‘Met Bouterse wordt Suriname een pariastaat’

75

De verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname zal van dat land een ‘pariastaat’ maken. Dat zei voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, maandagavond in het tv-programma NOVA. Weisglas was in het verleden namens de VVD woordvoerder in de Tweede Kamer op het gebied van zaken die speelden in Suriname.

Met een president die veroordeeld is voor drugshandel voorziet Weisglas dat het land te maken zal krijgen met een economische teruggang en geïsoleerd zal raken in de wereld. Deze ‘pariastaat’ kon volgens de VVD’er ontstaan omdat Bouterse vooral met hulp van jongere kiezers veel stemmen verwierf. Die zijn volgens hem de vroegere acties van Bouterse vergeten meldt het ANP.

”Het historisch besef in Suriname ligt heel laag”, schetste Weisglas.


75 REACTIES

 1. Ach Nederland vergeet gemakshalve de Politionele acties in Indonesie en nog recenter de moorden in Screbenica. Die stond onder volledige verantwoordelijkheid en veiligheidsparaplu van de Nederlandse krijgsmacht. Daar was geen sprake van 15 moorden maar van enkele honderden moorden op onschuldige burgers, die misleid werden door de Nederlandse krijgsmacht. Wanneer komt Nederland nu een keer voor het Joegoslavie Tribunaal, want hier is sprake van een volkerenmoord.

  Weisglass dient wijselijk zijn mond maar te houden, zijn partij de VVD zat in de regering en is ook medeverantwoordelijk op de moord op deze onschuldige burgers. Is Nederland nu een Pariastaat geworden alsgevolg van deze gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

  De geschiedenis zal uitwijzen dat Suriname inderdaad zijn broek kan ophouden en tot een regionaal goed ontwikkeld land kan uitgroeien. Immers het land zit vol grondstoffen, de hele wereld schreeuwt erom en door goede contracten af te sluiten met buitenlandse investeerders kan het zijn eigen ontwikkeling volledig bekostigen.

  De wereld is niet Nederland alleen, hoewel ze denken dat de hele wereld om dit klein landje draait. Natuurlijk moet deze regering bewijzen dat ze de mensenrechten respecteren en de persvrijheid garanderen. Maar als een staatshoofd met een 2 derde meerderheid in het parlement wordt gekozen dan is dat toch een geheel legitieme democratisch gesluit.

  Nederland gaat straks zelf af in de wereld met zijn Wilders in het kabinet. Ze worden zelf de paria van de wereld met een malloot die zich zo afzet tegen de moslims en buitenlanders. Dus nu even pas op de plaats Nederland. Geef het gekozen staatshoofd de gebruikelijke felicitaties, dat zijn de fatsoensnormen in het diplomatieke verkeer.


  Maak melding

 2. Meneer Weisglass,
  Op het grondgebied van de republiek Suriname zitten er nog boordevol natuurlijke hulpbronnen, bodemschatten, grondstoffen, waarvan het Surinaamse volk de rechtmatige eigenaars zijn, en de nieuwe president zal heus geen uitverkoop houden van deze rijkdommen, dus van een economische teruggang zal er geen sprake zijn, noch minder van een pariastaat!!!

  En verder, heel veeeeeeel succes met meneer Wilders…..


  Maak melding

 3. 2 muriel

  ja ben het met u eens los van de feiten.
  kijk die parasiet wilders voor me baja.
  de vragen en commentaar die hij in de 2e kamer stelde doet voorkomen alsof mijheertje zijn vader de eigenaar is van Suriname.
  waarom donderen sluiten jullie de nl ambasade niet in Paramaribo?
  verbreek alle banden en laat shell ook opdonderen uit Suriname.


  Maak melding

 4. beste Muriel,

  Recht uit mijn hart en wat er op mijn tong stond heb je mijn mening verwoord.

  Niks aan toe te voegen!!!

  We zullen zien of Suriname een “pariastaat” is en of wordt. Ik geloof het niet. Suriname heeft teveel van bijna alles waar de rest van de wereld om zitten te springen. het komt goed met onze geboorteland.

  Jim L.


  Maak melding

 5. Men heeft nooit respect kunnen opbrengen voor de zwarte en nog erger als het om eigen land gaat.
  Dan wat willen deze zwarten vertellen…het zijn geboren ezels.
  Het zijn dit soort van mensen die graag sinterklaas zien komen…i.p.v. gaan.

  Allemaal rotzooi…de zwarten moeten vanaf nu voor zwarten gaan werken en geen NEGER blijven spelen als geboren idioten.


  Maak melding

 6. Dan wil men zeggen men moet hen bestrijden als insecten.(verdelgen)
  Wat een stel wrede mensen nu komt duidelijk de wreedheid van dit soort mensen zeer, zeer duidelijk naar boven drijven.
  Het zijn wrede mensen en zullen andere zwarte landen ook geen rust gunnen dan met wortel en tak vernietigen, dat was de opdracht van Ronald Vniksaan.
  Maar hij was dit niet instaat, dus nu opzoek naar andere negers om de blakaman kapot te maken.


  Maak melding

 7. Deze ‘pariastaat’ kon volgens de VVD’er ontstaan omdat Bouterse vooral met hulp van jongere kiezers veel stemmen verwierf. Die zijn volgens hem de vroegere acties van Bouterse vergeten meldt het ANP. Dat zei voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas,

  Her wel tegen Bouterse durven te zeggen maar hoe zit het dan met jouw Wilders meneer Frans Weisglas je zwijgt in alle toonaarden hierover, hebben Buitenlanders hier dan geen recht op vrijheid van Godsdienst en Meningsuiting wie zwijgt stemt toe.


  Maak melding

 8. @Muriel
  Je moet wel bij het onderwerp blijven.
  Het gaat hier om Suriname, een onderontwikkeld land, een land die zijn handen ophoudt, een land waar geen vooruitgang is geboekt sinds z’n onafhankelijkheid en nu een veroordeelde crimineel als president.
  Welk Surinamer wil nou niet in z’n rijk en geordend staat wonen als NL? Als “slachtoffer rol” kom je nooit vooruit.
  Het land krijgt wat het verdient!


  Maak melding

 9. Misschien is het historisch besef niet laag maar selectief.
  Bouterse heeft het wel consequent over de historie van 3 eeuwen terug. De historie van drie decennia terug is hem helmaal bijster. Evenzo is het bij zijn aanhangers.


  Maak melding

 10. Afgeven op Nederland staat hoog in het vaandel in Suriname bij sommige figuren. Helaas is het jammer te moeten constateren dat er tot op heden geen woord bij het daad wordt gevoeg om te bedanken als er weer een zak met euro’s richting dat land gaat.
  Tot op heden is het altijd bij goedkope retoriek gebleven.


  Maak melding

 11. Auw! Doet pijn!

  Muriel, soms ben je goed, soms ben je minder goed, soms ben je slecht en soms ben je echt een verschikkelijk beest (niet persoonlijk).

  “Het hystorisch besef in Suriname ligt heel laag”, zegt Weisglas. Groot gelijk! Zijn voorgangers zijn vaak opzettelijk vergeten om kwalijke zaken in de geschiedenisboeken aangaande Suriname op te nemen. Uit de boeken moet je je hystorisch besef kunnen halen, toch?

