Nederlandse ambassadeur in Suriname: afwachten

51

PARAMARIBO, 20 jul – “We nemen als Nederland een afwachtende houding aan. Of dat betekent een andere, een betere of een mindere relatie, zal de toekomst moeten uitwijzen.” Dit zegt de Nederlandse ambassadeur Art Jacobi naar aanleiding van de verkiezing van Desi Bouterse tot president. Of de ontwikkelingsrelatie nu wordt stopgezet?

“Dat is niet het geval. Wij zullen de regering beoordelen op haar daden. We gaan nu niet speculeren op what if- scenario’s in de toekomst. De relaties tussen Nederland en Suriname zijn heel veelzijdig. Het zijn intensieve relaties tussen beide samenlevingen. Het is wel zo dat de keus van Bouterse tot president van Suriname de contacten tussen regeringen toch compliceert”, zegt Jacobi.

Dat is al eerder aangegeven door de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende. “Het Koninkrijk der Nederlanden respecteert het besluit van het Surinaamse parlement. Het was een duidelijk overwinning voor Bouterse.” Een bezoek van de aanstaande president aan Nederland zit er niet in. “Meneer Bouterse is niet welkom in Nederland. We zullen een functioneel contact onderhouden met president Bouterse.”


51 REACTIES

 1. jacobi doet net alsof hij Jezus is hier op aard Donder op terug naar je weiland met je melkkoeien en val Suriname niet lastig met superieure arrogantie Ga toch op het dak zitten van het paleis van je economie vretende koningin


  Maak melding

 2. Meneer de ambassadeur De wereld draait niet om olland als jij niets meer kan halen in suriname gan dan terug naar olland. wij hebben jullie niet nodig


  Maak melding

 3. Ja, wat zal ik zeggen, we kennen allemaal het verleden van dhr Bouterse, maar ik veroordeel hem niet. Ik hoop alleen, echt dat hoop ik, dat deze man een hart heeft voor Suriname, ik ben zo gek op jullie land,wil in sept weer twee weken komen,en eerlijk gezegd kan ik er niet tegen als iemand een kwaad woord over jullie zegt, zelfs over Bouterse.


  Maak melding

 4. Inderdaad, in het parlement had Bouterse 2/3 deel van de stemmen. Heel duidelijk een bewuste keus van het parlement.
  Bij de keuze van het volk tijdens de verkiezingen van 25 mei kreeg de Combinatie waar Bouterse deel van uitmaakte 40%. Een deel van die 40% was ook voor Bouterse.
  60% heeft absoluut gekozen tegen Bouterse. Dus niet te hard roepen dat dit de keuze van het volk is.


  Maak melding

 5. Dat zeg ik!

  Afwachten, totdat er problemen zijn.
  Maar echt dicht, gaan we nog niet hoor.
  Veel Surinamers die voor Bouterse gekozen hebben onderschatten de relatie tussen SME en NL. Ze hebben geen idee en roepen maar wat. Onze ambassade is er voor ze, ook bij problemen. Sommigen zijn ook Nederlands geborenen in Suriname.

  Dicht? Nooit!


  Maak melding

 6. ja ja waarschijnelijk breekt nu aan Nederlandse zijde de tijd aan om de vieze wonden te likken en echt de Democratische keus van de Surinaamse bevolking te EERBIEDIGEN.


  Maak melding

 7. De reacties van Nederlandse politici zijn erop gericht om Boutese te provoceren.Voor de december moorden is de man hoofdverdachte,maar hij heeft geen vonnis aan zijn broek.De veroordeling voor drugshandel in NL is eerder een schijnproces geweest om de man te veroordelen.Men kan ook spreken van justitiele dwaling van NL.Op grond van een verklaring van een Belgische crimineel die een deal sloot voor strafvermindering wees de crimineel Bouterse aan als drugsdealer.Deze crimineel ging later weer in de fout in Belgie.Tijdens de zware verhoren in Belgie,gaf de crimineel stuiptrekkend toe dat hij voor Bouterse gelogen had.Hij gaf toe dat hij voor Bouterse gelogen had om zijn straf te ontlopen.Bouterse moet gerehabiliteerd worden.Maar dit is een grote gezichtsverlies voor Nederland en de Surinaamse tgenstanders als Romeo Hoost,de publicist Para,de radio dictator Iwan Botse,Ronald Hooplot,enz.enz.


