Parlement weergave politieke realiteit Suriname

41

PARAMARIBO, 1 jul – De gespleten leiding van het parlement weerspiegelt de politieke realiteit in Suriname. Dit zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (Mega Combinatie, MC) in haar eerste toespraak. De leiding moet gedeeld worden met Nieuw Front en partners. De eerste kriebels dienden zich al aan.

Ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front) toonde zich geïrriteerd. Geerlings-Simons had verzuimd haar te feliciteren. “Ik hoop niet dat het de trend wordt”, aldus Wijdenbosch. MC-fractievoorzitter Ricardo Panka noemde Wijdenbosch’ opmerking een voorproefje. De wijze waarop de leiding werd gekozen, is op zich opmerkelijk. MC haalde de meerderheid, ondanks het tekort van drie zetels.

De steun moet dus uit het andere kamp zijn gekomen. Mogelijk stemde Doe voor Geerlings-Simons. De partij van Carl Breeveld heeft maar één zetel. Minimaal twee stemmen komen dus van elders. Wijdenbosch kreeg net één stem meer dan Anton Paal van MC. Toch hebben Nieuw Front en partners A Combinatie en Volks Alliantie maar liefst drie zetels meer dan MC.

Wel bekeken moesten beide posities dus naar Nieuw Front en partners. Dat was ook de drijfveer voor het samengaan. Het trio moet nu nog bekomen. Wijdenbosch steekt niet onder stoelen of banken dat de teamgeest er een beetje uit is. Ze vindt dat teamgenoten die de tegenstander steunden, uit de kast moeten komen. “Iedereen verdenkt de andere nu. Mensen moeten uitkomen over hun motieven.”

De afspraak om Paul Somohardjo (Volks Alliantie) te ondersteunen is duidelijk gedwarsboomd. Hoe dit uitwerkt is nog niet te overzien. Somohardjo’s partij zit nu zonder topfunctie. Volgens afspraak steunt het trio de presidents- en vicepresidentskandidaten van Nieuw Front en A Combinatie. Geerlings-Simons noemt het buiten boord stemmen eerder een aanzet tot samenwerken. Of dit ook van politieke realiteitszin getuigt?


41 REACTIES

 1. Bij deze van harte gefeliciteerd met de tweede overwinning, de derde is in aantocht en zal de nodige commotie doen ontstaan.
  De kraaien zijn nu al zenuwachtig want ondanks de overeenkomst is het afwachten,op dit moment zitten Somohardjo en Brunswijk al hun gebakken peren die zijn aangebrand.

  Wat nu Somohardjo, want je hebt Brunswijk laten overhalen door Sardjoe met een deel uit die koffer, maar Brunswijk kennende zal dat hem worst wezen en wie gaat hij jou straks meppen verkopen!!


  Maak melding

 2. Het is weer eens gebleken dat niemand deze wispelturige Somo lust.
  Meneer Somo mijn Advies naar u is dat u nooit president of vice president van Suriname zal worden,dus het heeft geen zin om u groter voor te doen dan u wel bent.


  Maak melding

 3. Mevr. Wijdenbosch is voorbarig geweest. Verder hebben 2 leden van het nw Front gekozen voor vooruitgang. Delen van het nw Front hadden heel veel kritiek op de voormalige voorzitter van de DNA en toch werd die weer voorgedragen. Dit geeft duidelijk aan, dat het nw Front niet kiest voor vooruitgang, maar voor machtsbehoud!!


  Maak melding

 4. Ik weet nu niet als Wijdenbosch inderdaad heeft gezegd, dat ze niet bekend is met de motieven van die mensen. Maar ik denk dat de motieven duidelijk zijn. Men wilde absoluut geen Paul Somohardjo opnieuw als voorzitter hebben. En ik blijft erbij, dat de PL onder leiding van Somo nooit meer regeermacht in handen mag krijgen. Het is bekend, dat ze er gewoon een puinhoop van maken!!


  Maak melding

 5. Zeg aan Somo zeg hem gewoon ik Aboi haat schurken.
  Wij zijn nog niet klaar… jij wilt spel…smerig spel….dan gaan wij ook als SOMO vies spelen.
  Laat hem top positie maar bij schurken gaan zoeken.
  Ruth jij als vrouw tussen al die mannen dan heb jij niks anders te doen dan je kop te gebruiken….wie is SOMO..Wat voor top positie…Su is geen koek dat men gaat delen in blokken …van RAS..laat die Somo met zijn partij iets anders gaan doen dan rotzooi zitten uithalen als idioot…laat die vent gewoon oprotten.

