Overheidsbegroting Suriname eerste prioriteit

27

PARAMARIBO, 13 aug – Het voorbereiden van de staatsbegroting voor 2011 geniet topprioriteit. Dit zegt nieuwbakken minister van Financiën Wonnie Boedhoe. De begroting moet binnenkort worden aangeboden aan het parlement. “We hebben weinig tijd”, aldus Boedhoe.

Er resten nog maar enkele weken. Op één oktober moet de president de begroting indienen bij het parlement. “Het moet allemaal in orde gemaakt worden”, zegt Boedhoe. Ze verwacht lange uren te maken de komende tijd. De economie behoeft ook veel aandacht. Het moet minimaal zo goed worden als de afgelopen jaren. Gezond economisch beleid wordt dan ook sleutelwoord.

De praktijk vergt niets minder. “We gaan dan ook voor behoud van monetaire verhoudingen en gezonde economische groei”, aldus Boedhoe. Een ware uitdaging wordt het nieuwe beloningssysteem bij de overheid, Fiso. Boedhoe is voorstander van overleg met de vakbonden. Het overleg moet vooral inflatie beperken. “Ik ben blij dat de vakbonden positief gereageerd hebben.”


27 REACTIES

 1. “Het moet minimaal zo goed worden als de afgelopen jaren. Gezond economisch beleid wordt dan ook sleutelwoord.”

  Wat krijgen wij nu!? Eerst alles afkraken en nu na-apen!? Begrijpen de NaMi’s, Pinto’s en Theo’s en meerderen gestoorden hier iets van!?

  Dat wordt lachen! Weg met de populistische toezeggingen van de Poppendokter, Moordenaar, de president, keizer Bigi Mofo I.


  Maak melding

 2. Boedhoe… Boedhoe… nu zaag je de poten onder de stoel om van jouw critici. Het is toch zo dat tijdens de verkiezingscampagne het financiële beleid van Venetiaan onderuit is gehaald en desastreus was, begrotingstekort, inflatie en een lege portemonnee.
  Nu zegt ze ernaar te streven om een begroting te maken die TENMINSTE gelijk is aan die van Vene.
  Twijfels aan eigen kunde en onzekerheid, het moet toch niet zo moeilijk zijn om het beter te doen dan die club van Vene…. toch.


  Maak melding

 3. Het word is tyd dat men de polder model gaat moeten invoeren in Suriname. Werkgevers vakbonden en overheid amtenaren moeten met elkaar aan tafel gaan zitten om vervolgens afspraken over arbeid te maken. Suriname is nog een jonge natie. alles is nog als een los bak zand. alles en een ieder werk nog langs elkaar heen. Organiseren dat moet de rode draad zijn. Als je in suriname aankomt, eerste dat er door je heen schiet, is dat niets georganiseert is. het lijk wel dat een ider zijn gang maar gaat, met als achter liggende gedachten, het komt nooit meer goed, waar moet ik me nauw is druk om maken. Doem denken noemt men dat.


  Maak melding

 4. Guys,

  We are missing the point.

  Het gaat erom dat de rechtzaak rustig voortgang moet vinden, maar 8 dec mag niet een strem zijn in de verder opbouw van het land.

  Het land kampt eigenlijk met 2 vraagstukken:
  Vraagstuk 1: 8 Dec 1982
  Vraagstuk 2: Opbouw Suriname

  Wat wij merken is dat vraagstuk 2 niet wordt aangepakt omdat de focus vooral gericht is op vraagstuk 1. Waarom kunnen wij niet bezig zijn met Vraagstuk 1 en Vraagstuk 2 tergelijkertijd?

  Wat wij als Surinamers moeten beseffen is dat wij ons grotendeels bezighouden met Vraagstuk 1 ten koste van Vraagstuk 2. Maar nadat vraagstuk 1 eindelijk is afgehandeld door de rechter zit Vraagstuk 2 nog op ons te wachten. Of gaan wij Vraagstuk 2 pas bekijken nadat Vraagstuk 1 is afgehandeld? En wat als Vraagstuk 1 nog 5 jaren duurt of nog 8 jaren duurt?

