Nieuwe verkiezingen in Suriname afdwingbaar

57

PARAMARIBO, 1 jul – Het Nieuw Front en zijn partners hebben een krachtig dwangmiddel in handen. Hun meerderheid in het parlement maakt het mogelijk aan te sturen op nieuwe verkiezingen. Mega Combinatie beheert weliswaar het voorzitterschap. Maar Bouterse’s politieke alliantie kan het parlement niet zelfstandig bijeen roepen. Suriname mag alvast in de buidel tasten.

En diep ook. Volgens minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken kostten de recente verkiezingen ruim veertig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro). Dit bedrag moet dus nog eens worden opgehoest als hartstocht de overhand krijgt. Overigens zullen ook de politieke partijen zelf financieel aderlaten. Zonder uitzondering. De perikelen zijn dan nog niet meegerekend.

Vers in het geheugen is nog de chaos rond de indiening van kandidatenlijsten. A Combinatie moest er zelfs een veertje door laten. Aan de andere zou dit een reden kunnen zijn te gaan voor nieuwe verkiezingen. Een werkbare situatie in het parlement lijkt op dit moment verre van mogelijk. Als Nieuw Front & Co niet meewerken ligt alles lam. Zelfs de verkiezing van een president door het parlement.

De verkiezing van de MC-kandidaat tot parlementsvoorzitter lijkt hoe langer hoe meer een pyrrusoverwinning. De tweede in korte tijd. De zetelwinst van de combinatie tijdens de verkiezingen scheen ook zo veelbelovend. Totdat de politieke realiteit inzette. Overigens toonde Bouterse zich ook niet bepaald tevreden met de verkiezingsuitslag. Hij had meer zetels verwacht.

Het Nieuw Front heeft sowieso baat bij nieuwe verkiezingen. Complete verzoening met Paul Somohardjo kan de vooruitzichten aanmerkelijk verbeteren. Somohardjo’s Volks Alliantie behaalde ruim tweemaal zoveel stemmen als in 2005. Het kan aardig aantikken als de twee samengaan. Maar of meer zetels ook echt de verhoudingen tussen leiders verbeteren, is zeer de vraag.


57 REACTIES

 1. BriepBap

  NF-top zondag bijeen
  Thursday 1 July
  PARAMARIBO- De Nieuw Front-top komt zondag bijeen om te kijken welke strategie gevolgd moet worden nu Jenny Geerlings – Simons (MC/NDP) tegen de verwachting is gekozen als parlementsvoorzitter in stede van de NF-kandidaat Paul Somohardjo.
  Volgens een PL-topper zal naar alle waarschijnlijkheid de strategie van geen quorom verlenen gehanteerd worden. Daardoor zal er in DNA geen enkele vergadering gehouden worden, met als uiteindelijk resultaat dat de zittende president , Ronald Venetiaan, in overleg met de nieuwe DNA Voorzitter vervroegde verkiezingen zou kunnen uitschrijven.

  KIJK WEER ZO IETS VAN DUIDELIJK DOM ZIJN OF ANDEREN DOM HOUDEN.
  IK ZEG FRONT BLAAS DIE VERGADERING MAAR AF HOOR.

  Denkt FRONT dat zij die nu gekozen zijn een hap voor vijf jaar te grijpen hebben deze weg zullen gooien….een behoorlijke hap van rond de 20.000 SRD in maand netto….ach man Ronald denk een klein beetje dom ben je toch niet.
  Daarnaast heeft Front een lelijk probleem…zij die nu buiten staan met 1000 tot 4000 stemmen denk jij dat deze mensen het nog een keer zullen toestaan dat zij die 200 en 300 stemmen hebben weer op de lijst DNA komen te staan….Ronald jou wiskunde is voor toilet bezoek.

  Met een paar stemmen zijn anderen nu binnen denk jij dat zij het weg zullen gooien.

  Dit heeft niks en ook niks met politiek te maken maar de mensen zullen het verstand gebruiken…..en dat heel ding van FRONT weggooien…zo een HAP en laten liggen …ik moest echt wel lachen….wie heeft dit verzonnen….die mensen denken nu aan hun zak…ze zijn toch geen dieven van eigen portemonnee……FRONT kaba nanga don.