  Maar het ligt zo simpel nog niet. Passed by, passed away, long time ago, out off order!
  Termen die een bepaalde tijd of periode aangeven en natuurlijk de belangrijkheid.
  Bij Srebrenica heeft de Nederlandse Kapitein geen moed getoond; dat kun je niet een hele natie kwalijk nemen, toch?
  Dat long time ago Europeanen op zoek naar geluk hele Indianenstammen in de Amerika’s hebben uitgeroeid, is niet te vergeven, maar ook niet terug te draaien.
  Over mijn bedovergrootvader die slaaf was wil ik het niet hebben want dan doe ik mezelf te kort. Want dat was ik niet! Dat was hij! Nu hebben we Obama, dat ben ik!

  Muriel, je leunt tegen het gelijk aan, maar daar gaat het hier niet om. We hebben niets aan wie gelijk heeft of niet! Dit is nu!
  Nu willen velen weten waar ze aan toe zijn. Nu willen investeerders en pas opgerichte bedrijven weten wat ze wel en niet mogen.
  Nu willen burgers die zich de druggsstraffen en de decembermoorden nog vers uit de pers in hun geheugen hebben zekerheid dat het niet weer gebeurt. Nu willen Gambio’s alle risico’s vermijden en geen enkel risico nemen. Nu willen vele handelaren weten of ze nog handel kunnen drijven met ’t buitenland.
  Nu wil ik weten of de 100% controle mij gaat duperen en ik geen vinger in mijn r… krijg.
  Nu willen burgers weten of SLM nog veilig kan blijven vliegen. Nu wil mijn oom weten of Commewijne en Marowijne straks nog onder de Surinaamse vlag vallen. Nu willen zelfs vele MCers die gisteren gefeest hebben weten of ze veilig naar een voetbalwedstrijd heen kunnen of op politiebescherming kunnen rekenen. En zo kunnen we eindeloos doorgaan Muriel.
  En toch moet ik je bevestigen dat de verantwoordelijke minister tijdens Srebrenica een VVDer was. Maar dat gebeurde ver van zijn bed. Bij vele zaken in Suriname waren Bouterse en Brunswijk persoonlijk aanwezig.
  Maar ach; wie zijn ogen sluit voor de huidige werkelijkheid heeft in de hystorie of geschiedenis niks te zoeken, of wel!
  Gefeliciteerd met je president die beter zijn verstand had kunnen gebruiken door de verkiezing tot president te verliezen. Dan was het woord “Pariastaat” nooit gevallen. Hij had immers al gewonnen bij de laatst gehouden parlementsverkiezingen. Niet slim!


  Maak melding

 12. Gaan we weer met die euro`s die naar luie familie worden verzonden,nogmaals de koek is op met jullie zg euro`s,als de Nederlanders zelfs klagen over de crisis,dan snap ik niet dat de SurNeds nog steeds willen doen geloven dat zij het beter hebben dan de rest van de veelal werkende Nederlandse bevolking.
  De tijd van je luie familie steunen is over and out,anders waarvan dan,zeker euro`s uit het illegale cicuit,want zoveel bemiddelde SurNeds wonen niet in Nederland.

  Weisglas,ga eerst de daden van Nederland netjes veroordelen ,wat er zijn gepleegd door de eeuwen heen,vooral de meest recente,Zuid-Afrika,Indonesie,Sebrenica, en niet te vergeten de onbegrijpelijk steun aan de genocideplegers van Israel,laat Suriname en zijn bevolking met rust.
  Pariastaat of niet They Will Overcome,With Or Without,de ex-kolonisator.


  Maak melding

 13. Als Wijsglas aangeeft dat het historisch besef bij surinamers heel laag is , geeft dat aan dat van hem ook niet erg hoog is. Als het daardoor komt dat Surinamers Nederland niet vaker confronteren met hun historisch verleden, moet dat voor Nederland geen probleem zijn. Aan Nederlandse handen kleeft er meer historisch bloed dan welke andere Koloniale macht ook.
  Er gaan stemmen op om Onze President te arresteren als hij buiten de grenzen komt…Mijn reactie aan die gasten…BEZINT EER GIJ BEGINT…


  Maak melding

 14. Het is niet netjes om je op een dergelijke manier uit te laten over een andere mogendheid. Het getuigt van arrogantie en non-respect voor de bevolking van dat land.

  Overigens heeft die meneer Weisneus het over vooroordeling voor drugshandel, maar ‘voorzichtingheidshalve’ niet over het ‘daadwerkelijk plegen’ ervan.

  Nederland mag nu eens ophouden om te proberen de dienst in Suriname uit te maken.

  Steek boezem in eigen hand en zeker als je anderen beticht van ‘beperkt historisch besef’ gesproken. In Nederland leidt men massaal aan historisch besef als het gaat om de reden waarom dit land een historische band met Suriname heeft.

  Leve de slavernij en slavenhandel!!!!!!!! en alle wreedheden op Fort Zeelandia tijdens de koloniale periode. Juist dat is men niet vergeten en daarom …..


  Maak melding

 15. Deze impotente fosiel heeft te samen met zijn varkenskleurige soortgenoten, decennia lang Suriname systematisch internationaal (lobby) tegengewerkt. Ook alle vorige Surinaamse regeringen konden geen goed doen in de ogen van deze varkens.

  De Hollanders kunnen zich beter hele grote zorgen maken over hun eigen land, dat binnenkort geheel overruled zal worden door de Turken en Marokkanen. Jullie zullen echt gaan merken, dat wat dit betreft de rapen binnenkort echt gaar zijn.

  Suriname heeft Nederland gelukkig niet meer nodig op haar weg naar economische zelfstandigheid. Nieuwe partners in Azië, het Verre Oosten, Zuid- en Noord Amerika zullen onder de nieuwe regering zeker worden gevonden.

  Om in dit verband haar isolement deels te doorbreken, verdient het ook aanbeveling om in de komende 5 jaar de Nederlandse taal in Suriname te vervangen door het Portugees, Spaans of Engels.

  Suriname moet nu ook eisen stellen t.o.v. bijvoorbeeld de vele Hollandse stagiaires aldaar. Indien Surinaamse stagiaires niet exact de zelfde mogelijkheden in Nederland krijgen, moet de toestroom van Hollanders naar Suriname desnoods éénzijdig direct aan banden worden gelegd.

  En over het niet bezoeken aan Suriname van leden van het Koninklijk Huis; denken de oerstomme Hollanders werkelijk dat er 1 Surinamer in dat land, daar van wakker zal liggen?

  De regering Bouterse/Ameraali zal de aardsidioten aan de Noordzee versteld doen staan van de gigantische ontwikkeling die zij met haar durf-beleid teweeg zal brengen. Ook met de etnische politiek die door de Hollanders indertijd aldaar is geintroduceerd, wordt door deze regeercombinatie gebroken.
  De Hindoestaan, Creool, Indiaan, Javaan, Chinees, Marron en Libanees zitten allemaal in de partij van Bouterse. Allemaal zijn wij Surinamers en het land behoort ons allemaal toe.
  Eindelijk heeft iemand de moed om de onderlinge rivaliteit op etnische gronden een halt toe te roepen. Dit tot groot verdriet en ongenoegen van veel Hollanders.

  Ten slotte:
  Surinamers in zowel Nederland alsook in Suriname, laat je niet langer tegen elkaar uitspelen door die eeuwige haatzaaiende Hollander. Zij zien heel graag dat Surinamers elkaar haten, op elkaar neerkijken en bestrijden (elkaar letterlijk de hersenen inslaan want dat ruimt zo vanzelf lekker op). Realiseer je dat vanaf hun bestaan de Hollander de “verdeel en heers” politiek overal in de wereld bedreven heeft en anno 2010 nog steeds bedrijft. Ook de “hokjesmentaliteit” is een geheel Nederlandse vinding.
  Surinamers waar ook ter wereld, ga niet mee met de verderfelijke wijze waarop de Hollanders ons kleine volkje, bijna dagelijks tegen elkaar probeert uit te spelen.

  Als wij vanaf heden proberen elkaar te begrijpen (we hoeven het lang niet altijd met elkaar eens te zijn) en ook elkaar liefhebben, dan staat ons Surinamers heel veel moois en goeds te wachten in ons prachtige land daar aan die noord- oost kust in Zuid Amerika.

  Het gaat u goed!


  Maak melding

 16. ”Het historisch besef in Suriname ligt heel laag”, schetste Weisglas.
  Hier ben mee akkoord mr Weisglas. Als ik zie hoe lang en hoe vaak het volk op Front en diens voorgangers heeft gestemd, kan ik je alleen maarr gelijk geven.
  Maarr… het lage historisch besef van surinamers valt in het niets vergeleken met het historisch besef en ontwikkelingsnivo van de gemiddelde nerderlanders.
  sinds ik nederland ben hoor ik niks anders van nederlanders, dan dat ze zeggen “wat kan je dan goed nederlands praten” nadat ze horen dat ik van suriname ben. Nederlands beginnen standaard broko broko nederlands of engels met mij te praten, als ze mij zien, terwijl ze weten dat ik van suri afkomst ben. Ik erger me mateloos aan, alsof op mijn voorhoofd staat dat ik wel engels maar geen nederlands versta!.
  bijna geen enkele nederlander weet dat nl sr 300 uitgebuit en misbruikt heeft.
  Welk positief beleid hebben jullie voor 1975 in suriname uitgevoerd. Sr was na 300 jaar kolonisatie niks meer dan een vuilnisbelt waar jullie enige belang was het bauxiet en het goud weg te dragen!!
  hoe staat het met jou historisch besef.
  tussen ’80 en 86 wou bouterse zelf nik smet nl te maken en in die periode was er meer vooruitgang ( licht water, electriciteit, wegen, aov, natuurlijke hulpbronnen, etc) dan in alle 300 jaar.
  het is die stomme brunswijk ie alles verziekt heeft. hoe zit het met jou historisch besef.
  die vene kon je lekker om je vinger winden he en je vinger in konten van surinamers op schiphol steken. bouterse zal dat stoppen!!


  Maak melding

 17. Wat maken wij ons toch druk om een opmerking van een autist, als weisglas. De hele autochtone nederlandse gemeenschap leidt aan het syndroom van asperger! enkele kenmerken: geen geweten; geen (schuld)gevoelens; beperkte (kortzichtige) visie; verdraaiing van feiten. Deze diagnose kunt u ook toe passen op uw buren, collega’s, kennissen. Daarom kunnen en hoeven ze ook geen excusses te maken voor al hun misdaden door de eeuwen heen tot de dag van vandaag in Irak en Afghanistan waar nederlandse bommenwerpers en helicopters iedere dag voor honderden onschuldige slachtoffers zorgen.
  Mr.ZuidOost


  Maak melding

 18. dit noem ik nou emotioneel domme reaktie omdat nederland in het verleden zich heeft misdragen mag bouterse dat ook doen wat beroerde manier van redeneren die ik alleen bij de ezels van de ndp tegen komt. ze vergeten één ding dat china of india of brasilie eerst naar hun voordeel gaan kijken voor zij gaan investeren in suriname bouterse heeft ze allemaal een kat in de zak verkocht.


  Maak melding

 19. @ Astrid,

  Hoi Astrid, inderdaad het land krijgt wat het verdient, en dat is dus duuidelijk bouterse, en ze hebben duidelijk tok tokkie niet verdient anders had sr toch hem als pres?
  Ik sanp niet waarom je verhaal zou onsamenhangend en onlogisch is. sr is nu niet meer onderwikkeld, dat was het inderdaad wel voor 1975. Noem mij 1 ontwikkeling welke het in de 300jaar daarvoor had meegemaakt. Nu heeft het toch een allure van een wereldstad waar jou eigen “(onder)ontwikkelde” nederlanders en vooral studenten massaal naar toetrekken. wat was er voor een nl student in sr te halen in koloniale tijd??
  meisje ga eerst leren tot 2 te tellen of ga samenwonen met DU. deze forum heeft geen plek voor onderontwikkelden als jou.


  Maak melding

 20. De eenheid die als basis heeft ,liefde voor land en volk zal stand houden.Deze eenheid is uit God die zijn schepping lief heeft en ernaar verlangt die te bewaren in zijn liefde en rust. Dit is de Geest van leven en overvloed.
  Verdeeldheid die haat en jaloezie als vrucht heeft is de verderver. Waak met alles in u tegen deze geest . de bijbel noemt hem de duivel, Satan. Hij die alles op alles zet om de wereld naar zijn hand te zetten. Deze is de grote vijand van de schepping omdat hij vernietigend is en de liefde voor God en medemens veracht en afwijst.
  Bid voor de golf van Mexico die door hebzucht van de verdervers beschadigd of ver wond is.


  Maak melding

 21. In 1982 ben ik teruggekomen naar Suriname, de decembermoorden heb ik live meegemaakt en mijn salaris (omgerekend) van NF 2000,- in de maand door de inflatie zien verdampen tot NF 100,- in de maand. De lange rijen voor het kopen van de meest elementaire zaken heb ik doorstaan, de grote gaten in de wegen heb ik getrotseerd. De laatste jaren heb ik dat allemaal zien verdwijnen, van de economische wereldcrisis heb ik zelfs na mijn pensionering in Suriname haast niets gemerkt. Waarschijnlijk ben ik gek maar ik begrijp er persoonlijk niets van dat Bouta zo populair is. Alle aanhangers van Bouta zeggen me dat hij veranderd is (bewijs hebben ze natuurlijk niet), ik zal het hopen voor Suriname. Ik kan er niets aan veranderen dat hij nu president van Suriname is. Ook ik hoop natuurlijk, tegen beter weten in, dat het goed zal gaan met Suriname. Als ik over twee jaar nog leef schrijf ik een vervolg op dit commentaar en dan zal ik eerlijk toegeven of mijn angsten uitgekomen zijn of niet.


  Maak melding

 22. ”Het historisch besef in Suriname ligt heel laag”, schetste Weisglas.

  Komt omdat jouw geschiedenis boekjes hier op de Nederlandse scholen niet verder komt dan de eerste en de tweede wereldoorlog meneer Weisglas alles daarvoor is moeilijk te verdraaien.


  Maak melding

 23. DU
  Laat me toch niet lachen Nederland heeft zich misdragen in het verleden, je hebt vast en zeker les gehad uit zo’n Nederlandse geschiedenis boekje.


  Maak melding

 24. De VVd doet er goed aan een andere woordvoerder Sauriname te benoemen. Als de heer Weisglas het woord Suriname hoort, is hij één en al verbitterd en niet in staat een wetenschappelijk goed onderbouwd standpunt te formuleren. Op een andere vraag van de intervieuwer moest Weisglas zelfs ook lachen en kwam hij tot de conclussie dat alles wat hij over Suriname te zeggen had Negatief lijkt.
  En wat Verhagen betreft, de heer Venetiaan is in totaal 15 jaar lang president van Suriname geweest. Ze is niet één keer naar Suriname gegaan. Ze vliegt wel over Suriname heen en vertoefde een week lang in Brazilie en ook een week in Argentinië. Waarom heeft ze niet voor een paar uurtjes Paramaribo aangedaan? Ze vliegt er immers overheen naar Brazilië.