  HIJ KAN GAAN KLAGEN WAAR HIJ OOK MAAR WIL MAAR BEGRIP ZAL MEN MOEILIJK VOOR HEM KUNNEN OPBRENGEN.

  LAAT HEM MAAR SCHOEN VERKOPER WORDEN.
  NU MOET HIJ GAAN SCHOPPEN IN ZIJN EIGEN PARTIJ WANT DAAR HEBBEN ZIJ HEM VERKOCHT.


  Maak melding

 6. The right women on the right place hopenlijk wordt dit ook de realiteitszin bij de presidentsverkiezingen. Het is geen verraad maar principieel iemand afwijzen die niet op een post hoor. Ik moet er niet aan denken dat we weer 5 jaar met somo opgescheepd zouden zitten. Hetzelfde geldt voor Bouterse die hoort geen president te worden.
  Geweldig ook dat twee vrouwen het parlement gaan besturen.

  pirka


  Maak melding

 7. Somohardjo heeft een koekje van eigen deeg gekregen, de verrader is verraden!!!
  Heeft Ruth Wijdenbosch nog genoeg “Boezem” om haar hand in te steken, wellicht vindt ze daar de “Warmte” die ze niet heeft gevonden bij Jenny Simons.


  Maak melding

 8. Mevrouw Simons had het in haar speech ook over de versterking van de democratie, waarbij het parlement een belangrijke rol moet spelen. Het lijkt mij nuttig dat mevrouw Simons ook de versterking van de democratie binnen haar eigen partij, de NDP ter hand moet nemen. Er is kritiek binnen de gelederen van de NDP over de wijze waarop Bouterse zich heeft gekandideerd voor het presidentschap. Eerst het onkruid in uw eigen tuintje wieden, voordat u het onkruid in andermans tuintje wil wieden, mevrouw Simons.


  Maak melding

 9. Hahahahahahaha Somo heeft het over verraad, het mooie vind ik dit ” Als ik eenmaal mijn woord heb gegeven, hou ik mij hieraan”.

  Deze somo eiste van zijn eigen VA leden om hun stemmen te fotograferen.

  Deze somo denkt dat elke Surinamer dezelfde inborst heeft als hem. Misschien dat iemand somo moet vertellen dat er nogsteeds Surinamers zijn die echt in landsbelang denken, dat soort Surinamers zitten ook in front++++++++, jammer dat het er maar twee zijn.

  “Somohardjo geschokt over verraad 30 Jun, 22:30
  Paul Somohardjo, voorzitter van Volks Alliantie, is net als de overige leiders van de samenwerkende combinatie geschokt door de uitslag van de verkiezing van De Nationale Assemblee. “Ik weet niet waar de Almachtige mij voor wil behoeden. Ik accepteer het, maar het doet pijn als er verraad wordt gepleegd. Als ik eenmaal mijn woord heb gegeven, hou ik mij hieraan”, aldus Somohardjo aan Starnieuws.

  Somohardjo is het partijcentrum aan het napraten over de uitslag van de verkiezing in De Nationale Assemblee. “Wij hebben 26 stemmen en dan is het een drama als je toch verliest, terwijl wij een samenwerkingsovereenkomst hebben. “Maar ik ben niet verbitterd, want je weet nooit waar dit goed voor is. Ik hoef nu ook niet meer gegijzeld te worden of extra te letten op mijn veiligheid. Er zal een reden zijn dat het zo aan toegegaan is”, aldus Somohardjo.

  Hij blijft in het samenwerkingsverband. “Ik ga niet zomaar iemand verdenken. In elk geval heeft Ronnie Brunswijk openlijk getoond dat hij op mij gestemd heeft en zijn mensen hebben een foto gemaakt van het stembiljet”, aldus Somohardjo. “Hij die juist moeite mee had dat deze positie naar Pertjajah Luhur ging, heeft zijn woord gehouden”, zegt de politicus. “


  Maak melding

 10. Wijdenbosch zet de toon met haar front prasi oso maniri.

  Wijdenbosch misschien moet je je leider vene, die nogsteeds President is. Een keertje moet vragen, waarom hij het Surinaamse volk als President nogsteeds niet heeft aangesproken en bedankt voor het vredig verlopen van de eerlijke en vrije verkiezingen op 25 mei.


  Maak melding

 11. De keuze voor Simons en Wijdenbosch geeft aan dat er binnen het Nieuw Front mensen zijn die het belang van Suriname hoger plaatsen dan het partij belang. De gekozen leden van de Mega Combinatie kunnen dit straks als voorbeeld nemen en kiezen voor de meest geschikte president en vice president van Suriname. Als men dus niet automatisch voor Bouterse kiest als er betere kandidaten zijn kan pas het vernieuwingsproces op gang komen. Met Bouterse aan de macht gaan wij een sombere tijd tegemoet met beperking van politieke vrijheden. Wij hebben recentelijk kunnen lezen dat de leider van de KTPI is achtervolgd.


  Maak melding

 12. Parlement weergave politieke realiteit Suriname…en Somo kreeg een hoop bluetooth foto’s te zien.
  Pae slim sluw….maar toch dom het is 2010 en geen jaren ’60 mi boi.


  Maak melding

 13. Mevrouw Geerlings, PROFICIAT!!! Graag nog de heer Bouterse zover krijgen dat hij zich terug trek als kandidaat voor het hoogste ambt. Als hij ook die Surinamer is, zoals hij beweert, moet hij dit kunnen inzien. Als hij naar de achtergrond treedt, staan de NF-plus partijen in de rij voor een samenwerking. Kan alleen in het voordeel zijn van Suriname. Heer Bouterse, WEES NIET KOPPIG!!!


  Maak melding

 14. De bedrieger is met lege handen komen te zitten en is derhalve bedrogen uit gekomen.

  En zo hoort het ook. Men is doorgaans verknocht op het verraad maar de verrader gaat nooit vrij uit.

  Mensen hebben ook ratio om het onderscheid weten maken tussen een kermisklant en djadja oema van groot kaliber.

  Dit bedoelde de N.P.S. met “moro e doro”.

  En . . . . . moro e doro!

  Wij hebben nog de vvv voor de kiezen.


  Maak melding

 15. De handelswijze van mevrouw Wijdenbosch demonstreert meteen haar kleingeestigheid.

  Mevr. Simons was nog niet eens in de gelegenheid (geen onderbreking/schorsing v/d meeting) en dat jengelt net een klein kind dat zij wel gefeliciteerd had, en mevrouw Simons haar niet.

  Anyhow, als nu de zeer onzekere FRONT +++ dus stelselmatig geen quaorum gaat verlenen,dan geeft dat ook meteen aan hoe men wel/niet handelt t.o.v. het volks-/landsbelang.

  Laat men dan asap vervroegde verkiezingen uitschrijven zodat het volk met de kennis van nu een duidelijker keus kan maken.

  Wat meneer Somohardjo nu wel echt duidelijk moet zijn (en ook Ronnie Brunswijk) is dat het volk hen in lk geval niet als vertegen-woordiger wenst van noch DNA voorzitter, President of vice President van het land.

  Laat ons naar de kwaliteit van de personen kijken en het draagvlak.

  Hetzelfde zou ik willen meegeven t.a.v de representativiteit van DDB als mogelijke President van Suriname. NIET DOEN DUS.

  Schuif s.v.p. een ander naar voren met een schoon blazoen en goede kwaliteiten.

  Een ieder kan op zijn eigen wijze zijn verdienste voor het land hebben.

  Laat de verdienste van dhr. DDB zijn dat hij een nieuwe richting aan politiek SME heeft gegeven door het oprichten van de NDP.
  Ik denk dat de DNP sowieso een historische rol speelt (heeft gespeeld) door in elk geval de vroegere grote( traditionele) etnische partijen te versplinteren.

  Het resultaat zien wij nu in een mini NPS (4 zetels) en een allang niet meer grote VHP (8 zetels)

  Het Surinaamse politieke landschap is immers voorgoed gewijzigd.

  Het is de oude politiek die de mensen etnisch dwingt te stemmen.

  Er dienen meerdere duidleijk multi raciale partijen inSME op te staan, en dat zeker als wij pretenderen allemaal SURINAMERS te zijn.

  Bij de oude politieke garde is duidelijk het beeld van “VAST GEROEST ZIJN”aanwezig.Dat is vopor een ieder duidelijk.

  Het zijn minstens 2 moedige/ verstandige leden geweest die uit puur landsbelang tegen dhr. Somohardjo hebben gestemfd. Proficiat. . U heeft een historisch teken afgegeven door niet klakkeloos de partijdiscipline te volgen.

  Hopelijk wordt dat straks de trend in de SME politiek n.l. kiezen voor het goede.

  So old politicians “Face the new reality, accept it and widdraw yourself”.

  Just give the country and its people a real chance to make a change.