  Ik ben de mening toegedaan dat Vraagstuk 1 en Vraagstuk 2 tergelijkertijd moeten worden aangepakt. Je kan Vraagstuk 2 niet laten afhangen van de voortvarendheid van Vraagstuk 1. Stel dat de rechter eindelijk een uitspraak doet waarin 1 der partijen zich niet in terug kan vinden of stel dat de rechter een uitspraak doet dat ten voordele of ten nadele valt van belanghebbenden, wat dan? Gaan wij dan weer wachten totdat Vraagstuk 1 in hoger beroep wordt behandeld voordat wij Vraagstuk 2 gaan aanpakken. Of gaan wij nu eens eindelijk Vraagstuk 1 en Vraagstuk 2 tergelijkertijd behandelen?.

  En ik vind bepaalde reakties erg ondoordacht en emotioneel. Zowel Voorstanders als Tegenstanders moeten rationeler argumenteren en niet emotoneel.


  Maak melding

 5. De types W. Whome

  Die hopen dat het Suriname slecht zal vergaan, zodat ze hun gelijk kunnen krijgen. Dat mag je vergeten, De speech gisteren gehoord, geloof me elke echte Surinamer zal het beamen, heel trots gevoel, een duidelijke ontwikkelings visie, inspirerend, en echt Surinaams, niet gemaakt of wat dan ook, origineel.

  De nieuwe regering gaat nationaal gericht we gaan alle goede dingens gebruiken ongeacht van wie ze zijn of komen, we breken niet af zoals front, omdat het van de oppositie is of komt.


  Maak melding

 6. Oeps de oppositie wordt vanaf vandaag niet meer gezien in Suriname als tegenstander maar als partner voor de ontwikkeling van Suriname. We werken naar eenheid toe.

  Ik weet dat haatdragende en ziekelijke gasten als du, whome en nog een paar dit niet kunnen verdragen.

  verdeeldheid, rancune, haat, verderf, chaos, armoe daar staan julle voor. De wind uit de zeilen genoemen, oeps, whome is kwaad.


  Maak melding

 7. Ai..baja.dat zeiden uw voorgangers ook,wonnie bhoedhoe.Van harte gefeliciteerd,jullie allen.Zijn er mensen die zich kunnen herinneren-wat voor werk ze deed eerder.Lockin,en simons grote woorden tydens intervieuws,dat deden uw voorgangers ook in 1975,geen hulp van die en geen inmenging van derden,resultaat armoede.Academisch ziekenhuis,politie,brandweer,en noem maar op zijn allemaal door hulp van buiten af-verbeterd.Vergeten,1977 groepje militairen verdwaald in het oerwoud men kon ze niet vinden na 4of 5 weken werd er hulp gevraagd aan de de nederlandse militairen,de t.r.i.s. let op je woorden surinaamse politici.


  Maak melding

 8. Heel scherp gezien van @whome”
  Is mij ook opgevallen”keizer bigi mofo “Bhoedoe zij het ook al een gezonde monetaire beleid heeft Telting achtergelaten.
  Sky Lymbo en vele anderen hebben geroepen dat het niet klopt. En nu bleikt dat keizer bigi mofo het zelfde zeg.


  Maak melding

 9. Ik vind de figuren die schuil gaan achter de namen DU en W. Whome zielig. Denken ze nog zoals die gek hoost dat wat er gaande is in Par´bo te stoppen? Die hoost zegt zelf op ned.tv dat hij geen president heeft , maar een primier en ’n koningin. Hij gaat de President laten oppakken zodra hij zijn voet buiten Suriname zou zetten. Gelooft deze gek er zelf in? Hij heeft niet door dat irritant en verward overkomt en de ned.media zet ‘m te kijk. Hij als niet surinamer gaat de president-elect afzetten?! Hoe gek moet je zijn om dit in het openbaar te roepen. Toen vakbondsleider Doedel dit riep hebben ze hem zonder medich indicatie z’n levenlang opgesloten in de toenmalige LPI.