  Maak melding

 25. Muriel(#2) ben het weer geheel met je eens, je laat weinig ruimte voor me over om wat te zeggen(LOL).

  Ontwikkelingshulp, afhankelijkheid en doemdenkers uit het rijke westen hebben ontwikkelingslanden niet verder geholpen. Bouta is zeker not my kind of guy, maar alleen op eigen geloof en kracht en door het sluiten van goede contracten komt een land vooruit.


  Maak melding

 26. Boze Oom,
  Respect moetje verdienen die krijg niet cadeau! en zeker niet door beroven en moorden zoals de zwartebevolkingsgroepen het doen in alle landen waar ze zich bevinden. En over de aanhangers van Bouterse zeg ik dit is niet de eerste keer dat Bouterse gaat regeren, maar ja hoe dom kun je zijn op hem te stemmen! enne hoe zeggen ze weer, EEN EZEL STOOT ZICH NIET TWEE KEER AAN DE ZELDE STEEN! hmm dus wie is dommer de EZEL of de AANHANGERS van Bouterse! hooooo hahahahaha


  Maak melding

 27. Ai boi DU, blijf lekker aan je slabvenmeesters hunlippen hangen slik hun slijm maar in.
  Het gaat erom, dat wat Bouterse gedaan zou hebben in het niets valt wat jouw slavenmeesters door de eeuwen heen hebben gepleegd.Ga hun eerst veroordelen daarover a wiens jeh njang ding koengkoeng.
  Maar je blijft maar die pietlullige daden van Bouterse veroordelen tot het vervelende toe geen ziel die je serieus neemt.
  Nogmaals voor slaafje DU:MC kwam zag en overwon op alle fronten: Verkiezingsoverwinning ,Voorzitterschap v/h parlement en boven al het Presidentsschap,wat wil een rechtgeaarde Surinamer nog meer.
  God Zij Met Suriname en de Surinamers.


  Maak melding

 28. Socrates 1 | 20-7-2010 10:35:08
  Een bekende uitdrukking: ‘vandaag halleluya, morgen kruisig hem’.
  Bouterse heeft een massa achter zich, die verwacht op zeer korte termijn de vruchten te kunnen plukken. Indien de economische resultaten onder een Bouterse regiem te lang op zich zal laten wachten, zal deze domme volksmassa in opstand komen. En DAN is het gedaan met de euvorie………


  Maak melding

 29. Het gaat er niet om wat Weisglass zegt, maar wat de waarheid is. En dat is dat zonder financiele injecties van Europa, het IMF en der Wereldbank, Suriname niet uit het dal was opgeklommen. Kijk, surinamers, voordat jullie afgeven om de hele westerse maatschappij, maar even in jullie voortuin en achtertuin, daar tiert de armoe, gebrek aan gezondheidszorg, scholing, betaalbare dagelijkse benodigdheden, zeg maar de basis van het “normale” leven. Ik zie dat surinamers kei en keihard moeten werken om het hoofd boven water te houden. Arrogantie zie je daar weinig, dezen hebben ook geen internetaansluiting, want dat kunnen ze niet betalen. Dus jullie hierboven, wellicht van de welvarende surinaamse gemeenschap, spreek alleen voor jezelf en niet voor de gehele gemeenschap. Spreek ook niet met emotie, maar met verstand. Bijvoorbeeld, de surinamer heeft geen bal aan een veroordeling van nederland ten aanzien wat dan ook, zij hebben meer aan interne economische groei, marktwerking enzo, geen corrupte overheidsapparaat, of minder corrupt, want wie is er niet corrupt. We zullen wel zien de komende jaren…


  Maak melding

 30. Het historische besef van Nederland is ook erg laag want ze hebben hun misdadig slavernij verleden en onderdrukking en genocyde van andere volkeren beschreven als de Gouden eeuw en heldendaden. Stelletje hypocrieten


  Maak melding

 31. Ik snap uberhaupt niet waar al die zgn NEDERLANDSE analytici/wannabe toekomstvoorspellers en ook de zgn zich surinamer voelende maar IN Nederland wonende zich nou zo druk om maken?
  Het gaat nog steeds om Suriname. Als je je grote bek wilt opzetten had je hier moeten zijn/wonen en ook stemmen en bepalen wie je aan top wilde hebben.
  Tis makkelijk praten zo van een afstand he, ja ja de beste stuurlui staan aan wal.

  Idd moeten we het verleden niet vergeten, maar tis ook een vast gegeven dat de mens veranderlijk is. Geef ze een kans en kijk wat er gebeurt. Als het niet gaat zoals het volk het wilt dan halen ze de machthebbers die ZIJ daar hebben gezet er weer vanaf.

  Odi


  Maak melding

 32. Weisglas die moet zijn huigelachtige mond houden hij en zijn kornuitjes hebben Suriname kapot gemaakt hij doet als zijn neus bloed .De Surinamers in Nederland die moeten nu Hun stem laten horen, tegen de Nederlandse pers en de Voc mentalitijd van Den-Haag.


  Maak melding

 33. Je reinste stemmingmakerij door Weisglas.Wat voor goeds heeft Nederland voor Suriname in het verleden gedaan?Heel weinig,neem dat van mij aan.Er zijn landen geweest die geen kolonie van Nederland waren en deze landen werden en zijn door Nederland vele malen beter financieel en materieel gesteund dan Suriname.Wij waren een kolonie van Nederland en waarom heeft Suriname geen goede infratsructuur(vaar- en autowegen,bruggen stijgers,vliegvelden,telecommunicatie,enz)aan over gehouden.Weisglas is met boosopzet bezig omdat hij ondanks zijn felle kruistochten tegen Bouterse wederom verloren heeft.Weisglas is niets anders dan een spreekbuis van de Surinaamse anti Bouterse lobbie.Een schrale troost voor de verliezers van de verkiezingen.


  Maak melding

 34. Meneer Weisglass,
  Op het grondgebied van de republiek Suriname zitten er nog boordevol natuurlijke hulpbronnen, bodemschatten, grondstoffen, waarvan het Surinaamse volk de rechtmatige eigenaars zijn, en de nieuwe president zal heus geen uitverkoop houden van deze rijkdommen, dus van een economische teruggang zal er geen sprake zijn, noch minder van een pariastaat!!!

  En verder, heel veeeeeeel succes met meneer Wilders…..

  Fay

  Su heeft inderdaad genoeg grondstoffen in de grond,maar Su heeft zelf geen stuiver om ze uit de grond te halen dus gaan ze altijd in de grond blijven!!! Of ga je me vertellen dat het tovernaar Bouta wel zal lukken om de rijkdommen uit de grond te halen,je bent hopelijk niet naief toch????


  Maak melding

 35. Het surinaamse volk is vrij van de slaven-mentaliteit en richt zich nu naar een mooie toekomst zonder zich druk te maken wat pietje of klaasje vind van haar ontwikkeling.

  Leve Mugabe: herover je land van de dieven en barbaren, en geeft dat terug aan de rechtmatige eigenaar. Dat is de zwarte bevolking van Zimbabwe. Zie ook de land hervormingen in Z-Afrika, waar het land van de racisten wordt afgepakt en terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar, de Zoeloe’s/ Bantoe’s en Kozas

  Gelet op al deze zaken is het goed dat het surinaamse volk eindelijk kiest om zich volledig los te maken van het koloniaal doctrine. Leve de vrijheid om te kiezen
  en het volk heeft het laatste woord in een democratie.


  Maak melding

 36. nauw dat zijn goede en vrije meningsuitingen 1 ding wil ik zeggen laat nederland eerst zijn kabinet ordenen voor zich druk temaken wat zei niet meer kunnen stelen van ons sranangman wij hebben ons prima gered en dat zal ons nu beter lukken. ben trots op mijn president. nu is het tijd dat hij de kans en de gelegenheid krijgt om zich zelfs en de liefde van volk en land tedienen naar behooren en oprechtigheig .god voor en beoordeeld want wij zijn allemaal mensen .succes suriname en heb vertrouw in de land en leider


  Maak melding

 37. Geachte redactie,

  ”Het historisch besef in Suriname ligt heel laag”, schetste dhr. Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer maandagavond in het tv-programma NOVA.

  Wat een kolder!

  Het is toch het Nederands Koninkrijk zelf geweest, die in 1975 de hoogopgeleide in Nederland woonachtige Surinaamse militairen aantrok voor Onafhankelijke Republiek Suriname? Om deze in 1980 vervolgens de opdracht te geven, om met medewerking van de Nederlandse Kolonel Hans Valk de democratisch gekozen regering van voormalig Premier Henk Arron d.m.v. een staatgreep naar huis te sturen?

  http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/41678351

  En blijkt nu daar dhr. Desire Delano Bouterse tot President van de Republiek Suriname gekozen is, het ‘historisch besef’ van dhr. Frans Weisglas zelf plotseling heel laag te zijn geworden. Snapt iemand daar wat van? En dit is hypocriet.

  Want omdat het historisch besef’ van de Surinaamse jongeren juist relatief zeer hoog is, hebben zij op 19 juli 2010 jongslede, hun ‘koek van eigen deeg’ kunnen bakken. En in het belang van hun land, hun generatie en de generaties daarop volgend.

  DUS WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK!

  Buitendien behoort de Republiek Suriname tot het 17de rijkste land van de wereld. En als het Koninkrijk der Nederlanden ‘zelf’ verkiest, om t.a.v. Surinames toekomstige ontwikkeling ‘buitenspel’ te zullen staan, dan hoort dat tot een binnenlandse aangelegenheid van Nederland zelf. Dit m.b.t. de ‘Nederlandse Buitenlandse Politiek’. En daar bakken Surinamers in de Onafhankelijke Republiek Suriname absoluut GEEN brood van.

  Dus schelden meneer Weisglas heeft GEEN zin.

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya zouden u derhalve willen adviseren, om uw ‘manipulatief gedrag’ doorspekt van een ‘valssuperioriteitsgevoel’, hier beter achterwege te laten.

  Omdat dit soort van ‘holle uitspraken’ misschien vijftig jaar geleden nog enige invloed hadden op onze gemeenschap. Maar intussen is de tijd in de Republiek Suriname absoluut NIET blijven stilstaan.

  Integendeel denken wij gezien uw reactie op het Presidentschap van Desire Delano Bouterse, dat juist u het bent die in de afgelopen jaren iets essentieels gemist hebt. Dit t.a.v. de Bewustwording van de Surinaamse gemeenschap. De jongeren in het bijzonder.

  EEN MENS IN VRIJHEID GEBOREN, KAN SLECHTS IN VRIJHEID LEVEN.

  Trouwens, oud worden is niet voor elke volwassene even eenvoudig. Het gaat vaak met geestelijke gebreken gepaard. Maar dat hoeft publiekelijk niet zo naïef gedemonstreerd te worden.

  Maar in elk geval werd het voor het Surinaams volk in Zuid-Amerika uiteindelijk tijd om te kiezen voor Welvaart, Waarachtige Vrijheid en Waarachtige Democratie.

  En hoe u daarover denkt is ‘uw’ vrije meningsuiting. Zoals uw collega Geert Wilders van de PVV dat ook gesteld zou hebben. En wij de onze.

  http://www.youtube.com/watch?v=edt6yhdNFvc


  Maak melding

 38. Als men het heeft over laag historisch besef, dan wil ik eerst verwijzen naar de schrijfster Connie Braam en haar boek ‘De handelsreiziger van de Nederlandse Cocaine Fabriek.

  Waar staat of stond de grootste cocaine fabriek ter wereld? Wat was de rol van de Nederlandse cocaine aan de vijand tijdens de Eerste en Tweede Wereld Oorlog?

  Welke hoge Nederlanders hebben hier het meest van verdiend? Wie kan waarschijnlijk worden aangewezen als de Escobar onder deze hoge Nederlanders? Welke familie?

  Al zijn jullie voorstaanders of tegenstaanders van Bouterse, vergeet niet dat zij die hier in Nederland wonen liever kunnen kijken naar de problemen in Nederland.

  Surineds hier in Nederland zullen binnenkort veel problemen ervaren. Doordat wij zo verdeeld zijn, zal men over ons blijven heersen.

  Wie ervaart al dat Surineds met ontslag gestuurd worden, terwijl Janneman, die pas in dienst is en vaak lager geschoold is, mag blijven werken. Welke Surined ervaart niet binnen het eigen gezin of familie, dat leerlingen in het voortgezetonderwijs met bijv. twee onvoldoende punten een lagere schooladviezen krijgen terwijl, Marjanneke met bijv. drie onvoldoende punten wel een havo of vwo-advies krijgt.

  Laten wij de nieuwe regering Bouterse even parkeren en liever kijken naar onze ernstige problemen hier in Nederland
  Laten wij ons liever politiek groeperen en politiek scholen en daardoor beter voor onze rechten en zeker voor de rechter van onze kinderen kunnen opkomen.

  Laat de Surinamers in Suriname met rust. Zij hebben gestemd en ik vind dat wij Surineds niet het recht hebben deze Surinamers voor dom aan te zien en zeker niet te beweren dat zij een laag historisch bezef hebben.

  Surineds een gewetensvraag:
  Waar ligt jullie probleem en dat van jullie kinderen die zich graag willen ontwikkelen tot gelijken van anderen in deze Nederlandse gemeenschap?
  Hier in Nederland waar jullie wonen of in Suriname die aan de andere kant van de Atlantische oceaan ligt?

  Surineds: Surinaamse studenten, hier in Nederland, hebben straks de steun van jullie nodig. Let binnenkort op hun hulpgeroep. Ik wil dan zien hoe jullie als Surineds gaan reageren.
  Srika


  Maak melding

 39. Zo, dat was lachen! De oude Weisglas afgestoft en uit de mottenballen gehaald om zijn gif weer eens te spuien. En typisch de Nederlandse journalistiek, slechts in gevallen die ze goed uitkomen hoor en wederhoor toepassen. Maar ja, het loopt op z’n eind, Suriname is bezig in rap tempo het koloniale juk van haar schouders te werpen en in dat proces worden de colaborateurs zichtbaar.


  Maak melding

 40. De reacties lezend besef ik maar weer al te goed hoe grondig de exkolonisator tewerk is gegaan in Suriname. Het heeft het denken van de Surinamers middels indoctrinatie en verdeel/heers politiek zodanig gevormd dat de slaaf/meester verhouding bij velen vandaag de dag nog in het bloed zit. Zij zullen altijd en meer nog dan de Nederlander zelf het Nederlandse belang en hun meningen/standpunten heiligen. Maar ook dit proces is eindig.


  Maak melding

 41. Du,

  Je bent en blijft een idioot.
  Je zal nooit verandren.Jij bent blijven steken in de tijd.Vraag prof.Barabas om jou in de teletijdmachine te stoopen zodat je derest kan bijhouden.Arme pannekoek.

