Georgetown heeft oren naar brugproject Suriname

24

PARAMARIBO, 16 aug – De Guyanese regering heeft interesse voor het idee een brug te bouwen over de Corantijn-rivier. Dit zegt de Guyanese minister-president Samuel Hinds. Zijn bezoek aan Suriname was onder meer bedoeld om meer te weten te komen over het idee. Hij legde zijn oren dan ook te luisteren.

Het idee gelanceerd door president Desiré Bouterse is minstens de moeite van het bestuderen waard. “We zijn erg geïnteresseerd. Vooral de onderlinge handel tussen Guyana en Suriname zou er beter van worden”, zegt Hinds. De twee landen exporteren al decennialang naar elkaar. Dat gebeurt deels illegaal. Guyana is ook daarom voorstander van meer regulering en overzicht.

De buren onderhouden daarom ook de gemeenschappelijke Canawaima-veerdienst. “Een vaste oeververbinding zou ideaal zijn. Maar met de veerdienst kunnen we ook een heel eind komen”, aldus Hinds. Hij is voorstander van extra veerdiensten als voorloper. “Ik ben speciaal over de weg naar Suriname gereisd om de mogelijkheden te ervaren.” Hinds woonde in Suriname Bouterse’s inauguratie bij.


24 REACTIES

 1. Belangrijke brug!

  Elk idee, om welke brug, over welke rivier, is belangrijk. Bruggen bouwen is het beste wat de mensheid is overkomen, na ontdekking van het wiel.

  Een brug over de Corantijn rivier kan mij bekoren, maar toch vindt ik een brug over de Marowijne rivier veel meer potentie hebben en ook meer economische kracht. Daar zit de EU en niet aan de andere kant. Daar vandaan vertrekt de Arianne voor als het leven op Aarde niet meer mogelijk is. Met Sarkozy is te onderhandelen heb ik begrepen dus lijkt mij dat deze brug, met de Franse regering als rugdekking, eerder tot stand kan komen.
  De Britten hebben Guyana losgelaten even zoals Nederland Suriname. Maar de Fransen zijn gebleven, ook al is het alleen maar om de Arianne te Kourou. Bij de Fransen is de Euro te halen, vele malen krachtiger dan de Guyanese Dollar.

  Ook uit toeristisch oogpunt is de brug over de Marowijne een geschenk want wat dacht u van de volgende excursie?
  .Vanuit Paramaribo over de Bosje Brug naar Moengo, Albina met lunch te Stolkertsijver.
  .Over de Marowijne Brug richting strand bij daglicht voor bezichtigen Zeeschildpadden.
  .Dan kort bezoek aan de beruchte gevangenis uit de wereldberoemde bestseller “Papillon” te St Laurant du Maronie.
  .Doorreizen naar Kourou voor een bezoek aan de vertrekbasis van de Arianne.
  .Overnachting en de volgende ochtend terug met een lunch te Albina of Moengo.

  De economische waarde van de Marowijne brug is veel groter dan die van de brug over de Corantijn. Te zijner tijd kan dat ook met excursies via Groningen, Coronie, Bigipan, Mangli’s rijstbedrijf Nw Nickerie-markt en de brug over naar de Guyanese kant.
  Dat is ook te doen met de opbrengst van de Marowijne Brug. Hoezo opbrengst?

  Met de opbrengst bedoel ik dat de oversteek niet gratis moet zijn. Wie over de Marowijne brug rijdt zal iedere keer TOL moeten betalen. Iedereen! Totdat de kosten van de brug zijn terug verdiend.
  Daarna gaat men over om het halve TOLbedrag op te sparen om zo de brug over de Corantijn te bekostigen en de andere TOLhelft te gebruiken voor onderhoud van de Marowijne brug. Dit heet een Meerjarenplan. Daar moet een goede studie aan vooraf gaan.

  We hebben niets aan vlug-vlug-een-brug. Neen!
  Als Desi het goed wil doen dan vraagt hij om berekening en bestudering van dit plan in plaats van vlug een brug over de Marowijne.

  Vooraf moeten de wegen tussen Paramaribo en Albina behoorlijk verbeterd worden en ook de weg tussen Paramaribo en Nickerie moet nodig worden aangepast tot rijbaan voer allerlei voertuigen.
  Dan zijn we misschien 12 jaar verder, maar dat heet dan VISIE!

  Doen we het anders, dan wordt het “een Brug te Ver”!


