Suriname slecht beveiligd tegen cybermisdaad

7

PARAMARIBO, 29 jul – Overheid en bedrijfsleven in Suriname zijn slecht beveiligd tegen digitale criminaliteit. Dit stelt directeur Frank Sewnarain van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Frasew. Zijn conclusie geldt zeker nutsbedrijven, het bankwezen en particuliere verzekeraars. “Ik sprak twintig bedrijven, mocht in hun keuken kijken en ik schrok ervan.”

Vertrouwelijke en strategische data liggen als het ware voor het oprapen. “Er is niets geregeld en men kan op allerlei manieren informatie bij bedrijven weghalen”, zegt Sewnarain tegenover Dagblad Suriname. Het lijkt er bijna op dat concurrenten worden uitgenodigd naar hartelust te pikken. Het is een kwestie van tijd voor internationale hackers en ander gespuis de blik op Suriname richten.

De Surinaamse ICT-deskundige Carlos Linger kan alleen maar instemmen: “Als je hoort dat Surinaamse bedrijven hun data pover beveiligen, klinkt het hard. Maar er is heel wat te doen qua beveiliging.” De recente pinpasfraude is dan alleen maar een tipje van de ijsberg. Honderden cliënten van banken zagen hun rekening slinken buiten hen om. Foto’s van de vermoedelijke daders is het enige grijpbare. De cliënten zijn vergoed. Maar niemand kan verzekeren dat herhaling uitblijft.


7 REACTIES

 1. Ambassade!

  Nu weet u waarom de Amerikaanse Ambassade wil verhuizen. Heeft allemaal met ontvangst en zenden te maken. Maar ja, wie niet ver vooruit kijkt, ziet weinig.


  Maak melding

 2. Suriname staat nog maar aan het begin van het digitale tijdperk. Computers en internet zijn nog niet voor het grootste deel van de bevolking beschikbaar. Cybercriminelen zijn heden ten dage vele male slimmer dan de gebruikers, maar dat is een mondiaal probleem. Dat de beveiliging in Suriname achterloopt is dan ook geen verrassing. Als je ziet wat er in de huidige gecomputeriseerde wereld aan beveiliging is gebeurd, dan praten we over bedragen die in de miljarden euro’s of dollars lopen en waterdicht is het geenszins. En laten we eerlijk zijn: Er wordt in Suriname nu eenmaal slordig met bepaalde zaken omgegaan, meestal het gevolg van gebrekkige kennis. Het komt wel goed, maar het gaat lang duren. Centrale databases worden nu al opgezet. Vooral voor banken, overheidsinstellingen en grote bedrijven is dit een must. En we zijn allemaal wel eens geconfronteerd met het feit dat criminelen niet slapen… Investeer in de beveiliging van uw bedrijf. Een gewapende wachter aan de poort houdt de cybercriminelen niet tegen.


  Maak melding

 3. “Het is een kwestie van tijd voor internationale hackers en ander gespuis de blik op Suriname richten”.
  Waarom zoveel details op gevoelige punten. Het lijkt een tip aan wie daar behoeft aan heeft. Is dit aanreiken van informatie aan hackers en ander gespuis?


  Maak melding

 4. De recente pinpasfraude is dan alleen maar een tipje van de ijsberg. Honderden cliënten van banken zagen hun rekening slinken buiten hen om. Foto’s van de vermoedelijke daders is het enige grijpbare. De cliënten zijn vergoed. Maar niemand kan verzekeren dat herhaling uitblijft.

  De nieuwe regering van Des Bouterse is nog niet eens goed en wel geinstalleerd en de vele problemen van het land komen nu goed aan het licht, de nieuwe minister van telecommunicatie en van financien zullen er alles aan moeten doen dit euvel o.a. te verhelpen die het vorige kabinet van president Venetiaan op vele fronten niets aan heeft gedaan of willen doen, om de veiligheid van het data verkeer van de bedrijven, de banken, de overheid en instanties veilig te stellen en te garanderen.


  Maak melding

 5. Laten SUrrinaamse ITers eerst hun basis IT skills goed leren beersen. Daar schort het nog behoorlijk aan. En dan kunnen wij naar Cybercrime kijken.

  En dat zeg ik als Surinaamse ITer hier in Suriname die tot voor kort en misschien nu nog de enigste was (is) met Informatie Beveiligings certificaten en opleidingen!!!


  Maak melding

 6. Wat zegt sewnarain met zijn nuts bedrijfje,
  heeft hij wel zn parieren of certificaten?
  of probeerd hij zo zn produkten te slijten op de surinaamse markt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.