Surinaams parlement kiest nieuwe datum overdracht

33

PARAMARIBO, 23 jul – Het parlement heeft een nieuwe datum bepaald voor de wisseling van de wacht op presidentieel niveau. Desi Bouterse wordt ingezworen op twaalf in plaats van drie augustus. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons spreekt van een kamerbreed besluit. Er waren meer redenen.

“De gekozen president heeft traditioneel geen inbreng in de organisatie. Maar hij wilde buitenlandse staatshoofden uitnodigen. De termijn tot aan de beëdiging zou dan te kort zijn”, zegt Geerlings. Ook speelde het protest van de Nationale Partij Suriname, NPS. Die vond dat president Ronald Venetiaan zijn termijn moest uitzitten. Die verloopt niet op drie maar op twaalf augustus.

Er was geen specifieke reden voor de oude datum. “Het is een parlementaire aangelegenheid. Het bleek me niet dat er een heel andere situatie was”, aldus Simons. Het parlement werkt nu aan wetgeving om de overdracht beter te regelen. Onder meer is een kantoorruimte nodig voor de gekozen president. “Hij moet bereikbaar zijn.” Voor Bouterse worden wat noodmaatregelen getroffen.


33 REACTIES

 1. Lariekoek revo-stijl, altijd een punt aanzuigen en nooit toegeven dat men nog steeds niets geleerd heeft!

  “Voor Bouterse worden wat noodmaatregelen getroffen.”

  Wat dacht u van (op kosten van de belastingbetaler) een geheim bankrekening!
  Net als Keizer Bokassa II (Wijlenbosch).

  Binnenkort in de “poppenkast” de kroning van Keizer Bokassa III en zijn Ingrind II.

  Suriname is thans in Kali Yuga (The age of darkness, ook bekend als het Duistere Tijdperk) beland.


  Maak melding

 2. Nee Jenny. Leer maar. Het is niet alles wat Bouterse wiilt gaat Jenny klakkeloos uitvoeren.
  De Democratie moet gerespecteerd worden. Punt.
  Jenny kan nu ineens een heleboel redenen verzinnen waarom de datum toch ineens op 12 juli gesteld moet worden. Nummer één reden vergeet ze terloops te melden. USA heeft Bouta en zijn hielelikkers gewaarschuwd om de Democratie te respecteren.


  Maak melding

 3. Dit stelletje oudjes brengt alleen schande over de NDP.
  Wij willen dat de jongeren uit de partij nu een kans krijgen.
  Als de oude boom teveel schaduw geeft op de jonge boompjes eronder. Dan moet die oude boom gekapt worden zodat de jonge bomen kunnen uitgroeien.
  Bouterse moet de macht gaan verdelen. Jonge slimme koppen zoals Bouva verdienen meer verantwoordelijkheden. Alle macht kan niet bij die oude egoïstische man blijven.


  Maak melding

 4. Het parlement werkt nu aan wetgeving om de overdracht beter te regelen. Onder meer is een kantoorruimte nodig voor de gekozen president. “Hij moet bereikbaar zijn.” Voor Bouterse worden wat noodmaatregelen getroffen. Aldus Simons.

  Straks krijgt Bouterse dus zijn eigen Torentje in het parlement we zullen hem kritisch blijven volgen.


  Maak melding

 5. Socrates 1 | 23-7-2010 03:22:00
  Als het volk Bouterse wil hebben als hun leider, kunnen zij dat krijgen. Ze moeten wel degelijk rekening houden met de situatie waarbij Bouterse faalt en zijn macht wil consolideren. Het zal dan zeer moeilijk zijn om hem af te zetten. De ervaring leert dat dictators ook via democratische weg aan de macht komen en op zelfde wijze hun macht vergroten……………..!


