Kwakoe Zomerfestival gaat gewoon door

38

De Kwakoe organisatie betreurt de gang van zaken rondom de berichtgeving over een zakelijk geschil tussen de uitvoerende organisatie van het Kwakoe Zomerfestival en de tentverhuurder van het festival. Volgens AT5 kwam de firma De Boer Tenten uit Alkmaar vrijdagochtend naar het Bijlmerpark om de tenten van het Kwakoe Festival af te breken.

De verhuurder van tenten heeft een betalingsconflict met de organisatie van het multiculturele evenement. Het bedrijf kreeg woensdag in een kort geding van de rechter toestemming om de ongeveer honderd geleverde tenten weg te halen. De Boer begon vrijdagochtend met de operatie, maar zou het weghalen zijn gestopt na een gesprek met de organisatie van het festival.

Inmiddels is een oplossing gevonden en dit en volgend weekend is er gewoon weer Kwakoe. Dat betekent ook dat de vele bezoekers van harte welkom zijn op het grootste kleurrijke festival van Nederland.


38 REACTIES

 1. Gemeente Amsterdam, afschaffen dit gebeuren.

  Elke jaar weer het zelfde gedonder over het niet nakomen van overeengekomen betalingsverplichtingen aangegaan door deze Surinaamse boevenbende. Ze denken dat ze in Suriname zitten waar het de normaalste zaak van de wereld is om te jatten, te liegen en te bedriegen.

  Indien je geen dubbeltje hebt om je k…. af te vegen moet je helemaal niet aan feesten denken. Deze mentaliteit is typisch Surinaams, althans bij een bekend/berucht deel van die samenleving.
  Elk jaar Kwakoe in Nederland, wordt de gehele Surinaamse samenleveing zowel in Nederland als in Suriname door dit geboefte, ten schande gezet.
  De Surinaamse slogan “party now, pay later” gaat helaas voor deze schurken, niet op in Nederland.

  Advies derhalve: afschaffen deze rotzooi.


  Maak melding

 2. Het “njang dringie priserie” zonder te betalen principe, is tot hier doorgedrongen!
  Het lijkt wel op een berm, daaro, maar Ned is flat(plat).

  Enne fransje, er zijn genoeg suri-feesten waar alles ordelijk verloopt. Dus gaat ergens anders “roeptoeteren”, met je vooroordelen.


  Maak melding

 3. Organisatie!

  Dos Caminos heeft het reeds allemaal geschreven. Deze en de vorige organisatie hadden twee dingen gemeen:

  1. De organisatoren lijken allemaal op mij en lopen met dikke nekken rond, praten met de grootste kant van hun mond en hebben tenslotte net als ik, kroes haar.

  2. Ze hebben dezelfde overeenkomsten en hetzelfde gedrag als de meeste politici in Suriname die de bevolking schaamteloos vernaggelen en zijn onbetrouwbaar.

  Schande! Laat de Witte man dit organiseren.
  De Surinamers kunnen er geen bal van!


  Maak melding

 4. Kwakoe diende een sociaal doel.
  Tot dat de kapitalisten met een list kwamen en vaak onderleiding van zogenaamde geschoolde jongens.…(WEET BETER) soso don mi boi……maar u ziet het steeds meer en enkel alleen maar domheid….de boel is het doel duidelijk voorbijgestreefd…dus is het maar wachten op de uitbuiters.

  Dus wat sociaal….BETALEN…..dus anno 2010 zoek sociaal in huis en niet buiten de deur, daar buiten staan geld verzamelaars en geld wolven op jou te wachten….arme Kwakoe.
  Kwakoe moet gaan begrijpen geld geld geld.


  Maak melding

 5. reactie nr.3 van dos Caminos

  Volkomen met je eens.
  Afschaffen, die onzin de bewoners van
  Amsterdamse poort,Hoogoord,Hofgeest,
  Oud Frissenstein, Vogeltjeswijk ondervinden alleen maar
  last van dit gedonder.


  Maak melding

 6. Kwakoe, hoezo geen cashflow! Je zorgt, voordat de festival begint, dat elke deelnemer vooraf de helft betaalt. Zo kan je al voor de start dan aan je financiële verplichtingen voldoen en bij weinig inschrijvingen de hele zaak cancelen en het betaalde bedrag retourneren.
  Organisatie van Kwakoe verdient in deze een brevet van onvermogen. Sabieso!


  Maak melding

 7. Zielig die verraders die altijd zitten te springen om negatief nieuws van hun “eigen” surinamers te belichten ( vooral als het om een bepaald deel van surinamers gaat ( de kroes harigen )

  Nog zieliger is het dat de grootste critici van kroesharigen heel vaak uit dezelfde groep komen ( en vaak zelf )ook een soort complex hebben ( maar zeg ze dat niet want jammer genoeg weten ze zelf niet beter , dus ze gaan dat met klem ontkennen )!

  Alsof er elders ( bij andere bevolkingsgroepen) geen wantoestanden voorkomen ( het verschil is dat ze elkaar niet zo erg afvallen en “verkopen” en dus het aan anderen overlaten om bekritiseerd te worden !

