dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameJacobi: houding tegenover Suriname verandert niet

Jacobi: houding tegenover Suriname verandert niet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 aug – “Vooralsnog verandert er niets in de Nederlandse houding. “ Dit zegt de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Art Jacobi. Projecten waar Nederland aan meewerkt, worden normaal uitgevoerd. Het aantreden van Desi Bouterse als president verandert daar niets aan. De aanwezigheid van de ambassadeur bij de plechtigheid was niet meer dan normaal.

“Ik ben uitgenodigd door de Surinaams regering,”, zegt Jacobi. “Het is een teken van respect voor de Surinaamse bevolking dat ik aanwezig ben bij deze plechtigheid.” Dat Bouterse in zijn eerste toespraak als president hem niet apart welkom heette, is voor hem niet meer dan “een feit.” Bouterse heette het gehele diplomatiek korps welkom. “En daar hoor ik bij.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

51 REACTIES
 1. Ook de uitgenodigde Art Jacobi, Nederlandse ambassadeur is gearriveerd. Wat een onfatsoenlijk beleid: Lackin!
  Het is geen geheim dat de afgelopen verkiezing draaide om WEL of NIET Bouterse. Nou heeft ca. 40% gestemd voor Bouterse en 60% tegen.
  Nederland respecteert Suriname absoluut. Ik heb nooit een verklaring gelezen of gehoord waar Nederland heeft uitgesproken geen respect te hebben voor het Surinaamse volk. In tegendeel is in alle verklaringen de nadruk gelegd op respect voor het Surinaamse volk.
  Nederland heeft wel heel duidelijk verklaard dat ze het niet eens is met de kandidaatstelling van DE PERSOON Bouterse als president. De reden heeft Nederland ook officieel verklaard, namelijk de Juridische procedure die loopt vanwege mensenrechtenschending en een veroordeling voor criminele activiteiten. Maar Nederland heeft ook officieel verklaard dat ze de verkiezing van Bouterse door het PARLEMENT respecteert. Ook heeft Nederland officieel verklaard dat ze Bouterse niet zullen weren voor formele internationale bezoeken.
  Alles bij elkaar alleen maar fatsoenlijke zaken. Het voorval van Lackin is in schril contrast daarmee, in één woord: onfatsoenlijk.
  Hiermee plaatst Lackin Suriname wereldwijd in een heel slecht daglicht. Misschien dat één of ander gefrustreerde pariastaat dit wel zal billijken maar de beschaafde wereld zal dit afschuwelijk gedrag niet vergeten. Dat staat vast.
  Straks als dit stelletje weer voorgoed is afgetreden zal de volgende regering niet alleen de economische puinhoop moet opruimen maar ook de internationale positionering van Suriname zal vanaf de grond opnieuw moeten beginnen.


  Maak melding
 2. Jacobi nu heb je een echte PRESIDENT voor jou gelijke kappe gelijke munte,dus hou je gedeist,
  recht voor nl recht voor sr, a tang zo…………Jacobi: houding tegenover Suriname verandert niet, je zal moeten buigen nl………….jacobi heeft al een voor proefje al gehad in ocer,, negerennnnnnnnnnnn.is het beste middel voor die tatas{holanders}..
  wordt vervolgd:


  Maak melding
 3. Bravo heer Jacobi.

  Zo hoort het. Als representant van ons hier in NL, is het niet meer dan normaal dat u zich professioneel opstelt. Dit in tegenstelling tot Chavez en Jacdeo. Die liefde is dus toch niet een van gelijk waardig niveau?

  Samen met u heer Jacobi, wachten we af wat het aantreden van het nieuwe staatshoofd en zijn regering ons geliefd Sur. brengen zal. Wij gunnen hen het voordeel van de twijfel. Laten we over honderd dagen kijken hoe het hen is vergaan.
  Zij zijn nu aan zet. We leggen de verlanglijstjes van voor de verkiezingen en onze rode pen gereed om af te vinken wat gerealiseerd is. Het zal mij benieuwen.


  Maak melding
 4. Als de getuige Van Loon zijn getuigen-verklaring wil intrekken omdat hij zelf zeg dat hij onwaarheid had gesproken. Wat is dan het probleem om een nieuwe onderzoek te laten instellen. De getuige tegen de huidige president Bouterse verklaarde dat de politie hem had aangezet om zo’n verklaring te laten af-leggen. De getuige heeft nu gewetens wroeging en wil zijn eerder afgelegde verklaring bij de justitie herroepen.

  Deze zaak gaat de nederlandse justitie en rechterlijkemacht in grote verlegenheid brengen als zij niet zelf tot correctie over gaat om deze gerechterlijke-dwaling te-niet te doen. Misschien moet er een media campagne komen om meer aandacht aan de zaak te geven internationaal. Anders kan nooit sprake zijn van normale betrekkingen met suriname.


  Maak melding
 5. mama-lobi shitttt….zonder het surinaamse volk kan bouterse geen kandidaat zijn,,,dus ook geen pres…laat die witte mannen het maar mooi proberen te verwoorden,,,laten ze maar we praten..wilders komt eraan,,nederland ken zometeen bommen anslangen…


  Maak melding
 6. Geachte heer Jacobi, hulde aan u en voor uw professioneel optreden. Zo hoort het in het diplomatisch verkeer tussen souvereine staten. Want als Surinaamse Nederlander vertegewoordigt u ons en daar bent u niet aan voorbij gegaan. Zo geeft u aan dat Den Haag, met alle gevolgen van dien, de wil van het electoraat respecteerd. Kijken hoelang de aversie tegen Den Haag duurt. Ik kan niet verklaren waar dit vandaan komt. Mijn volk begrijpt helaas niet dat het Ned. belang in Sur. nauwelijks bestaat. Bouterse begrijpt ook niet dat hij ook de Surinaamse Nederlanderders in Nederland voor schut zet. Tergelijkertijd streeft hij er naar de banden met de Surinamers en de Nederlanders aan de Noordzee aan te halen. Raar, niet dan?Het nationalisme dat Bouterse uitdraagt tov Den Haag verwijst kennelijk naar: Den Haag wil geen sorry zeggen ivm met het koloniaal verleden. Voor mij hoeft dat ook niet. Heeft Duitland ooit sorry gezegd tegen Nederland vanwege de tweede WO. Terwijl Duitsland en Ned. economische betrekkingen onderhouden. De nieuwe regering in Paramaribo begaat een kapitale fout door Den Haag te schofferen in plaats van in het belang van land en volk zaken met Ned. te doen. Ik zeg u: Bouterse en zijn kliek gaan in het geheel niet gebukt onder het koloniaal verleden. Domme trots? Of zit er wat anders achter het z.g nationalisme. Wie zal het zeggen. Ik wens u succes.