  Laat nieuwe frisse jongeren binnen uw gelederen een nieuwe richting geven, en wie weet kan dat zelfs met een NDP waar ook de juiste personen zich gedeisd weten te houden.

  * GOD BLESS(AND BE WITH) SURINAME *

  P.s. Aan de oudere politici zou ik willen zeggen:

  “Als U het daadwerkelijk meent met het land en dus het VOLK, dan is nu het moment om uw eigen ego/belang aan een kant te zetten en een andere (onbesproken) generatie de gelegeheid te geven de ontwikkeling van het land ter hand te nemen”.

  Daarmee zou U het land een heel grote dienst bewijzen.

  Aan DDB zou ik willen meegeven dat hij historisch een groot Surinamer ZOU KUNNEN zijn indien HIJ DE MOED HEEFT om als mens gewoon toe te geven dat een ieder in zijn/haar leven fouten kan maken, en derhalve
  een excuus gebaar zou maken naar de nabestaanden en het Surinaams volk n.a.v. gebeurtenissen in het verleden, die nimmer goed te praten zijn.

  Daarmee zou de kous kunnen zijn afgedaan en kunnen wij een hoofdstuk/SME episode afsluiten en verder gaan.

  Dat is hetgene waar elke rechtgeaarde Surinamer naar verlangt.


  Maak melding

 16. Deal, no deal?

  Afspraken maken om politieke funkties te verdelen horen er nu eenmaal bij. Politiek is niets anders dan complotten smeden, bot vangen, pootje lichten, de hond in de pot vinden en de huid van de Beer verkopen als het Kalf verdronken is.
  Maar politiek is ook “het vat der Kanaiden vullen” (water naar zee dragen).

  Somo heeft met zijn ge-ren van de een naar de ander alleen maar water naar zee gedragen, met volle emmers tegelijk. Het heeft alleen niet geholpen. En daar hebben sommige van zijn combinatiegenoten geen enkele spijt van.
  Somo ging in enkele uren van Front naar MC, via Peper (Rotterdam) naar AC om dood en doodmoe uiteindelijk via ABOP weer bij Front terecht te komen. Zonder suces!
  Twee ABOPers hebben niet voor Somo gestemd en DOE ook niet. Sommigen zien ze als helden en sommigen als verraders. Deal, or no deal!

  DOE daarentegen is met haar 12000 stemmen en slechts 1 zetel de enige partij die de nodige vernieuwing in de Surinaamse politiek kan brengen. Dit is maar het begin! Bij de volgende verkiezing heeft DOE 4 zetels.

  Ruth Wijdenbosch doet er goed aan om de nieuwe vice funktie onpartijdig in te gaan.
  Met Jenny kan ze een vruchtbare periode van 5 jaar tegemoet zien, terwijl ze met Somo als voorzitter last van diaree zou krijgen.
  Ze moet dus niet zeuren maar aan de slag!

  Als nu Front de President en vice president mag kiezen dan hoop ik dat deze niet ouder zijn dan 50 jaar de persoon. Deal, or no deal?

  Op korte termijn krijgt Somo hoog bezoek uit Rotterdam. Hete Lombok (Peper) daalt neer in Torarica om de voortgang te bespreken. Maar Somo is diep telleurgesteld in de adviezen van Lombok en wrijft het Peper in. Op zijn terugreis naar Rotterdam treft de duane op Zanderij 120 flessen water in de handbagage en koffer van arme Bram. Met een grote, rode mond, stapt hij het vliegtuig in.
  Deal, or no deal!

  De politieke verdeeldheid in Suriname geeft aan hoe de Surinamers denken. De ene helft wil gauw rijk worden, de andere helft wil helemaal niet rijk worden.
  En toch geeft 30% van de bevolking er geen ene moer om, omdat ze niet naar de stembus zijn gegaan. No deal!
  Dus ruim een derde van de Surinamers kan het niets schelen wat de politiek hen brengt. De macht is verdeeld, het volk ook!


  Maak melding

 17. Felicitaties voor beide dames. Gelukkig zonder gedoe verlopen.
  De leden hebben voor een persoon gekozen en niet voor een partij, schijnt.
  Een beetje girlpower is waarschijnlijk nodig, om de heren daar in toom te houden.

  Het is te hopen dat bij de stemming voor Pres en Vice Pres.,de leden weer op een persoon zullen stemmen en niet op een partij!

