vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse ex-legerofficier ontkent betrokkenheid

Surinaamse ex-legerofficier ontkent betrokkenheid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/BOXEL, 24 jul – Voormalig legerofficier Etienne Boerenveen ontkent elke betrokkenheid bij de Decembermoorden. Hij zei tegenover de Krijgsraad niets af te weten van een draaiboek. Dat getuigen hem in het Fort Zeelandia pinnen, moet maar aan hun geweten worden overgelaten. Boereveen wast zijn handen in onschuld.

Zo er iets was gepland, wist hij daar niets van af. “Er waren geen operationele plannen. Ik draag daar geen kennis van en de officieren met wie ik werkte wisten daar ook niets van af”, zei Boereveen tegenover de krijgsraad. Hij hield zich in 1982 dagen op in de Memre Boekoe kazerne. Dat moest omdat er allerlei geruchten en berichten rond ging over onrust in samenleving en leger.

Hij kon dus onmogelijk in het fort zijn gezien. Bovendien wist hij niets af van het ophalen van burgers. Ook de latere executies waren nieuws. “Heer rechter, het is absoluut onmogelijk dat ik in het fort was en ook nog betrokken was bij het doden van mensen”, aldus Boereveen. Hij keurt de moorden af. De vervolging wil op dertien augustus het fort bezoeken voor een plaatselijke schouw.

Ook is besloten ruim twintig extra getuigen te horen. Dit gebeurt op verzoek van de verdediging. Die ontkent dat het de zoveelste poging is het proces te rekken. Een aantal getuigen moet uit Nederland komen. Het betreft Petrus van Haperen, Coen Koenders, Hans Valk, Max Vegelin van Claerbergen en Orlando Heidanus. Ook de voormalige Nederlandse defensieattaché, Bas van Tussenbroek, moet verschijnen. Maar die is al jaren dood.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Was hij niet veroordeeld voor drugs activiteiten in de VS??????Ze zijn allemaal stuk voor stuk alles vergeten.
  Ze weten wel, dat er moord heeft plaatsgevonden, maar niemand heeft het gedaan.Hoe geloofwaardig zijn die aanhangers, gatlikkers,slijmballen en meelopers van die moordenaar,d. bouterse.
  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.


  Maak melding
 2. Later dan laat!

  En dit zegt hij bijna 30 jaar na dato?
  Over anderhalf jaar is het 30 jaar geleden dat de moorden plaats vonden. Moet ik dit circus in Suriname serieus nemen of worden de schuldigen eindelijk bestraft?

  Nu wil men weer onkosten gaan maken om tickets en huisvesting te bekomen voor getuigen die hun mond houden en niets zeggen?

  Mijn verzoek is om geen berichten meer hierover te plaatsen totdat de zaak is afgerond. Ik wordt er moedeloos van.


  Maak melding
 3. Wat Boerenveen verklaart is correct. Daar kan ik mij helemaal in terugvinden.

  Wij zijn op geen enkele ingewijd in het het ophalen en doden van burgers.

  Dat is in elk geval een waarheid als een koe.

  Wij waren te dien dagen geconsigneerd in de Memre Boekoe Kazerne aan de Gemenelandsweg.

  Dat wil zeggen dat wij gehouden waren om ons in die kazerne op te houden.

  De lugubere mededeling werd ons op 09 december 1982 gedaan.

  Met mij hebben vele collegae meer belangstelling voor waarheidsvinding dan een strafproces.

  Mensen zullen liegen om hun vage lijf te redden waarbij die ene waarheid letterlijk op het kerkhof zal komen te liggen.

  Aan de andere kant zegt mijn gezond verstand mij dat er gewis een aanleiding ten grondslag ligt aan het gebeurde.

  Wij geloven niet dat er niet niets aan de hand was.

  Wij zijn goed opgeleide, maar bovenal vredelievende mensen.

  Deze kwestie dient oorzakelijk te worden onderzocht.

  En natuurlijk ook het hoe en waarom van die vuile oorlog waar niet toevallig vele nabestaanden van die 08 decembertragedie de hand in hadden.

