Surinaams staatshoofd ontmoet Desi Bouterse

40

PARAMARIBO, 28 jul – President Ronald Venetiaan heeft vandaag een formele ontmoeting met aankomend staatshoofd Desi Bouterse. Dit meldt de Ware Tijd. De ontmoeting vindt plaats op het kabinet van de president. Aan de orde komt onder meer de machtsoverdracht. Het is de eerst ontmoeting in zijn soort.

Door het ontbreken van een protocol in de overgangsperiode is er nooit vast patroon geweest in de overdracht. Op initiatief van parlementsvoorzitter Jennifer Simons is de eerste aanzet gegeven tot verandering. Simons wil gepaste wetgeving voor een soepele overgang. Tijdens de ontmoeting zal ook gesproken worden over de economische en financiële positie van Suriname.

Intussen is de verdeling van de ministeries zo goed als rond. Het is al min of meer duidelijk welke politieke partij welk ministerie mag gaan beheren. Bouterse’s NDP mag de ministeries beheren van Financiën, Openbare Werken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer gaat naar de KTPI, Natuurlijke Hulpbronnen naar Palu en Handel & Industrie naar Nieuw Suriname.

De andere ministeries komen de coalitiepartners toe van de Mega Combinatie. Tijdens een ontmoeting met NDP-kaders zei Bouterse voor nationale doelen te gaan. Die gaan verder dan het partijbelang. De kaders waren ontevreden omdat het erop leek dat teveel werd toegegeven aan de eisen van partners. Volgens Bouterse zijn ministeries geen partijbezit. De performance van ministeries zijn elk moment bespreekbaar.


40 REACTIES

 1. Mooi mooi mooi, Vene en Baas, baja, waarover zullen ze het hebben, gaan we nooit weten.
  Formeel heet dit. Hoort erbij, die foto zien we nog, ja toch en dan op naar augustus, bigi
  dee, wanneer baas dan de zaak overneemt.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Bouterse en Venetiaan zijn geen vrienden, maar moeten het overdrachtsgesprek met gezond verstand met elkaar aangaan. Rancune daar heeft Suriname niets aan.


  Maak melding

 3. De regeermacht moet op de juiste wijze overgedragen worden. In ieder ander land gebeurt dat ook. Dus waarom niet in Suriname.

  Dat de heren het niet eens zijn over bepaalde zaken kan ik mij goed voorstellen. Maar in dit geval zullen ze elkaars aanwezigheid moeten duchten (bij de administratieve overdracht)

  Venetiaan hoeft niet bij de inauguratie aanwezig te zijn. Dat moet hij zelf uitmaken. Bij het ontbreken van vertrekkende president, doet de voorzitter van het parlement de nieuwe president de ambtsketting om. En als de voorzitter zich daar niet toegeroepen voelt dan doet de nieuwe president dat zelf.

  In het verleden heeft Bokassa (de kanibaal van de Centraal Afrikaanse Republiek) zichzelf tot keizer benoemd en vervolgens de kroon op zijn eigen harses gezet.


  Maak melding

 4. Overdraagbaar!

  De demissionaire president draagt de funktie van president over aan de nieuwe president.

  We mogen niet vergeten dat de situatie waar Suriname zich nu in bevindt overdraagbaar is.
  Het is geen afgedankt land waar de regering een lege staatskas en winkelschappen achter laat.

  Hopelijk zorgt Bouterse er voor dat hij het land ook overdraagbaar aan zijn opvolger kan overhandigen.

  Vene, ik ben niet van Front, maar toch bedankt voor je diensten.


  Maak melding

 5. Ghanees

  Door het ontbreken van een protocol in de overgangsperiode is er nooit vast patroon geweest in de overdracht. Op initiatief van parlementsvoorzitter Jennifer Simons is de eerste aanzet gegeven tot verandering. Simons wil gepaste wetgeving voor een soepele overgang. Tijdens de ontmoeting zal ook gesproken worden over de economische en financiële positie van Suriname.

  Ghanees
  Dat van jouw is nog niet zo slecht als protocol, alleen het allerlaatste ruikt naar dictatuur “zelf de kroon opzetten”


  Maak melding

 6. He he. Jenny is ontwaakt. De overdracht is een kwestie van goede communicatie. Ze hoeft zich niet te verschuilen achter ontbrekende protocollen en instructies. Regeringen behoren geleid te worden door intelligente mensen.
  De nieuw gekozen President neemt contact op met de zittende President of laat zijn secretaresse of een ander assistentje de afspraak plannen. Dan is de overdracht zo besproken.
  Eenzijdige acties van inhoudloze groentjes geven hilariteit en schande. Gewoon zoals intelligente mensen doen: Communiceren!


  Maak melding

 7. Bravo voor de geschiedenis van Suriname. De overdracht is geen piki piki plei meer.

  Het is een heel serieuse aangelegenheid!

  Het is niet Venetiaan, die aan Bouterse over-draagt, het om wisseling van de wacht van de exit en elected president van de republiek Suriname. Voor mijn part is bij die formele overdracht geen deputatie van Holland welkom.


  Maak melding

 8. In elke land heb je voor een tegenstanders.
  In nederland ook en in suriname ook.
  alleen in suriname zijn voor en tegen standers vuur en kruid, egt jammer, want door die houding krijg je dan nooit eenheid in de samenleving.
  we moeten hand en hand en schouders op schouders samen bij een komen om ons land sterk en sosicaal te maken voor een betere toekomst voor onze kinderen.

  ben wel blij dat de staatshoofd zich toch heeft bedach en zich volwassen opsteld zoals bouta het doet.
  kom op man, je bent tog geen klien kind maar eenn staatshoofd en gedraag je ook zo.
  en dank je wel chanees.


  Maak melding

 9. zozo meneer bouterse ik ben opzich erg blij dat u binne ben . laat nu zien wat u kan
  stel de piepel niet teleur
  maar voor brunswijk nou ik ben wel bang
  maar goed dit zijn jullie kans om te wijzen wat jullie kunnen
  s


  Maak melding

 10. Tegenwoordig verkeren de aanhangers van desi bouterse in een euforie ze zijn verdoofd van vreugde, niemand denk na of deze vreugde moreel goed is. in mijn manier van denken is deze vreugde moreel verwerpelijk.


  Maak melding

 11. Beste mevrouw Jennie,
  Mijn dank is groot dat u het zover heeft gekregen om een ontmoeting te arrangeren tussen deze twee heren. Dit was een van mijn grootste zorgen, omdat het buitenland dit allemaal zou aanschouwen.

  Ga zo door mevr.Simoms en Wijdenbosch.
  Nu wachten op de overhandiging van de presidentiële ketting.

  Gio


  Maak melding

 12. Te weinig vrouwen in de surinaamse politiek dat heb ik altijd gezegd, en zie daar wat mevr. Simons voor elkaar krijgt.Als ndp er kwam ze al vaak bij de de president over de vloer.Vene is teveel democraat dus weet ik zeker dat ondanks alle tegenstellingen de machtsoverdracht vlekkeloos zal verlopen.

  Vis


  Maak melding

 13. Als nu reeds de contouren zichtbaar zijn welke kant Suriname opgaat ben ik bang dat er over 5 jaar een lege kast overblijft.
  van 16 naar 17 ministeries departemant buitenlandsezaken opsplitsen in twee departementen.
  Dit allemaal in Landsbelang.
  Welk land wil in Su investeren hoe komen wij aan middelen als investeringen uitblijven??
  Weet u het?
  Graag laat ik mij informeren.


  Maak melding

 14. Ze gaan gewoon doen, wat elke president doet bij de overdaracht. Niets meer of minder. Ook suriname moet zich aan het politieke protocol houden. no matter of heer Vene het leuk vindt of niet.
  Gewoon DOEN.


  Maak melding

 15. DESI je moet kijken of vene jou recht in de ogen gaat kijken,,, en of hij een pamper aan heeft want auw poepe ning sking 15jaar negeren,,en nu: TIME WILL TELL vene.na je overdraag 12aug mag je nu naar asiana…tehuis.Bay bay vene bay bay 15 jaar ellende,Nieuw wind gaat waaien in Swietie SRANANG…….HE HE 12aug frisse wind lekker mang…………….nu een parbo bierie…..


  Maak melding

 16. Geachte heer Hoost (reactie#14)

  Indien het Koninkrijk der Nederlanden of hardnekkige burgers t.a.v. de actuele politieke situatie in de Republiek Suriname, meer dan ooit wensen over te lopen van arrogantie omhulst door een valssuperioriteitsgevoel, dan behoort die keuze NIET tot de verantwoordelijkheid van het volk van de Republiek Suriname.

  Omdat vroeg of laat men zelf of vanwege invloed van derden erachter zal komen, dat de keuze van het Surinaams volk gedaan op 25 mei 2010 en 19 juli 2010 jl. intussen in de Historie gegrift staat. Ongewijzigd, zwart op wit en zelfs in kleurenbeeld verwerkt is tot een bijzonder geheel.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/201/

  Dat het Koninkrijk der Nederlanden ondanks dit Democratisch besluit van het volk van de Republiek Suriname haar ‘polarisatie’ politiek t.a.v. dit land wenst voort te zetten, kan slechts getuigen van minachting. Voor vooral de Surinaamse Democratie in het bijzonder.

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya verfoeilijken bij deze haar ‘neokoloniale’ houding.

  De Republiek Suriname is een politiek onafhankelijk land. Die economisch NIET afhankelijk is van het Koninkrijk der Nederland noch van welk ander land. En derhalve bij het nemen van besluiten door haar bevolking GEEN toestemming van welk ander land of wie dan ook nodig heeft .

  Landen en/of burgers die vooral vanwege hun ‘neokoloniale’ attitude of om welke reden dan ook van mening willen blijven, dat zij ‘op welke wijze dan ook’ enige ‘rechten’ menen te kunnen ontlenen aan Surinames politieke zelfstandigheid en haar onafhankelijkheid verkregen op 25 november 1975, zullen vroeg of laat tot de ontdekking komen, dat Surinames Onafhankelijkheid NIMMER een ‘papieren’ Onafhankelijkheid was.

  http://www.youtube.com/watch?v=QmQ2ZNyz3x0

  En zal men op den duur moeten accepteren, dat het volk van de Republiek Suriname NIET meer van manipulatieve politieke houdingen van wie dan ook wenst wakker te liggen. Daar in de afgelopen jaren gebleken is dat deze valse houdingen voor de Republiek Suriname GEEN zoden aan de dijk gelegd hebben.

  De Republiek Suriname heeft op 25 mei en 19 juli 2010 overduidelijk en helder aangegeven, dat zij zoals elk ander onafhankelijk land in de wereld, haar eigen weg wenst op te gaan.

  En ook het Koninkrijk der Nederlanden als burgers die zich hardnekkig tegen Surinames EIGEN koers blijvend wensen te verzetten worden verzocht, deze realiteit goed onder ogen te zien, te respecteren of zich van opgepaste inmenging in Surinames binnenlandse politieke aangelegenheden te onthouden.

  REPUBLIEK SURINAME, WIJ UW KINDEREN GROETEN U EN FELICITEREN U VOORAL HEEL HARTELIJK.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/202


  Maak melding

 17. Vene heeft principes. De wereld moet wel weten dat hier de hand van een moordenaar wordt geschud. Hij verdient het niet. Laat hij eerst verantwoording afleggen bij de rechtbank over zijn wandaden. Ik ben blij met het standpunt van Verhagen. Spong onderzoekt nu op welke wijze deze moordenaar kan worden gearresteerd.


  Maak melding

 18. ik hoop voor de lieve mensen in suriname die niet op deze man hebben gestemd hij niet zo oud word .dat deze zichzelf benoemde baas december zelf ook niet haalt.
  dan kan het land fatsoenlijk worden opgebouwd door mensen die gekozen worden door het volk en niet als deze man op deze vreemde manier ineens weer baas is.
  de armen blijven arm en de rijken worden rijker ,wat zal hij rijker worden met die nep vrienden uit de drugs landen..
  bah word gewoon misselijk aan de gedachte van deze moordenaar die nu ineens weer de baas is .vreemd hier zit een luchtje aan ,geld stinkt dus echt


  Maak melding

 19. Geachte heer Venetiaan,

  Allereerst wil ik u langs deze weg bedanken voor het tonen van dit prijzenswaardig gebaar. U heeft al uw opponenten getoond dat u wel in staat bent om boven de partijen te staan.
  Ik woon enige tijd in Nederland en ik volg de ontwikkelingen in Suriname omdat ik mij toch nog betrokken voel met het land Suriname.

  Ik heb u als president van Suriname op afstand gevolgd en naar mijn mening heeft u op uw eigen manier een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. Net als de aanstaande president heeft u voor- en tegenstanders. Vanuit mijn neutrale positie ben ik van mening dat u veel meer voor Suriname en de Surinamers had kunnen betekenen indien u meer daadkracht had getoond. Ja inderdaad, ook naar de heer Bouterse toe.
  In mijn observatie naar u toe heb ik geconstateerd dat u in elk geval door handelingen die de heer Bouterse in het verleden heeft gepleegd, persoonlijk diep geraakt bent.
  In uw doen en laten naar de heer Bouterse toe heeft u dat duidelijk laten merken.
  U bent ook maar een mens en u heeft ook uw persoonlijke emoties. In mijn optiek heeft u echter uw persoonlijke emoties te lang laten prevaleren boven uw presidentschap zonder iets aan de situatie te doen. Met enige daadkracht had u de nu ontstane situatie kunnen voorkomen.Een president dient ten alle tijde boven alle partijen te staan. Dit is overigens geen verwijt naar u toe maar een simpele constatering van feiten. Tegelijkertijd besef ik dat het niet makkelijk is om de persoonlijke emotie los te koppelen van het presidentschap,in het bijzonder wanneer je diep geraakt bent.
  Ik was daarom aangenaam verrast om te vernemen dat u bereid was om met de heer Bouterse in gesprek te gaan. Er is veel te zeggen over de heer Bouterse , maar de realiteit leert ons dat hij op een democratische manier tot president is gekozen. In mijn optiek is het zinloos om dingen te roepen als ‘bouterse is een moordenaar’. Daarmee krijg je de heer Bouterse namelijk niet weg. Bovendien getuigt het van weinig realiteitszin. Indien de heer Bouterse in een later stadium veroordeeld wordt voor de december-gebeurtenissen dan ontstaat er een nieuwe realiteit. Maar zover is het nog niet. De huidige realiteit is dat de heer Bouterse democratisch gekozen is tot president van Suriname. En daar moeten wij mee dealen. Meneer Venetiaan, nogmaals u heeft mij aangenaam verrast met uw handelen.
  Overigens vind ik het logisch dat er twijfels zijn over de nieuw gekozen president.
  Maar indien u, samen met de overige oppositieleden, bereid bent om op een constructieve manier oppositie te voeren dan ben ik ervan overtuigd dat het een grote stap zal zijn om Suriname voorwaarts te helpen.

  met vriendelijke groet,


  Maak melding

 20. Hallo DUnoDU,
  Een heel mooie foto van jou op de binnen-pagina van De Ware Tijd. Zelf ben je ook niet moeders mooiste, maar we kunnen er mee leven. Neem maar gerust wat gas terug dan heb je ook geen gedoe met allerlei rare figuren. Bouta was vandaag bij Vene en Brunsi werkt samen met Bouta. Dat had je ook niet voor mogelijk gehouden.

  Bravo, Suriname evolueert!!!
  Together we win, divided we’re lost.


  Maak melding

 21. asema ook jij hebt gelijk
  maar wat de4nk je van wilders
  in indonesia zijn 450 man en kinderen vermoord ,de indo s en wilders zijn verantwoordelijk….en niemand is nog opgepakt..wil je niet eerst geerje oppakken en dan kunnen wij desi oppakken?


  Maak melding

 22. Al die zogenaamde Surinamers in Nederland, jullie zijn Nederlanders hoe je het ook draait of keert, ga ik keihard uitlachen als Bouterse wordt vrijgesproken in die 8 decmber case. Tot nu toe heeft nog geen enkele getuigenverklaring hard kunnen maken dat Bouterse de opdracht heeft gegeven. Integendeel zijn een heleboel verklaringen tegenstrijdig!! In de aanschouwing in het Fort op 13 Augustus gaan een heleboel van jullie die nu nog moord en brand schreeuwen worden verrast met nieuwe feiten die aan het licht zullen komen.


  Maak melding

 23. 25 februari 2011.

  In de vroege ochtend van vrijdag 25 februari 2011 heeft een groep van 16 soldaten onder leiding van soldaat eerste klasse Leendert Moifutu de zittende regering van keizer Bigi mofo I omvergeworpen.

  De toestand is uiterst gespannen. Op het vliegveld is er een vliegtuig de lucht ingevlogen, in de haven is een rubberboot opgeblazen en in een broodjeszaak is de staat van beleg afgekondigd.

  De nieuwe leider van het land Maarschalk Leendert Moifutu heeft in een toespraak aan de bevolking medegedeeld dat hij alle burgerrechten zal respecteren en dat er binnen 2 jaren nieuwe verkiezingen worden gehouden.

  Eind bulletin 1
  Was getekend:

  Maarschalk Leendert Moifutu


  Maak melding

 24. ZO hoort het ook.
  Met dank aan J.Simons.

  Wat ben ik blij o zo blij dat DU de enige is die kan “denken”,schrijf je in bij het Genius Books Of Records zou ik zeggen.


  Maak melding

 25. wat een hele negatieve misselijke opmerking. opdeze manier zullen wij surinamers nooit één worden. geef die man toch een kans. hij heeft fouten gemaakt, maar hij is niet de enige. laten wij een voorbeeld nemen van de komende en voormalige leiders die vrede hebben gesloten omwille van het land en volk. dat wil zeggen, dat wij surinamers hier in nederland zich niet als beesten tegenover elkaar moeten gedragen, maar één moeten worden met elkaar. met al die haat en nijd komen we niet verder.


  Maak melding

 26. Oom Desi ik hoop dat u alle kracht en zegen van onze lieve Heer mag ontvangen en dat u in zijn naams wil het land en volk mag gaan leiden. ondanks alle negatieve reacties zou ik zeggen ga ervoor oom Desi. want iedereen ontvangt kracht naar kruis. en als onze lieve heer voor ons is wie kan dan tegen ons zijn oom Desi. onze lieve heer heeft u vergeven wie zijn wij mensen van vlees en bloed om u te veroordelen. Oom Desi veel kracht en gezondheid en vooral heel veel blessie. ga zo door en laat ze merken wat een broodje kost. Oom Desi ik sta voor de volle 100% achter u en ik geloof dat u verandering zult brengen.


  Maak melding

 27. suriname is aan toe aan een nieuwe start daar zijn wij met zijn allen mee eens dat wij een regeerder nodig hebben die durft moeten wij ook van bewust zijn en dat suriname een hoop zakkenvullers heeft weet een ieder wat wij moeten weten is dat baas alles op alles zal doen om rechtvaardig te regeren al is het enkel maar omdat er vele ogen op hem gericht zullen zijn tijdens zijn amtperiode,dus de echte voermang word gewaarschuwd ;leven de demokratie ….(gerechtigheid?)


  Maak melding

 28. @ pinto en de rest van de kudde.
  ik laat mij niet misleiden door onbeschofte charmante psychopaat die last heeft van grootheidswaanzin dat is het verschil tussen mij en de rest van de kudde.
  Al die mooie woorden en emotineel gedoe van de aanhangers van bouterse en ook van de mc heb ik al eerder gehoord voor mij is het déjá vu wat er nu gaande is maar dit keer zal de de teleurstelling groter en traumatisch zijn en bij jou pinto helemaal .


  Maak melding

 29. beste mensen,

  wateen haat zeg tegen Nederland…wat doen jullie dan nog hier als jullie alleen maar aan het ouwe hoeren zijn over dat land. ga dan terug en hou je mondt om over alles kritiek te uiten…waarom ben je op de eerste plaats hier na toe gekomen? om het beter te krijgen ? wel als dat zo is klaag dan niet of anders ga terug waar je wel je mond kan gaan roeren en zorg dragen voor elke (wederopbouw van het land Suriname zoals jullie het betitelen). stelletje hypocrieten.


  Maak melding

 30. @ nummer 28, 29
  het is maar hoe je het bekijkt!
  maar ik vindt het te kort door de bocht om te denken dat met de aanwezigheid van bouterse in het machtcentrum van suriname alles automatisch goed zal gaan met mythe gaat een land niet vooruit ook niet met het aanbidden van de duivel je moet kennis in huis en een goede diplomatie wat het laatste betreft hou ik mij hart vast als ik kijk maar naar de reaktie van de toekomstige regeerders op de kritiek die terecht uit het buitenland komt over de keuze voor bouterse. De vraag is of bouterse en de rest die suriname moeten vertegenwoordigen in het buitenland om kunnen gaan met de zeer kritische pers in het buitenland herrenberg is een mooi voorbeeld. de surinaamse pers kan je intimideren maar de buitenlandse pers niet. de god waar ik in geloof geeft geen kracht aan massamoordenaars en genocide plegers inke, god geeft geen kracht aan mensen die anderen vergiftigen met drug om daar zelf rijk van te worden de mensen die god met bouterse in verband brengen hebben geen verstand ze zijn onwetend en misdadigd.


  Maak melding

 31. wel ik wist niet dat suriname 500.000 honden heeft door die moordenaar (DDB)Baas te noemen ..of nee..!! ze gebruiken hun 300 jaar oude nederige koosnaampjes…hij staat boven mij dus dan is hij BAAS..echt een diep triest stom volk hoor..! stelletje meelopers..profiteurs..en echt dan maar die bakra`s hoor dan weet je dat er toch nog iets van de grond komt.En voor de sur.gemeenschap in Nederland..ga dan terug als het je hier niet meer bevalt…

  kwade landgenoot.


  Maak melding

 32. #26.

  De nieuwe feiten zijn dat het Fort Zeelandia nooit bestaan heeft. En dat die 15 vermoorden nooit geboren zijn! Andere nieuwe feiten kan ik mij niet voorstellen!


  Maak melding

 33. #26

  Je zult verstelt staan van de zaken die aan het licht zullen komen. Al de getuigen die beweren die of dat gezien te hebben zullen hun verhaal ineens drastisch gaan aanpassen.

  Ik had lang geleden een gesprek gehad met 1 van de schutters. Die gaf aan dat DB NOOIT in het Fort aanwezig was op die bewuste dag. Hij had de opdracht om te schieten gekregen van Paul Bhagwandas.


  Maak melding

 34. #39.

  Volgens mij weet die schutter ook niet zeker of hijzelf in het Fort aanwezig was. Hij had die dag teveel coke gesnoven!

  Een bedreiging aan het adres van dhr. C. Daal is op video vastgelegd.

  Waarom noemen jullie die Moordenaar baas, wanneer anderen het voor het zeggen hebben terwijl hij baas speelt?
  Dat is geen baas maar een sukkel.
  Noem hem voortaan SUKKEL!

  Ter lering en vermaak onderstaand URL!

  http://www.mijnwoordenboek.nl/synoniemen/sukkel)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.