zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenPolitiekSuriname vast in spiraal van intrige en wantrouwen

Suriname vast in spiraal van intrige en wantrouwen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 jul – Suriname zit midden in een spiraal van intrige en wantrouwen. Het gaat hoe langer, hoe sneller. De beste thrillerauteurs zouden groen zien van jaloezie. Al de steken onder water, verdachtmakingen en het onderlinge wantrouwen. De hoofdrolspelers spinnen er de meest intrigerende omstandigheden en situaties van. En de samenleving heeft het toe- en nakijken.

Meer is er niet bij. De leiders mogen naar believen leuren en sleuren met het mandaat. Het prerogatief van een handjevol dat zich ongekend doet gelden. Soms schaamteloos openlijk, soms meesterlijk subtiel. Het is allemaal stof voor de meest onvoorspelbare settings. “In politiek Suriname zijn de dingen nooit wat ze lijken”, zei Nieuw Front-leider Ronald Venetiaan onlangs nog.

Wie had in de verste verte het ware gewicht van deze woorden kunnen bevroeden? De meesten stapten er dan ook snel over heen. De ontwikkelingen van dag op dag kunnen dan ook niet anders dan verrassen. Akkoorden die op water worden geschreven. Politici die elkaar nu trouw zweren. Om op het andere moment af te geven op teamgenoten. Of toespelingen te maken op ontrouw bij de ander in hetzelfde kamp.

Politiek Suriname was nog nooit zo onvoorspelbaar. Het is toch met weemoed terugdenken aan die goede oude tijd. Toen, niet zo lang terug, tenminste duidelijk was wie, wie was. “Wij zijn de democraten”, zei Ronnie Brunswijk ooit nog in gezelschap van Paul Somohardjo. Die tijden lijken voorgoed achter de rug. De toeschouwer rest nog maar één kans op behoud van zelfrespect. Je eenvoudigweg niet meer laten verrassen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

35 REACTIES
 1. U kunt gewoon zeggen die hele rotzooi ligt aan FRONT….HET IS EEN BENDE BEJAARDE SCHURKEN….en juist dit is niet te geloven ………verschrikkelijke soort van mensen…grrrrrrrrrrrrrrt
  !!!


  Maak melding
 2. Dus voor deze poppenkast moet ik belastinggelden betalen ?? het blijft een probleem, omdat er een leugen is, een waarheid die niet door mr B geconfronteerd wil worden. Zolang die man niet eerlijk de schuld neemt voor de Dec 82 moorden, gevonnist wordt, z’n straf uitzit en schade vergoeding geeft zal een groot deel van onze samenleving hem niet willen en hem zeker geen salaris uit hun hard verdiend SRDtje geven. Dat grote deel van onze samenleving staat nog steeds voor Gerechtigheid, terwijl het andere deel van het Bouta kamp- mr B verdedigt. Alsjeblieft- niets anders zal dit oplossen. Heel lelijk is dit. Foei Surinamers, foei foei foei. Je wilt wel miljarden Euro’s eisen van de Nederlanders om het slavernij drama met ‘gerechtigheid’ te kunnen afronden, maar je wil niet zelf in je eigen achteruitkijkspiegel kijken !!!! DAT IS NIET OKAY !!!! Neem eerlijk je verantwoordelijkheid en daarmee zal alles opgelost zijn !!


  Maak melding
 3. En nu merk je hoezeer Suriname een insitutuut of persoon mist die echt boven de partijen staat. Iedereen verdenkt elkaar. Je schakelt niet de President als bemiddelaar in want die doet zelf mee in deze soap. De Surinaame politiek is al 50 jaar flink gepolariseerd en niks toont aan dat dit niet weer 50 jaar zal duren. Suriname heeft een cermoniele President nodig? En dan liefst een Presidentieel instituut die ook echt boven de partijen staat.


  Maak melding
 4. “Suriname vast in spiraal van intrige en wantrouwen”

  Sorry hoor, Suriname moet vervangen worden met front.

  Het is die front teringbende die in een spiraal zit van intrige en wantrouwen, als partijleiders van hun eigen fractieleden eisen dat ze foto’s maken van hun stembriefje, dna leden die in het openbaar hun stembriefje laten zien. Somo vertrouwd zijn eigen dna leden niet, onderling vertrouwen ze elkaar niet. Dit gedrag krijg je als je zelf oneerlijk bezig bent, de onzichtbare hand heeft voor verwarring gezorgd, Babylon helemaal.

  Er is maar een partij die gefocused doorgaat en dat is MC. Die hebben ook een Visie, Programma en Ideologie, helaas ontbeert de rest van de politieke partijen deze drie cruciale zaken om serieus en betrouwbaar met elkaar of het volk om te gaan.

  Het volk ziet dit en moet dit goed tot zich nemen. Wees gerus alles komt terecht, hopelijk duurt het niet lang meer, voor wij van de front tarantulas verlost zijn.


  Maak melding
 5. Dit is gewoon een poppenkast!! Boeven boven boeven!!! Heb je weleens van Aasgier, Hyena roofdier, afgunst etc. gehoord?? Het is een en al een BENDEZOOI!! Plunderaas! ach, woorden schieen te kort.

  Deze gasten moeten in een keer getracteerd worden en wel door Brunswijk!! Tracteren met de Hidoestaanse ghoegrie( Panja koegroe!!!)
  Opgeruimd staat netjes!!


  Maak melding
 6. @Mensen kenner Goede posting.
  @art Volgens mij maak je Pandoras box daarmee open. Wie zou volgens jouw dan die functie moeten vevullen. Hoe neutraal was ooit de voorzitter van de DNA? Nee we moeten de oplossing zoeken in.

  Goede journalistiek waarbij journalisten niet langer klakkeloos de meest stomme leugens en onzin overnemen maar op zoek gaan naar de feiten. Waar ze duidelijk aangeven wat feiten zijn en wat de meningen. Waar ze zich niet laten verleiden tot het plaatsten van stompzinninge leugens. Waar journalisten zich niet voor het karretje laten spannen van media geile figuren die weten dat als je rotkop maar vaak genoeg op de voorpagina komt je vanzelf veel stemmen krijgt.

  Is het niet zo dat het feit dat het 8 dec proces nog steeds niet tot een uitspraak heeft geleid er toe heeft bijgedragen dat de grootste verdachte ongekend veel media aandacht heeft gekregen en instaat werd gesteld de meest grote onzin en leugens te verspreiden? Is het niet zo dat veel kiezers in SME hem daardoor als een soort Robin Hood zien? Maar is het niet tevens zo dat die man feitelijk nooit iets voor SME gedaan heeft? Dat die man in alles wat hij gedaan heeft uitblonk in incompetentie? Zelfs een carriere als souteneur en drugsbaron is grotendeels mislukt!


  Maak melding
 7. Suriname ondervindt in haar ontwikkeling heel veel last van die oudemannetjesclub.

  Hoe egoist moet je niet zijn, “als deze sloebers de regeermacht coupen” zijn zij rond de 80-levensjaren als zij afzwaaien.

  Wij zijn hier toch geen chinesen?


  Maak melding
 8. Mensenkenner,
  Waarom kom jij niet hier om B op te sluiten?

  Het Surinaamse volk heeft gesproken, wie ben jij?

  08 december ’82 is ba suku, bafeni batjari!

  Het was het antwoord op die raciale-coup van 11- en 12 maart 1982. Ik zat er middenin en kan het dus weten, vrijwel alle actoren leken wel op elkaar!

  08 december 1982 is weer de oorzaak van die gore binnenlandse oorlog, hetgeen betekent dat in deze al meer dan wraak is geschied.

  Moet er persé nog meer bloed vloeien in dit land nu het getij langzaam ten goede keert?

  Sluit m op dan gaan jullie in dit land pas de poppen aan het dansen zien stelletje loosers!


  Maak melding
 9. Onvoorspelbaar!

  “Politiek in Suriname was nog nooit zo onvoorspelbaar. Het is toch met weemoed terugdenken aan die goede oude tijd. Toen, niet zolang terug, tenminste duidelijk was wie, wie was”.

  De militaire coupe heeft Suriname verandert in twee politieke kampen. Zonder twijfel!
  Het ene deel gelooft niet in de eerlijkheid van de militaire kliek, het ander deel is de oude politiek zat. Reden genoeg om een eeuwen durende patstelling te krijgen.
  Bij twintig keer herstemmen komt er geen echte winnaar uit de bus. Niet genoeg om te regeren omdat er nota bene door een noemenswaardig deel etnisch gestemd wordt.

  Vandaag is het heel duidelijk wie, wie is.
  De oude garde wil blijven regeren omdat men het land niet in handen wil leggen van de militaire kliek die bij hun vorige beurt gefaald hebben. Maar het oude is op blazen na dood. Inademen is al moeilijk genoeg voor deze leiders, alleen uitblazen houdt ze nog in leven. Daarom kan men niets nieuws in zich opnemen en wil men jongeren geen kans geven om de dienst uit te maken binnen de partij en op de ministeries. Achter de Angalampoe gaan zitten is het beste wat deze oude heren kunnen doen. Ze hebben genoeg verdiend om nu een jongere de kans te geven.

  Het militaire deel, gesteund door meelopers en weggelopen telleurgestelden van de NPS en andere etnische partijen, niet te vergeten door de jeugdige stemmers die, veelal, zijn opgegroeid en gevoed met overlevingsdozen uit Nederland en Amerika ten tijde van de grote schaarste. Schaarste veroorzaakt door de mensen waar ze nu voor stemmen. Hoezo slim?
  Vreemd! Velen hebben potlood, pen en papier van ooms en tantes uit Holland per doos opgestuurd gekregen en de levensmiddelen niet te vergeten. Ze konden eten en drinken, zonder van de schaarste om te komen. Nog mooier, er moest ook nog geld (doekoe)komen om de schoolbus te betalen anders waren ze ongeschoold gebleven. En ook dat kwam uit Holland. Lekker toch?
  Die gasten zijn vandaag stemgerechtigd en stemmen voor de partij die hun ouders in opvoedingswanhoop hebben gebracht. Zij weten echt niet wie, wie is.

  Wantrouwen, intrige en elkaar bedonderen zijn nieuwe fenomenen in de hedendaagse Surinaamse politiek. Maar een oplossing voor deze problemen ligt voor de hand:

  Denk Vene, Sardjoe, Bouta, Somo, Brunsi en alle 65plussers uit de politiek. Mooi schoon schip, toch? Vergeet niet alle militairen die zichzelf na de coupe een regeerpositie hebben toebedeeld van deelname aan politiek uit te sluiten. Ga aan de slag met twee partijen; MC voor rechts en NF voor links.
  Dan weet iedereen wie, wie is.
  Alle andere partijen opdoeken of opnemen in links of rechts. En werk met het OMOV (One men one vote).

  Niet te vergeten: werk aan het 8 december proces om het af te ronden en schuldigen te bestraffen. Dat zal een eind maken aan de droom van de volgelingen dat Baas hen nog kan redden.
  Alleen dan kan er rust en peace in Suriname terugkeren.

  Voor alle zekerheid: ik ben niet van MC en ook niet van Front.


  Maak melding
 10. Reaktie #3
  Dit probleem is niet een die in de laatste paar jaren geboren is. Het was er al sinds voor 1980. Als u oud genoeg bent zult u zich herinneren dat de heer somohardjo zich altijd schandalig gedragen heeft in het parlement en dan praat ik over de jaren zeventig in de jaren zestig is Meneer pengel ook enkele keren bedrogen geworden.
  Zo zie je dat dit spelletje altijd gespeeld werd.


  Maak melding
 11. Ik probeer het effect van de intrige en het wantrouwen op een hogere schaalniveau te bekijken.

  De uiteindelijke neerslag moet dan geconcertreerd zijn in de verschillende etnische delen van de bevolking. Althans, dat is de mogelijke politieke stategie van het Front. Door het opofferen van de transversale verbanden binnen en tussen de etnische groepen in Suriname, probeert het Front onrust aan te wakeren die uiteindelijk moet lijden tot grote volksonrust en lokale volksopstanden.

  In de tussentijd heeft Venetiaan al internationale hulp gezocht om hem (nog steeds de zittende president) bij te staan. Ik denk dat Venetiaan deze contacten al heeft gelegd.

  Het zal uit de wijsheid en de liefde voor Suriname van een aantal leiders blijken hoe zo een senario te verkomen.

  Zeker zullen enkele leiders binnen ABOP moeten opstaan en zeker Brunswijk goed de les voorlezen. Brunswijk zal weer zijn wapen trekken, maar hij is al van te voren gewaarschuwd en zal dan de democratische consequenties zelf aan den lijve ondervinden.

  Het binnenland wil ook vrij worden en zichzelf ook ontwikkelen ten voordele van land en volk. Zij die niet in het binnenland van Suriname hebben gewoond weten niet wat voor intrige en en historisch gekweekte wantrouwen – door deze bewoners onbewust te houden – daar te vinden is.

  Gelukkig zien wij dat een aantal geschoolden van het binnenland van Suriname een bewustzijnsproces meemaken en de nieuwe paradigma al beginnen te begrijpen. Daarom hebben een aantal leiders binnen ABOP een ander democratische opstelling dan Brunswijk.

  Deze leiders willen niet meer dat het volk blijft lijden, maar willen zelf, denk ik, waarachtige leiding geven aan het volk van Suriname.
  Srika


  Maak melding
 12. Aanvullende informatie voor alle forumleden t.b.v. de bijscholing.

  In onderstaande tabel zijn de totalen verzameld:
  Voorbeeld: In district Nickerie heb je 3612 stemmen nodig om 1 DNA zetel te scoren.

  district—–stemmen voor 1 zetel nodig
  Nickerie—–3612
  Coronie——809
  Saramacca—-3029
  Paramaribo—6447
  Wanica——-7512
  Commewijne—3887
  Marrowijne—2685
  Para———3273
  Brokopondo—1377
  Sipaliwini—2268

  De top 10 oplopend ten opzichte van coroni:
  voorbeeld: In district Wanica hebben ze 9,29 keer zoveel stemmen nodig als in Coroni om 1 (één) DNA zetel te scoren.

  nr.—–district—verm. factor
  1 Coronie—-1,00
  2 Brokopondo–1,70
  3 Sipaliwini–2,81
  4 Marrowijne–3,32
  5 Saramacca—3,75
  6 Para——–4,05
  7 Nickerie—-4,47
  8 Commewijne–4,81
  9 Paramaribo–7,97
  10 Wanica——9,29

  Elke oprechte Surinamer moet met mij eens zijn dat “Ongelijke behandeling van Staatsburgers” bij de wet verboden moet worden. Ongelijke behandeling van mensen is internationaal gedefinieerd als “DISCRIMINATIE”.

  In Commewijne zijn de Javanen de pineut (KTPI en PL, wakker worden). In Wanica zijn dat de Hindustanen (VHP, waar zijn jullie mee bezig? Wetenschappelijk Politiek Bureau blijf a.u.b. niet dromen en slapen, maar wordt wakker!!!). In Paramaribo zijn vooral de Stadscreolen en Hindustanen de sigaar. De Djoeka is voorlopig de winnaar.

  Bovenstaande oprechtheid wordt ook verlangd van forumleden, zoals Pinto, Na Mi , Aboi, zeg maar alle MC aanhangers.

  LET OP: Gelet op het bovenstaande is AC ZEER CHANTABEL door alle andere politieke partijen. AC heeft in het huidige kiesstelsel 7 DNA zetels terwijl bij One Man One Vote zij slechts 2 DNA zetels zouden scoren. Dit is reeds naar voren gekomen bij de stemming van DNA voorzitter


  Maak melding
 13. Het motto is ” ALTIJD PARAAT ”

  Stree de fu stree
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood


  Maak melding
 14. @Pardesi #13

  Leuk zo’n opsomming maar volstrekt onbelangrijk. De verkiezingen zijn gelopen en de zetels verdeeld.

  Wie het anders had willen hebben had ruim voor de verkiezingen een voorstel tot grondwetswijziging moeten indienen.
  In het verleden was het altijd tapoe mofo als ze er baat bij hadden en dan nu op eens een bigi mofo omdat het ze niet zint.
  Toevallig in een tijd waarin de MC alles op alles wil zetten om een meerderheid te hebben. Driemaal raden welk groot “landsbelang” daarmee gediend wordt.

  Ze moeten zich gewoon goede sportieve verliezers tonen die weliswaar veel stemmen hebben gewonnen maar niet de absolute meerderheid. Ze moeten gewoon gaan doen waarvoor ze de stemmen hebben gekregen: de belangen van hun kiezers dienen. Volledig herstel van de rechtstaat en democratie hebben daarbij de hoogste prioriteit.


  Maak melding
 15. En toch vind ik dit heel erg duidelijk. Zo hadden de heren leiders zich voor de verkiezingen moeten gedragen. Dan had de kiezer zich beter kunnen uitspreken en hadden we bewustere verkiezingen gehad. Nu kun je zien dat alle actoren voor “eerste persoon – ik” strijden en de rest van het volk links laten liggen. Aangezien het in troebel water goed vissen is, kun je bijna voorspellen dat bouta zo meteen weer boven komt drijven. Alle moeite was tevergeefs en een onderling sterk verdeelde oppositie moet toezien dat wat zij hadden kunnen voorkomen, nu feit is geworden, Suriname zal zijn beland in de draaikolk van negativisme met bouta als president en lonni als vice-p. Dan zullen zelfs de jongeren roepen: Hoogtijd voor nieuwe verkiezingen!


  Maak melding
 16. Pardesi, bedankt voor de explicatie. Echter moeten wij voorlopig dealen met het vooralsnog vigerend systeem. Meer smaken zijn er voorlopig niet.


  Maak melding
 17. “Niet te vergeten: werk aan het 8 december proces om het af te ronden en schuldigen te bestraffen. Dat zal een eind maken aan de droom van de volgelingen dat Baas hen nog kan redden.”

  Oftewel politieke eliminatie, is dit niet het scenario van front.

  “Alleen dan kan er rust en peace in Suriname terugkeren.”

  Ja noh, hoe dan, als dat deel van MC het ziet als politieke eliminatie van front.

  “Voor alle zekerheid: ik ben niet van MC en ook niet van Front.”

  Mij hou je niet meer voor de gek DAS. In jou schrijven hierboven is duidelijk wie je bent.

  Front is momenteel met een scenario, die onrust en mogelijk zelf een volksopstand tot gevolg moet hebben. Enkel omdat de verliezers het veld niet willen ruimen zoals het in een democratie hoort, dat is die hele issue, de rest is larriekoek. Intriges, verraad, wantrouwen, fraude, diefstal en zelfs moord zullen deze verliezers niet schuwen om aan de macht te blijven.

  Een ieder die de schuld van de huidige situatie in de schoenen van MC ‘de winnaar van de vrije en geheime verkiezingen gehouden op 25 mei’ wil schuiven is onoprecht en niet eerlijk bezig, punt.


  Maak melding
 18. He Pardesie, sinds je op de lagere school heb geleerd dat 60 meer is dan 40, ben je aan het rekenen geslagen, ben je zeker dat je niet verstrikt bent geraakt in je cijfergegoochel.

  Wel je rekent je een eind weg.

  Feit is en blijft dat het volk op 25 mei gekozen heeft volgens bestaande kieswet, kan dat nogsteeds niet door je zotte kop.

  Misschien dat Pardesie ook aan alle forumleden kan vertellen in welk westerse democratische samenleving het “One Man One Vote” principe gehanteerd word.

  Na zijn cijfergegoochel komt deze clown met het volgende,
  “Elke oprechte Surinamer moet met mij eens zijn dat “Ongelijke behandeling van Staatsburgers” bij de wet verboden moet worden.”

  Discriminatie zou dus per wet verboden moeten worden, en elke oprechte Surinamer zou met Pardesie de slimmerik eens moeten zijn, hahahaha.

  Pardesie advies, probeer zo min mogelijk te schrijven, dan loop je minder kans je belachelijk te maken.

  Discriminatie is sinds jaar en dag volgens de Surinaamse wetboek verboden, verschillende vormen van discriminatie worden in benoemd.

  Weet je wat Pardesie misschien moet je je nog eens in bepaalde zaken gaan verdiepen.


  Maak melding
 19. er is heel veel loslopend vee hier op dit net.
  Pinto, Mensen kenner geeft een heel goed en uitgebalanceerd reaktie op nummer 3 dan zou ik verwachten dat die kudde een verstandige reaktie zou geven maar nee hoor ze komen met de meest stomzinnige reaktie waar een paard de hik van krijgt.@ nummer 11.Dictaturen brengen niet alleen economische en politieke schade aan, ze tasten ook de moraal aan. ze vernietigen maatschapelijke waarden,het vertrouwen in de democratische institutie. het heeft een corrumperende effect op het bewustzijn en de ethiek. dat is op lange termijn mischien het ergste.dit verklaard volgens mij de houding van de aanhangers van bouterse ze zijn slachtoffers maar ze weten het zelf niet. stokholm-syndroom.


  Maak melding
 20. Ommoe zegt,
  Iedereen hier op t forum blijkt en lijkt het beter te weten, jammer ook.
  Ook kennis en wetenschap is empirisch, historisch en statistisch.(zoek het op en weet meer).
  Wel een stel K..gasten daar ook nog.
  Hele land naar de klote, met een goedbedoelde en slecht geschoolde volk. Als men eens wist wat een land als China met ons van plan is, of een van onze capabele buurlanden(Brazil en la France).
  Waar is men mee bezig daar jonge, jonge???
  Volgens mij weten zij het niet eens meer.
  Maar wel zeer decadend en van een laag doelgericht nivo, wel een hoog maffia nivo.
  Waardeloooze K..bende.
  Su zou nu een goede voetbalploeg kunnen hebben als men dubb nationaliteit wil invoeren, slechte medicamenten, 50%jongeren ad drugs(gebruik, handel of transport), de rest ah gokken, wat gebeurt er met onze betwiste en ingepikte gebieden(plm 32000vierk. km Guyana en 18000vierk. km Frans Guyana), al ons vis wordt ons afgepikt(territ. zee tot 200zml), al ons goud weggedragen voor de prijs van 5% vh totaal(Cambior/Iamgold).
  Ik wordt moe en ziek als ik nog aan meer dingen alleen al denk(milieuvervuiling/rampen SuralcoMudlake en kwik/arseen voor goudwinning in grondwater).
  Hoe dom en achterlijk kan je niet zijn.
  Geen wonder waarom er nog steeds meer braindrain plaatsvind(alle geschoolde en ontw gasten verlaten het land).Wanner komt de GROTE SCHOONMAAK, opruimen die klotebende.
  Denk eraan:onrecht roept meer onrecht en terrorisme op!!!!!!!
  Doei


  Maak melding
 21. Paradesi,
  Geef me een grote brik hoor! Al dit soort quasi wetenschappers hebben in- en voor Suriname nog geen zoden aan de dijk gezet.

  Suriname zal er wel komen. Is het niet ondanks dan wel dankzij.

  08 december wordt overschaduwd door de moord op bijkans 100 jonge militairen en een veelvoud aan binnenlandse broeders.

  De O.G.V. heeft zich niet gestoord aan de abussievelijke moord van de gebroeders aan de Menkendam van staatswege. Selectieve bezorgdheid is huichelachtig.


  Maak melding
 22. We weten dat Politiek niet “clean” is. Maar we weten ook dat Politieke tegenstaanders respect voor elkaar hebben.

  Wat ze in SME doen is iets anders dan politiek. Zonder te willen generaliseren moet ik helaas stellen dat dit simpelweg een afspiegeling is van de pras’ oso mentaliteit van de Surinamer.


  Maak melding
 23. zal het niet beter zijn dat jullie van de ndp wat minder gaan schrijven dat lijkt mij verstandiger, de ndp en zijn aanhangers zijn een Grote schande voor suriname wie dat ontkend is niet goed bij zijn hoofd.over discriminatie gesproken vertel de lezers hoe bouterse misbruikt maakte van rassen verschillen in suriname toe hij verwikkeld was in een drugsoorlog met brunswijk vredelievende indianen werden bewapend door leden van het miltaire regime van bouterse de binnenlandse bewoners werden tegen elkaar opgestoken door bouterse, na mi breek mij de bek niet open over discriminatie. het probleem met die idioten die bouterse aanbidden is de draai die ze aan alles geven ze leggen alles uit zodat de schuld bij een andere terecht komt .vertel de lezers waarom veel hindustaanse landgenoten zich bedrogen voelen door de ndp daar zwijgen jullie als het graf over zo laf zijn deze idi van de ndp. bouterse gaat over lijken als hij zijn doel wil berijken maar hij moet nu goed uitkijken dat hij zelf niet een lijk word let op mijn woorden.5-07-2010


  Maak melding
 24. Hersenspoeling!

  Op 8 december ten tijde van de gruwelijke moorden in Fort Zeelandia was Bouterse geen politicus maar een doodgewone Sergeant Majoor Instructeur sport (SMI).
  Op deze datum zijn gruwelijkheden gepleegd waar Bouterse de verantwoording voor heeft genomen. Als sergeant majoor, niet als politicus want dat was hij niet.

  Iedereen die vindt dat door het proces Bouterse politiek geelimineerd wordt door Front of wie danook is gehersenspoeld. Heeft geen eigen denkvermogen en flapt alles maar uit wat van de Berm naar beneden komt aangeschreeuwd.

  Het maakt niet uit wie deze “politieke eliminatie” tegenspreekt het komt van Front, vindt men bij MC. Alle kwaad komt van Front. Straks is het nog zo dat Front er keihard van wordt beschuldigt de gruwelijke moorden op 8 december te hebben gepleegd. Wij hebben niets gedaan, het is altijd die andere.

  Daar waar recht moet zegevieren in een zich zelf Rechtsstaat noemend land dient het ook te geschieden. Wie het ook is, het recht moet zijn beloop krijgen. En als het nou Front is die het wil, of de nabestaanden, of het normen en waarden kennende deel van de bevolking, het recht moet spreken in proces.
  Worden de verdachten schuldig bevonden dan dient strafvervolging zich aan. Wie, hoelang, wanneer en waar wordt bepaald door het recht. Is geen schuldige aan te wijzen, dan heeft het recht zijn beloop toch gehad.
  Pas dan kan Suriname dit boek dichtdoen en
  naar vooruitgang gaan streven. Eerder niet!

  Dit proces is een hinder op de weg naar vooruitgang omdat de mogelijke daders flink deel zijn gaan uitmaken van de politieke top en nog veel in de samenleving kunnen bepalen.
  Dit proces ligt hinderlijk op de weg naar vooruitgang.
  Hoezo politieke eliminatie? Wie moordt moet
  worden berecht!

  En als wie danook of NaMi vindt dat ik Fronter ben, nou jij dan je plezier. Maar ik weet beter, want ik ben niet gehersenspoeld.


  Maak melding
 25. Ik zie dat een aantal van jullie de politiek en zeker de tegenwoordige politiek in Suriname niet goed kunnen inschatten.

  Nogmaals, er is verschuiving in een paradigma gaande in Suriname. Ik heb al een aantal keren getracht jullie hierop te wijzen. Jammer, het schijnt mij niet te zijn geluk.

  In mijn eerder reactie(zie nr.12) wijs ik op het feit dat er meerdere leiders zijn ontstaan binnen ABOP en dat Brunswijk persoonlijke en politieke consequenties daaraan zal moeten verbinden, wil hij toch in (politieke) aanzien blijven.

  De nieuwe leiders binnen de ABOP zullen een nieuwe politieke shift veroorzaken waar, naar mijn mening, het binnenland op lange termijn veel voordeel uit zal putten en waaruit een snellere bewustwordingsproces van zeker de bewoners van het binnenland zal ontstaan.

  Vrienden, ik zie dat jullie zeer gedaan zijn met de problematieken in Suriname en dat een ieder een stelling van protagonist en antagonist inneemt. Dit respecteer ik.

  Maar het schort bij jullie reacties vaak aan het gericht reageren op de inhoud en aan actuele kennis van Surinaamse problematieken.
  Let op, ik zeg niet dat jullie dom zijn of geen kennis bezitten.

  Bij mij gaat het om de actuele kennis over processen in relatie tot de gestelde problematieken in Suriname.
  Actuele processen waar ik het bijvoorbeeld gehad heb, is bijvoorbeeld de demografische verschuivingen in Suriname en de verschuiving in paradigma.

  Ik nodig jullie uit te blijven reageren, maar verdiep je dan ook eerst in het actuele thema.

  Vergeet niet dat ook hier in Nederland een verschuiving in bepaalde paradigma plaatsvindt en dat wij Surineds ons hierin moeten gaan verdiepen.

  Mensen maak je niet bewust, ze worden wel zelf eens bewust!
  Goede scholing is hierbij een prikkelende voorwaarde.Krijgen onze kinderen hier in Nederland die eerlijke en goede scholing?
  Srika


  Maak melding
 26. DAS,
  Soms moet jij eerst schieten om niet beschoten te worden! De eerste klap is altijd een daalder waard.

  In onder andere Weert, Harskamp en Crailoo hebben we geleerd dat de vijand zal schieten als jij het niet doet!


  Maak melding
 27. Ach Das je klets maar wat uit je vette nek, en je weet niets.

  Je zit lekker op je droge veilige kont in Nederland, wat denk je dat er kan gaan gebeuren als mensen niet met een berechting eens zijn.

  Voorlopig is er een grote achterban 23 zetels die anders denkt en die niets van 8 dec. moet hebben, snap je dat nog niet.

  Wanneer de bom barst omdat aanhangers niet eens zijn met een politieke eliminatie wat dan???

  Suriname kan dit niet hebben, punt uit.

  Alleen oranje paladijnen als jou zeuren om 8 dec. Surinamers hebben andere prioriteiten.

  Ok ik ben gehersenspoeld door NDP en jij gehersenpoeld door de koloniale overheerser, dit soort mensen als jou zijn geestelijk misvormd en kunnen dus niet zelf denken, jullie kunnen niet in landsbelang denken, het zit niet in je vermogen, het is met de zweep eruitgeramd.

  Zoals de voormalige heerser ook geen zak heeft aan de mogelijke gevolgen van een opsluiting van een politieke leider met zo’n grote aanhang zo ook heb jij geen zak aan.

  Je bent hypocrieter dan een fronter, dus misschien beledig ik de fronters wel om jou fronter te noemen.


  Maak melding
 28. Trouwens wat nu speelt is de wil van het volk ten uitvoer brennegen, punt. de wil van het volk is dat MC in het regeermacht krijgt 23 zetels heeft MC van het electoraat gekregen, de grootste blok die aan de verkiezingen heeft meegedaan, andanks iedereen wist dat Bouterse eventueel President zou kunnen worden, heeft hij zelf gezegd.