  Alle emoties ten spijt,”oprechte recht en vooral waarheid zullen ons waarlijk vrij maken.”


  Maak melding
 4. Halloo niemand was daar niemand heeft ze vermoord ze zijn allemaal door de bliksen getroffen of door zonnesteek de eerste man van het leger weet niets de twee man ook niet een geest heeft ze vermoord wat een flauwekul allemaal niemand weet hoe onze broeders vrijheidsstrijders op zeer barbaarse manier aan hun einde zijn gekomen de hoofddader word jaren na dato beloond met het presidentschap suriname bedankt.


  Maak melding
 5. Tja en zo gaan de fabeltjes, selectieve geheugenstoornissen en he said she said getuigenissen in dit proces maar door en door en door (zucht)…

  De hoofdverdachte is intussen de regeerstoel aan het afstoffen en versieren en een reli-show aan het voorbereiden met een quasi bisschop


  Maak melding
 6. Meneer kandhai,,

  Waarom roep je bouterse zelf niet op om verhoort te worden,dan is er meer duidelijkheid in die hele affaire.

  Ook minder tijd verlies en veel minder kosten voor de staat sme.

  En dan kunnen de jeugd ook nog wat leren van het gehele proces de december moorden 1982..

  De jeugd begrijpt er niks van wat er gaande is in Boxel,weet niets af van deze moorden..


  Maak melding
 7. Citaat: “aldus Boereveen. Hij keurt de moorden af.”

  En wat heeft hij vervolgens gedaan om deze wandaden aan de kaak te stellen en de schuldigen te straffen?
  Grove nalatigheid maakt iemand medeplichtig!

  Alle leden van Bewind zijn simpel weg al zwaar schuldig omdat zij hebben nagelaten de schuldige te bestraffen en – erger nog – met onzin verklaringen over “op de vlucht” kwamen. Een onuitwisbare schande op SME en op de leden van Bewind i.h. bijzonder.

  @Pinto
  Wordt je zelf nooit doodziek van je onzin? Volgens jouw was er niemand die ze heeft opgehaald en niemand die ze heeft doodgeschoten??


  Maak melding
 8. De meeste van deze ex-militairen hebben of een beveiling,s bedrijf,of goud concessie…ra…ra…hoe komen zij eraan,weet ..u.hoeveel ex militairen,die moord en verderf hebben gezaaid hier in nederland wonen,hun eigen broeders vermoord hebben.Laat boereveen geen rotzooi uitkammen,hij weet dat de baas gewonnen heeft,dus…zal alles ontkennen.


  Maak melding
 9. pinto yu na wan kaw wan bigie kaw.
  vredelievende mensen vermoorden geen ogewapen de burgers , vredelieven mensen doden geen kinderen en zwangere vrouwen pinto waar is jou verstand mi boi heb jij die nog? nu draai je die cd van brunswijk niet meer waneer ga je weer die graven van jou gevallen vrienden weer schoonmaken jo laffaard. goed opgeleid go to hel met jou goed opgeleid je ben zo dom als het maar zijn kan er was hele draaiboek over wie wie moest ophalen deze massaslachting is zorgvuldig inelkaar gezet door bouterse en zijn bloedraad en ook uitgevoerd door deze mensen deze zelfde moordenaar wordt door koeien als pinto en de rest de hemel in. geprezen. horp heeft voor zijn dood veteld hoe gemeen en wreed de man is die zogenaamd zijn vegiffenis gaat vragen .


  Maak melding
 10. Mensen u bent niet in de positie om de schuldvraag te beoordelen, u was toentertijd niet in het land. Wij wel, maar niet op de lokatie. Op zich is er niets mis als mensen zich niet met deze vieze zaak willen inlaten omdat zij simpelweg er geen jota van weten.

  Voor mij is 08 december 1982 nog altijd een mysterie. Het voltrok zich als een dief in de nacht en niemand kon er blijkbaar wat aan doen.

  Ik heb niemand zich horen afvragen hoe het zover heeft kunnen komen. Mensen zijn toch geen buitenaardse wezens?


  Maak melding
 11. Wees allemaal gerust Dhr.D.D.Bouterse, zal zeer spoedig een verklaring afgeven na zijn installatie tot president van de Republiek Suriname.


  Maak melding
 12. Wanneer worden die gasten van nederland op geroepen die in ’80 bouta hadden gesteund en die bruinswijkt hadden gesteund met wapens en geld,dus ook romeo hoost,somo en anderen,wie weet wat voor misdaad bruinswijk als eerste pleegde in moengo,wanneer wodr dat onderzocht


  Maak melding
 13. Gelukkig hebben wij nog beeldmateriaal over de gehele periode.

  Loud and clear uit de Moordenaar bedreigingen, dus even opletten! Niets is als een dief in de nacht verschenen. En niets is een mysterie, zo’n slachting vereist een draaiboek mi ta!

  Berm verhalen, doen niet ter zake.
  De president van de krijgsraad zal met een eindoordeel komen. Per slot missen wij in dit geval 15 personen. Niemand, maar dan ook niemand heeft de bevoegdheid om te beslissen wie er gekarteld moet worden en wie niet.

  Al is de leugen nog zo snel ……..!


  Maak melding
 14. Er is wel degelijk iemand die alles weet wat zich op 8 december 1982 in Suriname heeft afgespeeld. En die is heerser over het universum. Dus het is helemaal niet erg als men het ons niet wilt vertellen. Het universum zorgt ervoor dat wij het te weten komen. En datzelfde universum zal ook met deze mensen afrekenen. Ook daar hoeven wij ons niet druk om te maken.


  Maak melding
 15. DU #9,
  Ik zal mij maar niet verlagen tot jou niveau en je in die waarde laten. Als anderen dit doen worden zij simpelweg geblokt. Ik wil nog even blijven om loosers als DU.Neus, Rambo, Jan, consuis, de naakte waarheid in te peperen.


  Maak melding
 16. De mening van een verdachte doet er in deze weinig aan toe.

  Maar de finale uitspraak van de krijgsraad zal minimaal één persoon de vrijheid beroven!

  Het is zoiets als tide, tamara a krijgsraad e go doro!


  Maak melding
 17. Suriname telt bijkans een halfmiljoen inwoners.

  We leefden toentertijd in een sfeer van allerlei geruchten en intriges, die gegeven de tijdspanne tot uiteenlopende gevolgtrek-kingen konden leiden.

  Het moskee verhaal nabij Lelydorp wordt evenals die geruchtmakende Rambocuscoup van 11- en 12 maart 1982, bekend verondersteld.

  Wat ik mij in gemoede afvraag is waarom uitgerekend die zestien landgenoten werden opgehaald, waarvan opmerkelijk genoeg 1 werd vrijgelaten.

  Wie heeft/hebben wie verlinkt en alzo de militairen wellicht op het verkeerde been gezet?

  Het riek naar een serieuse dreiging in het land waarbij het ging om de vijand of de eigen troepen!

  Het lopende strafproces is m.i. niet bij machte om de ware feiten naar boven te halen.

  Militairen hebben er ook baat bij om te weten wat hier aan de hand was althans is.


  Maak melding
 18. Het lijkt me sterk dat deze gast totaal niets geweten heeft van wat er op 7 en 8 december 1982 gebeurd is. Dat ie niet in het fort was, ok dan, daar kan ik voor inkomen,
  maar daarvoor zal er toch wat zijn uitgelekt kan niet anders, in het kleine Suriname!!!!!
  Maar goed we zullen zien hoe het een en ander loopt of niet, want zo te horen moeten er nog zat gehoord worden, en ja de meesten
  weten het……. niet meer of zo. De soap die al drie jaar bezig is!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 19. Nee pinto lager dan jou kan niemand zakken mi boi jij wil dat ik geblokt word omdat ik tegen die massamoordenaar bent jou reaktie op nummer 3 laat duidelijk zien dat jij alle universele menselijke waarden mist en ik ga nog verder dat geld in mijn optiek ook voor iedereen die het hier opneemt voor iemand die de meest verschrikkelijk dingens heeft uitgehaald in mijn land en om zo iemand als jou president te kiezen dan is jou niveau kumakoisi niveau.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES