Suriname krijgt eigen mededingingsautoriteit

4

PARAMARIBO, 14 jul – Suriname krijgt een eigen mededingingsautoriteit. Dit zegt Mauro Tuur, topfunctionaris op het ministerie van Handel & Industrie. De tijd van onevenwichtigheid bij het aanbod van producten lijkt voorbij. De vestiging van het Caricom Mededingingsinstituut in Paramaribo was al een belangrijke stap. Het consumentenbelang gaat steeds meer meetellen.

Het streven naar evenwicht is precies gericht op dit belang. In dit opzicht loopt Suriname achter op de rest van de Caribische regio. Maar de band met Caricom dwingt. “Suriname is verplicht een mededingingsbeleid in te voeren en te werken aan consumentenbescherming”, zegt Tuur. Het betekent zoveel als gezonde concurrentie bevorderen. Producten en diensten komen alleen tegen de beste prijs op de markt.

Ook de kwaliteit wordt er beter van. “En daarmee de consument”, aldus Tuur. Aansturen op mededinging is geen overbodigheid. Dat blijkt nog het best in de bouwindustrie. De prijs van cement schommelde hevig de afgelopen jaren. De enige producent in de regio kan niet voldoen aan de vraag. “Dat krijg je als je niet voldoende spelers hebt op de markt. Een mededingingsautoriteit moet zorgen voor gezonde concurrentie.”


4 REACTIES

 1. heer,Tuur open gooien de handel,vooral bij voertuigen verplicht nu bj. 2002 temogen invoeren,1985 tot 1989 vielen er tien verkeers doden,nu met rechtsstuur is elke dag aanrijdingen met dodelijk afloop,dit alles hebben wij te danken aan regering verbonden handellaren,onze bevolking hebben hun rijbewijs altijd met een linksstuur voertuig behaald.als links verkeer is rechtsstuur geen probleem,maar dan moet u rijervaring hebben,en dat is een groot probleem bij ons bevolking,wij zijn verplicht een rechtsstuur te kopen.om een b.j.2002 van uit europa te laten komen naar Sur.kost het ongeveer euro 10000,- tot aan huis.in europa hebben ze b.j.1995 die gewoon op de snelweg rijden met apk.de handellaren hebben onze bevolking grote schulden aan gesmeerd,40 km per uur hebben wij echt geen 6.cilinder voertuigen nodig,verspilling van brand stof.


  Maak melding

 2. En gaat deze Mededingingsautoriteit ook grote boetes uitdelen aan bedrijven die de regels overtreden? Laat me niet lachen.
  Het instituut Mededingingsautoriteit is op zich geen slechte zaak, alleen ben ik bang dat dat in Suriname een kind met een waterhoofd zal worden.
  Binnen Caricom is op dit moment Haiti het huilertje, maar Suriname zal het lachertje worden.
  En even reagerend op reactie no. 1: Alle landen die links verkeer hebben, hebben over het algemeen rechts stuur. Daar is niets mis mee en geen oorzaak van de vele verkeersongevallen in Suriname. Het is een feit dat Surinamers absoluut niet kunnen omgaan met verkeersregels. Links of rechts stuur heeft daar niets mee te maken. Een importstop voor auto’s voor een bepaalde tijd zal misschien een deel van de problemen oplossen. Er zijn al veel te veel auto’s in Suriname, en als we praten over auto’s vanaf 2002, dan praten we over auto’s van 8 (!) jaar oud. Kom op, zeg. En allemaal gekeurd? Ik verbaas me nog altijd over het aantal wrakken dat zich dagelijks over de Surinaamse wegen begeven. En u heeft gelijk: Zo lang er nog geen normale regulering is m.b.t. de verkeersintensiteit zal een Mededingingsautoriteit een doodgeboren kindje blijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.