Rijstgebieden in West-Suriname blank door dambreuk

6

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 10 jul – Honderden hectaren grond in Nickerie staan blank door een dambreuk. Het betreft gebieden waar padie is geplant voor de rijstproductie. Boeren van Groot Henarpolder, Henar II en Tjonga Langa vrezen het ergste.

“Als de overheid niet optreedt, zullen haast alle arealen overspoeld raken, wat erg nadelig zal zijn voor de jonge padieplantjes die nog bemest moeten worden”, zegt Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA, tegenover Dagblad Suriname. De oogst dreigt compleet verloren te gaan. Het water blijft instromen. Er is intussen een graafmachine ingezet.

Die moet het gat van ruim vijf meter dichten in de dam van het Surinamekanaal. De dam kon de vergrote waterdruk vanuit het Nannizwamp niet aan. Er is kennelijk ondeugdelijk werk geleverd bij recente reparaties. Door de overlast komen honderden boeren in ernstige problemen. Hun al niet rooskleurige bedrijfspositie raakt nog meer onder druk. Onder meer bankleningen kunnen niet worden terugbetaald.


6 REACTIES

 1. Als de overheid niet optreedt, zullen haast alle arealen overspoeld raken, wat erg nadelig zal zijn voor de jonge padieplantjes die nog bemest moeten worden”, zegt Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA, tegenover Dagblad Suriname. De oogst dreigt compleet verloren te gaan. Het water blijft instromen. Er is intussen een graafmachine ingezet.

  De Surinaamse luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines is toegevoegd aan de lijst van maatschappijen die niet in het Europese Luchtruim mogen vliegen. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

  Allemaal berichtgevingen uit Suriname die er nogmaals op wijzen hoe hard nodig een regering gevormd moet worden om deze problemen in het belang van Land en Volk aan te pakken.
  Willen wij nog van enige betekenis zijn in de Regio en International.
  En dat de nieuwe gevormde regering er alles aan zal moeten doen om hogere inkomsten te generen uit de delfstoffen en mijn industrie zodat deze broodnodige investeringen gedaan kunnen worden.


  Maak melding

 2. Waar blijven de megaprojecten van MC? Een dam dichten lukt niet. Wel alles op alles zetten om President, Vice President en Voorzitter van DNA te worden en deze kleine arme paddiboeren worden nu in de steek gelaten. AC, met name Brunsi, weet niets eens hoe een paddi stengel eruit ziet maar wil wel Minister van LVV worden. Voor de huidige politici die DNA gaan bevolken:”Een Paddi korrel (in het Hindustaans (Dhaan) ziet goudgeel uit en als je uit je pan haalt is het wit (Tjawal)”. Vraag, ra ra hoe zou dat nu komen? Wel hoge posten willen bemachtigen, maar kennis, inzicht en vaardigheden ontbreken. Meneer Harinanan Oemraw doet al jaren zijn best, maar alleen redt hij het ook niet. Van de Paddiboeren mag je niet verwachten dat ze hoogopgeleid zijn. Alles wat ze planten levert voedsel op voor de hele Surinaamse bevolking van baby tot en met de bejaarden ongeacht hun etnische achtergrond. Politici schaam je en biedt nu hulp met de hoogste prioriteit.


  Maak melding

 3. Het van groot belang dat het ministerie van landbouw,zich buigt over de dambreuk maar ik vraag mij in alle gemoeden af waarom men direkt op de overheid terugvalt.
  De boeren dreigen een enorme schade te leiden,waarom probeert men allereerst, niet de handen in mekaar te slaan om een dambreuk van enkele meters te dichten.
  Meb meot er vanuit gaan dan wij gezamenlijk de overheid vormen.


  Maak melding

 4. Er zou een Calamiteiten Fonds of Algemene Fonds voor bedrijven en instanties in het leven geroepen moeten worden door de Overheid waarbij bedrijven en instanties een beroep op kunnen doen als zij die hulp nodig mochten hebben.

  Hierdoor wordt onnodige menselijk en economische kapitaal vernietiging voorkomen.

  Die gelden voor deze fondsen kunnen o.a worden opgebracht door de extra Mijn en Delfstoffen belasting heffing van deze Industie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.