  Maak melding

 6. Van harte gefeliciteerd,alvast op 12 augustus.Surinamers in nederland,maak je borst alvast nat,de pakketten dienst zal hele goeie zaken gaan doen de komende jaren.Heb zelf in suriname ongeveer 9 maanden verbleven 75% procent lijdt gewoon armoede,en de rest is stinkend rijk.Al degene die zo blij zijn met hun nieuwe president,en zulke geweldige-reactie,s schrijven,inpakken….inchecken…naar suriname ga meehelpen rijst planten…su helpen opbouwen samen met die indiaantje.Ik snap het echt niet van mijn mede surinaamse broeders,neem maar voorbeelden aan die landen in afrika..zuid amerika,zonder hulp van blanken zijn ze gedoemd.Er is geen enkel land ter wereld waar een staatshoofd met zo,n verleden vooruit is gegaan,pak maar uw encyclopedie.Het was ook de jeugd in 1974 die zo mee hielp met gillen over de onafhankelijkheid,waar zijn ze nu……gevlucht..waar naartoe…bij die…zelfde blanken.Had ooit gedacht over 6jaartjes na mijn pensioen naar s.u. te gaan,dit alles mijn dromen en wensen zijn teniet gedaan….dat het mis zal gaan …leest u. maar over meneer GODO..die nog geen minister is,van de partij brunsie.Als er een GOD bestaat ….help A.U.B. de minderbedeelden in s.u.


  Maak melding

 7. Tot nu toe zie ik geen werk van een onzichtbare hand maar van Bouta’s hand.
  Inderdaad, wat is die man toch slim. Iedereen trapt er met open ogen in.

  Het begint al goed. Men houdt zich niet aan de wet. Overlegt niet met de huidige President. Er wordt nu al gerotzooid met ministeries.
  Heeft Bouta niet gezegd dat ze al 2 jaar bezig zijn met voorbereidingen?

  Ik ben zeer benieuwd.

  GOD zij met ons mooi Suriname!!!


  Maak melding

 8. Wat maakt het nou uit, what is in a date. 9 dagen eerder of later?

  Het volk heeft overduidelijk gesproken, gweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee graaaaaty!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 9. bouterse wilde aan de macht komen,
  om zijn straf te ontlopen.
  nu lacht hij de domme kiezers uit.
  ik ben zeer benieuwd,wie er op staads,
  bezoek komt.

  bruno


  Maak melding

 10. Bruno,
  Wie zijn er in de achter ons liggende periode hier op Staatsbezoek geweest?

  Hooguit Cohen, die ons Staatshoofd bedacht met een straatsteen.

  Ook dat bezoek heeft niet kunnen verhelen dat we nu praten over de president Bouterse.


  Maak melding

 11. Het volk heeft gesproken..meneer 8,dat klopt het volk had ook gesproken,25november 1975,waar zijn ze NU…..Welke vooruitgang kunt u opnoemen.Asfalteren….dat doen de chinezen…met een bepaalde doel….goud? dat doen derden…hout…laat me niet lachen man..wij surinamers moeten de realiteit niet schuwen…..ik heb me hele jeugd rijst en paddie gezaaid en geplant….ben tot het laaste moment gebleven in s.u. met het idee het komt wel goed….je moet niet met vakantie 4weken naar s.u. maar blijf daar een jaar dan zul je anders fluiten….als men het zo goed weet en je bent het eens met die indiaantje….althans de meesten die er zo over denken stap op het vliegtuig en gaan jullie suriname helpen opbouwen.P.S Ik heb het idee dat er een grote uittocht zal zijn van intelectuelen.Het zal niet meer zijn god zij met suriname…maar…..god help suriname.


  Maak melding

 12. Interessante reacties bij 2 en 3. Aan mevrouw Simons het volgende. Een fout maakt iedereen wel een keer maar dit zijn teveel achter elkaar. Dit gaat echt een dictatoriaal karakter krijgen. Niemand gelooft meer dat dit toevallige fouten zijn.


  Maak melding

 13. Feestje!

  Kom je ook op mijn feestje? Op 3 augustus kan ik je ontvangen, ben je vrij? Neen, wacht! Het wordt nu 12 augustus want ik moet rekening houden met de stand van de Maan. Ik ben bekeerd weet je en dan moet ik met heel veel dingen rekening houden waaronder de Wet.

  Secretaresse, stuur deze confocatie direct en aangetekend naar Cuba, Caracas, N-Korea en Iran. O jee! Ben Mugabe en Gadaffi vergeten.

