Oude wetsvoorstellen worden opgepoetst in Suriname

12

PARAMARIBO, 16 aug – Oude wetsvoorstellen die om een of andere redenen jaren bleven liggen, worden flink opgepoetst. Volgens de Ware Tijd wordt onder meer de wet tegen corruptie uit de ijskast gehaald. Andere hete hangijzers zoals instelling van het Constitutioneel Hof en de gammele grondwet komen ook aan de orde.

Het is niet even voorstelbaar of het staat in het nieuwe regeerprogramma. Dat wordt al begin oktober ingediend gepresenteerd. President Desiré wil dat samen doen met de indiening van de jaarbegroting bij het parlement. Veel wetgeving die door de jaren heen maar niet van grond kwam, lijkt nu wel door te komen. De grondwet, het Constitutioneel Hof en de corruptiewet waren haast traditioneel gaan horen tot de politieke hete brij.

De schijn is nu in elk geval dat de koe bij de horens wordt gevat. Daar valt ook het veel bekritiseerde kiesstelsel onder. Er is ook wat nieuws bij. De energiesector schijnt te worden geliberaliseerd. Staatsbedrijf EBS is dan zijn monopolie kwijt. Volgens de krant is het regeerprogram terug te brengen tot acht schijven. Het betreft onder meer infrastructuur, productie, private investeringen en begrotingsevenwicht.


12 REACTIES

 1. Hoe zit het met de toeschijdings overeenkomst suri-neds de visum gedoe de terug keer suri/neds,de belastingen die moeten worden overgedragen van de pensioenen n.l.38% als zij die dit meenemen..


  Maak melding

 2. Het Constitutioneel Hof;
  Artikel 144 Nieuw
  (1)
  Er is een Constitutioneel Hof, zijnde een onafhanklijk orgaan dat gevorm wordt door de voorzitter, de vice-voorzitter en drie leden , die evenals de drie plaatsvervangende leden voor een perioden van vijf jaren op voordracht van de Nationale Assemblee door de President worden benoemd.
  (2)
  Het Constitutioneel Hof heeft tot taak:
  het toetsen van de inhoud van wetten of gedeelten daarvan aan de Grondwet en aan de van toepassing zijnde overeenkomsten met andere mogendheden en met volkenrechtelijke
  organisaties.
  Het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met een of meer der in hoofdstuk genoemde grondrechten.

  (3)
  In geval het Contitutioneel Hof oordeelt dat er strijdigheid is met een of meer bepaling van de Grondwet of van een overeenkomst als in lid 2 onder a bedoeld wordt de wet of worden gedeelten daarvan dan wel de besluiten van de overheidsorganen geacht onverbindend te zijn.

  (4)
  Nadere regels met betrekking tot de samenstelling, de richting en de werkwijze , alsmede de rechtsgevolgeen van beslissingen van het Contitutioneel Hof worden bij wet vastgesteld.

  Dat is het voordeel van de verkiezing winnen.
  Er kunnen wetten gemaakt worden , waarbij de politieke tegenstanders niet meer de gelegenheid krijgen om de rechterlijke-macht te manipuleren. Want waarom moet je tegen een besluit van de rechtercommissaris voor verlenging gevangenhouding , wachten op de uitspraak tot na je vrijlating van (bvb) 4 jaren gevangenis-straf. Is dat nou democratie.


  Maak melding

 3. “De schijn is nu in elk geval dat de koe bij de horens wordt gevat. Daar valt ook het veel bekritiseerde kiesstelsel onder. Er is ook wat nieuws bij. De energiesector schijnt te worden geliberaliseerd. Staatsbedrijf EBS is dan zijn monopolie kwijt. Volgens de krant is het regeerprogram terug te brengen tot acht schijven. Het betreft onder meer infrastructuur, productie, private investeringen en begrotingsevenwicht. ”

  Ja MC heeft zijn huiswerk gedaan, ze zijn geen praters maar doeners.

  8 schijven, goed zo, niets ingewikkeld, het is meetbaar en makkelijker om te gooien.

  En binnen elke schijf kan je korte termijn, middellange termijn en lange termijn planning maken, alles meetbaar, de pijnpunten kan je makkelijker herkennen en oplossen.

  Moro e doro.


  Maak melding

 4. Keer het om.

  Bij gebrek aan creativiteit zijn we genoodzaakt, onder het mom van, wet tegen corruptie, maar in principe en hoofdzakelijk bedoeld om de grondwet aan te passen, oude koeien uit de sloot te halen!

  Ra, ra, ra, welke wet wordt het eerst aangepast en in het voordeel van wie……


  Maak melding

 5. haahahahaha teootje teootje.
  Waneer gaat opperrechter desi bouterse zich melden in boxel hij krijgt nu alle rechten die aan een verdachte toe behoren 8 dec 1982 heeft deze monster zonder enige vorm van proces zijn tegenstanders vermoord weet jij dat nog teootje.
  Uit de oude doos, (22 juli 1998)In suriname zijn grote problemen onstaan over de benoeming van een nieuwe president van het hof van justitie.De leden van het hoogste surinaamse rechtsorgaan weigeren mee te werken aan de installatie van rechter A.Veldema, omdat zijn benoeming door president J.Wijdenbosch volgens hen niet op grondwettige wijze is geschied. De leden van het hof protesteerden gisteren omdezelfde reden ook tegende benoeming van mevrouw rozelblad tot procureur-generaal.


  Maak melding

 6. Marcel. Die Surineds lopen altijd maar te klesten over Baas.
  En ze dragen niets bij aan de Surinaamse economie.
  Dus waarom gaan ze nu vragen om hulp te krijgen.
  Bouta moet niets van die Surned lummels.
  Hij is toch duidelijk geweest.
  Kappen met die loosers in Nederland.
  Als jij je betrokken voelt met Bouta dan moet je jou Nederlandse paspoort inleveren en verhuizen naar Suriname.


  Maak melding

 7. Degene die corruptie zo’n beetje heeft uitgevonden wil nu corruptie aanpakken?
  Je zult mij nooit horen zeggen dat er onder NF geen corruptie was maar sergeant Bouterse spande toch wel de kroon!


  Maak melding

 8. Hey Marcel (#1),

  het volgende wordt hierover vermeld in het concept regeerprogramma volgens dWT:

  ‘….Verder wil de regering Bouterse/Ameerali ook een immigratie politiek gaan voeren voor Surinamers in diaspora…’

  Verder is er niet echt op ingegaan. Ik weet enkel dat deze regering een soepeler immigratie (visum)beleid voor o.a. Surineds wil invoeren en het makkelijker wil maken voor Surinamers in diaspora om te investeren/ zaken te doen. t’ Is dus even afwachten..


  Maak melding

 9. Laat maar komen!

  OK! Regeerprogramma! Laat maar komen dan kunnen we beginnen, toch?

  Zo te zien drastische aanpak van allerlei zaken die in de la zijn blijven liggen. Ik hoop speciaal voor Ray dat die uitgevoerd worden. Vooral het kiesstelsel, de produktie en de infrastructuur.


  Maak melding

 10. @ NDP FOREVER Jullie lullen steeds over de Surinaamse Nederlanders. What about de 150000 dat per jaar naar Suriname gaat uit de mond gespaard van die elfde Surinaamse Nederlanders. Weet je hoeveel mensen hier in armoede leven omdat ze hun inkomsten delen met familie in Nederland. Als zij daarmee stoppen heeft je Baas en probleem. En over de paketten die in de 80er jaren Surinamers van de hongersnood te behoeden maar te zwijgen. Maar jullie zijn kort van memorie. Darom ben ik al lang opgehouden met geven. Ook niet an familie. Jullie zijn gewon ondankbare beesten. Gelukkig ziet je baas in dat er geen ontwikkeling in Suriname is onder de Surinamers buiten de grenzen. Kijk wat jullie van het land hebben gemaakt, zo een grote pijnzooi dat er een drugsdealer en moordenaar nodig is om orde op zaken te stellen. wilt,


  Maak melding

 11. laat ons allemaal gaan bidden voor : 1).landelijke evenredigheid 2).sanering ambtenaren-apparaat 3).dubbele nationaliteit 4).verhoging aow en kinderbijslag 5).waardevaste pensioenen 6).een bouwperceel voor elke ingezetene 7).renteloze leningen om te bouwen 8).elk kind tenminste 1 gratis broodmaaltijd op school 9).azv 10).een studiebeurs van de staat voor iedereen die iets gaat studeren dat niet aan de sme-universiteit mogelijk is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.