Surinaamse Marronpartijen gescheiden samen verder

29

PARAMARIBO, 1 aug – De politieke partijen binnen A Combinatie, AC, gaan gescheiden verder. Dit zegt Caprino Allendy, leider van de Bep. AC blijft weliswaar bestaan maar dan niet onder een gemeenschappelijk bestuur. De beide andere partners, Abop en Seeka, moeten het maar met elkaar zien te vinden. Het was de afgelopen tijd niet veel anders.

Met name Abop-leider Ronny Brunswijk ging nogal eens zijn gangetje. Zijn periode als AC-voorzitter leverde Bep een wrange nasmaak op. Het beurtelings besturen is toch niet wat ervan verwacht werd. “Bep onderwerpt zich niet meer aan die bestuursvorm. We zullen niet meer vallen onder deze heren”, zegt Allendy tegenover ATV. De conflicten van de laatste tijd spreken boekdelen.

Dan maar een latrelatie. “We gaan samen. Maar het kan niet zo zijn dat ene partij de andere domineert”, aldus Allendy. De eerste uiting is het gespleten standpunt rond Justitie & Politie. AC komt met twee kandidaat-ministers voor dit ministerie. “We laten het aan de president over een besluit te nemen. Als hij kiest voor Bep, dan valt het ministerie onder Bep.”


29 REACTIES

 1. Die Caprino is een domoor.
  Ik wil weten hoe Bruinswijk met zijn handelingen AC benadeeld heeft.
  Die man haalt zo een grote buit voor de binnenland bewoners binnen….maar domme hebzucht van Caprino maakt de boel tot een ezels bende.


  Maak melding

 2. Dit is het begin van het einde.
  De president mag kiezen wie de minister van Justitie & Politie wordt. Dit is politieke onmacht van de komende regeringspartijen. Jullie maken van Bouterse een dictator, immers AC (of wat er van over is) geeft hem de volmacht om een minister uit te kiezen.
  Vindt de Baas niet erg, de dictatuur wordt hem in de schoot geworpen.
  Wie volgt ?


  Maak melding

 3. Er is weer stront aan knikker, hoe minder je opgeleid ben in suriname hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt met een mulo school diploma word je tot president gekozen in suriname brunswijk heeft volgens mij helemaal geen schoolling genoten ze zij allemaal onbekwame debielen.


  Maak melding

 4. Eén bevolkingsgroep met drie politieke partijen. Dus binnen de marron-gemeenschap is er dus duidelijk geen eenheid. Ik ken het verkiezingsprogramma van Abop, Bep en Seeka niet, maar ik denk dat het gaat om bepaalde machtsposities binnen die gemeenschap. Geld speelt daarbij een grote rol, dat mag duidelijk zijn. Maar ik heb nog steeds niet begrepen waarom deze bevolkingsgroep zich zo nadrukkeijk buiten de gemeenschappelijke belangen houdt. Als iemand een antwoord weet, hou ik me gaarne aangevolen.


  Maak melding

 5. Gespreid bedje!

  Wereldleiders in de politiek domineren soms het nieuws in heel de wereld. Alle, zichzelf respecterende kranten plaatsen dit nieuws op de voorpagina.

  Bep, Abop en Seeka heb ik daar nog niet aangetroffen. Het hoeft ook niet, want het gaat tenslotte om een lousie 11000 stemmen.
  De Methusalem-oude kiesafspraken zorgen ervoor dat deze partijen in een gespreid bedje zijn terecht gekomen. We leven 2010!

  Maar goed; nu gaan ze scheiden van tafel en bed. Ze zijn niet meer een eenheid hetgeen het gespreid bedje van Bouterse al gauw doet veranderen in een jute hangmat.
  Allendy hoeft maar een halve slechte dag te hebben en de vermindering van de meerderheid van Desi is een feit. Met alle gevolgen van dien.

  Ik bezit de kwaliteiten om olie op het vuur te gooien bij Allendy en Ronny zodat de zaak verergert en de bom barst. Maar ik vertik het! Ik doe het niet omdat ik de kiezer wil laten voelen, ervaren, betreuren en leven met wat hij/zij gekozen heeft.
  Een goede les voor de volgende stembeurt.


