maandag, juni 17, 2024
HomeColumnsKasekovoetbal

Kasekovoetbal

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Zo de ‘Goddelijke Kanaries’ zijn uit de lucht geschoten. En Oranje stevent af naar zijn derde (verloren) WK-finale. Een dramatische herhaling van 1974 hangt in de lucht. Ik heb tijdens de kwartfinale tegen Brazilië de filosofie van Bart de Graaff toegepast: ‘Zeg nee en je krijgt er twee’. Dus ben ik niet krakend erbij gaan zitten voor een overwinning van Oranje. Ik ben naar het fitnesscentrum gegaan om zo nederig via de kosmos een overwinning te bewerkstelligen.

Zoals verwacht: ik had het gehele fitnesscentrum voor mezelf. Terwijl ik op de cardio loopband 2,8 kilometer afwerkte, was het een regelmatig gegil en gekrijs beneden van het personeel; je kreeg het idee dat Oranje compleet weggespeeld werd. Nadat ik ook de diverse been- en armspierenapparaten had aangedaan, zat de eerste helft erop en bleek de schade reuze mee te vallen. Ik zag nog hoe Wesley Sneijder de gelijkmaker inleidde, maar besloot toch door te gaan met mijn meditatieve afstand met de wedstrijd.

In de auto, op weg voor lunch en siësta, volgde ik de wedstrijd via de radio. Ik was nog niet eens halverwege of Nederland scoorde voor de tweede keer en werd een Braziliaan het veld uitgestuurd. Aangezien ik toch richting Paramaribo-Noord ging besloot ik te rijden via ‘Little Belem’ – waar het barst van Braziliaanse goudbedrijven, hotels, bars en onzedelijkheid. Tot nu toe had ik deze route vermeden als Brazilië speelde want dan was er geen doorkomen aan vanwege de feestdrukte van jewelste. De bars waren wederom tjokvol met geel-blauwe shirts maar nu leek de ‘samba’ voor eeuwig verstomd.

Ik besloot de boel maar even te animeren. Aanhoudend toeterend ging als ik enige ‘feestvierder’ door de Anamoestraat. Elke bar, Braziliaanse hoer of goudzoeker passerende, scandeerde ik door mijn raam: “Olanda!” Nou, je had die wezenloze grafgezichten moeten zien. Uiteraard lette ik wel goed op dat ik niet vast kwam te staan, want je wist maar nooit met die alcoholdoordrenkte ‘Kanaries’. Bij een overwinning zijn ze de ‘allerbeste feestvierders’ maar ga ze niet treiteren bij een verlies; dan overtreffen ze Engelse hooligans, zeker dat gefrusteerde gold-diggingsoort.

Ik moet niets hebben van dat overdreven verafgoden van de Brazilianen van hun voetbal en cultuur en alles wat er omheen hangt. Ik vind Brazilianen over het algemeen over het gepaard getild en onaangepast. Ze praten nazig ordinair, ze dansen ordinair onder het mom van ‘samba’. Ik kan niet opgewonden raken van hun zweet-nadencarnaval. Er is totaal niets chiques aan Brazilië. Bovendien: als er een cultuur is waarin racisme welig tiert dan wel de Braziliaanse. Kijk maar naar hun tv: je ziet geen zwart gezicht, meestal geblondeerde (mo)dellen. Brazilianen ontkennen hun zwart zijn als de neten: zwarten mogen alleen opdraven tijdens voetbal en carnaval. Voor de rest van het jaar mogen ze stikken in hun favela’s (zelfs die verheerlijken ze).

Komt nog bij dat Braziliaanse goudzoekers het Surinaams regenwoud op hun eigen wijze verkwikken. Dus ik snap die Surinamers niet die maar zo voor Brazilië zijn. Eigenlijk is het een vorm van blijven hangen, niet gegroeid zijn. Vroeger – voor 1974 – was ik ook voor Brazilië omdat dit land natuurlijk dé voetbalvertegenwoordiger was voor alle niet-westerse landen. Dankzij mannen als Pelé, Didi en Vavá werd het westerse imperialisme verslagen: voetbal was toen ook al oorlog. Maar nu is voetbal echt een wereldsport en niet langer een Europees-Latijns Amerikaans onderonsje.

Oranje heeft het WK bevrijd van de mythe van ‘sambavoetbal’. Overigens, als er een team is dat de pan uit swingt, dan wel Duitsland. Het was je reinste zaalvoetbal tegen Argentinië – ook al zo’n overgewaardeerde en opgewonden Latijns-Amerikaans standje. “Het is na Brazilië de tweede nederlaag voor Suriname”, zei iemand na afloop op de televisie. Ik wist niet wat ik hoorde! Dat in een land dat uit zijn voegen barst van zoveel onbenut voetbaltalent. Heb gehoord dat als Bouterse een tweede termijn krijgt als president, kasekovoetbal een voornaam exportproduct wordt.

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
Passion in concert

61 REACTIES
 1. gelukkig zijn niet alle Brazilianen zo hoe jij ze beschrijft ! Vergeet niet dat er in Brasil 190 miljoen mensen wonen ! De kleine groep Brazilianen die in Sur wonen vertegenwoordigen niet de hele Braziliaanse bevolking !Erg jammer dat je nu aan het generaliseren bent !Zo worden wij ook over een kam geschoren in Nederland !!!


  Maak melding
 2. Niet gepast om over de “braziliaanse hoer” te schrijven. Praten is niet zo zwart wit als schrijven. Had dan liever gezien “braziliaanse vrouwen” ipv direct een stempel op ze te plaatsen.Ik heb respect voor ze omdat ze toch op hun manier zorgen voor inkomsten. Er zijn mensen afhankelijk van hun geld. Willing to sell their body instead of committing crimes or living on welfare.
  Durf jij in Ams te lopen in braziliaanse kleding als braz had gewonnen?

  Voetbal is voor de braz een geloof.
  Zie artikel:
  http://www.readmetro.com/show/en/MetroHolland/20100630/2/34/
  Volgens dit artikel gaan aanvoerder Lucio en Kaka voor in het gebed en draagt kaka 10% van zijn salaris af aan de Igreja Evangelica. Deze “pinksterbeweging” wil sponsor worden voor de selecao van 2014.

  Wat hun samba cultuur betreft, een subjectieve mening. Wat zeg je dan van kaseko of kaboela danseressen? Heb je niet gezien hoe je moet “boeke” op het podium of hoe mensen zich misdraagden op de avond4daagse in het verleden?

  Niet omdat je alleen kennis maakt met een bepaalde type Braziliaan, China chinees, arrogante Ned. stagiair of Marokkaanse berber kan je een heel volk over 1 kam scheren.

  Commercieel aantrekkelijk uitziende personen komen altijd in de picture. Subjectief begrip dus gerelativeerd aan land /regio/cultuur/tijdperk.
  Racism is all over the world. Vraag de marron in Su, vraag de mokro in NL.
  Garimpeiros werken met kwik omdat Su het toestaat. Er is geen goede regelgeving/controle? In elk land werkt eem bedrijf a/d hand van wet/regels/controle. Zie BP ramp.

  Braz heeft zichzelf tekort gedaan, zo goed was NL nou ook weer niet. Nu zit de wereld opgescheept met de Ned. attitude. Arrogantie.
  http://www.telegraaf.nl/telesport/wk2010/7100875/___Positieve_arrogantie_bij_Oranje___.html?sn=wkvoetbal2010
  Louis van Gaal is een vb. Calimero’s hoofd past zo direct niet meer op zijn lichaam. En toen kwam Duitsland in de finale…

  Su heeft met zo een kleine bevolking veel wereldtoppers in voetbal en vechtsport opgeleverd. Evenwel in combinatie met Ned. arrogantie/opleiding/training want rechtstreekse export vanuit Su heeft nog geen kasekovoetballers of topvechter opgeleverd. Geen voetballer vanuit Su speelt
  in prof compa Ned en de meest recente topvechter heeft pas verloren in de Arena. Je hoeft dus niet te wachten op politiek of Bouta om kasekovoetbal te exporteren, maar verwacht meer van team Seedorf of van de kickboxscholen in Su.
  Su heeft al andere belangrijke exportproducten.
  Dan liever een ander scenario:
  mevr. Pinas vraagt aan haar partner Guus Hiddink om Su te coachen in 2014.
  btw kon Clarence Seedorf niet via zijn braziliaanse partner voor Braz zijn uitgekomen?


