Ontwerp monument grootste scheepsramp Suriname

7

PARAMARIBO, 2 jul – Suriname’s grootste scheepsramp moet uit de vergetelheid. Dit was de rode draad van een afstudeerproject aan het Polytechnic College. De scheepsramp van januari 1738 is te markant. Het moet minimaal een monument worden.

Peggy Bawoek heeft het belangrijkste klaar: het ontwerp. Het was onderdeel van haar afstudeeropdracht richting Bouwkunde. “In het monument moet er een plek aanwezig zijn, waar de bezoekers het verleden kunnen herdenken. Ook moet het monument het einde van de slavenreis voorstellen en het begin van de zogenaamde nieuwe wereld van de slaven”, zegt Bawoek.

Voor de ruim zevenhonderd Afrikaanse slaven was de monding van de Marowijnerivier alles wat ze zagen van die nieuwe wereld. Hun schip, de Leusden, liep vast. De bemanning spijkerde de luiken en deuren dicht en vertrok richting Paramaribo. Bij de wisseling van het getij werd het schip een waar massagraf. “Het doel is bekendheid te geven aan de ramp”, aldus Bawoek.

Ook kunnen toeristen worden aangetrokken. Het ontwerp heeft drie zeilvormige constructies van 80 meter hoogte. De zeilen vormen een middenruimte. Die zal bij vloed overspoeld worden door de zee. Bij eb moet de zandbank zichtbaar zijn. “Er moeten ruimtes komen waar het slavernijgebeuren tentoongesteld wordt, waar de bezoekers voor informatie terechtkunnen.” De kosten: ongeveer een miljoen dollar.


7 REACTIES

 1. er zijn nog veel meer dan wij denken,er liggen veel meer in de kluis bij de e b g in nederland en in suriname.

  de domme landgenoten bij de e b g s verdedigt de zendingsgedachte in plaats van hun eigen landgenoot belangen.wijlen kraag en breeveld is een voorbeeld van hoe het niet moet.


  Maak melding

 2. Ja wie bindt de kat de bel aan?

  Ook weer één van de heldhaftigheden van de vroegere kolonisator.

  Wellicht is er een pot in Amsterdam waaruit zou kunnen worden geput om dit monument op te zetten.

  Dit is je reinste bloedschuld!

  Alle andere gebeurtenissen in dit getergd land zijn hier een afgeleide van.

  De geschiedenis herhaald zich namelijk altijd!


  Maak melding

 3. Voor de ruim zevenhonderd Afrikaanse slaven was de monding van de Marowijnerivier alles wat ze zagen van die nieuwe wereld. Hun schip, de Leusden, liep vast. De bemanning spijkerde de luiken en deuren dicht en vertrok richting Paramaribo. Bij de wisseling van het getij werd het schip een waar massagraf. “Het doel is bekendheid te geven aan de ramp”, aldus Bawoek.

  http://www.youtube.com/watch?v=-wjZG6vOEZ0&feature=related

  Verschrikkelijk wat deze Afrikaanse slaven zijn overgekomen. Zon gedenkteken zou wel op Zn plaats zijn dat we hun niet vergeten wat hun is allemaal is overkomen op de reis van Afrika naar Suriname, ook waren er vele slaven die onderweg kwamen te overlijden of verdronken doordat ze dodelijke ziekten op liepen of overboord werden gegooid als zij in opstand kwamen tijdens de reis.


  Maak melding

 4. Die moordenaars en toch anderen verslijten als moordenaar!!!
  Piet Hein was klein maar zijn daden waren groot,zeer groot zelf en verfoeilijk!!
  De daden van het verkopen van Suriname tot onafhankelijkheid zijn even misdadig omdat ze voor eigen roem in de geschiedenis zijn gegaan.


  Maak melding

 5. Als ik dit zo lees denk ik dat het geen scheepsramp is maar een gynocide gepleegd door moordenaars en slaven houders of heb ik het mis


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.