Kans op functioneren Surinaams parlement redelijk

45

PARAMARIBO, 3 jul – Er bestaat toch wel een redelijke kans dat het parlement normaal functioneert. Het is nog lang niet zeker dat Nieuw Front en partners tot een boycot overgaan nu Jennifer Geerlings-Simons gekozen is tot voorzitter. “Het is een andere situatie dan we verwacht hadden”, zegt ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch.

De leiding van het parlement is nu verdeeld onder de twee grote kampen. Deze situatie kan een voedingsbodem zijn voor conflict. “Er kunnen zich allerlei scenario’s en strubbelingen voordoen die het parlementaire werk kunnen ophouden. Maar ik hoop het niet”, zegt Wijdenbosch tegenover ATV. Ze ziet de lucht zelfs opklaren als het fractieoverleg eenmaal op gang is gekomen.

Overigens mag er geen belet zijn voor de verkiezing van een president door het parlement. Daar zijn twee rondes voor ingeruimd. Lukt het niet, dan moet de Verenigde Volks Vergadering, VVV, beslissen. Die bestaat uit parlement en districts- en ressortraden. Wijdenbosch denkt niet dat het Nieuw Front de verkiezingen dwarsboomt. “Ik denk dat we met elkaar moeten praten. Ik denk niet dat president Venetiaan tot sint-juttemis wil aanzitten. Wel dat hij een vlotte overgang wil van de ene regeerperiode naar de andere.”


45 REACTIES

 1. Overigens mag er geen belet zijn voor de verkiezing van een president door het parlement. Daar zijn twee rondes voor ingeruimd.

  Lukt het niet, dan moet de Verenigde Volks Vergadering, VVV, beslissen. Die bestaat uit parlement en districts- en ressortraden.

  Wijdenbosch denkt niet dat het Nieuw Front de verkiezingen dwarsboomt. “Ik denk dat we met elkaar moeten praten. Ik denk niet dat president Venetiaan tot sint-juttemis wil aanzitten. Wel dat hij een vlotte overgang wil van de ene regeerperiode naar de andere.”

  Ben benieuwd wie als nieuwe President en vice President gekozen wordt. En dat het ook daadwerkelijk om een Geheime Verkiezing gaat.

  En dat de verliezers niet gelijk gaan roepen dat er sprake is van Verraad en Bedrog als die niet gekozen worden maar moet leren accepteren dat de meerderheid in het Senaat (VVV) tot deze keuze gekomen is en dus rechtsgeldig is volgens de Surinaamse Grondwet.


  Maak melding

 2. Demissionair President VeNiksaan (geleend van Aboi) heeft niks te willen..hij heeft verloeren en dient de winnende partij geen niet te saboteren laat zijn lakei Wijdenbosch hem dat maar eens gaan vertellen.
  Somo met zijn ‘geen quorum’ gezicht…HIJ LIJKT!!


  Maak melding

 3. Puberteit(tijd)!

  In de wereld van volwassenen is het woord puberteit de aanleiding om je wenkbrauwen te fronsen. Dat hebben we allemaal meegemaakt en we zijn er heelhuids doorheen gekomen, toch?

  Protesten, puisten, pesten, ongehoorzaamheid en het altijd beter weten zijn de kwalijke verschijnselen. Ik spijbelde om niet te hoeven protesteren, te gehoorzamen of te pesten. Ik hoefde dus ook geen enkele verantwoording af te leggen.

  Onze politiek is nu flink aan het puberen.
  Grote mannen en vrouwen met of zonder puisten zitten te pesten, te protesteren en alles beter te weten. Ge-etter, gezeik en misbruik maken van dure woordenboekwoorden
  zonder een greintje verantwoordelijkheids-gevoel. Diep beschamend is deze klucht.
  GA REGEREN! Daar heeft het volk jullie voor gekozen. Zorg er maar voor dat er een regering komt die met elkaar kan praten en zaken voorbereiden om ze zodoende ook nog af te handelen.
  Hoe meer tijd we verspillen, hoe minder daden we kunnen verrichten. Tijd is geld en dat hebben we juist nodig.

  Zijn jullie binnen een maand nog niet rond, dan pleeg ik eigenhandig een coupe.


  Maak melding

 4. Het zal me niet verbazen als Somohardjo listig en opportunistisch gebruik maakt van de situatie. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat hij als verliezer uit deze situatie zal willen komen.
  Onbedoeld hebben de ’tegenstemmers’ hem een sterke troef in handen gegeven. Hij zou kunnen aanvoeren dat hij niet met ‘verraders’ wenst samen te werken en met zijn VA uit het blok stappen. Daarmee kan hij, als dat hem voordeel oplevert, de MC aan het quorum in het parlement helpen of zelfs aansluiting zoeken bij het MC. Hij heeft zich al eerder daartoe bereid getoond.
  Nu hij geen voorzitter van het parlement meer kan worden zal daar natuurlijk wel iets anders tegenover moeten staan. De post van Minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer misschien…..??


  Maak melding

 5. Als die ouwe tajrakkers niet mogen meeleften zijn het wel sabotteurs van de eerste orde.

  In de 80er jaren heeft het zelfs geleid tot uiteenlopende escalaties.


  Maak melding

 6. Als die ouwe tajrakkers niet mogen meeleften zijn het wel sabotteurs van de eerste orde.

  In de 80er jaren heeft het zelfs geleid tot uiteenlopende escalaties.


  Maak melding

 7. Sjoebing

  Somohardjo en Alendy niet op de hoogte van ABOP brief
  Saturday 3 July
  Zowel Volks Alliantie leider, Paul Somohardjo en BEP voorman, Caprino Alendy, zeggen aan GFC Nieuws, niet op de hoogte te zijn van een brief die door de ABOP is gedeponeerd bij DNA voorzitter, Jenny Simons. Caprino Alendy zegt aan onze redactie helemaal geen kennis te hebben van een brief die is verzonden naar Simons. Desgevraagd zegt Somohardjo ook niet op de hoogte te zijn hiervan. Intussen heeft Simons toegegeven dat ze een brief van de ABOP heeft ontvangen. Ze zegt aan GFC Nieuws dat ze het vluchtig heeft gelezen en nog geen reactie kan geven op de inhoud van het schrijven.

  VZ…zeg aan de heren en dames als zij de inhoud van de brief willen weten zij in DNA op de eerst volgende vergadering dit zelf te horen krijgen van ABOP…..als ABOP wil.
  U bent geen postbode voor geen enkel politieke partij…laat dit duidelijk gezegd zijn, u werkt voor land en volk in DNA…..en geen GRUNDYARI gedoe in DNA.


  Maak melding

 8. Wan lo bluetooth foto tik SOMO…mi e bar unu…. unu no di update…vaker gewaarschuwd…maar dan kwam groot bril rood lip weer staan brullen wij zijn up to date… dan mi wan sabi fa.


  Maak melding

 9. Dat ding is een zwaar probleem MC moet AC als de wijs vingers allemaal die kant opgaan..…AC accommoderen….het is een vies spel maar jammer helaas MC heeft nu een zware verplichting en moet het dragen.
  Heel mooi en netjes accommoderen…FRONT FRONT FRONT wat ben jij ondemoccraties jullie masker is gevallen.
  En nog een smerig probleem jullie hebben AC in problemen gebracht…..door…door te blijven rommelen…en vooral de NPS neem ik zeer kwalijk…NPS is de bron van ellende voor de zwarte mensen.
  Niemand heeft iets aan Ronald Vniksaan waarom moet hij gaan lullen in zwarte organisaties….Hij weet toch wat voor mentaliteit hij heeft….de zwart mens terug brengen richting KATIBO…slecht mens en een gevaar voor de zwarte man en vrouw….Ronald Vniksaan ik zeg ophoepelen jij…jij vernietigt zwart man belangen met wortel en tak en jij bent idioot ook….straks zit BEP in problemen door het neuzen van jou….Vniksaan


  Maak melding

 10. Hoop dat er gauw een Regeing en Parlement gevormd wordt in Suriname zodat die de Contracten die met Multinationals in het verleden zijn aangegaan nog eens goed onder de loep te nemen en te kijken als er niet meer inkomsten voor de Staat te generen zijn gezien de enorme Begrotingsdruk waaronder het land op dit moment te kampen heeft.

  Zodat de broodnodige investeringen gedaan kunnen worden (in de infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs, medische sector etc,het ambtenaren apparaat, etc.)

  (zie attach belasting akkoord Australie en mijnindustrie)

  Belastingakkoord Australië en mijnbouwers
  Gepubliceerd: 2 juli 2010 09:15 | Gewijzigd: ANP

  Canberra, 2 juli. De Australische premier Julia Gillard (Labor) heeft een belastingakkoord bereikt met de mijnbouwers in haar land. Als het parlement met de plannen instemt, geldt vanaf 1 juli 2012 een belastingtarief van 30 procent op ijzererts en kolen. Gillards voorganger Kevin Rudd wilde 40 procent heffen op alle grondstoffen.

  Olie- en gasprojecten op land zullen wel extra worden belast. Het tarief wordt daar gelijkgesteld aan de 40 procent die al geldt voor olie- en gaswinning op zee.

  De meeste mijnbouwers, waaronder ‘s werelds grootste BHP Billiton, schaarden zich achter het voorstel. Toch bestaat er nog een hoop weerstand, niet in de laatste plaats bij de oppositiepartijen. „Als we de welvaart in Australië willen behouden, moeten we onder een andere regering dit belastingplan dumpen”, aldus de leider van de conservatieve Liberal-National coalitie Tony Abbott. De volgende verkiezingen staan gepland voor augustus.


  Maak melding

 11. Mijn mening is,gewoon een nieuwe verkiezing
  uitschrijven, dan is het probleem opgelost.

  Met 23 en 26 kan men een land niet besturen.
  Nieuwe verkiezingen a.u.b.


  Maak melding

 12. Een stel domme reacties van de NDP aanhang die niet door lijkt te hebben dat uiteindelijk Front+ de meerderheid heeft en zij, inclusief DDB en zijn militaire blok, daarbij heeft neer te leggen.

  Zelfs als DDB de de voorzitster vand e NDA zou proberen te dwingen om op ondemocratische wijze hem te gerieven zou dit niet goed lukken en de poging snel zichtbaar worden.

  Overigens. Hoe lang heeft DDB nog? Hoog uit een paar maanden dan is hij van het toneel.


  Maak melding

 13. Herhalen en oefenen baart kunst. Als alle forumleden dezelfde informatie hebben kunnen we een hoop geschreeuw, gekletst en onzin misschien vermijden.

  Op 25 mei 2010 waren in totaal 324490 kiesgerechtigden in Suriname.
  Hiervan hebben 237575 (73,21%) daadwerkelijk gestemd. Dus 86915 (26,79%) stemgerechtigden hebben niet gestemd/wegblijvers.

  Op AC hebben 11176 (4,70%) gestemd. Op basis van One Man One Vote (OMOV)zou AC dus slechts 2 zetels scoren. Zij hebben nu 7 zetels. Dus AC heeft onterecht 5 zetels te veel.

  Op BVDPVF hebben 12043 (5,07%) gestemd. Op basis van One Man One Vote zouden zij 3 zetels scoren. Ze hebben nu (nul) 0 zetels en zij hebben dus 3 zetels te weinig. Wakker worden BVDPVF.

  Op MC hebben 95543 (40,22%) gestemd. Op basis van OMOV zou MC 21 zetels scoren. Zij hebben nu 23 zetels, dus 2 zetels te veel.

  Op NF hebben 75190 (31,65%) gestemd. Op basis van OMOV zou NF 16 zetels scoren. Zij hebben nu 14 zetels, dus 2 zetels te weinig.

  Behalve AC zouden bijna alle politieke partijen volgens het OMOV kiesstelsel beter af zijn. Ook een eerlijker verdeling van je stemrecht. Bovendien zou je bij afschaffing van het district Sipaliwini ( schepping van een paar geesteszieke zielen) het politieke spectrum heel anders eruit zien. Beter regeerbaar. De Djoeka zou niet meer waard zijn dan een stadscreool.

  Overweeg een regering van MC en VHP (alleen) en/of MC en NF (VHP+NPS, waarbij Venetiaan, Sardjoe, Somohardjo, Brunswijk en Bouterse geen actieve beleidsbepalende rol in spelen. Een stapje opzij doen. Verander het kiestelsel en schrijf nieuwe verkiezingen uit. Als MC-blok wint hebben zij de absolute meerderheid anders NF-blok. De kleine spliter patijen hebben dan geen rol van betekenis. Je kan dan ook spreken van “het volk heeft gekozen”. Nu is het “de etnische dictricten hebben gekozen”.

  Zegt Simon Bolivar tegen het Volk:”Ik heb een PAARD gevraagd en jullie sturen 5 EZELS”.


  Maak melding

 14. Het front leg het af tegen de Megacombinatie.
  Het aller belangrijkste voor suriname is een nieuwe regering van de MC, die de economische programma gaat uitvoeren. Daarbij vrezen de tegenstaanders dat zij voor een zeer lange periode niet meer aan de macht zullen komen in suriname.


  Maak melding

 15. De onzichtbare hand moeten wij niet onderschatten,nee want hij is onzichtbaar en voelbaar.
  En waarom niet, omdat wij met elkaar moeten werken aan een goed en beter Suriname voor de geschiedenis van Suriname!!!!!
  Het is dus 5 voor 12 en zet hem op landgenoten en denk niet alleen aan feesten maar ook aan onweer.


  Maak melding

 16. hopend dat het kiezen van de president en vp
  makelijk zijn beloop krijgt. ik als de president komt van front en de vp uit de mc dan praten we dan van volks belang.hopend dat lucky luck het niet dwarsboom.


  Maak melding

 17. Aboi,
  Dat N.P.S. niet in het belang is van mensen, die lijken op hun volgelingen, heb ik aan den lijve ondervonden.

  Als een van de todoprasoro partijtjes in SwiSra hebben ze ook nu weer het hoogste woord.


  Maak melding

 18. Geachte redactie,

  Zei de hoogopgeleide Winston Jessurun van DA-91 eerder; “dat er nog gesproken moet worden over de volgende stap. “

  Bedoelde dhr. Jessurun ‘hoe de impasse te doorbreken, door gezamenlijk met de MEGA-Combinatie als volwassen mannen en vrouwen politici aan tafel te gaan zitten volgens de wil van de kiezer? Om zo doende tot een vergelijk te komen, hoe dit land Suriname gezamenlijk tot ontwikkeling te brengen?

  Of bedoelde dhr. Jessurun; ‘hoe de wil van de kiezer door de Nieuw Front-combinatie genegeerd zal worden of zelfs radicaal overboord zal worden gegooid? Door de verkiezingswinst van de MEGA-Combinatie van 25 mei 2010 jongslede tot de bot te bestrijden, ten koste van het ‘Nationaal Belang’? Wat bedoelde DNA-lid Winston Jessurun eerder nou precies?

  En dat is wat voor velen van ons nu onvoldoende duidelijk blijkt te zijn.

  Niemand kan het helpen dan de Almachtige, dat ook de Surinaamse kiezer binnen de democratische samenleving haar verlangens heeft. En dat zij DE bepalende factor vormt binnen het Democratisch Systeem. Van waaruit zij uiteindelijk volgens de democratische principes gesproken heeft. Dat partijen en/of combinaties ondanks hun meningsverschillen ‘gezamenlijk’ moeten bekijken, hoe de Republiek Suriname tot ontwikkeling te brengen.

  Hierbij zal het ‘Nationaal Belang’ boven het ‘Partij Belang’ gesteld moeten worden, is ook onze uitgesproken mening en waarschijnlijk ook de wens van de kiezer.

  En natuurlijk lijkt dit gegeven gezien de bitterheid en enorme teleurstelling bij de Nieuw Front-combinatie o.l.v. N.P.S. voorzitter Ronald Venetiaan en V.H.P. leider Ramdiem Sardjoe, ons geen eenvoudige opgave. Maar daar ligt naar ons idee in het kader van het Bewustwordingsproces, nou juist de uitdaging voor de Surinaamse politiek.