  Bouta heeft democratisch gewonnen.
  Respecteren, dat is alles wat je moet doen.
  Als je het leuk of goed vindt, is punt 100000000000.Een enkeling is een drenkeling.

  Dag hoor


  Maak melding

 42. brodder
  goed zo
  laat dan maar shell opdonderen uit sme.
  waar er hollanders zijn is er altijd ellende
  het woord apartheid dit is een hollands woord…
  dus zeg ik tegen elke hollander je bent een paria staat…
  ben je het niet bewijs dan een goede daad….
  srebrinica wacht ,huilt ,smeekt en nog zijn er geen een hollander dat je hoort…
  zijn de hollanders ploseling doood.
  probleem die desi toen hij jong was heeft gemaakt ,wie stand er achter….iedereen weet wie hollander zijn.
  dus betekent dat niemand op de wereld naar een hollander mag luisteren..
  sme doen jullie je werk en elke dag is een mooie dag…geniet ,drink met mate ,ga i.p.v 4 keer p/m een keer minder feesten..
  over 10 jaren hebben jullie holland ingehaalt
  kijk maar naar de turken in turkij ,westen wil ze niet…,zij doen nu zaken met het oosten ..10 % stijging…dus holland heb je niet nodig meeer


  Maak melding

 43. Weisglas: “Surinamers moeten harder werken aan historisch besef”. Dus nu meer dan ooit 300 jaar onder een vergrootglas leggen.

  Stelletje slavenhandelaars


  Maak melding

 44. t is logisch dat meneer weisglas dit soort uitingen doet nu baas democratisch is gekozen.
  waar ze bang voor zijn hier in nederland is dat ze niet voor de derde keer het surinaamse volk en land kunnen uitbuiten zoals ze dat tot 1980 hebben gedaan en de laatste tien jaar door de schuld van meneer vene.elke maand 3000 zogenaamde stagelopers die het land komen claimen.nu krijgen ze weer een stopzetting daarvan door (voor de tweede keer) de verlosser van land en volk Desiree Delano Bouterse.
  bevel gefeliciteerd door Ricardo de Souza.


  Maak melding

 45. Du: China, India en brazilie hebben geen geschiedenis van 500 jaren, waarin zij zowat op alle volkeren in de wereld genocide hebben gepleegd! Laat dat eens goed tot je doordringen domkop!


  Maak melding

 46. Weisglas heeft gesproken, so what, wat denkt die man wel, trouwens ik ben benieuwd wat ie tegenwoordig doet, maar goed. Frans, mi boi
  laat Suriname met rust, kijk naar den Haag
  en zie die rotsooi daar, op het moment die VVD van jou wil zoveel, ik denk dat we uiteindelijk weer dat stemhokje in zullen gaan, dan is het gebeurd met die VVD van jou!! En trouwens Den Haag voert tegenwoordig toch nog steeds zaken met landen waar allerlei gedoe is geweest en nog steeds, enkele noem ik er op Indonesie China Argentinie Chili ok dan,
  Denk daar eens over na Frans dan lopen zeuren over Desi Bouterse.
  Een volk kiest haar of zijn leider, de man is democratisch gekozen chef!!!
  Den Haag hoeft hem ook niet te feliciteren
  zit ie niet op te wachten ja!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 47. ze weten allemaal wat in suriname te halen valt,,daarom worden ze helemaal gek doorgedraaid,,,want die bung kopu serie is afgelopen,,de kraan gaat letterlijk dicht…


  Maak melding

 48. Trauwma?

  Ik heb een Holland trauwma. Alleen ik kan het woord TRAUWMA niet zo goed schrijven.
  Wie wil me corrigeren?

  Holland heeft het gedaan, die kaaskoppen hebben het weer geflikt, de slavendrijvers hebben het bruin gebakken, de witte mannen in witte jassen zijn o, zo slecht, die Hollanders bemoeien zich overal mee, die arme, arrogante SurNeds zijn allemaal medeplichtig, ze lopen als hondjes achter hun witte baas aan, bemoeien zich met Suriname alsof het om hun leven gaat, alles wat verkeerd gaat is hun schuld en ook de Koningin is een slecht mens.

  Ja, het is allemaal de schuld van Nederland en die Hollanders. Wij, Surinamers, doen elkaar nooit wat aan. Wij zijn aardig tegen elkaar. Wij stelen nooit van elkaar en wij haten elkaar never! Wij bediscrimineren elkaar niet, nooit! Elkaar doden komt bij ons niet voor en een ander altijd de schuld geven kennen we niet. Wij zijn superieur ten opzichte van die Hollanders omdat wij echte Surinen zijn. Wij, Surinen, gaan Holland bewijzen dat we zonder hun kunnen, dat we onze eigen boontjes kunnen doppen als ze tenminste groeien. Wij Surinen doen geen zaken meer met Nederland. Spiegeltjes ruilen is verleden tijd. Wij, Surinen, sluiten de Nederlandse Ambassade in Paramaribo ondanks het feit dat er meer Surinamers (500duizend) in Nederland wonen dan in Suriname zelf.
  Wij, Surinen, hebben het recht om zonder de hulp van Holland groot, machtig en rijk te worden. Wij, Surinen, zijn trots oponszelf, op onze leiders en op die ooit, hele kleine Indiaanse jongen uit Commewijne, die nu onze verlosser is.

  Wij, Surinen, vinden Venetiaan het ergste wat ons is overkomen. Het monster! Het monster van Combee! Het monster van de DNA heeft alles opgegeten wat het land bezat.
  Nu moeten wij, Surinen, het land vanuit het niets gaan opbouwen. Wat zijn we zielig! Wat zijn we boos op Holland en de SurNeds.
  Maar wij, Surinen, wij zullen hen tonen dat we zonder hun hulp ons landje eigenhandig kunnen opbouwen.
  Wij, Surinen, kennen geen trauwma’s.


  Maak melding

 49. “Het historisch besef van de Surinaamse bevolking is erg laag”

  Heer Domglas,laat mij je alvast vertellen dat de doorsnee Surinamer veel intelligenter is dan de doorsnee hollander,FEIT.
  Ik kan beamen wat Harry op #8 meemaakt.Ik ben geen neerlandicus maar,wallah wan tu fu den don moro den patta.En de verbazing
  als ze je horen praten en merken dat er ook nog iets zinnigs uit je mond komt,,lachwekkend om te zien hoe ze afdruipen,maar enfin.

  Het historisch besef is er dus weet de bevolking ook wat jullie,Zeerovers,de afgelopen 500 jaar hebben uitgespookt.Roven,moorden,Inheemsen in America afslachten,Indonesie,opium ??,anexeren,verkrachten,noem maar op.Moeten wij 08-12-1982 hiermee goedpraten ? NEE ABSOLUUT NIET!!!
  Wat ons decemberdrama betreft zal het recht zegevieren,er loopt een rechtzaak.
  Waarom haal ik de zeeroversgeschiedenis van stal ? Het is geen kwestie van blijven hangen in de slaventijd maar deze honden en hun Redi Musu knechtjes moeten ook die kankantrie in hun eigen ogen durven veroordelen!! Immers de Holocaust word ook tot vervelens toe aan ons opgedrongen.Zodra deze Zeerovers hun smoel opendoen krijgen ze dit soort antwoorden.Hun wandaden kun je niet uit de geschiedenis wissen.Ik vond het maar een idioot idee van die ene meneer,schadevergoeding van 50 miljard,denk dat ik toch maar zijn boek ga kopen.

