Scheuring Surinaamse Marronpartijen scherper

33

PARAMARIBO, 30 jul – De scheuring in A Combinatie, AC, tekent zich steeds scherper af. De leiders van de drie samenstellende politieke partijen kunnen hoe langer hoe minder door één deur. Er is net weer een dieptepunt bereikt.

De hoofdrolspelers zijn, hoe kan het ook anders, de Bep van Caprino Allendy en Abop van Ronny Brunswijk. De twee blijken niet in staat een gemeenschappelijke kandidaat-minister voor te dragen voor Justitie & Politie. Dan maar een Salomonsoordeel voorleggen aan de gekozen president, Desi Bouterse. Beide komen elk met een kandidaat. Volgens de Ware Tijd zijn de twee partijen ook voornemens flink te gaan lobbyen te komende dagen.

Het geruzie begon dit keer nadat Brunswijk in zijn uppie een samenwerkingsovereenkomst sloot met Bouterse. Er werden zes ministeries in de wacht gesleept. Bep reageerde woedend. Het ging niet om het aantal, maar het soort ministeries. Justitie & Politie beviel al helemaal niet. De achterban, de Marrongemeenschap, zou er niet direct belang bij hebben. Allendy krabbelde later terug en eiste het ministerie op.

Brunswijk weigerde het spelletje mee te spelen. “Eenmaal opgegeven, blijft opgegeven”, leek wel het devies van de voormalige rebellenleider. Toch lijken de onderliggende moteven serieuzer dan ogenschijnlijk. Bij elk conflict weer, lijkt een compromis ver te zoeken. Het gekissebis leidde in de aanloop naar de verkiezingen al tot uitsluiting van AC in drie districten.


33 REACTIES

 1. Deze van de Lagere school afgestudeerde ex-rebellenleider (Brunswijk) maakt het zichzelf en zijn combinatiegenoten niet gemakkelijk.
  In aanloop naar de verkiezing kwam door hem de AC inschrijving te laat. Ze werden uitgesloten in 3 districten. OK, daarvan kreeg Front de schuld. Dat is nu verleden tijd. Maar.
  Bij de verkiezing was het zetelaantal van de leden van de combiatie: BEP 4, en ABOP 3.
  Nu wil Brunswijk voor verdere verdeling van ministeries: BEP 2, en ABOP 3 ministeries. De wereld op z’n kop.
  Principieel wil BEP geen mensen met corupt verleden als minister van A-combi. Brunswijk staat erop dat iemand uit ABOP met corrupt verleden voorgedragen wordt als minister.
  Verder loopt Brunswijk tegen de politieke realiteit in overal de baas te spelen en daarbij domme besluiten te nemen.(BEP 4 zetels, ABOP 3).
  Ik kan de irritatie bij BEP over Brunswijk wel begrijpen.


  Maak melding

 2. Dan maar een Salomonsoordeel voorleggen aan de gekozen president, Desi Bouterse.

  Beide komen elk met een kandidaat. Volgens de Ware Tijd zijn de twee partijen ook voornemens flink te gaan lobbyen de komende dagen.

  Er werden zes ministeries in de wacht gesleept. Bep reageerde woedend. Het ging niet om het aantal, maar het soort ministeries. Justitie & Politie beviel al helemaal niet. De achterban, de Marrongemeenschap, zou er niet direct belang bij hebben. Allendy krabbelde later terug en eiste het ministerie op.

  De hoofdrolspelers zijn, hoe kan het ook anders, de Bep van Caprino Allendy en Abop van Ronny Brunswijk. De twee blijken niet in staat een gemeenschappelijke kandidaat-minister voor te dragen voor Justitie & Politie.

  Dat wordt dan lootjes trekken


  Maak melding

 3. JusPol!

  Dit ministerie is er voornamelijk om boeven te pakken. Sommigen zien het als een mooie positionering maar Ronny en Allendy niet.

  Ze zijn als de dood als ze hun eigen mensen of die van Desi moeten gaan oppakken en gaan opsluiten. Dat doe je toch niet?

  Desi doet er goed aan om Santhoki te vragen om deze taak op zich te nemen en doorgaan met zijn goede werk. Het is landsbelang en geen partijbelang.
  Santhoki heeft zelf om een funktie gevraagd op dit ministerie en het zal Desi echt een eind op weg helpen naar herstel van zijn naam, geloofwaardigheid en vooruitgang van Suriname.

  Ik hoop dat de adjudanten van Desi NaMi en Pinto dit ook een goed voorstel vinden.


  Maak melding

 4. Het is niet begrijpelijk dat deze kwestie niet aangepakt wordt door de nieuw gekozen president. Als Leider van de nieuwe regering zou je wel verwachten dat hij ingrijpt.
  Maar ja, daarvoor moet je een man met ballen zijn. Ongewapende journalisten en vakbondsleider executeren durft hij wel maar Brunswijk… O,O, dat durft hij niet aan hoor. Opa Bouta houdt zich koest op de achtergrond. Laat Brunswijk maar de boel frustren


  Maak melding

 5. waarom doet Ronnie Brunswijk zo on aardig tegen de BEP.Brunswijk heeft NIET GEVOCHTEN , hij zat op Stoelie met vrouwen .Hij liet de anderen de hete kolen uit het Vuur halen .Hij leefde op geld wat voor de Vluchtelingen was bestemd in Frans Guyana.Nu pikt hij weer alles in en een grote mond tegen dhr.Allendy.Dhr.Allendy heeft tenminste GEEN ONSCHULDIG BLOED aan zijn Handen.Ronnie ben je Koelie Bob vergeten en de Engelsen en de Hindoestanen die vochten , terwijl jij je bezig hield met vrouwen op Stoelie .Je hebt wel een kort geheugen en Pronkt met andermans Veren!!!


  Maak melding

 6. Mama_Lobi, waar haal je de kennis vandaan dat Brunswijk de boel frustreerde bij de kandidatenlijsten? Ik heb betrouwbare info dat het Alendy was die de boel frustreerde. Brunswijk zal al drie dagen klaar met die lijsten maar Alendy vertikte het om te tekenen omat hij bang was in Paramaribo gepasseerd te worden door een sterke ABOP kandidaat. Pas op de dag dat die lijsten ingeleverd moesten worden, kwam Alendy om een uur of 11 doodgemoedereerd aanwandelen bij de woning van Brunswijk om de lijsten te tekenen. Toen was het natuurlijk veel te laat om alle formaliteiten nog in orde te maken en verloor AC haar wanhopige strijd tegen de klok. Dus laten we geen sprookjes vertellen dat Brunswijk de boel frustreerde, terwijl Alendy de boosdoener was.


  Maak melding

 7. Dat komt ervan als je met ongeletterde ongeschoolde analfabete mensen in zee gaat.

  Wie was het ookal weer die gezegd had,,,verbrand je diplomas,want het heeft geen waarde van betekenis..nou zie je maar..

  Het zou goed zijn,als sme een regering krijgt die gebasseerd is op zakkelijk kabinet,waarbij geen parij belangen,maar lands belang gedient wordt..

  Dus ontwkkeling vooruitgang modernisering goed onderwijs goed jus/pos goed gezondsheids zorg goede wegen goede loon aov betaalbare prijzen enz enz..

  Dus weg met deze parasieten..


  Maak melding

 8. Mama-?, op welke toer ben jij eigenlijk?

  De tijd zal leren wie er wel en niet gewapend waren. Onder omstandigheden zoals wij die te dien dagen hebben gekend was de eerste klap een daalder waard!

  Je schoot om niet beschoten te worden. Meer smaken waren er niet!!!

  Het was of die leeuw fellen of roemloos ten onder gaan.

  Wij laten ook dit chapiter aan de toekomst over.


  Maak melding

 9. AUB geen lotjes, Ray. Echt niet. Het is toch in ’s lands belang dat er een geschikte kandidaat gekozen wordt? We moeten nu niet eeuwig democratisch willen blijjven, het gaat om ons aller belang. Neem me niet kwalijk maar voor mij komt Ronny zo wispelturig over, zeker niet als iemand die zulke beslissingen weloverwogen kan nemen. In ons aller belang zou ik stellen dat de weg van Allendy gevolgd wordt. Al interesseert mij meer welke interne redenen en motivaties hij hiervoor aandraagt.


  Maak melding

 10. Gefeliciteerd met die rommel die je nu op je wilt nemen Opa Bouta ! We nemen aan dat je nu dusdanig gevormd bent om de moeizame taak van onze verschillende volkeren met elkaar te doen samenwerken, op je neemt en tot een wereldsukses brengt. eh…mogen we ook vragen naar uw C.V., dus welke opleidingen u ondertussen erbij gedaan heeft ?


  Maak melding

 11. Op 10 juli had ik in een reactie dit al voorspelt.
  We zijn nu twintig dagen verder.
  Het ging toen om “Ex-voorzitter parlement Suriname steunt MC niet”.
  Ik had het volgende hierover geschreven:”Ook onder de Marrons heerst een niet te onderschatten animositeit.
  Saramaccaners zijn niet dol op de gasten van Tapanahony!!
  De Marowijners domineren het AC ook!
  De gasten van de BEP worden steeds door Brunsie onder druk gezet! Het is wachten wanneer bij hun de bom barst.”
  Zo voorspelbaar is de Surinaamse politiek!!


  Maak melding

 12. Dit gaat nog leuk worden. Domme mensen die geregeerd gaan worden door even domme “politici”. Ik denk dat Suriname meer dan de hulp van God nodig heeft in de toekomst. Etnische politiek werkt niet. Het voorbeeld ligt in het achterland, Afrika.


  Maak melding

 13. Ik hoop dat de BEP achterban later dit jaar als ze een nieuwe voorzitter moeten kiezen Allendy wegstemmen. Allendy is vanaf voor de verkiezingen de kwelgeest!
  Nu denkt hij door chantage toch een positie te kunnen afdwingen nadat hij dooe eigen klungeligheid en puur eigen belang niet aan de verkiezingen mocht deelnemen!

  Bouta zal gek zijn om zich hierin te mengen. Laaat AC het maar zelf oplossen!


  Maak melding

 14. JusPol!

  Dit ministerie is voorbestemd om boeven te vangen. Ronny noch Allendy wil er iets mee te maken hebben. Je eigen mensen en die van Desi oppakken en opsluiten? Doe je toch niet?

  Desi doet er goed aan om Santhoki te vragen deze funktie te bekleden. Santhoki heeft zelf om een funktie op dit ministerie gevraagd. Dan kan hij verder gaan met zijn goede werk.

  Voor Desi de manier om te laten zien dat hij het land vooruit wil helpen. Hiermee werkt hij ook aan zijn imago en geloofwaardigheid.
  Maar of zijn adjudanten NaMi en Pinto dit ook willen, weet ik niet.


  Maak melding

 15. mi businegre bala o’tan lasiman fu tego.

  do pin’eng te den por’eng.gridi nanga don o’miki den pisi watra aai.
  un go denki da tori bun ,bifo un go prati. tamara un no musu fu taki na trawan meki un panya.
  un no meki don nanga gridi kori un. wan lasiman e’tan lasiman.

  Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 16. Commitment, #7.
  Allendy heeft bij voorbaat aangegeven dat geen corrupte politici op de AC lijst toegelaten mochten worden. Brunswijk weigerde mee te werken aan een lijst van integere politici met schone vingers. Hij bleef vasthouden aan z’n uitgegleden vriendin, en maar dwingen dat Allendy moest tekenen om de combinatie bijeen te houden.
  Je commentaar is zoiets van gehoord van de klok maar niet weten waar de klepel hangt. Of je vertelt bewust alleen het deel dat jou goed uitkomt.


  Maak melding

 17. Brunswijk is gewoon niet te vertrouwen. Hij is vreselijk tekeer gegaan. Als je weet hoeveel leed hij heeft veroorzaakt bij families van militairen die hun werk deden. Deze man moet in de jungle blijven.


  Maak melding

 18. Geachte heer Hoost (reactie #1),

  U stelt de vraag ‘wie wie voor de gek houdt.’

  Ten eerste willen wij dit aan u kwijt, dat het politiek ‘eindspel’ die de Nieuw Front-combinatie aangestuurd door de V.H.P. onder supervisie van dhr. Ramdien Sardjoe en vertrekkende minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie, aan de vooravond van de inauguratie van President Desire Delano Bouterse elected momenteel aan het voeren is, slechts gedoemd is te mislukken.

  Omdat ‘Schaak’ niets anders wil zeggen, dan dat je in een bepaalde fase van de wedstrijd zo goed als verloren hebt. En al het overige is naar ons idee in relatie tot de huidige Surinaamse politieke situatie slechts een ‘formaliteit’ geworden. Handen schudden en wegwezen.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1404564.ece/H

  Het zou van naïviteit of zelfs van onsportief gedrag getuigen, indien je in deze ‘hachelijke’ situatie toch nog zou besluiten, om met je laatste stukken te proberen enige winst te behalen.

  Vooral als de Dame als belangrijkste stuk op het schaakbord ter bescherming van de Koning, reeds uitgespeeld blijkt te zijn. Terwijl de Koning er machteloos bijstaat. Met kennelijk nog enkele schaakstukken om zich heen, die feitelijk van ‘weinig’ betekenis meer kunnen zijn t.a.v. z’n veiligheid.

  En een van deze schaakstukken is de B.E.P. voorzitter Caprino Allendy als partner binnen de A-Combinatie van Ronny Brunswijk.

  Volgens de woorden van de huidige voorzitter van de A-Combinatie Ronny Brunswijk, “yu no musu go suku elenbonyo na ini okrobravu”, wat zo goed betekent als “geen spijkers op laagwater zoeken”, lijkt Allendy ook uitgespeeld.

  B.E.P. voorzitter Caprino Allendy van huis uit onderwijsdirecteur, is op het huidig politiek schaakbord in feite een uitgespeeld schaakstuk geworden. Eerder dacht die echter dat hij vooral vanwege zijn minderwaardigheidscomplex in relatie tot zijn valssuperioriteitsgevoel t.a.v. Ronny Brunswijk, nog van enige nut kon zijn voor de Nieuw Front-combinatie in een regering o.l.v. President Desire Delano Bouterse. Wat overigens ook geldt voor de Vice-Voorzitter van het Parlement mevrouw Ruth Wijdenbosch/Nieuw Front/N.P.S..

  Twee schaakstukken die naar onze mening GEEN lang leven meer beschoren zijn.

  Intussen is ook de voorzitter van de A-Combinatie nu tot het besef gekomen, dat binnen zijn gelederen geruime tijd een ‘mol’ rond dwarrelde. Die een geheel ‘eigen’ en zelfs een reeds ‘achterhaalde’ agenda op na hield.

  En terwijl B.E.P. voorzitter Caprino Allendy er eerder van uit ging, dat hij ‘alsnog’ door zijn afwijzing van het Ministerie van Justitie en Politie – opgrond van de overeenkomst getekend door de A-Combinatie en de MEGA-Combinatie – ook deze overeenkomst mogelijk hierdoor zou kunnen torpederen. Wat hem toen overigens haast lukte bij de ondertekening van de ‘Intentie Verklaring’. Om in de plaats daarvoor toch nog een samenwerking met de Nieuw Front-combinatie te kunnen forceren. Merkte hij te laat op dat ook deze poging verkeken was.

  Hij sloot zich vervolgens ‘tegenstribbelend’ toch aan bij het eerder overeengekomene. Echter NIET zonder de nodige consequenties.

  Omdat bij de verdeling van de overeengekomen zes (6) ministeries binnen de A-Combinatie opgrond van de overeenkomst met de MEGA-Combinatie, hij hieraan nu herinnerd zou worden.

  Onderwijsdirecteur Caprino Allendy van de B.E.P. en vertrekkende Minister Chandrikapersad van Justitie en Politie van de Nieuw Front-combinatie/V.H.P., waren nu door de Voorzitter van de A-Combinatie Ronny Brunswijk ‘schaak’ gezet. Wat betekent dat ook de een voor laatste poging van de Nieuw Front-combinatie bij dit schaakspel zo goed als verkeken is. Nu Ruth Wijdenbosch nog.

  http://www.youtube.com/watch?v=btzUvOS7_dY&feature=PlayList&p=29266D31CE60ED52&playnext=1&index=48

  B.E.P. voorzitter Caprino Allendy als partner binnen de A-Combinatie en S.P.A. voorzitter Guno Castelen als partner binnen de Nieuw Front-combinatie ten slotte , hebben het beiden ten slotte voor zichzelf, hun partij en hun partij-combinatie schromelijk verprutst. En kunnen momenteel haast geen kant meer uit.

  En wie houdt wie nou voor de gek.

  http://www.youtube.com/watch?v=CC2dw_ul6D8&feature=related


  Maak melding

 19. Die mannen alla malla tik leerie…..maar zij begrijpen een ding niet….De één Hoge school die ander lager school, dan weer één geen scholing….maar let op zonder scholing dus (witman skoro)…moet men niet denken die ander is dom.(want zonder scholing kan de één super intelligent zijn)knoop dat goed in je bovenkamer…(dus mi baryu)
  Maar er is nog een probleem…..die mannen zijn NEGERS…echte NEGERS…en zolang zij het niet begrijpen dat zij BLAKAMAN zijn, gaan zij als honden vechten.
  Dus er is nu duidelijk een NEGER probleem.
  NEGER(gevormd en onderleiding van en door de Witman)Dus dan krijgt je figuren als Capriolen van Ellende


  Maak melding

 20. Een regering met deze combinatie zal nooit gevormd kunnen worden!
  Hoe kunnen deze drie Somo , bouta , brunsi in de regering zitten.
  Is dit wat de surinamers willen! Zijn dit de voorbeelden van de surinaamse jeugd, ik denk het niet.
  Ik zie dat in su criminaliteit en onrust alleen maar zal toenemen, mede door de mesnen en vooral de jeugd die op baota hebben gestemd.
  We zullen het zien ,

  A tang so


  Maak melding

 21. “Brunswijk is gewoon niet te vertrouwen. Hij is vreselijk tekeer gegaan. Als je weet hoeveel leed hij heeft veroorzaakt bij families van militairen die hun werk deden. Deze man moet in de jungle blijven.
  NDP FOREVER”

  1. “Brunswijk is gewoon niet te vertrouwen.”

  Mee eens! Recentelijk bewezen.
  Maar ik ken nog iemand, u spreekt hem met baas(sukkel)aan!

  2. “Als je weet hoeveel leed hij heeft veroorzaakt bij families van militairen die hun werk deden.”

  Mee eens! Maar die families van die militairen behoren te weten hoeveel onbeschrijfelijke leed die zelfde militairen de burgers hebben aangedaan!

  Waarom de veroorzakers van het militair geweld altijd in bescherming genomen worden blijft voor mij een raadsel.

  Het land is finaal ten gronden gericht door criminele militairen, een van hen is zelf in Miami gepakt toen hij een drugs deal wilde maken.


  Maak melding

 22. Wat me erg is opgevallen is dat het zo stil is aande kant van het kader NDP/MC en hun kiezers over hun bevelhebber die in zee is gegaan met Brunwijk en Somo. Gewoon stil…….


  Maak melding

 23. Su blijft een apart land: zowel Brunswijk en Soma schoppen de NDP parlementlid die op de grond ligt. Iedereen heeft de beelden gezien. En nu bepalen deze 2 heren oa de toekomst van het land.


  Maak melding

 24. Mensen het gaat om ideologie en principes om een land te besturen. Ideologie is vanuit een bepaalde waardenorientatie [socialisme =rechtvaardige samenleving voor iedere Surinamer ongeacht ras of geloof [NDP], christelijk [DOE],liberte =vrijheidsdenkenideaal en geen overheidsbemoeienis [VHP] een samenleving inrichten. Als politieke leiders alleen maar op basis van etniciteit een land willen ontwikelen dan leven zij nog in de emancipatieperiode van de jaren 60. Zonder principes valt alles als een kaartenhuis in elkaar.
  Vanna


  Maak melding

 25. NDP Forever: je verhaal over politici met schone handen raakt kant nog wal. Mevrouw Amafo heeft een fout gemaakt uit onervarenheid bij de vieringen van een verjaardag, waarbij de president zelf aanwezig was. Het was dus niet een stiekeme poging tot zelfverrijking, maar gewoon een fout uit onervarenheid. Heel wat anders dus dan het gesjoemel met Chineze donaties van Alendy en consorten.

  Verder wijs ik erop dat notabene jouw eigen voorzitter de heer Bouterse openlijk van mening was, dat Alendy de kandidatuur van Alice Amafo alleen maar dwarsboomde omdat hij bang was dat zij meer stemmen zou halen dan Alendy zelf. Dus wie geloof je dan op zijn woord in deze kwestie, Alendy of Bouterse? Als je meer geloof hect aan de woorden van Alendy, wijzig dan maar je nickname in: BEPFOREVER


  Maak melding

 26. Wat een interessante constatering een hoogopgeleid politicus die haar verjaardag viert met de belasting centen van een land doet dat omdat zij onervaren zou zijn laat mij niet huilen hoor dit noem werkelijk een stomzinnige opmerking sorry .ze had eerder moeten weten dat het moreel ethisch niet juist is om met geld van de samenleving jou verjaardag te vieren.


  Maak melding

 27. Het is weer begonnen.Wie vult eerder zijn zak.Iedereen wilt snel rijk worden in suriname.Die leiders die we hebben geen verstand van zaken.Het volk weet het niet beter.De indianen die het land hebben hebben niets te vertellen.Waar gaan wij naar toe.
  God spaart suriname voor grote ellende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.