  Maak melding

 8. De keuze van het volk mag de relatie niet verstoren Nederland .Denk eraan …..!!De man is nu door het volk gekozen dusssssss .!Net zoals jullie Rusland niet durvden aant vallen na poetins agressieve reacties in zijn binnenlanden zal je nu wel koest blijven he


  Maak melding

 9. Tof boy,s go for it all the way .Hopenlijk kunnen de artiesten uit Su via jullie de ned.luistergroep bereiken.Go for van de Ende.Ik blijf jullie volgen!


  Maak melding

 10. MC, AC, VA en hun aanhang en sympathisanten gefeliciteerd met jullie overwinning.

  Dat was gisteren. Ik dacht vandaag ga ik mijn aandeel ophalen. Stap op de fiets en rijd naar Oranjeplein op zoek naar de “Goudenboom”. Heel PMB afgefietst, nergens een Goudenboom. Toen dacht ik oke, dan maar op zoek naar een “COCA” boom. Ook nergens te vinden. Ik kon geen kilo’s Goud en/of Megagrammen Coca plukken. Diep teleurgesteld ging ik maar mijn dagelijkse werk op de Domineestraat oppakken. Ik heb daar mijn vaste stukje parkeerplaatsen waarvoor ik zorgdraag en op auto’s oppas. Die vervelende Hindustanen kwamen ook na de overwinning van mij met hun bolides aanrijden en ik moest oppassen. Wat is dit nu? Gaarkeuken van de nieuwe President was ook nog niet open.


  Maak melding

 11. Hetb op de plain zetten van hun geestelijke en diplomaten gedurende de 80’er jaren zit het hooiland nog erg hoog.

  Dat is het vraagstuk.


  Maak melding

 12. wat zijn jullie allemaal naief
  mag nederland geen eigen mening hebben
  mag nederland niet zelf bepalen wie zijn wel welkom vinden en wie niet
  mag nederland niet zelf bepalen aan welke land zij balasting geld geven in de vorm van stuen
  Suriname heeft gekozen en dat respecteert nederland
  maar als zij geen vrienden willen zijn moet ook gerespecteert worden
  Ik respecteert het gekozen president van suriname maar kan ook niet vergeten wat hij allemaal gedaan heeft om daar te zijn waar hij vandaag is net als ik de slavernij niet kan vergeten.
  wat zijn wij allemaal naief


  Maak melding

 13. 23/51 ste deel kiest voor mc.

  7/51 ” ” ” ” ac

  6/51 ” ” ” ” va

  Dus 36/51 ste deel voor de meerderheid van meer dan 2/3 deel kiest voor de lijder .

  De 7/51 + 6/51 samen dus voor 13 zetels zijn de geluk zoekers..

  Ik praat niet over de kwaliteit,maar over de kwantiteit,dus over de kundigheid,kennis,ontwikkeling deskundigheid..

  IK hoop dat deze dames/heren hun collegas in het buitenland een goed gesprek kunnen aangaan en niet op het niveau van visie over ontwikkeling van het en bedoeld wordt vis waarvan men houdt..

  Volk ,,sme ,,het is uw keus en je zult het zelf moeten dragen toch nog veel succes..