  Alleen de wil van het volk ten uitvoer brengen, kan rust, stabiliteit, voorruitgang en vrede brengen in het land. Alle andere redenen is zoals ik eerder heb gesteld kan alleen verzonnen worden door die geestelijke misvormde fronters, punt.


  Maak melding
 29. Wie dit armzalig gedoe in Suriname als politiek betitelt zit op een verkeerd spoor. Een paar van die gasten zijn amper geschoold, kunnen niet in structuren denken en hebben alleen het eigen belang als hoogste prioriteit.
  En laten het nou net de partijleiders zijn, dan stelt die hele partij ook geen bal meer voor.

  Ja het is waar; Een pak, auto met chauffeur en een aanhang die voor de zetels zorgt, maakt hen nog lang niet de charismatische, representatieve politicus die SME eens eindelijk tot ontwikkeling gaat brengen.


  Maak melding
 30. orrectie #30

  Trouwens wat nu speelt is de wil van het volk ten uitvoer brengen, punt. De wil van het volk is dat MC in regeermacht krijgt. 23 zetels heeft MC van het electoraat gekregen, de grootste blok die aan de verkiezingen heeft meegedaan, ondanks iedereen wist dat Bouterse eventueel President zou kunnen worden, heeft hij zelf gezegd.

  Alleen de wil van het volk ten uitvoer brengen, kan rust, stabiliteit, voorruitgang en vrede brengen in het land. Alle andere redenen, zijn zoals ik eerder heb gesteld; kunnen alleen verzonnen worden door die geestelijke misvormde fronters, punt.


  Maak melding
 31. Ik beken schuld!

  Pinto, jouw snap ik! Weinig woorden, weinig zinnen en toch laten weten wat je wil zeggen.
  Toppie!

  Nami, jouw snap ik helemaal niet!
  Zoveel woorden, zoveel zinnen en toch zeg je in elke zin hetzelfde. Wees gerust, ik ben geen Fronter maar ik zit net zo vaak in Nederland als in Suriname. Heb dus geen vliegangst en kan het vanuit een neutrale positie bekijken en bekritiseren.

  Maar ik beken schuld! Ik ben echt schuldig.
  40% van 70% die is gaan stemmen heeft voor MC gekozen. Dan denk je 70-40=30 dus wij hebben gewonnen. Maar vergeet niet die 30% die niet op die poppenkast wil stemmen.
  Als je dit in Suriname politiek noemt, dan zijn de verkiezingen bij de Bonobo’s in West Afrika vele malen eerlijker. Het vrouwtje dat de meeste mannelijke Bonobo’s berijdt wordt/is het Alpha-vrouwtje.

  Ik beken schuld! MC gaat waarschijnlijk regeren. Daar valt weinig aan te doen, toch?
  MC levert de vice en de president himself!
  Ik beken schuld, in de hoop dat anderen dat ook zullen doen.
  Ik beken schuld! MC heeft gewonnen. Maar de democratie heeft verloren.


  Maak melding
 32. Ach DAS je hebt geen flauwbenul wat het woordje democratie inhoud.

  Je mag het draaien en keren hoe je wilt, feit is en blijft dat MC 23 zetels heeft behaald tijdens de laatste vrije en geheime democratische verkiezing in Suriname. MC is de grootste blok en de winnaar van deze verkiezing, dat de verliezers onder elkaar een blok willen gaan vormen om zodoende de overwinning te claimen is ondemocratisch, jou presidentje vene zei het zo mooi ” het leek alsof we hadden verloren”

  Die 30% die niet is gaan stemmen heeft niets in de pap te brokkelen, ze hadden het verschil kunnen maken maar hebben dat naglaten, dus is dit de Surinaamse realiteit.

  Je logica is zo scheef, de democratie heeft gewonnen. Volkswil heet dat en wordt niet opzij geschoven door die hyena’s van front, gaat dat nogsteeds niet door je front kop.

  Wat front wilde is inderdaad Afrikaans, zo primitief.

  Intussen hebben de structuren van ABOP en Seeka besloten dat ze geen front en VA willen, ze willen MC, volkswil weet je nog.


  Maak melding
 33. hahaahahaa hoe durf jij mensen die terecht kritiek op jou moordenaars bende hebben te beschuldigen dat zij geen moer weten van democratie na mi het moet echt niet erger worden hoor straks ga mij vertellen dat het sneeuwd in paramaribo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES