Surinamers en de Provinciale Staten verkiezingen

10

Op 2 maart 2011 worden er in elke Nederlandse provincie weer verkiezingen gehouden voor de Provinciale Staten. De Provinciale Staten zijn het bestuur van de provincie en wat misschien minstens even belangrijk is: Provinciale Staten kiezen ook de leden van de Eerste Kamer.

Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) is van mening dat er door de in Nederland wonende Surinamers, veel meer dan tot nu toe het geval is, moet worden deelgenomen in vertegenwoordigende lichamen zoals Eerste en Tweede Kamer, Provinciale Staten, Gemeenteraden enz. En het SIO is tegelijkertijd ook van oordeel dat de kiesgerechtigde Surinamers veel meer gebruik moeten maken van hun stemrecht bij verkiezingen door op de dag van de verkiezingen ook daadwerkelijk naar de stembus te gaan om te stemmen.

Vooruitlopend op een in 2011 te formeren: “Landelijk Overlegorgaan Politieke Participatie Surinamers (LOPPS)” wil het SIO de Surinamers in Nederland voor de komende Provinciale Statenverkiezingen oproepen om actief te worden in de politieke partij van hun keuze en zich eventueel kandidaat te stellen voor het bestuur van hun provincie.

Alle politieke partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen hebben per provincie en/of gewest een procedure kandidaatstelling verkiezingen Provinciale Staten. Om te weten welke kandidaat-stellingsprocedure en tijdsplanning voor uw politieke partij gelden, kunt u het beste gaan naar de website van uw partij.
Vrijwel alle politieke partijen zijn op dit moment al volop bezig met kandidaatstellingen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011. Als u kandidaat wilt zijn bij deze verkiezingen moet u in ieder geval heel snel handelen door ervoor te zorgen dat u kandidaat wordt gesteld volgens de voor uw partij geldende procedure(s). Raadpleeg dus snel de website en/of uw partijkantoor.

Het SIO wil bij verkiezingen nog meer dan in het verleden:
1. zoveel mogelijk Surinaamse kandidaten ondersteuning bieden, en
2. tegelijkertijd de Surinaamse kiezers zoveel mogelijk oproepen c.q. mobiliseren om effectief gebruik te maken van hun democratisch stemrecht. In dit verband wordt ook gedacht aan de inschakeling van nationaal bekende Surinamers om de opkomstbevordering via radio/TV/kranten e.d. te promoten.

Daarom vraagt het SIO aan alle Surinaamse kandidaten, die prijs stellen op SIO-ondersteuning bij de komende Provinciale Statenverkiezingen, om het SIO in kennis te stellen van hun kandidatuur met vermelding van hun voor het provinciebestuur belangrijkste kwaliteiten. Deze informatie kan worden gemaild naar: info@sioweb.nl.


10 REACTIES

 1. Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) is van mening dat er door de in Nederland wonende Surinamers, veel meer dan tot nu toe het geval is, moet worden deelgenomen in vertegenwoordigende lichamen zoals Eerste en Tweede Kamer, Provinciale Staten, Gemeenteraden enz. En het SIO is tegelijkertijd ook van oordeel dat de kiesgerechtigde Surinamers veel meer gebruik moeten maken van hun stemrecht bij verkiezingen door op de dag van de verkiezingen ook daadwerkelijk naar de stembus te gaan om te stemmen.

  De verkiezingen komen er weer aan we krijgen weer verkiezingspraat te horen, maar let goed op hoe zij zich tegenover Suriname gedragen dan weet je gauw genoeg of je wel of niet moet stemmen.


  Maak melding

 2. Ik ben van plan om mij kandidaat te stellen.Echter ben ik op de eerste plaats Nederlander dus ga ik me niet inzetten voor de doelgroep vd SIO.Ik wil dat doen voor alle mensen die ik mogelijk ,mocht ik op 3 maart gekozen worden,ga vertegenwoordigen.
  Btw Raj een provinciale lid heeft weinig tot geen invloed aangaande buitenlandse zaken. Daarvoor moet je bij een 2de kamerlid zijn.


  Maak melding

 3. uae

  Btw Raj een provinciale lid heeft weinig tot geen invloed aangaande buitenlandse zaken. Daarvoor moet je bij een 2de kamerlid zijn.

  uae

  Als je jouw geroepen voelt datgene te doen wat je heel graag wilt doen, moet je het gewoon doen! maakt niet uit of het eerste tweede kamer, provincie of gemeente is.
  Maar vergeet een ding nooit hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind en daar moet je goed tegen bestand zijn want de kans is immers heel groot dat zo’n boom omvalt bij enorme windhoosten als die niet stevig aan de grond genageld is… en je grond is neem ik aan Suriname. wens je in ieder geval heel veel succes met je politieke carriere.


  Maak melding

 4. Waarom weet de gemiddelde Surined niet wat het SIO eingelijk inhoudt en waarom heeft het SIO in haar doelstellingen het vertegenwoordigen van alle Surineds, terwijl ik bijvoorbeeld nooit hiermee heb ingestemd en ook niet gehoord wordt bij het nemen van belangrijke beslissingen t.a.v Surineds in Nederland?

  Met 1 a 2 bulletins per jaar bereik je weinig Surineds.En zeker niet de harde werkers binnen de Surinaamse gemeenschap, hier in Nederland.

  Maar ik zou toch graag een verhelderend gesprek willen hebben met bestuursleden van SIO.

  Srika


  Maak melding

 5. @ srika,
  Waarom weten de jongeren in suriname niets van de misdaden van bouterse?
  Laten wij hier op dit net een verhelderend gesprek daarover hebben srika.


  Maak melding

 6. Heel goede vraag, mijn vriend DU(NR.5), maar houd je toch aan het onderwerp.
  Ik zal toch even proberen te antwoorden.

  Het antwoord moet gezocht worden bij de vorige regeringen, m.n. de regeringen van Venetiaan. Deze regeringen hebben verzuimd de geschiedenis van de jaren 80/90 v/d vorige eeuw in de geschiedenisboeken of taal-/leesboeken op te nemen.
  Waarom dit nooit is gedaan, moet jij maar aan Venetiaan vragen.
  Denkende jou voldoende te hebben geinformeerd.
  Srika


  Maak melding

 7. DU, ga je afvragen waarom de jongeren in Nederland niets af weten van de MISDADEN gepleegd door je slavenmeester door de eeuwen heen.Vooral de slavernij en de MASSAMOORDEN in Indonesie,GENOCIDE in de Amerika`s (Indianen) gepleegd door dezelfde Nederlanders die jij aanbidt, deze MISDADEN worden zo weinig mogelijk in de geschiedenis weergegeven.Buitendien je woont hier ga je bezighouden met de verziekte jeugd hier en laat zij daar in Suriname met rust,ze hebben niets aan jouw 1zijdige gezeik.


  Maak melding

 8. “Waarom weten de jongeren in suriname niets van de misdaden van bouterse?”

  Ze weten het hoor, misschien is de laatste verkiezingscampagne en alle voorgaande je ontgaan.

  Ze weten alles, dat ze desondanks voor Bouterse hebben gekozen, betekend dat ze een afkeer hebben van die oude etnische politiek, die ze maar verdeeld hielden omwille van de macht.

  De jongeren hebben voor eenheid en duurzaam ontwikkeling gekozen, Bouterse heeft het begrepen en hij gaat het ze geven ook.


  Maak melding

 9. Het is op zich een goede zaak wanneer Surineds en andere allochtonen zich opwerpen om zitting te nemen in de democratische organen in NL.
  Het is overigens nu al zo dat er in vrijwel elke politieke partij een of meer Surineds zitten. Tel het aantal Surineds in de 2e Kamer maar op, dan zie je dat er voor die ongeveer 400.000 Surineds in NL meer vertegenwoordigers zitten dan bij voorbeeld voor de bijna 500.000 inwoners van Drenthe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.