  Maak melding

 14. Geef dit land toch niet over… wij zijn nog niet allen dood, al lijkt het bij wijlen somber ons hart blijft heroisch en groot. Geef het niet over… verman u, bezie het beminde bezit, het erfdeel van onze vaderen is dit. Zij en ik… en de felle rebellen wij zwaaien geen witte vlag maar verbeiden hardnekkig, verbeten de trotse bloedeigen dag. Geef het niet over… sta recht! Kerf uit uw wonden de etter en vecht!” e tegenstander een andere en heviger fase ingegaan”, reageert buurman ontspannen glimlachend. “Maar onze wapens zijn Geloof , Hoop en Liefde, Soso Lobi, weet je nog? En Neks no Fout”. “Toch moeten we waakzaam blijven”, waarschuwt neef. “Bita Ati geeft nooit op; wij hebben geluk gehad in onze opvoeding liefde te ondervinden, te geloven en te vergeven, steeds weer een kans te geven en hebben daardoor genade en zegeningen, dus ook kansen, ontvangen.”.-.


  Maak melding

 15. We hadden een grootwoord over geef de jongere generatie een kans.
  Nou mijn hoop is weg de jongeren van suriname zijn indirect verantwoordelijk voor een drugs crimineel en moordenaar als president het ontbreekt de jongeren in suriname aan historisch besef hoe kan je in godsnaam vergeten wat deze man gedaan heeft aan lieve hardwerkende surinaamse burgers.
  Het is schandelijk en ik schaam me diep als dat de toekomst is.
  Hebben de jongeren in suriname geen kaas gegeten van normen en waarden.
  EN DAN DIE COALITIE MET BRUNSWIJK EN PAE.
  mi gado mi jezus sa epsa nanga sranan.
  HET IS SCHANDELIJK EN IK SCHAAM ME DIEP.
  EN ALS JULLIE ZEGGEN WE MOETEN HET VERLEDEN VERGETEN HOU DAN OP DIE HOLLANDERS STEEDS TE CONFRONTEREN MET HUN VERLEDEN WANT DAT IS EEUWEN GELEDEN.


  Maak melding

 16. Mama_Lobi (#4):

  als we uitgaan van jouw (en Santokhi’s)zeer kromme redenering, heeft geen enkele partij/combi draagvlak om Suriname te regeren:

  ca. 55% van de zetels is idd niet naar de combi van Bouta gegaan, MAAR de overige combi’s/partijen hebben nog minder draagvlak: b.v. 73% van de zetels is niet naar de combi van Santokhi gegaan!

  In een democratisch stelsel (ook in NL)geldt: de MEESTE stemmen gelden! Nu MC (45%), AC(14%) en VA(12%) samen over ca. 71% van de zetels beschikken, hebben zij de meeste stemmen en derhalve regeermacht, of wij het nu leuk vinden of niet!


  Maak melding

 17. politiek… een spelletje van mensen die t vaak te hoog in hun bolletje hebben….
  afgunst, afkeer is onvrede is niet voor de gewone man of vrouw… die wil gezellig samen verder leven..
  Eerst zien en kijken wat Bouterse voor t land gaat betekenen …vooruitgang..gelijkheid..veiligheid…succes


  Maak melding

 18. De wereld draait door!!!!!!

  Hoi Das, hoe was je vakantie, leuk gehad? Hoop van wel. Binnenkort zelf naar Australië, eerste keer, dus spannend!

  Je hebt niet echt iets gemist, dit was al voorspeld.
  Het is een kwestie van afstand nemen, loslaten en de vrijgekomen tijd, investeren in jezelf. Tenminste, das nou mijn eigen plannetje.
  Zo min mogelijk aandacht besteden aan, werkt ook. Immers de wereld draait door, en blijft nooit stilstaan!

  Phoe, phoe, phoe, wat een emotie op het net, vind je niet!
  Aan alle mensen die het zwaar hebben, “OOK DIT GAAT VOORBIJ”.
  Niets is eeuwig, en niemand heeft het eeuwig leven!!!!!

  Lieve Nederlanders(vroeger suri-neds), het is zomer, geniet ervan want binnenkort is het weer kommer en kwel met het weer! Lekker bbq, zomercarnaval, kwakoe, concerten, met je gezinnetje erop uit, etc etc… maak er wat van, alles komt goed!
  Zeg nou zelf: ”a weer faja toemsie foe hati you ede”…

  En the devil in me said: grenzen sluiten, sleutel in de Atlantische oceaan, laten zinken kan ook!!!


