maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameEx-parlementsvoorzitter Suriname zit met twijfels

Ex-parlementsvoorzitter Suriname zit met twijfels

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jul – Paul Somohardjo, parlementsvoorzitter en leider van de Volks Alliantie, weet het niet meer. Hij is duidelijk teleurgesteld in het werkverband met Nieuw Front en A Combinatie. “Mijn vraag is: bestaat de combinatie nog? We hebben te maken met acht politieke partijen, als één overspringt kunnen we dan nog doen wat we ons hadden voorgenomen?”

De twijfels blijven zich opstapelen sinds de afgang in het parlement. “We zitten in een erger wespennest. Ik ben niet gekozen tot voorzitter van het parlement. Toch hadden we dat samen afgesproken. Dit is verraad.”, zei Somohardjo tijdens een partijbijeenkomst. Het steekt vooral dat alle zes en twintig parlementariërs van de combinatie beloofden disciplinair te stemmen.

Het stemmen op Somohardjo maakte deel uit van de groepsstrategie. “Nog geen half uur daarna stemmen twee van ons op de andere partij.” Het unfaire moet ook blijken uit de realiteit. De Mega Combinatie is niet in staat zelfstandig een meerderheid op te brengen in het parlement. “Laat dezelfde mensen die voor hen (MC) stemden, nu voor een meerderheid helpen zorgen. Mijn eis is daarom: laat die twee onzichtbare handen, die steun hebben verleend, nu zichtbaar worden.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

44 REACTIES
 1. asrefi tiki sang naki blaka dagu,na dati enaki witi dagu no.

  te yu naki kapalasi da yu sa yere boriman tongo.

  wat de heren venetiaan,castelen,sardjoe en somohardjo voor de algemene verkiezing van 25 mei tot heden hebben uitgespookt is echt niet mals.de idioten zijn stuk voor stuk machtsdronken.
  deze verraders moeten nu boeten voor hun waandaden tegenover het arme volk.

  jammer dat ik geen foto’s van die huichelaars niet op dit site kunt plaatsen.
  anders zou men de waarachtige gezichten van de verraders kunnen zien.een stelletje idioten en bandieten zijn dat.

  die somohardjo is helemaal niet te vertrouwen hij is erger dan zijn leermeester venetiaan.


  Maak melding
 2. Deze man is geschift. Ik stel voor dat hij zonder brevet maar een Cessna-172 gaat vliegen op Zorg & Hoop.

  Is Somo van oordeel dat hij een goeie job heeft gedaan en derhalve de gemeenschap weer die shitt zou moeten voorschotelen?

  In deze Heeft de Almachtige ons behoed voor nog eens 5-jaren met dit stuk onbenil.


  Maak melding
 3. Dat gaan ze ook doen Somo, je denkt toch niet dat jij ze meer zal kunnen bieden dan de partij in de coalitie ,die mensen zijn je voor geweest je hebt toch zelf gezegd dat jij zal voor stemmen als het een beslissing in landsbelang is.dus je pretendeert dat je beter bent dan Simons.oen! dan had je liever “kras” kunnen zijn om VP te worden.houd je aan je woord vent! ,je wordt toch er op afgerekend.


  Maak melding
 4. Hij zit niet met twijfels hij zit met lege handen.
  En anderen zullen blij zijn…zij zullen blij zijn…..nu kan hij geen domeingrond afpakken.
  Afgelopen pretspel Somo de landrover(staat nergens in de wet)..jij met je vriend Ronald de Bulldozer.


  Maak melding
 5. Misschien wilden de ‘mollen’ wel Jenny hebben , maar zullen ze straks niet voor Des for Pres stemmen. is er dan nog iets te vrezen ? Indien niet, dan is zowel Somo als Des op de solo toer uit !


  Maak melding
 6. Somo is HONDSBRUTAALLLLLLLLLL hij heeft geen recht van spreken meer laat staan eisen Laat hij het feit dat hij moet oppleuren accepteren

  Pleur op terug naar Prfoto Somo ga daar je schulden aflossen nav je faillisement waar je ook een meester in frauderen bleek te zijn Pleur op!!!!!!!!!


  Maak melding
 7. “Mijn vraag is: bestaat de combinatie nog? We hebben te maken met acht politieke partijen, als één overspringt kunnen we dan nog doen wat we ons hadden voorgenomen?”

  Mijn antwoord op Somohardjos vraag bestaat de Combinatie nog dan is het antwoord Ja.

  Als één overspringt kunnen we dan nog doen wat we ons hadden voorgenomen?”
  Het antwoord is Nee.

  Deze nieuwe Coalitie regering van NF met VA en AC is minder sterk vertegenwoordigd in het VVV met als gevolg dat zij in de toekomst veel meer rekening zullen moeten houden met de andere oppositie partijen in het VVV waaronder de MC met zijn 23 zetels.

  Hetgeen ik zelf als een goede zaak beschouwt voor ons Geliefd Suriname aan vriendjes politiek zal de komende regering van NF weinig aan hebben.


  Maak melding
 8. Het stemmen op Somohardjo maakte deel uit van de groepsstrategie. “Nog geen half uur daarna stemmen twee van ons op de andere partij.”

  Mijn vraag aan Somohardjo is, waarom moet er een Groeps strategie gevormd worden in het VVV en mogen de parlementariers niet Onafhankelijk stemmen wat voor hun de beste keuze is? Het parlement vertegenwoordigd in een Democratie toch het Volk en niet het Groepsbelang.

  http://www.youtube.com/watch?v=BsfuDdPuiWw&feature=channel


  Maak melding
 9. Ach somo je snapt het nogsteeds niet. De meerderheid in de samenleving wilde jou niet als voorzitter, de twee mensen die tegen jou hebben gestemd (jammer dat het er maar twee waren) hebben gehoor gegeven aan de stem van het volk. Kadaver discipline en achterkamer afspraken mogen in deze niet de overhand hebben, dat is democratie, de wil van het volk, die altijd boven alles moet prevaleren.

  Het zou verraad zijn naar het volk toe zijn als jij was gekozen als voorzitter. Zoals altijd hanteren de fronters een omgekeerde logica.

  Ze zijn weggestemd, de verliezers gaan zich verzamelen in een combinatie en proberen dan de overwinning te claimen. De zgn integere man met de tien vuile vingers zei het ook zo mooi “het leek alsof we hadden verloren, maar we hebben gewonnen”, dat zijn partij 4 zetels heeft verloren, deert hem niet. Ook al had nps een zetel, hadden ze het nog vertaald naar winst als ze maar aan de macht zouden kunnen blijven.

  Kijk maar naar Jessurun en Castelen, twee leiders van partijen die zo hoog van de toren blazen, alsof hun partijen een rol van betekenis spelen in Suriname, dat deze partijen geen achterban hebben en dat ze over de rug van andere partijen 1 zetel hebben behaald maakt allemaal niet.

  Binnen de nieuwe combinatie met 8 partijen zal iedereen twijfelen, ze zijn bezig te overleven daarom vertrouwd niemand elkaar, ze zullen elkaar in gijzeling nemen want over 5 jaar zullen een paar van deze partijen alleen nog in naam bestaan.

  Un pre un pokoe un dansi, MC gaat gestaag door.


  Maak melding
 10. Onzin!

  Leg je neer bij het verlies Somo. Grote onzin om nog om die functie te huilen. Ga je inzetten voor je achterban op een andere plaats. Je hebt nu de kans om buiten de politiek liefdadigheidswerk te doen. Open een eigen gaarkeuken en kook voor daklozen en minima’s. Dat is dankbaar werk, want voorzitter van het parlement wordt je nooit meer.


  Maak melding
 11. Somo je moet niet zeuren en jammeren, je hebt verloren! Ga nu je werk als parlementarier doen. Je bent niet gekozen om voorzitter te worden, maar in de eerste plaats als parlementarier.


  Maak melding
 12. Inderdaad meneer Somo je bent verraden. Schandalig hoe ABOP en hun voorzitter hierop reageren. De manier waarop het verraad ontmaskerd is kan het volk niet schelen. Belangrijk is dat die stiekeme gluiperds ontmaskerd zijn.
  Het is heel erg laf om nu te gaan zeuren over de procedure die tot ontmaskering heeft geleid. Guno Castelen heeft gewoon zijn plicht gedaan. Als je laf verraad tegenkomt dan is het je morele plicht om dat openbaar te maken. Regeltjes en mazen in de wet die bescherming geven aan stiekeme verraders zijn nu minder relevant.
  Wij Surinamers moeten nog leren wat onze maatschappelijke plichten zijn. Wanneer mensen in koele bloede vermoord worden dan moet de dader bestraft worden. Punt. Zo geldt ook, als stiekem verraad wordt gepleedgd dan moet daar tegen opgetreden worden.
  Zolang wij niet leren opkomen voor eerlijk en oprecht gedrag zullen we nooit een volk worden. We willen toch niet in de hele wereld bekend staan als een populatie solitaire egoïstische bavianen? of wel soms?
  We komen op voor elkaar wanneer morele normen en waarden met de voeten betreden worden. Alleen dan kunnen we als een volk van het menselijk ras beschouwd worden. Wel of niet hanteren van ethische normen maken het verschil tussen wel of niet mens zijn.


  Maak melding
 13. Rationeel denken OPPOSITIE Partijen. Het was lang voor de verkiezing al bekend. Een groot deel van het electoraat kon zich niet verenigen met de wijze van algemeen landsbeleid:
  1. overtreding zedenwet
  2. leden met een strafblad
  3. publiekelijk crimineel gedrag leden
  4. verduisteringen door top leiden
  5. onuitvoerbaar FISO 2
  6. toename armoede
  7. groeiende werkloosheid onder de jongeren
  8. asfalteringsprojecten: smalle wegen met dagelijks gevaar voor doodrijden
  9. senioren leiding en seniliteit
  10.corruptiewet afgeleverd bij Fardjan Ali
  11.verouderde onderwijssysteem
  12.zich laten commanderen door China
  13.onvorwaardelijke donatie van 3.5 miljard dollar laten liggen(Taiwan)
  14. de burger de mond afsnoeren.
  15. Mariënburg en SLOC(Slootwijk e.a.)
  16. goud, bauxiet, hout beleid niet in het belang van de staat.

  wie maakt de lijst af

  NPS vergruisd
  VHP: als er stemgroei is, hoe heeft zich dat dan vertaald in aantal zetels. De NPS, SPA en DA geholpen aan 4 VHP zetels. Solidariteit? Viezerikkken.


  Maak melding
 14. hahahaha, nog geen miljoen mensen bij elkaar en het is al zo’n chaos..ze naaien elkaar tot op het bot..Wanneer gaan julie eens eensgezind het land opbouwen in plaats van elkaar bij elke gelegenheid af te maken?


  Maak melding
 15. Als het een 747 betrof zou Somo niet eens de trap van het toestel mogen betreden met de kennelijke bedoeling om personen en goederen via de lucht te vervoeren.

  De Nationale Assemblee van Suriname is een nog grotere verantwoordelijkheid met nog grotere afbreukrisico, waarbij je dealt met het wel en wee van honderderdenduizenden mensen.

  Troost je maar Somo je bent 5-jaren te lang voorzitter geweest van deze hoge college van staat. Nu heeft het parlement eindelijk een capabele- en representatieve Voorzitter!

  U wordt derhalve bedankt voor “bewezen” diensten en nagelaten puinhopen!


  Maak melding
 16. Wet van Karma, wet van de natuur. Het front en vooral somo hebben geoogst wat ze zelf gezaaid hebben. Immoraliteit, machtsdronkenschap,corruptie,politieke verloedering, verloedering van normen en waarden, negeren van volkswil, diefstal van domeingronden, aanranden van jonge vrouwen en dan nog voorzitter hoogste college van volksvertegenwoordiging, bankrover drugshandelaar crimineel lonnie in machtscentrum , etc etc. De natuur, hogere machten grijpen nu in, gelukkig. De zuivering is begonnen. By the way, ik ben ook geen boutamang. Maar de ellende in Suriname sinds 1973 is geworteld in de nps,vhp en de pnr, het huidige spa.Zij zijn de grondleggers van het kwaad !!!


  Maak melding
 17. Brantimaka we zullen moeten wachten totdat al deze politici (de heren Venetiaan,Castelen,Sardjoe en Somohardjo) in een Bejaardentehuis terecht komen alvorens ons Geliefd Suriname met een schone lei kan beginnen.


  Maak melding
 18. Somo, je hebt twijfels?? Je hoeft niet te twijfelen aan het feit dat ze je niet meer lusten. Jij bent nu (boeven) historie. Wedden dat je nu een plan besenkt om toch nog aan de macht tr komen.
  Je rol is uitgespeeld. Don man kon tron kon man. Ze hebben het volk behoed voor een nationale ramp. A tan so.
  Zoek geen onzichtbaren. We geven je wel na dat je altijd een zichtbare overloper ben geweest. dit was een meester zet in jou schaakspel.


  Maak melding
 19. Koekie van je eigen deeg zou toch lekker moeten zijn of niet soms SOPROPO?? ik bedoel Somo!!!

  Het is je eigen schuld en dat is nu al bewezen, anders hadden de kiezers op jou zondermeer gestemd. Van je eigen partij PAPAYA RUMOER heeft twee medeleden op een andere gestemd, zegt dat niet genoeg?? Wat een eikel en stomkop ben je toch!!

  Leg de bijl neer en ga Pinda planten! Gewoon uit de buurt blijven van de parlement.

  Jouw eigen woorden: Laat die twee onzichtbare handen, die steun hebben verleend, nu zichtbaar worden.

  Wil je ze, hun haar gaan krenken?? of alweer opvuisten gaan? crimineel!!!

  Ik ben niet gekozen tot voorzitter van het parlement. Toch hadden we dat samen afgesproken. Dit is verraad.”, zei Somohardjo tijdens een partijbijeenkomst.

  Wie is nou de verrader? ik maak nu wel uit dat je gewoon een onderkruipel en currupt bent. Woorden schieten mij tekort!!!!!!


  Maak melding
 20. Het doek is gevallen Somo!!! Het beste wat de PL kan doen is de MC helpen Suriname op te bouwen. Daar wordt toch iedereen in suriname beter van, door samen te werken in het belang voor land en volk.


  Maak melding
 21. Mijn stelling ; somo heeft zijn eigen mensen laten stemmen op Simons, omdat hij vp wilt worden. Nu is hij niet gekozen( heeft zich niet laten kiezen), dus kan hij nu front chanteren ; vp of mc.


  Maak melding
 22. @ pinto
  geld dat ook voor bouterse met zijn mulo school diploma en een gratis militaire opeiding van holland of gelden er weer uitzonderlijke regels voor jou messias???
  ik wil jou grote revo mond zien waneer representatief uitspreekt, een massamoordenaar als president daar heb je helemaal geen last van huichelaar dat je bent.


  Maak melding
 23. DAT IS DE KEIHARDE REALITEIT. WELKE POLITICI IS TE VERTROUWEN: SOMO, BOUTA, BRUNSI, VENE, SARDJOE. NONE.

  MAAR SOMO WAAROM HEB JE DIE EEN MILJOEN DOLLAR NIET GENOMEN EN OPGEPLEURD NAAR POR FOTO. NOW DEN TRA NJANG MAN TEKI AFOE FA BEDRAG. Want met minder zijn ze tevreden.

  DAT IS DE MENTALITEIT DIE JE UITSTRAALT en het doet MIJ GOED. Want na so ala mala stuk voor stuk worden voor de helft van de prijs (afoe sensi) gekocht.

  LOEKOE FA DEN BOENKOPOE sma dise o mek deng egi grebi.

  @ wiepding en @ brantimaka: kletsen uit hun nek. Geen inhoud maar verzieken dit forum. Go na wojo seri joe tori.

  IK ZEG WIE HET LAATST LACHT LACHT HET BEST.
  SOMO: MEK ABOP/SEEKA GO NA MC. Ze zijn toch EEN GROTE POT NAT. Jij zorgt dat MC je niet klein krijgt. MEK MC BAI DEN BOI DISI EN BAKA DATI FIGI DEN BOI DISI FA POLITIEKE VELD.

  Ze lusten je niet SOMO, omdat je een volksjongen bent. Je hebt geen kapitaal om ze om te kopen. HOUDEN ZO: JE BENT NIET GOEDKOOP!!!!!!!


  Maak melding
 24. Mama+Lobi,
  Dus als je in het stemhokje zit zou jet niet erg vinden dat er camera`s geplaats zijn om jouw stemgedrag te checken?
  Of vind jij het normaal dat als er over iets gestemd moet worden,men anderen onder druk zet om te stemmen voor wie zij hun opgedragen hebben?
  Vind jij het normaal dat Somo zijn , AC en Front leden verplicht heeft te fotograferen voor wie zij hun stem uitbrachten?Is het gangbaar in welke democratisch land dan ook?

  Somo zit met twijfels?Hoe nu verder denkt ie,hij dacht de gehele duivelse Front in zijn klauwen te hebben.Wel nu niet iedereen is omkoopbaar of een schoothondje van hem.
  Als die klojo`s van VHP en NPs nu niet kunnen inzien dat ze met een addergebroed te maken hebben,zullen ze het wel merken als er weer verkiezingen komen.


  Maak melding
 25. Somo, voor de verkiezing heb je nog gezegd, PAE NO LAW.

  Je was de eerste in de rij na de verkiezingen om vp te worden in mc regering. Je hebt zwaar ingezet. pae je dacht, ik ga eisen en chanteren. helaas zonder succes en je dreigde met legen handen te komen staan.

  Later heeft pae zijn kans gegrepen en AC misleid om toch (uit eigen belang) om aan te pappen met de hyena’s van NF. Pae nam genoegen met vz rol parlement.

  Pae, ik heb je door, je wil een functie, waar je kan doen en laten wat je wilt, zonder dat jij ontslagen kan worden!

  Daarom wilde jij zo’n functie. Je heb altijd herhaalt, 6 of 10 ministeries maakt jou niet uit, omdat de president je altijd weer kan ontslaan.

  Pae joe law, want if joe doe je wroko boen, dan i no ab neks foe frede toch! ma disi vrijpostig pae abi tra denki toch!


  Maak melding
 26. Somo is terug bij af en heeft niet meer de veerkracht om terug te knokken. Zo vergaat het simpele mensen die zich er voor lenen om anderen te verguisen. Hebzucht wordt nooit beloond. Vraag het maar aan manneke Tinterlanteen.


  Maak melding
 27. Mijne mensen,
  ik heb eens geschreven dat de betekenis van pertjaja luhur in het islam een zware betekenis heeft.het is niet te spijten wat met somo is gebeurt hij heeft het zelf gezocht.hij naleefd de betekenis van zijn partij naam niet hij heeft het letterlijk vertrap en dan dat is zijn beloning.zijn eigen fronters heeft hem gelapt in alles wat hij deed met de fronters in het verleden.
  al blaffen de honden de karavan trek door zegt hij.laat hij nu blaffen de fronters moet gewoon door trekken.


  Maak melding
 28. Wanneer die mensen daar kwamen met domein papieren van 25 en 30 jaar oud waar geen enkele regering haar belofte waar maakte…… zat jij bij Somo meer in twijfels…hij zou je beroven en gewoon zeggen het staat niet in de wet.
  Nu staat in de wet geheime verkiezing…dus u hebt geen enkel recht ….dan neer te leggen…..schurk SOMO.
  …hoofdzaak Vniksaan is slim hij heeft alvast iemand binnen….nu heb jij de kans te bewijzen landsbelang….ga President kiezen..voor landsbelang…ouwe schurk jij.


  Maak melding
 29. Sommo spreekt van “verraad”! Door de uitspraak, “we hadden dat samen afgesproken”, geeft hij te kennen dat hij het volk veraden heeft, door die afspraak te hebben gemaakt met wie dan ook.
  Dus voor de verkiezing, de uitspraak reeds weten. Dat is verraad!


  Maak melding
 30. EMBRYO FASE
  Laten we niet te snel willen groeien als natie.
  Het heeft andere natiën decennia gekost om een echte (volwassen) democratie te worden. Suriname is in een embryo fase wat natie vorming betreft. We bestaan pas 35 jaar!! De weg naar volwassenheid is niet een makkelijke weg. Er zijn een paar stappen die de weg naar volwassenheid kenmerken. Die wil ik een ander keer uiteen zetten. Maar een van de belangrijkste fundamentele randvoorwaarde voor groei naar volwassenheid is het algemeen opleidingsniveau van een natie in samenhang met de toegang tot fundamentele primaire levens behoeften….
  In de levensfase waar wij ons nu als natie bevinden is het meer dan normaal dat men probeert eerst zijn eigen individuele levensbehoeften(het zij via corruptie/omkoping..etc) te bevredigen of/en het volk dom te houden zodat via verzuiling op etnische basis afhankelijkheid gecreëerd kan worden.
  U hoort mij niet zeggen dat ik dit goed vind, maar aan de andere kant is het zeer gevaarlijk stappen over te slaan of versnelt te laten plaatsvinden.
  Met andere woorden er is niets bijzonder gaande in Suriname we voldoen aan de internationale groeicurve
  van een natie.
  Over een collectieve geheugen/ geschiedenis wil ik het een volgende keer hebben??


  Maak melding
 31. Good bye good riddance Somo we never liked you.Ga een cursus ABN volgen en ga daarna groenten planten ofzo.
  Je bent officieel genaaid door het NW Front,je vraagt je af wie tegen je gestemd heeft?Vraag Vene en de VHP.
  Die 5 jaren die je zat waren 5 jaren teveel.


  Maak melding
 32. In de voetballerij gaat het ook zo.

  Starten met 9 van de 11-man en toch de wedstrijd beslissen.

  Gewoon keep back voor spelen en. . . .goal!!

  Niet de M.C. heeft gewonnen, maar de republiek-Suriname.

  Wij zijn beretrots op deze Voorzitter. Er gaan dingen gebeuren! Teki yu aai luku.


  Maak melding
 33. je hebt sommigen hier die tijdens de wedstrijd de regels veranderen, vindt je het gek dat ze winnen ze gaan zo ver dat ze heel erg trots zijn op een massamoordenaar. waar eindigt de werkelijkheid en begint de fantatie? ik denk dat het laatste begint bij de illusie dat een ongeschoolde schoft die mijn land naar de klote heeft geholpen en nu zijn volgers zoet houd met mooie woorden op het podium dat hij suriname vooruit zal brengen stelletje ezels dat ze zijn geen enkel normaal denkend mens geloofd die onzin van de slager van paramaribo wie in die sprookjes van bouterse geloofd is voor niets naar school gegaan .


  Maak melding
 34. pae, yu go tapu sepenenzestek yaari, tok ?
  ting doro fu yu go yang pensioen, srepi in blanda tu.
  te yu go, yu chaari bwana venetiaan naga sriman sardjoe nanga yu.
  kande yu go prani pinda, dang bwana kan prani bana nanga sriman alesi.
  hopelijk kan ie dit bovenstaande beter begrijpen dan gewoon nederlands.


  Maak melding
 35. Liesje lieve meid,
  Zo naïef. Ik zal je vertellen. Het stemmen in het parlement voor een voorzitter is geen kwestie van persoonlijke voorkeur.
  Deze mensen (Bee en Kojaski) zijn toegelaten tot een coalitie onder voorwaarde dat ze op een bepaald persoon zouden stemmen. Als ze dat niet willen dan moesten ze dat bij het overleg voor samenwerking zeggen. Dan worden namelijk andere afspraken gemaakt of ze worden buitengesloten.
  Als deze mensen eerst beleefd toezeggen en dan achterbaks wat anders doen dan hebben ze zich niet gehouden aan hun kant van de deal. Lijkt me logisch dat ze dan ook wat terug mogen verwachten. Deal is deal.
  Bij mij in het stemhokje is het een andere zaak want ik heb met niemand een afspraak over mijn keuze van stemmen. Die vergelijking van jou slaat de plank dus mis.
  Begrijpelijk? Laat het maar even bezakken. Misschien heb je wat tijd nodig.


  Maak melding
 36. Alleen een beetje jammer dat zij partij polieke uitspraken doet. Volgens mij wordt een voorzitter boven de partijen te staan en niet voor eigen parochie te preken.


  Maak melding
 37. wat bedoeld Somo met verraad plegen en disiplinair stemmen.de 2 personen heeft volgens volk belang disiplinair gestemt,want ze zijn daar voor het volk ze gaan de volk niet verraden maar zijn patij leider wel .dus er geen sprake wie verrad wie, de punt is wie heeft zich zelf verraden en dat zijn de heren van somo hij weet wat ik bedoeld laat hij zijn dna leden ondervragen daar zit het nest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES