Surinaamse ex-rebel blijft A Combinatie leiden

20

PARAMARIBO, 2 aug – Abop-leider Ronny Brunswijk mag voorlopig voorzitter blijven van A Combinatie, AC. Dit besloten de drie samenstellende politieke partijen tijdens een spoedvergadering. Het roulatiesysteem blijft intact. De drie blijven samen optrekken. Wel wordt het standpunt over Justitie & Politie gehandhaafd.

Abop en Bep leggen elk een kandidaat-minister voor. Desi Bouterse zal als president een besluit moeten nemen. Bep-leider Caprino Allendy zei eerder dat Bep zich zal neerleggen bij elk besluit. Als de nieuwe regering eenmaal aanzit, wordt opnieuw gesproken. Dan is Paul Abena van Seeka de nieuwe voorzitter van AC. Het is een soort compromis om het uiteenvallen te voorkomen.

Bep uitte tijdens de vergadering felle kritiek op de stijl van leiding geven. Er is te weinig overleg met de overige partners. Dat leidde al vaker tot meningsverschillen. De overeenkomst met de Mega Combinatie is nog het meest sprekende voorbeeld. Brunswijk vindt de kritiek overdreven. Hij wil AC hoe dan ook bij elkaar houden. AC beschikt over zeven parlementszetels en mag zes ministers aanwijzen.


20 REACTIES

 1. Ik begrijp deze rotzooi ook niet meer. Soms vraag je je zelf af waar politieke principes gebleven zijn. Het gaat in deze niet om de intelligentie de leiders, want daar kom ik niet aan. Maar, Allendy is niet vastberaden in zijn besluiten wat kan uitbreken in een interne revolutie. I hope that I am wrong.


  Maak melding

 2. Wereldpers!

  Als we zo doorgaan met AC halen we misschien de wereldpers nog. Voorlopig moeten de 11000 genoegen nemen met de Ware Tijd en de West.
  Aldus Ronny.


  Maak melding

 3. In principe heeft Allendy niets in de melk te brokkelen. De tijd van domme en knappe mensen is allang achter ons. De quasi knappelingen hebben niet bewezen het duurzaam te kunnen. Het bleef bij brandjes blussen.

  Nu gaan wij pragmatisch tewerk en Sranan sa wini!!!


  Maak melding

 4. Bruns als de verlichte despoot van de combinatie. Dat belooft wat. Helaas heb ik nog nooit een zinnig woord uit zijn mond gehoord, kan aan mij liggen hoor. Want telkens als ik een betoog verwacht, zwijgt hij in alle talen.

  Nu zal Desi moeten kiezen wie Justitie & Politie leiden mag. Daarmee is het cirkeltje rond, Desi bepaalt alles.
  Of is het Lackin die de touwtjes werkelijk in handen heeft?


  Maak melding

 5. Dit jaar Bouterse President tot december? Zoiets wordt bedoeld met roulerend leiderschap? Interessant. Dan volgend jaar Brunswijk President en het jaar daarna Somo. Volgens mij is roulerend leiderschap de grootste onzin.
  Het gaat om de politieke realiteit. In de nieuwe coalitie is NDP de grootste partij, logisch komt de regeringsleider uit de NDP.
  Binnen elke combinatie is het niet meer dan logisch dat de grootste partij het voorzitterschap heeft. In het geval van A-combinatie is BEP de grootste.
  De zetelverdeling is: BEP 4, ABOP 3, Seeka 0. Dus het voorzitterschap is aan BEP om in te vullen.


  Maak melding

 6. Kritiek, meningverschillen mogen er zijn hoor. Liever dit dan overhaast dingen gaan doen. Niks mis mee! Kijk maar naar politiek Den Haag. Die zijn ook al weken bezig. Die wil niet met die. Ze hebben al wat infomateurs versleten. En die heren worden dik betaalt hoor.
  NDP Mega Combi, AC, VA, hebben DOE en VHP spijt? Daar zitten ook capabele mensen. Maar ze laten zich teveel leiden door de neo-kolonialen. Zij werken niet samen met veroordeelden (?) Ze zouden ’n keer die aanklachten in ’t proces moeten gaan bestuderen, dan weten ze beter. Eerst afvragen wat’t belang van een kroongetuige is. Van z’n staf op ’n makkelijke mannier af te komen natuurlijk!


  Maak melding

 7. Wacht met spanning af:de wijze BAAS DDB opent de jacht op BRUNSIE. Verdwijn van het politieke toneel. Laat Baas het landsbelang dienen.Zijn woorden!!!!