  Maak melding

 19. Wij zullen de regering beoordelen op haar daden. We gaan nu niet speculeren op what if- scenario’s in de toekomst. De relaties tussen Nederland en Suriname zijn heel veelzijdig. Het zijn intensieve relaties tussen beide samenlevingen. Het is wel zo dat de keus van Bouterse tot president van Suriname de contacten tussen regeringen toch compliceert”, zegt Jacobi.

  De regering van Desi Bouterse zal de komende regeer periode aan de wereld moeten laten zien dat wij Surinamers een Vreedzaam Volk zijn en dat iedereen van waar dan ook uit de wereld van Harte Welkom zijn in ons Geliefd Suriname.

  En dat ons land een heel mooie Natuur heeft en dus idiaal is voor Eco touristen.

  Voor Buitenlandse Investeerders waardan ook vandaan staan wij in ons Geliefd Suriname niet voor te springen, daar zij toch uit zijn op Korte Termijn Winst Bejacht en van door gaan met de Natuurlijke Hulpbronnen en Delftstoffen van ons land waarvan de overheid slechts maar een klein deel van mag ontvangen.

  Terwijl Eco Touristen het liefst van een Ongerepte Natuur willen genieten in ons land en ook nog zorgen voor de Broodnodige deviezen om het land verder te ontwikkelen.


  Maak melding

 20. Gefeliciteerd…Hij is democratisch gekozen,moet gerespecteerd worden.Maar…..noem mij een land waar een.. ex.militair…dictator..couppleger.enz..in welvarende staat is.Er-Zijn misschien mensen die niet weten dat er in een week meerdere kleine vliegtuigjes stiekem landen in het binnenland..?????heb 4jaar gewoond in su….men heeft het makkelijk praten hier,en redeneren….ga…en blijf maar een paar maanden…en-niet 4weken vakantie…dan zul je anders fluiten


  Maak melding

 21. Dit is nou Suriname. Zoals DU hierboven schrijft, we vergeten snel. Vermoord mijn ouders, geef mij jaren later een bordje eten en ik vergeet dat je mijn ouders vermoord had. Heel veel succes….., soema bari na dat firie. Al die bedrijven die dozen versturen, blijven jullie bestaan, want straks gaan jullie weer floreren. Mijn doos zal er never nooit bij zijn.


  Maak melding

 22. Meneer de Ambassadeur, lever geen kritiek op onze president. Als je er niet mee kunt leven, ga dan terug naar je eigen Nederland.


  Maak melding

 23. Godzijdank is de ontwikkelingshulppot leeg!
  Hebben de Nederlanders tenminste geen reden meer zich met Suriname bezig te houden.
  Geen komen en gaan meer van Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders op snoepreis!
  Kunnen ze hun tijd nu besteden aan de neerwaardse spiraal waar Nederland in sneltreinvaart op afstevent!!
  Er zijn nu echte reuzen die de wereld afspeuren naar grondstoffen, en Nederland pist zoals gebruikelijk naast de pot!!
  Met China en Rusland doen ze ondanks kritiek op hun mensenrechten wel zaken!!
  Stelletje huigelaars!!


  Maak melding

 24. Het plebs van Sur heeft gesproken..Overduidelijk dat het mooie land een toestand van regressie tegemoet gaat om te leren van fouten die andere landen in Zuid-Amerika een halve eeuw geleden al maakte. Ik roep alle investeerders en hardwerkende ondernemers op deze toekomstige bananenrepubliek demonstratief de rug toe te keren.


  Maak melding

 25. Meneer jacobi,,

  begin alvast de visum naar nl. uit sme afteschaffen voor een teken van goed gebaar..

  Dat heeft zeer veel positieve inspiraties..


