Opinie: ‘De cultuur van woordbreuk’

14

Publicist Theo Para is pessimistisch over de nabije toekomst van het openbaar bestuur in Suriname. ‘De cultuur van woordbreuk waarvan de steeds verdachtere coalitievorming overloopt, is een accurate voorspeller van wanbestuur. De onverschilligheid van sommige politieke leiders ten aanzien van het gegeven en zelfs ondertekende woord heeft alle fatsoenlijke Surinamers verbijsterd.

Het nakomen van afspraken ligt in het hart van integer gedrag, dat geldt voor het gezin, de school, de arbeidsorganisatie, het dorp en het openbaar bestuur. Als we ons niet aan ons woord houden leven we in de leugen en ondermijnen we de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de intermenselijke relaties, het weefsel van de samenleving en het bestuur. Als we bedrog als middel om onze doelen te bereiken gerechtvaardigd achten en verwarren met slimheid, dan ruineren we het wederzijdse vertrouwen en leggen we de basis voor onbehoorlijk bestuur en het gewelddadig ontaarden van conflicten’.

De auteur van ‘De schreeuw van Bastion Veere, om de rechtsorde in Suriname’ betreurt het dat de kersverse DNA-voorzitter de ‘cultuur van woordbreuk’ bij de verkiezingen voor het voorzitterschap en ondervoorzitterschap van het parlement ‘heeft verward met het stemmen naar eer en geweten.’ ‘Van de parlementsvoorzitter mag je voorbeeldgedrag verwachten. De ethische toets van parlementair gedrag is niet of het al dan niet gunstig uitpakt voor jouw partij en politieke carrière, maar of dat gedrag in lijn is met de beginselen van behoorlijk bestuur, zoals het vertrouwensbeginsel, het motiveringsbeginsel en het fair-play-beginsel.

De cultuur van woordbreuk staat haaks op die beginselen.’ Volgens de publicist ‘reflecteert de cultuur van woordbreuk de geest van willekeur, een esprit waarvan alle despotische vormen van bestuur zijn doortrokken.’


14 REACTIES

 1. He gefrustreerde theo, alle fatsoenlijke Surinamers zijn blij dat Somo geen voorzitter is geworden van de DNA.

  Dat sommige parlementariers woordbreuk moesten plegen om Suriname te behoeden van deze schaamteloze vertoning die ons land werd opgedrongen door schaamteloze frauderende front politici, die zich maar niet kunnen en willen schikken aan hun verlies en dus de wil van het volk, die zich uitdrukkelijk hebben uitgesproken op 25 mei.

  Voor jou zal dat gedrag van de primitieve fronters in lijn zijn met de beginselen van behoorlijk bestuur.

  Dat je de voorzitter van de DNA die net een paar dagen geleden is gekozen, wil bekritiseren voor een zaak waar zij geen enkele verantwoordelijkheid voor kan dragen, zou elke lezer genoeg moeten zeggen over je kennis en objectiviteit.

  Nogmaals de meeste Surinamers zijn blij dat somo geen voorzitter is geworden, de mensen die dit hebben verijdeld, zullen wij eeuwig dankbaar zijn. Wat jij als Surned denkt zal ons een worst wezen.


  Maak melding

 2. De publicist Theo Para kletst maar uit bolle zijn nek.Hij wilt ons doen geloven dat woordbreuk door politici een nieuwe en unieke vondst uit Suriname is.Helaas voor hem weten we ook dat Theo Para een extreme allergie heeft voor politici afkomstig uit de Mega Combinatie van Bouterse.De stem van typen als Theo Para,Romeo Hoost,Ronald Hooghart zijn aan het wegeroderen.Theo Para weet heel goed dat premier Balkendeende van Nederland,een man is die van hetzelfde beticht wordt.Balkende spreekt dan van ‘op basis van voortschrijdende inzichten in de kennisvergaring’zijn standpunten bepaald.Para wij zijn niet dom.


  Maak melding

 3. Met dit soort pseudo-Surinamers schiet het land Suriname niks op.

  Wat doet Theo Para in konkreto om de ontwikkelingen in zijn land positief te bestuiven?

  Behalve dan wanneer het hem uitkomt van op een afstand van 8000km met stenen gooien.

  We kennen deze grappenmakers al te goed.


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  Vandaar dat wij waarschuwen, om NIET alle Hollandse gewoontes over te nemen. Maar slechts de goeie dingen. Want dit krijg je dan.

  De verschillende Surinaamse cultuur uitingen, kunnen op langer termijn een mooi cultureel geheel vormen, wanneer je in het ‘eigene’ gelooft, deze waardeert en deze ook respecteert.

  Maar het probleem is dat sommigen, vooral diegenen die in het buitenland gestudeerd hebben of lang hebben gewoond, haast alles van het gestudeerde of woonachtig land neigen te copieren en te exporteren naar hun geboorte land. Om deze lasten in eigen land uit te proberen op de iegen bevolking. En op den duur kan dit nimmer goed uitwerken. Je bevuilt op die manier je eigen nest.

  Jonge goed uitziende vrouwen bijvoorbeeld, die trots met zichtbare prul tatoeages over het gehele lichaam rond paraderen. Een President die de jongeren wel bepaalde Amerikaanse broeken op school verbiedt, maar zelf in de Surinaamse politiek haat en verdeeldheid zaait.

  Politici bijvoorbeeld moeten nou eens leren om het ‘eigene’ te waarderen. En niet constant naar Nederland te reizen voor advies. Vooral wanneer blijkt dat zij geen goed gevoel hebben over hun eigen politieke competentie. En kijk wat dit het Nieuw Front en de Volks Alliantie allemaal gebracht heeft.

  Politicus Ramdien Sardjoe van de Nieuw Front-combinatie/V.H.P. en Paul Somohardjo van de Volks Alliantie/P.L. bijvoorbeeld, vlogen de afgelopen periode i.v.m. de Surinaamse Verkiezingen van 25 mei 2010 jongslede, heen en weer richting Suriname/Paramaribo. En blijkt het tot nu toe bar weinig te hebben opgeleverd.

  En dat wordt absoluut NIET bedoeld met ‘Geloof In Eigen Kunnen’. Integendeel verziek je je gemeenschap met cultuuruitingen, die in het Westen gebruikelijk zijn, maar in eigen land verafschuwd worden en zelfs enorme verdeeldheid en verwarring zaaien.

  De Republiek Suriname is geen Nederland. Suriname heeft genoeg waardevolle culturele gebruiken in huis, om iets ‘unieks’ van te maken. Maar vanwege een zwaar minderwaardigheidscomplex als restant van het neokolonialisme, neigen mensen en ook politici te vaak ‘kopieer gedrag’ te vertonen naar hun gemeenschap toe.

  Hoe komt het dat ene Guno Castelen van de Nieuw Front-combinatie/S.P.A. nou op het absurd idee kwam, om geheime stembrieven te coderen, voor het traceren van “afwijkende” stemmers. Terwijl het hier duidelijk om een ‘geheime stemming’ ging. Nota bene in het Surinaams Parlement.

  Wat aangeeft hoe sommigen in ons midden zichzelf en anderen minachten. En zich vandaar ook als zo danig gaan gedragen. En dat’s jammer.

  Want geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft.


  Maak melding

 5. Die Theo Para heeft vooral een denkwijze buiten de realiteit.
  Met zijn verhaal koopt niemand een HAP…dan maar puflucht.
  Die man zit gewoon buiten de werkelijk dus gewoon een GEK….lulkoek verhaal.
  Jou bezig gaan houden met dit soort rotzooi is vragen jou hersenen vast te laten lopen in domheid.


  Maak melding

 6. Hoofdzaak breuk of wat dan ook, er is een zeker die niet als Somo zal handelen.
  Daarnaar moeten wij kijken en niet naar deze idioot die duidelijk zit te verwensen….hij is duidelijk bezig met het vervloeken.
  Of zijn denkvermogen is beperkt tot domheid.
  Duidelijk een Front stronter.


  Maak melding

 7. Jammer Theo!

  Het denkniveau is het schrijversniveau voorbij gestreefd. Bedenk dat Suriname ten alle tijden woordbreuk heeft gekend. Niets nieuws in de politiek en ook niets nieuws in de wereld. Komt overal voor.
  Verspil je tijd aan het schrijven van een of andere roman, maar laat de politiek wezen wat het kan.
  Trouwens, Jenny heeft het niet gedaan dus laat haar met een gerust gevoel verder gaan.


  Maak melding

 8. ja hoor het is weer de schuld van de hollanders en de (pseudo)surinamers laat mij niet lachen. zolang wij als samenleving wijgeren de vinger op de echte zere plek te leggen zolang zullen wij achter de feiten aan lopen kijk eerlijk in de spiegel en trek de juiste een eerlijke conclussie het is niet nederland die criminelen drugsveroordeelden, dictator, genocide plegers, massamoodenaars en aanranders tot de hoogste organen in het ons land toe laten dat doen wij zelf, het is te makkelijk om surinamers die de vinger op de zere plek leggen aan te vallen en af te kraken we moeten de pseudo politicus in suriname veroordelen die maken er een puinhoop van, het is een heel slecht voorbeeld wat deze lieden richting de sameleving in sturen daar moeten wij het over hebben de belangen van jou land moet het aller belangrijkste zijn en niet dat van een individu.met grote walging lees ik sommige reaktie van die demogogen hier op dit net wie kan mij vertellen tot welke cultuur het behoort om jou eigen mensen die opkomen voor de democratie af te slachten , wie kan mij vertellen tot welke cultuur het vemoorden van ontschuldige zwangere vrouwen jonge kinderen behoort, welk cultuur aanbid een massamoordenaar in welke cultuur mogen moordenaars president worden, leggen jullie mij dat uit a.u.b.


  Maak melding

 9. o, u strijdlustigen van hierboven, luisterT : elk mens heeft in tijden van complexiteit de neiging om terug te vallen op zijn “cultuur”, want daarin zijn er simpele verklaringen en benaderingen van problemen te vinden >> wij hebben de anansi-tori’s in onze cultuur : ba anansi, die met verdraaiingen van woorden, uitspraken en onnavolgbare handelingen, steeds de overhand weet te krijgen >>> en om ba anansi te spelen, hoef je echt geen creool te zijn !.


  Maak melding

 10. DU dommie, genocide en massamoorden hebben je hollanders uitgevonden.
  Heb je ooit ergens gelezen dat Suriname een massamoordenaar of genocide-pleger heeft voortgebracht?
  Geef me aub die site,kan ik gaan googlen,of nog beter ga eerst googlen zoals je zo vaak doet en kom hier vertellen wie dat is/was.

  Theo Para is bang nu hij zijn schijnsalaris van NF gaat verliezen.
  Wat die klojo daar typt slaat precies op Front, die Para denkt ook ,het volk is en blijft altijd dom.


  Maak melding

 11. Du,

  Ik heb gereageerd op jouw verzoek om meer duidelijkheid te krijgen t.a.v. hoe Surinaamse studenten en anderen aankijken op de manier van reageren dit forum.

  Jammergenoeg heeft de Webmaster van Waterkant.net mijn reactie niet verder toegelaten.
  Misschien kan je het via de Webmaster wel lezen. Anderen zouden dit ook moeten lezen!!
  Srika


  Maak melding

 12. @ watscher
  jou reaktie laat weer duidelijk zien wat ik bedoel met emotioneel dom reageren, ik neem jou reaktie als voorbeeld jij zegt dat hollanders genocide hebben uitgevonden stel dat het zo is dan nog keur ik het af waneer en waar het ook gebeurd duidelijk?
  1) genocide (of volkerenmoord)is een oorlogmisdaad die verboden is volgens het internationaal recht.onder genocide word tevens massamoord verstaan,die het gevolg is van Xenofobie.
  2)Een massamoordenaar is iemand die (persoonlijk) veel mensen vermoordt of dit laat doen door medeplichtigen. meestel gebeurt dit in een oorlogssituatie waar mensen die hiertoe geneigd zijn hun kans grijpen. dictators als staling, mao en hitler gaven opdracht voor massamoorden. de redenene dat iemand massmoord pleegt zijn meestal politieke concurrenden tegenstanders uit de weg te ruimen, vaak bij staatsgrepen.
  3) Moiwana, op 29 november 1986, tijdens de binnenlandse oorlog tussen het surinaamse leger onder leiding van bouterse en het junglecomando onder leiding van ronnie brunswijk vond er een een slachting plaats, die bekend staat als moiwana86 daarbij kwamen circa 50 mensen om, waaronder zwangere vrouwen en kinderen. de meeste overlevenden vluchtten met duizenden andere bewoners van het het binnenland over de marowijne naar het buurland frans-guyana. op 15 augustus 2005 werd bekend dat het inter- amerikaans hof voor de mensenrechten de regering van suriname heeft veroordeeld inzake massamoord.de twee daders van deze misdaden worden beloond met de hoogste banen in suriname @ srika wat vinden jou studenten hier van ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.