‘President Bouterse is niet welkom in Nederland’

45

De nieuwe president van Suriname Desi Bouterse is niet welkom in Nederland, anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten. Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden „op basis van functionele noodzaak”. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken maandagavond laten weten in reactie op de verkiezing van Bouterse.

Eerder zei Verhagen (CDA) dat als Bouterse president wordt, koningin Beatrix geen staatsbezoeken aan Suriname meer aflegt. Volgens Verhagen mag het verleden niet worden vergeten. Als het parlement Bouterse kiest als president, krijgt hij dan ook geen felicitaties van de Nederlandse regering, zei Verhagen.

Het internationale opsporingsbevel tegen Bouterse blijft van kracht, zodat het de vraag is in hoeverre hij vrij kan reizen. Volgens het internationaal recht kan een staatshoofd niet worden vervolgd, maar niet alle rechtsgeleerden zijn het eens over de reikwijdte van deze immuniteit.


45 REACTIES

 1. Volgens Verhagen mag het verleden niet vergeten worden. Zoals 300 jaar kolonisatie, meneer Verhagen?. De koningin gaat ook geen staatsbezoek afleggen. Wanneer is Koningin Beatrix naar Su. geweest?
  Nooooooiiiiittt…….


  Maak melding

 2. Het is ook niet mijn keuze dat DDBpresdent geworden is, maar hij is wel democratisch gekozen.
  Gaan wij vanuit Nederland ook democratische gekozen leiders in een bepaald hoekje plaatsen?

  Maar wat moet hij dan in Nederland komen doen?
  Er is geen ontwikkelingshulp meer.
  De koningin is de afgelopen 20 jaar nietr in Suriname geweest. Wat maakt dat zij de komende 5 jaar naar Suriname moet?


  Maak melding

 3. Niet welkom?

  Volgens mijn nederige gedachten heeft Desi ook niet de behoefte om naar Nederland te komen. Waarom zou hij?

  Neen! Desi blijft weg uit NL maar heeft daar zijn mensen voor die de weg naar den Haag via de sluiproute wel kunnen vinden.

  “Op basis van functionele noodzaak” betekent net zo veel als zodra er problemen zijn. En die zullen er vanaf dag 1 zijn, geloof me maar! Ambassadeperoneel op beider grondgebieden krijgen eerststonds geheime opdrachten. Er volgt het spel der geliefden, gevolgd door het Kat en Muis spel, waarna de dubbelsionnen worden uitgewisseld om vervolgens via Ba-Tigri en Ba-Anansi te komen bij Laurel en Hardy. Tegen de tijd dat Wesley en Yolante en ook Balkenende en Amafo allang kleinkinderen hebben, komt pas de brasa (innige omhelsing). Dan is Desi dood, Somo gecremeerd en Brunsi van een brug gevallen.
  De DSB (Desi, Somo, Brunsi) is dan verleden tijd.
  Het IOB (internationale opsporingsbevel) is dan nog van kracht maar nutteloos want Des is no more Pres!


  Maak melding

 4. bij deze de boodschap a/d heer verhagen,de nederlandse regering en niet te vergeten hun schaapjes; als wij praten over ’t verleden,want dat zijn de woorden van verhagen dat moet ik toch met pijn in m,n hart dit onder uw aandacht brengen en de vraag stellen aan al deze mensen nl :wat heeft zich i/d slavernij en de periode v/d contract arbeiders voorgedaan,zijn we dat vergeten
  hoeveel mensen levens hebben de nederlanders genomen,hoeveel zijn wreed vermoord,dus mensen stop aub met jullie gel….


  Maak melding

 5. ten eerste: de koningin van NL heeft Suriname al langer dan 30 jaar niet aangedaan. denk men dat ze de komende tien jaar (als ze nog in leven is) naar Suriname zal afreizen? Ik denk van nooit.
  ten tweede: geen enkele Surinamer in Suriname zit te wachten op een staatsbezoek van de koningin. Niemand is er gecharmeerd.
  Ten derde: Zij is mede verantwoordelijk voor de ellende waarin Suriname vandaag de dag zit (doorduwen van de onafhankelijkheid van Suriname door het voorhouden van een lokaas: 3 miljard NF)
  Ten vierde: Bijna alles wat NL aan Suriname gaf met hun rechterhand, hebben ze met hun linkerhand weer teruggenomen.