  Maak melding

 26. Ik ben blij dat Suriname eindelijk een regering heeft maar heb moeite met de gekozen President. Het Surinaamse volk heeft blijkbaar een nog korter geheugen dan de Nederlanders.

  Feit is dat Desi Bouterse een man is met charisma, overtuigingskracht en een man die een zeer dictatoriaal gedrag vertoont. Vooral het laatste zou problemen kunnen opleveren.

  Ik hoop dat zijn liefde voor land en volk prevaleren boven dictatuur.

  Ik wens alle DNA leden en het Surinaamse volk een goede toekomst toe.


  Maak melding

 27. landgenoten dat nog in deze tijd respect kunnen opbrengen voor een nederlander verdienen een spoed cursus in idioten zichtbaar maken.

  de president bouterse is nu al paria, schrijft de Telegraaf. De krant vraagt zich af, of er nog hoop is voor Suriname

  deze vraag moet niet gesteld worden aan de surinamers maar aan de koloniale overheersers met hunne handlangers in nederland.zolang wij surinamers ons gedragen als onderdanen van de nederlanders,zolang wij ook gezien zullen worden als mensen met karakter van een plantage samenleving.

  let maar op het gedrag van wilders tegenover een bepaalde ras/geloof.wat doet nederland hier tegen niks.sancties wordt niet toegepast maar wel tegen de minderheden.

  hoeveel landgenoten in nederland zijn werkloos en moeten leven van een krappe uitkering.de landgenoten in nederland leven in een verkapte slavernij en hebben dit nog niet eens door.

  het wordt in nederland steeds moeilijker voor mijn landgenoten om zich vooruit te werken.zelfs in de sportwereld komen zij niet meer door,laat staan te spreken over een baan of een woning aanschaven.laat die klote bakras jullie niet blijvend misleiden met mooie woorden.

  boi un go denki na tori bung.

  discussies moet je baseren op argumenten en niet emoties.ik probeer zo min mogelijk in discussie te treden mat de dwazen/
  onzichtbare,omdat ik mij niet wil laten
  beet pakken.laat jou eigen mensen jullie niet gebruiken om bloedgeld te verdienen met ophitsen.

  men gebruikt de onzichtbare om ons uit te spelen.om hun eigen zakken te vullen.dit gaat ten koste van onze eigenwaarde.de mensen zijn niet oprecht bezig


  Maak melding

 28. Gelukkig in het bezit van een nederlands paspoort, gelukkig geen vermogen in suriname helaas wel in suriname geboren. Daar schaam ik me voor…gelukkig kan daar over gelogen worden. Suriname is nu officieel bavianen bananenrepubliek!!


  Maak melding

 29. nederland is een parasiet,dat blijft vreten in de hersenen van mijn landgenoten.

  nederland met hun handlangers zal ons altijd proberen dom en achterlijk te houden.dit merk je bij bepaalde landgenoten,hoe ze achterlijk en dom kunnen reageren.men heeft jou niet lief nog minder als hun soortgenoot of zoniet als hun landgenoot zien of accepteren.dit kan jij gewoon uit jou hersenpan vegen.

  men moet goed emotioneel zijn of geen behoorlijke scholing hebben gehad.of je behoort tot een van de elite verrader.zoniet iemand met een gebrek aan bewust zijn.

  hoeveel nederlanders hebben niet op wilders gestemd,zijn de mensen niet oververmoeid geraakt met hun niet soortgenoot.deze willen afzijn van de medelanders uit buurt of helemaal uit hun land.dit komt nog,zal echt niet meer lang duren.

  men is nog steeds zoekende naar een toverspreuk om een regering te formeren zonder de vvv van wilders.maar dit gaan ze niet lukken,na de pvv en pvda is de partij van wilders de grootste politieke partij in nederland.men is gewoon bang dat de partij van wilders aanspraak maakt op de premierschap.hiervoor zijn de overige politieke partijen bijzonder angstig voor.

  vroeg of laat gaan er zeker rare dingen gebeuren.in elk geval wilders heeft alvast nederland gefeliciteerd met het niet doorgaan van een soort van paarse kabinet.wilders is terug in de spot light.


  Maak melding

 30. de ambassadeur Jacobi mag het weten,we gaan ook niet wachten totdat nederland voor onze president gaat bepalen hoe en wanneer deze wel of niet een bezoek brengt aan nederland.

  we mogen ook met trots zeggen dat onze president niks voelt om een bezoek te brengen aan Jacobisland.

  naar mijn mening moet suriname niet op ambassadeurs niveau zaken doen met nederland.maar gewoon op een consulaire manier.het is duidelijk bewezen hoe nederland verder wil met suriname.dus gewoon de nodige maatregelen treffen tegen nederland.


  Maak melding

 31. Het is allemaal afwachten met bouta.Ik denk dat de mensen zullen huilen en spijt zullen krijgen dat ze op bouta gestemd hebben.

  suriname zal niets aan deze president hebben.
  En ze zullen weer moeten bedelen aan nederland voor hulp.De meeste ziekenhuizen en alles draait door nederland.Zelfs brandweer auto,s hebben ze gekregen van Nederland.Alleen een grote mond ,maar toch alles aan Nederland vragen en nemen .Want suriname zegt nooit nee.Hoeveel spullen komen er wel niet uit nl naar suri.

  De tijd zal het leren .

  tang boeng


  Maak melding

 32. Draagvlak!

  “Opa, wat betekent draagvlak?” Vraagt mijn kleinzoon van zes. Ja; hoe moet ik dit nu uitleggen? Enneeeeeh!Soms eeeh..appel….OK!

  “Kijk; je oma met haar 98 kilogram kan de trap naar boven makkelijk dragen. Maar als oma op de tweede tree van de trap naar de zolder stapt, hoor je het al kraken en voor dat je het weet, ligt oma op de grond. Dat willen we niet, toch? Kijk, lieve kleinzoon van me, de trap naar boven had draagvlak voor je oma. Ze was welkom. De trap naar de zolder daarentegen, wil je oma alleen maar pijn doen. Geen draagvlak, dus oma mag niet verder de zolder op. Dus om draagvlak te hebben moet je stevig gebouwd zijn en voldoende kracht hebben om je macht te bewijzen. Je moet aantonen dat je veel meer dan de helft van de appel hebt opgegeten”.

  De nieuwe regering van Suriname dient zeker voldoende draagvlak te ontwikkelen om mij en de rest van de wereld te overtuigen van hun goede bedoelingen. Draagvlak om te regeren heeft ze al, maar om het te blijven doen, zal men de komende periode moeten aantonen.
  Daar heeft geen enkele ambassadeur invloed op. Wat hij ook zegt, de regering moet er boven staan en vooral niet gaan schelden in het rond.
  Creeer de draagvlak, dan komt de rest vanzelf wel. Creeer je die niet, dan stuurt dezelfde bevolking die je gekozen heeft, weer het bos in.

  Een ambassadeur kan veel zeggen, maar weinig doen.


  Maak melding

 33. Esmerald,

  Was echt vermoeiend! De reis, het avontuur, de verplaatsingen, de druk, de temperatuur,
  de Rode etiket op de rotsten, de ontstane gezelligheid daardoor en de duivel in me die het plezier opzoekt zonder me te raadplegen.
  Al met al een geslaagde reis die ik zeker nog een keer ga doen. Kort maar adembenemend.

  Was los van de politiek en ben er nu weer middenin. Zoals je schrijft; dont worry, be happy! Zo gedraag ik me ook. eel voorbeeldig!
  Deze drukte en zijn druktemakers zijn zo weer voorbij en we leefden weer lang en gelukkig.
  Ik maak me niet druk, alhoewel! Op TV beelden zag ik enkele bekende boeven in de omgeving van Desi het menselijke verkeer regelen en dat baart me zorgen. Mijn moeder, zussen, broers, neven, plantagenichten, ooms en lieve tantes zijn met deze lieden in de buurt in groot evaar. Ik zag hun ogen en die keken naar mijn nichten. Ojeeeh! Daar, daar verwacht ik weer een paar neefjes op tjoekoe
  grootgebracht.
  Maar, het is hun lot. Ze hebben zelf gekozen.
  Dus dragen ze weer negen maanden of meer het lot van het land in zich.

  Lees 12 van GOUDENBOOM als je tijd hebt.
  Heel kunstig en grandioos verteld. Dank.

  Esmerald, hopelijk krijg je geen zelf gebrouwen drankje van de AbOriginals te slikken. Niet doen! Na dat drankje was ik een hele week op zoek naar oud vertier en jong plezier. Niet doen! Het wordt je je strot ingepleurt en dan laten ze je los. Als een wilde stier ga je dan de weide wereld in met maar een ding in je achter…voorhoofd.
  Niet doen! Neem gewoon een groen Braziliaans bekend drankje. In 2014 probeer ik ook zo’n groen drankje op een van de vele tribunes. Veel plezier!


  Maak melding

 34. ik wil reageren op mama-lobi juist zulke verstandige en goedrekende mensen als u zoeken wij nu in suriname om het land samen op te bouwen. verlaat nederland en keer te rug om te helpen blijf niet op een afstand kritiek leveren ga terug dan pas hebt je recht vanspreken


  Maak melding

 35. ik zou zeggen wacht niet af jullie willen niet met bouterse werken als president sluit jullie ambasade en vertrek ,( bouterse is niet welkom in jullie land zo zullen jullie ook niet welkom zijn in zijn land )want het volk hft voor bouterse gekozen toch!!dus vertrekken weg wezen niet zeuren har a dang!!dus dang oeng long no!!


  Maak melding

 36. ik wil reageren op de heer jackie blijf niet op een afstand kritiek leveren suriname heeft je nodig verlaat nederland en ga terug je land op bouwen dan pas ben je een sranang mang dan hebt je rechtvan spreken anders niet


  Maak melding

 37. De Ned. Amb. geeft het gevoel van Ned. weer. DDB is veroordeeld en dat is nu eenmaal een feit. Ik ben wel benieuwd welke rechter hem in het Boxelproces zal willen, durven veroordelen tot een gevangenisstraf.

  Natuurlijk is die man charismatisch. Dat was al in 1980 bekend. Charisma bekent “altijd prijs” als je de jeugd voor de gek wil houden. Mensen, het gaat hier niet om ons. Tuurlijk, het doet pijn als je bedenkt wat er mogelijk met SME kan gaan gebeuren. Maar troost je: ook de jeugd zal mogelijk zeggen: toen ik een kind was, sprak ik als een kind, redeneerde ik als een kind, dacht ik als een kind. Maar nu ik volwassen geworden ben… vul maar in…

  Aan de bisschop Meije nog de vraag: Inderdaad heeft God de zondaar lief, maar zegt Hij ook niet, ga eerst je schuld belijden aan degene die je hebt pijn gedaan? Begin maar met een bezoek aan Moeder Daal om maar even iemand te noemen. Maak dan meteen de reis naar Boxel, kan de jeugd ook leren hoe je verantwoording moet nemen voor je daden. Daar zal geen enkele Nederlander of Surinamer moeite mee hebben. Doen de Chinesen ook als iemand publiekelijk zijn schuld bekent en dan kan die Soro van 1982 eindelijk genezen.

  Zou het kunnen? Ach, nee. Want sprookjes zijn bedoeld om het kind in slaap te sussen, Surinaamse jeugd, ooit zul je wakker worden en begrijpen wat de ouderen zeiden, bouta heeft meer kapot gemaakt dan je lief is. Kinderen, de alarmklok rinkelt, tijd om op te staan.


  Maak melding

 38. Nou het is toch duidelijk dat Suriname heeft gekozen en dat noemen we democratie. HOe Nederland of de Surinamers die in Nederland wonen daarover te zeggen maak niets uit, want zij wonen niet in Suriname. Bouterse is veroordeeld in Nederland tijdens een schijnproces, waarbij de getuige duidelijk gelogen heeft om zijn straf te ontlopen
  Nederland moet eerst beginnen aan een vorming van een kabinet, want daar zijn zie allang mee bezig
  Dus simpel eerst problemen in eigen huis oplossen voor te bemoeien met anderen

  Greg


  Maak melding

 39. Nederland en ook de regering van su of de heerDDB moet zakelijk zijn en niet zo kinderachtig doen.
  Beoordeel een ieder op zijn daden en sta hem bij in het goede en maak de ander niet onnodig zwart en/of klein. het gaat hie om het volk van su en niet afzonderlijke personen, niet holland en niet de heer DDB en consorten zij moeten de belangen van het volk voorop stellen en elkaar in hun waarde laten.


  Maak melding

 40. ACCEPTEER EN RESPECTEER ‘T RESULTAAT VAN VRIJE EN EERLIJKE VERKIEZIENG!

  Sommige mensen denken dat ‘verdachte’ synoniem is aan ‘dader.’ Sommige mensen vinden een veroordeling belanrijker dan een eerlijk proces! ( met kroongetuige)Sommige mensen vinden dat kroon getuigen moeten worden betaald. Sommige mensen vinden advocaten criminelen, omdat zij verdachten(nog onschulgig!) wijzen op hun rechten.
  ROB je moet je kennis over die Belg vaker en steeds vermelden. Want velen hebben ’t proces niet gevolgd maar roepen maar wat.


  Maak melding

 41. DU maar weet je dat de rest van je familie er bij was.
  EN mevrouw kraag-keteldijk je denkt minister van buza te zijn maar je deugd niet hoe kan een aardappelvreter op ons grondgebied kritiek leveren aan het adres van ons aankomend president ,waarom werd hij niet op het mattje geroepen .
  ik begrijp het al je bent een van de handlangers van het kolonialisme , hoeveel van ze heb je gehad bastaart.


  Maak melding

 42. Weinig middelbare scholieren en studenten aan de universiteit van Suriname zijn op de hoogte van de periode 1980 – 1987. Het verbaasd mij daarom niet dat vooral de jongeren massaal op de NDP hebben gestemd. Venetiaan is directeur van de AMS geweest en later minister van onderwijs. Hij had moeten weten hoe belangrijk educatie is. In Nederland wordt elk jaar stil gestaan bij de gebeurtenissen van de 2e wereld oorlog, waarbij op de scholen voldoende informatie wordt gegeven. In de Nederlandse bibliotheken liggen tientallen boeken over de periode Bouterse.
  In de Surinaamse bibliotheken is er vrijwel niks over deze periode. De NPS en VHP zijn hierin te kort geschoten.
  Na de monsterzege van het Front in 1987, hebben ze nagelaten om feiten boven water te halen. Ergens is er altijd een vrees geweest bij Lachmon Arron en later Venetiaan voor Bouterse, dat hij opnieuw een staatsgreep zou plegen als hij in het nauw zou worden gedreven. Terecht wordt hier gesteld dat het de na bestanden zijn geweest die op een onderzoek van de decembermoorden hebben aangedrongen. Als deze na bestanden geen acties zouden ondernemen was ook dit onaangeroerd gebleven. Een onderzoek naar de wijze waarop W. Hauwker, Ormskirk, Mahadew, Horb, Gooding, militair Lachman en tientallen anderen zijn vermoord is daarom nooit uitgevoerd. Misschien hadden wij tussen de dozen levens middelen die wij naar families in Suriname stuurden, ook boeken moeten sturen over de periode Bouterse.


  Maak melding

 43. @ matty,
  mijn familie adoreer geen moordenaar waneer stappen jullie af van het slachtofferrol,
  matty lees reaktie nummer 49 goed voor jou algemeneontwikkeling.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.