  Maak melding
 7. @Joyce

  Wat bedoel je”in tegenstelling tot Chavez en Jagdeo” ? Zij hebben toch ook een afvaardiging gestuurd. Deze hebben in tegestelling tot jouw ambassadeur geen beledigende uitspraken gedaan. Dat zij niet persoonlijk zijn geweest is geen probleem.


  Maak melding
 8. Mensen die zich (surinamers) noemen wachten op het vallen van hun eigen land.waarom blijven jullie dan allen in nederland met de geweldigste commentaren.Het zal ons niet baten of jullie nou wat geld naar familie leden sturen maar dat is niet wat wij surinamers op zitten te wachten.Wij gaan voor ons geliefd land werken en het opbouwen.Blijven jullie lekker daar als moderne slaven denkende dat het luxe is en zie hoe suriname wordt omgetoverd ,dit dankzij de hard werkenden in hun eigen land en niet in een vreemd land.Dat jacobi niet welkom was,was logisch.Dat is gewoon een antwoord naar de houding van nederland ten opzichte van ons President.
  Lang leve onze President daar hij het zelf toegeeft dat de eer de Almachtige toekomt.
  Als GOD met ons is wie zal het zijn die tegen ons is.
  En derhalve de wereld is niet nederland alleen.
  God bless Suriname.


  Maak melding
 9. Ik weet niet of jullie( joyce en mama lobi) het opmerken,maar de rotzooi die jullie uitkramen maken de
  surinamers alleen maar patriotischer. Dus hoe meer onwaarheden hoe meer we zien dat we bouta nodig hebben. Alleen t feit al dat hij nederland op de vingers tikt …

  Denk jij dat wij niet weten wat nederland van suriname wil?

  Die jacobi was niet uitgenodigt/onwelkom , en toch kwam hij met zijn onbeschofte tata maniries.
  Eobim jaging gwe lik wang dagoe…

  Of is men vergeten hoe RESPECTVOL
  Nederland met onze min. Op shiphol omging


  Maak melding
 10. DU je moet vooral in de spiegel naar je eigen mond, ja ik noem het nu nog een mond. Het is niet aan mij om anderen te bestempelen, je geeft zelf je visite kaartje af!
  Ik heb al die jaren geen een reactie van jou gelezen zonder scheldwoorden. Op ingenieuze wijze wist je telkens alles wat niet met Bouta te maken toch tot hem te herleiden en reageerde je met scheldwoorden naar Bouta en andere forumleden ook al werd Bouta’s naam nergens genoemd in de reacties op de forum.
  Goed of kwaad of je het wil of niet feit is dat Bouta nu president is van suriname. Hij heeft niet zichzelve tot president gemaakt maar is gekozen door volk en parlement, simpel omdat jou suffe front teveel blunderde.
  Du mi boi herinner je je eigen woorden nog van voor de verkiezing, zelfs na de verkiezingsuitslag blaasde je van de hoogste toren dat Bouta geen pres. zou worden Du pe joe de now.
  Du aub no reageer dja moro.
  ga iets verkopen, koop daarmee een goede spiegel en kijk wie een bek heeft.
  ga daarna op school en leer tot 2 te tellen.


  Maak melding
 11. Het schofferen van Nederland is niet in het belang van de Suriname en haar bevolking. Het getuigt van kortzichtigheid en frustatie. Een zeer slechte start van de president. Het zal niet lang duren of de bevolking van SU (en ik hoop ook de regering)zal ondervinden dat de echte “partners” aan de Noordzee wonen. De nieuw gekozen president met zijn grootspraak ten spijt. Dan zal blijken dat de keuze voor Bouterse een historische vergissing is geweest. Wees toch eerlijk mensen,wie ziet Suriname zitten in de wereld? Ik ben in veel landen geweest. Behalve in Nederland heeft bijna niemand gehoord over Suriname.En als men het denkt te weten, dan ligt Suriname ergens in Afrika. Behalve dan sommige armoedzaaiers in Noordoost Brazilië en de inwoners van de ministaten Guyana en Frans Guyana.


  Maak melding
 12. Ik gun het deze regering en de huidige president D. Bouterse en natuurlijk hoop ik van ganser harte dat ze ons land zullen verder opbouwen.

  Maar begrijp ik het goed? oog om oog tand om tand? Dus omdat NL dit met ons doet, moeten wij hetzelfde met hun doen?
  De houding t.o.v. Jacobi vind ik in dit geval heel erg kinderachtig en beneden het niveau van een leider!
  Een echte leider staat boven de situatie en handelt professioneel en niet emotioneel…en dat wilt niet zeggen onderdanig zijn!
  Een echte leider krijgt gedaan wat hij wilt, zonder onbeschaafd en dominant te zijn, maar slechts door goed te communiceren.

  Hij zou als geen ander beter moeten weten hoe het voelt om niet met gelijke munt terug betaald te worden!

  Ik draag mijn land een warm hart toe en bid voor veel zegen voor Sranang!!