  Maak melding

 6. Geen felicitatie van nederland? Wat kan de Surinaamse bevolking daarmee kopen? Niets! Dus ’t hoeft! Suriname is een Republiek. Wat moeten ze met een bezoek van een koning of koningin? Kan alleen maar valuta kosten. Gaat ’t zomaar? Oppakken in Amerika(VN) Waarom denken velen dan ’t lot van Suriname nog steeds in handen is van de neo-kolonialen? Ik denk niet dat china zich gaat terug trekken. Dat land en Brazilë zullen altijd blijven helpen dat is bewezen.Chavis niet te vergeten. Frankrijk is ook een goede buur. Aan verre vrienden (nederland) heb je weinig. Als ze komen is ’t om te verdienen.


  Maak melding

 7. Den haag moet zich schamen ze weten percies hoe de vork in de steel zit.Ze laten hun ware gezichten zien. laten ze die om gekochte belg L opgaan sporen .OM tezien hoe ze over het Surinaams volk denken.


  Maak melding

 8. Dhr verhagen wilt het verleden niet vergeten. Welk verleden is dat? Hetgeen hun uitkomt of het verleden die we allemaal kennen. En als bouta daarvoor moet straffen voor zijn verleden, moet de nederlandse regering ook niet gestraft worden voor hun verleden?

  U roept maar!


  Maak melding

 9. wij surinamers zitten niet op de konniging te wachten god is ze helemaal niet we verwachten god in suriname gado na wie fisie mang verhagen en de konning kunnen oprotten naar de ……..


  Maak melding

 10. nederland en zeker verhagen moet zijn eigen beleid kijken. en mijn ons suriname met rust laten.
  weet niet of bouterse schuldig is bij de moorden en wil ook niet weten.
  1 ding is zeker, en dat is alsGod zegen niet met je is, dan kon niemand na zoe veel beschuldingen en vijanden(duivels) die de vooruit gang van ons land wil president worden. nedrland (machtigland) en al die kontelikkers uit suriname heeft ons land belasting geld laten strooien om iemand te beoordelen waar God achter hem staat. zonde van al het geld. hadden ze het geld in de dorpen kunnen investeren waar ons broeders en zusters in armoede leven in het binnenland.
  verhagen is ge grootste landverrader.
  door hem te doen is vandaag de grootste winnaar van de verkiezing in nederland de grootste verliezer van nederland.
  nederland moet zich doodschamen en zeker de paars plus.wilders is en blijft de grootste winaar van nederland. maar tegen hem wil ik zeggen dat Gods molen langzaam maalt maar zeker.
  wilders komt ook eens aan de macht.
  ikzie hem als bouterse, die alles durft te zeggen en doet het ook.
  verhagen moet eerst bruinswijk zien ye veroordelen als hij echt om ons land suriname houd.
  dankzij bouterse bestaat nog de vhp.
  mijn land genoten vergeet nooit, dat de binnenlands oorlog in suriname volledig door nederland is gefinaanceerd.
  vele broeders hebben hun leven gegeven.
  zij willen altijd als in de slavernij, nog de baas van ons zijn.
  maar wilders zal de werled en ook bouterse bewijzen dat hun gods kinderen zijn en het beste met ons allen bedoelen.

  gefeliciteerd baas.
  ik ben de gelukkigste mens van de wereld vandaag. dat U ons vaderland mag regeeren.

  GOD IS GREAT


  Maak melding

 11. Quote:‘President Bouterse is niet welkom in Nederland’

  Prima hoor, dat betekent dus minder uitgaven voor de staat Suriname; de kosten die verbonden zouden zijn aan een bezoek aan Ned. kan voor andere doeleinden besteed worden….


  Maak melding

 12. Meneer Weiseglas,
  Nederland is echt de aortha van Suriname. Om perse Nederland aan te doen zal deze president tal van staten passeren, die gaarne zonodig een helpende hand willen bieden.

  Wij moeten beginnen om het nederlands in te leveren voor het spaans en of engels.


  Maak melding

 13. Voor de onafhankelijke republiek-Suriname en voormalig- slavenkolonie tevens wingewestgrenst het buitenland niet aan Nederland alleen oftewel de Noordzee.


