Taxatiefout leidde tot vliegramp Zuidoost-Suriname

7

PARAMARIBO, 12 aug – De vliegramp te Lawa Antino in 2008 was vermoedelijk het gevolg van een beoordelingsfout. Dit stelt het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. Het rapport van de speciale onderzoekscommissie is uit. De piloot zou de vliegomstandigheden verkeerd vertaald hebben. Over technische mankementen wordt met geen woord gerept.

De vliegramp was nochtans één van de redenen voor de zware kritiek op luchtvaartbedrijf Blue Wings. Nu blijken zaken anders te liggen. “Misinterpretatie van de gezagvoerder bij het inzetten van de landing, gevolgd door een slecht gecoördineerde doorstart samen met een copiloot die de gezagvoerder niet de juiste ondersteuning heeft kunnen geven”, aldus TCT.

Door de misinterpretatie verloor de piloot de controle over de besturing van het vliegtuig. De ramp vond op drie april 2008 plaats te Lawa Antino, in de omgeving van Benzdorp. Aan boord van de Antonov AN- 28 bevonden zich zeventien passagiers en twee piloten. Niemand overleefde de ramp. De commissie bestudeerde onder meer de gegevens van de zwarte doos en de wrakstukken.


7 REACTIES

 1. Brakke vliegtuigen of brakke vliegtuigen whatever, in beide gevallen is dat vragen om fatale ongelukken! Terecht dat deze maatschappij een EU landingsverbod heeft gekregen.


  Maak melding

 2. Hele goede zaak. Wij kunnen wel degelijk acteren. Maaaar, voor wie zijn de opbrengsten van de dvd’s die nu al worden aangeboden. Wordt dit bekenen? ‘T heeft in het verleden wel geleid tot het faillisement van de filmakers.


  Maak melding

 3. Dan is het nog erger dan ik dacht. Als de piloten schuldig zijn aan die vliegramp dan kun je vaststellen dat de piloten van Blue Wing onvoldoende zijn getraind. Dus dan ligt het niet aan de Antonov vliegtuigen maar aan alle piloten van Blue Wing.
  Ik vind dat dit onderzocht moet worden want het is belangrijk dat piloten regelmatig oefenen om up to date te blijven.

  Blue Wing toestellen kunnen dan wel vliegen maar het liefst met goed getrainde piloten. Ik denk dat men eerst moet werken aan de kwaliteit van de Blue Wing piloten. Ze zijn namelijk niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen leven maar ook die van de vele passagiers die zij vervoeren


  Maak melding

 4. Ik vind het heel belangrijk dat men met behulp van de zwarte doos achter de ware toedracht van het ongeluk is gekomen.Het is belangrijk dat piloten goed geschoold worden als een bepaald type vliegtuig moeten gaan besturen.In alle denkbare moeilijke vlieg-omstandigheden moeten piloten getraind worden bij het besturen van een bepaald type vliegtuig.Dit onderzoek laat zien dat de luchtvaart autoriteiten in Suriname zeer strenge eisen moet stellen aan de scholing van piloten.Een basistraining An-27 vliegen is niet voldoende.


  Maak melding

 5. Ik heb hierover vaker geschreven op waterkant,uiteindelijk heb ik toch gelijk gekregen,piloten moeten beter getraind worden want in het binnenland van Suriname heb je geen ruimte voor fouten.

  En Rob niet zo dom reageren want je hebt duidelijk geen kaas gegetn van de luchtvaart,vooral niet die van Suriname,Blue Wing vliegt nog steeds naar Fr.Guyana en vervoert nog steeds Europeanen en Amerikanen,ga je een beetje verdiepen in de luchtvaart,www.avherald.com ,kijk wat elders in de wereld gebeurt elke dag.Met gemiddeld 70 vluchten per dag naar het binnenland van Suriname met zo weinig dodelijke ongelukken is gewoon knap.

  En konkroe te,nederlands is echt moeijk voor jou waarschijnlijk,kom brokin djie,lag het nou aan de toestel of de piloten???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.