Hoefdraad definitief op Centrale Bank van Suriname

13

PARAMARIBO, 29 jul – IMF-econoom Gilmore Hoefdraad wordt definitief de nieuwe baas op de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Dit meldt de Ware Tijd. Aankomend president Desi Bouterse meldde dit formeel aan president Ronald Venetiaan. Dit gebeurde tijdens hun eerste bespreking sinds achttien jaar. De acht en veertigjarige Hoefdraad rond nu zijn zaken af bij het IMF.

Hij wordt binnen enkele weken thuis verwacht. Hoefdraad heeft breedvoerig overleg gepleegd met Bouterse. Dit gebeurde tijdens een retraite buiten Paramaribo. Hoefdraad werd voor de verkiezingen van mei als opvolger aangemerkt voor André Telting. Die heeft zijn ontslagaanvraag ingediend bij Venetiaan. Onder Telting is een rigide monetair beleid gevoerd met voor de economie gezonde gevolgen.

De nieuwe regering verwacht het minimaal even goed te doen. Het aantrekken van Hoefdraad moet een eerste aanzet zijn. Dat geldt ook de verwachte aanstelling van econoom Wonnie Boedhoe op Financiën. De bedoeling is excessen uit het verleden te voorkomen. “We hebben onze lessen geleerd”, zegt Bouterse’s woordvoerder Winston Lackin.


13 REACTIES

 1. Ik hoop dat de Hr Hoefdraad kei harde afspraak gemaakt hebt met de nwe president van Suriname. Dat De nwe leider geen enkele deskundige voor de voeten gaat lopen, in de breedste zin des woord. En ik hoop dat het de nwe Surinamse President lukt dat hij alle gezichten de zelfde richting op laten doen kijken. Het word tyd dat men gaat polderen in Suriname. (Zie Polder model, Nederland)

  Verder hoop ik dat de nwe Surinamse leider, Democratie hoog in de vandell heb doen zitten, als iemand het vind dat hij, bouterse, een Eikel vindt moet die dat gewoon kunnen zeggen, Van Bouta je bent een eikel,

  Verder hoop ik dat hij de criminaliteit, Coruptie, File, drugs, aarmoede, water overlast, mag gaan aanpakken, de nwe cabinet bouterse zal ik kritisch volgen, en niet om zijn woorden beoordelen maar op zijn daden


  Maak melding

 2. De nieuwe regering verwacht het minimaal even goed te doen. Het aantrekken van Hoefdraad moet een eerste aanzet zijn. Dat geldt ook de verwachte aanstelling van econoom Wonnie Boedhoe op Financiën. De bedoeling is excessen uit het verleden te voorkomen. “We hebben onze lessen geleerd”, zegt Bouterse’s woordvoerder Winston Lackin.
  Mocht er een nieuwe Intercontinentale treinverbinding of weg verbinding komen tussen Suriname en Brazilië met een verbinding Paramaribo – Sao Paolo/ Belem visa versa dan hoop ik dat ze niet de zelfde financiële fouten maken als toen met de bouw van de Wijdenbosch brug waarbij de Staats inkomsten uit de bauxiet sector als onderpand gediend heeft voor de bouw van de brug.

  Gezien de goede relaties van Hoefdraad bij het IMF zou Suriname eventueel goede kredieten kunnen krijgen zodat deze trein/weg verbinding tussen de tweelanden tot stand kan komen zonder dat het land er economisch zwaar onder moet lijden.


  Maak melding

 3. Heel goede stap om deskundigen en geen opportunisten aan te stellen. Hiermee hopen wij dat de ingezette koers van financiele stabiliteit gewaarborgd kan worden. het schijnt toch wel een kabinet van technocraten te worden. Hopelijk gebeurd dat ook op andere posten en krijgen boeven geen kans.
  De vraag is of de andere regeerpartners ook het principe van “right man/woman on the right place” zullen aanhouden.


  Maak melding

 4. Als IMF topper kan ik me voorstellen dat Hoefdraad de competenties heeft om de leiding over te nemen bij de Centrale Bank. Van mevrouw Boedhoe is het minder helder. Volgens mij geen topper van IMF, VN of OAS. Mogelijk wel goede referenties bij de plaatselijke cambio’s. Desondanks, het voordeel van de twijfel heeft ze als Academisch afgestudeerd Econoom.
  Bij deze regering gaat de schoen echt wringen bij de hoogste baas en de twee fractieleiders van zijn coalitie. Om ze bij naam te noemen: Bouterse, Somohardjo, en Brunswijk. Alle drie ruim na hun tienerjaren uiteindelijk wel geslaagd. De twee eersten: Mulo. De derde: Lagere school.


  Maak melding

 5. Tel & Ting!

  Goede voornemens zijn aanwezig met het aanstellen van niet partijgebonden in de top van de leiding van het land. Gilmore en Wonnie zijn daar voorbeelden van.

  Volgens dit bericht heeft Telting een rigide monetair beleid gevoerd met voor de economie gezonde gevolgen. Gilmore en Wonnie nemen dus iets gezonds over.

  Een goede raad aan deze twee: Ga je eigen gang! Bepaal je eigen werkwijze! Laat geen enkele Baas of machtsdronken militaire topper je beinvloeden. Dan redden jullie het wel. Anders niet!


  Maak melding

 6. Even over diverse (andere) zaken reageren:

  In NL zien wij de oproep van een kennelijk gefrustreerde heer Spong die aangeeft dat de NL regering de NL ambassade in SME zou moeten sluiten.

  Kennelijk interessert het deze man niet indien de SME bevolking gedupeerd wordt voor reis- en andere doeleinden die door de NL ambassade in SME geregeld worden of de surinamers die met een NL paspoort in SME woonachtig zijn.

  Ene heer van Baalen (VVD) wil andere EU landen oproepen DDB de toegang te weigeren.

  Laat ons blij wezen met de professionele (volwassen) opstelling van dhr. Sarkozy.

  Heb respect voor de democratische gang van zaken in SME .. .als het nou NL bevalt of niet.

  De frustratie binnen de NL politiek zit kennelijk heel diep.

  Als zij zich voor 1975 ook echt zo druk om SME hadden gemaakt,dan had SME er vast anders uitgezien.

  Alle vooroordelen ten spijt mag een ieder voorlopig wel constateren dat men in SME een nieuwe richting wenst (lijkt) in te slaan als wij zien uit welke hoeken de diverse personen afkomstig zijn die benoemd worden (Vice President, Min.van Financiën, Governer CBvS)

  Voor het eerst lijkt het erop dat men niet enkel uit de politeke geledingen wenst te benoemen.
  Dit is nooit eerder vertoond.

  Van AC kant is de benoeming van de VP uit noodzaak geboren,want voor het overige lijkt het erop dat de groeperingen zoals AC en VA vasthouden aan de oude wijze n.l. enkel uit eigen groeperingen benoemen. Echte OUDE politiek dus.

  Laat ons duimen dat MC(de NDP) dit kan doorbreken.

  In elk geval een ontwikkeling om met interesse te volgen en kijken hoe het uitpakt.

  Laat ons afwachten en zien of hetgeen sommigen beweren,n.l.dat DDB met enkele consorten enkel de regie wensen te voeren, bewaarheid wordt of niet.

  Ik ga er in elk geval vanuit dat men op monetair vlak geleerd heeft van de gygantische missers van de periode 1996-2000 en niet dezelfde fout wenst te maken.(Wij wensen n.l. geen extra 000 meer op onze biljetten).

  Dus het devies “voordeel van de twijfel geven,aandachtig de ontwikkelingen volgen” en later beoordelen/veroordelen.

  Alle negatieve uitingen / verwachtingen /vooroordelen s.v.p. achterwege laten, en laat de zaken (ook lopende processen) hun beloop hebben.

  FUTURE WILL TELL who was right and who was wrong.

  ** God Bless(& be with)Suriname **


  Maak melding

 7. “We hebben onze lessen geleerd” == “We hebben in het verleden onze zakken voldoende gevuld en nu alle ogen op ons zijn gericht gaan we een keer echt proberen het land op te bouwen”. Betekent dit verigens dat convicted criminal Dino B. dit keer geen diplomatieke post krijgt???


  Maak melding

 8. Omdat ik eerlijkheidshalve niets wist over Gilmore Hoefdraad heb ik op internet ‘gegoogled’. Ik ben de volgende informatie tegengekomen. Hoefdraad is 47 jaar en hij is vanaf 1999 werkzaam bij het IMF.
  Hij heeft een toppositie als specialist op betalingsbalansen en externe statistieken. Hij heeft ruime ervaring in macro economische statistieken en monetair beleid. Hoefdraad staat bekend om zijn kundigheid als econoom en geniet internationaal vertrouwen. Ja Mang!
  Bouterse heeft een van zijn belangrijkste toezegging waargemaakt; het aantrekken van kundige en onafhankelijke deskundigen om de financieële zaken van Suriname te regelen.

  Intussen is ook bekend geworden dat Wonnie Boedhoe, voorzitter van de vereniging van economen in Suriname, de nieuwe minister van financiën zal worden. Ook zij is geen NDP-er, maar een onafhankelijk persoon.

  Het doet mij goed om te weten dat zulke mensen
  ondanks de enorme tegenwerkingen extern, bereid zijn om hun ervaring in te zetten om Suriname vooruit te helpen.

  Het getuigt van een grote mate van vaderlandse
  liefde om een topfunctie bij de IMF op te zeggen en je in te zetten voor de ontwikkeling van Suriname. Als Surinamers mogen wij enorm trots zijn op zulke mensen. En dat ben ik ook.
  Suriname gefeliciteerd! En mijnheer Gilmore Hoefdraad bedankt!


  Maak melding

 9. Ik blijf het zeggen :Geef de man het voordeel van de twijfel .ik weet het zeker dat hij zal slagen !Volg de verrassende benoemingen maar in zijn kabinet!Go Deci go!!


  Maak melding

 10. Heel goede zet om deze functies in handen te geven van deskundigen.Ik hoop niet dat ze aanhangers zijn van de vorm van monetaire financiering want dan zijn we terug bij af.Ik ben benieuwd hoe Bouterse zijn grote plannen gaat waarmaken want als je geld leent moet je die ook terugbetalen.


  Maak melding

 11. De benoeming van de heer Hoefdraad als de nieuwe baas van de Centrale Bank van Su is het beste wat ons land is overkomen. Heeeeeel en nogmaals heeeeel veel succes toegewenst. Ik ben trots.


  Maak melding

 12. Het geldbeheer door Wonnie en Hoefdraad is alvast verzekerd.
  zo wil isk het ook zien.
  Transparant. duidelijkheid. van te voren bekend wat er ons te wachten staat.
  en geen gelddrukkerij en vervaging van biljetten.

  dat is in het verleden gebeurd maar de heren zeggen dat ze hun lesje hebben geleerd.

  Een president die op deze manier de benoemingen naar voren schuift is berekend en van goede wil voor de ontwikkeling van Suriname.
  Alle minsiters moet de president eerst laten screenen en dan toelaten en benoemen.

  geen chaos.
  de minsiters moeten duidelijk gemaakt worden dat ze niet voor hun politieke partijen gaan werken maar voor landsbelang. voor alle surinamers, jong of oud, arm of rijk. Christen, moslim, joods, hindoe of heiden. voor allen.

  zo komen we heel ver.

  een pluim is alvst op zijn plek.

  Raga


  Maak melding

 13. Gefeliciteerd.
  Het belangrijkste is politieke onafhankelijkheid. Alleen dan zullen betrokkenen in staat zijn de waarde van de munt te stabiliseren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.