  Maak melding

 10. Wonnie,

  Wees op je hoede en denk praktisch.
  Dat je president al maanden roept dat de economische stabiliteit van Front een farce was, moet je laten schieten. Was Bigi Mofo!

  Trek je eigen plannen en neem beslissingen waar je zelf geheel achter staat. Gooi je goede naam niet te grabbel ten gunste van de Poppenspeler van Bigi Poika.


  Maak melding

 11. Zullen wij ons checkboek alvast maar trekken want dat twee landen één gevoel wil zeggen dat wij ondanks de economisch barre tijden in Nederland geld mogen overmaken naar de familie in Suriname.


  Maak melding

 12. Deze uitspraak is een indirecte bevestiging dat het de laatste jaren in Suriname helemaal zo slecht niet is gegaan. Zonder een gezonde oppositie, want die was er niet. DDB is zelfs uit de DNA gezet wegens latente afwezigheid. Bij ieder agendapunt waar de NDP het niet mee eens was, verliet men en masse de zaal. Dus stemvee: Jullie worden weer voor de gek gehouden. Nu nog een boterham met pindakaas, straks een harde korst.


  Maak melding

 13. Wonnie,je bent een realist.De goede dingen van het front overnemen niets mis mee.Ik vind dat er weinig vakvrouwen in de regering zitten want dan zou dit land in hoogte stijgen. Front heeft nog meer goede dingen gedaan,maar was niet opgewassen tegen de propaganda machine van de ndp met Limbo als leider.


  Maak melding

 14. @ henky,
  dat jij zo naief en stom wil zijn moet je zelf weten maar hou doedel a.u.b uit deze discussie waarom kunnen jullie de discussie niet voeren op grond van feiten en waarheden kom met echte argumenten ik wordt echt moe van jullie echtwaar de aanhangers van bouterse zijn stomme ezels henky.


  Maak melding

 15. #7. Wereldkampioen duimzuigen!
  NET ZO GOED! Hoe bedoelt u afbraak!?
  Ik wens als ieder bewoner van dit land dat het goed gaat, ik vrees alleen dat met een Moordenaar als president het volk voor tirannen is gezwicht!

  Staat los van het gegeven hoe ik over Suriname denk. Die Moordenaar is voor mij niet het zelfde als de Surinaamse belangen! Die Moordenaar is daar voor eigenbelang, hij zit even niet in Santo Boma.

  #8.Ja! The one and only Wereldkampioen duimzuigen!

  “haatdragende en ziekelijke gasten”

  U bent in de war met de Soso Lobi orgie in het Fort Zeelandia december 1982!
  Helaas voor u en uw Keizer Bigi Mofo I, onuitwisbaar!

  #11. Henky Herrie, het stopt vanzelf!
  Ik spreek u over negen maanden! Veel! Heel veel teleurstellingen verder!

  Ik voel mij absoluut niet zielig en ben dat ook niet! Ik ben maatschappelijk geslaagd en mij er terdege van bewust dat alles betrekkelijk is. Daarom neem ik de dingen zoals ze op mij afkomen.

  U moet echter weten dat ik weiger om de gruweldaden van uw held met de mantel der liefde te bedekken!

  Doedel heeft niemand onderdrukt en niemand vermoord. Uw held heeft het Surinaams volk onderdrukt en heeft heel veel bloedbaden laten aanrichten en heeft zelf volgens verklaringen er aan meegewerkt.

  Door Doedel zaliger met de haren erbij te sleuren doet u de erven Doedel tekort. U plaats hem in het kamp van een veroordeelde drugsdealer, mensenrechten schender en Moordenaar.


  Maak melding

 16. Ze praten allemaal ‘ het tot grotere hoogte brengen’. Ik denk, dat ze hiermee bedoelen de welvaart van ons Suriname.

  Tot grotere hoogte is een abstract begrip. Geen van ze kunnen het onderbouwen, of aangeven wat ze hiermee bedoelen.Het is makkelijk voor hun om het woord naar de massa menigte te presenteren. Kunnen ze niet uitleggen wat ze daarmee bedoelen???? Nee, want ze weten het nog niet.
  keizer bigi mofo no 1 moet eerst alles goedkeuren.

  wordt vervolg


  Maak melding

 17. Winston Wirth had eertijds een voorstel gedaan om elke grootgrondbezitter in Suriname 1 (een)Surinaamsegulden onroerengoedbelasting per vierkantemeter te laten betalen,waarop Ram Sardjoe meteen een stokje voor stak door te stellen dat zolang hij,Sardjoe, in het parlement zou zitten,dit voorstel niet zou worden aangenomen.En nu denk en hoop ik dat het WEL doorgaat want het is goed voor het land.


  Maak melding

 18. Ik geef deze regering 100 dagen.Dat is de maximale termijn waarop je een regering kan beoordelen of het wel cq niet zal slagen.

  En ik hoop dat ik meer feiten en cijfers zie en minder holle Ocer-berm rhetoriek. Wel een blunder van Wonnie om een fiscaal beleid ala Telting na te streven,waar deze steevast is afgekraakt door Baas een paar weken geleden.


  Maak melding

 19. De tegenstanders van Zijne Excellentie DDB Mogen nu 5 jaren kritiek leveren. Dat is gezond, ook DDB geeft aan dat men kritisch moet zijn. Dus dames en heren tegenstanders ga je gang, spuit zoveel kritiek als er maar kan. Maar er is een probleem voor jullie: DDB wordt alleem maar bekender en groter van.
  Bana-bong.

  Verder zal de regeerakkoord duidelijkheid verschaffen de richting van het uit-tevoeren beleid. binnen een paar dagen weten wij meer.


  Maak melding

 20. @Henky

  Dat jij je domme postings mag plaatsen noemen we democratie en persvrijheid. Niet zo lang geleden was dat onmogelijk. En in het buurland Venezuela is het ook niet meer mogelijk.

  @isri
  Belasting op grond bezit gaat er onder DDB beslist niet komen. Hij heeft immers zelf te veel domeingronden gestolen. En anders zijn partij genoten wel. Hoeveel grond heeft Doekhie niet.


  Maak melding

 21. isri,,20..

  onroerend goed belsating totaal eens,,,mits iedereen het betaald..

  dus isri,ook degene die een huis huurt en de gene die het huis bezit ieder de helft..

  alle grond bezitters alswel grond huurders moeten betalen,ook jij als movina-mang-vrouw..

  de president moet ook betalen en al zijn onderdanen in het land dus ook die binnenland bewoners..

  pas dan is er sprake van demo-cratie gelijkheid gelijke kansen ..


  Maak melding

 22. @ henky,
  Wil je a.u.b reageren op reaktie nummer 8 en 9 als jij dat kan? iedereen ziet dat de argumenten die jullie van de mc der dwazen naar voren brengen nergens op slaan ze kloppen niet , omdat nederland in het verre verleden misdaden heeft gepleegd dan mag bouterse dat ook is toch dom en achterlijk om zo te denken sorry hoor henky en de rest van de kudde jullie manier van redeneren slaat helemaal nergens op.


  Maak melding

 23. DU/Hoost,
  Liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald?

  Waarom de man aan zijn lot overgelaten toen hij was aangewezen op Groot Chatiljon. Zelfs te Paranam werd hij geweerd om hier de bezorgde neef te komen uithangen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.