  “Redi musu ” , je blijft een zwarte voor de ptata’s( of voor de “niet kroesharigen” ) , hoe erg je ook je eigen mensen “verkoopt” , je word nooooit een van hen ( zielig he ) en ook de mensen zonder kroeshaar kunnen het vergeten dat ze anders dan als zwart worden aangezien ( mischien voor het verdeel en heers systeem gaan ze met je lachen en doen alsof je bij hun hoort , maar je bent en blijft toch zwart , javaan , hindoestaan , of afrosurinamer , voor hun is het hetzelfde , dus slijmers en redi musu’s hierboven , word eindelijk wakker !

  Zelfkritiek mag en is ook vaak nuttig , maar niet op een geobsedeerde en gefrustreerde manier !

  De grootste vijand van de zwarte is jammer genoeg vaak de zwarte zelf !

  buitendien , de meeste van deze redi musu’s zijn vaak zo laf dat ze niet eens hun voornaam durven te publiceren en meestal valse namen of zogenaamde psuedoniemen plaatsen , 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 8. Toen het een eigen Surinaamscreoolse ding was hadden we dit niet. Klein en gezellig onder elkaar voetballen muziek en eten. Die bakras hadden geen economisch belang bij. Geen stoere beveiliging enzo.We kwamen met bussen van overal in Nederland. Waarom zo groots eigenlijk? Je kan nauwelijks meer ergens zitten. De bomen zijn weg waar konden hangen zonder verplichting te consumeren.


  Maak melding

 9. Betreft DAS en Dos Caminos reacties over Kwakoe financiele problemen.

  De kern van jullie kritiek op Kwakoe heeft natuurlijk te erkennen elementen van waar heid. De essentie van de emotie achter de boodschap is zeer onzuiver en riekt naar koloniaal gif. Wat dat heeft aangericht dragen velen van ons nog in de genen. Of de motivatie ervoor nou uit een verward zwart hart of een scheve, witte oud-koloniale geest komt is niet te achterhalen. Ik durf twijfelen aan de oprechtheid en herkomst van jullie geluid. Over het schadelijke ervan twijfel ik niet. Daarom roep ik alle Afro-Surinamers op die net als de kerngroep van de Kwakoe organisatoren proberen toch wat op te zetten om eerlijke beginselen zoals ‘de cost gaet voor de baet uyt’ zuiverder toe te passen. Misschien moeten zwarte HEAO nerds en andere sympathisanten met nuchtere koppie-koppie eraan te pas komen om te bekijken hoe wij ons festival weer zuiver kunnen exploiteren. Al deze fouten en miskleunen besmeuren ondertussen namelijk wel weer het Bijlmer c.q. Suri-imago he. Laten wij dus collectief wat meer energie stoppen in ons leren over geld en de omgang daarmee. Zelf leer ik nu pijnlijke maar erg nuttige lessen waar ik t.z.t. zeker mee naar buiten zal komen na de 25 jaar Bijlmer projecten.
  Heja


  Maak melding

 10. Er worden in totaal, dus over 8 weekenden, 350.000 bezoekers verwacht.

  Als ze nou de volwassen bezoekers 1 euro laten betalen kunnen ze zeg maar 200.000 volwassenen x 1 euro = 200.000 euro incasseren.

  Ook als de fiscus daar van zijn deel zou opeisen zeg maar 80.000 euro blijft er nog 120.000 euro over om andere zaken te bekostigen.

  Laat dan wel een ervaren erkende boekhouder toezicht houden. Want anders zit de Kwakoe leiding binnenkort in Suriname in een mooie villa.

  Malli.


  Maak melding

 11. @Marbonzu
  Waarom ga je dan niet naar Zimbabwe, daar wordt jouw heilstaat in praktijk gebracht of naar Noord Korea als dat meer aansluit.

  @John
  Met zo’n voornaam durf iedereen het wel aan om uitsluitend onder zijn voornaam te posten. Voeg daarbij een posting met hoole rethoriek tegen de bakra’s en je maakt alleen maar vrienden bij het domme en geweldadige deel van SME. Risicoloos geblaat van een dom schaap zou ik zeggen.
  Weetje al wanneer het offerfeest is, anders gezegd de slachtmaand??


  Maak melding

 12. John, je hebt geen laffe schuilnaam, maar jij BENT net zo laf als een alcoholist in de ontkenning fase!!
  Het is toch algemeen bekend dat kroesharigen zoals jij het zelf noemt, niet kunnen omgaan met geld? En dan iets organiseren!!dat kan alleen als iemand verder kan nadenken dan z’n neus lang is toch?
  Dus het zou verstandig zijn dat kroesharigen eerst erkennen wat hun gebreken zijn en dan beter hun best doen om daaraan te WERKEN of is het woord WERKEN ook al niet van toepassing bij die groepering?
  Nou ik zeg altijd, BETER ZWARTE PIET ZIJN DIE WERKT ALS KNECHT dan EEN ZIELIGE PIET zijn die lui en boos is en maar denkt dat alles wat mis gaat in zijn leven de schuld is van de witte mannen.
  Dus meer zelfkritiek zou de kroesharigen sieren en Produktiever maken.


