Regionale raden Suriname meer dan kiesmannen

8

PARAMARIBO, 12 jul – De districts- en ressortraden zijn meer dan alleen maar wat de politieke traditie van ze maakt. De tijd dat de raden alleen als stemvee dienden bij het kiezen van de president en vicepresident, is voorbij. Deze op het parlement na belangrijkste afgevaardigden, moeten hun waarde nu tonen. Het is nu of nooit.

De decentralisatie van het overheidsgezag biedt daartoe een unieke kans. Die moet met beide handen worden gegrepen. “De districts- en ressortraden bijna alleen in actie laten komen in de Verenigde Volksvergadering is er niet meer bij”, zegt minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling. Met de decentralisatie komt ook meer verantwoordelijkheid. De raden moeten vlijmscherp kunnen inspelen op noden.

Dat gaat dan via de ressort- en districtsplannen. “De verantwoordelijkheid van de raden reikt dus veel verder”, aldus Felisi. Met de decentralisatie mag elk district een eigen begroting beheren. Ontwikkelingsprojecten van eigen bodem maken zo meer kans op financiering. De districts- en ressortraden krijgen het toch nog druk straks. Het parlement slaagt er waarschijnlijk niet in de twee topbestuurders te kiezen.


8 REACTIES

 1. Een dunbevolkt land als Suriname heeft geen districts- en resortraden nodig. Elke bestuurslaag meer kost de overheid alleen maar geld, meer ambtenaren en stagnatie voor de regionale ontwikkeling. Suriname is dringend toe aan een centrale regering die slechts een districtsraad nodig heeft ter ondersteuning van het Commissariaat en voor de centrale overheid. Ik weet niet welke imbiciel de grondwet zo heeft uitbedacht, maar een rechtstreekse verkiezing van het parlement gebaseerd op een evenredigheidsstelsel (en niet het districtenstelsel als nu) en een rechtstreeks gekozen president was voor Suriname een betere en doorzichtige bestuursvorm geweest. Nu zijn er zoveel bestuurslagen gecreeerd die alleen maar chantage en omkopingspraktijken in de hand werken.Dit land komt nooit meer vooruit, tenzij er een nieuwe grondwet komt, uitgaande van bovengenoemde suggesties.


  Maak melding

 2. de resorts- en districts-raden zitten vol met mensen die amper kunnen lezen en schrijven en zeker niet in staat zijn de complexiteit van de SME-politiek te analyseren/begrijpen > ze zitten er vaak genoeg voor het eigen/persoonlijk belang, niet eens voor dat van het resort >> deze mensen ontwikkelingsplannen laten opstellen e/o een budget laten beheren, is vragen om heel veel extra ellende !.


  Maak melding

 3. Maar natuurlijk zijn het meer dan kiesmmannen, dat heeft front van ze gemaakt de afgelopen periodes.

  In MC programma staat daarom duidelijk ” Het Institutioneel versterken van de RR en DR ”

  Daarom is het inderdaad nu of nooit voor de DR en RR leden, kies voor MC iedereen niemand uitgezonderd en versterk je eigen positie. Bij front ben en blijf je een gewone kiesman die om de 5 jaar mag komen opdraven om in de VVV te stemmen.


  Maak melding

 4. Met de vigerende vergoedingen is het niet verwachtbaar da deze lagere bestuurders in staat moeten worden geacht om naast hun dagelijkse besognes zich diepgaand te buigen over kondre-torie.

  Deze mensen kunnen tussen de bedrijven door slechts een oogje in het zeil houden.


  Maak melding

 5. Als zelf de jongeren van nu en de toekomst van morgen niet weten hoe zij met de belangen van suriname om moeten springen vraag mij af of wij dat in handen moeten laten van een aantal corrupte lieden.
  sommigen hier hebben een hele grote mond over wat er staat in mc progamma het kan wel erin staan maar word het wel uitgevoerd, kijk maar naar de velen belofte die nu al in de prullenbak zijn beland, blijven jullie maar lekker dromen hoor.


  Maak melding

 6. Ik ben het helemaal eens met nr.1

  In sme heb meer dan genoeg met één lijder de rest van het volk luistert toch wel..

  Kijk maar om je heen de een spreekt en al die z.g.n. ministers parlementariërs zitten net oude met respect markt vrouwen te kijken en luisteren..

  Totaal overbodige mensen die het lands apparaat bemannen en bekostigen niks doeners.

  In dit land met 400 duizend domme kippen zonder kop,heb je minstens 200 duizend ambtenaren die op welke manier dan ook een loon krijgen van de staat..


  Maak melding

 7. Muriel (1),

  Je zit er bovenop! Geen woord te veel of te weinig en geen overbodige sugesties.
  De grondwet wijzigen en het kiesstelsel drastisch aanpassen dan kunnen we vooruit.


  Maak melding

 8. Ben het ook helemaal eens met je hoor Muriel,

  ik hoop dan ook dat Breeveld zich voor de wijziging van het kiesstelsel sterk gaat maken in DNA en burgers warm maakt voor een volksreferendum hierover, zodat DNA´ers er wel werk van moeten maken!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.