  Maak melding

 8. Beste Christiaan van Maalsen (reactie #1),

  In principe heeft reactie #4 (Pinto) hierop reeds een passend antwoord gegeven. Dat de tijd dat “hoogopgeleiden” en let wel ‘volgens de Westerse definitie van dit woord’, een soort van monopolie hadden om overal ‘ruis’ te veroorzaken, steeds meer haar’ effect’ in de samenleving verloren.

  Zogenoemde ‘hoogopgeleiden’ die er vooraf vanuit gingen, dat zij met een ‘diploma en wat goed Nederlands’ de indruk konden wekken, dat zij zo boven alle anderen verheven waren. Terwijl zij de boel ‘dwangmatig’ bij mekaar aan het ‘voorliegen’ waren met hun “meningen”. En vervolgens in Paramaribo en districten dood en verderf zaaien.

  Zelfs door sommige media tevens op een voetstuk geplaatst werden, om zich vervolgens als God in Israel wanen. Waardoor een merendeel van de samenleving de gang van zaken NIET meer kon volgen, laat staan begrijpen. En door de bomen het bos niet meer konden zien in volstrekte verwarring. En dat manipulatief gedrag moest door iemand eens doorgeprikt worden.

  http://www.youtube.com/watch?v=OcBVduflpcE

  Een goed voorbeeld hiervan was ook tijdens de jongslede gehouden Algemene en Geheim Verkiezingen van 2010 in de Republiek Suriname. Alwaar zelfs een President van de Centrale Bank van Suriname ene Andre Telting volop sprak over “stabiliteit”. Terwijl anderen hoogopgeleiden hem als ‘papagaaien’ naspraken. Om enkele dagen daarna vervolgens te roepen, dat met enorme ‘moeite’ koste om het salaris van overheidsambtenaren maandelijks uitbetaald te krijgen.

  Vandaar ook dat de MEGA-Combinatie nu terecht overgegaan is tot het ‘screenen’ van kandidaten van hoog tot laag. En tevens een ‘woordvoeder’ aangesteld heeft, om zaken helder aan de gemeenschap te kunnen vertalen. Om te voorkomen dat elke “intellectueel” als Caprino Allendy en Ruth Wijdenbosch te pas als on te pas ‘stompzinnig’ in de ruimte lopen te kletsen. Om alles en nog wat in relatief “goed Nederlands” koetkekoet politieke proberen goed te praten en te verdedigen. “Leki den mofo no abi tapu”.

  En met dat spel moest het eens afgelopen zijn. Omdat ‘ongestraft’ hiermee doorgaan de indruk wekte, alsof het de rest was die zich ongeschoold, incorrect en zelfs a-politiek gedroeg. Terwijl het tegendeel het geval was. Is intussen ook gebleken.

  Zag je ook tijdens de verontschuldigingen die Brunswijk indertijd bood aan het Surinaams Parlement vanwege zijn eerder wangedrag. Waarbij er volop ‘respectloos’ gelachen en gegrinnikt werd door deze pajongwaaiers. Maar wie lacht er nu! Vandaar dat wij bij deze zogenaamde ‘volkspolitici’ spreken van een ‘valssuperioriteitsgevoel en neokoloniaal gedrag’. Zelfs van incompetentie.

  http://www.youtube.com/watch?v=XWRsKFqMd-U

  A.B.O.P. leider Ronny Brunswijk en vooral bepaalde bevolkingsgroepen in vooral koloniaal Suriname w.o. de Afrikaanse-, Javaanse- en Hindustaanse Surinamers, hebben in de afgelopen vijftig jaar veel moeten ontberen aan deze ‘neokoloniale houding’ van sommige zogenaamde ‘hoogopgeleide goed Nederlandssprekenden’ in ons midden . Trawan ben broko den fatu.

  Die “goed Nederlands spreken” durfden te vertalen alsof zij ook ‘beter opgeleid’ waren dan alle anderen om zich heen. Maar feitelijk GEEN kaas gegeten hadden van het ‘in ontwikkeling brengen van een land’. Maar zelfs tot de bot corrupt waren ten koste van de belasting betaler enzelfs gewelddadig waren ten opzichte van de bevolking. Enkele voorbeeld zijn o.a. Otmar Rodger, Henk Goedschalk en Dewanand Balesar en vooral deze zelfde Chandrikapersad Santokhi als vertrekkend minister van Justitie en Politie.

  http://www.youtube.com/watch?v=ksiLgBD8jTs&feature=related.

  Terwijl de succesvolle Afrikaanse-Surinaamse ondernemer Ronny Brunswijk als politiek leider van de A-Combinatie, die in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, o.a. de onderwijsdirecteur Caprino Allendy van de B.E.P. en Chandrikapersad Santokhi , dit achterhaald gedrag jongslede overduidelijk en op ‘politiek correcte wijze’ heeft mogen kenbaar maken.

  Dat hij Brunswijk NIET meer van dit soort ‘neokoloniaal wangedrag’ gediend is. Dit tot Allendy’s teleurstelling natuurlijk. Als voorbeeld voor anderen overigens. Zie Parlementslid Guno Castelen van de Nieuw Front-combinatie/S.P.A. bijvoorbeeld. Die nu uiteindelijk een toontje lager piept.

  En nogmaals, ‘wie lachen er nu’!

  http://www.youtube.com/watch?v=ukkve-T1Iv4&feature=related


  Maak melding

 9. Het hele gebeuren begint echt op een echte poppenkast te lijken..

  De ondergeschikten gaan alle kanten uit de baas van het heel doe wat hij denkt te doen en de rest ,, het volk dus ,, wacht af..wat is hoop..

  Het af wachten duurt al meer dan zoals gezegd ,,zestig jaren,waarbij de meesten al aan hun einde van hun latijn zijn.
  Hebben de moet al opgegeven en zullen in bittere armoede hun laatste snik uit ademen..

  God zij met sme..

  Toch ben ik heel blij dat velen in ultimo 75 het zinkende schip hadden verlaten en elders hun hijl hebben gevonden en misschien een beter leven hebben opgebouwd met veel heimwee..sweet kondré..

  sme het gaat u goed..gado dé..


  Maak melding

 10. Eingelijk moet het LIJDEN zijn!
  @ pinto in de jaren 80 hebben wij kunnen zien hoe pragmatisch ze te werk zijn gegaan zo pragmatisch dat jij ze nog meer kansen geeft zo slim ben jij .


  Maak melding

 11. DU, jij bent zichtbaar(ik laatst een prent van jou gezien in De Ware Tijd) getraumati-seerd.

  Zoek hulp jonge, anders is het einde niet ver zoek, maar in zicht.


  Maak melding

 12. Henky (#8),

  Dat den Haag er nog niet uit komt is omdat men STANDPUNTEN en BREEKPUNTEN heeft. En dat gaat over hoe, hoeveel, waar en wanneer gaan we bezuinigen om de crisis te lijf te gaan.

  Den Haag denkt al aan de economische en humanitaire positie van Nederland in 2040.
  Men wil er zo goed mogelijk uit zien tegen die tijd ivm vergrijzing van de bevolking als belangrijkste oorzaak.

  Vergelijk daarom Paramaribo niet met den Haag. In dit specifieke geval wil je m.i. SIPALIWINI met DEN HAAG vergelijken. Dan ga je echt te ver, Henky.

  Want noch Sipaliwini, noch Paramaribo denkt aan economische of humanitaire zaken en zeker niet aan 2040. Now njnag de fu meki!
  Soema e libi in 2040 sa sorgu dji eng srefi.
  Wat is een standpunt en hoe is een breekpunt?
  Positie, positie, positie, dat is de buit in Sipaliwini en Paramaribo.

  Dat DOE en VHP hebben gekozen om niet met veroordeelden in zee te gaan is alleen maar sierlijk en verstandig. Dan maar een poosje niet regeren.


  Maak melding

 13. pinto ,
  ik doe dit niet graag maar omdat jij blijft zeiken wil ik jou vragen op jou eigen reaktie op nummer 15 te lezen dan hoop ik dat jij je onthoudt van iedere commentaar op anderen hun fouten . a.u.b pinto.


  Maak melding

 14. “Want noch Sipaliwini, noch Paramaribo denkt aan economische of humanitaire zaken en zeker niet aan 2040.”

  Ach men is toch blijven steken in die oude front politiek van voor 25 mei 2010, waar inderdaad buit en positie de boventoon voerden. Ze hebben het zelf aangedurft om posties en buit te verdelen om 02:00 ochtend Spa dah al ATM kado gekregen ivm hun verjaardag van Sardjoe.

  Momenteel is MC een strategisch plan te maken tot 2030 waar men inderdaad ook denkt aan economische en humanitaire zaken, vandaar dat zaken niet zo snel lijken te gaan.

  VHP doet niet mee, omdat ze niet konden krijgen wat ze wilden, positie en buit oude politiek, weet je nog, de rest interreseert deze opportunisten geen reet. Blijf maar dromen.


  Maak melding

 15. Goed zo Brunswijk, laat die allendy zijn braaksel maar weer lekker inslikken.

  Die Allendy denkt dat hij politiek moet bedrijven via de media, zijn rol is uitgespeeld alleen weet hij het nog niet.

  Deze allendy die geld van de chinezen heeft aangenomen en waarschijnlijk ook van Sardjoe, heeft geen enkele recht om Amofo te bespreken.

  Alles wat uit allendy zijn mond komt is kul, dat weten ze binnen AC en MC, vandaar dat ze hem niet meer serieus nemen, hij is niet oprecht bezig geweest, punt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.