Surinaamse Marronpartijen verdeeld over richting

22

PARAMARIBO, 7 jul – Suriname’s grootste Marronpartijen Abop en Bep zijn verdeeld over hun directe politieke toekomst. Waar Abop al beslist heeft uit de samenwerking met Nieuw Front te treden, twijfelt Bep nog. Het onderlinge verbond, A Combinatie, staat onder druk. Abop-leider Ronnie Brunswijk wil weer rond de tafel met de Mega Combinatie.

Het besluit viel tijdens een drukbezochte partijvergadering. Rode draad waren de beschuldigingen tegen twee Abop-parlementariërs. Intussen houdt de Bep de boot nog af. “Het is een te zware beslissing, over enkele dagen beslissen we”, zegt Bep-leider Caprino Allendy. “We” kan dan niet voor A Combinatie staan. Abop heeft immers al beslist. Het betekent dat A Combinatie nu minder sterk staat.

De combinatie beschikt formeel over zeven parlementszetels. Drie zijn van Abop en veor van Bep. In Moengo zijn al publieke demonstraties gehouden tegen de samenwerking met Nieuw Front. Allendy heeft zo zijn bedenkingen. “Het kan dat het mensen zijn van Abop. Of mensen van Abop die aangezet zijn door buitenstaanders. Of het zijn buitenstaanders.” Voor Abop lijkt het wel helder genoeg.


22 REACTIES

 1. Allendy, die zelf geen zetel heeft zit aardig onder de plak van Jessurun die ook geen aanhang heeft door NPS is gematst met maar liefst 1 zetel.

  Allendy verbindt zijn lot kennelijk aan dat van Jesurun met zijn plm 400 stemmen.


  Maak melding

 2. Ik had dit al zien aankomen. De meeste binnenlandbewoners hebben niet op NF gestemd. Wil AC toch met NF in zee gaan,zullen ze het merken bij de volgende verkiezing. Ik vrees dat grote delen van hun achterban ze in de steek zal laten. Brunsie heeft het langzaam maar zeker door.


  Maak melding

 3. Let op : bij een conflict tussen twee partijen is er altijd een onzichtbare DERDE PARTIJ die dat conflict veroorzaakt, door over en weer negatieve dingen te vertellen aan de betrokken twee parties die in conflict met elkaar staan !!!! Dies iem sabie !!!


  Maak melding

 4. Voor BEP is dit een morele afweging:moest de NF maar zwijgen over het verraad en moet men dan boos worden als men ontmaskerd wordt? Kan de BEP op grond hiervan de samenwerking met PL en NF opzeggen? Ik vind dat de leiders een eenmaal gegeven woord ten alle tijde gestand moeten doen.Waar gaan wij naar toe wanneer onze leiders niet meer te vertrouwen zijn? Denkt ABOP dat MC hen ooit zal vertrouwen? Men kijkt altijd neer op overlopers.


  Maak melding

 5. Lees ook het artikel op Star nieuws. Brunswijk heeft niet zo een afkeer van Front. Hij zegt dat hij volgende keer weer met Front samenwerkt wanneer die weer meer zetels hebben gehaald. Dus tot na de verkiezingen over twee jaar. Afgesproken.
  Phallad wordt nu voor MC de kandidaat voor Vice President.
  Voor AC(zonder abop)/VA/Front wordt Caprino Allendy de kandidaat voor Vice President.
  Op wie gaan Bee en Kojaski stemmen? Op Allendy natuurlijk. Want Allendy is net als hun ook een Marron. Dit is voor komende jaren de enige kans voor het Marron-volk om ooit een Vice President te hebben in onze Republiek. Geen enkele Marron zal deze kans voorbij laten gaan om voor Caprino Allendy te stemmen.
  MC + ABOP heeft 26 zetels. AC(zonder abop)/VA/Front heeft 24 zetels. Bee en Konjaski zullen overlopen want dit is de enige kans dat Suriname een Maron VP krijgt.
  MC-AC: 26 – 2= 24. AC(zonder abop)/VA/Front: 24 + 2 = 26. Dus je weet nu al wie er Vice president wordt. Caprino Allendy! The man has got guts!


  Maak melding

 6. Bep zit op rook worst te wachten Vice Pres.
  Als Somo binnen zou zijn…jongens jongens dan was dat lekker paardje rijden op de rug van Buriki.
  Bep zit en wacht lekker op rookworst hoor….maar denk niet dat het HAP klaar is.
  I.P.V. jij minsters gaat zoeken voor het ontwikkelen van het land vooral het binnenland…zit wacht op rookworst…..nu een lekker geur…wacht…later takru moro PUF


  Maak melding

 7. Somo Somo Somo…he is a Bee….A Bee without STING….chanteren afgelopen mi boi.
  Na akka broko din man koting…frommel rommel kerel jij.
  Djopo tik taki….hoor na taki….maarrr if a taki broko dan fa…..dan na slag yo go tiki.
  Let op uw woorden mensen….woorden gaan maar komen ergens terug….ze gaan nooit weg…..dus luku bun.


  Maak melding

 8. Het is een schande wat er momenteel gebeurd in suriname.
  De geen die oorzaak zijn van deze elende vullen hun zakken.

  Laat de partijen nu zelf maar betalen voor nieuwe verkiezingen.

  Want als het waar is de bepaalde mensen zijn omgekocht. En de bedragen liegen er niet om.
  Waarom heeft een Partij zoveel beland om te regeren.
  Of denkt men. We betalen ze nu maar en als we aan de macht zijn pakken we 5x zoveel uit de staatskast.

  Schaam je diep.


  Maak melding

 9. “Wij gaan als vrienden uit elkaar maar als er weer verkiezingen komen en Nieuw Front wint, dan kunnen we weer samenwerken”, aldus Brunswijk.
  …….Die man zegt duidelijk als jij hebt kom ik profiteren als jij niet hebt ben ik klaar met je….foute uitspraak mi boi…jij snijdt lelijk ik je vingers.
  Beste leerstoel is de tijd…..de tijd zal ons leren en zeggen of deze man betrouwbaar is…dit is duidelijk een SOMO omhaal of uithaal.


  Maak melding

 10. Santoki Banduki geen pres kandidaat voor Marron.
  Wie waren de roofmoordenaars op circa 3000 hondoestanies.
  Wie nam deze groep, de dagoestanies in besherming.
  Stomme idioten om machtsbelust gekozen voor alles behalve eigen veiligeheid.
  Jij bent de volgende slchtoffer van de “roofmoordenaar”.
  Wat doe je daartegen.


  Maak melding

 11. De World is watching.. Ronie Bruinswijk die heb al een denk vermogen van een straat steen of bak steen, en dan gaat die man het nog onderlijnen om weer de stap te waagen om met de M C aan tafel te gaan zitten.. Ronie.. GO Back were You From Son..Ga maar lekker tarzan spelen in het binnenland van Suriname.. Zoek Jane maar lekker op om je leven verder te leiden in het oerwoud van suriname..Niet dat ik wat heb met de M C Of zo .. Maar dan vertrouw ik die Lonnie Brunswijk niet meer.


  Maak melding

 12. Het lange gedraal om sinds de verkiezingen van 25 mei een nieuwe regering te vormen geeft aan dat het huidige politieke systeem gewoonweg failliet is!


  Maak melding

 13. tuurlijk twijfelt BEP/Allendy nog, hij heeft geld aangenomen en als je uit front stapt moet je het teruggeven, dat is dat hele ding. Abop zit daar niet mee, met zijn 3 zetels mag ABOp meeregeren, dus in feite hebben ze BEP niet nodig, bij de volgende verkiezing kan Brunswijk rekenen op zijn Marowijne zetels, want hij heeft de wil van zijn achterban opgevolgd. Bep/Allendy als jij niet volgt is het met jou en BEP gedaan mi boi, rest jou misschien nog 1 zetel bij de volgende verkiezing, jou achterban zal je straffen. Jou verraad om de binnenlandse zetels aan front te verkopen pikt men niet, ze hebben juist front weggestemd uit de binnenlanden en wil jij front weer aan de macht helpen.

  Zal mij niet verbazen als ook BEP zal besluiten naar MC te gaan, het besluit is nog niet genomen want allendy is aan het onderhandelen hoeveel van het aangenomen bedrag hij weer aan sardjoe moet geven.


  Maak melding

 14. @ Na mi. Jullie willen zo graag regeren. Dat is wat jullie front van beschuldigen. Maar jullie zijn een pot nat. OM jullie doel te bereiken verkoop je je ziel aan de duivel ( Brunsi)Ik denk dat front blij moet zijn dat ze van die man af zijn. Een maal een verrader altijd een verrader. Jammer dat Front en MC niet samen kunnen. Dan zijn we verlost van Somo en Brunswijk. Dankzij hen is de Surinaamse politiek failliet verklaard. Jullie gaan voor kortstondig gewin. Maar wie zand strooit zal stom oogsten,


  Maak melding

 15. Lobi pasi no habbi fara !!
  Sranan lobi na Soso Lobi !!
  Mega had/heeft nooit getwijveld en is altijd transparant geweest en nog steeds .
  Het is de Mega die een sociaalcontract getekend heeft met het volk .
  En om deze uit te kunnen voeren hebben wij iedereeen en alle know how nodig .
  Het is een plicht voor ieder recht-geaard surinaams mens, waar ook ter wereld zijn bijdragen te leveren .
  MEGA’S BELANG IS VOLKSBELANG !!

  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 16. brunsi Je moet nu nemen wat je aangeboden word .
  en niets probren af te dwingen want we hebben jou eingelijk niet nodig , want je moet niet denken dat je alles bent het is ook bij je aanhang gebleken dat zij de koers van je bepalen .
  als je een fout maakt sta je er alleen voor , dus weet wat je doen moet (boetjatja)


  Maak melding

 17. Allendy! gebruik goed je verstand om mee te gaan met Brunsie. Hij is een overloper en nooit zijn afspraken nakomt. Je ziet het zelf. Waarom dan in zee gaan met deze onbetrouwbare hiele likker. Hij kan je ook in de zee duwen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.


  Maak melding

 18. vertegenwoordigen deze politieke partijen niet : stammen, lo’s en bere’s ? > ja, tok ?!. wel, dan is het alleen maar logisch dat die mentaliteit zich ook op het landelijke vlak manifesteert !.


  Maak melding

 19. Wally,

  In principe gaat elke partij die aan een verkiezing meedoet, dat doen om regeermacht te verkrijgen, ze hebben normaliter een programma die ze willen uitvoeren, front is daar een uitzondering op, maar dat even terzijde.

  Ik denk eerlijk gezegd niet dat AC of VA de eerste keus van MC was om mee te prate laatstaan te regeren. Het is natuurlijk, een gegeven dat MC met andere partijen moet samenwerken om een coalitie te vormen, front als geheel is eerlijk gezegd geen optie, wat moet MC met een spa en da die 1 zetel hebben, of een nps die de verkiezing grandioos heeft verloren.

  Vhp zou dus een partner kunnen zijn, alleen heeft sardjoe een kardinale fout gemaakt om zijn lot aan nps/front te verbinden, dit zal sardjoe opbreken, let maar op. Er zijn gasten in vhp die het niet zullen pikken dat hij niet gewoon onderhandelingen als VHP met MC is gaan voeren, door als front aan de onderhandelingen te beginnen met eisen te stellen die nooit gehonoreerd kunnen worden door MC heeft hij zijn eigen glazen stuk geslagen.

  Met sardjoe is het over en uit, met vene trouwens ook.

  Het liefst had ik gezien dat een partij als DOE 8 zetels had gehad, waardoor MC met zo’n partij kon gaan onderhandelen, de realiteit is anders.

  Wat front wilde, om als verliezers een regering te vormen is niet alleen ondemocratisch maar eigenlijk een grote verkiezingszwendel die zijn weerga niet zou kennen, want impliciet zou dat beteken dat het Surinaamse volk voor niets naar de stembus is gegaan.

  In deze kan je dus MC en front niet vergelijken, de een is de winnaar de andere de verliezer die zich niet bij zijn verlies wil neerleggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.