Bouterse: financiële staat Suriname belabberd

33

PARAMARIBO, 6 aug – Suriname’s financiële positie is niet bepaald rooskleurig. Dit zegt aankomend president Desi Bouterse. De uitgaven van de overheid zijn de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen. Het uitbetalen van de ambtenarensalarissen wordt één van de grootste uitdagingen.

Het feest kan al direct beginnen na het aantreden van het nieuwe kabinet. “We zullen dan een evaluatie maken van de staatsfinanciën”, zei Bouterse tijdens een kadermeeting van de Mega Combinatie. Het evalueren doet hij dan samen met aankomend vicepresident Robert Ameerali en Wonnie Boedhoe die minister wordt van Financiën. Precies is niets bekend.

Bouterse weigerde details te geven. Maar hij denkt dat vooral het uitbetalen van salarissen de nodige hoofdpijn zal geven. Volgens de huidige president van de Centrale Bank van Suriname, André Telting, is het passen en meten. De afgelopen tien jaar is het niet anders geweest. Met de verhogingen van de afgelopen tijd wordt het alleen maar moeilijker. Bouterse gelooft toch dat Suriname “op grotere hoogten” komt.


33 REACTIES

 1. Niets nieuws…de “geroemde stabiliteit” te spijt…..

  Het worden zware jaren, maar dat geldt voor elke nieuwe Surinaamse regering.

  De vraag is, heeft deze jonge en dynamische ploeg antwoord op de uitdagingen die er zijn?

  Time will tell….


  Maak melding

 2. Dit noem ik geloof tegen beter weten in.
  Hoe belabberd was het toen bosje het veld moest ruimen? het is belabberd maar hij houdt wel kantoor in de duurste accomodatie in torarica er gaan 10 dna leden op snoepreis bouterse houd jullie voor de gek en hij dek zich nu al in voor wat er komen gaat.


  Maak melding

 3. maar wel bigi inaguratie fesa en Royal suite in Torarica. Ai gie mie soso fu lafu. Bouterse heeft, in het verleden bewezen verkeerde keuzes te maken. Wait en see. De verafgoding van iemand die slechts met woorden strooit neemt bijbelse vormen aan. scary. Hij is ook maar een mens, die naar de wc gaat net als ons allemaal.


  Maak melding

 4. Nou je hebt zelf gezegd,dat het aantal ministeries terug gebracht gaat worden van zóveel naar ongeveer tien-stuks..

  Wat zien we nou gebeuren,,er komen meer en meer ministeries..

  Wie houdt wie voor de gek..

  Voor de verkiezing was het agenda punt overheids apparaat terug draaien minderen van zeven even figuren en wat gebeurt nou,, véél meer ambtenaren in dienst..

  Waar blijven de vele vele industriën die beloofd zijn voor de export producten,wie gaat deze verbouwen..

  Begin de lantie-mangs te laten werken in de kost-gronden..


  Maak melding

 5. NIKS nieuws onder de zon en dit mag geen verrassing worden genoemd.

  Decennia lang weten wij al dat het ambtenarenapparaat als “een zware molensteen om de nek” van elk kabinet hangt.

  Decennia lang schreeuwen al diverse kabinetten het voornemen uit om het ambtenarenapparaat te saneren,maar niemand heeft het ooit aangedurfd.

  Men heeft immers voor vriendjes/ bekenden plekken moeten creëren (vele spookambtenaren tot gevolg) en deze niet productieve sector moet door de rest bekostigd worden.

  Tja, men kan wel willen ontslaan, maar dan moeten er wel andere mogelijkheden(banen) binnen de productieve sector gecreëerd worden. De mensen moeten immers te eten hebben.

  Laat ons duimen dat nu werkelijk de fase mag aanbreken dat men in SME meer aandacht besteed aan productie en het gevolg daarvan mag zijn dat de overbodige ambtenaren die kant op kunnen uitwaaien.

  Eindelijk hard werken voor een salaris.

  Wij wachten af op DAADKRACHT, DURF en SLIMHEID.