  Maak melding

 14. hahahhaha beatrix komt niet naar suriname, maar shakira die komt wel zei bouterse,dus ik denk dat shakira meer bekendheid geniet dan beatrix


  Maak melding

 15. Dat de Nederlanders hypocriet zijn dat wisten we al,de miezerige daden van Bouterse en co willen ze zg niet vergeten,maar hun misdaden door de eeuwen heen koesteren ze,ik ga niet terug naar de slavernij,maar wel naar de recente,Zuid-Afrika werd geteisterd door de Nederlanders hun hebben daar de apartheid tot stand gebracht,de afslachtingen van hele dorpen in Indonesie in de jaren 40,wat zeiken ze nu over het verleden van Bouterse?Ze steunen door dik en dun de genocide pleger Israel die bijna elke dag moorden plegen.
  Dus Verhagen moet zijn gore bek houden over het verleden,hun spreekwoord slaat duidelijk op hun:Wie In Zijn Eigen Tuintje Wiedt,Ziet Het Onkruid Van Een Ander Niet.

  Sommige Surinamers praten heel graag de Nederlanders na en vergeten dat ook Nederland niet zonder zonde is,maar tja alla sang witte ding lobi foe likkie ding gogo.
  Het valt me op dat sommige Surinamers,vooral hen die hier wonen,alles wat voor smerigs de blanken(Nederlanders)ooit hebben geflikt vergeven,maar het pietlullige wat Bouterse geflikt heeft moet voor altijd als het meest onmenselijk worden beschouwd.How Low Can You Be.


  Maak melding

 16. Misschien ben ik één van degenen die het anders beoordeelt, en misschien ook gevoed door uitspraken die ik hier en daar in de politiek heb gehoord.

  Het opsporingsbevel dat vanuit Nederland is uitgevaardigd blijft van kracht.
  Op het moment dat hij naar een ander land vertrekt, kan en mag Nederland om arrestatie en uitlevering vragen. Al is het alleen maar om te testen of hij in werkelijkheid echt zo onschendbaar is als men denkt. Daar is nl. op internationaal niveau nog onduidelijkheid over. De meningen zijn in ieder geval verdeeld. Nederland heeft voldoende duidelijke argumenten om zijn zin te krijgen, en om in ieder geval ook verwarring en twijfel te stichten op internationaal niveau.

  Vervolgens vraag ik me af naar wie de meeste landen zullen luisteren als er om arrestatie wordt gevraagd. Zal het Suriname zijn of Nederland? Het antwoord lijkt mij duidelijk.

  Op dat niveau is het een “makkie” om een blok te zetten tegen een (in hun ogen) veroordeelde crimineel. Alle landen waarvan wordt geacht dat Bouterse daar vrij naar toe kan gaan, kunnen op dat moment 180 graden keren. Zij hebben ook grote belangen.

  Het politieke spel binnen s’landsgrenzen heeft resultaat opgeleverd. Op internationaal niveau moet het nog beginnen.
  Juich niet te vroeg, wees niet te euforisch en zet a.u.b. geen grote mond op, want er is nog een lange weg te gaan.

  Daaag!


  Maak melding

 17. Déjá vu
  Bouterse is geen haar veranderd dat heb gisteren geconstateerd suriname staat heel moeilijke tijden te wachten ik zie feb 1980 nog voor mij iedereen was in de zevende hemel op twee jaren daarna met bijde poten op de grond te landen.somo is vergeten dat het niet veel heeft gescheeld of hij was ook gedood door bouterse brunsie zijn lijfwacht die in koele bloede is doodgeschoten door linksgeer bouterse zou hulp krijgen van de zogenaamde bevriende landen nooit wat van terecht gekomen het zelfde staat nu te gebeuren let maar op mijn woorden.


  Maak melding

 18. Iedereen mag een mening over nederland en of Desi hebben. Als het over nederland gaat, praten we over gebeurtenisse die we niet meegemaakt hebben, maar als het over Desi gaat zijn het recente gebeurtenisse. Ik wil en kan geen oordeel vellen over Desi. Desi is inderdaad door het volk gekozen. MAAR laten we wel respect tonen aan de nabestaande van degene die in Decemeber het leven hebben gelaten en dat niet PIETLUTTIGE dingetjes noemen.


  Maak melding

 19. Het kan deze zeerovers geen moer schelen wat er met Suriname gebeurt,ze hebben alleen oren naar waar er een buit te halen is.In Suriname valt er niks meer te halen stelletje VoC schurken.Ik heb niet eens zin om die shlemiel domglas(nova) te citeren.Wat moeten we met dit soort uitspraken ? vertel me, welke buitenlander welkom is in nederland? buitenlanders worden gedoogd en getolereerd.

  Ookal Feliciteer je President Bouterse niet,feliciteer het volk met het feit dat ze van die fossielen af is(ten dele).Ook hier moet ik zeggen dat regering Venitiaan credits verdient voor wat ze wel gedaan heeft maar op niet mis te verstane wijze is afgestraft voor wat ze heeft nagelaten te doen !!
  Uitverkoop van mijn land en haar bodemschatten is een doodzonde !!!!

  Wat zegt verhagen ? wat is er met de vader van Prinses Maxima ?(mijn schatje trouwens) etc etc etc …..

  http://deisraellobby.blogspot.com/2010/06/maxime-verhagen-kreeg-zijn-leugens.html

  En aan het vals gejank van die redi musu’s hier heeft suriname geen boodschap.

  Suriname is van de Surinamers


  Maak melding

 20. Hahahah wat een K-argument.
  De koningin van ned zal suriname nie bezoeken wahahah ik lach me kapot.
  Alsof ze ooit naar su is gekomen toen vene aan het bewind stond.
  Laat ze maar blijven waar ze is, ze zou zichzelf er een dienst mee bewijzen

  Odi


  Maak melding

 21. 300 jaar bezetting van Suriname en marteling van de slaven en moorden van contract arbeiders. Dat is het verleven Verhagen, dat mag zeker niet vergeten worden.


  Maak melding

 22. Het verbaasd mij hoe er respectloos wordt omgesprongen met zaken als de decembermoorden, Moi Wana etc.. met als argument dat Nederland ook haar wandaden kent. Beide zijn net zo erg voor SME en geeft ons niet het recht om er zo laagdunkend over te spreken. Wijselijk zei DDB dat hij het overlaat aan de Rechterlijke macht. Wat er daarna moet gebeuren is aan volk van SME om te oordelen.


  Maak melding

 23. Denken de hollanders echt dat we op hun felicitaties zitten te wachten??Of op een koningin??Bouterse is democraties gekozen!Live with it!En als deze nieuwe regering het niet goed doet,dan worden ze bij de volgende verkiezing worden afgestraft!Zo simpel is dat!We leven in een andere tijd.En de Surinamers die naar Ned willen omdat het volgens hun slecht zal gaan,zitten jullie al op het vliegtuig??Gaan jullie snel weg !En komen jullie noooit meer terug!


  Maak melding

 24. Ik snap na alle jaren nog steeds niet, dat er geen rechtzaken in suri zijn geweest tegen autochtone nederlanders die surinamers of de surinaamse zaak schade hebben berokkend. Ik denk aan glimmerveen, bolkestijn, verdonk, donner, wilders. waarom komt er ook geen rechtzaak in suri tegen voorname nederlanders om ze middels anonieme kroongetuigen te veroordelen tot drugshandel? nederland is immers de grootste producent ter wereld van syntetische drugs. in iedere disco in de wereld wordt xtc uit nederland verhandeld.


  Maak melding

 25. dit is geen punt om erover te discussiëren,
  wat stelt dit eigenlijk voor.bouterse niet welkom in nederland.heel leuk geval,evengoed heeft suriname ook het recht om aan de minister verhagen te zeggen dat de nederlandse ambassadeur moet vertrekken.

  nederland moet niet beginnen kinderlijk te doen,want dit kan vergaande consequentie met zich mee brengen.
  nederland opgepast drijft anderen niet in een hoek,om nodeloze handelingen te plegen.


  Maak melding

 26. Beste mensen,

  Een betrouwbare bron suggereert dat de scherpe reacties van de Nederlandse overheid nog voor de daadwerkelijke verkiezing van Bouterse tot President, de urgente reizen van Surinaamse bewindslieden naar Nederland, de intense strijd van het NF tegen een mogelijke verkiezing van Bouterse (Bouterse!!, een ander persoon binnen MC was wel acceptabel!) alsmede de laatste reacties van Venetiaan direct na de verkiezing van Bouterse, allen met elkaar in verband staan. Niet vanwege de veroordeling in Nederland. Ongeveer 3 jaar geleden zijn er geheime militaire afspraken gemaakt tussen Nederland en Suriname (Venetiaan) inzake Nederlandse militaire assistentie na een veroordeling van Bouterse betreffende de 8 december moorden. De verwachting was, terecht omdat Bouterse dit met zoveel woorden zelf heeft uitgesproken, dat Bouterse zich niet vrijwillig aan de uitspraak in Suriname zou conformeren. Het probleem is nu wat te doen met de geheime documenten in deze zaak. Elk ander President/vicepresident koppel (ook uit MC) zou deze afspraak geheim moeten houden, maar Bouterse zelf????? Dus, voorkomen moet worden dat Bouterse deze documenten onder ogen krijgt, maar ze vernietiging door Venetiaan is wettelijk ook niet toegestaan. Ziet u het probleem?


  Maak melding

 27. LET A FAJA BAKA< A FAJA LET BAKA
  BAAS van harte baja, hooring so!!! A tang so
  En jij Maxime, wat je wil jongen, ano kong dja, foe kong doe sang, oping annoe, baas is niet zo. Baas gaat naar elders toe, waar ze hem geen strobreed in de weg zullen leggen, en Maxime,ga bij jezelf te rade wat je wilt met die ….. partij van je, je bent bang om met Geert samen te gaan, if ie go, CDA Ka,
  nooit moro de ne kong, alles valt uit mekaar
  CDA no, verander het in CENTRUM DEMOCRATISCH
  A PEL!!!!!
  Laat Baas met rust, heeft ie nou effe nodig

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 28. Mensen houden zich teveel bezig met het verleden daarom komt er geen vooruitgang.
  Je moet het verleden wel in gedachten houden als je voruit gaat plannen, maar het moet niet een ALLESbepalende factor worden.

  Ik blijf geloven in het goede van de mens.
  Wie in het verleden fouten heeft gemaakt kan alsnog tot inkeer komen en zijn/haar leven beteren. Je leert uit je fouten.
  En net zoals een ex-gedetineerde het recht heeft om weer kans te wagen in de maatschappij, denk ik dat we deze regering ook een kans moeten geven.
  Als het dan nog niet lukt mogen ze allemaal nog hun grote monden opendoen en de straten opgaan om te protesteren cq. de machthebbers weer naar huis te sturen.

  At least give them a chance 2 prove themselves, ga niet vooraf negatief oordelen.

  Odi

  Surinaamse


  Maak melding

 29. Ik heb aandachtig de reacties gelezen.
  Met zoveel aanhang voor Desi Bouterse, de geweldige woorden van een man die moorden heeft gepleegd…denk ik bij mezelf dat het makkelijk roepen is vanuit je luie stoel in holland.
  Misschien moet je daar gaan en vandaar steun aan hem geven ?
  Ik zou zeggen, een fijne overtocht !
  En de tijd zal het leren…
  Titia


  Maak melding

 30. Dat ze Desi Bouterse niet ontvangen kan ik nog begrijpen, maar ze hebben in hun hele geschiedenis geen enkele surinaamse president met waardigheid ontvangen dus….. !

  Nederland ziet Suriname en zijn inwoners als inferieure bewoners van deze planeet en dat zal altijd zo blijven.

  Doordat Suriname maar ze handje blijft ophouden hebben ze dit ook deels aan zichzelf te danken. Zij geven Nederland de macht om zich zo te gedragen.

  Vergeet niet ….ze schamen zich geen seconde hun geschiedenis…geen seconde.


  Maak melding

 31. Er wordt even respectloos omgesprongen met die onderhand al meer dan 120 gedode militairen, terwijl het Moiwana verhaal nooit op haar ware merites is beoordeeld. Die mensen waren door het junkiekommando gegijzeld kwamen in spervuur terecht. Konden derhalve even goed door hun eigen bandieten zijn getroffen. Frappant genoeg werden de lichamen van gesneuvelde JC’s niet bij gevoegd.


  Maak melding

 32. ik denk dat nederland in hun archief moet gaan rondneuzen en de opgeslagen stukken over de slavernij naar boven haalt en op tafel smijt zo de wereld kan zien en horen wat voor martelaars dat zijn….wie berecht jullie….bouta kills five or six what a hell you make of it holland…..you white people kill more than hundred blacks…so lets talk….de tijd zal het leren en deze vloek zal jullie blijven achtervolgen vanuit hun graf tenzij jullie nederlandse slaven handelaren hen begraven hebben…..time wil tell….white shall eat white……very soon…..white against white….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.