  Die voorspelling van Domglas(nova) laat zien hoe goed deze Varkens het met Suriname menen.Uitverkoop keba dus de Surinamers mogen aan het gas !! tok ?? om 1 persoon mag het hele land tot een pariastaat vervallen?
  yu lei,yu VoC hagu yu .Met of zonder President Bouterse gaat dit land zich verder ontwikkelen.De belangerijkste stap is gezet ,Front (knecht van holland)is buiten spel gezet.
  In een eerdere posting gaf ik al aan dat regering vene haar credits,niet veel,verdient voor zaken die wel gerealiseerd.Niemand kan zeggen dat ze niks hebben gedaan.Desalniettemin is de regering genadeloos afgestraft voor wat er niet is gerealiseerd.Blijkbaar heeft de bevolking behoefte aan andere zaken die een hogere prio hebben!Economische onafhankelijkheid,we hoeven het niet eens te hebben over de gouddeals etc etc.Als je een beetje basiskennis economie hebt,vul maar aan.

  Wat zegt schlemiel verhagen,wat is er met de vader van Prinses Maxima ? oeps !
  En dit ? http://deisraellobby.blogspot.com/2010/06/maxime-verhagen-kreeg-zijn-leugens.html

  Surinamers,draag jouw steentje bij waar je je ook bevindt op deze aardbol
  het land heeft iedereen nodig !!


  Maak melding

 50. VOOR DE AANHANGERS VAN BOUTERSE EN BRUNSWIJK
  LEZEN!
  Omdat Bouterse president wordt voelen en menen de aanhangers van NDP zich eindelijk BEVRIJD TE ZIJN VAN DE SLAVENIJ? ha ha jullie zullen NOOIT bevrijd worden want jullie hebben zich zelf nu gegijzeld in jullie idiote denkwijse. En wat jullie vergeten zijn is dat jullie alleen onder dwang kunnen werken en funtioneren, want na de afschaving van de slavernij zijn jullie weer LUI geworden en menen dat een mens alleen door beroven en moorden kan overleven. Dus de conclusie is dat jullie weer een MEESTER nodig hebben om jullie op een juiste manier te laten funtioneren. Wij willen toch niet in een land als Afrika zijn waar alleen maar rovers wonen en plunderen van mensen die hard werken. En raad eens wie de slimme en hardewerkers zijn en wie de rovers? DUS SLAVENIJ MOET WEER TEREG voor best wil van dit soortmensen! Deze mensen moeten Nderland juist dankbaar zijn ! En van Hidustanen kunnen ze leren dat, WERKEN IS GEZOND en EERLIJK jou brood verdienen is BESCHAAFD!


  Maak melding

 51. die niet waagt,die niet wint
  zo is het leven eenmaal,alleen de doden kunnen zich niet aanpassen en wie niet deugt gaat weg.

  oude mensen hebben vaak vaste gewoontes die maar moeilijk kunnen veranderen.
  het is de zwakkeren binnen onze gemeenschap dat zich meestal bedrijgt voelen voor veranderingen.

  laat je niet leiden door angst.
  maar doet iets aan jou innerlijke stabiliteit
  het leven is een toneel uitvoering,ieder komt en speel zijn deel.

  een mens leert het beste van z’n fouten.
  wij maken allemaal fouten,er is geen ene mens op deze wereld dat volmaakt is.

  zoals de ouden zongen,piepen de jongen.
  jong geleerd oud gedaan.

  vogeltjes die zo vroeg zingen zijn voor de poes.

  liever door mijn eigen mensen,dan door een buitenlander.een moeder kent haar kinderen beter dan de vader.

  dus brada allemaal hysterische onzin

  Stré de f’stré,wi no sa frede.
  tide tamara we stré go moro fara

  SRANAN SA WINI


  Maak melding

 52. Beste Shayrie,

  Aan jouw manier van schrijven kan ik merken dat je niet bepaald ongeschoold bent. Juist daarom is het jammer dat je een dergelijke tekst durft te plaatsen.
  Ik ben er haast van overtuigd, dat je er spijt van had direct nadat je op de knop “Verstuur Reactie” had gedrukt.

  Denk er voortaan aan: een verstandig mens mag nimmer een hele bevolkingsgroep beledigen. Je weet namelijk drommels goed dat niet uitsluitend personen uit de groep waar je op doelt, lui zijn en anderen alsmaar beroven. Er lopen voldoende goeie en hardwerkenden tussen.

  Een goede tip: Reageer nimmer op basis van etnische verschillen. Lees wat werken van bijvoorbeeld Mahathma Gandhi.

  Een ieder verdient een tweede kans, dus ook jij Shayrie.

  Have a nice day!


  Maak melding

 53. Srika,

  “Surineds: Surinaamse studenten, hier in Nederland, hebben straks de steun van jullie nodig. Let binnenkort op hun hulpgeroep. Ik wil dan zien hoe jullie als Surineds gaan reageren.”
  Het antwoord van mij als Nederlander (ex-suri-ned),is,ik kijk wel uit, om ze te helpen.
  Mijn neefjes zijn al gecovered, het plan is al uitgestippeld, die zijn meer dan welkom, maar de rest, now way! Zoals velen heb ik niet zoveel echte fam meer daaro, de echte intimi, daar zorgen wij wel voor. Daarna is het over en uit!

  Das nou een reden waarom ik wel moet bemoeien, mijn neefjes moeten wel een goede basis hebben, om naadloos aan te kunnen sluiten bij het onderwijs hiero! Het mag absoluut niet gebeuren dat scholen worden gesloten vanwege een instabiele situatie daar. Wij zijn geen hindoes, maar we hebben wel het jointventure-principe overgenomen, we zorgen voor elkaar!

  En voor de rest speak voor yourself aub. De problemen die jij benoemd ervaar ik en mijn omgeving niet als zodanig, dus praat aub niet voor anderen.
  Als jij je rechten en plichten goed kent, dan moet je de juiste wegen kunnen bewandelen om je doel te bereiken! Dwz mondig genoeg zijn om je kind op een juiste niet “zwarte”school te plaatsen en erop toezien dat ze zo hoog mogelijk eindigen waardoor ze keuzes te over hebben!
  Als je een “louysie” studie volgt tsja, dan is de spoeling dun en worden de besten uitgekozen, dit heeft niets te maken met allochtoon zijn of niet.

  Als “donkere vrouw” heb ik mijn weg weten te vinden, met als resultaat een goede baan tussen de “witte” mannen en zeer weinig vrouwen. En, ik ben niet de enige, die suri-ned dames zijn tof, ik ontmoet ze overal in redelijk goede posities.

  Ik kan me totaal niet vinden in dat kolonialistisch gedoe, ben niet zo opgevoed. Maar ik merk, ik schrik er zelf van, hoeveel mensen er nog rondlopen met trauma’s. Jeetje man!
  Moet ik mezelf schuldig voelen omdat mijn ouders wel hebben gestudeerd en ervoor gezorgd hebben dat hun kindjes het zelfde pad bewandelen? Moet ik mezelf schuldig voelen omdat iemand hier aangaf dat hij pas s’middags, te eten kreeg? Ik ben er bijna ingetrapt, noem het maar compassie. Maar gelukkig weet ik dat mijn ouders keihard hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat hun kindjes het goed hadden. Dus schuldig neen.

  Het is een bepaalde mentaliteit, een bepaalde opvoeding die je van huis meekrijgt, dat maakt dat je aanpakt en “bankzitten” niet aan de orde is.
  Dus die mensen die “in between jobs” zijn, zoals ook, vele autochtonen, moeten even in de spiegel kijken, nadenken, opstaan en doorgaan! Keuze is er niet!

  Je zult me wel “hard” vinden, tsja, ik ben goed geïntegreerd 🙂 De Suri’s hebben ons uitdrukkelijk verboden om te bemoeien met interne aangelegenheden, dus hulp aanbieden in welke vorm dan ook is not done! Dat ding werkt aan beide kanten.
  Ze hebben aangegeven het zelf te kunnen, dus ik zal de laatste zijn die er tegen in gaat!

  Make no mistake. Problemen zullen er altijd zijn, maar die zijn er om opgelost te worden, het leven zou anders maar saai zijn, als alles soepel verloopt.

  En vwb wilders, wij zijn niet degene die op een hitlijst staan of niet zonder beveiliging kunnen rondlopen, he’s doomed. Dus wie is bang, en waarvoor?


  Maak melding

 54. Dat deze waarheden tot sommige op deze site moge doordringen.

  Wie zijn geschiedenis niet kent, kent zichzelf maar ook een ander niet.

  Kennis is macht. Maar helaas zijn er ook zij die van hun macht misbruik zullen maken door te liegen en te bedriegen, de geschiedenis te vervalsen en het klootjes volk dom te houden, slechts puur om het vegelijf te redden.

  Een kinderhand is gauw gevuld.
  Belofte maakt schuld.
  Laat je geen knollen voor citroenen verkopen.

  Ga tot de mier gij luiaard, zie zijn werken en wordt wijs.


  Maak melding

 55. Meneer Weis Glas, ook uw eigen historisch besef is laag. Zorregieuta was bijvoorbeeld wel welkom in Nederland. Nederland heeft Bouterse aan de macht geholpen. Daarna heeft de toenmalige BVD (thans AIVD) de junglecommando van Brunswijk ondersteund.
  Bouterse is veroordeeld op basis van verklaringen van kroongetuigen. Keihard bewijs is nimmer geleverd. Als kroongetuige zou ik ook maar alles willen verklaren, als ik maar strafvermindering zou krijgen.

  Voorts, in Nederland zijn recentelijk journalisten afgeluisterd en opgesloten. Dat zijn kenmerken van pariastaten waar u het over heeft.

  Nederland zit te zeuren over het feit dat Bouterse niet welkom is in Nederland. Maar wie heeft gezegd dat Bouterse naar nederland wil komen?

  Zullen we een proces beginnen tegen de slavernij. Als de slavernij lang geleden is, dan tegen de door Nederland gepleegde massamoord in 1904 te Marienburg. Toen waren dergelijke moorden ook al strafbaar volgens het Nederlands wetboek van Strafrecht, evenals volgens het surinaamse (kopie van Nederlandse).


  Maak melding

 56. Paars + gesprongen, met Wilders in de regering wordt Nederland een pariastaat.

  Weisglas is een minderwaardig mens, deze pure racist heeft nog nooit iets positief over Suriname gezegd.

  Wij hebben dus geen enkele boodschap aan Nederland, we gaan zaken doen met Brazilie, China, India, Rusland, Venezuela, Canada en ook Amerika, als de Nederlanders een keer wakker worden mogen ze bellen.

  Enne Domme DAS, we gaan geen enkele Ambassade sluiten, we gaan onze eigen ding doen met of zonder Nederland. De wereld is veranderd je bent blijven steken in je oranje roes.


  Maak melding

 57. Best Dos Caminos,
  Jij hebt helemaal gelijk, ik heb in mijn schrijven gegeneraliseerd dus bijdeze mijn welgemeende excuses. Enne jou manier van schrijven herinnert mij aan mijn oom die heel WIJS was.

  THANKS


  Maak melding

 58. goed zo wijsje je weet het zo goed ,dat we geen kenis hebben vabn ons verleden maaaaaaaaaaaaaaar van het heden wel en het heden is dat we nu weten dat jou voor ouders mijn voor ouders hebben vermoord en verkracht met de bijbel in de hand ohhhhhhhh
  wat jamer vr jou en je met gezellen,wanneer houden jullie een grote uitverkoop want jullie ambasade gaat tog dicht,ik spaar nu al


  Maak melding

 59. wie kaats moet de bal verwachten,weisje denk niet dat surinaamers moslims zijn we kunnen nu nog erger zijn en dan zullen jullie er aan geloven .
  begin eerst tekijken hoe je een regering kan vormen in je eigenland , suriname gaat het niet meer toelaten dat nederland de koers gaat bepalen ,het koningkrijk mag straks een domper tegemoet zien en dat zal haard aankomen voor jullie 300 jaar slavernij betekend voor nederland een 3000 jaar durende vloek , los het op in de vierde dementie .


  Maak melding

 60. boze oom
  100 % gelijk
  wat weten zwarten hoeveel capaciteieten zij hebben.
  een v.b van de 100
  als de arabische rijke landen nog kolonie waren van engeland ,dan zouden alle geld van de olie in hadden zijn van de engelse bleekscheten.
  maar geluk waren zij vrij.
  dus zwarten jullie vooral uit europa,beseffen niet de geschiedenis van je eigen zwarten.
  jullie kennen de geschiedenis van de kolonialisten.
  dus jullie zwarten uit europa jullie zijn dom.
  oom dom heeft 100%


  Maak melding

 61. Guno en Matty,
  jullie zijn echt dommmmmmmm en zeker afstammelingen van weggelopen slaven die lui waren en zijn! leef niet in het verleden maar nu en doe iets nuttigs en dan bedoel ik niet Roven en Moorden, maar WERKEN !of zijn jullie allergisch voor WERKEN? en ik ben geen moslim en ook geen nederlandse. Ik ben surinaams Hindu!!!!!
  Jullie zijn geen Zwarte Pieten, maar ZIELIGE PIETEN.


  Maak melding

 62. sharyrie ik ben trost dat ik een kind van een weg gelopen slaaf ben oh wat ben ik blij ,en veral dat mijn mening mag geven op mijn manier ik sta versteld dat het erg vind maar ja,ik heb de waarheid gesproken en verschuil me niet achter geen enkel gelul van mensen kom met jou eigen mening


  Maak melding

 63. blijven jullie maar dromen als het weer verkeerd afloopt zal nederland weer bij moeten springen om die rotzooi op te ruimen een aantal surinamers zijn laffaard in de jaren 80 hadden zij ook zo grote waffel van we hebben nederland niet nodig einde van de rit was het nederland die suriname heeft gered van de ondergang al die landen die suriname zouden helpen kwame niet te voorschijn, in nood leer je jou vrienden kennen henky vergeet dat niet je mag lullen wat jij wil over nederland maar die staan altijd klaar om suriname te helpen dat kan je niet van china , india of brazilie zeggen.


  Maak melding

 64. Van een gewezen kolonisator/bloedzuiger kan geen andere benadering worden verwacht.

  Wiesglas doet er goed aan om met de zijnen te gaan nadenken over hoe hij denkt die claim van Armand Zunder te zullen solven.


  Maak melding

 65. Shayrie,
  Jij loopt te hard van stapel! Wat zijn jou voorouders in Suriname komen aantreffen en wie zou volgens jou die zaken hebben gerealiseerd? Wie zijn de polders ingetrokken om primair de mensen en niet zo zeer een bepaalde ras te alfabetiseren?

  Met deze president hebben wij gelukkig hoegenaamd geen ruimte voor raciaal-, hokjes-en etnisch denken. Together we win, devided we’re lost ala Guyana!

  Tell me #61, yu tranga!
  “Ga tot de mier gij luiaard, zie zijn werken en wordt wijs”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.