  Maak melding

 6. De verwachting is dat over 5 jaar de MC alle zetels van de Marrongroep binnen haalt. Als dat niet gebeurt kunnen wij in de toekomst rekenen op een Front met één der Marrongroepen aan zich gelieerd, terwijl de andere zich zal verbinden met MC. Denk aan KTPI, SRI, PL, PL,VA.
  Voorkomen is beter dan genezen: landsbelang gaat voor.Liever een groot solidair regeringspartij dan snipperpartijen.
  Evenredigheidsstelsel. De winnaar bepaalt.


  Maak melding

 7. Het ministerie van juspol mag niet naar de Bep, omdat het een onbetrouwbare factor in zich heeft in de persoon van Alendy. Om Amafo geen kans te gunnen laat zien dat deze persoon een bittere hart heeft die alleen negatief kan uitpakken in een samenwerking met andere partners.

  Verder kan gesteld worden dat als Alendy het voor het zeggen had DD Bouterse zeker niet gekozen zou worden als president van suriname in dit stadium. Al deze zaken pleiten meer voor de kadidaat van de Abop.

  Bovendien is het zeer onverstandig om iemand te kiezen die niet loyaal is aan de leiders en het uit te voeren beleid. Het is als of je dan je eigen graf aan het graven bent.


  Maak melding

 8. DU
  Heel goed verwoord.
  Het gaat om deze heren alleen om ego- tripperij i.p.v. landsbelang.
  Het is een en al een wespennest.

  Dit scenario is gedoemd te mislukken.
  Het gaat de heren om beheren en niet om te regeren.
  De observator


  Maak melding

 9. Hij ddb zou nooit de opperhoofd geworden zijn,als deze djoeka’s niet bij waren aangesloten met 6 zetels samen dus 30 voor de parlementaire meerderheid..

  Toen kwam de jaavaan met zijn 6 zetels om de tweederde meerderheid en toen was het de heb van de dam..

  En niet anders..

  Het volk is en blijft een stem-vee tot de volgende verkiezingals er ooit komt.


  Maak melding

 10. Ik kijk nu al een tijd vanaf de kant toe hoe op een vreselijke wijze steeds duidelijker wordt
  dat geen van de regeringspartijen oog heeft voor de totale Surinaamse bevolking. De leiders van de verschillende partijen kiezen in het gunstigste geval voor hun eigen bevolkingsgroep en in alle andere gevallen puur en alleen voor zichzelf. Het grote zakkenvullen is begonnen en het land kan weer door haar eigen leiders in de uitverkoop. Want de enigen die er beter van worden zijn de 3 leiders die in de afgelopen dertig jaar hebben aangetoond alleen maar hun eigen belangen te dienen en een schaamteloos voorbeeld zijn voor de jeugd van Suriname. Niet één van de leiders is ook maar geschikt om voorzitter van de plaatselijke voetbalclub te zijn, laat staan in staat te zijn een land te regeren. Het is treurig dat Suriname in de afgelopen 30 jaar niet één politiek leider heeft voortgebracht die het belang van het volk voorop stelt. het grote graaien is begonnen en het volk van Suriname staat er bij en kijkt er naar.


  Maak melding

 11. Santhoki!

  Al drie dagen lang stel ik Santhoki voor als minister van JusPol. Als Ronny en Allendy het niet weten dan moet Desi de knoop maar doorhakken. Zal hem als president behoorlijk punten opleveren.

  Helaas! Partijpolitiek verhindert deze zet.

  Maar het feest is met de perikelen in AC nog niet afgelopen. Somo gaat straks op zijn dunnen benen staan trappelen omdat Bouta zijn favoriete kandidaat als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij zal afwijzen.
  Dan pas komt het vee uit de hokken gerend en kunnen we weer gaan stemmen.

  Vroeger deed ik bijna elke dag “bonsback” met m’n boegroe! Binnenkort is dat het populairste spelletje in Sweet Suriname.


  Maak melding

 12. De gedachten gang van Alendy is moeilijk te vatten, daar MC een contract heeft met AC voor 6 ministersposten, dus als BEP uit AC stapt dan heeft ze geen recht op een 3-de ministerspost en moet zelfs de 2 die ze nu heeft inleveren. Zoiets als een latrelatie is allemaal flauwekul die hij maar aan zijn achterban/structuren moet verkondigen. Ben benieuwd hoe Ameerali dit probleem vandaag gaat oplossen opdat BEP toch in AC blijft. Wordt zijn eerste test case.


  Maak melding

 13. In de maand juli hebben wij onze vakantiegeld ontvangen. Tijd om te gaan spenderen, gezamenlijk is besloten om een nieuw servies te kopen.
  Bij het vernemen van bovenstaand nieuws liet een gezinslid een kop en scholen uit zijn/haar handen vallen. Oh, dat geeft niet ik heb bruislijm! Ik plak het wel!

  Ja maar! Het is nooit meer het zelfde servies zegt een huisgenoot.

  “Bovendien is het zeer onverstandig om iemand te kiezen die niet loyaal is aan de leiders en het uit te voeren beleid. Het is als of je dan je eigen graf aan het graven bent.
  Theo”

  Die productie heeft reeds plaats gevonden!

  Voor de duidelijkheid:

  Op 25 mei 2010 hebben 237575 van de 327489 kiesgerechtigden hun stemrecht uitgeoefend.

  89914 kiesgerechtigden hebben om welke reden dan ook besloten geen gebruik van het kiesrecht te maken. Ik durft te stellen dat bij voornoemd totaal geen baasje de Moordenaar stemmers zitten. Goed ik trek van het totaal 1000 stemmen af, deze mensen konden vanwege overmacht niet naar de stemlokalen.

  Ik poneer het volgende; De Moord president heeft onvoldoende draagvlak bij het volk.
  Uiterlijk negen maanden na 12 augustus hebben wij de poppen (in de poppenkast) aan het dansen. Let wel 23 zetels vertegenwoordigd geen meerderheid van het volk.

  Immers 27.45% van het electoraat heeft niet gestemd.


  Maak melding

 14. Als Bouta kiest voor een kandidaat uit ABOP dan raakt de regering 4 zetels kwijt.
  Dat is geen goede zaak. Ook al lijkt 4 niet veel.
  Het is dan de eerste die uitstapt.
  En dan hebben Somo en Brunswijk veel macht om MC onder druk te zetten.
  Hoe dan ook moeten we zorgen dat NDP deze 5 jaar regeerperiode kan volmaken.
  Halverwege naar huis gestuurd worden betekent dat we niet gaan terugkomen.


  Maak melding

 15. Het Probleem dat AC uit elkaar zou vallen begon al heel in het begin.
  In 2005 toen AC bijvoorbeeld de vijf zetels had binnengehaald, hadden de top bestuursleden van AC een belangrijke vergadering op MULO-LATOUR over verdeling van Ministers. Heer Alendy voorzitter van Bep zei, SEEKA krijgt niets, want SEEKA heeft geen zetel binnengehaald. Mijn woorden waren; Meneer alendy bepaalde mensen hebben een reden waarom ze lid zijn van Bep, Abop of Seeka, als elke van deze politieke partijen een minister post krijgen, dan kunnen ze hun mensen acomoderen, als SEEKA geen ministerpost krijgt kan het zijn zijn mensen niet acomoderen, en die mensen gaan niet naar Bep of Abop maar gaan ergens anders, en het is 2005 wij afro-amerikanen moeten weten dat wij onze broeders niet moeten verkopen, en SEEKA had ook bijgedragen aan de zetelopbouw enz. natuurlijk zou Seeka niet binnen komen want Seeka leden stonden overal, op de derde plaats op de kiezerslijst, uit mijn diagnose en prognose wist ik en dat wist iedereen, dat geen enkel Seeka DNA lid, binnen zou komen. BEP ZAT TOEN BIJNA 30 JAAR in de politiek, en was nooit, nog nooit in de QUALITIE (regering) belandt, het was toen de tweede keer dat Abop mee deed aan de verkiezing, Seeka kwam erbij en BOEM!!! Binnen. EN TOCH ZEI MENEER ALENDY, SEEKA HEEFT NIETS EN SEEKA KRIJGT NIETS, toen vond ik deze man zo arrogant. In paramaribo bij voorbeeld was meneer Alendy als NR.1 op de lijst, mevrouw Amafo op 2 en meneer Abena op 3, alle stemmen van alle 17 mensen op de lijst gaan naar de lijsttrekker op nr.1, en nadat hij binnen kwam, en als er stemmen genoeg overbleven, dan komt de tweede man op de lijst binnen enz. Mevrouw Amafo toen had veel meer stemmen binnen gehaald als Alendy bijvoorbeeld enz.enz. Politiek is NIET op slimme wijze jouw broeders en zusters schaakmat zetten om je zakken te vullen, MAAR POLITIEK PARTIJEN zijn om op te komen voor groepsbelang, S,LANDS belang. WAAROM ?? omdat s’lands belang eigenbelang is, maar eigenbelang is geen groeps belang,werken aan eigen belang loopt dood je verlies kracht en macht, maar werken aan groepsbelang gaat eeuwig en geeft kracht en macht.
  En zolang mensen een verkeerde interpretatie over politieke partijen hebben, dan vindt ik dat ze liever iets anders moeten gaan doen, en Politiek met rust moeten laten.
  De Frontleiders van 2005 wisten dat, als ze drie Minister posten gaven van AC, en BEP,ABOP en SEEKA, elk een ministerpost hadden, dat ze machtiger uit de bus zou komen in 2010, dus Front zou machtiger worden, dat was die gedachte, maar meneer Alendy bijvoorbeeld had dat niet door, met alle gevolgen van dien, en wat kan leiden tot de scheiding van AC.


  Maak melding

 16. @Theo

  Waarom vindt je het BEP en mn Alendy onbetrouwbaar?
  Is het omdat ze een afkeer hebben van criminelen in de regering, etc. Omdat ze tegen Amofo waren, omdat ze DDB als president niet zien zitten.
  Is het omdat ze niet gehoorzaam als een hond je achter DDB aan lopen.
  Is het soms om beide redenen. Je posting suggereerd heel duidelijk dit laatste.


  Maak melding

 17. Ellende komt zeer onbetrouwbaar over……Was het niet dat MC als eerst onderhandelingen met BEP wilde…toen kwam hij al met zijn Capriolen…nee ik kom niet Abop moet erbij.
  Abop komt erbij…uit hebzucht laat hij Somo op zijn rug rijden hij als paard of ezels natuurlijk.(Hij wilde Vice Pres worden)

  Brunswijk ruikt… gaten… een groot gat…sluipt erin neemt een hele hap voor de binnenlandbewoners eruit.

  Die Capriolen wil niks van weten die hap is hem te groot…weet er geen raad mee.

  Plotseling begint zijn verstand te werken…en loopt als kleuter de boel te irriteren.

  Maar omdat hij nu zeer onbetrouwbaar over komt zoekt hij problemen voor de binnenlandse bewoners…..Capriolen moet uit BEP stappen dan heeft de boel rust.
  Of men moet hem een lift geven richting NPS.
  Want wij hebben zijn smerig spel door.


  Maak melding

 18. ik vint dat alendy twee talen spreekt, eerst wilde hij pol&jus niet en ineens wide hij het weer hebben . dit geeft aan hoe onbetrouwbaar alendy zijn woord is . je zal heel moeilijk met zulke mensen kunnen dailen vooral in combinatie verband . de tijd zal hem wel leren dat je liever betruowbaar ben dan onbetrouwbaar . ik vint hem in dit heel probleem dat zicht nu voordoet de schuldige .


  Maak melding

 19. DU,
  Van jou heeft ook niemand een hoge pet, troost je maar!

  Die academici hebben ruimschoots de ruimte gehad om dit land te leiden. Het heeft geenszins geleid tot duurzame oplossing van de problemen van het Surinaamse volk.

  Ik vraag mij af waarom mensen, die nooit van hun leven die vleespotten van Holland zullen verlaten, zich druk maken om de ontwikkelingen in Suriname.

  DU, jij bent verloren tijd!!!


  Maak melding

 20. Blakka bakra (4),

  Amoida Peter heeft het antwoord op uw vraag betreffende groeps- en gemeenschapsbelang.
  Het is veel, maar lees het en het maakt wel duidelijk hoe het bij deze groep in elkaar zit.

  Mijn vertaling is simpel: De jongeren uit deze groep hebben slechts een paar belangen:
  1. Grote, glimmende ooto.
  2. Gouden hangkettingen, tanden en BA-ringen.
  3. Strakke skanna die lief is en Chinees lust.
  4. Pipa, Colt45, danger7 of 00-jachtgeweer.
  5. Dopa verspreiden.

  De ouderen uit deze groep hebben maar een belang. Zolang ze maar op tijd hun natje en hun droogje van de belangrijkste bendeleider uit hun gemeenschap toegestopt krijgen, doen ze hun ogen en oren dicht. En omdat het geen gemeenschaps maar eigen belang is, houden ze hun mond ook potdicht.

  Misschien heeft u er wat aan.


  Maak melding

 21. Pinto (22),

  Even veel mensen van Surinaamse origine wonen in Nederland als het aantal mensen in Suriname.
  Het begint erop te lijken dat de groep in Nederland meer om Suriname geeft dan de groep die daar woont. En weet je waarom?

  Geef 100.000 mensen die in Suriname wonen een verblijfsvisum voor Nederland voor onbepaalde tijd. Slechts 100 zullen er GEEN gebruik van maken.

  Geef 100.000 mensen in Nederland een zelfde verblijfsvisum ook voor onbepaalde tijd in een goed geregeerd en veilig Suriname. Zeker 20.000 maken er gebruik van en stappen de oceaan over. En als er voldoende werk was en ze gedoogd werden in plaats van met de nek aangekeken dan zijn het er zeker 50.000.

  Jij en veel meer inwoners van Suriname willen wel, maar kunnen of mogen niet in Nederland wonen. En dat vindt ik nou jammer, want voor bewoners van ex-kolonien zou het verkeer visa-loos moeten plaats vinden. Natuurlijk behalve voor aanwijsbare criminelen.

  Met andere woorden: Jij, noch Desi kan mij de liefde voor mijn geboorteland ontnemen. Wat jullie ook doen! En met mij zijn het er nog 350.000.
  Je zal ons dus altijd en overal tegen komen.


  Maak melding

 22. Theo (#9) en Randy (#15) jullie hebben helemaal gelijk. BEP heeft nimmer onder stoelen of banken gezet dat ze liever met NF verder wil. Dit hebben ze ook gedemonstreerd tijdens de afgelopen verkiezingen in DNA. Als ze juspol in handen krijgen zullen ze heulen met VHP en hebben we straks weer te maken met obstructie etc., door o.a. Santokhi en Mansaram


  Maak melding

 23. Pinto,
  Ik probeer het nog een keer jij met jou hogeschool opleiding leg mij in gewoon nederlands uit waar baseer jij jou hoop op dat bouterse suriname gaat ontwikkelen? mijn bezorgheid komt uit het feit dat bouterse in de jaren 80 en 90 een plures zooi van heeft gemaakt in suriname dat kan je niet van de vorige regeringen zeggen en als jij me wil tegen spreken kom dan met bewijzen en feiten die het tegendeel bewijzen.bouterse heeft mijn land laten LIJDEN en hij gaat het weer herhalen omdat kortzichtigen als jou pinto hem weer de kans voor geven.


  Maak melding

 24. Het was immers dhr. Alendy die een scheidsrechter met een getrokken pistool bedreigde, die een medewerker van de SWM klappen verkocht en die samen met Somo in het parlement de jeugd liet zien wat men onder loyaal gedrag moet verstaan, toen deze lieden samen Broekie van de Moordenaarspartij in elkaar sloegen.

  Wat een morbide gedachte, loyaliteit jegens een voor drugstransport veroordeelde tevens hoofdverdachte in een proces met betrekking tot het schenden van mensenrechten en moord. Voor mij, een Moordenaar dus!

  Maar Theo een schrale troost heeft u! Uw gedachtegang heeft de steun van niemand minder dan de voorzitter van de waarheidscommissie.


  Maak melding

 25. het kiesstelsel in ondemocratisch.
  Omdat er in het binnenland weinig marrons wonen krijgen zij b.v. bij elke 1000 stemmen 6 zetel terwijl in de districten je 23.000 stemmen moet halen om één zetel te bemachtigen dit riekt naar ……..
  Het systeem klopt voor geen meter weet niet welke imbeciel dit systeem bedacht zal wel een nps-er zijn.

  Vandaar dat er nu een zooitje is ontstaan ben benieuwd of deze nieuwe bewindslieden aan het einde van de rit eelten aan hun vingers krijgen of aambeien van het vele zitwerk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.