  Hmmm, nooit geweten dat de functie “voorzitter van het DNA” zo belangrijk was?
  Totaal “andere koek” dan Gerdi Verbeet(Tweede Kamer), of komen deze functies overeen?
  Niet echt vermeld op de dna-site.


  Maak melding

 18. Heeft het addergebroed Somo echt geeist dat men hun stem fotografeert?
  Als dat zo is ,is het puur ondermijnen van de democratie.Bij stemmen op…. is het strikt prive,dat is de norm in een democratie.
  Deze addergebroed laat keer op keer blijken dat hij lak heeft aan alles en iedereen,en zijn VA moet mee regeren?
  God behoede Suriname en de Surinamers.


  Maak melding

 19. Romeo Bravo en Chan S. hebben hun stembiljetten publiekelijk getoond ten teken dat zij op tjekre tjekre hebben gestemd, ter-wijl kennelijk de twee Abop leden onder hoge druk van de achterban tante dokter Jenny Geerlings-Somons het voordeel van de twijfel hebben gegeven.

  Suriname is hard onder weg een volwassen natie te worden waar geen ruimte meer zal zijn voor kasten-/hokjespolitiek.

  Dit laatste is onze onderlinge solidariteit een groot sta in de weg.


  Maak melding

 20. De post van assembleevoorzitter is redelijk machtig, echter gaat het ook om de symbolische betekenis hiervan: de manoeuvre van Ram Sardjoe om 27 zetels te bundelen tegen de Megacombinatie is in ieder geval niet helemaal uitgepakt zoals verwacht. Er is een spaak tussen de wielen gestoken. Dit is een dikke middelvinger naar Ram, Ronnie en Somo. To be continued.


  Maak melding

 21. Misschien ben ik een doemdenker, maar ik voorzie nu een uiteenvallen van Suriname in etnische regios. De Javanen, Hindoestanen en de Marrons claimen allemaal een stukje van Suriname en willen alleen de macht en liever geen voortuitgang voor iedereen. Binnen no time heb je de poppen aan het dansen en bye bye sweet Sranan. Vanaf de onafhankelijkheid is macht uitoefenen het enige doel van bepaalde bevolkingsgroepen geweest. SurNeds moeten nu de geldkraan dichtgooien, geen support vanuit Nederland en dan komen ze zelf tot bezinning. Ik heb begrepen dat door de keuze van Jenny Simons nu een pats-stelling in het parlement is ontstaan, waarbij NF-plus de parlementszitting gaat boycotten, waardoor de verkiezing van de president en vice-president niet kan doorgaan. Na 2 pogingen kan de zittende president niet anders handelen dan nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dit is nu de nieuwe strategie van NF-plus geworden. Ik hou mijn hart vast voor deze onnozele strategie. NF-plus wil tenkoste van alles de macht behouden. Een nieuwe staatsgreep ligt op de loer indien Venetiaan daartoe besluit. Bouterse en zijn oude vrienden hebben nu het gelijk aan hun kant, deze demagogen kun je alleen met geweld uitroeien. De moorden uit 1982 komen nu plots in een ander daglicht te staan. Ook toen was sprake van een soortgelijke machtsvertoon van de oude partijen en hun vazallen. De elite wil geen wisseling van de macht, tenkoste van alles willen ze die behouden, en vooruitgang van Suriname interesseert ze geen ene male moer.


  Maak melding

 22. Somo’s somatische handelingen en gedrags-patronen waren/zijn duidelijk zichtbaar wat momenteel hem doen leiden tot”de-realisatie”
  Overduidelijk zichtbaar kon men ook aan zijn attitude concluderen hoe arrogant en “regeer-geil”Somo was , dat het geil(of was het gel?)
  van zijn zwart geverfde “Elvis Prijsliehk look” langs zijn farizees-gelaat afdruipt .
  Somo’s hoop was om klaar te komen maar
  “Sranan-mama”,J.Geerlings-Simons , bezorgde hem een “anti-climax”.
  HAHAHAHAHAHA,MOOI HE
  DE WIL EN WENS VAN HET VOLK VAN REPUBLIEK SURINAME IS HIERBIJ GEREALISEERD !!

  OPO KONDREMAN UN OPO
  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 23. Trouwens wat mij opvalt van onze landgenoten, ook al wonen ze in hooiland. Ze snappen bepaalde zaken niet, de leugens en verdraaiingen gaan gewoon als zoetekoek in.

  Ik lees vaak genoeg, ook op deze thread dat Bouterse zich moet terugtrekken als Presidentskandidaat.