  Er gaat veel veranderen in Suriname. Hoeveel goeds erbij zit weet ik niet. Maar het kwaad laat zich ook niet aankondigen.

  Alhoewel de angst van Socrates (5) niet ongegrond is. Wel weet ik dat met alleen een minister van MC op Defensie de militairen hun eigen denken op na houden. Ze gaan niet zomaar meer in opdracht van de Minister of de President mooie burgers doodschieten.
  Dat kan Desi uit zijn hoofd zetten. Laat hem maar feestjes organiseren want vechters heeft hij niet meer.


  Maak melding

 14. @ pinto
  wie zijn er geweest in de tijd van revo weet jij dat nog of heb je het ver weggestopt in jou waterhoofd.weet jij nog wie maurice bishop is weet jij nog wie hals over kop moest vertrekken uit suriname toen de amerikanen hun tanden lieten zien. deze zelfde amerikanen hebben bouterse heel duidelijk gemaakt wat ze van hem verwachten hij moet zich eraan houden en verplicht ook bouterse heeft smalle koort om op te dansen iedere stap word nauw letten in de gaten gehouden en dat maakt het spannend .


  Maak melding

 15. ’t klinkt raar, maar in het kader van de voorbereidingen:

  Misschien is er nog plaats in Fort Zeelandia.

  Meteen goed om alle verdrongen herinneringen aan te wakkeren, lessen te leren uit het verleden, conclusies te trekken en warempel nog net op tijd af te zien van het presidentschap. En dan op 12 aug. klinkt het op het Onafhankelijkheidsplein:

  “Volk van Suriname, ik kan je dit niet nogmaals aan doen, ik heb mijn leven gebeterd, ik heb spijt, heel veel spijt. Kies iemand anders, want ik ga per deze datum in therapie.”

  Dan zullen er zeker 5 therapeuten uit NL en USA naar Santo afreizen om forensische psychiatrie uit te gaan uitvoeren. Zo kan DDB toch grote dingen voor ons land doen. De jeugd hoeft die lessen van toen niet meer te leren, omdat er dan tijdig zou zijn ingegrepen. Weer zo’n wens tegen beter weten in.


  Maak melding

 16. Ik moest lachen toen ik de enekdote las over een onderwijzer en een leerling.
  ,,Onderwijzer vraagt aan de leerling ; Jongen als ik jou zegt een Indiaan zat op een stoel welke tijd is dat ? De leerling zegt spontaan meneer verleden tijd . Heel goed jongen. Maar als ik zeg een Indiaan zit op een stoel welke tijd is dat? De leerling antwoordt ,,Mijnheer VERLOREN TIJD.,,

  Mr.KHAN


  Maak melding

 17. Vniksaan is nooit democraat geweest…want waar recht en wet tekort schiet behoort men naar meerderheid te handelen……dus als ik DNA VZ zou zijn had ik Ronald gewoon met meerderheid naar huis gestuurd…9 dagen loon zo hij krijgen van de belasting betalers…..met bedank briefje en bloemetje plus media en een mooie foto…van VNIKSAAN op alle voorpagina’s van de dagbladen.

  DAG OPA RONALD……..(met in gedachte zijn eigen woorden…i no mus hebzuchtig so)


  Maak melding

 18. Al de mensen die zo negatief praten over de nieuw gekozen regering , zijn mensen die niets gemeen hebben met suriname .
  het zijn mensen die gewoon paniek willen zaaien onder de surinaamse bevolking , maar het gaat niet lukken .
  de kiezer heeft gesproken , geen nederland ,geen paria ,geen kankergezwel ,geen boseoog ,geen verhagen , niemand en ook niemand kan dit proces tegen houden , de boot is al vertrokken met de welwillende , geen plaats voor de negatiefen .
  suriname voorwaarts ………..


  Maak melding

 19. das ,du ,whome ,khan , en de resterende parias , waar willen jullie naar toe , terug naar het kolonialisme ?
  geen denken eraan , suriname is geen depot van nederland en ook van niemand het is van surinamers , dus blijven jullie maar onder de nederlandse vleugels en erf alles van ze , laten jullie surinamers met rust ze hebben jullie niet nodig .


  Maak melding

 20. Ik moest ook lachen om deze:

  Lieve God,

  U heeft de afgelopen tijd mijn favoriete zanger Michael Jackson,mijn favoriete acteur Patrick Swayze,mijn favoriete actrice Fara Fawcett en mijn favoriete entertainer Harold Braam tot U genomen.
  Ik wil U alleen nog even laten weten dat mijn favoriete politici Bouterse en Brunswijk zijn.
  Amen


  Maak melding

 21. NDP forever.

  “Dit stelletje oudjes brengt alleen schande over de NDP. Wij willen dat de jongeren uit de partij nu een kans krijgen.
  Als de oude boom teveel schaduw geeft op de jonge boompjes eronder. Dan moet die oude boom gekapt worden zodat de jonge bomen kunnen uitgroeien”.

  En wat doen jullie er zelf aan?
  Als makke lammetjes naar de slachtbank!
  De steun, zowel extern als intern, zou overweldigend zijn, als het anders was!

  Denk daar maar eens over na!!!!


  Maak melding

 22. Als de huidige President Zijn Excellentie de heer Ronald Venetiaan en VP Zijn Excellentie de heer Ramdien Sardjoe tot en met 12 augustus 2010 in functie zijn, dan is toch de eerste dag waarop de nieuwe president van SME beedigd moet worden VRIJDAG 13 AUGUSTUS 2010.

  Door “Het OOG van GOD” geplande dag is de VERDOEMDE dag Vrijdag de 13e.

  Wat is toch het leven heerlijk.

  Heren Venetiaan en Sardjoe, ga toch met pensioen en geniet van de jaren die nog resteren vlak voor jullie heengaan naar andere werelden.


  Maak melding

 23. Mi Matty (20&21),

  Je houdt van je geboorteland lees ik. Ik ook!
  Je houdt niet van mij lees ik, ik wel van jou! Inieder geval, als je Surinamer bent.

  Ik ben uit mijn land gejaagd! Ik moest op de vlucht voor mijn leven. En ik ben blij dat ik nog leef. En zolang ik leef zal ik me met Suriname bemoeien en niemand, ook jij gewone kuddedier, kan mij niet tegen houden.
  Dat jij ordinaire moordenaars, drugsdealers, boeven en verkrachters tot je helden wil maken laat ik aan jou geweten over. Goed?

  Vertel maar later aan je kleinkinderen aan welke kant je stond. Ze zullen van je houden, net zoals ik van je houdt.


  Maak melding

 24. Esmerald,

  Die is goed zeg! Ik ben toch niet je lievelings schrijver? Niet doen hoor!

  En wat betreft de oudjes van de NDP? NDP forever bedoelt het niet slecht. Hij/zij kan er gewoon niets aan doen. Alles in de partij wordt door een persoon besloten en bepaald.
  Geen tegenspraak! Ben je gek? Wie spreekt bevel nou tegen?
  Die arme NDP foever wil wel, maar kan er geen fluit aan doen. En zo zijn er nog meer.

  Verder naar onder lees ik dat Vene en Sardjoe achter de Gerania moeten gaan zitten. Vindt ik een goed idee! Moet voor alle 64plussers gelden.

  Tai hori!


  Maak melding

 25. @ matty,
  ik word zo moe van al die stomme retoriek van jullie echtwaar stelletje kakkerlakken.
  Ik heb reden genoeg om negatief te zijn over wat er nu gaande is in mijn land ik sluit mij ogen niet voor misdaden die bouterse heeft begaan in suriname dat is het verschil tussen mij en de rest van kudde die bouterse blindelings volgen.Matty jullie zijn naief als het maar zijn kan jullie hoop is op niets gebaseerd.Ik sta iedere dag versteld van hoe makkelijk een deel van de surinamers te manipuleren zijn, ze geloven er heilig in dat bouterse suriname gaat ontwikkelen maar niemand kan mij vertellen waar dat op gebaseerd is zelfs de zogenaamde geleerden hier op dit forum zwijgen daar over. de boot is vertrokken zonder richting niemand weet waarheen het zal ronddobberen op zee dan hoop ik dat er een vlink aantal haaien omheen zwemmen dan zij we vergoed af van jullie.matty één mooi voorbeeld is hoe een zogenaamde revolutionair nu een schijndemocraat is.matty ik weet dat jullie mij bloed wel kunnen zuipen alleen maar om het feit dat ik terecht zeer kritisch ben over dictator bouterse.Ik vraag mij af waar eindigt de werkelijkheid en begint de fantasie? in de wereld van de bouterse aanhangers,Ik probeer duidelijk te maken tot welke staat van ontbinding een sameleving kan vervallen als zij hun menselijke waardigheid kwijt zijn.


  Maak melding

 26. Arjun,
  Dat kan wel wezen, de overgave-/overname is op 12 augustus 2010.

  Het werk start op 12 augustus 2010. Wat is jou insteek?

  Wie een hamer heeft ziet in alles een spijker?


  Maak melding

 27. Arjun,
  Dat kan wel wezen, de overgave-/overname is op 12 augustus 2010.

  Het werk start op 12 augustus 2010. Wat is jou insteek?

  Wie een hamer heeft ziet in alles een spijker?

  Het is gewoon onvoorstelbaar wat wij elkaar toedichten.


  Maak melding

 28. natuurlijk want venetiaan en santokhi moeten nog een paar zaken inorde maken.

  MANSARAM HAALT BEZEM DOOR AFDELINGEN JUSTITIE EN POLITIE

  PARAMARIBO – Sharmila Kalidien – Mansaram, de pas benoemde onderdirecteur op het ministerie van Justitie & Politie (JusPol) haalt de bezem door de afdelingen van het departement. Dit doet zij rigoureus en zonder aanzien des persoon.

  Naar verluidt is Mansaram erg geschrokken van zaken die zij op het ministerie is komen aantreffen en die volgens haar volkomen mis zijn.

  hij(de n d p/mega combinatie)haalde 23 zetels bij de verkiezingen. Dat is gigantisch veel. Dat is wat vijf partijen bij elkaar verenigd in het Nieuw Front niet gelukt is.”

  U heeft wel gesuggereerd dat Venetiaan Bouterse nodig had.
  „Ja, ik denk dat Venetiaan een vijandsbeeld nodig had om zijn eigen macht veilig te stellen. Om zichzelf meer kleur te geven. Want terwijl scholieren niets over die geschiedenis van de jaren tachtig leerden, is er wel politiek mee bedreven. In verkiezingstijd werd de geschiedenis van de jaren tachtig levendig opgerakeld. Waarom? Om angst bij de mensen aan te wakkeren.

  Er moest een Colombiaanse lening worden afgesloten, maar ik vertrouwde het zaakje niet. Het riekte naar drugsgeld. Ik weigerde te tekenen.” Sedney vluchtte vervolgens naar Nederland.aldus jules sedney.

  dit gedeelte van sedney verhaal komt niet duidelijk naar voren.de ham vraag is,hoe is de heer sedney uit suriname gevlucht en door wie is dit alles in elkaar gezet.laat de heer sedney de waarheid vertellen.maar klaarblijkelijk weigert deze goeie man hierop in te gaan om anderen(bekenden in de surinaamse samenleving)niet voor schut te plaatsen.men wist van zijn voorgenomen vertrek,maar men heeft hem toch laten vertrekken.de rest is uit z`n duim gezogen.

  heeft men daarna enige contract met Colombia gesloten.er gebeuren veelal van de rare dingen in dit land,maar de elite blijft maar liegen.


  Maak melding

 29. Hoewel mw Simons gelet op (de weliswaar ongelukkige formulering van) art. 91 Gw juridisch bekeken geen fout heeft gemaakt, zou het netjes zijn geweest als met het Kabinet van de Pres was afgestemd dan wel was uitgegaan van 12-08-2010. Hoewel ze niet hoefde heeft ze Vene toch voor enkele dagen een plezier gedaan 🙂

  Grondwetswijziging a.u.b.!


  Maak melding

 30. @ brantimaka
  kan je ons vertellen waar die hele wapenarsenaal is gebleven na dat bouterse weg was gestemd een aantal is gevonden bij de fark met telefoon nummer van dino en christoffer van de ambassade in brazilie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.