  Maak melding

 2. Guyana wil exporten en verdienen aan ons land. Werkgelegenheid inpikken. DUS EERST weg met illegale bezetting grondgebied.

  Ook geen belemmeringen opwerpen voor het Kabaleboproject.

  Alles over Corantijn is sur.territoir. Onder geen enkel beding soevereiniteit inleveren.

  Vanaf nu zeker niet meer.

  Overigens infrastructuur ook voordelen voor Latino,Caraïben, midden en nrd amerika


  Maak melding

 3. Ik begin mij echt af te vragen of wij de mc en volksmisleider bouterse serieus moeten nemen ik denk zelf van niet.
  1) bosje roept voor de verkiezing suriname moet met geweld tigrie terug pakken,
  2)amafo wordt door de ndp voor alles en nog uitgemaakt misiekaba die luid liep te schreeuwen dis na fufuru hij deed dat toen ex-prlementarier jiwan sital openbaarde dat amafo haar dertigste verjaardag met staats middelen heeft betaald, ze acepteren niet alleen amafo , ook brunswijk en somohardjo.
  De mc-ers zijn een stelletje ongeloofwaardige boeven die voor hun eigen belang daar zitten.De kruik gaat zolang te water tot ze barst.


  Maak melding

 4. 1. Inleiding
  Naast het beleid dat door de MEGA Combinatie (MC) in de volgende hoofdstukken zal
  worden verwoord, wenst zij onderstaand aan te geven aan welke activiteiten en/of projecten
  zij zich in ieder geval zal committeren na het verkrijgen van regeermandaat:
   Optimalisering van het ambtenarenapparaat gekoppeld aan de creatie van
  werkgelegenheid in de private sector en adequate bezetting van mens kracht.
   De opzet van een industriefonds voor de financiering van nationale KMO bedrijven tegen
  laagdrempelige soepele voorwaarden.
   Transformatie van het belastingsysteem naar een systeem dat de nationale productie
  ondersteunt.
   Het onderwijssysteem zal hervormd worden door een accentverlegging van onderwijzer
  naar leerling en van docent naar student en gericht worden op de nationale ontwikkeling.
  Er zal accentverlegging plaatsvinden van leren naar probleemoplossing, terwijl
  beheersing van de wiskunde en het gebruik van de taal opgestuwd zullen worden naar
  hoogten die een snelle penetratie van het kennisveld tot een realiteit maken.
   Binnen de komende 5 jaren zullen wij een grote sprong voorwaarts maken wat betreft
  versnelde en gratis Wi – Fi internet verbindingen gericht op het onderwijs,
  dienstverlening vanuit de overheid en de creatie van een verdiencapaciteit in een nieuwe
  sector (E-commerce).
   In de komende 5 jaren zal gewerkt worden aan de realisatie van een nieuw regeercentrum
  waarbij alle ministeries op één locatie zullen worden geconcentreerd.
   Het voorbereiden van een projectdossier voor het tot stand brengen van een zeewering
  achter de parwabossen, waarop een tweede Oost-West snelweg zal worden geprojecteerd.
   Het tot stand brengen van een Zuid-Noord spoorwegverbinding tussen Brazilië en de
  Noordkust van Suriname.
   De bouw van twee nieuwe zeehavens.


  Maak melding

 5. Bouterse merkte op dat de Mega Combinatie de boodschap van hoop brengt, van geloof “dat wij als Surinamers in staat zijn verandering te brengen”. De politicus merkte op dat er veel armoede is, slecht onderwijs, geen goede gezondheidszorg en de corruptie hoogtij viert. Volgens hem is het land is ruim zestig jaar in een vicieuze cirkel beland die doorbroken moet worden. Hij merkte op dat Suriname genoeg mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen. Volgens Bouterse is het belangrijk om het binnenland tot ontwikkeling te brengen. “Want daar zijn onze grondstoffen. Ik wil een vierbaansweg zien naar Brazilië. Het binnenland moet ontsloten worden. Er zal een brug komen over de Corantijn en een over de Marowijnerivier”, aldus Bouterse.

  De NDP-voorzitter wees erop dat Staatsolie in 1980 opgezet is en letterlijk uit de modder is getrokken. Vandaag de dag brengt dit bedrijf het meeste geld in het land binnen. Er is ruim 450 miljoen US dollar op jaarbasis verdiend, terwijl de bauxietsector rond 90 miljoen opbrengt. Bouterse merkte op dat in de komende regeerperiode een goudmijn opgezet zal worden. Hij wijst erop dat de grondstoffen van Suriname zijn, maar de buitenlandse investeerders meeste voordeel aan hebben omdat er slecht onderhandeld wordt. Hij merkte op dat buitenlandse machten niet van leiders houden die het landsbelang behartigen. “Maar wij gaan geen genoegen nemen met 5% aandelen zoals bij IAM Gold. Leiders laten zich manipuleren door buitenlandse machten”, betoogde Bouterse.