  Maak melding

 6. Ja zeg !!! Dat is helder genoeg om in een keer te kunnen constateren dat overheids financien belabbert voorstaat. Maar als mijnheer Desi nu al gaat beginnen met de duurtse ruimte van Torarica te claimen, dan zijn wij op de juiste weg om de financien van de overheid naar de filistijnen te helpen. En wat denken jullie van zijn voornemens om zijn declaraties in de komende periode betreffende diverse faciliteiten alvast op de agenda te plaatsen ?
  Ik zal wat zuiniger zijn met mijn opinie wat dit betreft.
  Heel veel geluk en succes dames en heren rovers.


  Maak melding

 7. wanneer er nu afspraken gemaakt worden om op reis te gaan , dan wel het bijwonen van allerlei internationale vergaderingen waarbij Suriname niets te zoeken en totaal geen inbreng in heeft.
  Wanneer er een ruimte afgehuurd wordt in Torarica
  wanneer er een nieuwe ministerie erbij komt.
  Wanneer Fiso uitgevoerd moet worden.
  Wanneer er bij ministerie van buitenlandse zaken een extra departement gecreerd wordt.
  Wanneer het buitenland niet met je wil samenwerken.
  Dan mag je Boedhoe Hoefdraad heten maar het gaat niet lukken.
  Export moet bevorderd worden zeer goed, maar de afzet gebieden?
  Wanneer caricom jou lidmaatschap opschort.

  Dan ben je echt geisoleerd.
  Maar geen nood ik blijf bidden.


  Maak melding

 8. Hoe kan dat naw.. suriname een land met maar 350.000 inw. ik vergelijk Suriname met het plaatse delft, die hebt ook 350.000 inw, hoe kan dat het wij surinamers niet lukt om orde op zaken te stellen, ik snap dat niet. ik zou me niet kunnen in denken dat een plaats als delf, meer dan de helft van de in woners onder de armoede grens leven. Soms schaam ik me om surinamer te zijn.


  Maak melding

 9. Ja! Hoe kan dat!? En ik heb het zo goed gedaan tijdens mijn dictatuur! Wijlenbosch heeft nog miljarden achtergelaten. En ik heb alle wapentuig dat ik nodig had om het volk onder de duim te houden contant betaald aan Brazilië.

  Ik snap er niets van!


  Maak melding

 10. Criminele staat Suriname rooskleurig!

  Ik verwacht dat deze nieuwe regering zijn eigen boontjes gaat doppen. Je kan niet eerst een failliete staat achterlaten en dan terugkomen in een gespreid bedje. Kom nou!

  Nu je dit weet kan je de verschillende extra benoemingen op de ministeries achterwege laten en ook het nieuwe ministerie weglaten.
  Scheelt in salarissen.

  Verbeter de wereld en laat zien dat je het vanaf de grond kan. Alle keren dat je je grote mond hebt open gedaan tegen de foute handel en wandel van de Front regering zal je nu zelf moeten bewijzen dat het beter kan. Niets anders!

  Desi, je hebt misschien met Ameerali en Boedhoe in de roos geschoten, maar met Somo en Brunsi win je geen financiele oorlog.
  Zij wachten op de kans om toe te slaan; en hard!


  Maak melding

 11. De financiele situatie van Suriname is altijd al belabberd geweest. Passen en meten inderdaad. Dus herhaling van zetten. Nu maar eens spijkers met koppen slaan, zou ik zeggen. Of is deze uitlating de zoveelste indekkings-strategie van president-elect Bouterse?


  Maak melding

 12. Dit is zand gooien in de ogen van de totale electoraat. Ondanks dit houdt onze president elect in de duurste accomodatie van het land zijn kantoor. Rara, hoe is dit in godnaam mogelijk. Het lijkt dat het grabbel cultuur weer druk bezig is?


  Maak melding

 13. ” Maar hij denkt dat vooral het uitbetalen van salarissen de nodige hoofdpijn zal geven. Volgens de huidige president van de Centrale Bank van Suriname, André Telting, is het passen en meten.”

  Voor Hildenberg was het afgelopen 10 jaar ook elke maand weer passen en meten wat betreft de salaris uitbetalingen. Nu komt FISO erbij, ik vraag mij wel af hoe de vorige regering zo onverantwoordelijk kon zijn.

  Het is inderdaad een uidaging, die de komende regring met veel kracht en wijsheid zal moeten aangaan.

  Bij het schrijven van dit bericht blijkt Telting te zijn overleden.

  RIP Meneer Telting ook U heeft uw krachten gegeven aan Suriname, we zullen U niet vergeten. Condoleances aan de familie en veel sterkte toegwenst.


  Maak melding

 14. Met dé harie-troe-soe minis-ters zal het een mooi toekomst worden de komende tijdperk..

  Ik zal niet spreken over een goed of slecht beleidt,maar zal zeker lachen huilen geblazen spannend verdrietig worden..

  Nu al terwijl het spel nog niet is begonnen,lopen mensen uit het paars gebeuren en hebben alles wat die kleur betreft,opgeruimt..

  De jeugd die gekozen heeft,begint langzaam aan te ontwakken te ontnuchteren..


  Maak melding

 15. Belabberd????

  Ik geloof wel dat het passen en meten is. Dat zei de overleden Telting ook.

  In ieder geval blijkt de staatsschuld niet zo groot te zijn. Gezien de rating die Suriname internationaal nu heeft moet met deskundige leiding en goed bestuur toch wel mogelijk zijn een leefbaar Suriname te houden.

  Bouterse mag zich prijzen dat hij niet die situatie van 2000 aantreft.

  Ik ben daarom blij en erkentelijk dat de woordvoerder van de NDP eindelijk toegegeven heeft dat wat Bosje en Goeschalk hebben gedaan vreselijk was. Al het spaargeld en pensioen van mijn ouders werd teniet gedaan.

  Te hopen dat men uit fouten leert. In ieder geval is het een genoegen te vernemen dat uit kringen van de NDP men zegt nooit meer een Goedschalk in de buurt van de Centrale Bank. Ben geen mega aanhanger maar ben blij met hun keuze voor de nieuwe President van de Centrale bank.

  Aan de fam. van de vandaag overleden Andre telting veel sterkte. Hij was een groot Surinamer die toch wel de Surinamese munt sterk en gezond heeft gemaakt.


  Maak melding

 16. Alle pas aangenomen ambtenaren ontslaan met een geringe vergoeding huiswaarts sturen. KEIHARD DE BOTTE BIJL HANTEREN. Verder herstructureren van het ambtenaren apparaat en overtollige personeel, productie werk laten doen, de gene die weigerd zondermeer ontslaan. Desnoods een nood verordening maken om te kunnen ingrijpen. In-populaire maatregelen moet men durven te nemen.

  Wat je niet moet doen is pappen en nat houden . Dat is precies waar de oppositie op gehoopt heeft, de surinaamse mentaliteit kennende, van geen radicale maatregelen durven te nemen het stemvee aangaande.


  Maak melding

 17. Volgens mij heeft dat heel ding, nu die man dood laten gaan.
  Hij was ook niet stabiel…hij blijkt nu dus..gewoon fragiel…a man Telly didi man.

  Gado……. gi a man wan bun zeegy.


  Maak melding

 18. Wij willen verjonging.
  Deze oude man blijft altijd maar excuses zoeken waarom hij het straks slecht gaat doen.
  Jonge mannen zoals Bouva zijn de toekomst van NDP.
  Geef de toekomst de ruimte.
  Geef de jongeren een kans.


  Maak melding

 19. Even in het kort.
  De economische situatie in Suriname is de afgelopen 5 jaar alleen maar positief gegroeid over het algemeen. De koers is de afgelopen 5 jaar zo stabiel ( 1:4 ) en niet zo wisselvallig als tijdens de jaren 80 begin 90 tijdens Bouterse en of NDP bewind. Zelfs tijdens de Harde wereld crisis is het zeer stabiel te noemen, als je vergelijkt t.o.v. de US-Dollar. Prive Buitenlandse investeerders staan hun mannetje. Zelfs de FAO en de UNDP staan versteld de stabiliteit.

  Raar is he, dat Bouterse nu al zo’n uitspraak maakt zonder een grondige acquisitie vooraf. Of wil hij alvast een reden te creeën, om de schatkist weer leeg te roven als in 1989?
  Surinamers…laat geen zand/stront over je ogen strooien. Wees alert en blijf bij de feiten. Hoop maar, dat hij de regering beter maakt, dan zoals het nu is. Politiek blijft een smerige spel met als arme bevolking, die uitgemolken wordt als pion!!!!!!

  Ik heb medelijden met Suriname….


  Maak melding

 20. Ja sergeant, de begroting is nu eenmaal volledig afgestemd op het huidige beleid en niet op jouw populistische spelletjes. Daar is toch helemaal niets mis mee? Tot nu toe is de macht niet in jouw handen. Je kunt niet verwachten dat de huidige regering voor jou een spaarpotje achterlaat. Je zult zelf creatief moeten zijn om je beloften in te lossen.
  Dit gezegd hebbende zou ik graag willen weten waar je de afgelopen 5 jaar was? Het was immers je taak als gekozen volksvertegenwoordiger om controle uit te oefenen op de huidige regering, dus heb je geen recht van spreken. Ga alsjeblieft nu niet zitten janken als er geen centjes zijn voor je populistische spelletjes.
  En nog een advies: Blijf met je (sterk bevuilde) tengels van de monetaire reserves af!


  Maak melding

 21. Bouterse zegt financiële staat Suriname belabberd.

  Surinamers snachten naar transparantie, krijgen ze dat, is het ook niet goed.

  Ik zou tegen dit nieuw regeerteam willen zeggen, na jullie financiele evaluatie, maak alles bekend zoals beloofd, laat het volk weten hoe de staat Suriname ervoor staat.

  Dat wij al die tijd door front zijn voorgelogen wisten we al, hoe groot de leugen was zal dan blijken.

  Telting en Hildenberg hebben nl. hetzelfde gezegd direkt na de verkiezingen, ze wilden FISO ook niet, maar is desondanks door de politiek doorgedrukt, onverantwoord politiek heet dat.

  Advies aan de nieuwe regering, per direkt alle ambtenaren ontslaan die vanaf jan. 2010 t/m aug. 2010 zijn aangenomen door de nog zittende regering. Daarna alle consultants en adviseurs die geen ambtenaar zijn maar op de loonlijst staan, volgens Hassankhan een kleine 3000. Daarna het ambtenaren apparaat reorganiseren, ook daar de right men in the right place.


  Maak melding

 22. Ik vergelijk bouterse met ronald koeman ze komen alle twee op een gespreidbedje terecht en waneer ze vertrekken laten ze en puinhoop achter ronald doet dat op zijn vakgebied als voetbal trainer en bouterse doet als pseudo politicus.


  Maak melding

 23. Onderstaande zegt NDP Forever – NDP voor Altijd dus.
  Dezelfde nick werd gebruikt voor de verkiezing, en na de verkiezing wordt het nogsteeds gebruikt.

  “Belabberd maar wel honderden malen beter dan wat jij als Dictator Bouta achterliet.”

  Dus ondanks Forever wist dat “Dictator Bouterse” het heel slecht had gedaan, en nogsteeds voorzitter was/is van de NDP, is hij nogsteeds een NDP Forever om na de verkiezing zijn gal te spuwen hoe slecht de Dictator het niet heeft gedaan.

  “Wij willen verjonging.
  Deze oude man blijft altijd maar excuses zoeken waarom hij het straks slecht gaat doen.
  Jonge mannen zoals Bouva zijn de toekomst van NDP.
  Geef de toekomst de ruimte.
  Geef de jongeren een kans.”

  Dezelfde ‘NDP forever’ beweert gewoon doodleuk dat de voorzitter van ‘ZIJN NDP VOOR ALTIJD’ die nu President is excuses blijft zoeken waarom hij het slecht gaat doen. “Slecht gaat doen” ai mi boi.

  Nu wordt het echt mooi met forever whatever, Jonge mannen als Bouva zijn de toekomst en de NDP voorzitter moet de toekomst de ruimte geven.

  Wat deze forever whatever niet eens door heeft is dat de NDP voorzitter juist deze jongemannen al de ruimte heeft gegeven door ze op de NDP verkiesbare lijst te plaatsen. En het klopt ze zijn de toekomst maar niet meer dan dat, ze hebben ook alle ruimte zich te bewijzen in de DNA. Misschien dat je ons kan vertellen wat voor ruimte de NDP deze jongemannen nog zou moeten bieden.

  Sommige Surinamers zijn gewoon grappig, maar misschien dat NDP forever ons kan vertellen waarom hij die NICK nog gebruikt als hij zo ontevreden is over alle verrichtingen van de NDP voorzitter. Waarom niet een NPS of VHP Forever dat zou je beter staan en op die manier hoef je je zelf niet zo te pijnigen je lijkt nu een masochist.

  Sorry hoor NDP Forever, maar ik begrijp je reacties niet als jij de naam NDP forever gebruikt of is het gewoon een misleiding, in het laatste geval misleid je jezelf en niemand anders, geloof me.

  Ik Persoonlijk zou nooit de nick NPS Forever kunnen gebruiken en de voorzitter van NPS de belangrijkste persoon binnen de organisatie niet kunnen luchten.


  Maak melding

 24. Ik vrees dat in Suriname en in Nederland een grote ramp zich zal voltrekken de komende jaren.
  De criticasters van Geert Wilders en Desi Bouterse zullen het heel moeilijk krijgen en de bevolking is zelf zo stom geweest om die personen de macht te geven.


  Maak melding

 25. Theo,

  Goed zo Theo! Hakken met die bijl in die dikke ambtenarij. Stringente maatregelen nemen en bezuinigingen aankondigen. Maar dat kan niet als je president zo veel beloofd.
  Hij zit nu het salaris van 10 ambtenaren uit te geven in Royal T.

  Spreek hem aan en hou hem de berekening voor.
  1 en 1 =2. Dan geloof ik echt alles wat je schrijft.


  Maak melding

 26. Ik vraag de aanhangers van bouterse om reaktie nummer 23 goed te lezen en dan met verstandige reaktie komen als jullie dat kunnen??? na mi, teo en de rest van de volgers.de aanhangers van bouterse zijn de de jaren 80 en 90 vergeten een grotere economische puinhoop heb ik mijn hele leven nooit mee gemaakt in suriname en nog willen ze de man die verantwoordelijk is voor al deze ellende nog meer kansen geven dan ben je toch ziek.


  Maak melding

 27. #Na Mi: Dient er op dit moment door DDB en cs dan geen financiële bescheidenheid worden toegepast n.a.v. jouw analyse? Ik denk toch van wel, vind je niet!


  Maak melding

 28. als hij praat over financiele situatie dan zit je er nog niet als president en je houd huis in torarica op kosten van het sme volk ,het volk hft er zelfs voor gekozen men zegt ook sa koni-koni lobi na dati sa redi ing tievie !


  Maak melding

 29. Humphry,

  Nee hoor, ik vind van niet.

  De kosten die nu gemaakt worden is een fractie van wat de vertrekkende ministers zichzelf hebben toegeigend.

  Het gaat om de democratische gekozen President, die moet ons volk waardig uitdragen, zijn inaugratie moet ook op een waardige manier gebeuren.

  Maar natuurlijk had hij kunnen huishouden in OCER, maar dat zou juist ongepast zijn, want momenteel is hij geen President van alleen de NDP’ers maar van alle Surinamers.

  De inaugratie is een volksgebeuren geloof me, eindelijk hebben heel veel Surinamers het gevoel dat ze een President krijgen die er is van/voor alle Surinamers. Vene wilde niet de president zijn van/voor alle Surinamers.

  Anyway, als ze nou die generator voor Sardjoe niet kopen kan Suriname in een keer de hotelkosten, de inaugratie en al het andere betalen. Het zijn keuzes die men maakt.


  Maak melding

 30. gaan die zogenaamde slimme fronters hier praten over de accomodatie van de president ellect en niet over de ontslag premies van hun eigen PARTIJ en dus de vertrekkendde president venitiaan de balk in je eigen oooooooooooog !
  owroe soe time is over !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.