  Maak melding
 13. De reactie van het gepeupel hier is duidelijk, dat sommige hun eigenwaarde en zelfrespect zijn kwijtgeraakt.

  Als de Nederlandse regering zich het recht toeeigend om op het Surinaamse volk te schijten hoeven ze geen enkele respect te krijgen van de Surinaamse regering.

  Het gaat bij deze niet om de ambassadeur persoonlijk, prive kan hij altijd een biertje gaan drinken met de President van Suriname Bouterse; als hij dat al niet eerder heeft gedaan?

  Als representant van de Nederlandse regering was hij niet welkom, want de Nederlandse regering heeft het Surinaamse volk niet het respect getoond die men verdiend.De emotionele uitspraken van de minister van Buza waren niet diplomatiek maar ronduit beledigend en niet respectvol. Zo gaan staten onderling niet om.

  Respect krijg je niet, maar dwing je af.

  De nieuwe Surinaamse regering heeft besloten eindelijk het respect van Nederland af te dwingen, wie daar moeite mee heeft, moet het maar zelf weten.

  Suriname is een Souverein en onafhankelijk land. Aan het gedrag van betwerige Surneds heeft men geen boodschap, hebben jullie het nog niet door dan.


  Maak melding
 14. PARAMARIBO, 12 aug – “Vooralsnog verandert er niets in de Nederlandse houding. “ Dit zegt de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Art Jacobi. Projecten waar Nederland aan meewerkt, worden normaal uitgevoerd. Het aantreden van Desi Bouterse als president verandert daar niets aan.De aanwezigheid van de ambassadeur bij de plechtigheid was niet meer dan normaal.

  Helft Nederlanders negatief over plannen WK
  Ruud Gullit lobbyt in de Arena voor het binnenhalen van het WK voor Nederland en België. FOTO EPA


  Maak melding
 15. ach harrytje je neemt het op voor die moordenaar no mi boi, je doet je best maar ik zal altijd de misdaden van deze Beest bouterse bespreekbaar maken dat zie ik als mijn plicht naar alle slachtoffers die de slager van paramaribo heeft gemaakt in mijn geboorte land suriname. ja harrytje dit nog ik heb jullie nog nooit één keer een veroordeling zien uiten richting massamoordenaar drusgdaeler en genocide pleger bouterse dus die spiegel krijg je terug mi boi, mijn woorden kan je wel herinneren maar die misdaden van bouterse niet .


  Maak melding
 16. Klodi. Yu dongkau yu

  Dus nederland is de enige land waarmeee suriname kan werken ?
  Mensen mensen. Zie hier het product van de kolonisatie.

  Toen vene aan de macht was hEeft nederland suriname met iets geholpen? Vergeet niet hoe men met onze ministers des tijds omging vooral op schiphol.

  Mensen zoals klodi en DU zijn de mensen die niet willen/kunnen geloven dat dit het eind van een tijdperk is
  Deze mensen moet je ook niet meer serieus opvatte
  Somsa dong en deno wang leri en if ding wang leer wan sani am kong foe wang bakra


  Maak melding
 17. Meer!

  Suriname is meer dan een president. Naast de president wonen er nog 495 duizend mensen in Suriname.
  Dan zijn er nog zo’n 200 duizend in Suriname geborenen in Nederland. Tel ze bij elkaar op.

  Heer Jacobi heeft de verantwoordelijkheid voor 80% van deze optelsom op zich genomen om WEL aanwezig te zijn. Mijn Dank daarvoor.
  Dat geeft uw goed fatsoen aan.

  Maar wat meneer Lackin in opdracht van zijn president doet is het minderwaardigheids-gevoel trachten af te schermen.
  Kinderachtig!

  De uitnodiging van de oude regering aanvaarden en respecteren is een teken van diplomatieke visie. Dat moet Lackin nog leren. Want Suriname is meer dan een president en meneer Lackin.
  En omdat we weten dat Desi tijdelijk is, is het goed dat de ambassadeur de schade heeft beperkt.


  Maak melding
 18. Wat is er toch met een deel van de Surinamers gebeurd? Het lijkt wel of men het vermogen om zelf te denken voor een koba(bordje) bruine bonen met rijst en zoutvlees heeft verkocht. Jullie en jullie tjema(afgod) halen het woord democratisch gekozen aan om jullie handelen te rechtvaardigen. Waar blijft het besef, dat als je aan het spel wil meedoen je je verplicht om de spelregels in acht te nemen? Een gast die officieel door de scheidende regering is uitgenodigd, hoort met alle respect behandeld te worden. De afzeggingen door de verschillende buitenlandse staatshoofden, is in de diplomatieke wereld de manier om aan te geven dat men twijfels heeft. Maar men heeft deze uitnodiging niet genegeerd, omdat dit not-done is in die kringen.
  Waarom is het zo moeilijk om te beseffen, dat dit gedrag van Bouterse en Lackin ons land meer kwaad dan goed doet.Een democratisch gekozen president en een minister van buitenlandse zaken die met de grote jongens mee willen spelen, maar geen benul hebben van de spel- en gedragsregels is geen gegeven om trots op te zijn!!! Dit gedrag baart mij zorgen, maar wat ik erger vind is het sektarischgedrag van een deel van de Surinamers.

  Vrije Surinaamse


  Maak melding
 19. Lees hoe sommigen nog steeds onderdanig gedrag vertonen tov de bakra`s.
  Jacobi wordt de hemel ingeprezen,voor zijn minachting tegenavoer de Surinamer en dat vinden sommigen heel goed,daarom zullen ze altijd nederig blijven to hun ex-slavendrijvers.


  Maak melding
 20. #13.

  Ai Sabimang,

  Wat zei je president ook alweer? Let’s agree to disagree? Enniewee, Als reacties op een forum patriotische gevoelens bij je opwekken, please, be my guest.

  Heb je even tijd, leg me dan uit hoe het kan dat dhr. Venetiaan dhr. Jacobi schriftelijk uitnodigt voor de machtsoverdracht, en dat er later via de media en niet rechtstreeks (!!!) geroepen wordt door de nu zittende Min. van BuZa (Lackin) dat de Ned. ambassadeur niet welkom zou zijn. Ik zou me daar niets van aan trekken.

  Als je niet wil dat iemand op je feestje komt, moet je dat het fatsoenshalve toch even schriftelijk aangeven, anders is het een laffe daad. Gewoon kinderachtig. Dhr. Lackin heeft misschien gedacht: mi o soor ing.

  Apetrots was ik op al die andere ambassadeurs die wel uitgenodigd waren (en dus mochten komen), dat zij niet gingen zitten, omdat er gewoon geen stoel voor dhr Jacobi geregeld was. Pas toen men er een voor hem georganiseerd had, ging iedereen zitten. Het zou een trieste’ sjene’ geweest zijn als iedereen tijdens de inauguratie was blijven staan. Prachtige entertainment beelden voor de TV wereldwijd, maar o zo schandelijk voor ons Sur.

  Dan mag je patriotisch wezen, maar doe het met fatsoen. Een bekend lied zegt: Te j’e regeer o, prakseri tamara. En dat is precies wat ik las uit de houding van dhr Jacobi. Niets overhaasten, wel respectvol blijven en kijken wat de relatie zal worden.

  Beste Sabimang, ik ben blij dqt je houding naar Sur. zo positief is. Helaas kan ik dat niet van iedereen zeggen. Misschien kan dhr. Lackin een spoedcursus bij dhr. Jacobi gaan volgen. Of hij dan slaagt, jongen, we wachten af.


  Maak melding
 21. @ Sabimang (13)
  Wat denk U wat Nederland van Suriname zou willen?
  Behalve dat het Suriname en al degene die daar blijven goed zal gaan in de breedste zin van het woord….

  En nog wat:
  Jacobi was wel degelijk uitgenodigd ! De uitnodigingen zijn allemaal verstuurt door de op dat moment aan de macht zijnde President, De Heer Venetiaan…

  Boeroe


  Maak melding
 22. ik vind dat Nederland de baas over Suriname moet blijven spelen. Nederland heeft veel geld en kan Suriname helpen.Suriname moet gehoorzamen aan Nederland.


  Maak melding
 23. De behandeling naar Jacobi toe was onterecht Bouterse had daar boven moeten staan en de man met alle egards moeten ontvangen. De veeg uit de pan in zijn speech naar NL-regering toe was al voldoende geweest, want NL heeft wel degelijk het Surinaamse volk beledigd gezien hun neerbuigende houding naar de gekozen president toe en dus indirect de keuze van het gros van het volk veroordelend.

  Het is jammer dat bepaalde slaafse redi musu’s in vooral NL hier ook gretig aan mee doen en kraken dat het Su slecht vergaat enkel om ‘gelijk te hebben’. Wegens hun gebrek aan inzicht in de regionale en globale ontwikkelingen die Suriname doormaakt denken deze betweterige en doemdenkende Surineds nog steeds dat Suriname haar ontwikkeling door de bril van de ex-kolonisator moet beleven en we ons eeuwig en altijd sakkafasi moeten opstellen naar NL.

  Hulde aan de Surineds en andere NLers die, ongeacht wie in Su aan de macht is, de Surinamers en de ontwikkeling van Suriname daadwerkelijk een warm hart toe dragen, we kijken oprecht uit naar jullie positieve ondersteuning!


  Maak melding
 24. actueel Nieuwsbericht 26 mei 2010 Nederland respecteert de uitspraak van het Surinaamse electoraat maar herinnert eraan dat het
  verleden niet vergeten mag worden.Dat verklaart minister Verhagen in een
  reactie op de parlementsverkiezingen in dat land.

  ook wij surinamers mogen het verleden van nederland niet vergeten.

  Een van de treurigste commentaren op onze tegenwoordige manier van leven is het feit dat te veel ziekenhuisbedden worden ingenomen door patiënten met nerveuze en geestelijke storingen.

  Laat je niet leiden door slap gelul van niemand.


  Maak melding
 25. @ sabimang,
  Jou reaktie verbaats mijn niet jullie hebben nog steeds last van een minderwaardigheidscomplex daarom denken jullie altijd in zwart wit bijna alle aanhangers van bouterse denken zwart wit daarom worden ze door bouterse gemanupuleerd lees de reaktie op nummer 22 dat noem ik onberedeneerd en dom uit dit volk bestaat de grootste deel van de aanhangers van bouterse ik zie het ook om mij heen hun feiten kennis is nihil algemene ontwikkeling nul. sabimang eigelijk verdien jij deze nickname niet maar ja ik wil jou beleefd vragen om reaktie nummer 28 te lezen goed voor jou algemen ontwikkeling.Ja en dit nog ik heb een hekel aan liegen jij vraag aan mij of nederland suriname heeft geholpen tijdens vene regeer periode dankzij nederland heeft vene regering de toren hoge schulden kunnen afbetalen die bouterse en zijn bende hebben achtergelaten zodat suriname economisch kon ademen dat ben jij zeker vergeten.


  Maak melding
 26. Du sorry, ik heb al een visitekaartje van je, je hoeft niet met meer te strooien!
  Boi go na skoro.
  Ik heb in meerdere reacties bouta veroordeeld voor wat hij heeft misdaan maar ook geroemd wat hij goed gedaan heeft. Jij schrijft toch braaf het tegenovergestelde, hieruit blijkt de noodzaak van scholing voor jou. waarschijnlijk heb naast dat je getraumatiseerd en onbeschoft bent ook een geheugen probleem.
  Thanks dat je zo royaal ben met je mismakende visitekaartjes maar ono wan den moro!!