  Maak melding

 6. Beste vrienden,

  Wanneer gaat de Guyanese regering
  de Betwiste Gebieden teruggeven aan Republiek Suriname? Wanneer er
  Geen Goud Meer is in District Sipaliwini?

  Ik hoop spoedig een reactie te vernemen van de Guyanese minister-president Samuel Hinds en de Surinaamse minister-president Desiré Bouterse!

  Namens de Surinaamse bevolking
  bedank ik u voor uw medewerking!

  Groeten,
  Jurgen R. Brul


  Maak melding

 7. Lijkt mij een onzinnig plan om een brug te bouwen over de Corantijn. Het is in de eerste plaats geldverspilling en in de tweede plaats niet zo handig gezien de troebele verhouding met Guyana.

  Het Tigris gebied is decennia lang bezet en nu kan ook Nickerie in handen vallen van de Guyanezen. Immers de Corantijn is een natuurlijke barriere en de gehele Corantijn is Surinaams gebied, volgens het zeerecht-tribunaal.

  Door een brug te bouwen geeft je je territorium prijs, de Guyanezen kunnen in dat geval zelfs met een blokkade van de brug aan hun zijde een oorlogsdaad verrichten. De Surinaamse regering wordt op deze wijze tot militair ingrijpen uitgelokt, en mijns inziens, in een niet te winnen oorlog met Guyana gesleept. Daar is het Guyana om te doen. Guyana is een wolf in schaapskleren !

  Guyana is een onbetrouwbaar land en speelt een heel gevaarlijk spel. Een brug over de Corantijn is gelijk aan het paard van Troje binnenhalen. Ik hoop dat dit een wake-up call is voor de Surinaamse regering.

  En niet te vergeten: de misdaadcijfers zullen stijgen, Suriname wordt een toevluchtsoord voor Guyanese (drugs-)criminelen. Santhoki heeft hiervoor gewaarschuwd en zijn advies lijkt mij niet bepaald aan dovemans oren besteed.

  Het kapitaal dat hiermee gemoeid is kan geinvesteerd worden in een structurele verbetering van de rijstsector in Nickerie en Wageningen. De vraag naar voedsel is stijgende, India en Pakistan als voorname rijstproducenten hebben met overstromingen te kampen en de rijstproductie in deze regio is nagenoeg tot stilstand gekomen.

  Daar liggen de mogelijkheden voor Suriname.
  Productie van voedsel voor de opkomende economien en voor Europa. Suriname moet meer uithalen uit de verdragen met Europa en zich niet blind gaan staren op de regio. Deze regio leeft ook van ontwikkelingsgelden uit de Europese pot en heeft nagenoeg geen eigen bestedingsmogelijkheden voor een duurzame ontwikkeling van hun land. Kappen ermee !

  Brazilie is interessant, maar welke prijs hangt aan dit prijskaartje: het met rust laten van Braziliaanse onderdanen, die het Surinaamse binnenland leeg plunderen en een milieu catastrofe gaan veroorzaken.

  Blind varen op de regio is politieke en economische zelfmoord. Maar met het woord “moord” is deze regering al bekend.


  Maak melding

 8. Ik vind het een geweldig plan. Een brug over de Corantijn.
  Wél zou ik eraan koppelen dat Guyana behalve dat ze ook met geld inkomen, ze ook zorgen voor een goede wegverbinding vanaf deze brug tot aan de brug naar Brazilie, zodat wij surinamers makkelijk over de weg Brazilie kunnen bereiken.


  Maak melding

 9. Voor hen die een kort geheugen hebben.
  Weten jullie nog de argumenten welke de tegenstanders van de toenmalige bosje regering aanhaalden in verzet op de bouw van de bosje brug.
  Wel. Op dit forum begin ik diezelfde of soortgelijke argumenten te lezen. Hebben jullie dan niets geleerd. De Guyanesen hebben het succes van deze bosje brug gezien en ze weten ook dat de partij aan de macht daadwerkelijk de daadkracht bezit om dit projekt uit te voeren. vandaar ook dit enthousiasme voor het projekt.
  Het zou ook een boost kunnen zijn Voor het investerings klimaat in Suriname.


  Maak melding

 10. Beste suris,,

  Reageer op bassis kennis en kundigheid en niet met emotie..

  We leven in een ander tijdperk,waar ontwikkeling welvaart welzijn de hoofd toon is..

  1863 is allang voorbij nu anno 2010 moet sme met de wereld mee draaien en het slaafse volk moet ook hard werken..

  De brug over de Corantijn rivier en de marowijne is in het belang van de noord-zuid verbinding tussen de Amerikaas waarbij de landen met elkaar verbonden zijn voor de goede infrastruktuur met bijde wereld delen..

  Trouwens er moet een nieuw weg haywaay komen tussen nw.nickerie en albina waar je tol betaald om erop te rijden..

  Dit is een wereld project,waarbij iedereen belang bij heeft..

  Het geld is totaal van onder geschikte rol van betekenis..

  Dit wordt dik en dik terug verdient,door tol te heffen en niet voor soso over heen te rijden..

  Jullie moeten vrijwillig verplicht je laten scholen veel buitenlandse kranten lezen naar nieuws kijken en niet in de ruimte lullen..

  Kijk maar naar de lijders somo,ronny,ddb die totaal ondergeschoold ongeschikt zijn,door jou voor de gek te houden nu de schepter zwaaien,niet durven een dialoog aan te gaan zo u wilt een debat..


  Maak melding

 11. Dit idee zal weer als een nachtkaars uitgaan. Of het wordt onder aan de prioriteitenlijst geplakt. Leuk idee, maar daar blijft het bij. DB is zeker niet geinteresseerd in al die Guyanezen die via Nickerie het land binnenstromen. Met een brug wordt dat ‘hosselende-werklozen probleem’ alleen maar groter. Sur. heeft al geen sterke poot in de Caricom. Het is meer een afzetmarkt voor de producten van buiten. Als het nog gemakkelijker wordt om via een brug Sur. te bereiken, dan ruikt Jagdeo weer een ‘Opo goal’. Wie heeft een beter idee?


  Maak melding

 12. Bravo. Geweldig strategisch bedacht door Baas.
  Een brug over de Marowijne heeeft minder voordeel Das.
  Het voordeel van een brug over de corantijn is dat we Tigri gemakkelijker kunnen terug veroveren.
  Misschien daarna Georgetown ook.
  Bouta gaat echt niet rusten voordat Tigri bij ons terug is.
  Beloofd is beloofd.


  Maak melding

 13. Ongeloof >>> hoe kan iemand die 5 dagen president is nu al dit en dat roepen?
  Belangrijker dan de brug is de Academisch Ziekenhuis opknappen .dan worden de mensen weer beter en de scholen opknapen ..goede meubilair.laat hij eerst dit maar doen
  Elk land draait op 2 motoren 1 is Gezondheidzorg en 2 is Onderwijs
  Hopende dat deze kabinet heel snel valt en dat we terug gaan naar een andere regering .alleen maar Negers en Javanen en ja de 2 van de meeste luie mensen daar.hardwerkende Brazilianen en Hindoestanen en Chinezen .zijn niet in de regering ach ja eentej maar Mw W Boedhoe


  Maak melding

 14. Voorlopig zijn het nog allemaal luchtballonen die wel eens met een smak op de grond kunnen vallen of uit elkaar spatten.

  Het gaat om daden die in een juiste context gerealiseerd zijn en vooral zelf betaald uit de eigen begroting.


  Maak melding

 15. Muriel (#9),

  Blind varen op de regio is zoals je schrijft hetzelfde als vissen in een droge vijver.

  Naar mijn bescheiden mening is een brug over de Marowijne een veel betere optie vanwege de Euro’s in Frans Guyana en de toeristische mogelijkheden. Denk jij dat ook?

  India, Pakistan, Thailand en Indonesie zijn sinds 2002 als grootste rijstproducerende landen voorbij gestreefd door de USA.
  De export van USA rijst dat in hele grote broeikassen wordt geplant met subsidie van de overheid is bijna even groot als drie van de genoemde landen bij elkaar. Hierdoor kan de Thaise, Indonesische of Indiase boer zijn rijst alleen maar voor een slechte prijs kwijt. Dat zorgt voor meer armoede in die regio.
  Ook landen in Afrika waar vroeger rijst werd geexporteerd, importeren nu dure Amerikaanse Uncle Sam rijst.

  Dat Brazilie een mogelijkheid is om mee te liften is waar, maar dan moet de houding en onderhandelingsdrift van de Surinaamse bewindslieden proffessioneler. Het geven en nemen principe lijkt het beste te werken. Er zal dus een oplossing moeten komen voor de vele garimperos in onze oerwouden, vooral om het verkwikken van onze grond tegen te gaan. Die oplossing is er, maar weinig Surinamers willen maandenlang in het bos verblijven. Vinden ze maar niks want den dansi e porie na foto. Zels Surinaamse artsen, verpleegers en leerkrachten willen niet in ’t binnenland werken dus stuurt men Cubanen en Chinezen.
  Hoe willen we dan vooruit komen als ook nog Boslandcreoolse onderwijzers allemaal in de politiek in Paramaribo gaan? I don’t know!

  Hopelijk ben je niet al te druk om af en toe nog wat inside informatie door te spelen.
  Be good!


  Maak melding

 16. Al het drugsverkeer van Suriname gaat de laatste tijd via Guyana. Met een brug kan het product sneller naar en van het buurland Guyana richting Europa. Hoezo, geen slimme set van president Bouterse.


  Maak melding

 17. als we kijken naar de swot analyse voor Suriname. Dan kan Suriname als verdbindingstaat dienen tussen Europa en Zuid-Anerica.
  Regering Bouterse zou gebruik kunnen maken van de Surinamse Nederlanders ,die op allerlei terreinen breeed inzetbaar zijn.
  Het zorge kind is reeds hier genoemd de infrastructuur.
  Suriname belasting systeem moet op de schop moet ernstig getransformeerd worden.
  Er zijn heel velen die geen belasting afdragen aan de staat.
  De overheid laat heel veel geld liggen
  Als je bv begint met belasting innen op grote grond bezitters, kan er ongeveer meer dan 10 miljoen euros ophehaald worden.
  Het innen van belasting kan op een veel slimme manier gebeuren.
  Corruptie kan alleen hard worden aan gepakt wanneer er voldoende capaciteit en deskundigheid aanwezig is.
  Als overheid zou je dan van je eigen kracht uit nieten gaan en verder kan bouwen aan de economie van het land.

  Je kan pas denken aan de infrastructurerende projecten, zoals bruggen en wegen, wanneer je huishoud boekje in orde is. Geld lenen betekend de volgende regering op sadelen met schulden.De regering moet ook streven naar politieke stabiliteit. De regering scoort internationaal zeer slecht.
  De enige manier om rust te scheppen is geen populistische uitspraken te doen.
  Regering stel je op een manier op waarbij je internationaal respect verdiend.

  Suriname is gebaad bij een strenge strakke monetaire beleid.
  Anders zijn het mooie plannen ,zonder dekking.


  Maak melding

 18. Ik lees op dit forum veel over belastingen.
  Die hoeven niet omhoog te gaan ze moeten allen maar effectief geint worden. Verder vind ik het plan om Parkeermeters te plaatsen in de binnenstad een heel goed idee.
  alleen moeten we proberen die hier te ontwikkelen en vervaardigen{ Telesur of Adek}
  Verder moet er toll geheven worden op alle bruggen. Daarvoor heb je eigenlijk niet veel personeel nodig Dat kan automatisch geschieden met een EZ – pass Systeem Ontworpen door Surinamers voor Suriname. We Hebben al die knowhow binnenshuis . We hoeven die niet uit te besteden aan Nederland. Daarom doen ze met ons wat ze willen.
  Ook Nog moet het tegen de wet zijn dat buitenlandse aannemers bouwwerkzaamheden uitvoeren in het land met alleen maar buitenlandse krachten.
  Er zijn nog heel wat zaken die gedaan kunnen worden om werkgelegenheid te scheppen en geld in het laatje te brengen voor de overheid. als ik door moet gaan ben ik morgen nog niet klaar.

  PS. Alle Ministers verplichten Hun Rijkdom in dollars aan te geven bij het aantreden.
  Zodat het makkelijker zal zijn de wet achter hen aan te sturen wanneer ze plotseling schatrijk worden


  Maak melding

 19. NDP FOREVER (#15),

  Heeft u Tigri al gezien? Neen? Wel er liggen nog verse vluchtsporen van onze militairen en achtergelaten potten, pannen en schoeisel.

  Slechts 1 schot hebben de Guyaneze soldaten gelost en onze jongens sloegen op de vlucht.

  Wie moet Guyana dan gaan veroveren?
  Onze militairen schieten op mensen die niet terug kunnen schieten, zo is bewezen.

  Be good!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.