Volwaardig

11

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het WK 2010 in Zuid-Afrika zit erop. Het was een WK van verrassingen. De allergrootste was wel dat Nederland de finale heeft gehaald. Onze Afrikaanse voorouders hebben die Hollanders in een schijnbeweging genomen. Ze hebben ze in de waan gevoerd dat ze Zuid-Afrika wederom zouden veroveren en ook nog onder aanvoering van een speler met de bijna identieke naam van het eiland waar Nelson Mandela, het boegbeeld van de antiapartheidsstrijd, achttien jaar gevangen heeft gezeten.

Tja, als dan toch twee ex-koloniale machten wederom strijden om het Afrikaanse goud, dan maar de Spanjaarden. Eerlijk gezegd hield ik heel voorzichtig rekening mee dat Nederland voetbalgeschiedenis zou gaan schrijven en dat we konden afsluiten met de ‘trauma’s’ van 1974 (Duitsland) en 1978 (Argentinië). Hoor mij: ‘we’! Volgens de Telegraaf heeft Nederland een ‘derde voetbaltrauma’ opgelopen. Dat is wel erg overtrokken. Van die twee andere finales kon je tenminste nog zeggen dat de ‘echte wereldkampioenen’ hadden verloren. De toen heersende Nederlandse gouden generatie heeft verzuimd naar status de zaak af te ronden, zoals de huidige gouden Spaanse generatie dat wel heeft gedaan. Nu zou gewoon sprake van zijn dat toevallige Hollandse lefgozers de beker voor iedereens neus wegkaapten. Zou lachen, gieren, brullen zijn geweest.

Maar nu weet ik het zeker. Nederland is niet weggelegd om ooit wereldkampioen voetbal te worden. Zie het maar als een soort nationale karma. Het was interessant om die Oranjekoorts naar ongekende hoogte te zien stijgen op zo’n afstand. Het gewone klootjesvolk zal waarlijk ziek zijn en geloven een derde trauma te hebben opgelopen. Maar Van Marwijk en zijn mannen hebben zich meer dan voortreffelijk van hun taak gekweten: zorg dat in het thuisland de Oranje-industrie op volle toeren blijft draaien waarbij het bier onophoudelijk uit de taps gutst. Bovendien heeft Nederland wel degelijk voetbalgeschiedenis geschreven: driemaal een WK-finale halen en verliezen. Wie vertelt het je na. Missie drievoudig geslaagd. Helaas wel: Robbeneiland wordt niet omgedoopt tot Van Robbeneiland.

Maar de allergrootste winnaar is het Afrikaanse continent geworden. Dit WK heeft geleerd dat we daadwerkelijk kunnen leren van elkaars culturen. In het begin werd er zo geklaagd over die vuvuzela’s. Die dingen werden vooral gezien als onderdeel van een ‘herriecultuur’. Bij westerse tv-stations klaagden ze steen en been. De antigeluiden gingen zelfs zover dat beweerd werd dat door al dat geblaas, griepvirussen vrijspel hadden. De FIFA heeft getoond hoe het hoort door geen gehoor te geven aan de grote etno-centrische roep die dingen te verbieden: het is deel van de Afrikaanse voetbalcultuur. Nou, inmiddels deel van de internationale voetbalcultuur. Het was gewoon fantastisch om te zien hoe supporters uit de hele wereld naast het spel zelf de vuvuzela’s de grootste (self)kick vonden van het toernooi.

Het heeft wel wat om voetballers anderhalf uur lang in een soort opjuttend en kolkend gezoem aan te voeren. En dan niet met westerse, vervuilende stadiontoeters – maar je eigen menselijk blaasvermogen. Eigenlijk zijn vuvuzela’s niets anders dan olijke omgekeerde joints; niet sucken maar blazen! An African blowjob. En eigenlijk wel slim: geef supporters iets waarop ze al hun energie kwijt kunnen waardoor er geen puf meer overblijft om andere supporters het leven zuur te maken. Ze zouden die dingen moeten gaan invoeren in Europa om zo de beruchte hooligans in toom te houden. Maar ja, grote kans dat al gauw de eerste vuvuzeladoden vallen omdat ze die dingen gaan volgieten met beton en uiteindelijk elkaar de hersenpan inslaan. Hooliganisme schijnt iets met rassengenetica te maken hebben; vraag het Darwin.

Tijdens de ceremoniën van de Olympische Spelen in Beijing keek ik met een beetje nijd naar het Aziatische continent. Dan bedoel ik puur technologisch, organisatorisch en cultureel inhoudelijk. Het WK-2010 heeft wat mij betreft Afrika als een volwaardige, vooruitstrevende mededinger neergezet. Prachtige stadions en schitterende opening- en afsluitingsceremonie. Heel Afrikaans eigen. Zuid-Afrika is een culturele schatkist op het gebied van zang, dans, mode en contemporaine kunst. Dat is de glimp die ik heb opgevangen. Zou niet slecht zijn als Suriname – als het gaat om aanhalen van internationale banden – het vizier ook op Zuid-Afrika zou richten: er valt wat te halen en te brengen.

Iwan Brave


11 REACTIES

 1. Kenaapoh!

  Dit geluid vergeet ik nooit meer. Het Afrikaans vrouwtje dat aankondigt dat er weer een wedstrijd gaat beginnen. Dit, samen met het geluid van de vuvuzela zijn de te onthouden gebeurtenissen van dit WK.

  Waar sommige wedstrijden niet het aangluren waard was, was het een plezier om de tribune te begluren. Vrolijkheid allom! Voetbal is plezier. Voetbal is vrolijkheid. Voetbal is in 50 jaar tijd van volkssport naar de meest begeerde en meest verdienende baan op Aarde getransporteerd. Afrika houdt van voetbal.

  Oranje heeft met veel geluk en vaak ook scheidsrechterlijke dwalingen alle op een na wedstrijden gewonnen. De finale was voor dit
  gelukkig Oranje te veel gevraagd. Na drie keer win je het nooit meer; behalve als de FIFA een bepaalde spelregel verandert. Holland wordt zeker kampioen als de FIFA terugspelen op je eigen doelman bestraft. Zeker geweten!In de eerste helft tegen Spanje heeft Oranje 21 keer op de keeper teruggespeeld. De blije Spaanse verdedigers kwamen zo fris als een hoentje het veld af na het rustsignaal. Helemaal niet vermoeid konden ze aan de tweede helft beginnen en over de flanken sprinten. Als je zo laf speelt, win je nooit een WK. Onder Advocaat heeft Oranje in een helft van 46 minuten het gepresteerd om 35 keer op de keeper terug te spelen. Balbezit Oranje 68 en Rusland 22 minuten. En toch verliezen.

  Zuid-Afrika heeft met dit WK volwassenheid getoond. De apartheid zal nooit echt geheel verdwijnen, maar met dit WK is een behoorlijke stap de goede richting gezet.
  Toch een kleine opmerking van mijn kant: waar bij alle wedstrijden overwegend donkere jeugd aan de hand van de spelers het veld op kwamen, was er bij de finale slechts plaats voor 1 klein donker Afrikaantje. Toeval? Vraag het maar aan Blatter, de FIFA baas.

  VoetbalCritici in Holland vinden het maar niks dat Blatter het voetbal naar de derde Wereld heeft gebracht. Onzin natuurlijk!Voetbal zorgt voor de grootste verbroedering aller tijden. De vuvuzela zou in Europa niet misstaan, maar daar denkt men te serieus over het spel met het ronde dingetje.

  Onze buren Chili, Uruguay, Paraguay en Mexico
  hebben het mooiste voetbal laten zien, terwijl Duitsland het niet slecht deed met haar Inktvis Pauli.
  Over 4 jaar zijn we in Brazilie. Zuid-Afrika is veel te ver voor Suriname. Nu al moeten we in Suriname manieren bedenken om een deel van de stroom WK bezoekers als toeristen in ons land te krijgen. Daar moeten we een manier voor gaan bedenken. Daar moeten we onze slag slaan.


  Maak melding

 2. Blij dat je je oranjebril schoon hebt geveegd en niet weer beledigend bezig bent. verspilde energie.

  voor je spaanse vocabulaire:

  weer niet = todavia no!

  2nd place is 1st place loser =
  el segundo lugar is el primer lugar de los perdedores.
  Ned is ook kampioen. van verliezers.


  Maak melding

 3. Omgekeerde Joints, ai ie sab a san boeng! Rassengenetica, moeilijk lijkt mij. Wat zou arme Darwin moeten met een donkere blanke?

  Mooi verwarrend stuk overigens. Spanje gefeliciteerd.

  DTM


  Maak melding

 4. Eens met @stanga.
  De vorige column van meneer Brave vond ik stigmatiserend en van een laag niveau. Maar ja, meneer Brave had zijn nederlandse bril op en ik heb tot op zekere hoogte begrip voor zijn “nederlandse droom”.
  Het nederlands elftal heeft alweer bewezen dat ze geen WK kampioen kunnen worden. De spanjaarden waren beter en sportiever tijdens de finale wedstrijd en wilden voetballen. In tegenstelling tot het nederlands elftal dat veel meer verdedigend speelde en zijn kansen niet benutten.
  Ik denk dat Suriname lering kan trekken uit Zuid-Afrika’s prestaties, maar volgens mij kan er meer worden gefocust op Zuid-Amerika. De volgende WK wordt in Brazilie gehouden (ja meneer Brave, het land van “hoeren” en “discriminatie”).


  Maak melding

 5. Die kinderen die met de spelers mee liepen, hebben een tekenwedstrijd gewonnen in hun resp. landen waar ze vandaan komen. Een Antilliaanse jongen heeft in Z.A. ook meegelopen. Ik heb dit vernomen op de site http://www.extra.an. Waarschijnlijk is er geen Nederlands kind aanwezig geweest, anders had de Ned. pers het van alle daken geschreewd.


  Maak melding

 6. Volgens Contador en dit kan waar zijn, is het logisch dat Spanje ook de wk heeft gewonnen en dat komt door de manier waarop Spanje tegen sport aankijkt. Men is al jaren bezig om alle sporten in Spanje te promoten vanaf de basis, dus de kids, organisatorisch en ook financieel en alle bonden werken mee.
  Kijk maar zelf; tennis, voetbal,wielrennen etc. etc. OOk Australie is hiermee bezig, het Australisch voetbal is ook een schitterd voorbeeld,dit land heeft het zelfs gepresteerd om landen als Nederland uit de top tien te gooien vwb. het aantal gewonnen medailles op de Olympische Spelen. Terwijl Nederland komt aankakken. In Nederland is men hier ook van bewust, helaas moet met nog beginnen.
  De Duitse voetbalbond is ook jaren bezig om meer allochtonen op te leiden om later profvoetballer te worden, het land zelf produceerd al jaren niet genoeg witte spelers voor het nationale team.


  Maak melding

 7. Het zit erop ja, we hebben weer een WK achter ons, leuk geweest voor Zuid Africa, maar nu zijn ze terug in de realiteit, ja daar in Zuid Africa, waar zovelen bang voor waren, even de wereld laten zien we kunnen ’t ook aan, zoiets groots,maar de verloedering ploetert voort, en over 4 jaar is Brazilie aan de beurt voor de tweede keer
  toen 60 jaar geleden waren tijden anders, mensen anders, vlak na de oorlog, toen ook weinig landen die meededen, een trauma voor Brazilie, die nog in 2010 is te merken!!!!!
  Oeng sabie toch, wat er gebeurde op die 16 e
  juli 1950 die zondagmiddag, maar goed,alleen voor ons landje Sranang zal het een droom blijven ooit op dat podium mee te doen, ik denk niet dat ik dat meemaak,
  als voetbal man etc neem ik nu even gas terug, want over een maand barst hier in Europa en elders weer het voetbal los, en gaat het Ned elftal op weg naar 2012 toe!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 8. Ik vond dat Spanje vooral op het laatst mooi gespeeld heeft, ze verdienen de overwinning. Maar om Nederland dat toch zo ver gekomen is nu af te maken omdat het laatste partij niet gewonnen heeft lijkt me zwaar overdreven.En als je wilt weten waarom Spanje zoveel spelers van eigen bodem inzet, zou je eens een jaartje hier moeten komen wonen en werken, ik zit hier al langer dan tien jaar en kan heel wat vertellen over de Spaanse mentaliteit tegenover buitenlanders, vooral die met een kleurtje. Nee, wat dat betreft kun je beter in Nederland zitten, maar ja het weer is daar lang zo lekker niet.
  chao!


  Maak melding

 9. @#6) Met alle respect Anthony, maar Surinamers kennen en kunnen volgens mij geen papiamentu lezen swa! 😉
  Zelfs hun eigen mooie creoolse taal laten ze links liggen omdat ze het te negerachtig vinden en zich schamen om het praten. Dus why a link naar een papiamentu krant??

  Dus waarom een link naar een van die nergensopslaande domme Curacaose kranten zoals Extra??
  Ik ben ju di Corsoú, dus ami si por lesa papiamentu. Maar ik vind de Extra ook een door de huidige marionetten verraders regering van Curacao opgekochte krant, ze zijn gelieerd aan het hypocriete en ook het ontzettend domme gedeelte van de Curacaose negers. Domme Curacaose negers die geloven dat holland het goed bedoeld met hen! Domme Curacaose negers die denken dat ze op d.d. 10-10-’10 een autonoom eiland worden. Wacht maar, ze zullen huilen wanneer ze nog erger onder de hollandse knoet komen te zitten, nu al huilen ze! Maar ze zijn zo naief, onnozel en dom dat ze weer voor dezelfden die ze aan de hollanders verkocht hebben gaan stemmen! Wat een stomme paysanos/eilandgenoten heb ik toch..shit man.

  Kijk, onderstaande link uit de amigoe kunnen de Suri’s wel lezen, ook “Iwan B. den zwarte hollander” ken dan lezen hoe Surinamer Roy de Miranda het Oranje elftal de grond inboort! groot gelijk trouwens Roy, sjappoo!
  Hopend dat de zwarte wanna be hollanders hiero maar niet boos worden op de waarheid van die Roy de Miranda, plaats ik hier de link. 😆

  http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_75228.php


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.