  Waar hebben deze mensen precies gelezen dat Bouterse zich als Presidentskandidaat heeft aangemeld of dat MC hem als presidentskandidaat gaat voorstellen.

  Voor alle duidelijkheid. Een Presidentskandidaat kan zich alleen aanmelden bij/binnen de DNA, daar wordt er gestemd op de kandidaten, zelf op de dag van stemming mogen kandidaten zich aanmelden. Elke partij of combinatie met meer dan 7 zetels mag een presidentskandidaat aanwijzen.

  Wat Bouterse natuurlijk heeft gezegd is dat hij de ambitie heeft, dat hij dat graag wilt en dat de MC structuren hem ook graag als Presidentskandidaat willen aanwijzen.

  Mensen het is dus nog niet zo ver. Zoals ik al vaker heb gezegd, NDP heeft de beste strategen van Suriname, het moet niemand verbazen als er gewoon iemand anders MC Presidents- en VP kandidaat wordt.

  Schaken kan niet iedereen, NPD’ers zijn schakers, ze denken altijd aan de volgende zet.

  MC heeft aan elke partij die kwam onderhandelen duidelijk gemaakt, dat er over posten en namen niet te praten valt, punt. Programma’s eerst, dan het beleid en dan de poppetjes die het gaan uitvoeren, de poppetjes zouden ook gewoon mensen kunnen zijn die niet partijgebonden zijn. Correct standpunt.

  sardjoe en de rest van de oude politiek snapten dat niet, Bouterse zei letterlijk, “regering formeren is geen piki piki prey, we zijn met grote dingens bezig, de oude politiek snapt dat niet”

  Het niet willen praten en op voorhand delen van posities heeft de oude politiek vertaald naar, Bouterse wil president worden enz. en tegenover mij stond een militair enz. en niet samen willen delen.

  Dan nog liever de oppositie dan het samen delen die front wil.

  VVV, here we comes.

  MC Presidentskandidaat zal iemand worden, waar geen enkele sardjoe of santhokie tegen op kan botsen, deze twee zijn natuurlijk allang gewogen en te licht bevonden.

  Behalve de zekerheid van zijn eigen leden en zetels, gokt MC op het gezond verstand van sommige fronters, het verschil is gisteren duidelijk gemaakt, het waren er maar twee, maar het hadden ook 10 of 20 kunnen zijn.
  Front heeft dus nooit gesnapt dat Suriname aan verandering toe is.

  Bouterse zei al over sardjoe, deze man komt over zaken onderhandelen die totaal niet terzake doen, hij snapt het niet.

  De verraders en partijen die alleen in enge eigen en groepsbelang denken, zijn inmiddels door de mand gevallen. Het volk heeft het gezien, het is zichtbaar gemaakt, binnen een paar uur een combinatie smeden en posten verdelen, is niet meer van deze tijd, het is primitief.

  MC zal na de VVV, een eigen koers moeten varen, zonder de front partijen erbij te betrekken. Ex-ministers of fronters die kundig zijn zullen worden gevraagd om hun steentje bij te dragen, maar MC moet ervoor waken dat dit niet op partijniveau gebeurd. Alle fronters mogen maar moeten op eigen gezag meedoen, het is landsbelang wat de klok zal luiden, als je als fronter die ommezwaai in denken kan maken ben je meer dan welkom.

  Front+++++ als combinatie heeft afgedaan in Suriname, deze partijen mogen de komende 20 jaar niet meer aan de macht komen. Dat moge duidelijk zijn.

  sardjoe, vene en sommige van die fossielen zullen nu nog tegenstribbelen, na de vvv zal je merken dat ze uit de partijen getrapt gaan worden.


  Maak melding

 24. ik vraag mij in hemels naam af wat de man of goser op nummer 27 bezield echtwaar geloof jij echt in die onzin wat jij op nummer 27 hebt geschreven. de ndp-ers weten niet wat ze zijn de ene dag zijn ze nationalisten de anderen dag comunisten,of je ben tegen de democratie of voor de democratie je kan niet twee goden dienen zoals de ndp-ers doen of je ben voorstander van de dictatuur of van de democratie je kan niet alle twee zijn. na mi wil dat het front de komende 20 jaren niet meer aan de macht mag komen maar een bloeddorstige dictator wel hoe serieus moet je deze mislukkeling nemen vraag ik mij af.ik vergelijk deze gasten met een dieren beul die lid wil worden van de partij voor de dieren , ndp-ers staan voor niets ze waaien met alle winden mee als ze maar voordeel hebben ze hebben geen principe.


  Maak melding

 25. Al de postings die liever de Vz van de grootste Nationale en Democratische Partij zien terugtreden als Pr.kandidaat. Aan u het volgende; binnnen de NDP/Megacombinatie is elk lid “aandeelhouder” en kan de Voorzitters aanspreken wanneer en hoe ze dat wensen. Probeert u eens de Vz van de NPS te strikken voor een informeel gespreek. Not done, geen succes.Front+ koos voor Somo boven de kwalitatief mega-betere Simons het mocht niet baten. Thans wilt u de Mega Pr.kandidaat desavoueren. Not done! Houdt uw advies voor uzelf. DNA=>Simons!!! VVV=>Bouterse!!!


  Maak melding

 26. verraad
  brunsi stemt somo,maak foto send dit naar 2 leden deze 2 leden stemmen simons brunsi laat stembiljet zien niemand word verdacht
  brunsi bleef heel lang in stemhokje.

  007


  Maak melding

 27. Een van de twee NF-ers die voor Jenny Simons hebben gestemd schijnt volgens hardnekkige geruchten niemand minder dan Ruth Wijdenbosch te zijn, de vice-voorzitter. In een recentelijk radio interview zei ze bereid te zijn om op Jenny Simons te stemmen. Proficiat Ruth, gewoon je rug rechthouden en voor deskundigheid kiezen. Vrouwen doorzien die machtsspelletjes van die mannen met een kleine pinkeltje veel sneller. Alleen hebben die mannen het niet door en gaan ze tegen beter weten in verder.
  Zal mij niet verbazen dat die andere persoon ook een vrouw is, ik denk nu aan mevrouw Jawalapersad, de vorige DNA voorzitter. Die is laatst ook heel pro-Simons geweest in een interview en een grote anti-Somo VHP-er.


  Maak melding

 28. “Parlement weergave politieke realiteit Suriname” En hoe zit het volgens u met de Sociale realiteit en de wil van het volk. Immers de politieke realiteit is een weergave van een stembusresusultaat. Welnu is het zo dat het resultaat door malversaties van de organiserende regering anders is dan de wil van het overgrote deel van de kiezers. Melkbussen van 27 stemlokalen waren drie dagen zoek! Ik heb de tegenwerking van stemlokaalvoorzitters gezien die heeft geleidt tot deze zetelverhoudingen. Het stem- overwicht van de kiezers bepaalt de voorkeur voor een MC-bestuur van de NV Suriname.De rest is verdeeld over een ontelbaar aantal partijen waardoor je mag concluderen dat hun leiders geen fiat hebben tot het besturen van de NV Suriname. De aandeelhouders van Suriname hebben de oude directie naar huis gestuurd, maar deze zijn nog vastgeroest aan het kantoor, salaris, dienstauto, buitenvrouwen, vergunningen, lappen grond, US-dollars, Casinobezoek dito gokverslaving.


  Maak melding

 29. Blijkbaar is het El Vene, die het primaat heeft op het regeren van Suriname.

  O wee als hij er niet meer bij is, dan is het oorlog. Wel wie disi leri feti tu!

  Stree de fu stree, wie no sa frede!


  Maak melding

 30. Aai boi, and the saga continues….wijze lessen alweer,
  1. de bedrieger is bedrogen,
  2. strateeg of strategie. never underestimate the opponent,
  3. wie zijn billen brand moet op de bla
  ren ziten,
  4. liever een vogel in de hand….mr. Somo,
  5. Meneeer Bouterse….no por eng…..i sor den k’ba: you bigi moro deng….nou it is time to step back and watch the show!!!!!!


  Maak melding

 31. A LLE SUrinamers worden gefeliciteerd met onze nieuwe D.N.A VOORZITTER EN ONDERVOORZITTER . Het zal zeker goed gaan vrouwen . daar om kom ik terug naar su om op te bouwen. Surinamers het komt goed met GODs wil


  Maak melding

 32. Het gedrag dat RUTH WIJDENBOSCH demonstreerde is het bekende PRASI OSO TAKROE MANIRIE die de NPS hoog in haar vaandel heeft staan. Ze mogen meer dan 100% zijn opgeleid of ontwikkeld zijn, die vloek zal altijd bij hen blijven.
  Onze nationale leider D.D. BOUTERSE heeft steeds tijdens de verschillende massa meeting van MC gepleit voor samen doen. Weg met het hoekjes politiek en overgaan naar natie vorming.Hij heeft het heel mooi gezegd.A MORO BIGI GOEDOE A NO OLIE; BAUXIET ect…ect… ect… maar de SURINAAMSE MENS waar je ook mag zijn (binnen of buitenland) wij moeten deze zware job samen klaren. Wij de Surinamers hebben dertig jaren op deze nieuwe manier van politiek bedrijven gewacht. WEG MET BLAKA MAN; KOELIE; PANG PANG NESIE; DJOEKA ect..ect.. of wat voor PATIJ en welkom De NATIONALE PARTIJ waar de Surinamers zijn verenigd.


  Maak melding

 33. Ik heb al enkele weken geleden gezegd, dat in Suriname en zeker in de politiek een nieuwe paradigma zich aan het ontwikkelen is. Hierin zal zeker de politiek geen liniaire activiteit meer kunnen zijn. Dat zien jullie nu al uitkomen.

  Alleen zij, de politici in Suriname, die deze nieuwe paradigma nu reeds begrijpen, zullen hun voordeel uit kunnen halen. Wel in nationaal belang.

  Ik constateer dat de buitenlandse adviseurs, van enkele politieke partijen, deze paradigma nog niet begrepen hebben. Gelukkig voor Suriname.

  Surineds, er is hier in Nederland ook een verschuiving in paradigma gaande. Laat je niet verblinden door het politieke nieuws uit Suriname. Wees waakzaam over deze verschuivingen in denken en doen, hier in Nederland.Surineds, dit is ook jouw belang.

  Richt jouw energie voor het grootste deel liever aan processen in Nederland!!!!
  Surinamers in Suriname (met een enkele uitzondering) zijn wijs genoeg om zelf zorg te dragen voor hun politieke oplossingen.

  Dat alles is volgens mij de echte politieke
  realiteit.
  Srika


  Maak melding

 34. Wijdenbosch moet haar frustraties over het verlies van Somo niet afreageren op Simons. Een andere approach had haar gesierd. Het volk is de kleingeestige,polariserende manier van denken en doen van NF/NPS meer dan zat!

  Het is tijd voor bestuurlijke vernieuwing, tijd voor DOE!!

  Meneer Breeveld wilt u a.u.b. het volk mobiliseren en in Assemblee het voorstel doen om een referendum te houden inzake de wijziging van het kiesstelsel? Politici hebben immers door de jaren heen bewezen dit (uit opportunisme)niet uit zichzelf te willen doen. Dus laat de baas van het land,het Surinaamse volk, ze maar middels een volksraadpleging daartoe dwingen.


  Maak melding

 35. Ik hoop dat het bijn de hindostaanse en javaanse kiezer nu duidelijk wordt wat er hier aan de hand is.
  er wordt duidelijk een lijn gevolgt die onzichtbaar is maar met de tijd zichtbaar wordt.
  de creoolse deel van de kiezers, maakt niet uit uit welke kamp hebben duideliujk gekozen voor de creolen.
  de NPS onder Vene wou nooit overlopen naar bouta.
  maar er zijn altijd zwakkke figuren geweest die wilden overlopen naar bouta. dat was bij de vorige verkiezin al duidelijk.
  ze zagen ndp als de nieuwe partij voor de creolen i.p.v. de nps

  nu moeten de dna leden in het parlement goed gaan nadenken hoe er gestemd wordt.

  NDP mag duidelijk weten.
  het surinaams volk is heel slim
  kijk maar wat ze gedaan hebben met de DNA verkiezing.

  maak je borst maar nat.

  alle hindostanen, javanen en boslandcreolen uit welke kamp dan ook gaan voor Santhoki stemmen.

  pas dan gaat het duidelijk worden dat het surinaamse volk niet gedenigreed wil worden maar als een volwaardig surinamer wil worden gezien.

  zei bepalen de regels

  let op je daden parlementariers

  wij hebben jullie gekozen.
  doe iets wat suriname op het juiste spoor brengt.
  zorg ervoor dat suriame een president krijft die acceptabel is en ons kan vertegenwoordeigen in binnen en buitenland.

  jullie hebben al laten zien dat jullie van vakbekwaam en integriteit houden i.p.v. emotie.

  dit is het laatse maal om een brood van graan te eten.

  zorg voor gerechtigheid.

  Papo


  Maak melding

 36. mijne mensen,
  Pertjaja Luhur heeft een grote betekenis in het islam en somo weet het,hij is met verraad begonnen en vele arme mensen voor de gek gehouden wat zal hij dan terug krijgen.
  men zeg wie zoek zal het vinden.
  ik denk hij heeft het nu gevonden en er volgen meer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.