  Maak melding

 13. Neus ,

  Volgens mij is er nergens in mn posting iets van een retoriek tegen “bakra’s” te vinden ,
  ook is er nergens in mn posting enige opruiende of geweldadige taal te vinden, dus mijn posting dom geblaat noemen is heel “slim” volgens jou 🙂
  Buitendien gebruikte ik het woord ptata’s in relatie tot het logisch feit dat je als “buitenlander” toch nooit voor “wit ” word aangezien . en dat hoeft niet negatief te zijn , juist daarom is de “witte “man uitermate geintresseerd in de gebruiken en cultuur van andere volkeren , kijk maar naar de vele culturele festivals hier ten lande , en kijk maar naar het stijgende aantal “witte” bezoekers aan kwakoe !

  En ja “neus” ik weet als geen ander wanneer het offerfeest/slachtmaand is 🙂 , maar ik weet ook ( volgens een waarschijnlijk bij jou ook bekend gezegde ), wanneer het marktdag is vooral aan het eind van de dag dan zullen we weten “suma seri”

  Dappere “shayrie” ,
  jou retoriek richting mijn posting getuigt van een zekere haat/complex jegens de zogenoemde “kroesharigen” anders kan ik het niet noemen
  waarschijnlijk heb je in je eigen omgeving mischien teveel ervaring met alcoholisten in de ontkenningsfase vandaar je nergens opslaande vergelijking !

  en duim maar dat straks je familie niet overspoeld word door “kroesharigen” ( en dan bedoel ik geen permanent in je haar doen 😉 , want de huidige generatie heeft lak aan discriminatie en rariteiten en koppelen zich aan wie ze willen !
  hopenlijk kan je dan in dat geval jou frustraties van je afschrijven via dit soort postings !

  als je mijn posting goed gelezen hebt dan kan je nergens ontdekken dat ik de genoemde “wantoestanden” in het bericht ontken , ook heb ik nergens ergens aangehaald alsof het allemaal “koek en ei” is bij kwakoe of bij organisatie’s van Afrosurinamers ,
  sterker nog : ik heb zelf persoonlijk tot tweemaal toe via onze organistatie te maken gehad met deze slechte gang van zaken bij kwakoe ( vooral wat het financieel beleid betreft), maar vaak ook in andere gevallen bij andere zogenoemde “afro” orga’s , en mijn vlijmscherpe kritiek richting dit fenomeen is alom bekend in mn eigen omgeving !

  Ik schreef dan ook ( check het weer , gewoon ff scrollen ) “zelfkritiek mag/MOET , maar niet op een geobsedeerde ,negatieve gefrustreerde manier” ! !

  Bij mij gaat het meer om het negatief element dat bij komt kijken in bepaalde reacties , vaak komende uit dezelfde groep waar het om gaat , maar die dit vaak doen in een poging zich te onderscheiden van die groep, terwijl ze zelf vaak geen voorbeeld zijn van uitmuntendheid , of vaak nooit een poging tot oplossing( bijvoorbeeld zoals bij poster “malli” ) aandragen !

  en Shayrie , gelukkig vervalt mijn kritiek naar Surinamers/Afrosurinamers of welk ander volk dan ook niet tot een verhaal dat riekt naar racisme/discriminatie ,en ja de keiharde waarheid moet gesproken worden , maar het lijkt vaak alsof men de ZONDEN( welke iedereen heeft op welk gebied dan ook ) van “zichzelf ” wil bedekken door constant de vinger naar anderen te wijzen !

  Mijn familie/vriendenkring behelst letterlijk alle bevolkingsgroepen van SU , gemixt , of aangetrouwd ,veel hindoestanen( en zeg me niet dat die waarschijnlijk van een lagere kaste afkomstig zijn 🙂 ) , chinezen ,indianen , europeanen , etc etc , en daardoor weet ik vanaf mn vroegste herinnering dat “niet alle koks lange messen dragen”

  Maar ik weet daardoor ook dat elk groep/volk/ras wel zn “hebies” heeft , dus wie zonder zonde is werpe de eerste steen ! 🙂


  Maak melding

 14. Ben vorig jaar naar kwakoe geweest vond het een gezellige festijn jammer dat er geschoten werd dat was wel beangstigend.
  Ik denk dat ze beter entree kunnen heffen om de beveiliging en andere zaken te bekostigen want immers niets is gratis een kleine bijdrage vragen zou de goede naam van kwakoe kunnen herstellen. Ben ook naar Milan geweest daar was het organisatorisch beter geregeld dan Kwakoe maar het plezier was er niet minder om in Zuid-oost.
  En inderdaad overal zijn er bepaalde organisatorische problemen maar daar hoor je bijna niets of weinig over.
  Maar ik denk dat we dat gezamenlijk moeten oplossen om kwakoe weer gezellig te maken en de negativiteit van ons afschudden.
  Immers kwakoe is van ons.

  Tang boeng kondremang.


  Maak melding

 15. @15 Hedyjane Guds

  Hoewel het niet mijn gewoonte is om op reakties te reageren, maak ik deze keer toch kort een uitzondering.

  Ik ben blij dat je durft te erkennen dat mijn bijdrage elementen van waarheid bevat. Gelukkig, zeg ik dan direct.
  Echter vind jij, dat de essentie achter mijn boodschap onzuiver is en riekt naar koloniaal gif. Je zegt verder dat dergelijk gedrag bij velen van jullie nog steeds in de genen zit.

  Voor wat dit laatste betreft verwijs ik jou serieus, (en dat meen ik oprecht) naar professionele hulp. Ik draag hier geen enkele kennis van voor wat betreft de behandeling daarvan.

  Ten aanzien van het onzuivere en de koloniale ondertoon dien jij meent te herkennen ik mijn bericht het volgende.

  Er worden jaarlijks uiteraard meerdere festivals georganiseerd maar ik pak een 3-tal die vanaf oorsprong door bepaalde etnische groepen (organisatoren) worden bemand.

  MILAN FESTIVAL: al 22 jaar, organisatoren:hindoestaanse surinamers. Perfect financieel beheer, al 22 jaar geen enkele klacht van wie dan ook.

  PASAR MALAM: al 52 jaar, organisatoren: indonesische nederlanders. Perfect financieel beheer, al 52 jaar geen enkele klacht van wie dan ook.

  KWAKOE FESTIVAL: 35 jaar, organisatoren: creoolse/neger/ surinamers. Waardeloos financieel waarbij er in voorgaande jaren zelf sprake was van ordinaire diefstal van festival opbrengsten. Zonder uitzondering is er gedurende alle 35 jaren financieel wanbeheer geconstateerd. De gemeente Amsterdam heeft meermalen gedreigd te stoppen met het dichten van de financiële gaten. Vaker werden hardwerkende middenstaanders niet of niet geheel betaald voor geleverde diensten aan het festival. Zeg maar ronduit bedrogen door deze parasieten.

  Vraag aan jou:
  Aan wie ligt het dan?

  Als jij het juiste antwoord heb gegeven, ben je vanaf vandaag toch ook een koloniaal?

  Ik wil hiermee aangeven, dat mijn conclusie niets, maar dan ook helemaal niets van doen heeft met racisme of discriminatie. Het heeft echter alles te maken met REALISME!

  Surinamers moeten m.i. eindelijk afstand doen van hun lange tenen, de dagelijkse realiteit onder ogen durven te zien en minder gebruik te maken van het discriminatieschild waarin menigeen zich huld.


  Maak melding

 16. Kritiek!

  Neus en Shayrie hebben het voor mij, een zwarte kroesharige, opgenomen. Ik ga ze niet bedanken want daar zitten ze ook niet op te wachten. Daar gaat het hun niet om.

  Waar het hun om gaat is het dieper denken.
  Denk dieper, verder, hoger en breder dan u kunt en u krijgt het juiste antwoord.

  Vorig jaar, op dit forum, rond deze tijd, heeft de toenmalige organisatie van Kwakoe een klap in het gezicht gehad vanwege het slechte financiele beleid. De jaren daarvoor was het niet anders. Altijd ellende en nooit geld!

  Wij (paar uitzonderingen daargelaten)kroes-ede (kroeskoppen) hebben niets met besturen en leiding geven aan een organisatie met financiele mogelijkheden. In Afrika lukt het niet, in Zuid Amerika bij de nakomelingen ook niet en bij Kwakoe idem dito! Ik kom er voor uit dat ik het niet kan. Ben ik dan de enige?

  Kijk maar naar de huishoudbeurs van thuis. Altijd leeg! Voor einde fortnight; altijd leeg! Hebben we thuis ook gehad dus moest mama extra gaan naaien (kleding naaien).

  Wat het grootste probleem in deze is, is dat we het zelf niet weten. We weten niet dat we niet met gemeenschapsgeld om kunnen gaan en het gros dat het wel weet vertikt het toe te geven. Men durft mij zelf Redi Musu te noemen en te betichten van kroeskophaat.

  Wel, al die mensen die denken dat ze weten wat de woorden Redi Musu betekenen daag ik uit. U schrijft uw betekenis en ik de mijne.
  Ik wacht!

  En dat is nu de reden waarom Suriname steeds weer in de problemen zal komen. De kroeskop stort zich in de voorhoede om met de aller breedste kant van zijn mond de andere groep weg te jagen. Bigi mofo! Soso bigi mofo!

  Waarom is er maar 1 winkel, 1 restaurant en 1 goedlopend bedrijf in Suriname in handen van een kroeskop? Financiele onbekwaamheid.
  Letten op de kleine centjes kunnen we niet en wanneer die kleine centjes groot worden
  dan gaan we ze bedekken en als we dat lang genoeg doen dan is er grote paniek.

  Weet waar je vandaan komt, weet wat je kan en het allerbelangrijkste is: weet wat je niet kan.


  Maak melding

 17. Hedyjane

  Heeft het mij misschien kwalijk genomen dat ik oprecht ben. Het gaat echt niet om mezelf.
  Maar ik heb zoveel van dit soort ervaringen meegemaakt in Stichtingen die gesubsidieerd werden door de gemeente. Niet in 1 gemeente, maar in meerdere gemeentes zijn tegenwoordig de bestuurders Javaan of Hindostaan of de kas wordt beheerd door een autochtoon.

  Dit komt niet uit een verward zwart hart Hedyjane. En ik ben het feit dat mijn bedovergrootvader slaaf was allang te boven.
  Dat was hij, niet ik! Ik weet er niets van en heb er ook niets van gevoeld. Het zou te egoistisch zijn om zijn pijn en leed de mijne te maken. Ik ben niet blijven hangen.

  De meesten die zijn blijven hangen geven de schuld van hun negatieve kanten aan de salventijd. Te goedkoop en te gemakkelijk.
  Het gemak waarmee het geld binnen stroomt, zorgt ervoor dat het ook door ons met dubbel gemak wordt uitgegeven.

  Door alle ellende die ervan gekomen is heeft men besloten het anders aan te pakken. Wij beheren het geld, jullie organiseren!
  Dat is onze eigen schuld. Hoe vervelend en hoe moeilijk het ook is om dit toe te geven, iemand moet het doen. Anders gaan onze ogen nooit open en kunnen we niet gaan werken aan het voorstel van Hedyjane om de hulp van zwarte Heao nerds in te roepen.

  Deze nerds zullen dan zeer sterk in hun schoenen moeten staan. Want bij de eerste de beste gelegenheid komt er zo’n mooie jongen binnen die glad in het pak, glimmend in de schoen en eau van de cologne al van een afstand met zijn hagelwitte tanden zegt: “A soi mus dwing!” Maw: Zo doe je het!

  Bij ons kroeskoppen komt het danook vaker voor dat Eenoog (Ribin Hood)Koning is. En dan hoeft Eenoog niet eens te kunnen schieten, als zijn mond het maar doet. Maar of dat goed is? Over 35 jaar misschien.


  Maak melding

 18. #13 John
  “Redi musu ” , [b]je blijft een zwarte voor de ptata’s[/b]( of voor de “niet kroesharigen” ) , hoe erg je ook je eigen mensen “verkoopt” , je word nooooit een van hen ( zielig he ) en ook de mensen zonder kroeshaar kunnen het vergeten dat ze anders dan als zwart worden aangezien ( mischien voor het verdeel en heers systeem gaan ze met je lachen en doen alsof je bij hun hoort , maar je bent en blijft toch zwart , javaan , hindoestaan , of afrosurinamer , voor hun is het hetzelfde , dus slijmers en redi musu’s hierboven , word eindelijk wakker !

  #20 John
  Volgens mij is er nergens in mn posting iets van een retoriek tegen “bakra’s” te vinden ,

  Typisch voorbeeld van draaikonten.

  De zaak is gewoon simpel. Ongeacht de ethnische achtergrond van de Kwakoe’ers moeten zij er voor zorgen dat het niet in de eerste plaats een mooi gratis feeste is voor SME maar dat het NIET tot NEGATIEVE BERICHTGEVING over SME leid. Iedereen die negaieve berichtgeving over SME veroorzaakt verdiend mijn respect niet en draagt niet bij tot verbetering van mijn situatie. Organisaties die zich daaar aan schuldig maken reken ik nog meer toe. Organisaties die pretentderen de SME te vertegenwoordigen helemaal en organisaties die de arrogantie heben te denken dat zij het goed kunnen re gelen…. wel die zou ik liever opknopen of zo want die berokkenen mij en ander SME slechts enorme schade.

  Schofterige loosers zijn het.


  Maak melding

 19. ZO, ZO, John
  Dus jij vindt mij DAPPER? nou die dappere karakter heb ik dank zij mijn omgeving.
  En wat betreft over alcoholist in de ontkenningsfase in mijn omgeving klopt niet en stel dat het wel zo was, dan zou ik het wel erg jammer vinden.
  Hoewel ik moet toegeven dat ik liever een alcoholist in mijn omgeving heb, dan mensen die te lui zijn en liever ROVEN dan WERKEN want dan zou ik mij DIEP SCHAMEN!
  Trouwens JOHN , om alcoholist te zijn moet je alcohol hebben en dat kost GELD en voor geld moet je WERKEN.
  Dus mensen met geld hebben de mogelijkheid om alcoholist te worden!
  En mensen die LUI zijn hebben een mogelijkheid om aan geld te komen en dat is ROVEN!
  En waarom mag ik niet zeggen over mensen uit Lagere KASTEN?(wat ik niet heb gezegd).
  Als hun handeling LAAG zijn en zich niet schamen om daden te verrichten die LAAG zijn dan waarom mag dat niet gezegt worden?
  Ik wordt ook afgerekend aan mijn daden!
  Dus mijn beste John blijf niet in de rol van de ZIELIGE ZWARTE PIET! maar wordt een DAPPERE ZWARTE PIET!
  Dan hoor je niet in de LAGERE KASTEN maar HOGERE KASTEN! en mensen met hogere kasten zijn van harte welkom in mijn omgeving ook als het KROESHARIGEN zijn!
  Een mens wordt beoordeeld om zijn DADEN.
  Wie dat ook mag zijn!