  Maak melding
 27. nr.25
  Mi aisa ,
  Wij spelen het spelletje graag mee maar jullie(Ollanders)hebben de gewoonte om tijdens het spel, de spelregels te veranderen , en indien jullie het gevoel krijgen en dat de vooruitzichten om te winnen sumier zijn , is het bij jullie de normaalse zaak van de wereld om militair op te treden .
  bvb. politionele actie in Indonesie , orkestreren van tegen-coups , dreigen met invasie , stimuleren en faciliteren van gewapende groepen , het intruduceren van de parallel-koersen etc , etc !!!

  Jacobi ,was uitgenodigd door zijn coalitie-genoot Vene en niet door het kabinet van “President D.D.Bouterse .
  Resumerend; Jacobi is niet uitgenodigd voor de inauguratie van de huidige president maar voor het afscheidfeest van Venetiaan en zijn ” RE-GERING ” !
  Dat er geen stoel voor dat “ding” was gereseveerd ( was de gastheer Vene of Opperbevelhebber D.D.Bouterse ?), had Jacobi de eer aan zichzelf moeten houden en opzouten .

  Over schofferen gesproken ; Wie is hier dan de daadwerkelijke schoft ???
  Als de houding van Jacobi ” onpartijdig “was en daadwerkelijk “RESPECT” toonde voor de
  wil en wensen van het volk van de Republiek Suriname , zouden de surinamers met al het nodige “Respect” de Ollandse-delegatie verwelkomen .
  Dat Jacobi dit niet laten blijken , was het waarneembaar en overduidelijk geconstateerd door het surinaamse volk .
  Wij hebben een gouden regel en is heilig en deze luidt :” WIJ KUNNEN ENKEL IN PRINCIPE MAAR OP EEN MANIER MENSELIJK TOT DAT DING VERHOUDEN ALS DAT DING ZICH MENSELIJK TOT ONS VERHOUDT ” !!!
  Surinamers is altijd voorstaanders geweest en dat nog steeds voor intermenselijke betrekkingen .
  Republiek Suriname deald met een ieder enkel op basis van ” wederzijds respect en wederzijds voordeel ” .
  Neo-kolonialisme en Paternalisme is door de meerderheid van het surinaamse volk weggestemd en voorgoed begraven .
  Nieuw portret , nieuwe orde !!!

  Leve Patriot/President D.D.Bouterse !!!
  Soso Lobi , Soso Lobi , Soso Lobi !!!

  Mi kondre tru
  Mi lobi yu
  Yu mooi tru na mi ai
  Na bun fu yu mi suku tru
  Da ogri musu waai !!!!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding
 28. Sabimang,

  Ik zal je het uitleggen en hoop dat je het dan snapt. Dat Suriname meer wil gaan samenwerken met andere landen en organisaties juich ik alleen maar toe. Daarbij moet niet de realiteit uit het oog worden verloren. DDB verkeert niet in de positie om als president zo hoog van de toorn te blazen. Daarvoor is de Surinaamse samenleving te afhankelijk van steun uit NL. Bovendien komt de man gezien zijn verleden niet geloofwaardig over. Behalve zijn criminele achtergrond, ondemocratische gedrag en minachting voor de rechtstaat heeft hij tot 2 maal toe de kans gehad om via zijn pajongwaaiers het land goed te besturen. De gevolgen waren destraseus. Hoewel ik het niet hoop voorspel ik dat het nu weer fout gaat lopen. Bouterse en zijn volgelingen zijn te dom (op enkele uitzonderingen na) en te incompetent om het land voorwaarts te brengen. Daarnaast is Suriname nog te eenzijdig afhankelijk van Nederland. Zie de feiten. Ik wijs naar de vele projecten op vrijwel elk sectorniveau die de afgelopen jaren met steun uit de Nederlandse samenleving tot stand zijn gekomen. Ga je maar verdiepen sabimang. Al deze sectoren zullen de gevolgen van de keuze gaan voelen. Ik denk bijvoorbeeld hierbij aan het toerisme. Of zullen er massaal Chinezen, Indiërs en Indonesiërs nu naar Suriname komen? Give me a break. Zo kan ook ik nog meer sectoren noemen die hard getroffen zullen worden. Zie de vele projecten en samenwerkingsovereenkomsten tussen de lagere overheden en de ngo’s. Wat heeft SU tot op heden gehad van die z.g. andere donorlanden? Of van het Caricom of Unasur? Waarom zouden deze landen Suriname ineens nu wel zien zitten? Ze sturen niet eens staatshoofden naar de inauguratie. Ik daag je uit met voorbeelden van projecten uit die landen te komen waaraan het volk van Suriname werkelijk wat aan heeft en zet die af tegenover de projecten waarbij Nederland betrokken is geweest. Ik blijf erbij dat verkiezing van DDB tot president een domme en verkeerde keus is geweest. De houding en de toespraak van de man bij de inauguratie hebben mij in mijn opvatting gesterkt. De grote verliezer zal de Surinaamse samenleving zijn. Geloof je werkelijk dat de kiezers en meelopers van Bouterse Suriname verder zullen helpen ? Helaas krijgt een volk de leiders die het verdiend.


  Maak melding
 29. Landgenoten , praat niet over nederland , dat doet de rest van de wereld wel.
  laten we praten over het vooruit brengen van ons mooi land SURINAME ….. Voorwaarts


  Maak melding
 30. nr.38
  Klodi ,
  Gefeliciteerd met je neo-fascistische leiders
  en weest trots op jouw Wilders .

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding
 31. hahaahahaha sempa ,
  Daarom blijven jullie van de mc dom, als er één persoon in suriname is die zich nooit aan de spelregels heeft gehouden is dat bouterse wel dus hou je Mond sempa over spelregel a.u.b.
  Niemand heeft het recht om de doodstraf op te leggen zonder enige vorm van proces een gewonde militair moet volgens de geneefse conventie goed behandeld worden, kan jij het geval hauwker nog herinnenen dit zijn een paar regels sempa.


  Maak melding
 32. Nr,42
  ME_neer DU-bieltje .
  In oorlogstijd is voor landverraders een kogel ( kugru ,agra )de juiste en het meest toe-gepaste strafmaatregel .
  Internationale handleiding voor militairen .
  Had was/is een patriottische daad !!!
  Tin no de !!!
  Laat je nakijken , gaat niet goed met je .
  Mijn persoon zal niet over jou oordelen ,dat laat aan de forum-gebruikers over .

  Leve Patriot/Opperbevelhebber/President D.D.Bouterse !!!
  Soso Lobi , Soso Lobi , Soso Lobi !!!
  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding
 33. De aanbidders van bouterse hebben de 1Q van pindadopje lees reaktie van sempa echt oer en oer dom.hij heeft het over spelregels en waneer je hem met duidelijk feiten om de oren slaat komt hij met reaktie 44 deze man durf over spelregel te praten, sempa misdaad schending van mensenrechten massamoord genocide kan je never nooit goed praten dat is onmogelijk alleen geestelijk gestoorde mensen proberen het .


  Maak melding
 34. @Theo, er zijn al 2 herzieningsverzoeken ingediend (en afgewezen) bij (door) de Hoge Raad, n.a.v. de verklaring van de controversiële kroongetuige Patrick van Loon. Geen enkel vonnis van een NL rechter steunt louter op een verklaring van slechts één getuige, laat staan op die van een kroongetuige. Lees eerst het vonnis, het arrest in appèl, het arrest in cassatie en de arresten op de cassatieverzoeken na voordat je iets roept in de plaats van Bouterse na te roepen die het volk voor de gek denkt te kunnen houden.
  En als Bouterse werkelijk meent onschuldig te zijn, waarom heeft hij dan niet de Europese rechter geraadpleegd? Het laatste arrest dateert immers van 2006. Hij heeft dus tijd genoeg gehad.


  Maak melding
 35. Sans rancune

  Met het schofferen van de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi tijdens zijn inauguratie heeft Desiré Delano Bouterse wederom laten zien dat zijn handreiking slechts als een symbool dient te worden gezien zonder inhoud, een wassen neus.
  Ik zeg wederom omdat ook een fatsoenlijke reactie van de (toen nog aankomende) president van de Republiek Suriname op het overlijden van de heer André Telting is uitgebleven. De heer Telting is alom geprezen door vele prominenten uit binnen- en buitenland. Zelfs de nieuw beëdigde minister van Financiën, mevrouw Wonnie Boedhoe heeft de heer Telting geprezen voor zijn monetaire beleid.
  Voor mij is het in ieder geval duidelijk dat Bouterse niet de daad bij het woord voegt!
  De tot president gekozen populist Bouterse heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als een one-liner die inspeelt op de onderbuikgevoelens van de Surinaamse bevolking. Waar heb ik deze vorm van electoraal gewin meer gezien? Is er in Nederland ook niet een dergelijke zichzelf politicus noemend individu die op dezelfde wijze zijn politieke voordeel wil verkrijgen, maar het debat schuwt? Met name het voeren van debatten op podia die juist daarvoor bedoeld zijn, wordt door populisten zoveel mogelijk gemeden.
  Het bij uitstek daartoe bestemde podium is natuurlijk het parlement, De Nationale Assemblee!
  Bouterse had zich verkiesbaar gesteld voor DNA. Maar waar was Bouterse de afgelopen jaren? Verscheen hij in De Nationale Assemblee om mee te debatteren over het regeringsbeleid? Nee, Desi Bouterse bleef weg. Hij bleef weg omdat hij het debat schuwt. Hij is immers geen debater, een kunst die lang niet een ieder verstaat. Hoe zou hij er immers mee moeten omgaan als een bewindspersoon of een mede Assembleelid hem van repliek zou dienen? Het ontbrak gewezen Sergeant Bouterse daarvoor natuurlijk aan parate kennis. Onder het mom van tegenwerking door de toenmalige coalitie en het niet mogen deelnemen aan de parlementaire commissies bleef Bouterse dan maar weg. Een ieder van ons begrijpt natuurlijk wel dat dit drogredenen zijn en niet in de laatste plaats is hiermee duidelijk sprake is van het bedriegen van zijn kiezers. Desi Bouterse verkoos NDP-partijcentrum Ocer boven de Assemblee voor het houden van de meest uiteenlopende redevoeringen. Tijdens deze redevoeringen waren er in geen velden of wegen oppositieleden te bekennen en Desi, bang als hij is voor kritiek, voelde zich veilig.
  Veiligheid en geborgenheid in z’n eigen vertrouwde Ocer.
  Hier kon hij naar hartelust monologen houden zonder ook maar enige vorm van kritiek te hoeven incasseren, want Bouterse kan immers niet tegen tegenspraak. Onderwerp van deze monologen was natuurlijk het gevoerde regeringsbeleid dat op populistische wijze werd bekritiseerd. Het mag duidelijk zijn dat Bouterse zich hiervoor natuurlijk gewoon in DNA had moeten vervoegen. Het is een ieder ook bekend dat Bouterse het niet schuwde om ook personen op de korrel te nemen die hem niet welgevallig waren. Hoe vaak hebben we hem wel geen “Lonnie” horen zeggen, doelend op Ronnie Brunswijk of Sheriff als benaming van de gewezen minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi.
  Vijf jaren lang heeft Desi Bouterse in Ocer en voor Sky radio campagne gevoerd voor de DNA-verkiezingen van 2010 en daarmee voor het presidentschap!
  Desi Bouterse is in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor het binnen Nederlands grondgebied brengen van 474 kilo cocaïne via de haven van Stellendam. In hoger beroep is deze straf dor het Gerechtshof teruggebracht tot 11 jaar. Anders dan Bouterse doet geloven steunt dit vonnis niet louter op de verklaring van de controversiële kroongetuige Patrick van Loon. Een cassatieverzoek bij de Hoge Raad der Nederlanden heeft het dan ook niet gehaald en twee herzieningsverzoeken, eveneens bij de Hoge Raad evenmin. Geen enkele rechter in Nederland heeft ooit slechts op basis van één getuigenverklaring een verdachte veroordeeld, laat staan op basis van een verklaring van slechts één kroongetuige.
  Het is dan ook terecht dat de demissionaire Minister van Buitenlandse Zaken van Nederland Maxime Verhagen de bewegingsvrijheid van Desi Bouterse heeft beperkt bij een bezoek aan Nederland en dus zijn visumvoorwaarden heeft gelimiteerd. Eveneens is het terecht dat de felicitaties vanuit het voormalige moederland zijn uitgebleven.
  Deze persoonlijke omstandigheden heeft Bouterse nu aangegrepen om Suriname op te hitsen tegen het in zijn ogen neo-kolonialistische Nederland. In de plaats daarvan hoopt Desi Bouterse gebruik te kunnen gaan maken van Frankrijk als poort naar Europa, immers president Sarkozy van de chauvinistische Republiek Frankrijk – een land met een nog vele malen groter koloniaal verleden – zou Bouterse wèl hebben gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van de Republiek Suriname.
  In goed overleg met het nieuwbakken kabinet van Bouterse heeft de administratie van gewezen president Ronald Venetiaan de uitnodigingen verstuurd naar de genodigden voor de inauguratie van Bouterse. Ook op de gastenlijst stond de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, de heer Aart Jacobi. Dit in tegenstelling tot de berichten van Winston lackin, namelijk dat Jacobi niet welkom zou zijn bij de beëdigingplechtigheden.
  Met een uitnodiging in de hand liep de heer Jacobi gewoon door de streng beveiligde toegangspoorten van de NIS om vervolgens in de zaal op zoek te gaan naar zijn plaats. Eenmaal aangekomen bij de sectie van het Corps Diplomatique bleek dat er geen stoel was klaargezet voor ambassadeur Jacobi. Uit solidariteit voor de heer jacobi koos het voltallige diplomatenkorps er dan ook voor om en masse te gaan staan (chapeau!), waarna de organisatie in allerijl alsnog een stoel beschikbaar heeft gesteld aan de ambassadeur van Nederland. In zijn inaugurele toespraak bedankte de kersverse president individueel alle aanwezigen van het Corps Diplomatique individueel, behalve, ja hoe kan het toch ook……..Aart Jacobi.
  Bouterse zet 350.000 SuriNeds door zijn persoonlijke rancune buitenspel!
  Handreiking?


  Maak melding
 36. Hij noemt zich zelf een indiaantje,die totaal geen verstand heeft..ongeschoold ongeletterd is..
  Als hij niet snuift rookt inhaleerd,kan hij niet nuchter zijn..


  Maak melding
 37. Gino

  Eenmaal aangekomen bij de sectie van het Corps Diplomatique bleek dat er geen stoel was klaargezet voor ambassadeur Jacobi. Uit solidariteit voor de heer jacobi koos het voltallige diplomatenkorps er dan ook voor om en masse te gaan staan (chapeau!), waarna de organisatie in allerijl alsnog een stoel beschikbaar heeft gesteld aan de ambassadeur van Nederland. In zijn inaugurele toespraak bedankte de kersverse president individueel alle aanwezigen van het Corps Diplomatique individueel, behalve, ja hoe kan het toch ook……..Aart Jacobi.
  Bouterse zet 350.000 SuriNeds door zijn persoonlijke rancune buitenspel!
  Handreiking?

  Gino
  De dames van Trinidad and Tobago hebben de Caribbean Cup 2010 gewonnen. Het Caribisch eiland werd gisteren voor de derde keer op rij kampioen door in de Anthony Nesty Sporthal onze dames in drie sets te verslaan. Suriname eindigt dus op een welverdiende 2e plaats.[(c)Waterkant.Net/2010]


  Maak melding
 38. Gino @47

  “In zijn inaugurele toespraak bedankte de kersverse president individueel alle aanwezigen van het Corps Diplomatique individueel, behalve, ja hoe kan het toch ook……..Aart Jacobi.
  Bouterse zet 350.000 SuriNeds door zijn persoonlijke rancune buitenspel!
  Handreiking?”

  —————————————–

  Ok, Bouterse heeft een handreiking gedaan naar alle Surinamers overal ter wereld, hij sluit niemand uit en zet niemand buitenspel, hij wil versoepeling van visum voor Surneds en ze direkt betrekken bij de ontwikkeling van Suriname. De Nederlandse witte bevolking en bedrijfsleven worden niet buitenspel gezet, daar hecht Suriname en Surinamers belang bij dat de goede verhoudingen blijven bestaan. Dit is officieel.

  Nu zegt Gino blijkbaar een SurNED, gewoon doodleuk dat de President van Suriname 350.000 SurNed buitenspel zet omdat de Nederlandse ambassadeur geen stoel heeft gekregen en niet individueel is bedankt.

  Gino wil dus het lot van de 350.000 SurNeds vereenzelvigen met de behandeling van de ambassadeur, Gino vind het dus zo erg wat de ambassadeur is overkomen, Gino schreeuwt, als jij President van Suriname onze (Surned) ambassadeur zo behandeld, zet je ons automatisch buitenspel, want wij en de ambassadeur zijn een.

  Op zich kan ik dit van Gino waarderen. Gino ziet zichzelf niet meer als Surinamer, Gino en de ambassadeur zijn een, niemand mag zijn ambassadeur zo behandelen, dat mag niet. Mijn ambassadeur mag jou beledigen, maar blijf hem netjes bedanken en nodig hem uit, want het is mijn ambassadeur.

  Wat ik wel raar vind is dat Gino denkt te spreken voor 349.999 andere mensen.

  Ook voor de verloren GINO, lees hieronder maar.

  —————————————–
  ” SURINAMERS ZIJN WEG KWIJT VANWEGE NEDERLAND

  PARAMARIBO – De Surinaamse gemeenschap kan de starre houding van politiek Den Haag niet begrijpen, terwijl er in soortgelijke situaties heel anders is omgegaan met andere naties: onbegrip als het gaat over de houding die Nederland aanneemt tegenover Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime en tegen over China in de kwestie Tibet. Wat is het verschil, wat zijn de belangen, wat wil politiek Den Haag bereiken, wat hebben ze voor ogen met Suriname. Dat zijn steeds weer vragen die onbeantwoord blijven voor een groot deel van de Surinaamse bevolking. De Surinamers zijn de weg kwijt, zij weten niet wat zij van politiek Den Haag moeten verwachten. Wel een functionele relatie, maar oproepen tot Europese isolatie. Geen felicitatie maar wel aanwezig bij de inauguratie. Geen persoonlijk handdruk, maar wel naar de receptie.

  Dit zijn allemaal signalen die heel moeilijk te begrijpen zijn voor de doorsnee Surinamer.

  Self-fullfilling prophesie
  In grote delen van de Surinaamse gemeenschap komen er steeds meer geluiden alsof ex-kolonisator graag zou willen dat het mis gaat met Suriname, zodat Nederland weer de helpende hand kan bieden om zo de afhankelijkheid van Suriname in stand te houden. De geschiedenis leert ons dat het militaire regime na het opschorten van de ontwikkelingshulp vanuit Nederland, noodgedwongen naar andere middelen zocht en verbonden sloot met regimes die het niet zo nauw namen met de democratische rechtstaat. (Als een kat in het nauw gedreven wordt, maak hij rare sprongen). Door deze starre houding van Nederland zou je bijna denken dat Nederland dezelfde situatie en/of omstandigheid wil creëren, om wederom zijn invloed in Suriname te herstellen of te vergroten. Het is publieksgeheim dat tijdens het militaire bewind van de jaren tachtig, het verzet openlijk (financieel) gesteund werd door Nederland. Leden van het jungle commando onder leiding van Ronnie Brunswijk hebben in verschillende interviews onomstreden weergegeven via welke kanalen, instantie en personen de steun georganiseerd werd. Zoekt politiek Den Haag rechtvaardiging en legitimering om gemaakte fouten te kunnen herstellen. Of leidt ons vaderland (ex-kolonisator) aan het lege nest syndroom. In dit geval mag het kind uit huis, maar Pa gelooft nog niet in de zelfstandig gemaakte keuzes van het kind. Nog erger, Pa heeft het moeilijk om de levenspartner van het kind te respecteren en vooral te accepteren. Dat de groei naar volwassenheid behalve met geloof in eigen kunnen ook gepaard gaat met de vrijheid om fouten te mogen maken wordt hierbij niet begrepen.

  De jonge natie Suriname is toe aan rust om als zelfstandige natie te streven naar ontwikkeling. Dat zij daarvoor een leider kiest die misschien in andere ogen omstreden is, doet niets hiervan af.

  Bouterse geen respect voor democratische rechtsstaat
  Kritiek op het vorige artikel (Surinamer positief over Bouterse) is dat er niets gezegd wordt over het feit dat Bouterse geen respect voor een democratische rechtstaat zou hebben en wat dat zou kunnen betekenen voor de komende jaren in de al instabiele regio. In vergelijking met andere” volwassen” democratieën vertoont Suriname als zeer jonge natie zich in een normale groei curve. Andere naties zijn tot volwassenheid gekomen na vele oorlogen, genocide, corruptie, smokkel praktijken, uitbuiting, onderdrukking en kolonialiseren van andere gebieden. Terecht mag er dus gesteld worden dat “vooruitgang geen illusie is, het vindt plaats, is langzaam en onveranderlijk teleurstellend.” De Surinaamse gemeenschap heeft al deze gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden nooit ontkend. Het volk is op zoek naar een manier om dit te verwerken, een plaats te geven, maar vooral om verder te gaan met het opbouwen van Suriname. Doelmatigheid van dit alles, is wat het Surinaamse volk voorop stelt. Hoe ga je om met het verleden zonder dat het remmend werkt op vooruitgang c.q. progressieve krachten in de samenleving. De zeer grote groep jongeren vreest dat zij een verloren generatie dreigen te worden als er niet op korte termijn een verwerkingsproces plaatsvindt. Zij zijn bang gegijzeld te worden door het verleden, waaraan ze part nog deel hadden.

  Niet raar dat zij mede hierdoor massaal op een in hun oogpunt progressieve partij hebben gestemd die afrekent met het verleden, maar vooruitgang en verandering propageert.

  Institution live longer than man

  Wat het Surinaamse volk ook als zeer denigrerend opvat, is het negeren van de gedachtegoed van de NDP, als grootste politieke partij in Suriname. En het feit dat alleen jongeren en niet-intellectuelen dit gedachtegoed zouden ondersteunen. De hele discussie is alleen rondom hun leider gefocust, terwijl de partij-ideologie eigenlijk leidend is. Zou de leider door welke reden dan ook wegvallen, de fundamentele zienswijze van de partij zal altijd hetzelfde blijven. Misschien is dat een van de redenen waarom andere landen ervoor hebben gekozen Suriname anders te benaderen dan Nederland. Het besef ‘insitution live longer than man’ is bij hun al tot volwassenheid gegroeid.

  De Surinaamse gemeenschap is ervan overtuigd, dat wie kiest voor het Surinaamse volk, hun de ruimte geeft om zelfstandige beslissingen te nemen, vervolgens van hun eigen fouten te leren om zo tot volwassenheid te komen. En het kan niet anders, dat politiek Den Haag in de naaste toekomst tot inzicht zal komen en een ietwat gematigde, constructieve houding zal moeten aannemen tegenover het Surinaamse volk. Of minstens de weg van rancune te verlaten en te kiezen voor stille diplomatie.

  John Brewster”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES