Slavernij herdacht op Surinameplein

9

Bij het slavernijmonument op het Surinameplein in Amsterdam is woensdagavond de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden van Nederland gehouden. Er waren muzikale optredens en onder andere stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose van Zuidoost houden een toespraak.

De aanwezigen hielden twee minuten stilte en er werden kransen gelegd. Het is vandaag 147 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark is er vandaag een herdenking.

Bekijk een video op de site van AT5.


9 REACTIES

 1. De spiegel

  Laten wij herdenken en vergeven
  Laten wij herdenken en vooruit blikken
  Laten wij herdenken in ons streven
  Laten wij herdenken en ons er in schikken

  Laten wij herdenken voor de toekomst
  Laten wij herdenken voor vooruitgang
  Laten wij herdenken voor de goede uitkomst
  Laten wij herdenken in aller belang

  Laten wij herdenken en niet terugzien
  Laten wij herdenken niet alleen het kwaad
  Laten wij herdenken en ’t geschiede herzien
  Laten wij herdenken ’t is nooit te laat

  Laten wij herdenken voor alle mensen
  Laten wij herdenken welk ras, soort of kleur
  Laten wij herdenken en daarbij wensen
  Laten wij herdenken dat ’t nooit meer gebeurt

  Stop!
  Wee degene die vandaag nog de schuld van alles geeft aan de slavernij.
  Wee degene die nu nog verdient aan de slavernij.
  Stop degene die nu nog klaagt over de slavernij.
  Gooi de spiegel weg en blik vooruit!


  Maak melding

 2. Op het Surinameplein staat er geen slavernij monument. Het is een monument met een naam en een duidelijke doelstelling.

  Het monument op het Surinameplein heet:
  Monument van Besef oftewel ‘Bon fu Gronprakseri’.

  30 juni is ook geen 1 juli


  Maak melding

 3. wat wij moeten doen is opkomen tegen iedere vorm van onderdrukking vernedering en mensenrechten schending dan heeft het zin om zo een dag te vieren. de ene dag de afschaffing van de slavernij vieren en de andere dag een onderdrukker vergoddelijken dat geeft mij een wrange smaak onze voorouders hebben met hun bloed betaald voor onze vrijheid dan is het wrang als onze eigen soort over gaat tot onderdrukking van zijn eigen volk.mijn mening


  Maak melding

 4. DU,
  Verbreed je scope, het zal je goed doen. DU wikt, maar het is God en geen DU, die beschikt.

  Aan de andere kant is het ook weer zo dat lieden als DU/Romeo-Hoost, slechts over een hamer beschikken en derhalve in alles, dus ook in onze slavernijverleden een nagel/spijker zien.


  Maak melding

 5. Fout! de afschaffing van de slavernij is niet 147jaar geleden, maar 117jaar geleden! Niet op 01-07-1863 is de slavernij afgeschaft, maar op 01-07-1893. De slavenmeesters (Hollanders) hadden een “overgang periode”van 30! jaar ingelast.
  Laten wij ons niet voor de gek laten houden en onze voorouders die van deze overgang regeling hebben geleden, niet verloochenen en teleurstellen. Pas dan is echte viering van deze misdaad tegen de menselijkheid te herdenken en niet te vieren.
  Mr.ZuidOost


  Maak melding

 6. Fout! de afschaffing van de slavernij is niet 147jaar geleden, maar 117jaar geleden! Niet op 01-07-1863 is de slavernij afgeschaft, maar op 01-07-1893. De slavenmeesters (Hollanders) hadden een “overgang periode” van 30! jaar ingelast.
  Laten wij ons niet voor de gek laten houden en onze voorouders die onder deze overgang regeling hebben geleden, niet verloochenen en teleurstellen. Pas dan is het mogelijk om stil te staan bij deze misdaad tegen de menselijkheid en het te herdenken en niet te vieren.
  Mr.ZuidOost


  Maak melding

 7. Ik vertik het om mij na 300 jaren nog als een slachtoffer te gedragen, ik zal zolang ik leef mij altijd verzetten tegen onderdrukking vernedering en grove vorm van mensenrechten schending.wij moeten leering trekken uit het verleden en ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurd ook niet in onze omgeving niemand heeft het recht om te beslissen over het lot van een anderen daarom ben ik een voorstander van de democratie in een echte democratie heeft iedereen het recht te leven zoals hij of zij dat wil als je maar aan de wetten en regels houdt. pinto lezen en begrijpen wat je lees is hele grote manko van de ndp-ers jij geeft zoals altijd jou eigen interpretatie aan reaktie nummer 1.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.