  Maak melding

 20. De huidige voorman van Kwakoe-event heeft middels list en bedrog de vorige voorman weggewerkt en riep toen ondermeer dat het toenmalig bestuur een slecht financieel bestuur voerde. Weol nu, na 2 jaar nieuw bestuur lijkt het nog erger te zijn geworden. Overigens de staat van dienst van deze meneer zegt genoeg. Overal ravage achter latend en de boel bij elkaar liegen om zijn eigen ego, vraag het maar aan de Zaandamse Surinamse gemeenschap. Het moge duidelijk zijn dat dit bestuur het Surinaamse belang van Kwakoe heeft verkwanseld. Natuurlijk zullen zij dan roepen dat het een multicultie ding is en dus niet van de Surinamers. Wel van oudsher is het kwakoevestival door Surinamers georganiseerd en hebben zij er andere groepen bij betrokken om het zo multicultie te maken. Wat nu gebeurt is dat de agenda van de witte mensen, gesteund door hun zwarte futuboi’s en futumeid wodrt uitgevoerd door deze zwarte mensen. Zij krijgen er een aai over hun bol voor terug en het Kwakoefeest dooft langzaam uit. Nu nog 6 weken, volgend jaar 4 weekenden en op gegeven moment gaat het licht uit……tenzij het in handen komt van een witte organisatie….en dat is nou net wat de bedoeling is. Mensen let op je zaak en verwijder de redimusu’s cq futuboi’s en meiden uit je midden!!


  Maak melding

 21. Sparen!

  Sparen kan je als je goed met geld kunt omgaan. Kan je dat niet, dan heeft de maatschappij de mooie uitvinding van LENEN.

  De maatschappij in Suriname is nooit goed ingesteld geweest op lenen. Een leencultuur hebben de meeste Surinamers in Europa leren kennen. Je was dus aangewezen op zelf sparen.
  Maar vergis je niet in de vindingrijkheid van sommige Surinamers.

  De Hindustaan verdiende 40 gulden per maand en wilde er 45 sparen. Ja, voor later! Zoon Baiwa moet studeren.

  De Javaan verdiende ook 40 gulden per maand
  waarvan 20 in de spaarpot ging. Voor een perceeltje en een besnijdenisje van Min.

  De Chinees verdiende eveneens 40 gulden als de economie OK was en 20 gulden als dezelfde economie slecht was. Daarvan werd de helft geinvesteerd in nieuwe verkoopspullen en de andere helft ging naar de Matjokvereniging Kong Ngie Tong Sang aan de Maagdenstraat.

  De boslands- of stadsCreool verdiende netjes 40 gulden per maand en gaf er bijna 80 uit.
  RaRaa hoe kan dat? Ik leg het slechts 1(een) keer uit en dan nooit meer, OK?!
  Op de 16e dag van de maand is zijn geld op. Kleding, schoeisel, drank, skana, nog een skana, plantagenicht, en de lange nachten van Ubeco.
  Hij heeft nog 14 dagen te gaan en leent bij wie dat heeft 20 gulden per week, want het leven moet doorgaan.
  Tegen de tijd dat hij weer salaris ontvangt zijn er al 40 guldens minder in de bruine enveloppe. Daar moet hij het ermee doen de hele maand. Maar ja, het leven gaat door dus moeten er weer 40 guldens geleend worden om tenminste een normale maand te hebben. De cirkel is meestal rond.

  Het fenomeen KASGELD is een pure creoolse aangelegenheid. Mooi, maar u weet half niet hoeveel ellende binnen dit fenomeen schuil gaat. Mijn lieve moeder hield kas; dan heb ik u al genoeg geinformeerd. Wat een koppijn!
  Een jaar lang koppijn! Och wat deed dat zeer!
  En dan begon het weer van voor af aan. Du moment mijn moeder koppijn had, had ik het ook. Een soort migraine van angst. Angst of het eind deze maand wel goed zou gaan. Vrees!

  Trees was een stevige meid en goed bekend en geliefd bij de mannen. Maar Trees was ook op de vrouwen. Jaah! Iedereen in die omgeving had vrees voor Trees. En dan kwam ik op mijn fiets zonder bagagedrager bij Trees elke maand om kasgeld. Dan had ik al 14 kilometer gefietst om bij Trees aan te komen en dan zei ze: “we gaan geld bij Waldo halen, breng me!” Dus ik op ’t stuur en Trees op ’t zadel.
  En als Waldo niet thuis was dan had ze weer een ander adres en weer een ander. Het kon wel een man zijn of een vrouw, maar ook wel een manvrouw. Koppijn! En het stuur deed mijn kont geen goed dus kreeg ik ook daar pijn. Maar toch!

  Die ene keer vergeet ik nooit meer! Mijn eerste keer! Primera vez! De allereerste!
  Trees vroeg me om te wachten tot Waldo uit zijn werk kwam. Ik kreeg een glaasje bruine suiker zuurwater en mocht binnen wachten.
  Strakke Trees was niet lelijk. Ik wel! Met al die pubberpuistjes op mijn kroeskop had geen enkel buurmeisje oog voor me. Op school was ik besmettelijk, totdat we moesten gaan voetballen. Dan wilde wel iedereen aan mijn kant, ook de meisjes.
  Enfin; de strakke dijpartij van Trees wond me wel op en dat zag ze! Trees had het door en om een lang verhaal kort te maken moet ik u bekennen dat het zo snel ging, zo snel dat ik geheel verward, zonder kasgeld op mijn fiets sprong. Thuis aangekomen zei ik aan mijn moeder dat Trees niet thuis was en dat ik morgen weer ging. Soms ging ik twee, drie keer! Wat een koppijn! Maar ik had die twee maal 14 kilometer er graag voor over. Trees was mijn eerste nummer!

  En dan had je ook nog Iwan. Werkte bij LBB en was onregelmatig in Paramaribo. Iwan had in juli het kasgeld wat hij eind november moest ontvangen, al aan van alles en nog wat uitgegeven. Eenmaal in Paramaribo was Iwan niet weg te slaan uit club Lido. Dat vond ik niet erg, maar hij belazerde me. En omdat Iwan niet zo als Trees kon vergoeden, heb ik mijn moeder gevraagd hem van de kaslijst te halen. Dat was nog meer koppijn want Iwan moest de maand december ook nog betalen maar verdween spoorloos! Vele jaren later kwam ik hem tegen voor het Ampie stadion. Hij herkende me niet.

  Met geld omgaan is een kunst voor mijn soort.
  Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zij die zich hierin niet herkennen vraag ik om vergiffenis. Het is niet mijn bedoeling om te generaliseren maar zoals de zon opkomt, zal de maan ook verdwijnen.
  SPAAR me asjeblieft en eet me niet op.


  Maak melding

 22. Kwakoe zomerfestival moet hoe dan ook doorgaan, stel gewoon orde op zaken, vraag desnoods een vrijwillige bijdrage of een kleine bijdrage aan de poort of wat dan ook.

  Kwakoe is de enigste festival van Suri’s die zes weekenden lang duurt. Voor de rest heb je volgens mij geen enkele festival in Nederland die zes weekenden lang duurt.

  Mensen die de link van dit conflict doortrekken naar de kroesharigen, hebben een minderwaardigheidscomplex.

  Verdiep je eerst in zaken inplaats van dom te kletsen. Kwakoe heeft altijd al een financieel probleem gekend.

  I rest my case.


  Maak melding

 23. Big up lucien

  En Pinokkio (NEUS ) ) , die naam staat je beter , je neus zal wel net zo lang als de kwattaweg zijn geworden van het liegen en verdraaien van feiten welke notabene vlak hierboven zwart op wit staan !
  lezen en schrijven zijn blijkbaar ook niet je sterkste kant , en maar andere bekritiseren 🙂
  En shayri : succes met de alcholisten in je omgeving die er vast en zeker wel zullen zijn 🙂

  Buitendien , liever een zwager met weinig geld , dan eentje met meer geld maar wel met de bagage van alcoholisme erbij , met als gevolg vele mishandelingen , ruzie’s en nog veel onfrisse zaken binnen het gezin !
  Een mens word wekelijk beoordeeld om zijn daden , maar liever geen daden welke onder zware invloed van “daru” zijn gepleegd !

  ,Organisatorisch en financieel is het mischien slecht bij “kroesharigen” gelukkig komen er niet zoveel zelfmoorden voor bij deze groep , want dat is ook letterlijk en figuurlijk destructief , maar mij hoor je daar niet over , ieder zijn meug ! en dat is maar een van de vele negatieve zaken bij sommigge groepen , maar ze blijven naar de splinter in andermans ogen kijken maar de
  balk in de hunne die zien ze ZOGENAAMD niet ! 😉


  Maak melding

 24. OP Kwakoe kom ik wel, elk jaar zeker 1 keer
  al vanaf het begin in feite veel is er veranderd ja, toen weinig activiteiten, nu
  behoorlijk commercieel, nou ja geeft niet, dit moet zo blijven, ik ontmoet er altijd oude bekenden, altijd leuk. Ik blijf er nooit lang, zo’n uurtje of 4, vind ik zat
  er is genoeg te eten en te drinken, alleen je moet er niet zijn bij plens buien, gerommel tijdens zo’n gebeuren hou je toch
  zal ook zo blijven, maar nogmaals kwakoe
  mag niet verdwijnen.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 25. John dan weet je niet dat het aantal zelfmoorden onder de Creolen behoorlijk aan het stijgen zijn.
  Je mag je diep gaan schamen om zelfmoord, een intens triest gebeuren, binnen de Hindostaanse gemeenschap aan te kaarten.
  Shayrie heeft het gewoon over de waarheid en die komt bij jou heel hard aan.

  Check eerst de feiten eer je hier komt leuteren en de discussie behoorlijk uit zijn verband trekt, door te discrimineren.
  Eigenlijk ben je zelfs racistisch bezig, want je bent een Surinaamse bevolkingsgroep als de kwaaiste aan het wegzetten.

  Meneer John haal eerst die splinter uit je beide ogen alvorens je de balk uit die ene oog van die ander wilt verwijderen.

  Dat eeuwig gemekker tussen Hindostanen en Creolen wil maar niet ophouden.

  DAS respect voor jou, want je haalt de fouten van de Creolen naar boven.
  Ik als Hindostaanse schroom er ook niet voor de fouten binnen mijn gemeenschap te benoemen.

  Alleen waarom noem jij jezelf een kroesharige of kroesede? Of je nou sluik, gekruld of kroes haar hebt, haar is haar.
  We zijn allemaal mensen en uiterlijk moet helemaal geen rol spelen.


  Maak melding

 26. Hedyjane,

  Het is me duidelijk dat jij je niet bewust bent wat mensen als jou bedovergrootvader hebben moeten doorstaan, anders had jij datgene over het “slaaf” zijn van jou bedovergrootvader niet geschreven.

  Dit bewijs weer dat menige donkere mensen zich niet bewust zijn van hun historie.
  leer eens meer over jou historie, want dan schrijf jij dit soort bullshit niet!!

  Want dan zal het misschien tot jou doordringen, dat wij de generatie van nu onze vooroouders moeten eren en gedenken, want als zij dat alles niet hadden doorstaan, waren wij als afstammelingen vandaag aan de dag niet hier geweest.

  En surinamers aub, wees kritisch na mekaar toe, maar probeer mekaar niet onderuit te halen. Maar leer van elkaar hoe het misschien anders kan, want dit wat wij nu doen, is precies datgene wat de ‘witteman’ op uit is, ons tegen mekaar opzetten. En weten jullie waarom het hem keer op keer lukt? Omdat wij geen eenheid kunnen vormen onder elkaar!!

  Mofina
  Dat was hij, niet ik! Ik weet er niets van en heb er ook niets van gevoeld. Het zou te egoistisch zijn om zijn pijn en leed de mijne te maken. Ik ben niet blijven hangen.


  Maak melding

 27. ahhaaah Das ie tjaring yere.

  Hoe was het de eerste keer Das hahaahahaha?
  Volgens mij zat Trees op de fiets zonder zadel hahahahaha en jij op het stuur hahaha.
  No spang boks brother tang lafu.


  Maak melding

 28. PREMA ,

  De zelfmoorden , bij wie dan ook ( het komt overal voor , allleen bij de een meer dan de ander )
  zijn niet op zichzelf staande gebeurtenissen , maar zijn vaak terug te voeren naar zaken die misschien meer bij de ene spelen dan de ander , dat is alles wat ik bedoelde , en niet dat ik het toejuich , want behalve dat mn familie zoals ik eerder zei is opgebouwd door alle bevolkingsgroepen van suriname ,met met veel hindostaans in de roots tot opnieuw aangetrouwd, ( je gaat waarschijnlijk vanuit dat ik zelf geen hindoestaan ben , 🙂 ) ,
  is het een menselijk drama welke je niemand zou toewensen, ik heb het zelf van dichtbij meegemaakt dus weet ik waar ik over praat !

  Dus ,Prema draai jij de feiten niet om en lees eerst goed voordat je iemand beschuldigd !

  Lees de postings vanaf het begin , en geef dan een oordeel wie wel of niet
  discriminerend en stigmatiserend bezig zijn , ik als geen ander ben tegen dit alles , juist daarom heb ik gereageerd ! , je herhaalt gewoon wat ik aanhaal , alleen in de omgekeerde richting !

  Nogmaals : iedereen is gelijk , respect en lobi voor iedereen , alle groepen hebben hun beperkingen , ook de afro surinamers natuurlijk , mischien op het ene gebied meer als de ander ,
  feit is dat we van elkaar moeten kunnen leren , en daarbij is geen van de groepen “schoon” !

  In elke groep zijn er wel “vlekken” of onzuiverheden , maar we moeten niet proberen om dat van de ander steeds uit te vergroten met het doel die van zichzelf te verbergen , want die zie je toch wel !

  Alle vingers samen vormen een hand ! That’s all !


  Maak melding

 29. Het Dreamteam!

  “Alle vingers samen vormen een hand”.
  “We zijn allemaal gelijk, niemand is beter”.
  “Elkaar begrijpen, is beter dan verwijten”.
  “Hoe wij hier ook samen kwamen, we zijn er”.

  Kortom, we zullen het samen en met elkaar moeten doen. Niemand zal mij daarover horen klagen, want dat is een feit.
  Maar feit is ook dat, willen wij het samen kunnen doen, wij wel de goede en de slechte kanten van elkaar moeten kennen.

  Een goed voetbalteam heeft spelers die elkaar aanvullen. Alle spelers hebben sterke en minder sterke kanten. Je komt tot een goede, algehele prestatie door de sterke en minder sterke kanten van al je medespelers te kennen. Anders niet!
  Dus als ik niet met links kan schieten, dan mag je het tegen me zeggen. En als jij niet kan of durft te koppen, dan zeg ik het jou ook! Zo moet het ook in het gewone leven.
  Ken elkaars sterke en minder sterke kanten om elkaar beter te kunnen aanspelen.

  Schaam je niet voor wat je niet bent. Schaam je wel voor wat je bent maar niet durft toe te geven.


  Maak melding

 30. Wanneer houdt het misbruik van de banken op? De ECB heeft de rente verlaagd, zodat de banken nog goedkoper kunnen lenen en de overheid blijft banken ondersteunen met miljarden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.