  En nieuwe verkiezingen organiseren is NIET wat de kiezer bedoelde te zeggen op 25 mei 2010 jongslede.

  http://www.youtube.com/watch?v=iyzF3mwuBp4

  De politieke uitdaging hoe met mekaar aangaan i.p.v. te kiezen voor de weg van de ‘minste weerstand’, is waar vele Surinaamse politici zich nu voor geplaatst zien. Om de Republiek Suriname daadwerkelijk tot ontwikkeling te brengen. Een ‘politieke uitdaging’ die wij in het kader van het Bewustwordingsproces absoluut NIET uit de weg moeten gaan vinden wij. Maar dat wij juist de politieke realiteit onder ogen moeten durven te zien. Dat het ‘Nationaal Belang’ overal ter wereld momenteel de spil vormt voor daadwerkelijke ontwikkeling en welvaart van een natie.

  En op dit moment leert de realiteit ons, dat de MEGA-Combinatie en de A-Combinatie opgrond van de jongslede getekende ‘Intentie Verklaring’, het respect voor die kiezers uitspraak van 25 mei 2010 hebben weten op te opbrengen. Door gezamenlijk een moeilijke hobbel weten te overbruggen, die naar ons idee navolging verdient. Een bewijs dat de eerste stap naar persoonlijke groei in ‘Nationaal Belang’ best mogelijk blijkt te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=jV-X0FC5CrA&feature=related

  Maar om nu binnen de Democratie vanwege teleurstelling ook ‘jacht’ te gaan maken op politici binnen de eigen partij en/of combinatie. Die van hun ‘Democratisch Recht’ gebruik gemaakt hebben, lijkt ons absoluut GEEN gezonde politieke houding ter bevordering van de democratische gehalte in de Republiek Suriname. Zelfs het boycotten van de komende presidentsverkiezingen is uiterst uit den boze. Omdat de stemming in het Surinaams Parlement ‘uitdrukkelijk’ en ‘grondwettelijk’ geheim was. En daar hoor je je als goed democraat en vanwege respect voor de Grondwet, in het bijzonder de President van een land, je daaraan te houden.

  En sommigen schijnen zich daar weinig van te willen aantrekken. Wat aangeeft hoe zij democratie slechts met de mond wensen te belijden.

  VANDAAR DAT WIJ VAN DE BEWUSTZIJNSBEWEGING EBU-AKADEMIYA VAN MENING BLIJVEN, DAT TOEGEVEN AAN ‘REBELLIE’ OPGROND VAN DE VERKIEZINGSUITSLAG OP 25 MEI 2010 EN VAN 30 JUNI 2010 JONSLEDE TEN KOSTE VAN ‘GRONDWETTELIJK PRINCIPES’, GEEN OPTIE MAG ZIJN. DE WET DIENT DOOR ALLEN GERESPECTEERD TE WORDEN. WAT GELDT VOOR WINNAAR ALS VERLIEZERS.

  DERHALVE ZAL HOE DAN OOK ‘NIET’ TOEGEGEVEN MOGEN WORDEN AAN ‘POLITIEKE BELHAMERS’. DIE DE DEMOCRATIE EN DE SAMENLEVING WILLEN PROBEREN TE TERRORISEREN. DOOR VERKIEZINGSUITSLAGEN NAAR HUN HAND PROBEREN TE ZETTEN, ALS BLIJKT WANNEER DE UITSLAG HEN NIET BEVALT.

  De keuze van een President en Vice-President van de Republiek Suriname opgrond van de verkiezingsuitslag van jongslede, zal hoogstwaarschijnlijk in de Verenigde Volks Vergadering (VVV) plaatsvinden. Alle politieke partijen en/of combinaties met tenminste zeven (7) zetels, mogen hun kandidaten verkiesbaar stellen. De Voorzitter van het Parlement beoordeeld of deze kandidaten gerechtigd zijn tot deelname aan deze verkiezingen. Opgrond van vastgesteld procedures verankerd in de ‘Surinaamse Grondwet’.

  “WIJ HOREN DE GESCHIEDENIS VAN DE ‘VRIJE MENS’ TE WAARDEREN” ZEI PRESIDENT DRS. RINALDO VENETIAAN JONGSLEDE. DIT I.V.M. DE HERDENKING VAN DE AFRIKAANSE HOLOCAUST OFTEWEL DE AFIKAANSE SLAVERNIJ OP I JULI 2010 IN PARAMARIBO/REPUBLIEK SURINAME.

  Indien de deelname van deze kandidaten ter deelname aan deze verkiezingen is goedgekeurd, kan het spel beginnen zegt de Surinaamse Grondwet helder en duidelijk. En mocht blijken dat een kandidaat wie dan ook eventueel niet zou bevallen, dan zal men met de Grondwet in de hand moeten kunnen aantonen, wat eerder niet juist beoordeeld is geworden en opgrond waarvan. Het staat niet anders in de Wet vermeld.

  En gezien de Grondwet binnen de Democratie een belangrijke rol vervult, zullen politici genoodzaakt moeten zijn zich eraan te houden. Waardoor het voor eens en altijd duidelijk zal moeten worden, ‘wie’ in de Republiek Suriname waarachtig ‘democraat’ is en wie NIET. En het presidentschap is voor de MEGA-Combinatie absoluut NIET bespreekbaar.

  Dus Republiek Suriname, laat in ‘Nationaal Belang’ en vooral in naam van de Democratie, de verkiezing van President en Vice-President nu beginnen. Deze in het bijzonder ten behoeve van het Bewustwordingsproces!

  De leiding van het Parlement van de Republiek Suriname is nu in handen van twee hoogopgeleide Surinaamse vrouwen. En de vraag is hoe zij nu het verschil zullen gaan uitmaken.

  http://www.youtube.com/watch?v=0sR9FtDb3i8


  Maak melding

 19. “Misiekaba: Venetiaan, let my people go! 03 Jul, 22:30
  NDP-parlementariër André Misiekaba zegt dat “binnen een maand Suriname de beste regering ooit, krijgt onder leiding van president Desi Delano Bouterse”, aldus de NDP’er vanavond in Ocer. Er wordt een feestvergadering gehouden. De NDP bestaat op 4 juli 23 jaar. “Ze kunnen doen wat ze willen en welk onderzoek dan ook. Wij zijn binnen een maand zover, want wij hebben het hart op de juiste plaats”, zegt de politicus.

  “Venetiaan, let my people go!”, vraagt Misiekaba, die zegt twee oproepen te hebben voor vanavond. “De stem van het volk, is de stem van God. Als het volk naar de stembus gaat en een uitspraak heeft gedaan, moet dat uitgevoerd worden. Het volk heeft de Mega Combinatie in stelling gebracht. Nieuw Front u hebt de verkiezing verloren. Venetiaan, Sardjoe, Castelen en Jessurun, laat het volk gaan. En wanneer deze oproep niet serieus wordt genomen, dan is de rekening voor die leiders”, aldus Misiekaba.

  De tweede oproep is bestemd voor de A-Combinatie. “De mensen in het binnenland hebben gestemd voor A-Combinatie (7 zetels) en Mega Combinatie (3 zetels). A-Combinatie stap uit de boot van de verliezers. Binnenland heeft gekozen voor A-Combinatie en Mega Combinatie. A-Combinatie, de boot gaat zinken”, zegt Misiekaba.

  Hij richt zich rechtstreeks tot de binnenlandbewoners. Hij zegt dat er een goede regering komt, heb geduld, maar er moet samengewerkt worden. “Niemand kan de droom stuiten, want de onzichtbare hand is nog steeds bezig. Mega Combinatie gaat de regering vormen”, aldus de NDP-parlementariër. ”

  —————————————-
  Let my people go, goed gezegd Misiekaba.

  Deze front partijen hebben het volk jarenlang gegijzeld met het zgn 8 december proces, toen dat niet lukte, kamen ze met het nu welbekende achteruitkijkspiegel, ook daar trapte het volk niet in.

  Nu proberen de verliezers met manupilatie, diefstal, leugens, verdachtmaking, onbetrouwbaarheid, corruptie en fraude het volk weer te gijzelen.

  Het moge in ieder geval duidelijk zijn waar die zogenaamde front stabiliteit op gebaseerd was. Als deze partijen zo schaamteloos tekeer gaan in het openbaar, wat denkt men dat achter de schermen gebeurd??

  Mensen in het binenland luister hier goed naar, zorg voor dat allendy dat goed begrijpt, deze man is alleen met zijn eigenbelang bezig, hij is de boosdoener dat de onderhandelingen tussen MC en AC zijn stopgezet, deze judas heeft zich laten omkopen door somo en sardjoe.

  Trouwens waar is die sardjoe nu precies, was hij niet de zelfbenoemde leider van het nieuwe blok genaamd NAV- Nationale Associale Verbond.

  Brunswijk zoals ik al eerder zei, stap nu per direkt terug in onderhandeling, laat de verliezers. Het is een zinkend schip, grijp je kans, je hebt inmiddels een brief gestuurd. Dit is niet genoeg, maak het duidelijk kenbaar dat je weer in de onderhandelingen stapt met AC, als dat niet mocht lukken dan maar als ABOP. Enne als front moeilijk blijft doen, dan vertel je het volk precies hoe de vork in de steel zit, wie de onderhandelingen heeft gefrustreerd en waarom. Je hebt inmiddels al een lichtje laten schijnen, dus als ze doorgaan het hele verhaal nu.

  Wees va en vhp voor, die zullen elke kans grijpen om onderhandelingen te beginnen met MC onder het mom van landsbelang. Ze hebben AC gewoon een poets gebakken, door allendy te misbruiken waardoor de onderhandelingen zijn stopgezet, nu daar hun opzet is mislukt hebben ze ac niet meer nodig.

  En als front de aspiraties van het volk blijft frustreren dan is de rekening inderdaad voor die leiders. sardjoe en vene zijn nu 74 jaar, dus die hebben niets meer te verliezen.


  Maak melding

 20. @ pinto
  de schoolmeester die anderen verteld hoe zij nederlands moeten schrijven lees zijn reaktie op nummer 6 en 7, pinto nogmaals verbeter de wereld maar begin bij jou zelf ok . een voorstander van een dictator en massamoordenaar zegt gezien de de grontwet binnen de democratie een belangrijke rol vervult zullen politici genootzaak moeten zijn zich eraan te houden, dames en heren dit schrijft iemand die wrede dictator aanbid ebu ik snap jullie niet meer echtwaar .


  Maak melding

 21. “ik snap jullie niet meer echtwaar .”

  Bovenstaande zegt du.

  Deze zielige poster heeft nogsteeds niet door, dat hij ze niet allemaal op een rijtje heeft en dat hij alleen nog de stemmetjes in zijn hoofd snapt.

  Ik ben daarom ook benieuwd als die verplegers weten wat je allemaal achter die computer uitspookt.


  Maak melding

 22. “Ruth Wijdenbosch ziet geen heil in boycot functioneren parlement
  Sunday 4 July
  PARAMARIBO – De vicevoorzitter van de Nationale Assemblee, Ruth Wijdenbosch, ziet geen heil in het permanent boycotten van het functioneren van het Surinaamse parlement. “Het is een andere situatie dan we verwacht hadden”, zegt ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch, naar aanleiding van de verkiezing van Jenny Simons tot DNA voorzitter. De leiding van het parlement is nu verdeeld onder de twee grote combinaties in het parlement.

  “Er kunnen zich allerlei scenario’s en strubbelingen voordoen die het parlementaire werk kunnen ophouden. Maar ik hoop het niet”, zegt Wijdenbosch via de radio en televisie. Ze ziet de lucht zelfs opklaren als het fractieoverleg eenmaal op gang is gekomen. Als het aan haar ligt mag er geen verhindering zijn voor de verkiezing van een president door het parlement. Daar zijn twee rondes voor ingeruimd. Lukt het niet, dan moet de Verenigde Volks Vergadering, VVV, beslissen. De VVV bestaat uit het parlement en alle districts- en ressortraden in geheel Suriname. Wijdenbosch stelt keer op keer dat ze niet denkt dat het Nieuw Front de verkiezingen dwarsboomt. “Ik denk dat we met elkaar moeten praten. Ik denk niet dat president Venetiaan tot ’sint-juttemis’ wil aanzitten. Wel dat hij een vlotte overgang wil van de ene regeerperiode naar de andere”, aldus de vicevoorzitter van het parlement Ruth Wijdenbosch.”

  ——————————————

  Tuurlijk ziet Wijdenbosch geen heil meer in een boycot, de situatie veranderd met de dag voor front+++++++++. Ze hebben waarschijnlijk al een copy van die brief van ABOP gericht aan de VZ.


  Maak melding

 23. “Het is een andere situatie dan we verwacht hadden”, zegt ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch. ….IK ZEG…..GELOOF geen moer van RUTH…zei zit op dit moment een duivels verhaal te vertellen geloof geen moer van haar zij is zeer gevaarlijk even gevaarlijk als die gluurder als Castelen….het zijn alle redi-muzu…om de zwarte man en vrouw te gronde te helpen….duivelse kop duivelse leugens uit haar stink mond….laat haar ophoepelen men had haar weg moeten stemmen.
  Ik zeg blakaman loop niet achter deze mensen NPS het is een redi-muzu bende…club ….en zij zullen jou verkopen.
  Bij de NPS is pinaren jou lot door jou te verkopen en jou te misleiden jaar in jaar uit.
  Toekomst voor land en volk kent de NPS niet.


  Maak melding

 24. Dit is een positief signaal.
  Zoetjes aan zal het gezond en zakelijk verstand hopenlijk prevaleren boven elkaar dwarszitten met alleen verliezers!
  Als je het goed bekijkt zijn de politieke partijen in Suriname tot elkaar veroordeelt dus als een ieder water bij de wijn doet komen ze er wel uit!!


  Maak melding

 25. Aanvullende informatie voor alle forumleden t.b.v. de bijscholing.

  In onderstaande tabel zijn de totalen verzameld:
  Voorbeeld: In district Nickerie heb je 3612 stemmen nodig om 1 DNA zetel te scoren.

  district—–stemmen voor 1 zetel nodig
  Nickerie—–3612
  Coronie——809
  Saramacca—-3029
  Paramaribo—6447
  Wanica——-7512
  Commewijne—3887
  Marrowijne—2685
  Para———3273
  Brokopondo—1377
  Sipaliwini—2268

  De top 10 oplopend ten opzichte van coroni:
  voorbeeld: In district Wanica hebben ze 9,29 keer zoveel stemmen nodig als in Coroni om 1 (één) DNA zetel te scoren.

  nr.—–district—verm. factor
  1 Coronie—-1,00
  2 Brokopondo–1,70
  3 Sipaliwini–2,81
  4 Marrowijne–3,32
  5 Saramacca—3,75
  6 Para——–4,05
  7 Nickerie—-4,47
  8 Commewijne–4,81
  9 Paramaribo–7,97
  10 Wanica——9,29

  Elke oprechte Surinamer moet met mij eens zijn dat “Ongelijke behandeling van Staatsburgers” bij de wet verboden moet worden. Ongelijke behandeling van mensen is internationaal gedefinieerd als “DISCRIMINATIE”.

  In Commewijne zijn de Javanen de pineut (KTPI en PL, wakker worden). In Wanica zijn dat de Hindustanen (VHP, waar zijn jullie mee bezig? Wetenschappelijk Politiek Bureau blijf a.u.b. niet dromen en slapen, maar wordt wakker!!!). In Paramaribo zijn vooral de Stadscreolen en Hindustanen de sigaar. De Djoeka is voorlopig de winnaar.

  Bovenstaande oprechtheid wordt ook verlangd van forumleden, zoals Pinto, Na Mi , Aboi, zeg maar alle MC aanhangers.

  LET OP: Gelet op het bovenstaande is AC ZEER CHANTABEL door alle andere politieke partijen. AC heeft in het huidige kiesstelsel 7 DNA zetels terwijl bij One Man One Vote zij slechts 2 DNA zetels zouden scoren. Dit is reeds naar voren gekomen bij de stemming van DNA voorzitter.


  Maak melding

 26. mensen zijn scheppers. Je schepping is afhankelijk van de geest die je leven beheerst.. Eenheid.liefde, zaamhorigheid kan alleen geschapen worden door zielen die deze krachten in zich hebben. Een chaotische geest schept alleen wanorde en zaait verdeeldheid omdat die innerlijk zweeft tussen hemel en aarde.Stabiliteit komt door bewustwording dat geest, ziel en lichaam een eenheid is.Zoek die eenheid en je zal rust vinden.


  Maak melding

 27. Surinaams parlement hoort in principe optimaal te functioneren in het belang van de Republiek Suriname, het bevorderen van de welzijn en beschermen van het surinaamse volk en gezetenen binnen onze landsgrenzen .

  Stree de fu stree
  wi no sa frede
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood


  Maak melding

 28. @Du,

  Je snapt jezelf niet eens meer. Word je niet moe om te blijven liegen man? DDB Massamoordenaar? Waar is je bewijs? Moet je die niet overleggen op Boxel?


  Maak melding

 29. @15 Theo; Als het waar is dat MC grandioos zou winnen dan staat toch niets in de weg om deze koninklijke weg te bewandelen. Wel in het One Man One Vote kiessysteem zodat wij daadwerkelijk kunnen spreken van “het volk heeft gekozen” in plaats van het huidige systeem “het etnisch district heeft gekozen”.
  @19 EBU: waarom heb je zoveel woorden nodig om eenvoudige dingen aan de kaak te stellen. Als je te lange stukken gaat schrijven zal bijna niemand het lezen. Houdt het kort.
  @18 Pinto: kan je nu boven het eenvoudige proberen ui te tsteken. Normaal is het zo dat je bij voortschrijdend inzicht mee gaat groeien. Doe a.u.b. wat eraan. Close Society Open Mind.


  Maak melding

 30. @Pardesi #14/26

  In een ander onderwerp heb je een vergelijkbaar zinloos rekenwerk gepost.

  De verkiezingen zijn geweest, de zetels zijn verdeeld en in geen enkele democratie worden achteraf de regels aangepast. Dus we zullen hiermee moeten leven.

  Oveigens . alleen nieuw posters lezen de postings van EBU. De rest weet al dat het klinklare onzin van een verwarde geest is. Geen touw aan vast te knopen en vol met onzin, halve waarheden en leugens.

  Wie anders wil moe maar in de DNA een grondwetswijziging voorstellen en hopen dat daar de nodige meerderheid voor te halen is. Waarschijnlijk niet want alle partijen denken er van te kunnen profiteren.

  @Na Mi
  Er is maar één zinkend schip: DDB en zijn militaire tak die niet genoeg stemmen heeft gehaald om de rechtstaat nogmaals te verkrachten.


  Maak melding

 31. Ja, “het volk heeft gekozen”.
  MC is de enige combinatie die in ALLE TIEN (10) kiesdistricten zetels heeft behaald tijdens de jongste verkiezingen…


  Maak melding

 32. @Na mi

  gewoon te grappig op #22 roflmao !!

  quote:

  “Don’t argue with idiots. They drag you down to their level and beat you with experience”


  Maak melding

 33. En nu staat onze kiesstelsel ter discussie
  Daar staan wij open voor
  Kabinet-formatie en verkiezingen voor een President en Vice-President heeft de hoogste ” Prioriteit” !!
  @26 pardesi; huidige kiesstelsel had jouw NF
  aan de macht geholpen en een RE-GERING laten vormen .
  Pardesi : ” STOP MET RASCISME/DISCRIMATIE ”
  Als je zo graag kennis en wetenschap wil overnemen van je meester ,neemt dan de goeie
  waarden als zij die nog hebben , jouw betoog kan in principe maar enkel op een manier vertaald worden als ” HAATZAAIERIJ EN APARTHEID ” en dat druist in tegen de rechtsgevoelens en is niet bevorderend voor de ” MENSHEID IN HET ALGEMEEN EN DE SURINAAMSE NATIE IN HET BIJZONDER ”

  ALLEEN DE ONWETENDE WORDT BOOS
  DE WIJZE BEGRIJPT

  SRANAN LOBI NA SOSO LOBI
  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 34. @32 neus:
  Met mijn zinloos rekenwerk probeer ik de onbalans in de uitgebrachte stemmen boven tafel te krijgen en dit duidelijk te maken specifiek aan de forumleden. Jij hebt jouw oordeel gegeven. Bedankt daarvoor. Ik ben benieuwd of andere forumleden ook zo erover denken. Wat in het rekenwerk staat is het volgende:

  1. Stand van zaken op 25-05-2010 in het huidige kiessysteem (het is zoals het is).

  2. Hoe het zou kunnen zijn als men in Suriname volgens het One Man One Vote zou stemmen. Als een meerderheid te vinden is in DNA dan zou dit volgens mij prima zijn.

  Ik wil absoluut niet met de democratie en recht- en wetgeving in Suriname bemoeien. Ik ben zelf een democraat in hart en nieren.

  Ook EBU en anderen hebben recht op feedback om aan zelfreflectie te doen.

  In een eerdere reactie dacht men dat Pardesi en Neus dezelfde figuren waren. Dit misverstand in bij deze uit de wereld geholpen.


  Maak melding

 35. Pardesie,

  Als je mij kan aantonen dat er ergens in de westerse parlementaire democratie volgens het principe ‘one man one vote’ wordt gestemd, dan mogen ze het inderdaad in de DNA bespreken.

  Ter informatie, een kiesstelsel is iets anders dan een referendum.


  Maak melding

 36. patricia,
  dat jullie van de ndp gerhersenspoeld zijn kan ik niet helpen bouterse was in de tijd van massamoorden op 8 dec de baas in suriname hij heeft zelf gezegt dat hij de politieke verantwoordelijk neemt voor de moorden daardoor heeft zich zelf nog moeilijker gemaakt dan dat het als was.@ na mi je mag mij gek verklaren dat doet mij niets, wat ik zeker weet is dat iedereen die een massamoordenaar aanbid geen moraal heeft en ook geen principes van huis uit heb ik genoeg normen en waarden gehad om te weten dat je nooit het kwaad moet verdedigen dus dat zegt meer over hoe jullie van de ndp in het leven staan. a.u.b na mi en patricia. patricia zoek op het internet de definitie van een massamoordenaar dan hoor jou graag.


  Maak melding

 37. @37 Geachte Na Mi
  Op internet staat heel veel informatie over kiesstelsels; op jouw vraag heb ik deze gevonden
  “één kieskring is voor alle zetels (zoals in Nederland en Israël.) [Wikipedia]

  Het Nederlandse kiesstelsel kent het systeem van evenredige vertegenwoordiging, waarbij de verdeling van de zetels een directe afspiegeling is van de stemverhoudingen. Dit betekent dus dat een partij die 10 procent van de stemmen haalt, ook 10 procent van het aantal zetels krijgt. Voor de verdeling van de zetels vormt het hele land, provincie of gemeente een kiesgebied. De kiesdrempel zorgt ervoor dat partijen die weinig stemmen halen, geen zetel krijgen. Zo wordt een drempel opgeworpen, waarmee wordt voorkomen dat er heel kleine partijen in het parlement komen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen moet een partij ten minste 0,67 procent van de stemmen halen om mee te kunnen doen met de zetelverdeling. Zie voor volledige en uitgebreide versie:

  http://nos.nl/archief/2002/nederlandkiest/paginas/kiezen/index.html#kiesrecht.

  Beste Na Mi ik heb het over kiesstelsel en niet over referendum.

  Andere en/of nieuwe gezichtspunten leveren altijd heftige reacties op. Het moet even wennen, bezinken en dan pas ontstaat serieus discussie. Bedankt voor je reactie.

  P.S. Is het rekenwerk wel in orde?


  Maak melding

 38. @Pardesi

  Je bent duidelijk nieuw op het forum. Zlefreflectie is een kwaliteit die te hoog gegrepen is voor EBU en vele andere NDP-ers. Die komen echt niet verder dan brallen, lafhartige en/of grote leugens en onbeschofte opmerkingen.


  Maak melding

 39. Intussen heeft ABOP’er Bee gewoon verklaard dat hij quorum verleend, het volk heeft hem daar gezet om hun belangen te behartigen en dat gaat hij ook doen.

  Hij heeft in ieder geval de boodschap luid en duidelijk gehoord in Moengo, we willen geen front, we willen vene, we willen geen santokie, Alle DR en RR leden gaan op Bouterse stemmen in de VVV.

  En als de leiding geen gehoor geeft aan wat het volk wil, gaan we ze afzetten.

  Duidelijker kon het niet volgens mij.


  Maak melding

 40. hahaahahhaha na mi, ai mi gado roei maar lekker tegen de stroming in waneer jij moe geworden bent dan merken wij dat vanzelf.
  na mi reaktie graag op wat nummer 39 jou zegt, of kom je hier niet onderuit hahahhaahha na mi zit nu met B vol tanden. hij zal nu dubbel uitkijken met zijn leugens ze worden ontkracht hahahahaahah neem advies bij pinto onze reken wonder.


  Maak melding

 41. Pardesie @39

  Je hebt er blijkbaar een handje van om zaken te verdraaien.

  Ik vroeg naar een westerse parlementaire democratie waar de “One Man One Vote” principe gehanteerd wordt. Jij hebt dit als de ultieme kiesmethode aangehaald in al jou gegoochels, dus wil ik graag weten waar dat ook gehanteerd wordt. Geen kiesdrempel of kieskring of wat dan ook “one man one vote” daar had je het over.

  Ik had je gewaarschuwd met je gegoochel.

  Raadpleeg Wiki nog eens.


  Maak melding

 42. He neus @32 dat je niet eens door hebt dat je front+++++++ het zinkendschip is, je weet wel vene tok “ze dachten dat we hadden verloren maar we hebben gewonnen”

  Hoe komt het dat je dit niet doorhebtt neus? weet je wat, laat maar, ik wil het niet weten.


  Maak melding

 43. “Iedere Nederlander heeft gelijkelijk recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen alsmede tot lid van deze organen te worden verkozen, behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen.
  Toelichting

  Iedere Nederlander heeft in principe het recht te kiezen voor en gekozen te worden in een vertegenwoordigend orgaan. De belangrijkste daarvan zijn de beide kamers van de Staten-Generaal, de provinciale staten en (deel)gemeenteraden.

  Met het woord gelijkelijk wordt het beginsel van one man, one vote bedoeld.”

  http://m.europa-nu.nl/9353000/1/j9vviaekvp0oeyh/vgrnbgowtyxc

  Is dit wat jullie bedoelden ? ben zelf ook benieuwd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.