Nieuwe regering Suriname hobbelend in aantocht

20

PARAMARIBO, 10 aug – Er zijn nog wat kleine hobbels te nemen op weg naar een nieuwe regering. De hobbels hebben meer te maken met interne dan extern factoren. Wat zwakke plekken die worden voorgelegd aan de nieuwe sterke man. Op zich geen teken van zwakte, oordeelt universiteitsdocent Hans Breeveld.

De politicoloog en oud-minister ziet juist een bevestiging van wetmatigheden. Bouterse’s coalitiepartners erkennen de eigen zwakte. Het verklaart waarom ze meerdere kandidaten voorschuiven voor een ministerspost. “De sterkte van een regering hangt van de leiding af, dus van de president en vicepresident”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Bouterse moet de knoop maar doorhakken.

Dat accepteren partners A Combinatie en Volks Alliantie als het ware gretig. Er worden meerdere kandidaten voorgedragen en de president beslist. “Zo krijgt het de schijn dat het geen opgedrongen zaak is”, aldus Breeveld. Hij vindt het overigens jammer dat het aantal ministeries niet verminderd is. “Zeventien ministeries is echt te veel. Elf deskundige departementen zouden moeten volstaan.”


20 REACTIES

 1. hahahahahahaaa, ”de sterkte van de regering hangt van de leiding af, de leiding heeft een mulo diploma en een gratis militaire opleiding in nederland en hij heeft een heel slechte CV en veel bloed aan zijn klauwen en veroordeeld voor drugs-handel.


  Maak melding

 2. We zullen het zien,we zullen het beleven..

  Wat kun je van zeggen,woorden vuil maken heeft geen zin..

  wij ,,, het volk heeft gekozen voor onze toekomst ,,

  na 4 jaar kijken we weer verder en verder dicht bij het einde..wé no sa vredé..


  Maak melding

 3. Kan je nagaan dat de andere coalitiepartners,A-combinatie en PL (Volksalliantie),uit het kamp van de vorige regering komen.Het was allemaal partijbelang en eigenbelang en dat moet nog worden afgeleerd in deze nieuwe regering.VOLKSBELANG gaat voor!!!!!


  Maak melding

 4. nee meneer breeveld : naar analogie met de ketting > de sterkte van een regering, hangt af van de zwakste minister en de minister is zwak te noemen als hij weinig kennis/ervaring heeft van/met de hoofdtaken van zijn ministerie.


  Maak melding

 5. Volkomen mee eens, Suriname blaast zichzelf op met 17 ministeries, 11 ministeries zoals voorgesteld zijn in mijn ogen ook nog veel teveel, een zakenkabinet volstaat.

  Maar Suriname houd vooral zichzelf categorisch in haar eigen ontwikkeling tegen door een oerwoud van politieke partijen, 2 partijen volstaan voor Suriname, een progressieve en een conservatieve partij…


  Maak melding

 6. Ouwe Hans had graag een plekje willen hebben, maar hij is gepasseerd. ook voor de functie van voorzitter bestuur universiteit is Hans niet gevraagd. Ga gauw met pensioen en ga die achterlijke broer van je helpen, die de gore lef had om voorzitter van het parlement te willen worden.


  Maak melding

 7. Geloof!

  Ik begin er zo langzamerhand in te geloven. Ik begin te voelen dat er gehoorzaamheid zal gaan heersen in de regering. Dat de poppen naar de pijpen zullen dansen van de sterke man. Ik voel eenheid maar ook machteloosheid.
  Ik voel eenzaamheid, ook gemeenschappelijke macht. Ik voel verdeelde kracht maar wie kan me zeggen dat we dat niet nodig hebben?

  Dat ik de hoofdrolspeler niet mag is allom bekend. Maar er zijn belangrijkere mensen in Suriname die zich ondergeschikt aan hem maken. Wie ben ik dan?

  Ik begin te geloven in de Mesias.


  Maak melding

 8. het was een grote fout geweest om het algemeen kiesrecht te aanvaarden voor een land met zoveel ongeletterden en ezels
  EZELS ZULLEN KIEZEN VOOR EZELS………


  Maak melding

 9. mens erger je niet,
  alles dat nieuw is,zal men eerst moeten overbruggen.er gaan zeker uitvallers zijn,
  dat weigert zich aan te passen.dit is een kwestie van innerlijke stabiliteit.als men onstabiel is gaat men ook dom handelen en anderen beschuldigen van machtsmisbruik.

  hoe kan een president soms niet kinderachtig doen.

  liegen is de basis vaardigheid van de mens

  starnieuws.com
  Venetiaan legt uit waarom hij Bouterse niet feliciteerde
  President Ronald Venetiaan zegt dat het niets te maken heeft met rancune of persoonlijke zaken waarom hij zijn opvolger Desi Bouterse niet feliciteerde met zijn overwinning. “Je kan niet om half twee zeggen dat de heer Bouterse als kandidaat voor het presidentschap niet acceptabel is en om half drie feliciteer je hem met zijn overwinning”, aldus Venetiaan in een exclusief gesprek met Starnieuws. “Veel van wat in politiek Suriname gebeurt, zien mensen als persoonlijke zaken. Wat mij betreft is het een kwestie van principes die spelen”, zegt de president.

  Of Venetiaan de ambtsketen bij de inauguratie op 12 augustus zal overdragen aan Bouterse is nog niet duidelijk. “Je moet je mond niet ’s morgens open maken als je ’s avonds gaat kuchen”, aldus Venetiaan. Hij wil niet vooruit lopen op zaken. “Als het moment daar is, zullen we zien welke keuze er gemaakt is”, zegt het staatshoofd.

  nospang

  “Venetiaan wil ambtsketen niet zelf overdragen”
  woensdag, 11 augustus 2010
  Paramaribo – De scheidend president Ronald Venetiaan “overweegt serieus” om zijn ambtsketen niet direct aan zijn opvolger Desi Bouterse, over te dragen. Venetiaan zei dat dinsdag na afloop van het onderscheiden van onder meer de ministers uit zijn regering, die hun post gaan verlaten. De overdracht ligt voor Venetiaan gevoelig, omdat Bouterse eerder een staatsgreep heeft …

  gepleegd en nu verdachte is in het 8 december strafproces. Donderdag wordt Bouterse als nieuwe president geïnstalleerd. Venetiaan overweegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de ambtsketen aan de nieuwe president te laten overhandigen.

  dagblad suriname
  Simons draagt ambtsketen over
  Geplaatst: 11/08/2010
  Paramaribo – President Ronald Venetiaan overweegt om niet zelf, maar de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jenny Simons, te vragen de presidentiële ambtsketen over te dragen. Uit de woorden en de lichaamstaal van ons staatshoofd is het vrijwel zeker dat morgen dit de procedure wordt tijdens de inauguratie van president elect Desi Bouterse.
  De president zegt dat hij ervoor zou kunnen kiezen om de ambtsketen persoonlijk over te dragen. Daarmee zou hij de verwachting tot uitdrukking kunnen brengen dat wat hij met de regeringen, waar hij de leiding aan heeft mogen geven tot stand heeft kunnen brengen, wordt voortgezet en verbeterd.
  ‘Ik kan ook een houding aannemen van kritiek die er is geweest op de keuze van de persoon’, zegt de regeringsleider. Hij kan ook de verantwoordelijkheid nemen door te protesteren dat de macht in handen van Bouterse komt.
  De derde mogelijkheid is aan het begin geschreven. Ons staatshoofd overweegt om een met macht beklede tussenpersoon te vragen de ambtsketen over te dragen. Het gaat in dit geval om Jenny Simons, DNA- voorzitter.

  het is moeilijk voor een leugenaar om emotie te bewaren.bij minderwaardigheidsgevoelens treedt een gebrek van achterlijkheid.
  wie eek kuil voor een ander graaft valt er zelfs in.


  Maak melding

 10. goede dag allemaal,
  DU probeer het eens van een positieve kant
  te zien, als bouterse goede opgeleide mensen
  om zich heen verzameld, ( en suriname heb best mensen die goed opgeleid zijn.) bouterse mag dan wel mulo gedaan hebben, maar
  als hij luistert naar de juiste mensen om hem
  heen, en de logica van situatie in acht neem,
  heb ik er wel verstrouwen in, want overal in de wereld gaat het slecht, ik hoop dat het in
  de komende jaren allemaal wat beter gaat, zoals de zorg en werkgelegenheid, en de ouderen niet te vergeten.
  groetjes schoerpioen.


  Maak melding

 11. Well, ik denk dat het nu de hoogste tijd is dat wij met zijn allen gaan dealen met DE REALITEIT van de dag.

  Het is nu ZOALS HET IS.. MC/AC/VA aan het bewind.

  Ondanks alle stoelendans (gebruikelijk binnen de SME politiek)is het nu aan het nieuwe bewind alle vooroordelen te loochenstraffen.

  Laat ons nu dus rustig afwachten welke beloftes wel/niet waargemaakt worden, en over enkele jaren de balans opmaken.

  Eventueel het voordeel van de twijfel toepassen, en laat verder het recht zijn beloop hebben in SME.

  Wie weet zijn over enkele jaren velen aangenaam verrast of toch helaas teleurgesteld.

  TIME WILL TELL but please stop COMPLAINING now becasuse it makes no sense at the moment anymore.

  * GOD BLESS(& BE WITH)SURINAME *


  Maak melding

 12. Helemaal mee eens nr. 13 (schorpioen). Men vergeet een ding dat de hele wereld in een crisis is. Kijk maar naar Obama, hij doet zo z’n best en toch is de kans aanwezig dat wij met een 2e recessie te maken krijgen. Ook de gevolgen hiervan zullen merkbaar zijn in Suriname. Maar ja; er is een bekend spreekwoord, holle vaten bonzen het hardst.

  Voor wat betreft het aantal ministeries ben ik het helemaal eens met Hans Breeveld. Voor zo’n klein land (in aantal inwoners) is dat veel te veel, alleen miljoenen staten hebben zoveel ministeries, waarvoor dat nou nodig is voor mij een raadsel.


  Maak melding

 13. Schorpioen,
  gezien bouterse zijn verleden en zijn heden kan ik niet positief zijn over deze slager van paramaribo ik zal deze beest nooit kunnen vergeven wat hij mijn volk heeft aangedaan dat is mij mening bouterse heeft msbruikt gemaakt van de ontschuldigheid van het surinaamse volk en dat staat weer te gebeuren let maar op mijn woorden, dan hoop ik dat het surinaamse volk bouterse letterlijk en figuurlijk ophangt op het onafhankelijkplein ik kom persoonlijk de touw bezorgen.


  Maak melding

 14. Leonard @10

  “het was een grote fout geweest om het algemeen kiesrecht te aanvaarden voor een land met zoveel ongeletterden en ezels
  EZELS ZULLEN KIEZEN VOOR EZELS………”

  Maak je niet druk, voor jou zullen we het algemeen kiesrecht gewoon afschaffen en benoemen we Wilders tot Gouveneur.


  Maak melding

 15. DU,

  als je nou het leed wat Bouterse het Surinaams volk heeft aaangedaan afzet tegen het leed dat de Nederlanders het Surinaams volk hebben aangedaan.

  Ik snap je (subjectieve) afkeer dan ook heel erg slecht.


  Maak melding

 16. @ pinto,
  Je zal het niet willen geloven maar aan mijn handen kleeft geen bloed ik ben nooit veroordeeld ik werk 30 jaren voor de zelfde werkgever , pinto jij weet niet wat het verschil is tussen haat en kritiek dat is jou tekortkoming je zit emotioneel in de war mi boi, @ blakaboy jij hebt het over subjectief, vooringenomen, bevooroordeeld de bouterse aanhagers moeten de laatste op dit net zijn die andere hiervan beschuldigen ik lees niets anders van jullie hier op dit net dan alleen maar vooringenome gelul en koeterwaals, jij verwijst naar het leed wat de nedrlanders de surinamers in het verleden hebben aangedaan daar komen jullie altijd mee en dat maakt jullie tot slachtoffers van figuren zoals bouterse hij speeld met jullie onderbuikgevoelens, ik ben niet gevoelig voor dat soort gezeik wat ik wel doe is energie en kracht uit het veleden halen om op te komen tegen menserechten schending, onderdrukking en het knechten van mijn volk en als het kan overal in de wereld maar nu hebben wij het over suriname dat moeten jullie doen en niet aan de hand retoriek je onderdanigen en op slaafse manier gedragen dat doen jullie daarom worden zwarte mensen misbruikt door vals profeten zoals bouterse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.