  Maak melding
 3. Inderdaad mo.1,dat is typisch Surinaams,de Nederlanders graag na doen en naar de mond spreken.
  Klopt de Surinamers worden over 1 kam geschoren .

  En ja Brave als Vene zijn 3e termijn begint,wordt boeven en duivelse voetbal een belangrijk export product.
  En dat noemt zich een objectieve journalist?Een verslag over het wk-voetbal benutten om over politiek te schrijven.
  En die DU gaat er blindelings in mee,over domheid gesproken.


  Maak melding
 4. Ach, het hele voetbal- gebeuren…drukte om NIKS.
  Er zijn belangrijkere zaken dan een wK voetbal.

  Nog een week en de “wereld” kan weer over tot de orde van de dag vor hen die zo in de band zijn van een sport dat qua (kijkspel) vermaakwaarde niet bepaald leuker wordt om naar te kijken.

  Gelukkig dat Duitsland toch positief en effectief voetbal laat zien.

  Anyhow, gelukkig nog maar een weekje en dan gaan wij weer lekker op de zondag naar Domburg, Colakreek, Parabello,Saramacca of lekker aan het water te Leonsberg genieten.


  Maak melding
 5. Een trap na!

  Nou, nou, nou, Iwan dat noem ik een trap nageven!
  Helaas ben ik het dit keer niet met je eens!

  Kasekovoetbal, enne hoeveel suri’s zaten bij oranje, dus dat snap ik even niet?
  Ik denk dat je niet door hebt wat er hier gebeurt, het nationalisme viert hoog tij.
  De rood, wit blauwe vlaggetjes die hier zijn opgehangen hebben niets met voetbal te maken, maar wel met het opkomende wilderisme, de oranje vlaggetjes zijn andere koek. Velen zijn heel erg blij dat het oranje team “bevrijd” is van de “donkere” spelers. Des te meer een reden om niet achter oranje te staan, en dat heeft niets te maken met niet gegroeid zijn. De manier waarom de grote suri voetballers zijn behandeld staat nog vers in het geheugen.

  Een vorige regeerder gaf dat al aan: de Brazilianen in Suri zijn niet representatief voor de rest in Brazilië. En wat is er mis met die mensen? In mijn optiek werken ze keihard in de mijnen, ik zie niet zo snel een suri maanden in de mijnen werken. Hoezeer Desi ook heeft beloofd de mijnenvelden over te nemen en groter te maken, ik heb mijn twijfels, uiteindelijk zullen het toch de Brazilianen zijn, die het vuile werk zullen opknappen. Dat heeft met mentaliteit te maken, niet iedereen is geschikt om in het Amazonegebied te werken.

  In plaats van de Brazilianen een trap na te geven, zou ik mogelijkheden bekijken om het onbenut voetbaltalent, zoals jij ze noemt, samen te laten werken met de Brazilianen. Zij zitten tenminste bij het WK. Wij niet!

  Ik ben voor een mix van culturen zo opgegroeid, daarom hoop ik dat Duitsland kampioen wordt. Een sterk team, een mengelmoes van verschillende culturen: Turks, Braziliaans, Ghanees, Duits, Tunesisch, Bosnisch- Servisch. Prachtig voorbeeld voor de rest van de wereld.

  En voor wat betreft je opmerking over de “zwarten” in Brazilië, als sommige mensen nog steeds niet beseffen, dat de wereld voor hun openstaat, sinds de Machtigste man van de wereld “zwart” is, dan moeten ze bij zichzelf te rade gaan, wat ze verkeerd doen.


  Maak melding
 6. “Komt nog bij dat die braziliaanse Goudzoekers…………” Ik snap het niet dat u die “Bakra’s zo zit te verafgoden nadat zij uw voorouders zo hebben mishandelt en ook nog hebben laten verdrinken bij onweer.
  Ik neem liever tien brazilies dan een bakra.
  “peace Out”


  Maak melding
 7. Muziekvoetbal!

  Vriend Iwan, je hebt lef getoond en je bent ongeschonden thuis aangekomen. Brazilianen zijn een beetje Surinamer en andersom ook. Ze zullen je niet lastig vallen als je luid toeterend bij hun langs komt na hun verlies.
  Dat doen ze nooit!
  Wat de telleurgestelde Braziliaan na verlies van Sambavoetbal wel doet is zijn TV van 3 hoog uit het raam gooien en er achteraan springen. Hopend dat het maar een droom was.

  Klein Belem is ook de buurt waar ik doorheen moet als ik naar huis wil. Tegenwoordig heb je de rondweg, ’t is wel een omweg, maar wel een uitweg. Daar maak ik nooit gebruik van. Ik ga gewoon door de gerookte kip en varken op ’t spies met gematigde snelheid. Ze hebben me nog nooit wat gedaan. Integendeel! Ze zwaaien met kip naar me toe.

  Anansi zegt tegen Ba Tigri: “je moet kraken voor degene die wint, dan kan je altijd meefeesten”.
  Surinamers, waar danook, zijn bijna allemaal voor Brazilie. Maar als ze tegen Nederland spelen dan zijn sommigen net als ik, voor allebei. Anansi torie!

  Muziekvoetbal heb je ook in Holland. Grote stadions worden gevuld met schermen om de wedstrijd te volgen tussen de vele muziek optredens door.
  Trouwens, muziekvoetbal is er overal. In mijn tijd zongen we ook altijd als we naar de wedstrijd gingen en in de kleedkamer ook.
  Kijk maar naar de Afrikaanse landen, allen zingen ze in de bus. Zelfs Maradonna, de beste voetballer van de wereld, kwam zingend de bus uit.

  Tweemaal verlies voor Suriname door uitschakeling van Brasil en Messi is wel zwaar. Maar als ze door Nederland en de voetbalmachine Duitsland uitgeschakeld worden dan doet het geen pijn.
  Dan maar geen export van Kasekovoetbal met Bouterse, want dan zullen we op ander gebied zeer groot verliezen.


  Maak melding
 8. Goed artikel meneer Brave, sommige idioten hier in t land hebben niet eens door dat ons binnenland vernietigd wordt door Brazilianen.wat voetbal betreft, in oranje hebben we ook surinaams bloed zitten, laten we daar eens voor juichen


  Maak melding
 9. Iwan,

  Ik kom bijna niet meer bij van het lachen. Wat eem schitterende column. Ja, kaseko-
  voetbal lijkt mij een hele mooie domeinnaam. Zoiets als: “Jongens laten we even heerlijk gaan kasekovoetballen” Of in de Dikke Vandalen: Kasekovoetbal: spel waarbij men swingend vanuit de heupen tegen een bal trapt.

  Ik weet niet hoeveel Brazilianen er in Suriname zijn. Maar als de Vreemdelingenwet in Suriname op de juiste wijze toegepast wordt, denk ik dat meer dan driekwart richting Belem getransporteerd mag worden.

  Over de gehele wereld is er discriminatie. Discriminatie in Brazilie heeft veelal te maken met de huidkleur. Hoe lichter, hoe beter. Als Pele geen voetballer was, had hij nooit zijn status van toen en nu verworven.

  Ik wacht met spanning af op je eerstvolgende column. Laat mij dan weer schateren van het lachen. Er is al toch zoveel ellende op deze wereld.

  Iwan, weet je dat kanaries meegenomen worden door mijnwerkers. Kanaries zijn zeer gevoelig voor gassen in de mijnen. Zodra ze omvallen is het tijd om het hazepad te kiezen. Ophoping van gassen. Algelopen vrijdag bleken de kanaries uit Brazilie heel veel last te hebben van de kleur ORANJE (Hi, hi, hi)


  Maak melding
 10. Iwan,

  Na alle reacties gelezen te hebben, ben ik van mening dat je rustig op los mag schrijven over de Brazilianen. Ze hebben de tegenstander onderschat. Zo ook hebben de Argentijnen de Duitsers onderschat. Maradonna heeft een restaurantketen in Argentinie. Dus heb ik reeds een titel voor je volgende column:

  “COKEN MET MARADONNA”


  Maak melding
 11. Iwan, scheer de Brazilianen niet over een kam. Jij vindt het zelf niet acceptabel dat Surinamers over een kam wordt geschoren. Er zijn in elk land rotte appels die het voor de rest verpesten. Wake up! Het zijn enkele corrupte en debiele Surinaamse beleidsmakers die de milieuverontreinigende goudmijnactiviteiten van de Brazilianen toelaten. Dat wilt nog niet zeggen dat ALLE Surinamers corrupt en debiel zijn. Aan de ene kant heb ik wel begrip voor jou, je gelooft nog steeds met je nederlandse paspoort in die nederlandse droom als “blanke”.


  Maak melding
 12. hoezo samba voetbal, het was voor de brazilianen meer broko na fu’tu voetbal.
  wat een schande voor de brazilaanse voetval.

  pietje


  Maak melding
 13. Wat een generaliserend stuk!!! Duidelijk voorbeeld van onbekend maakt onbemind. Brave als ‘goede’ journalist zou wat genuanceerder moeten praten. Wat een onzin staat er allemaal in dit stuk!!!


  Maak melding
 14. Suriname is qua omvang nog geen miezerige 1% van Brazilië en qua bevolking is het helemaal geen vergelijking. Het is een wereldmacht die meetelt. Een kleine provinciestad is vaak al groter dan de totale Surinaamse bevolking.


  Maak melding
 15. Ach ja, smaken verschillen. Ik vind het wel een mooi stuk.
  Ik woon in Nederland dus ben ik voor Nederland. En verder heb ik niet meer met Brazilianen, dan dat ik voor hen ben als ze NIET tegen Nederland spelen. Niet meer en niet minder. En ik heb vrijdag zeker genoten, des te meer daar ik in mijn omgeving al weken geleden had verkondigd dat Brazilie een pijnlijke uitschakeling te wachten stond als ze tegen Nederland zouden uitkomen. Ik werd voor gek verklaard.

  Romario die in een interview alle spelers stuk voor stuk aan het ophemelen was, en pas op het einde even Robben en Sneijder aanhaalde als de bekendste (niet eens de beste) spelers.

  Dit is gewoon voetbal, maar weer het bewijs van het alom bekende spreekwoord, “hoogmoed komt voor de val”.


  Maak melding
 16. Nagemaakte Oranje-Fans,willen o zo graag als Hollanders geaccepteerd worden,terwijl de Hollanders nooit enig respect getoond hebben voor de zwarte spelers,dat vinden de zg nagemaakte Oranje-Fans niet erg,zolang ze maar aan de Hollanders kunnen laten zien dat zij achter Oranje staan.Gelukkig zijn het niet zoveel die zo honds achter hun Hollanders lopen.Een Turk heeft het eens heel goed verwoord tegen mij:ik woon en werk in dit land,ik ben heel erg vooruitgekomen,maar er is maar 1 iemand die daaraan gewerkt heeft en dan ben IK,ik blijf en ben een Turk tot mijn dood,Tukiye Voetbal blijft voor mij en mijn landgenoten no.1 al doen ze niet mee met het WK,ik heb geen voorkeur ,dus ik mag en kan nooit voor Oranje zijn,dat komt heel schijnheilig over.


  Maak melding
 17. Oh my God daar komen ze weer! De mensen met zelfmedelijden, die zich altijd gediscrimineerd voelen gaan weer van alles roepen. Door hun haatgevoelens snappen ze niet dat normale mensen die van een sport houden, simpelweg een voorkeur hebben voor een team, om wat voor reden dan ook.

  By the way:
  1. Een Turk is geen Surinamer
  2. Alle donkere spelers zijn miljonair
  3. Ex donkere spelers verdienen nog steeds heel veel geld omdat ze worden uitgenodigd voor allerlei “blanke” activiteiten en “blanke” praatprogramma’s.

  Ik hoop dat deze “rasechte Surinamers” die hun stommiteiten hoog van de toren blazen nu eindelijk doorhebben dat hun mening al 20 jaar geleden achterhaald is. Kom met iets nieuws en begrijp dat jouw leven niets voorstelt als de kleuren oranje, rood, wit en blauw dezelfde reactie bij jou teweegbrengt als rood bij een stier.

  Dat vind ik nou zielig!


  Maak melding
 18. Dames en heren,

  Iwan Brave is vrij om te schrijven wat in hem opkomt. Iwan praat niemand naar de mond. Hij hoeft geen rekening te houden met wie dan ook. Zijn columns zullen niet altijd in uw straatje passen. Dat mag ook niet. Het zou de doodsteek zijn voor zijn beroep als journalist.

  Ik ben van mening dat Iwan zowat de enige journalist in Surname is, die het aandurft een ieder middels zijn “scherpe pen” aan te pakken. Als een persoon van mening is dat hij/zij beledigd is door de scherpe pen van Iwan, dan man hij/zij een klacht indienen. Zo éénvoudig werkt het in een echte democratie. Dus bij deze mijn motto: “LEVE DE PERSVRIJHEID”


  Maak melding
 19. wat een perfect geschreven column teweeg kan brengen, wat mij het meest opvalt is de hypocrisie die sommigen hier ten toon spreiden.waren het niet deze zelfde brazilianen die uit het land getrapt moeten worden omdat zij onze goud wegdragen en onze bossen vernietigen over generalisatie gesproken ik woon in nederland ik leef hier dus ik ben voor nederland klaar uit . dit nog tijdens de overstroming in het binnenland van suriname was nederland één van de eerste die kwam helpen waar was brazilie ? ze waren laats als de kippen bij om hun gewonde landgenoten op te halen tijdens de onlusten in het binnenland.@ lesje sorry hoor maar jou vergelijking met die turk vindt ik onzin , ik ben blijft een surinamer tot mijn dood maar ik ben een fan van het nerderlands elftal en niet van brazilie. in mijn omgeving ik zie heel veel thee huizen van turken oranje gekleurd dus ik snap jou redenering niet. doe bouterse de groeten hij had gehoopt dat nederland een pakslaag van brazilie zou krijgen maar het anders gelopen.lesje hebt jij die spandoek gelezen voor de wedstrijd nederland brazilie er stond erop TEGEN RACISME.


  Maak melding
 20. Oranje gevoel zal ik nooit krijgen of toelaten in mijn hart. Ik ben als NL geboren in su, woon tig jaren in NL toch ben ik een allochtoon. Hoe kan ik mij 1 voelen met Oranje. Doe ik dit dan zet ik mezelf voorschut. Als Iwan Brave het gevoel wel heeft, moet hij zich nogeens verdiepen in de wijze waarop NL surinamers behandeld. Als deze man zijn Oranje gevoel wil onderbouwen moet hij Brasil niet bij betrekken, maar onderbouwen met feiten wat Holland voor hem betekent.


  Maak melding
 21. Als jullie Frans Dereks gisteravond gezien en gehoord hadden piepten jullie anders.
  Hij zei letterlijk:De Surinaamse spelers worden niet meer opgesteld omdat er geen kouseband met rijst gekookt wordt.Over het afzeiken van Surinamers gesproken.
  Maar tja, Surinamers althans de meesten worden graag heel graag door de Nederlanders vertrapt en vergruist,ze zijn niet anders gewend,maar toch ontkennen ze het liever.
  De vlaggen bij de Turkse koffiehuizen zijn meer voor commerciele doeleinden,van de 10 koffiehuizen hebben er slechts 2 versierd.
  Oen tang njang ding bakra kah,zo zullen jullie nooit geen eigen waarden hebben en steeds maar alles goed praten wat de Nederlanders tegen jullie hebben.
  Btw veel Turken zijn ook Nederlanders,maar die weten dat ze niet voor vol aangezien worden het is alleen maar een stuk paier.
  Zo ook de Surinamers, sommigen gaan er prat op dat ze Nederlanders zijn ,jammer genoeg worden ze niet als echte Nederladers beschouwd.In de bakra`s hun ogen zijn jullie doodnarmale Surinamers.
  Hopend op een uitslag 0-1, Oranje exit.


  Maak melding
 22. Waar zijn wij nou mee bezig. Het gaat om het voetballen en niet om discriminatie/racisme. Waarom wordt steeds weer alles uit de kast gehaald om een ander dwars te zitten.

  Gisteravond heb ik weer bijzonder genoten van het voetbal. En ik ben blij dat Nederland gewonnen heeft. Daarnaast hoop ik dat ze ook goed in de finale presteren.

  En wie liever Brazilie in de finale had gezien, moet accepteren dat het niet zo is. Jammer maar het is niet anders. Volgende keer beter. Voetbal is een spel, maak er geen oorlog van. Er is al genoeg ellende op deze wereld. En of je in Suriname of Nederland geboren bent, heb respect voor de ander zijn/haar mening.

  En naar Iwan Brave toe kan ik alleen maar zeggen:”Blijf aub de lezers vermaken/verbazen met je schitterende columns”


  Maak melding
 23. Ach ja, na tweeëndertig jr zal het wel eens tijd worden dat ze in de finale staan met hun dwergenclub.
  Nog nooit zulke lelijke spelers gezien. Kale dwergen met kromme beentjes. Niet om aan te zien, dus ik kijk allang niet meer! Het oog wil ook wat, hé dames!!
  Gelukkig, kan ik nog genieten van een stukje tennis op BBC met Nadal!
  En Brazilië fan zal ik altijd blijven, niet omdat mijn grootvader of vader fan waren. Die zijn trouwens voor Italië en Argentinia, maar omdat ik Brazilië in mijn hart gesloten heb, punt. Bovendien drink ik graag caiphirinia ipv oranjebitter!
  Ondertussen wordt paarsplus gevormd en de meute heeft het niet eens door, massahypnose. Staat ze een ijskoude en vlijmscherpe winter te wachten!


  Maak melding
 24. Reactie nr 27
  @Ghanees

  “Waar zijn wij nou mee bezig. Het gaat om het voetballen en niet om discriminatie/racisme. Waarom wordt steeds weer alles uit de kast gehaald om een ander dwars te zitten.”

  Heb je het stuk van oom Iwan dan niet gelezen? Oom Iwan zal zijn discriminerende uitspraken maar achterwege moeten laten in dit stukje.


  Maak melding
 25. Ik woon al 20 jaar in NL en ben ALTIJD voor Brasil geweest.
  Ik ben alleen voor Brasil in voetbalzin, maar voor de rest niet.
  Dit is gebaseerd op de manier hoe ook zij met hun eigen kunnen omgaan.

  Ik weet hoe SOMMIGE NL over Surinamers denken en omgekeerd.
  Ik woon in NL en gedij redelijk, maar ik ga er niet vanuit dat zij als puntje bij paaltje komt mij als “volle NL” zien. Dit geeft ook niet en hoef voor mij ook niet, want ik ben het ook niet!

  In mijn ogen vind ik het wel een beetje kloppen dat veel, maar niet alle Surinamers te veel (negatiefs) slikken van de Nederlanders in het algemeen.

  Het kan soms zelfs zo erg zijn dat Nederlanders een voorkeur genieten boven de eigen mensen, de Surinamers.

  En dit vind ik wel schandalig.
  Als wij zo over onze eigen mensen denken, hoe zullen anderen dan over ons denken?

  Een Amerikaanse Nigeriaan zei het een keer treffend en voor mij persoonlijk kwetsend
  :een Surinamer is een Afrikaan op klompen en ik denk dat hij m.n. refereerde aan de (stads)creoolse Surinamer.

  Treffend hoef ik niet te motiveren.
  Kwetsend omdat de voorouders van vele Surinamers zijn verkocht door bepaalde afrikanen en ervoor hebben gezorgd dat ik dus geen Afrikaan meer ben.

  Ondanks onze tekortkoming als volk(ik vind ons nog niet echt als volk met elkaar omgaan)
  ben ik trots dat ik van oorsprong Surinamer ben en dat elke negativiteit t.a.v. Suriname(rs) , of het op waarheden berust of leugens
  ik mij het persoonlijk aantrek.
  En met Suriname(rs) bedoel ik IEDEREEN die Suriname een warm hart toedraagt.

  Kortom: Iedereen mag zijn eigen favoriet (om wat voor reden dan ook) kiezen en ik ben het zelf helemaal niet eens met de mening van de schrijver in dit column, maar ik verbeter de wereld door eerst naar mijzelf te kijken, omdat ik dan weet dat ik door mijzelf te “verbeteren” het beeld dat men heeft van de “Surinamer” zo ook kan helpen verbeteren.

  Peace en respect to all positive people(wherever you’re from)


  Maak melding
 26. zo kan je zien wat er onderhuids leeft bij veel surinamers ze zijn zo gevoelig dat zij alles in het zwart witte zien en zetten .ik ben een geboren surinamer die langer in nederland woond dan mij eigen land afrika is het land waar mij voorouders vandaan komen brazilie en een buurland van suriname de twee landen die de meeste invloed op mijn leven hebben zijn suriname en nederland afrika is ver van mijn bed dat geld voor brazilie. ik zag hoe turken nederlanders marrokanen surinamers antilianen met elkaar feesten bij de overwinning op uraguay. de mensen die echt willen weten hoe het met discriminatie op grond van kleur in brazilie aan toe gaat moeten zich beter verdiepen in brazilie.


  Maak melding
 27. In mijn vorige posting had ik aangegeven dat het maar een spelletje is, waar iedereen een persoonlijke voorkeur voor een team heeft.

  Stel dat je een jonge moeder of vader bent. En jouw zoontje, inclusief al zijn vrienden zijn voor oranje. Er zullen genoeg mensen zijn die hun zoontje steunen omdat ze het leuk vinden om hem te zien genieten. Dat kan voor sommigen echte liefde betekenen.

  Stel dat de zoon van een kennis of een broer, vriend of whatever voor Nederland speelt. Kan een reden zijn.

  Stel dat……., en zo zijn er nog 20 redenen te noemen.

  Ik, of wie dan ook hoeft het niet eens te zijn met iemands drijfveer voor het maken van een keuze. Misschien is dat onze drijfveer niet, maar veroordeel niet meteen. Ook relaties leggen naar zaken die er niet toe doen vind ik zwak.
  Wat heeft iemands voorkeur voor het Nederlands elftal nou te maken met “honds achter Hollanders aanlopen”?

  De aanhang van Oranje onder de Surinaamse gemeenschap is groot. Blijkbaar denkt de meerderheid er toch anders over, zowel in Suriname als in Nederland.
  En toch maakt zelfs dat niet uit, want in principe gaat gewoon nergens over.

  TJJJJJJJJJoerie!
  Keep on smiling, er zijn ergere dingen op deze wereld.


  Maak melding
 28. @ du (32)
  Brasil heeft mij persoonlijk niets gedaan, dus waarom haal je het erbij. Ik ben geen fan van instituut Holland die mij anders handelt. Zolang de zon schijnt verdragen Hollanders alles en een ieder. Als het even tegen zit dan wil ik je weer horen praten.


  Maak melding
 29. Ik neem mijn woorden in posting (19) over Romario terug. Na de wedstrijd had hij een andere toon. Ik ben altijd een fan van Romario geweest. Hij is ex speler van PSV, maar ik ben gelukkig voor een andere mooiere club. Om even in de voetbalsfeer te blijven.
  Veel plezier zondag. 😉


  Maak melding
 30. Hoi allen,,

  Persoonlijk vind ik dat onze onderhuidse gevoelens in een ander topic horen, maar tja…de columnist verkiest het op deze manier.

  In mijn ogen is voetbal niet altijd een spelletje. Zodra “groot geld” haar intrede
  doet is het een serieuze zaak geworden.

  Kan iemand mij aub uitleggen waarom er gekozen moet worden tussen Orange en Bouta?

  Als ik zo kortzichtig mag zijn (met het woord kortzichtig bedoel ik MIJZELF als leek)
  weet ik te weinig van Bouta, hoewel ik tussen 81 en 87 wel de “sfeer” heb geproefd en weet ik een klein beetje meer van orange.
  Wat ik hiermee wil zeggen is: Er zijn heel veel NL mensen die SU mensen liever zien vallen zonder op te staan, maar ook een heleboel NL mensen die het omgekeerde denken/handelen.

  Ik denk dat Bouta handig gebruik maakt van de “sentimenten” onder een bepaald deel van het volk,omdat dit deel onvoldoende wordt “erkend” door bepaalde politici/instanties…etc.

  Hey….wacht eens…
  Hetzelfde vind ik dat orange ook doet met mensen van Su achtergrond.

  Klein voorbeeldje:

  Als ik de sport op de NL tv volg, merk ik het volgende:

  Iemand met een NL paspoort van Maroc, Turkiyem, Curacao afkomst
  etc die ondanks zijn opgroeien in het koude “paradijs” toch internationaal voor haar/zijn oorspronkelijke vlag uitkomt wordt eerder erkend dan iemand van SU afkomst.
  Als het van SU is wordt er niks van gezegd en als het gezegd wordt dan met een ondertoon.(geef het maar een naam).

  Ik moet ook zeggen dat ik die ondertoon niet altijd bespeur.

  Voetbal in of buiten oranje b.v.

  Als iemand van Su/donkere
  afkomst een bal verkeerd past ligt het 70/30 aan de passer dan aan de ontvanger.
  Als het iemand is van (laten we gemakshalve maar zeggen) NL/witte afkomst dan ligt het 70/30 niet aan de passer.

  Het is niet OK, maar eerlijk gezegd moeten wij niet gaan zeiken , omdat het hun land is en wij zijn in dit geval de “indringers”
  We moeten dit alleen maar incalculeren en postitief onze weg vervolgen.

  Met EK’s ben ik altijd voor Oranje, met WK’s nooit. Dan ben ik voor Brasil en/of Argentina.

  15 jr geleden dacht ik dat een perfect orange een mix was van
  zwarte en witte spelers(sorry : ik hield nog geen rekening met o.a de Marocs en Turkiyem)
  Ik ben sinds de “behandeling” van Seedorf van gedachten veranderd.
  Een ja-knikker is altijd handig, maar iemand met een eigen mening(goed of slecht) wordt niet geduld. Ik laat dit stukje voor wat hij is…, omdat Seedorf door zijn daden laat zien dat er meer is dan voetbal, en naar mijn mening te laat heeft laten zien dat er ook meer is dan oranje,,enfin. ‘nough respect though!

  Voor de mensen die niet door deze bril willen zien..valt het niet op dat oranje nu
  “beter” draait dan met Su of Cu of de rest erbij?
  Als oranje wint (en moge de beste winnen) is de statement gemaakt en bekrachtigd.

  Het was allang tijd, maar Su moet eens als “”volwassen” natie en volk gaan bedenken hoe zij niet meer afhankelijk blijft van de miljoene van orange en zelf ook miljoene gaan genereren. Het begint eerst tussen de oren , dan komt het voetbal vanzelf.

  Aan onze hersenen ligt het niet…..
  eerder aan onze “denkwijze”.

  Sranang..Love Up

  pies end rispekt toe joe all!

  OH…het zou nog mooier zijn als ik kan zeggen dat ik NIET voor Brasil ben en NIET voor oranje, maar voor Suriname !!

  Nou zolang dit niet van toepassing is ben ik voor Brasil.

  P.S. Het kan natuurlijk ook aan mij liggen , maar ik denk dat de columnist nare ervaringen heeft gehad met de Surinaamse Brazilianen daaro???


  Maak melding
 31. @ khad
  sorry maar ik pas ja .
  ik woon in nederland en niet brazilie eingelijk zegt jou reaktie precies wat ik al die tijd bedoeld sommmige surinamers hebben een emotioneel probleem.


  Maak melding
 32. Maradonna.

  Maradonna was een super voetballer. Hij kon alles met de bal. Ook met de “hand” Maar stel je voor dat Argentinie met de beker naar huis zou gaan!

  Maradonna zei:”Ik ren naakt door de straten van Beunos Aires als Argentinie de cup pakt” Gelukkig hebben de Duitsers dat kunnen voorkomen. “Zie je Pluisje al rennend door de straten met in de ene hand de cup en in de andere zijn muisje”


  Maak melding
 33. Eeh AHE, heb je genoeg zakdoekjes op voorraad!!
  Hmm, zelf Paul, is anti-oranje hihihi, je weet wel Paul de octupussy :).
  En je gaat me niet vertellen dat je er niet in geloofd, want a heri oranje team bijgelovig, daarom hebben ze balansarmbandjes aan, moet wel,dwergen zijn meestal uit balans, dribbel, dribbel, dribbel.
  Het wordt bloed zweet en tranen. Zelf heb ik niets te verliezen, Brasil ligt eruit. Wordt een beetje saai als je eeuwig wint.
  Erger is, als je op het moment Suprême, je weet wel voor het zingen de kerk uitgaat, op je piek, verliest! 🙂 Hoofdpijn ojee…

  Maar goed, ik zal je eerlijk feliciteren als ze winnen.
  Thank God, for North Sea Jazz. Nu op naar NSJ, veel plezier!!


  Maak melding
 34. Tja, oranje heeft het niet gehaald, jammer want ze hebben ontzettend hun best gedaan. Persoonlijk was ik natuurlijk voor Brazilie, maar dat mocht ook niet baten. En zelfs op Curacao zijn er voetbalrellen uitgebroken. Ik ben zeer benieuwd hoe de NL kranten dit nieuws brengen. Want wie denkt dat de grote vechtpartijen die na de wedstrijd in de binnenstad van Willemstad te Curaçao uitbraken tussen zwarte antillianen en nederlanders ging komt er bedrogen uit. Dus waarschijnlijk zullen ze het niet eens zoals ik al eerder aangaf gedetailleert brengen.

  Het ging toevallig tussen blanke Antillianen en Nederlanders! Ja ja, maar zo gedetailleert zullen we het in de nederlandse dagbladen waarschijnlijk niet vernemen. Nou is het wel zo dat de meeste Curacaoenaars voor oranje waren. Maar daar liep ook een op Curaçao best bekende telg uit een oud blank joodse-Antilliaans geslacht rond met de Spaanse vlag. Maar het ergste is dat Kevin Jessurun niet alleen de Spaanse vlag met zich meedroeg, maar ook de Curacaouse vlag en ook de Nederlandse vlag. Met andere woorden, deze man zou voor iedereen, (dus of nederland óf Spanje) die de wereldbeker gewonnen zou hebben blij zijn geweest. Maar toch vielen minstens 7 barbaarse kaaskoppen hem aan, alleen maar omdat hij blij was voor Spanje. Toen braken de gevechten los, de hele binnenstad werd afgesloten, de politie daar had niet eens van te voren maatregelen genomen, typisch. Ik heb het live op de Curacaouse radio gevolgd.

  Natuurlijk waren er ook gekleurde Antillianen bij betrokken, maar je kon ze op 1 hand tellen, de zwarte makamba’s die aan de kant van de barbaars onsporieve makambas stonden en ook zwarte Antillianen die natuurlijk aan de kant van de witte Antillianen stonden. Maar zoals ik al schreef, er deden nauwelijks zwarten mee aan die vechtpartijen in de stad, het was merendeels een wit onderonsje.
  foto’s van die rellen zijn in het Antilliaans dagblad te bezichtigen. Ik moest dit ff kwijt mensen. dank u.

  P.S.
  kom op Iwan Brave, je bent wel erg anti de Brazilianen. Dat het racisme welig tiert in Brazilie is niet het issue, want in Nederland tiert het racisme nog veel weliger! Ik ben altijd voor het Braziliaans voetbal geweest, dat ligt mij als Antilliaan jeel erg goed, ik begrijp en ik voel het sambavoetbal. Dat wil niet zeggen dat ik niet ook voor het Nederlands voetbal ben. Dus ik zou ook erg blij zijn geweest indien Nederland de wereldbeker gewonnen had, want het zijn ook uitmuntende topspelers. Ik was gisteren ook voor Nederland met in het achterhoofd dat de Spanjaarden echt mooier voetballen dan de Nederlanders.


  Maak melding
 35. Leedvermaak!

  Esmerald, ie tja ding jere! Ik had het ze echt gegund na zo’n mooi toernooi en twee verloren WK finales. Maar helaas waren de Goden ze niet goed gezind.

  Een beetje bijgeloof mag toch? Iedereen heeft dat wel een beetje, als het maar onschuldig is. Ik had bij elke wedstrijd een bepaald drankje op tafel hahahahaha.
  En als ik Paul tegenkom, gaat hij levend op de barbecue. Ik had nog een beetje hoop op de parkiet uit Singapore, maar die heeft de boel voor de gek gehouden. Zo zie je maar weer, het lot is onberekenbaar.

  Maar zakdoekjes heb ik niet nodig hoor. Heeel vroeger was ik een paar dagen van slag als mijn clubbie verloren had. Als je ouder bent kun je de zaken relativeren en meteen na de wedstrijd de knop omdraaien. Ik was thuis, dus kon ik zo m’n nest in.
  Maar ik moet bekennen dat ik me normaliter wel vrolijker voel op de maandagmorgen.

  Blijf lachen, en als Brasil weer speelt (maar niet tegen Oranje) zijn we samen voor Brasil.
  Groetjes.


  Maak melding
 36. Hoe voelt dat!

  Olé, olé olé olé, hahahaha, Grandisimo España.
  Hoe voelt dat? (denk Yvonne Jaspers en Lakerman bij dwdd) 🙂
  Hoe voelt dat? Niet dus…

  O,O,O, wat heb ik genoten, heerlijk!!
  Ik eet nooit meer calamaris, Paultje had gelijk!
  De buitenlandse kranten zijn niet te spreken over Oranje. En terecht, wat een viespeuken en een schande voor de voetballerij.

  Nou mij zien ze echt niet bij die grachtenparade, dan ga ik liever naar de gayparade, kan ik nog genieten van die gay-billen:)

  AHE, over 4jr in Brasil, yes! Dat wordt een groot feest.
  Enne, Iwan, jij bent niet uitgenodigd, dus…


  Maak melding
 37. Pestkop! Maar nu weet ik hoe jij je voelde toen Brasil eruit vloog 🙂 Over 4 jaar wordt zeker geweldig, in het land waar ze helemaal gek zijn van voetbal. Maar let op, bij uitschakeling komt de klap harder aan.
  Enne, wees niet te hard voor Iwan.

  Gay parade??? 🙁


  Maak melding
 38. AHE,

  Ben je nooit wezen kijken?
  Is erg leuk hoor, lachen gieren brullen. Het is wel een beetje “zonde” van al die leuke mannen die gay zijn, hmm, maar goed, kijken mag ook!
  Ze bijten niet hoor, je kunt gerust met je partner gaan kijken. Er zijn genoeg Suri’s die participeren!
  Maar ik weet dat de “stoere” mannen dat eng vinden, de vraag is waarom hahahaha!

  Ik denk dat Brasil andere koek wordt dan Afrika. Ze zullen heel veel carnavals-invloeden verwerken in de a.s Worldcup. Het worden geen vuvuzuela’s maar “prachtige swingende lady’s”. Dus begin te sparen. 🙂
  Ik denk dat Iwan een blauwtje heeft opgelopen bij een van die lady’s, dus vandaar zijn rancuneuze uitlatingen! Ik heb begrepen dat iemand beloofd heeft een vier-baansweg aan te leggen richting Brasil, dus als het zover is, dan kan Iwan, Das naar de grens rijden, ze zijn dikke vrienden van Noord 🙂


  Maak melding
 39. Voetbalrellen op Curacao??? En wel tussen (lees ik het goed) blanke Antillianen en Nederlanders. Maak het a.u.b. niet gekker dan het al is hoor. Dit is toch lachen man.
  Volgens mij was het warm en hadden ze al teveel gedronken, anders snap ik het niet.
  Zo zie je dat elk volk zijn specialiteit heeft. Voetbalrellen hebben de Nederlanders uitgevonden.


  Maak melding
 40. Belem do Parra!

  Ooit mocht ik in het grote stadion van Belem voetballen. Mooi man! Maar wat mooier was waren de ladys. Daar gaan meer vrouwen naar voetbal dan mannen. Mooi man!
  Dus Esmerald je weet nu dat Iwan mijn vriend niet kan zijn. En ik ga ook niet naar de Gayparade, hoe leuk het ook kan zijn.

  WK finalevoetbal is het niet geworden. De Spanjaarden wilden wel, Oranje kon het niet.
  21 keer terugspelen op je doelman in 35 minuten is spelbederf. Daarnaast zijn de vele en smerige overtredingen op de kleine Spaanse beentjes en borstkas niet fraai te noemen. Oranje heeft in deze finale alle goeds uit het verleden verspeeld. En de wereld keek ernaar en heeft geoordeeld.
  Oranje wordt pas kampioen als de FIFA het terugspelen op de doelman verbiedt. Laf!

  Esmerald en AHE, in Brazilie ben ik op de tribunes over 4 jaar. Ga misschien wel over de nog aan te leggen Noord-Zuid route maar ik ben gek op vliegen. Ga over precies tien uur weer ergens naar toe vliegen. Heel ver!

  Ik hou van Brazilie en de Brazilianen. Kan zelf heel goed in het Portugees zingen. Allemaal liefdesliedjes en ook Mana di carnaval uit Orfeo Negro. Geen opschepperij.
  Allemaal geleerd van de ladys.

  Vandaag is Oranje gehuldigt in een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Heel de wereld was Oranje. Tweede worden kan ook leuk zijn. Jammer voor het getoonde spel in de finale. Tegenwoordig ben ik Ba Anansie. Ik ben voor degene die wint. Viva Spanje!


  Maak melding
 41. DAS,

  Waarschijnlijk zit je al in het vliegtuig. Alsnog een hele fijne vakantie! Geniet ervan, goed om effe die politiek te laten rusten!

  We hebben het later wel over 2014. doegh!


  Maak melding
 42. Esmerald, een lesbo-parade of something like that zou me met dit warme weer meer aantrekken. Voor mij valt er gewoon niet veel te genieten op de gay parade, waarschijnlijk voor mijn partner wel. Jullie kijken immers door de ogen van een vrouw, maar DAS en ik door de ogen van een man. Geniet ervan zou ik zeggen!

  Gisteren zei ik nog aan mijn vrouw dat het leuk zou zijn om over 4 jaar in Su te zijn en van daaruit de sfeer even te gaan proeven in Brasil. Daar ben ik nog nooit geweest en het lijkt me geweldig tussen al die Braziliaanse schonen. Kijken mag..toch?? 🙂 Maar ik zie wel, het is nog zo ver. Het wordt zeker een groot feest daar.

  Om even terug te komen op het artikel van Iwan. Ik kon de combinatie van voetbal, politiek, en de Brazilanen in SU wel waarderen. Er is altijd een groep die zich in kan vinden en een groep die dit stuk verafschuwt. Dat vind ik ook journalistiek, en een manier om de discussie te triggeren. Ik heb niets met Brazilianen, in die zin dat ik geen Brazilaanse vrienden heb, of regelmatig in die gemeenschap verkeer. Maar ik heb zeker geen slechte ervaring, en lees met een objectieve blik. Wel ben ik van mening dat bepaalde woorden wat genuanceerder mochten. Maar omdat hij de buurt wilde beschrijven en een impressie wilde geven van hoe het daar aan toegaat, heeft hij de “Brazilaanse hoer” neergepent. Maar ik kan en wil niet geloven dat Iwan elke Braziliaanse vrouw voor hoer aanziet. Maar ik stop m’n hand niet in het vuur voor hem hoor, want ik ken hem niet. En met dit werk moet hij tegen kritiek kunnen dus, zoekt hij het zelf maar uit. je kunt niet altijd schitteren.

  PS: Vroeger (in de jaren tachtig), ben ik een paar keer naar een Brazilaanse tent op het leidscheplein in A’dam geweest. Ik weet niet of die nog bestaat, maar het was gesjeluuuuug daaro in een zijstraatje ;-).

  DAS, het was inderdaad niet veel soeps wat Nederland liet zien. Maar hoe gek het ook klinkt, ze hadden evenveel kans op de titel als de spanjaarden. Maar de Spanjaarden hebben het zeker verdiend. Goede reis en geniet van het vliegen. Ik hou ook van reizen, maar niet van vliegen. Vliegen is onlosmakelijk verbonden met reizen, dus kan ik niet anders en neem ik het maar voor lief.

  Ik wens jullie een een mooie zomer!


  Maak melding
 43. @AHE, idd, je leest het goed, blanke Antillianen vs makambas! Sommigen die verantwoordelijk horen te zijn voor de veiligheid in Punda proberen de rellen nu zelfs te bagatelliseren. logisch natuurlijk. Het zijn toch hollanders, die kennen natuurlijk geen emotionaliteit joh?! Toch? Emotie, dat kent alleen de rest van de wereld want hollanders zijn niet emotioneel..Lariekoek natuurlijk, ik zie elke dag emotionele hollanders. Voor het minste en geringste worden ze al emotioneel, dat sprookje over de hollanders die niet emotioneel zijn heb ik al eeuwen geleden in een prullenmand gepleurd! En ik weet ook precies hoe ik een hollander emotioneel krijg.. 😆

  Het is toch wel wonderlijk dat de autoriteiten daaro geen rekening gehouden hebben met dit soort calamiteiten. Terwijl het iedereen daar bekend is dat met zulke evenementen als wk voetbal die makambas zuipen alsof het hun laatste levensdag is!

  Maar dat is dus niet het punt. Het punt is dat het bijna iedere week raak is met die makambas in de binnenstad van Curacao, zij hebben daar zogezegd gedeelten van het stadscentrum overgenomen. Nooit is de politie aanwezig, ze hebben gewoon vrij spel in die gedeelten van de stad. Wat de hollanders daar mogen, geldt niet voor de Curaçaoenaars!

  De NL media schrijft er natuurlijk nooit over, 1 van de nederl/papiam. dagbladen dat in Curacao verschijnt, de amigoe, bagatelliseert die rellen (en de wekelijkse dronkeman’s-capriolen van deze bakra-gasten) zo veel mogelijk. volgens de amigoe ging het maar om 1 gevecht.

  Maar het Antilliaans dagblad, ook nederlandstalig, had al op maandag j.l. een hele fotoraportage van duwende, aan elkaar trekkende, vechtende en flessengooiende makamba-apen geplaatst. Er waren aan beide zijden ook enkele gekleurde Antillianen bij, maar dan wel letterlijk “enkelen”.
  Plus hebben ze verschillende stukken aan de rellen besteedt. Ze waren n.l., net zoals ook 1curacaose radiozender, LIVE aanwezig op de plaats waar de grootste gevechten plaatsvonden. Ik hoorde het al live op de radio zondagavond meteen na de verloren finale.

  En dan moet je eens zien hoeveel politie, rst-teams, politiehonden, james bond figuren met uzi’s en verder alles om een oorlog te voeren -als ze echte kanonnen hadden zouden ze die ook nog met scherp laden en richten ook- áls het om Curacaose uitgaansgebieden zou gaan. En het is echt niet overdreven wat ik schrijf, het lijkt maar overdreven…Zo gaat het daar, wat voor de Curacaoenaars geldt, geld blijkbaar niet voor de blanda’s daaro.

  Kijk, op de Antillen kent men geen voetbal rellen en bezopen barbarenhordes die alles op hun weg vernielen. Daar is men zoals in ieder land bekend met misdaad, dieven, geweldsmisdrijven etc. Maar geen voetbalrellen! Hooliganisme, dat is echt nederlands import.

  De dag dat zwarte Antillianen echt op zo’n manier gaan rellen, wat ik niet hoop, dan zal het zeker niet om een voetbalrel gaan, maar om een opstand tegen de huidige door Nederland beschermde marionettenregering en de door nederland beschermde “Curacaouse oligarchie” die de eigenlijke machthebbers van Curacao zijn!

  Op de plaatsen waar de gekleurde Curacaose jeugd uitgaat, bijv. te Salinia, is er altijd veel politie aanwezig. Okay, natuurlijk gaan er ook zwarten uit in de hollandse kroegen, maar die zijn op een hand te tellen. Maar politie is er nooit waar de makambas ieder weekend huishouden. Dat valt natuurlijk op en wekt logischerwijs kwaad bloed bij de bevolking, snap je AHE…

  Vandaar ik benieuwd was wat de NLmedia hierover te melden had, want de NLmedia, met name dagbladen zoals de telegraaf, brengen het meestal flink gekleurd of slaan de plank volledig mis. De telegraaf heeft eergisteren idd melding van de rellen op Curaçao gedaan, maar zoals ik al verwachtte, ze hebben niet gedetailleerd weergegeven wie tegen wie aan het vechten waren. Geloof me, als het om zwarte antillianen tegen nederlanders had gegaan, dan zou er een heel ander weergave van het gebeurde in de telegraaf hebben gestaan.

  Een tijd geleden, ik dacht in 2009, protesteerden een aantal Curacaoese werknemers samen met hun vakbond tegen bepaalde zaken, ik herinner me niet meer waartegen ze protesteerden, misschien om meer loon of zoiets. Deze mensen waren al vanaf s’morgens aan het protesteren, moe en geirriteerd. Op een gegeven moment kwam er een open Jeep langs met 4 hollanders die onder het schreeuwen van beledigende uitspraken hun broek lieten zakken voor de protesterende arbeiders, het zogenoemde “moonshinen” of iets dergelijks..

  Nu weet ik het niet van Surinamers, maar Antilliaanse mannen doen niet aan dat soort grapjes. Zwarte en creoolse of gekleurde mannen zijn volgens mij niet gewend om hun broek te laten zakken om vervolgens hun billenpartij, hun sanka’s dus, bij wijze van minachting te laten zien aan andere mannen..

  Dus die Curacaoenaars razend, ze waren al kwaad op hun werkgevers. Later op hun weg zagen ze die groene Jeep geparkeerd staan voor een kroeg waar merendeels hollanders hun sopie drinken en hun verdere rotzooi trappen..dus enkele van die mannen naar binnen om verhaal te halen bij de hollanders. Het liep op een handgemeen uit waarbij er een gewonde te betreuren viel door een steen of kruk tegen z’n kop. Jammer, maar zulke dingen kun je verwachten als je ruzie zoekt met een groep mensen die al getergd waren. Het ging om een wit slachtoffer.

  De volgende dag stond er in bijna alle nederlandse kranten, met name in de telegraaf prominent op de hoofdpagina in grote koeienletters; “BLANKENJACHT OP CURACAO!!! nederlander zwaar gewond” Het werd gebracht alsof er een soort progrom tegen hollanders op Curacao aan de gang was. Niks van waar natuurlijk! Dat was echt een zeer foute, gemene én ook een gevaarlijke streek van met name de telegraaf, het AD en de Elsevier. Bijna niet te geloven jonge.

  Later bleek dat die gewonde blanke toevallig een Curacaoenaar was, dat is hij trouwens nog steeds. Het ging om een telg uit een oud Sefardisch-joods Curacaous geslacht, wonen denk ik al zo’n 2 eeuwen in Curacao. De familie Moreno. Okay, na een week schreven ze dat de gewonde man geen hollander was maar een Curacaoenaar. Maar de zeer foute manier hoe deze NL kranten nieuws uit Curacao brengen is zowat gewoon crimineel te noemen. Dat de gewonde een Antilliaanse blanke was betekend natuurlijk niet dat het goed was, hij zat toevallig ook in die tent toen de gasten verhaal gingen halen bij die ruziezoekende hollanders. Niet goed te praten natuurlijk, maar zo lopen deze dingen uit de hand.

  Vandaar ik altijd benieuwd ben hoe deze NSBkranten nieuws uit de Antillen brengen. Je kunt die fotoreportage van die rellen op google vinden, schrijf maar zoiets als “fotos voetbalrellen Curacao”. In totaal heeft het Antilliaans dagblad zeker 10 foto’s geplaatst in 2 verschillende berichten over de rellen.


  Maak melding
 44. Toevallig hoor ik nu op dit moment op de Curasouse radio dat een gedeelte van de raddraaiers die de voetbalrellen zondag na de finale te Willemstad veroorzaakt hebben, onder meer door een blanke Curacaouse Spanje-aanhanger die met de Spaanse vlag zwaaide aan te vallen, idd NL-militairen zijn. Defensie op Curacao beweerd dat er 3 nederlandse militairen daarbij gewond zijn geraakt. De zaak wordt nu gedeeltelijk door Defensie en de Antilliaanse politie uitgezocht. Tijdens de gevechten waarbij tientallen mensen betrokken waren, 99% allemaal witte mensen, waren er maar 4 politie agenten die ook nog waarschuwingsschoten in de lucht gelost hebben. Maar het waren niet alleen NL-militairen, er waren ook gewone hollandseburger-schoften bij betrokken.

  Trouwens, wisten jullie dat wanneer er een hollander gearresteerd wordt op Curacao, het maakt dan niet uit wat voor misdaad hij gepleegd zou kunnen hebben, hij iig niet in de Antilliaanse gevangenis geplaatst wordt!? Neen hoor, ze worden na een paar dagen op het polieburo naar nederland overgebracht waar ze binnen enkele dagen of dezelfde dag weer vrijgelaten worden! Ja hoor, zo gaat dat wanneer je nog steeds een kolonie van “Nederland de kolonisator” bent! Maar de arme zwarte Antilliaan wordt met arrestatieteams gehaald, met een uzie of pistool tegen z’n kop, al is het maar voor een blikje tunafish!

  In 2008 is in Curacao een zwarte Surinamer die 2 blikjes vis bij z’n baas pakte, gewoon tot 287 dagen veroordeeld. Door hollandse rechters natuurlijk! Het ging die Suri-jongen niet eens om die blikjes vis, maar om de reden dat die baas hem z’n salaris maar niet uitbetaalde, met allerlei smoesjes gaf hij em soms wat geld. Door die 2 blikjes vis te pakken, want hij stal niet, hij pakte het gewoon voor zijn baas, toen begonnen ze met elkaar te vechten. Dat is hetgene wat zich voorgedaan heeft! Erg hoor.

  En ja, dat is de werkelijkheid van Curacao, degenen die zwart zijn, en bovendien geen cent te makken hebben, worden voor wat dan ook voor jaren opgesloten. Klassejustitie is gewoon op Curacao, iedereen weet het, maar ze komen maar niet in opstand. dat heb je met een apathische bevolking die murw geslagen is met leugens van de zwarte slaven, dat zijn de zwarte politici, van de ‘curacaouse oligarchie’!


  Maak melding
 45. Remi,

  Ik heb het een en ander gelezen, maar je hebt gelijk, de berichten zijn erg summier. Maar dat zijn we toch gewend? De media is soms heel selectief en “slim” in hun berichtgeving. Stel je voor dat de Nederlanders hier te weten komen dat hun volk hetzelfde doet als hetgeen ze de buitenlanders hier van betichten. Geweld, intimitadie en een “kort lontje” is alleen voor gekleurde mensen hahaha.

  Ik kan me trouwens nog vaag iets herinneren over een aantal legerboys die in een discotheek in een skandinavisch land de boel kort en klein hadden geslagen. Ik weet niet meer welk land, maar ongetwijfeld weet jij dat ook. Ach, de VOC mentaliteit he. De wereld veroveren. Dat krijg je van die uitlatingen van Balkenende.

  Maar wat een verhaal van jou joh, ik wist niet dat die gasten zo tekeer gingen daar op het eiland. Ik kan wel begrijpen dat er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen, want je verwacht toch niet dat het zo uit de hand kan lopen, alleen maar omdat er een WK finale is. Hopelijk hebben ze hun lesje geleerd.

  Troost je, Surinaamse mannen hebben het “Louis Doedel trauma” 🙂 Die zullen nooit hun broek laten zakken om hun kont te laten zien.

  M.b.t. jouw laatste drie alinea’s in #53 wil ik alleen maar kwijt dat de gevolgen van het kolonialisme nog lang merkbaar zullen blijven. Dat is het grootste trauma dat Surinamers en Antillianen hebben. Voor andere ex-kolonie’s geldt hetzelfde.
  Maar ooit zal ook dat verwerkt zijn, alleen zullen jij en ik het niet meemaken. Probeer je nu als individu los te wringen van de negatieve aspecten die het koloniale tijdperk heeft achtergelaten en leef je leven. Joh, meer kunnen we niet doen. Soms is het God voor ons allen, en jij voor jezelf. Succes!


  Maak melding
 46. Kleine opmerking van mijn kant…

  Maak niet om wat voor een reden de Telegraaf zo werkt. Maar het gebeurt regelmatig dat mijn reacties op hun website worden verwijderd.
  En ik gebruikte dan niet eens krachttermen en beledigde ook geen bevolkingsgroepen of personen.
  En toch werden deze verwijderd. In de jaren 90 heb ik voordat ik wist hoe een pc werkte ooit een brief n.a.v het sinterklaasfeest(ik weet het:) off-topic) geschreven aan deze krant. Hierin stond ondermeer dat zwarte piet niet altijd zwart is geweest, maar eerst gewoon wit was en dat de goedheilig man dus helemaal niet goedheilig was en is. Niks nada noppes. Maar reacties hoe wij als donkere MENSEN aan het “zeuren en zeiken” waren werden wel geplaatst.

  Kijk maar hoe ze praten(Ik laat de NL even hierbuiten en praat ook expliciet alleen over deze krant) als een “allochtoon” iets slecht(s) heeft gedaan. Vaak genoeg(ik denk zelf dat dit niet altijd gebeurt) wordt er expliciet aangegeven waar deze “slechte” vandaan komt.
  Doe je iets goed/speciaal , dan ben je in hun ogen op dat moment voor de buitenwereld een NL.

  Als in de berichtgeving niet expliciet wordt vermeld dat de daders allochtoon zijn, ga ik er bij deze krant o.a. vanuit dat het een “inboorling” is.

  Net wat AHE zegt…wij zijn de erfgenamen van de slavernij , helaas…. en sommige dingen zullen heel langzaam of niet veranderen,

  Ik Begin bij mezelf om er toch wat van te maken en zorg ervoor dat hun “mentaliteit” mijn mij niet teveel benadeelt.

  Weet je: “SLECHT” BEN IK AL, Ik laat mij door hen (of ons) niet slechter maken.

  Wat voor een voorbeeld zou ik dan zijn voor mij kinderen????

  Oh, nog iets….

  Mensen , weet WIE jij in jouw huis binnenlaat.
  Jouw kennis welke jij aan een ander prijsgeeft wordt ooit weer tegen jou gebruikt!(Mijn ervaring is dat SU-mensen de NL-mensen te vaak hun “kennis” overdragen en dit door NL weer wordt gebruikt tegen de SU en
  blakkamang e kiri blakkamang is trouwens ook een voorbeeld)

  Om weer op het voetballen terug te komen.

  Oranje heeft geen allochtoon nodig in hun team! Ze kunnen het zelf wel af vind ik.
  Waarom?? Ik schat dat er minstens 12 mln oorspronkelijke NL-mensen zijn.
  Su-mensen in NL schat ik op 350.000 en Su-mensen in Su 400.000?? (Raar hoor…zoveel
  Su’s in NL!)
  DUS WAAR HEBBEN ZE ONS EIGENLIJK VOOR NODIG!!
  Het zegt niet alleen wat over Su’s,maar ook wat over NL dat er toch Su’s worden opgeroepen voor oranje??
  Ik praat gemakshalve niet over de Antilliaanse, Kabo, Maroc, Turk etc. broeders.

  Nou ..euhm..ik denk dat jullie wel weten waar ik op doel.

  Love & respek to all + pipel

  Peace


  Maak melding
 47. Willy #56, bedankt voor de positieve bijdrage. Ik ben het helemaal eens met jouw stelling dat het meer zegt over NL als Surinaamse voetballers toch worden opgeroepen. Gezien het aantal autochtone voetballers op alle niveau’s.

  Dat doet uiteraard niets af aan de kwaliteit van de gekleurde voetballers. Maar als NL de boel blank zou willen houden heeft het zeker een grote vijver om uit te kunnen vissen.


  Maak melding
 48. Beste Khad ,
  de man Brave gebruikt zijn recht van menings uiting..Laat maar. Gelukkig stemmen alleen de bomen met zijn mening mee…Voor de rest stappen wij nuchteren erover heen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES