Gekozen president Suriname neemt afstand van NDP

23

PARAMARIBO, 21 jul – Desi Bouterse stapt op als voorzitter van de Nationale Democratische Partij, NDP. Dit zegt Ramon Abrahams, campagneleider van de Mega Combinatie. Directe aanleiding is Bouterse’s verkiezing tot president. Voor de NDP zijn de beide functies onverenigbaar. Universiteitsdocent Hans Breeveld vindt deze aanpak correct.

De aanpak verschilt duidelijk van bijvoorbeeld die bij de NPS van president Ronald Venetiaan. Venetiaan heeft steeds geweigerd af te treden als partijvoorzitter. De NDP heeft daar steeds kritiek op geleverd. Er moet een scheiding zijn. “Als je die scheiding hebt, kan je vanuit de partij ook controlerend optreden richting president. Anders moet de partijvoorzitter zichzelf controleren”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Voor de NDP is het een politieke keus. “De president moet vader des vaderlands zijn. Bouterse is ook president van de NPS’ers”, zegt Abrahams. Bouterse zal dan ook meteen na zijn beëdiging bedanken als partijbaas. Breeveld ziet ook de NDP zelf profiteren. “Vaak heb je dat als er een combinatie is van beide functies één van de functies verwaarloosd wordt.” Waarschijnlijk neemt ondervoorzitter Clary Linger het roer over.


23 REACTIES

 1. wat is het verschil ?
  ik wil de lezers van dit forum adviseren om naar dit is dag te luisteren hoe een zogenaamde geestelijk leider een moordenaar opdraagt aan het volk als iemand die door god in gezonden om suriname naar grotere hoogte te (leiden) eingelijk moet het lijden zijn ik val van één verbasing naar de andere hoe mij volk zo ver is kunnen zakken ik heb al eerdere aangegeven dat een dictator zwaren schade kan toe brengen aan het moraal van het volk nu zien wij de gevolgen daarvan een volk die danst met zijn onderdrukker.hij gaat nu zogenaamd om vergeving vragen wat een schandelijke vertoning ai sranangmang wat is er met jullie aan de hand zijn jullie in de greep van de duivel stelletje judas.ik schaam mij dodelijk voor mij eigen volk serieus.


  Maak melding

 2. Wat een borstklopperij en tijdverspilling. Je bent afgetreden, mooi zo.
  Nu opgesjodemieterd aan het werk. Dat moet ook nog gebeuren weet je nog.


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Er moet inderdaad een scheiding zijn. Omdat als je die scheiding hebt, je vanuit welke partij dan ook, ook vanuit de partij waar de President vandaan komt (N.D.P.), controlerend kan optreden richting President. Noso na pusipusi luku merki.

  Want anders moet de partijvoorzitter als President ‘tegelijk’ inderdaad zichzelf controleren.

  Voor de N.D.P. Suriname is het een politieke keus.

  President Desire Delano Bouterse moet ‘Vader des Vaderlands’ zijn. En mag er beslist GEEN sprake zijn van ‘schijn’ Democratie. Zoals wij dat in de afgelopen vijftig (50) jaren zagen en zelfs nu nog zien bij de oude politiek o.l.v. de N.P.S. en de V.H.P.

  Vandaar dat de ‘Wet op Politieke Partijen’ nu aan verandering toe is. Ongetwijfeld.

  Want President Desire Delano Bouterse ‘elected’ (gekozen) wordt ook officieel President van de N.P.S.’ers”, zegt Abrahams. Hij zal dan ook meteen na zijn officiële beëdiging tot President van de Republiek Suriname op 3 augustus 2010 a.s. bedanken als Voorzitter van de N.D.P. Suriname. Wat velen met tranen in hun ogen zullen missen. Maar het is NIET anders.

  Omdat voor de Nationale Democratische Partij Suriname de beide functies van President en Partij Voorzitter ‘onverenigbaar’ zijn.

  Huidig Partij Voorzitter van de N.D.P. Suriname dhr. Desire Delano Bouterse; in het kader van het Bewustwordingsproces alvast . . .

  bedankt, bedankt, bedankt nanga blesi fu Anana.

  http://www.youtube.com/watch?v=Eho6m_H1q2c


  Maak melding

 4. K’Kronto-watra!

  President Bouterse is ook president van de NDP natuurlijk. Je kan niet aan de vrucht komen zonder het water te vermorsen of op te drinken.
  Dus geen opdrachten meer bevolen vanaf de Berm? Geen massameeting meer met ete-drinke?
  Wat zal het saai zijn mensen. Allemaal weg?
  Wie gaat nu onze motor opwinden? Wie gaat ons behoorlijk opgefokt naar bed sturen? Wie o Wie? Clary? Ojeee, dan zijn we gauw klaar!

  Linger ken ik als een goede voetballer en vrouwenversierder. Linka was alles, behalve volksmenner en aanjager. Linka was zanger! Linka bezat veel eigendommen en vrouwen. Maar Linka was te saai! Oh ja, is Clary een vrouw?

  De gewone man die op hem gestemd heeft zal hem niet meer life zien. Desi zal voor vele van zijn volgelingen alleen nog maar op TV beelden te zien zijn. De band breekt en verzwakt. Met allerlei nare gevolgen.

  Het is net als bij trainer Louis van Gaal. van Gaal moet zijn jongens voelen, horen ademen, zien plassen of poepen, zien zweten, huilen en misschien zelfs horen klaarkomen, dan kan hij ze sturen. Daarom zal van Gaal het nooit goed doen als Bondscoach, waar danook. Het contact is te summier.


  Maak melding

 5. Putin is ook zogenaamd geen president van Rusland meer he. Hy is hoofd van een ander instituut. Praat u tot de Russen of met mensen met internatiole kennis dan zult u vernemen wie werkelijk de leding heeft in Rusland. Het antwoord is Putin.


  Maak melding

 6. Het is weer zover. Du (reactie 1) weet de discussie op dit forum terug te brengen tot een bedenkelijk niveau. Hij zegt dat Surinamers in de greep van de duivel zijn en hij noemt ze Judassen. Dit mag als bekend beschouwd worden, want dit doet hij niet voor de eerste keer, maar nu zegt hij zich ook nog te schamen voor zijn eigen volk.

  Het eerste dat opvalt aan zijn reactie is dat hij zich blijkbaar niet kan verheffen naar het niveau dat hij bij anderen zegt te missen. Dat is merkwaardig. Zouden de forumbezoekers dan toch van een goed niveau zijn of komt Du iets tekort? Het tweede dat opvalt is dat hij geen hoofdletters schrijft waar dit wel zou moeten, de lidwoorden verkeerd gebruikt, slecht of helemaal niet gebruik maakt van punten en andere leestekens, geen alinea’s gebruikt en niet ingaat op de inhoud. Is het niet verstandig om eerst je taal op orde te hebben als je anderen de maat wil nemen?

  Ik heb niet de indruk dat Du beter kan of zelfs maar beseft hoe dit overkomt. Zielig hoor! Er is een instelling in Den Haag, Parnassia, waar ze allerlei pilletjes hebben voor zulke mensen. Hulpverleners proberen daar om zieke mensen de realiteit wat beter onder ogen te laten zien. Wellicht kan hij daarna iets genuanceerder naar de forumbezoekers kijken en heeft hij geleerd om hun vrije meningsuiting te waarderen.


  Maak melding

 7. een massamoordenaar als vader des vaderlans wat een onzin, zelf aan zijn bloed eigen zoon kan hij geen goed voorbeeld geven. houden jullie je zelf maar voor de gek met jullie slaafse en onderdanige manier.


  Maak melding

 8. “Voor de NDP is het een politieke keus. De president moet vader des vaderlands zijn.”

  De kiezers die duidelijk niet op een Moordenaar gestemd hebben LUSTEN HEM NIET!

  Krijgen wij hem nu door onze strot geduwd? Neen! Dank u!


  Maak melding

 9. Weinig middelbare scholieren en studenten aan de universiteit van Suriname zijn op de hoogte van de periode 1980 – 1987. Het verbaasd mij daarom niet dat vooral de jongeren massaal op de NDP hebben gestemd. Venetiaan is directeur van de AMS geweest en later minister van onderwijs. Hij had moeten weten hoe belangrijk educatie is. In Nederland wordt elk jaar stil gestaan bij de gebeurtenissen van de 2e wereld oorlog, waarbij op de scholen voldoende informatie wordt gegeven. In de Nederlandse bibliotheken liggen tientallen boeken over de periode Bouterse.
  In de Surinaamse bibliotheken is er vrijwel niks over deze periode. De NPS en VHP zijn hierin te kort geschoten.
  Na de monsterzege van het Front in 1987, hebben ze nagelaten om feiten boven water te halen. Ergens is er altijd een vrees geweest bij Lachmon Arron en later Venetiaan voor Bouterse, dat hij opnieuw een staatsgreep zou plegen als hij in het nauw zou worden gedreven. Terecht wordt hier gesteld dat het de na bestanden zijn geweest die op een onderzoek van de decembermoorden hebben aangedrongen. Als deze na bestanden geen acties zouden ondernemen was ook dit onaangeroerd gebleven. Een onderzoek naar de wijze waarop W. Hauwker, Ormskirk, Mahadew, Horb, Gooding, militair Lachman en tientallen anderen zijn vermoord is daarom nooit uitgevoerd. Misschien hadden wij tussen de dozen levens middelen die wij naar families in Suriname stuurden, ook boeken moeten sturen over de periode Bouterse.


  Maak melding

 10. Bifa jij bent degene die pilletjes nodig heeft en ook de rest van het land die op die moordenaar gestemd hebben.
  Jullie zijn allemaal kortzichtig dom en vatbaar voor populisme.
  Du ik deel met nog veel surinamers jouw mening.
  Mi gado we weten toch allemaal waarom die man president is geworden hij ontloopt nu alles.
  Ik schaam me diep en die man durft te roepen dat we respect voor de rechtelijke macht moeten hebben.
  Wat zijn jullie ddb aanhangers toch een dom zooitje bijelkaar.


  Maak melding

 11. @ nummer 6 bifa.
  ik probeer met mij de bescheiden middelen die de almachtige mij heeft gegeven mijn standpunt en mijn mening te uiten als jij daar last van hebt dan raad ik jou aan om niet te lezen.
  jij hebt het over niveau ik doe mijn zelf niet beter voor dan dat ik ben ik zet geen geweldige titel voor mij naam om geweldig of hooggeschoold over te komen.
  een laag niveau vindt ik waneer mensen teksen uit de bijbel halen om een massamoordenaar te verdedigen.
  een laag neveau is waneer een zogenaamde geestelijk leider een massamoordenaar beschrijft als iemand die door god is gezonden om de surinamers naar een hogere neveau te tillen.\
  een laag niveau is de manier hoe de aanhangers van massamoordenaar bouterse de discussie hier voeren zonder enige feiten onderbouwing en argumenten.
  als jij vindt dat ik een laag neveau hebt wil ik jou vragen om mij en de lezers te vertellen waar jullie hoop op gebaseerd is dat bouterse suriname gaat ontwikkelen en tot grote hoogte zal lijden vertel mij dat met jou hoog niveau. als jij pinto brantimaka, watcher , ebu akademiya en al die andere dwazen beschouwd als hoge niveau dat zegt dat mij genoeg.iedereen die kritiek heeft op bouterse heeft in de ogen van deze stelletje judas een laag neveau de grootste deel van de mensen om mijn heen vragen zich af hoe het zit met de moraal van het surinaamse volk de reaktie op forum en dagbladen in nederland liegen er niet om.


  Maak melding

 12. op zich juridisch juist, maar Linger moet maar een keertje uit testen of de nieuwe voorie vd ndp iets kan zeggen/doen wat de vorige voorie niet aanstaat ! > misschien geen ‘acht december’ meer maar zeker een bijltjesdag of wegpromoveren naar bijvoorbeeld een ambassade in china of zo.


  Maak melding

 13. Bouta, laat je bigisma’s niet in de steek. Mekie alla sranandmang kisie wan pisie presie voe bow denh sref op. Mekie den les mand nanga den foefoeroe man go krien stratie nanga gotro, pranie bromtjie se passie. Alla den pikien passie passie mikie den deh begaanbaar. jepie den porrtie sma die e libie ing wan afoe bijna brokoe oso vo knap ing op. Stadsvernieuwing. Alle schuine en doorkijkwoningen met hulp van de regering opkanppen. erven die een kleine bos voorstellen laten schoonmaken en vrijgeven voor surinamers die een stukje grond willen om op te wonen en leven. Help de surinamers die terug willen om de remigratie soepel te laten verlopen. Mijnheer Bouterse no mekie un fesie fadon. yepie un sranamang deh dja dja sranangmang

  sranang mang un bundru kon na wang en yepie a mang setie na kondre voe trong wan eksempre in a Caricom kontreng

  Ma Merrie


  Maak melding

 14. Met alle respect voor de nabestaanden van de decembermoorden,maar de heer Bouterse is gekozen DOOR het Parlement tot P{resident van Rep Suriname.Hoe nu verder?Waarom is hij nooit getraftgeweest voor zijn daden.Wiens schuld is het,hoe komt het dat hij zover is gekomen?Heb het geval op?van een zekere afstand gevolg,maar begrijp er niet van??!Ik elk geval de tijd zal leren en hoop van harte dat het gaat met mn land..
  Tang boeng allemaal,adjoosi


  Maak melding

 15. @ nummer 13 Du,

  Beste Du,

  Niemand probeert je recht om tegen Bouterse te zijn te ontkennen. Niemand probeert je ervan te weerhouden om je mening op dit forum te verkondigen. Ik in ieder geval niet.

  Elk land heeft zo zijn dwazen en helden en allerlei mensen die er tegen of voor zijn. Daar vormt Suriname geen uitzondering op. Het lijkt me alleen niet verstandig dat je mensen Judassen, verraders, dwazen, dom, achterlijk en nog meer van die negatieve benamingen noemt. Dat heeft niets met argumenteren van doen. Dat noemt men schelden. Daarmee geef je blijk dat je je niet kunt beheersen. En daarmee is elk argument dat je gebruikt meteen zwak. Je overtuigd niet, behalve bij de kleine groep mensen die het geweldig vinden hoe goed je je kan verlagen door ongegeneerd zo te keer te gaan.

  Ik ken mensen die in de jaren 80 direct getroffen zijn door het bewind van Bouterse, ze hebben moeten vluchten voor hun leven, sommige van hun dierbaren zijn omgekomen, toch zal je uit hun mond geen scheldwoord horen als het gaat om Bouterse. Je zult ze nog geen papiertje in de richting van Bouterse of zijn volgers zien blazen. Ze beheersen zich. En ze laten een ieder in hun waarde. Hoezo denk jij of ieder ander die niet rechtstreeks getroffen is zo tekeer te mogen gaan? Houd je waardigheid en geef je argumenten zonder te schelden of een heel volk voor dom en achterlijk uit te maken.

  Mijn opa zei altijd: vriendelijkheid en beheersing komt van God, schelden, tieren en oncontroleerbare woede, komt van de duivel. Aan welke kant sta jij?


  Maak melding

 16. DU/Whome,
  Het volk van Suriname, dat het in de eerste- en laatste plaats allemaal regardeert is volkomen op de hoogte van deze zwarte bladzijde uit onze recente geschiedenis, in weerwil waarvan zij ondubbelzinnig hebben gekozen voor Desiree, Delano, Bouterse.

  Blijf niet langer emmeren en kom ook jou bijdrage leveren of houd anders je molen dicht.

  Wat jullie willen is niet wat God de Almachtige op 25 mei- en 19 juli 2010 heeft beschikt.

  You fight agains the wall, stop je energie in de opbouw van Suriname.

  Het Surinaamse volk is moe en wil nu nu nu vooruitgang hebben.


  Maak melding

 17. Tijdelijk!

  Het is pijnlijk voor MCers om te moeten toegeven dat macht tijdelijk is. Eet zoveel jullie kunnen eten, drink zoveel tot jullie dorst gelest is want het duurt maar even.

  Wie denkt dat Desi met MC, AC en Somo lang aan de macht blijft heeft een Mega Conflict met zijn/haar eigen geloof.

  En al die Bouta aanhangers op dit forum die de euforie opeten en Bouta teksten opdrinken zijn over een poosje vergeten waarin ze weer geloofden. MC komt na deze regeerperiode niet meer terug als politieke partij. Het wordt een Stichting voor Opvang van Geloofs-gestoorde Ocerbezoekers (SOGO).

  Weet u hoeveel militairen die toen onder Desi gevochten hebben de clutch zijn kwijt geraakt? Weet u hoeveel van hun losse veters hebben? Weet u wat er niet voor ze gedaan wordt? ZORG! Zorg die Desi op zich moest nemen maar hij liet ze stikken! Zelf ging hij rijkelijk op Domburg aan het water wonen en zijn manschappen aten en eten nog steeds uit de vuilnisbakken aan de Waterkant. Sjit!
  Bouta kan met een goede verrekijker vanuit Domburg zijn voormalige manschappen zien grabbelen uit de vuilnisbakken aan de Waterkant. En noch doet hij niets! Hele Grote Sjit! En u ben een volgeling?


  Maak melding

 18. @ bifa
  de duivel is de persoon die jullie adoreren in suriname de duivel zijn de aanhangers van bouterse laat dat duidelijk zijn.
  het gekke van jou reaktie en velen ndp-ers is dat jullie vallen over mijn manier van reageren maar jullie zeggen niets over de scheldkanonnade van de ndp-ers zeg daar ook wat over dan kom jij betrouwbaar over ga niet de moraalridder hier uithangen dat staat jou niet bifa en nogmaals ik vindt de argumantatie van de de ndp-ers dom en achterlijk en dat zeg ik ook , ik vindt dat mij landgenoten die voor bouterse hebben gekozen dom zijn als jij daar een probleem mee hebt wil ik jou adviseren om mijn posting niet meer te lezen. verbeter de wereld maar begin bij jou zelf bifa.@ pinto kan jij mij in normaal nederlands uitleggen wat er staat op nummer 19 a.u.b


  Maak melding

 19. @ Du,

  Voor mij is na je laatste reactie wel duidelijk aan welke kant je staat. Mijn reactie op jou was niet meer dan een voorzichtige poging om je aan te geven hoe je anders kunt reageren zonder dat je je duidelijke mening over Bouterse en zijn aanhangers verliest. Ook nu ken je geen vriendelijkheid of beheersing, je scheldt en je tiert. Dat kan nooit van God komen.

  Zelf ben ik elke dag bezig met hoe ik in het leven sta en hoe ik mijn manier van reageren kan verbeteren. Dat noemt men zelfinzicht. Het helpt mij om te overtuigen in een discussie. Dat heeft dus niets met moraalridder zijn van doen, maar met effectief communiceren.

  Als het gaat om de wereld verbeteren: daar ben ik niet mee bezig. Ik was bezig met jou. Ik heb gemerkt dat dit tijdverspilling is, dus ik zal niet meer op je reageren. Tier en scheldt zoveel al je wilt. Word boos en verlies de controle over je emoties, noem elke aanhanger van Bouterse de duivel, dom, achterlijk, Judas, of welke andere negatieve benaming die je maar kunt bedenken. Blijkbaar voel je je er goed bij en is dit forum het podium waar je gemakkelijk hieraan uiting kan geven.
  Ik vrees echter voor de mensen om je heen. Iemand die zo slecht zijn emoties onder controle heeft, kan dit meestal ook niet onder zijn familie en vrienden.

  ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf schrijf je.’ Dat geldt dan meer voor jou dan voor mij. Je maakt je zo druk om Bouterse en zijn aanhangers, maar zelf ben je een tijdbom in familieverband. Merkwaardig. Ik heb geen probleem met mijn emoties. Mijn gezin en familie heeft wat dat betreft geen last van mij.


  Maak melding

 20. hahahaahahaha ai mi boi bifa je laat mij echt lachen.Bouterse doet zich ook voor als een familie man bifa bedoel jij dat ik voer oorlog met mij pc en met mijn woorden verder dan dat ga ik niet over emotie gesproken wil jou aanraden om de reaktie van de bouterse aanhangers te lezen mi boi. Iemand die zijn tegenstanders vermoord en kritische bladen en kranten gebouwen in puin laat schieten door een pantser wagen laat duidelijk zien hoe hij zijn emotie onder controle heeft bifa jou verhaal op nummer 22 moet jij aan de aanhangers van bouterse vertellen niet aan mij .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.