Amerika houdt rechtsstaat Suriname in de gaten

60

PARAMARIBO, 15 aug – De Verenigde Staten van Amerika houden de waardering van de rechtsstaat in Suriname scherp in het oog. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo, John Nay, geldt dit onder meer het proces rond de Decembermoorden. Nu meer dan ooit met verdachte Desiré Bouterse als president.

Het proces mag op geen enkele manier worden verstoord. “Wij hechten grote waarde aan de rechtsstaat en de aanwezigheid van een onafhankelijke rechtsspraak. Elke bemoeienis met het proces zal reden geven tot bezorgdheid”, zegt Nay tegenover Associated Press. Volgens het Amerikaanse presbureau gaf Washington eerder al een waarschuwing uit.

Dat was kort na de verkiezing van Bouterse in het parlement. Washington slaat respect voor mensenrechten en de rechtsstaat hoog aan. Nay had eerder al een persoonlijk onderhoud met Bouterse. Dat was kort voor diens beëdiging. Ex-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie uitte onlangs al zijn bezorgdheid. Hij heeft niet de indruk dat het de komende tijd zal vlotten op justitieel gebied.


60 REACTIES

 1. Werkt niet..ieder keer hetzelfde te lezen.
  Het komt altijd goed als een ieder zich inzet…en dat er geen ontwrichters erbij komen…KOMT ALTIJD GOED…!!!!

  Maar die Tjandrieka….hij zou toch in het buitenland gaan werken….zie daar een deuk in recht en wet….hij heeft lopen BLUFFEN…en nog erbij toen Min..van J&P…..wie gaat hem nog vertrouwen.


  Maak melding

 2. De Nederlansche Ambassadeur Niet Welkom!Dus Hollanders NIET WELKOM.Jammer voor de echte Vredelievende Surinamers.Geen vakantie meer voor Hollanders .Juist Hollanders en Amerikanen vinden Suriname Prachtig.Spanje , Portugal troep. In Suriname kan iedere Nederlander met Surinamers spreken en geld uitgeven als toerist wat de bevolking weer ten goede komt!!Hoe meer Hollanders, hoe meer geld voor de kleine handelaars met hun leuke cadeautjes.Jammer het was zo leuk enzulke vriendelijke Surinaamse bevoljking, ze wijzen je weg en een aardig praatje.Niks geen Gezeur over de Voorvaderen Kolonialisme, maar een leuke band door de Nederlandsche Taal, net als met de Belgen Vlamingen . De gewone Surinamer kan het Goed vinden met de Hollander!Ze willen beiden Vrede Vriendschap en Broederschap en de Toeristen een leuke vakantie bezorgen!Helaas Bouterse houdt niet van Hollanders.De vakantie nu maar elders geboekt, Julia


  Maak melding

 3. Wanneer de x-min van justitie ,het opgegeven moment heet begint te krijgen onder de voeten ,loopt hij allerlei dingen te roepen.
  Laat hij eens goed antwoord geven over die 90kg,s. Dan kan hij zeggen dat hij een goed departement heeft achter gelaten.Die beerput van hem moet open getrokken worden.Amerika moet weten dat er meer speelt dan het proces bouterse,maar dat de x-minister van justitie en politie niet tien schone vingers heeft ,voor zijn ambts periode tot op heden.zijn zogenaamde heilige huizen moeten ook open getrapt worden.


  Maak melding

 4. luku suma e’taki over emotie,krontapu draai
  tede du no go na zondag school of ye vaste.zeker neus mooi yu fijn.

  yu nawan sombololli/tjokopi baba suritji.

  mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 5. Wat een achterlijk g***van die Marjon.
  Hoe kunnen die criminelen, waarvan jij hun *** likt, een gedegen man als Santokhie
  veroordelen? Hij wordt in de VS en Europa beschouwd als een Kundige/degelijke Minister.
  En die landen hebben alle informaties over de Sur. drugsdealers
  Bouta heeft zelf zijn **** willen likken om met hem samen te werken, maar dat kan hij niet doen, als er een proces loopt.
  Dankzij Santokhie is Suriname tot 13 augus-tus een rechtstaat gebleven. hoelang nog??
  En nu met een crimineel/drugsdealer als Brunswijk, die op alle Djoeka ministeries en in het Parlement met de pistool gaat zwaaien en intimideren en gaat hetzelfde doen als Charles Taylor in Liberia heeft gedaan.
  Marjon ga ** met chlorox wassen noem de naam van Santokhie nooit meer.


  Maak melding

 6. Lijkt me een goede zaak van amerika om die rechtstaat suriname in de gaten te houden .Wat die rechtzaak betreft die moet doorgang vinden hier moet de onderste steen boven komen en moet er een veroordeling komen het liefst levenslang zodat we van die man af zijn. Hoor hem nog zeggen op tv dat hij de corruptie gaat bestrijden om je dood te lachen zeg . De pot gaat de ketel verwijten . Zoals eerder geschreven dat kan alleen in een bananenreplubliek zon man als president te kiezen


  Maak melding

 7. Suriname, komt de komende 35 ook niet vooruit. Zo dom van Bouterse om zijn persoonlijke vete tegen bijvoorbeeld Nederland over het juk van het Surinaams publiek te uiten. Aan Brazilie en Frankrijk heeft Suriname niet veel, vanwege de taalbarriere. Nee, ik geloof niet in deze club. Richt u op mogelijkheden in het buitenland en zet de tweede Exodus in. Je hebt als mens maar 1 leven en maak daar ook wat van.


  Maak melding

 8. Uit de mond van Harvey Naarendorp, direktaur van het kabinet van president Bouterse viel op te maken dat de regering een Waarheidscommissie en een Staatscommissie in het leven zal roepen om te onderzoeken wat er mis is gegaan op 8 december 1982 en de jaren ’80 in het algemeen. Deze commissies kunnen we toch niet serieus nemen, want de hoogste baas van de regering, die hoofdverdachte is van de decembermoorden gaat zelf onderzoeken of hij schuldig is aan deze en andere moorden in de jaren ’80?


  Maak melding

 9. Sociale controle is altijd te prefereren. Dat wil niet zeggen dat wij de daadwerkelijke ontwikkeling van Suriname gaan ophangen aan het m.i. politieke 08 december projekt.

  Een proces is het gene dele. Weet dat er al stemmen opgaan om na te gaan wie allemaal te andere zijde hebben gezorgd voor die 72n dode soldiers en een veelvoud aan binnenlandse broeders en zusters.

  Zo goedkoop kom je er niet van af mneer Hoost.


  Maak melding

 10. een gewaarschuwd mens geldt voor meer dan twee.

  .dus baas denk goed na,dit keer is er geen sorry..

  als je wordt meegenomen,dan wordt het v.s. en noordzee tegelijk..

  een goed vakantie..


  Maak melding

 11. En Duffe Du,
  Moet je eens weten, “ook al komt DDB van deez aardkloot te verdwijnen, zijn ideeën zullen at all cost worden voort gezet.”

  Nooit meer zal het hier een lucratieve graaipot worden.


  Maak melding

 12. Wat voor voordeel heeft suriname aan de USA.
  Heeft suriname geen voordeel dan mogen zij ook opdonderen.

  Wij gaan ons niet meer laten af-leiden van het grote werk dat gedaan moet worden om suriname economische onafhankelijk te maken van de ex slavenderijvers economisch-syteem.

  Voor mij moet suriname zich richten op de regio, china, india , Afrika. Zijne excellentie DD Bouterse kan beter alle ex besemtte slavendrijvers-staten vermijden om mee samen te werken. Althans moeten zijn niets te vertellen hebben over de interne aangelegenheden suriname aangaande.

  De USA pleegt grote misdaden in de wereld, waarbij ook hun bondgenoten betrokken zijn. De vraag is nu, wie gaat hun nou voor het gerecht brengen? Chavez heeft alle invloed die de USA in zijn land had vertrapt ,weg ermee. Die lijn zal SME. ook moeten volgen.

  De grote misdaden die de joden plegen tegen de palestijnen wordt toch niet afgetraft door de USA ,Intendeel worden er wapens geleverd aan de joden. Dat doe amerika omdat israel een bontgenoot is van de USA.


  Maak melding

 13. Dit doet mij goed te lezen dat Amerika de rechtstaat Suriname in de gaten houdt. Baas zal geen kans krijgen het prces te beinvloeden. En als de onderste steen bovenkomt en uiteraard een veroordeling zal ik die blinde, principeloze volgelingen van hem willen horen. Dus mensen maak je niet te druk, want baas kan doen wat hij wil maar aan zijn proces kan hij niets veranderen.


  Maak melding

 14. Al die aandacht op een verkeerde manier is niet goed laten we bouta de voor deel van de twijfel eens geven.Hij heeft verkeerde dingen gedaan ja maar wie niet als we kijken naar nederland (slavernij,apartheid,joegoeslavie,irak,afganistan)Amerika (Irak,afganistan,Greneda,Panama) wij kunnen ten minste zeggen dat wij geen internationaal bloed aan onze handen hebben.Die santoki is de grootste boef die moeten ze eens opsluiten in santo boma.Waar is die 90 kilo gebleven.Hij rijdt wel een Hummer heeft een kast van een huis dus ja dat alleen maar van een minister salaris.dacht het niet he .Dus ik heb iets laat hij nu maar laten zien dat het menis is en dan kunnen we verder oordelen.We hebben toch 2x President BoBo gehad een marjonet van nederland en wat heeft nederland toen voor suriname gedaan (want ze wilde bouta toch niet)Hebben de mensen het toen na Bouta beter gehad daar ? Neee nederland kan zijn grote mond wel open maken maar ze zouden eens moeten luisteren naar de bevolking die daar leeft.


  Maak melding

 15. @Theo Is het misschien mogelijk dat u zich on-topic blijft. Wat hebben de Joden nu weer hiermee te maken??? Advies: leg es dat eeuwige slavenjuk van u af en ga leren leven in vrijheid. Ik ben een Christen, mijn man een Moslim en wij zeggen gezamenlijk tegen u: “Beste heer Theo, uw opmerkingen slaan helemaal nergens op. U bent racistisch bezig en wilt onnodig de boel opjutten. Wij hopen op uw verstand en wijsheid.”


  Maak melding

 16. De economie van zowel India en China zijn voor een deel afhankelijk van Amerika en andere westerse landen.
  Door de globalisering is iedereen van elkaar afhankelijk geworden.
  Suriname moet als klein land iedereen te vriend houden.


  Maak melding

 17. De Surinaamse Waakhond heeft loon naar werken gehad.

  En nu zal USA, buitenlandse Waakhond zijn.
  Deze Waakhond is niet te manipuleren.

  Thank God for this.


  Maak melding

 18. De personen die op deze web blog reageren zijn mij toch wel vreemde wezens. Een ieder geeft af op Santhoki, terwijl het artikel gaat over de Amerikaanse waarschuwing naar de rechtstaat Suriname. We hebben Nederland reeds met de grond gelijk gemaakt, maar ik lees nog geen een zware kritiek op de woorden van de Amerikaanse ambassadeur. What is going on, en wat heeft deze waarschuwing te betekenen voor Suriname? Gaat President Baas ook alle betrekkingen met de USA stoppen en nu Guyana zien als het “nieuwe Amerika?”


  Maak melding

 19. Zo een vaart zal het niet lopen met de dreigementen van de USA. Maar let wel: de adder onder het gras is de lopende rechtszaak in Suriname ivm de decembermoorden. Als Bouterse daar wordt veroordeeld, dan zijn de rapen gaar. Ga er gerust van uit dat de Amerikanen dan Bouterse als persona non grata verklaren. En is er geen andere keus aan Bouterse dan om af te treden als staatshoofd en zijn dagen achter de tralies door te brengen. Amerika accepteert geen amnestie voor Bouterse, daarmee zouden ze hun eigen geloofwaardigheid te grabbel gooien. Dus wordt het billenknijpen voor Bouta en zijn kompanen.

  Overigens zijn de eerste scheurtjes al zichtbaar in het kabinet:

  1. Brunswijk accepteert geen bemoeienis van Bouterse met zijn departementen. Die zijn van zijn partij en daarmee wenst hij op grond van het afgesloten akkoord zeggenschap over. Dan wordt het een spannende zaak als Bouterse op zijn standpunt blijft dat partij-bemoeienis niet meer wordt getolereerd.

  2. Het smaldeel van de Hindoestanen binnen de Verenigde Alliantie is des duivels, ondanks sussende woorden van Mungra, dat er ook vanuit VA geen enkele Hindoestaan is benoemd tot minister.

  3. Ook binnen de NDP/MC is flinke beroering ontstaan dat er geen enkele Hindoestaan uit deze partij is benoemd tot minister, terwijl vanuit MC nogeens 2 Javanen zijn benoemd tot minister, naast de 3 van VA (5 in totaal). Bouterse heeft verklaard dat er een scheve verhouding was ontstaan tussen de partijen Brunswijk versus Somohardjo. Somo ging alleen akkoord met een compensatie vanuit MC en anders geen steun van VA voor Bouta.

  4. NS (Nieuw Suriname) staat op springen. Er is een vergadering uitgeschreven medio september om de ledenraad te consulteren over de huidige politieke crisis binnen deze partij. Dit kan makkelijk tot een splitsing leiden binnen deze partij en het verlaten van de MC behoort tot de mogelijkheden.

  Voor mijn kritici, die ongetwijfeld zullen roepen dat ik weer verdeel en heers propageer: dit zijn de naakte feiten en u kunt gerust uw eigen gedachten over laten gaan. De heren Brunswijk en Somohardjo hebben een flinke bruidsschat gekregen voor hun steun voor de verkiezing van Bouterse als president van Suriname.

  De schermutselingen die nu plaatsvinden kunnen makkelijk leiden tot een breuk tussen ABOP en MC. Broer Leo heeft eerst naast het VP-schap gegrepen, nu ook naast Justitie en Politie. Dit nemen ze Bouterse niet in dank af. Anderszijds zal Bouterse mogelijkerwijs een kleine gunst verlenen aan Brunswijk. Immers de grootste zorg van Bouterse, naast de lopende rechtszaak, is de huidige kieswet.

  Binnen 2 jaar wil hij de kieswet veranderen in een rechtstreeks gekozen staatshoofd en een evenredige kiesstelsel. De macht van de Marrons is gelegen in het huidige kiesstelsel. Door dit met een 2/3 meerderheid te veranderen kan hij de macht van de Marrons marginaliseren. En een rechtstreeks gekozen staatshoofd in een eventuele 2e ronde (met een gewone meerderheid) kan hem inderdaad een regering Bouterse II en III opleveren.

  Maar nu even de rechtszaak afwachten en de reactie van Amerika. Wordt reuze spannend de komende tijd voor Suriname en onze PRES DES !

  P.S. Wegens een drukke agenda zal mijn bijdrage beperkt zijn voor de rest van het jaar.


  Maak melding

 20. julia nijssen Zo is het.
  Mijn vrouw zegt nu is het echt de laatset keer dat we op vakantie naar Suriname gaan. Mijn over buurman (Surinamer 70 jaar oud) gaat niet meer.
  Zo ook heel wat van mijn vrienden.
  Dag Suriname. Dit jaar de laatset keer?


  Maak melding

 21. Santhoki moet zijn mond houden want nu al loopt er een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de koop van een pand waarvoor de staat Suriname 3 miljoen Srd moest betalen maar zijn ex-collega Jong Tjien Fa heeft er niet aan meegewerkt voor de ondertekening…Ex-minister Errol Alibux moest voor een soortgelijke handeling 1 (één jaar in de gevangenis…..Wordt vervolgd!!!!!


  Maak melding

 22. Niets nieuws!

  Eerlijk gezegd is dit geen nieuws. Amerika houdt heel de wereld in de gaten. Ze zijn de politieagenten van de wereld. Maar wie houdt hun in de gaten? Dat is een betere vraag.

  De daden en wandaden van de CIA ga ik hier niet opsommen, maar een ieder die het wereld gebeuren volgt weet wat er speelt.

  Dit bericht hoeft dus niemand bang te maken.
  Het voedt het geloof van Desi Bouterse’s tegenstanders en houdt Desi alleen wakker.


  Maak melding

 23. DU (NR.4),

  Gefeliciteerd!! Je adviseerd anderen nu zelf om niet emotioneel en zeker verstandig te reageren. Ik hoop dat jij hierin nu een grote voorbeeld wordt. Je weet dat je van mij altijd een eigen mening mag hebben, maar reageer dan altijd verstandig met minimale emotie.

  Theo(nr.17),

  Ik weet zeker dat jij in de eerste toespraak van president D.D. Bouterse heb kunnen ontdekken dat hij zeer ernstig rekening zal houden met de geopolitieke verhoudingen op het Amerikaanse continent.

  Het kleine Suriname is geen Venuzuela. Venuzuela kan het opnemen tegen de USA, maar niet Suriname.

  Suriname zal het moeten hebben van strategische en zeker harmonische samenwerkingsverbanden met landen op het Amerikaanse continent. Hieronder valt ook Frankrijk(FR.Guyana).

  Ik heb zeker ook geen problemen dat Suriname verder zal samenwerken met Venuzuela. Dat deed de vorige regering in Suriname ook al.

  Maar Theo denk niet dat Suriname de stommiteit zal uithalen om de grote USA voor de kop te stoten. IK denk dat de USA vriend van Suriname wil blijven en als goede vriend mag ik mijn mati erop wijzen zich te gedragen tijdens zijn politieke dans. Daar is niets aan mis.

  Jouw holle strijdkreten zullen Suriname niet goed doen. Reageer verstandig en zeker niet emotioneel. Ik heb je beter zien reageren!
  Srika


  Maak melding

 24. @ Theo
  Je zwamt maar wat, als je het verschil tussen Joden en Israëliërs niet weet, moet je zwijgen.
  Ik ben een Nederlandse Jood en voel me zeer ongelukkig met het grote leed en onrecht dat zowel de Palestijnen en Israëliërs overkomt.
  Vaak wordt de dodelijke haat gekweekt door mensen die sensatie zoeken zoals jij.


  Maak melding

 25. @kritisch

  Waarom moet de taalbarriere een rol spelen? Ned heeft als enige land en (half Belgie) het Ned als taal. Toch zijn dit hoog ontwikkelde landen gworden. Men heeft zich het Duits en Engels handig gemaakt en Ned zitten overal. Het waren een van de eerste grote handelaren, ondanks hun taal. Desnoods zet men massaal tolken in. Wat we van Ned moeten leren is hoe je handelt, want dat kunnen we niet. Met onze 5% van de goudhandel. Het is een kwestie van over de drempel stappen en gaan!


  Maak melding

 26. Dit is een lachertje: Amerika houdt Suriname in de gaten. Hoe is het mogelijk want Amerika kan zichzelf niet eens in de gaten houden ! Amerikaanse militairen met oorlogsmisdaden kunnen niet eens berecht worden door het internationaal gerechtshof in den Haag ! Amerika heeft zelfs gedreigd om militairen met geweld terug te halen vanuit den Haag.


  Maak melding

 27. Amerika heeft eenmaal de taak op zich genomen om de grote hoeder van de wereld te zijn. Amerika heeft decennia lang ook de economische macht gehad om ook daadwerkelijk op te treden. De economische macht is de laatste jaren aan het verschuiven. De economische macht van Amerika is langzamerhand aan het verdampen. Amerika is op dit moment zelf aan het ‘watertrappelen’ om economisch het hoofd boven water te houden. De machtige Amerika van vroeger bestaat helaas niet meer.

  Heel veel andere landen zijn zelf economische grootmachten geworden dus in zulke landen heeft het gebrul van Amerika bijna of geen invloed meer. Terwijl dat vroeger echt wel anders was.
  Maar dat niet neemt weg dat het goed is dat Amerika (ondanks de afnemende invloed over de wereld)andere landen op hun verantwoordelijkheden aanspreekt.
  Als Nederland straks met een regering komt waarin de partij van Wilders in participeert dan zal Amerkika (zeker Obama)
  ook roepen; ‘wij houden de rechtstaat van
  Nederland in de gaten’.
  Wat dat betreft is Amerika niet meer de grote
  ‘Big Brother’van weleer maar het is alleen maar goed dat ze hun stem laten horen.
  Om economisch vooruit te komen is het zaak voor Suriname om de handel met de nieuwe economische grootmachten als China,India,Japan, Brazilië.. te intensiveren.


  Maak melding

 28. @ srika en de rest van de kudde,
  Als ik het over kortzichtige en emotionele reaktie hebt dan is jou reaktie een heel goed voorbeeld om maar te zwijgen over pinto, teo, jeroen.
  zover ik mij kan herinneren is het nooit voorgekomen dat amerika een democratisch gekozen regen in suriname zo op deze de vingers tikt
  naarendorp lid van de bloedraad laat met zijn iedee over een waarheidscommisie zien waarom wij ons bezorg om moeten maken, het van bouterse zijn de amerikanen niet vergeten en het openlijk flirten met chavez wordt ook in de gaten gehouden.@ pinto de grootste graaiers van weleer hebben nu weer de macht in suriname dus hou je mond mi bo want je zet jou zelf belachelijk met jou baardeloos geklets.
  Amerika is één van de machtigste landen in de wereld en daar zal onze piepkleine landje suriname rekening mee moeten houden en ook die misleider bouterse die lijd aan grootheidswaanzin.


  Maak melding

 29. Jullia nijsen,reaggeerder en chevaleur

  Julia. Dan ga je tocc naar spanje vinden kleinkinderen leuk lekker op bezoek bij sint nikolaas.
  Dus jij wil suriname graag als een soort kijkdoos houden? Over een paar jaar kan t weer ,nu is het ff het land opbouwen

  Over de joden. … ik ben ook deels joods vanwege mijn oma etc.. Lees joden in suriname…
  Iedereen weet dat de joden het geld hebben
  Zie; rothshilds familiy,roosenberg en roosevelt.


  Maak melding

 30. Theo, ik respecteer jouw mening. Ik ben met je eens. Maar, vergeet niet: Amerika is sterk. Het recht van de Sterkste geldt in de wereld, zoals in de jungle.
  – De rassendiscriminatie staat nog steeds in de grondwet van de VS en is nog niet geschrapt;
  – De atoombom op Hiroshima was al voldoende om Japan tot capitulatie te dwingen; Nagasaki was niet nodig;
  – De Vietnamoorlog heeft de VS geleerd dat een klein land een groot mogendheid als de VS kan vernederen;
  – In Irak en Afghanistan zijn miljoenen dood door de Amerikaanse bombardementen en het einde is nog niet in zicht;
  – De huidige Israël is BEZET GEBIED van de Palestijnen; het was in 1948 door het westen gesticht met de VS voorop.
  – Andere landen (Nrd Korea, Iran, enz.) mogen geen kernbommen hebben, maar India, Pakistan, en Israël mogen die wel hebben, omdat ze bondgenoten zijn van de VS.
  – In de VN zijn er veel resoluties aangenomen tegen Israël maar ze zijn door de VETO van de VS getroffen.
  – Terwijl de Berlijnse muur werd afgebroken, wordt in Israël een muur gebouwd met goedkeuring van de VS.
  – Toen Hamas de democratische verkiezingen won in Gaza, werd dit niet erkend door de VS.
  – De zeeschepen met hulpgoederen bestemd voor Gaza werden door Israël vernietigd met instemming van de VS. Het recht van de Sterkste dus. En nu nog dit:
  – Joden zijn mensen die door Adolf Hitler zijn gedood in West Europa (6 mln, maar volgens een Amerikaanse bisschop slechts 200,000);
  – Israëlieten zijn mensen die door de Farao van Egypte als slaven zijn vernederd en onder Mozes het land hebben verlaten;
  – Isrëli’s zijn mensen die thans in Israël wonen en het gebied van de Palestijnen bezet houden met de steun van de VS.
  – Hoewel de VS zoveel ellende heeft veroorzaakt in de wereld, ben ik toch van mening dat Suriname de VS te vriend moet houden in het belang van land en volk van Suriname. God zij met ons Suriname…


  Maak melding

 31. Surinamers! Volgens de VN heeft elk land het recht zijn eigen regering te kiezen tenzij het democratisch toegegaan is.Bouterse zijn Coalitie is naar mijn mening democratisch,hij is op een democratische wijze gekozen door de Senaat.Ik vind dat de Amerikanen en Hollanders daarmede niets mede te maken hebben.Was George W Busch op een democratische manier gekozen of zijn de meeste mensen het vergeten hoe het toen toe ging?Bouterse moet zich niet afhankelijk maken van Nederland hij moet laten zien dat hij het land kan sturen zonder bij hun te bedelen.


  Maak melding

 32. Theo,Sarie torie,Chevalier.
  Ik zou graag dat jullie nauw eens het boek van prof Shlomo Sands lezen het heet namelijk op zijn Engels”The Invention of The Yew” Jullie kunnen even op”Yuo Tube” naar een intervieuw met hem luisteren.Jodendom is geen ras het is een geloof.


  Maak melding

 33. “Amerika houdt rechtsstaat Suriname in de gaten”

  Laat ze maar lekker in de gaten houden, hebben ze altijd en overal in de wereld gedaan, dus nothing new.

  Suriname zal alle besluiten nemen, die in het belang van Suriname en haar bewoners genomen zal moeten worden. Dit recht kan niemand de huidige Surinaamse regering ontzeggen.


  Maak melding

 34. Sorry Smara maar het jood zijn is erfelijk, hij/zij wordt geboren uit een joodse moeder, alleen de vrouwelijke kant zet het jodendom voort.
  In de 2e wereld oorlog werd het joodse ras, zoals bekend, vervolgd en vermoord en niet het geloof. In de geschiedenis heeft dit zich meerdere malen voorgedaan.


  Maak melding

 35. bericht amerika houdt rechtsstaat suriname in de gaten.
  reaktie,s van gaza tot joden tot farao tot israel tot egypte adolf hitler, jongens kunnen jullie genuanceerd reageren want dit slaat echt nergens op de één heeft niets met het ander te maken.


  Maak melding

 36. @Du, lees 17 dat is een zware beschuldiging, mag toch wel even op gereageerd worden.
  Lees 41, correctie van een denk fout, mag toch wel even op gereageerd worden.
  Dank U.


  Maak melding

 37. De Verenigde Staten van Amerika houden de waardering van de rechtsstaat in Suriname scherp in het oog.
  Correctie: de Verenigde Staten van Amerika houden de waardering van zijn Imperialistische belangen en economische strategische voorraad in Suriname scherp in het oog. Ze zijn bang dat de Nieuwe Economische Wereldmacht China ze een concurrent grondstoffenvreter wordt die een deel groot van de koek wil.


  Maak melding

 38. @isri #28
  Wanneer stop je met die onzin. Met die tories waar jij alleen melding van maakt en die steeds weer nergens opslaan.

  @Benito
  Gelieve nooit meer te posten. De buitenstaanders krijgen door jouw posting een bijzonder slechte indruk van de intellectuele en morele capaciteiten van de SME.

  @Smara
  En die landen hebben de vrijheid om te zeggen dat zij zich niet wensen in te laten met een moordende ex-dictator die voor drugs veroordeeld is.

  @bakadina fan
  Weer zo’n Bokito fan die in de holle rethoriek van de jaren 60 is blijven steken. En maar roepen dat we niet terug mogen kijken. 😆


  Maak melding

 39. Pas op surinamers!!!! Hetzelfde doen ze met Evo morales, met Hugo Chavez, en met alle landen die geen neo-colonies meer willen in latijns-amerika…..de amerikaanse “diplomaten” (echte CIA agents)kunnen hun mond niet houden en worden onmiddelijk onbeleefd en bedreigend….
  Strijd voort. De Republiek Suriname behoort tot de surinamers en het volk heeft gesproken en gekozen. Dit heet zelfbesluit en dat moet gerespecteerd worden.


  Maak melding

 40. Chevalier
  Ik ben het helemaal niet eens met je dat het joods zijn erfelijk is What about al deze mensen die tot het joodse geloof geconverteerd zijn en ik ken er in die 60 jaren dat ik in Europa woon zeer velen. the ” Ashkenazi Jews or the Khazar Yews ” The King of the Khazars forced his citizens,upon penalty of death,to convert to Judaism year 740.The Khazars were a Turk-Mongol people who lived centuries ago in the the Kingdom of Khazaria.The Khazars migrated into Eatern Europe,especially toPoland,France,Romania,Hungary,and to Germany.


  Maak melding

 41. De geschiedenis zal het leren. Persoonlijk vind ik dat Nederland alle hulp aan Suriname moet stopzetten en privé projecten van Nederlandse organisaties niet meer moet ondersteunen.

  Het maakt van Surinamers hooghartige luie mensen.
  Ze ruimen de rommel langs de straten nog niet op.
  Een groot deel van de bevolking werkt niet.
  Iedereen is een beetje aan het bewaken.
  Nergens zie je meer bewakers dan in Suriname.

  Maar het landbouwgrond is leeg. De Chinezen leggen wat wegen aan en hebben inmiddels alle levensmiddelen winkels in handen.
  De Brazilianen winnen het goud.
  De Indonesiërs kappen de bomen.
  De Amerikanen werken in de mijnbouw.

  Wat doen de Surinamers? Zeuren over de slavernij die 150 jaar geleden is afgeschaft.
  De Marrons zijn al 300 jaar vrij maar verstoppen zich nog in het bos.
  Al zestig jaar bepaalt Suriname zelf wat ze willen.
  Ze zijn al 35 jaar onafhankelijk.
  Maken oorlog. Vermoorden mensen en kiezen nu een boef als president.

  Allemaal prachtig maar ga nu niet Nederland de schuld geven.
  Bij volwassenheid hoort zelfkritiek en een goed zelfbeeld.

  Bouterse zal er alles aan doen om de democratie de nek om te draaien.
  Te beginnen bij de pers die nu van alles de schuld zal gaan krijgen.
  Heel veel sterkte. Hou de honger buiten de deur want Nederland is er niet meer voor hulp.
  De SuriNeds waar iedereen op scheld zullen ook minder geld gaan sturen.
  Ze gaan met pensioen en hebben dus minder te besteden.
  Maar misschien dat de nieuwe vriend Frankrijk wel helpt.

  Nederland is voorbij. Gelukkig. Ga nu allemaal maar Spaans leren.


  Maak melding

 42. de geschiedenis van suriname en de verenigde staten van america is niet een van gisteren.de houding van de u s a is altijd zo geweest.dus dit is echt niet nieuw.

  maar er spelen andere zaken een rol,geen enkele derde wereld land heeft het recht om te zeggen en doen wat zij willen.deze zijn gebonden aan de gril van de multinationals.

  neem bijvoorbeeld het geval met de blauwe diamand van george tylor.enz
  de multinationals laat niks aan de toeval over,kijk maar hoe men china onder druk zet om de yen aan te passen.en dit is pas het begin.iran,noord korea,cuba,enz.zijn landen dat zwaar onder druk staan van america en europa.


  Maak melding

 43. Neus, Je kan niet verder zien dan je neus lang is. Je gaat niet in op wat ik heb gepost, maar alleen met een bla bla. Gaat het jouw verstand te boven ? …


  Maak melding

 44. Suri/neds ,als jullie niet naar su willen of kunnen blijf dan in europa het neemt niets van je weg , maar niet blijven ouwehoeren over je buurman of buurvrouw .
  het heeft toch niets te maken met jullie ,verbeter suriname begin bij je zelf.
  proberen jullie eens voet te zetten op surinamse bodem voor dat je de pijp uit gaat .


  Maak melding

 45. Ik begin nu echt te geloven dat sommige surinamers onverstandig zijn ze vergeten dat als je als kleinland amerika nederland voor het hoofd stoot de schade voor suriname groter zullen zijn dan voor suriname denk nou een keertje na man stelletje idioten.
  Je moet juist blij zijn dat er landen als nederland en amerika een oogje houden want als ze suriname links laten liggen gaan jullie van de honger omkomen dan zie je brazilie niet of india of chavez .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.