productie in de rijstsector verhogen van 200- naar 500 duizend ton.’

  Sterke president

  Bouterse ambieert dus een rol als sterke president. Sital: ‘We willen het Amerikaanse model kopiëren. De Grondwet biedt ruimte voor zo’n uitvoerend presidentschap. Maar dan moet hij wel genoeg deskundigheid in huis hebben. In 1987, toen we met de oude politieke partijen spraken over terugkeer naar de democratie, wilden we dit ook. Maar zij wilden een ceremonieel presidentschap. We hadden toen moeten doordrukken.’

  Wat de rol van sommige intimi van Bouterse zal worden, is nog onduidelijk. Henk Herrenberg (72), oud-ambassadeur in Den Haag en de opvolger in 1984 van Naarendorp als kabinetschef van Bouterse, lacht geheimzinnig op de receptie. ‘Ik wacht het allemaal af.’ Ook over de positie van oud-president Jules Wijdenbosch (69), eveneens aanwezig, wordt volop gegist. Onder zijn omstreden presidentschap kreeg hij ruzie met Bouterse, maar een paar jaar terug verzoende hij zich met de NDP-leider.

  De oud-president voerde de laatste weken de onderhandelingen met de coalitiepartners. Sital: ‘Hij is niet totaal uitgeschakeld. Maar zijn rol zal meer een belangrijke, adviserende rol op de achtergrond zijn.’


  Maak melding

 17. James Bond!

  Als de partij van RIP Fred Derby in de regering zat, was James Bond op vakantie.

  Als de partij van RIP Fred Derby in de opositie zat, was James Bond terug.
  Dan organiseerde hij de wildste stakingen om zodoende de regering te verzwakken. Zielig!

  Ellende begint bij de Bonden als de verhoudingen scheef zijn. En als dat wat Orakel hierboven schrijft waar (feit) is, dan kan geen enkele bond aan een staking beginnen want dan komen de wapens terug.


  Maak melding

 18. @ DU

  Hier had ik het nou precies over toen ik Bob citeerde lees eerst zorgvuldig en geef dan je mening. Misschien dat meneer Bouterse jouw voor kerst een fiets had beloofd en die belofte niet is nagekomen maar daar had ik het niet over. LEES ik citeer

  Het is heel jammer maar eenmaal typisch surinaams want die nieuwe regering is nog niet aan het werk gegaan of iedereen heeft er al wat over te zeggen. Ik vind dat je pas kan gaan zeiken als ze hun beloftes niet nakomen.

  Ik heb het hier over de daden van de REGERING. Ik hoop dat het je nu wat duidelijker is want wie slaapt er hier nou jij of ik?


  Maak melding

 19. Soms vraag mij af waar sommige surinamer waren in de jaren 80 tot 90 volgens mij waren ze op mars want ze kletsen heel wat onzin, Cliff nogmaals kijk hoeveel regeringen en polititie bouterse heeft versleten om tot niets te komen daar beoordeel ik bouterse op dat jij jou kop in het zand wil steken moet jij zelf weten ik doe daar niet aan mee .
  Ik vraag mij af als jij eigenaar van een winkel of een zaak was of jij die in handen zou zetten van iemand die 3 of 4 winkels falliet heeft laten gaan door zijn wanbeleid dit is simpele voorbeeld ik hoop dat jij het nu wel begrijpt cliff


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.