  En zo zie jij er zit geen denk vermogen in FRONT zij sturen jou regelrecht om te pinaren.

  dWT


  Maak melding

 2. Ik denk dat een nieuwe staatsgreep nu aanstaande is. Met dank aan de elite die nog niets schijnt te hebben geleerd van de gebeurtenissen uit 1980. Toen was ook een patsstelling tussen de regering Aron en het leger, waarbij het volk massaal achter het leger ging staan. Nu is hetzelfde scenario denkbaar. De toekomst van ons geliefd Suriname staat op het spel door deze demagogen. Ik hoop op een spoedige en blijvende afrekening met deze haat-elite.


  Maak melding

 3. Mijn advies: Laat men ervoor gaan en gewoon nieuwe verkiezingen uitschijven. Ook al zou het geld kosten.
  Deze situatie handhaven zal nog meer geld en tijdverspilling opleveren voor SME.

  Ik denk dat men nog verrast zal zijn met de uitkomst nu het volk in de gaten heeft welk belang sommige mensen voorop stellen.

  Het is een ILLUSIE te denken dat VA echt (gemeend) samen zal gaan met FRONT, en men moet niet al te makkelijk aannemen dat de mensen sowieso weer op dezelfde partij zullen stemmen.

  Er heerst nu al een grote weerzin tussen de NPS en PL als het om diverse kopstukken gaat.

  Helaas zal het kromme stelsel de AC met maximaal 8000 stemmen toch weer 7 zetels opleveren, maar dat stelsel kan in de toekomst worden aangepakt.

  Die groepering zal voorlopig gewoon ETNISCH stemmen aangezien zij zo de eigen belangen beter hebben kunnen behartigen.

  In elk geval kunnen er beter nieuwe verkiezingen worden uitgescheven aangezien FRONT++ stelselmatig vergaderingen zal saboteren, en dus absoluut geen waarde hecht aan het landsbelang.

  De uitslag en de huidig ontstane situatie is voor het SME van nu ook geen goede zaak.

  *** NEW ELECTIONS S.V.P. ***


  Maak melding

 4. Geen quorum verlenen door NF+? Ik denk dat geen enkele parlementariër zijn/haar riante vergoeding gaat laten liggen om Somo zijn wraakzucht te bevredigen!

  En als ze het toch doen zal MEGA denk ik nu 34 zetels met gemak halen want het volk gaat dit absoluut niet pikken.


  Maak melding

 5. dat is klaarblijkelijk dat NF AC VHP en VA voor eigenbelang aan het roer willen komen.
  Maar ze gaan lelijk op hun neus kijken ,dat zijn de partijendie suriname in de uitverkoop gooien .
  als wij niet breken met die combinatie N.F a.c v.h.p en v.a zal surniame in de verloederingbelanden .


  Maak melding

 6. Dit is getheoretiseer.
  Dat het alle kanten op kan blijkt wel uit de verkiezingen van de parlementsvoorzitter.
  Alles op alles wordt ingezet dat het bij het oude blijft!!

  Verscheidene partijen zitten nu al met een restschuld van de laatste verkiezingen.

  Wie kan voor 100% garanderen dat de old boy’s Nieuw Front nieuwe verkiezingen winnen?!

  Wie kan garanderen dat ABOP stemmers niet
  overlopen naar MC zie hiervoor Moengo demonstratie?!

  Wie kan garanderen dat PVF/BVD niet weer aanschuift bij MC?!

  Wie kan garanderen dat NPS stemmers niet overlopen naar MC, want Vene heeft het charisma van een garnaal en die moesjes kunnen beter hossen met Bouta?!

  Wie kan garanderen dat stemmers niet uit boosheid over deze koehandel niet juist op MC gaan stemmen.
  Zie maar PVV in Nederland die als er nu weer verkiezingen zouden zijn de grootste partij zou worden!!

  Wie garandeert dat de uitslag niet hetzelfde is?!
  Moeten we dan maar achterelkaar blijven stemmen?!
  Moet de OAS en de CARICOM weer opdraven, alsof we een stelletje debielen zijn?!

  Het toverwoord is onderhandelen maakt niet uit met wie, en ieder zal een stap terug moeten doen, want ze hebben elkaar allemaal bij de ballen!
  Hoe eerder het tot hun doordringt hoe eerder ze een regering kunnen vormen en dan zien ze wel tijdens de rit waar het schip strandt!!


  Maak melding

 7. Hoe wil Front dit aan de 51(28/24) leden gaan vertellen en verkopen om SOMO te redden…….er staan mensen buiten met meer dan 3000 stemmen op hun naam ……die willen graag op de DNA lijst….denk jij dat mensen met 200/300 stemmen die nu in DNA zijn dit los laten.
  Ezels geef mij een brick…. Zij gaan het liefst in de oppositie want een hap ligt daar voor 5 jaar….law law don don FRONT dan willen jullie land besturen en weten niet eens wat winst of wat verlies voor mensen is.
  Dan hoe wil jij mij zeggen dat jullie de capaciteiten bezitten om het land naar een hoger niveau te brengen.
  Ik ga jullie een voor een op de blote billen met een gujaba zweep striemen…domme lagere school figuren.


  Maak melding

 8. @ muriel,
  sorry maar jou reaktie is onzinnig en onwetend vooral als je weet waar de staatsgreep van 1980 suriname naar toe heeft geleid.


  Maak melding

 9. #2 muriel
  de ondergetekende is volkomen eens met jou posting.

  als de heren van het nieuw front niet hun lessen goed geleerd hebben,dan vraagt de machtswellusteling naar een volksopstand met alle nare gevolgen van dien.

  ala njang bun fu njang,ma ala taki no bung fu taki.

  het volk wil gewoon tot rust komen,en verlangt helemaal niet naar ongegronde djoegu djoegu.

  de padvinders zijn volwassen en hebben hun strategische/tactieken aangepast aan de huidige situatie van nu.het front geadopteerde terroristische cultuur gaat niet werken.
  laten wij hopen dat dit niet zo ver komt,
  want het volk heeft het al moeilijk genoeg.
  met de ± tien miljoen euro’s kan men dit beter besteden aan de jeugd en bejaarden.


  Maak melding

 10. Wat FRONT doet is laten zien dat DEMOCRATIE niet mag werken.
  Wie ook aan de macht komt FRONT laat een duidelijk wreedaardige voorbeeld achter.
  Dan wat zitten deze mensen dagelijks de bevolking te leren recht en wet democratie…maar met een hoop rommel….zit nu diezelfde FRONT democratie nu te ontwrichten……ga zo door FRONT als het land bezaaid ligt met doden zullen jullie tot inkeer komen…dan hebben anderen het gedaan…dus alweer geen NPS en VHP……maar de bevolking is niet gek….men weet nu duidelijk wie(FRONT) kwaad bloed zet en duidelijk naar de bevolking toe….gewoon een stel BEJAARDEN….laat die ezels oprotten….. Asiana zit op hen te wachten ….DNA is geen bewaar plek of hang plek voor bejaarden……GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 11. Front ga je wonden likken en maak dan een doorstart niemand zit op FRONT te wachten.Alleen clubje hier clubje daar maar daadwerkelijk zit men niet op jullie te wachten …jullie spelen met het democratische gevoel….en spelen met vuur.
  UNU TAP NA BIGI DON.
  De bevolking wil democratie voelen en geen list en bedrog liegen en bedriegen, geef SURINAME een DEMOCRATISCH gevoel… …de bevolking wil voelen hoe democratie werkt, het is een eis.
  Gaan jullie stuk voor stuk de wonden likken en herstel als blaffende hond…en wie weet kom jij terug maar geen foefjes…het breekt jou eigen nek …zie SOMO.


  Maak melding

 12. De berichtgeving op Waterkant wordt volgens mij niet door “journalisten” verzorgd. Of het gaat niet om anafhankelijke berichtgeving.
  NF was er 200% zeker van dat hun kandidaat parlementsvoorzitter zou worden. Maar nu ze het verloren hebben doen ze het van schrik in broek. Ze durven niet meer en willen niet meer vergaderen. nou willen ze ineens nieuwe verkiezingen. En die zogenaamde journalisten hemelen dit op en noemen de overwinning van MC ineens een schijnoverwinning.
  Als men eerlijk is noemt men de houding van NF “LAF”. Want als ze hadden gewonnen was er niets aan de hand geweest. Het gaat NF dus niet om het landsbelang maar om het eigen belang. DE EIGEN ZAKKEN VULLEN. Blijkbaar vindt de redactie van Waterkant dit heel normaal. Anders zou de berichtgeving onafhankelijk en heel neutraal worden weergegeven.
  Schijnbaar houdt DEMOCRATIE op wanneer NF en haar kornuiten verliezen.

  De journalistieke weergave op Waterkant lijkt steeds meer op RIOOLJOURNALISTIEK. Dat doen democratische journalisten niet.

  Johan


  Maak melding

 13. Geachte redactie,

  Deze Nieuw Front-Combinatie o.l.v. drs. Ronald Venetiaan (N.P.S.) en dhr. Ramdien Sardjoe (V.H.P.) is een vreselijk zooitje politici. Wiens wangedrag zijn weerga niet kent in de geschiedenis van Suriname.

  Dit gezien de wijze hoe zij haar onsportief gedrag aan de Surinaamse samenleving onbeschaamd etaleert. Vanwege haar verkiezingsnederlaag van 25 mei 2010 en de verkiezingsnederlaag in het Parlement van Suriname op 30 juni 2010 jongslede.

  “Het Nieuw Front en zijn partners hebben een krachtig dwangmiddel in handen. Hun meerderheid in het Parlement maakt het mogelijk aan te sturen op nieuwe verkiezingen’. Vervolgens: Suriname mag alvast in de buidel tasten. En diep ook. Volgens minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken kostten de recente verkiezingen ruim veertig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro).”

  Dit wordt hier zo gezegd alsof deze Nieuw Fronters, de Republiek Suriname en haar bevolking als een soort van ‘gehate vreemdeling’ beschouwen, die haar op 25 mei 2010 jongslede ‘ten onrechte’ heeft benadeeld. En nu keihard voor zal moeten boeten. Hoe dan ook.

  Het is een vreselijk soort gespuis die zo ernstig overloopt van zelfvernietiging, dat zelfs de duivel zijn wenkbrauwen voor zou fronzen. Terwijl de ‘God van Liefde’ zich benieuwd zou afvragen, van waar dit zelfvernietigend soort wezens eigenlijk vandaan komen.

  En daar willen wij het met u nog eens over hebben. Dit in relatie tot voornamelijk ene Afrikaanse Surinamer Ronald Venetiaan, huidig President van de Republiek Suriname en voorzitter van de Nationale Partij Suriname de N.P.S. (vier zetels). In gezelschap van een volksverrader in het kader van Surinames Onafhankelijkheid in 1975, ene heer Ramdien Sardjoe van de Verenigde Hervormings Partij de V.H.P. (acht zetels).

  Feitelijk een ‘mengsel’ van meer dan 400 jaar psychische en fysieke marteling, in combinatie met een valssuperioriteitgevoel. Welke tot de bot verankerd is in de psyche van deze twee politieke partners.

  En wel zo danig dat dit ‘mengsel’ ook de gezonde restcellen in hun hersenen begint aan te vreten. Er valt in feite geen land meer met hen te bezeilen, tenzij ‘vernietiging’ de spil vormt.

  Ze willen wel regeren, maar kunnen niet regeren. Zelfs kunnen zij geen bruggen bouwen. Zie als voorbeeld de brug over de Carolinakreek en over de Saramaccarivier. Laat staan tussen de diverse bevolkingsgroepen in Suriname onderling.

  Als het aan hun lag was zelfs de brug over de Suriname rivier er nimmer geweest. Voor hen nog steeds een doorn in het oog.

  http://www.youtube.com/watch?v=lApu5RJ5koQ

  Hun zelfvernietigend gedrag mede opgrond van de bovenvermelde verkiezingsnederlagen binnen korte tijd, schijnt zo’n hoogte punt bereikt te hebben, dat een volwassen mens te dicht in hun bijzijn, het enorm benauwd zou kunnen krijgen. Zelfs zo erg dat een pasgeboren kind van fyofyo zou kunnen komen te overlijden. Energieën die elke Hebi-Watra de moeite waard maken.

  Nimmer heeft het volk van de Republiek Suriname zo’n zelfvernietigend stel ‘politiekonbenul’ vol haatdragenheid zo nauw in mekaars gezelschap zien vertoeven. Wiens ‘karakteristieke stank’ feitelijk niet meer te harden is onder het Surinaamsvolk. En zich des ondanks constant onuitgenodigd aan je blijven opdringen d.m.v. politieke chantage en psychologische bedreigingen.

  Zelfs bij democratische verkiezingsuitslagen, weigeren zij zich na verlies pertinent bij neer te leggen.

  http://www.youtube.com/watch?v=4CgN469Dbu8&NR=1

  En zowel lokaal, regionaal als internationaal, kijken sommige landen in de wereld verbaast naar dit merkwaardig Nieuw Front gedrag, gedemonstreerd door vooral dit tweetal. In de hoop dat de kurk voor eens en voor altijd op de fles gedaan kan worden. Opdat deze mentale ziekte die zij met zich meedragen, niet verder over de grenzen verspreidt wordt. Met alle schadelijke gevolgen van dien voor volgende generaties. De jongeren in het bijzonder.

  Dit met een stevige vingerwijzing naar hun West-Europese creatoren over Surinaamse wateren.

  http://www.youtube.com/watch?v=Jx3MZHla3GA


  Maak melding

 14. Je kan ellende lange poldermodel discussies voeren, het komt er gewoon op neer, het huidige staatsbestel moet gewoon op de schop, keer op keer wordt duidelijk dat deze achterhaald is, een direct gekozen President is een must geen noodzaak!!!

  Wij Surinamers zijn helaas wereldkampioen in het vooruit schuiven van hervormingen…


  Maak melding

 15. @8 DU

  Lezen is soms inderdaad moeilijk, eerst goed lezen en daarna reageren aub.

  @9 Brantimaka

  Dank je wel voor je ondersteuning.

  Een volk die niet gehoord wordt gaat altijd staan achter de partij die voor hen opkomt. Dit zijn de natuurwetten en die gelden ook in crisis situaties. Tal van voorbeelden in de recente geschiedenis, waarom nu dan geen herhaling van de gebeurtenissen uit 1980?


  Maak melding

 16. De uitverkiezing van de voorzitter uit het kamp van de opponent geeft ondubbelzinnig aan dat NF niet kan bogen op een meerderheid.

  Somohardjo heeft ze les 1 al geleerd, gaande weg zal les 2 onverwijld uit de kast worden gehaald.


  Maak melding

 17. Mijn indjiefamirie, bedankt voor jullie steun aan VA. Kijk wat er nu gaande is. Was dit wat jullie wilden? Vergaderingen saboteren? Wat hebben jullie tegen Jenny?

  Groeten uit Zoetermeer
  Jakono Rino zal zich draien in z’n graf.
  Godbless


  Maak melding

 18. Indien er nieuwe verkiezingen worden gehouden in Suriname, is de kans groot dat het Nieuw Front meer dan 30 zetels zullen behalen als de Volks Alliantie zich bij het NF aansluit. Dit komt vanwege het kiesstelsel dat in het voordeel werkt van grote partijen. Ik wil dit illustreren met slechts 1 voorbeeld. Het Nieuw Front heeft in Coronie geen zetel gehaald bij de laatste verkiezing omdat een deel van de bevolking op Volks Alliantie stemde, die ook geen zetel kreeg. Als ze samen de verkiezing waren ingegaan had het NF wel een zetel gehaald.
  Daarnaast denk ik dat de bevolking nu de ware aard van de NDP hebben ingezien. Ik hoor steeds meer mensen die op de NDP gestemd hebben zeggen dat ze ervan uitgingen dat de Mega Combinatie een frisse start zouden maken met nieuwe mensen. Met lede ogen zag men hoe Bouterse met Brunswijk en Somo geprobeerd heeft zijn eigen positie veilig te stellen.
  Mocht Bouterse opnieuw een staatsgreep plegen,( wat ik niet denk )dan krijgen wij een burgeroorlog, omdat de bevolking dit niet meer zal accepteren. Het is in deze tijd ook niet zo verstandig om via een staatsgreep aan de macht te komen. Internationaal komt Suriname in een enorm isolement en leidt tot verpaupering van de hele bevolking.


  Maak melding

 19. Voor mijn part komt er inderdaad een bloedeloze staatsgreep.
  Liefst van dynamische jongeren bv van 25 tot 45 jaar,met als het belang van het VOLK hoog in het vaandel.
  Wederom blijkt het Front een gore verliezer,en dit gespuis wil Suriname gaan regeren?
  Front heeft nog steeds niet door dat ze letterlijk en figuurlijk uitgekotst zijn door het merendeel van het volk.Die oenen denken met nieuwe verkiezingen sterk terug te komen.
  NPS komt met hooguit 1 zetel,VHP, 5 zetels,AC 2 zetels en PL/VA met geluk 4 a 5 zetels,want Somo houdt de arme javanen nog steeds voor een stel kuddedieren.
  Doe en MegaC zullen de absolute winnaars worden nl,MC 30 á35 zetels en Doe op zijn minst 10 zetels.
  Kom op galbakken van het NF:I Dare You,stuur aan op nieuwe verkiezingen.


  Maak melding

 20. sommige reaktie zijn best lachwekkend echtwaar de man die jullie tenkoste van alles president willen maken in suriname heeft honderden miljoenen over de balk gesmeten terwijl het volk in de rij moest staan voor hun eerste levensbehoeften. hij heeft miljoenen aan wapens gekocht in brazilie om aan de macht te blijven en om mijn volk te onderdrukken, over terroristisch cultuur gesproken hij terroriseert al jaren de rechtsgang in suriname het enigen wat jullie kunnen is dreigen met geweld als het niet in jullie straatje past dat noem ik terroristisch cultuur. waneer leer jij jou les dat je met geweld niets oplost misselijk mannetje knoop dat goed in jou waterhoofd brantimaka we hebben het nu nog steeds over de gevolgen van die bloedorstige dictator bouterse en zijn mislukte revo.


  Maak melding

 21. Muriel & Brantimaka,
  Ik heb in andere postings reeds weken opgewezen dat Suriname zwanger is van een militaire coup. Ik ben geen MC of NDP aanhanger, maar deze groep gaat het niet pikken om wederom in de oppositiebanken plaats te nemen. Aan de andere kant vind ik ook dat Bouterse best wel mag opschuiven zodat een capabele MC-kandidaat zoals Drs. Parmessar het presidentschap kan gaan vervullen. Door deze moedige stap krygy MC de steun van het totale parlement; ook van het front.


  Maak melding

 22. Het in hoofde dezes besproken verhaal wil vertellen dat het land Suriname met de huidige politieke bezetting op voorhand onbestuurbaar is.

  Suriname, hoe verder?

  Wij worden er onderhand ook schijtziek van in dit land.


  Maak melding

 23. @Muriël bijdrage 2,
  troost je maar, wij hebben het pad van de geweren en telefoontoestellen allang verlaten en wij gaan die oude elite langs democratische weg aanpakken. Het lukt al aardig.

  We hebben Jenny Simons al in place. Nu de president nog.

  Die grappenmakers hebben niet eens door dat hier de voorzienigheid aan het werk is.

  Ik zou anders niet weten hoe je met een minderheid een voorzitter gekozen krijgt.


  Maak melding

 24. Worden This stelletje oude Boeven deur EEN Ander land geinstruweerd , OM Suriname Naar de afgrond te brengen OM deur te plunderen . Laat de oude Boeven Hun verlees erkennen , Dan kunnen Ze praten over democratische . Wat Ze is nu DOEN EEN Erger Dan Staats- markeringsstop. Ze houden niet van Suriname MAAR Van Hun Eigen Belangen . Mogen zij in Mij Gaan balingschap . ( BIJ Hun begeleiders NL).


  Maak melding

 25. Gefeliciteerd volk van Su met de twee (bekwame) vrouwelijke leiders van DNA.

  Mensen die PERSOONLIJK tegen SOMO zijn het volgende: Even de gebeurtenissen na de verkiezingen op een rij. SOMO en Brunswijk hebben op basis van hun aantal behaalde zetels hebben openlijk een samenwerking met MC uitgesproken. MC maakt de voorhoedposten onbespreekbaar (bevel en niet te onderhandelen)(1). D.D.B. stuurt SOMO met met het kluitje het riet in (2). Dit is typisch MC. MC pakt de departementen af die AC graag wilt beheren (Volksgezondheid, T&T en RO)(3): ik begrijp hieruit dat MC AC geen vleugels laat krijgen om verder te groeien in het belang van haar achterban.

  EN ALS SOMO DAN DUIDELIJK MAAKT DAT HET AANTAL BEHAALDE ZETELS EEN POLITIEKE MANDAAT IS VAN HET VOLK OM DE REGEERMACHT TE VORMEN DAN WORDT HIJ DOOR VELEN VAN JULLIE DIE BLIJKBAAR GEEN GRIJZE MASSA hebben, BEGREPEN ALS OPKOMEN VOOR EIGEN BELANG. SOMO JE HEB GROOT GELIJK OM D.D.B/MC DUIDELIJK TE MAKEN DAT DICTATORIALE PERIODE VOORBIJ IS DOOR TERUG TE KEREN NAAR DE FRONT+

  Ten tijde van de Bosje werden geen percelen toegekend aan mensen die al meer dan twintig jaren op hun grondbeschikkingen zaten te wachten, maar lappen (hectaren) grond verkocht en verdeeld. Nee Bosje is een creool hij mag het doen want zij zijn de baas van SU. En dan ligt er niemand van wakker. Geen kip die ernaar kraait. SOMO IS EEN PAE DIE ZULKE PRAKTIJKEN NIET MAG DOEN. GROBNDROVEN IS ALLEEN BESTEMD VOOR ANDERSLIJKENDEN.

  Als SOMO op gronden bouwpercelen laat uitgeven en grondbeschikkingen die de leiders al decennia gebruiken als chantagemiddel bij verkiezingen uitgeeft DAN BESCHULDIGEN JULLIE (MENSEN DIE NIET VERDER DENKEN) HEM VAN GRONDROOF.

  Deze kritieken van jullie bestempel ik als hebies van sommigen van jullie die het niet van een Javaanse leider kan hebben. Deze zelfde personen zijn de grootste voorstaanders om in de politiek niet etnisch te handelen en tegelijkertijd de andere groepen uit PL en AC uitmaken als dombo’s verraders etc.

  Wie heeft gedurfd om rond december 1982 de straat op te komen. No No. Niemand in SU had eens de durf om uit te kraaien.

  Vrijheid/blijheid en democratie: nee ik bemerk dat velen van jullie daarvoor rijp zijn. Op dat punt geef ik jullie groot gelijk om D.D.B weer als leider die geen tegenspraak duldt te kiezen.


  Maak melding

 26. nr 2 , ik begrijp je frustratie wel , maar een staatsgreep , daar ben ik niet met je eens , dat hoeven de mensen van Suriname geen 2 keer mee te maken.

  Somo is laaiend , wil weten wie de verraders zijn binnen front en ac, die schoft kan niet tegen zijn verlies.

  Let op ,ze gaan elkaar nu lekker te lijf
  koekje van eigen deeg krijgen de nu.

  Een bandje bij sky hebben ze op gevraagd om te horen of ruth-wijdenbosch inderdaad had gezegd dat zij op Simons zou stemmen, hoe gek wordt het niet.

  Dus laten wij maar lekker afwachten kijken wat de nieuwe ontwikkelingen met zich mee brengen een ding is zeker WIE EEN KUIL GRAAFT VOOR EEN ANDER VALT ER ZELF IN.

  Als er nieuwe verkiezingen worden uit geschreven is nog de vraag of nieuwfront dan nog bestaat, de bevolking van suriname heeft zelf mogen mee maken dat deze mensen tot alles in staat zijn .

  dus het wordt nog spannend


  Maak melding

 27. front is stront, ik adviseer iederren in Suriname om tegen deze mensen te vechten en met ze afrekenen. we willen ze niet meer en toch dwingen ze. laten ze op donderen. dan praten ze over stabiliteit terwijl ze weer nog eens een tien miljoen willen uitgeven voor verkiezingen? wat een schande brengen deze leiders voor Suriname is echt een schaande. ik schaam me dood voor de buiten wereld


  Maak melding

 28. Het borstbeeld op Fort Zeelandia van Simon Bolivar (Zuid Amerikaans vrijheidsstrijder) vraagt aan het volk van Suriname om een PAARD. Hij wil op een paard zitten met zijn zwaard. Het volk van Suriname zegt tegen Simon Bolivar, dat het te regelen valt en zij zullen hun politieke leiders sturen om dit probleem op te lossen. Venetiaan, Sardjoe, Somohardjo, Brunswijk en Bouterse arriveren op Fort Zeelandia.
  Zegt Simon Bolivar tegen het Volk:”Ik heb een PAARD gevraagd en jullie sturen 5 EZELS”.
  Deze 5 moeten met pensioen en/of andere bezigheden gaan zoeken. Bijvoorbeeld genieten van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.


  Maak melding

 29. #2 muriel

  Ik begrijp heel goed wat je bedoeld. Als we het de 80er jaren was, hadden we zelfs tijdens de vorige regering al een staatsgreep gehad.

  We leven nu in een heel andere tijd, waar men geen staatsgrepen meer pleegt.

  Waarvoor ik vrees is nog erger dan een staatsgreep nl een spontane volksopstand.

  Als front nogsteeds zo doorgaat met het tarten van de bevolking, dan zijn de excessen niet te voorzien.

  Wat in dit artikel wordt voorgesteld is duidelijke sabotage van het democratisch process. Dit kan niet, ik hoop dat er nog fronters zijn die hun hart op de juiste plaats hebben. Hun enge eigen belang zou alle perken te buiten gaan en zou er dus eigenlijk wel ingegrepen moeten worden om erger te voorkomen.

  De verkiezing van 25 mei heeft ongeveer 40 miljoen SRD gekost, de volgende verkiezing zou dus voor mei 2011 moeten plaatsvinden, vanwege de al aangenomen begroting, tenzij ze de grondwet weer gewoon zouden overtreden, want met deze fronters weet je het nooit.

  Het volk ziet dit allemaal, dus no spang.


  Maak melding

 30. Verwondering!

  Met grote verwondering heb ik het bovenstaand bericht gelezen. Het gaat om mijn Suriname en niet om Thailand toch?

  Mijn land Suriname is een boevenstaat geworden. Voor de militaire coupe was er van alles aan de hand, maar we waren nooit een boevenstaat. Sinds de angst bij een deel van de bevolking en een deel van de politici is gaan leven is iedereen, zelfs onze president zich als boef gaan gedragen. De angst om de macht met de wapenpakker te delen of het aan hem af te staan is groter dan principes.
  Alles en danook alles wordt uit de kast gehaald om het militaire kliekje de macht te onthouden. Hebben ze gelijk? Op grond van de vorige regeerperiode van dit kliekje hebben ze groot gelijk. Plundering en zeer bizarre geldontwaarding. Eenieder weet het, maar velen willen het niet zien. Dit noemt men SM.
  We willen weer voelen hoe pijn het doet. Hoe pijn het doet om met de avondklok te leven of lege schappen in de winkels aan te treffen of nog erger, poepinpindakaas! Een volk dat hiervoor kiest is sterk overdreven, Sadomasochistisch ingesteld.

  Ik ga niet te veel oude koeien uit de sloot halen anders moet ik braken. Braken van de ellende die mijn volk de afgelopen jaren moet doormaken. Wat een hel! En dat om 1 man?
  1 man die over acht jaar dood is of seniel?
  1 man die ervoor zorgt dat zelfs de meest eervolle burger van ons land, de president, zich als boef gaat gedragen? WAAR GAAT DIT HEEN?

  Er komt nooit meer een coupe in Suriname. Niet door Bouterse en niet door iemand anders. Een burgeroorlog zit er het dichts bij. Maar ook daar is de Sadomasochistische bevolkingdeel te schijterig voor. En over onze politieke leiders gesproken: huichelende boeven! Op een enkeling na.

  Herstemming? Laatst heeft ruim 30% het laten afweten en is niet gaan stemmen. Bij een herstemming gaat 50% niet naar de stembus. Daar willen we 40 miljoen aan spenderen om tot de conclussie te komen dat er weer geen meerderheid is behaald?
  Lass ting! Lassie steng! Lass monie!

  En toch wil ik niet geloven dat het tot een herstemming komt. Indien wel; hoop ik dat het SM en het gewone volk in opstand komt en de stembus laat voor wat het is. Dit als straf voor het oneerbiedig en kinderlijk gedrag van de heren/dames politici.


  Maak melding

 31. #2.
  Dat is dat echt de laatste vergissing die de Moordenaar zal maken.

  Het volk stond in 1980 met de rug tegen de blinde muur. In 1982 kon het volk geen militair meer zien! Was u toen reeds geboren?
  Zo niet! Vraag het uw moeder dan of het inderdaad zo fijn was als dat u het zich zo voorstelt.

  Ik garandeer u, dat het buitenland (Brasilia Frankrijk en niet te vergeten de kampioen van de democratie) willen geen gerommel aan hun grenzen en in de regio.
  Kortom een weinig realistische posting.


  Maak melding

 32. Ik vind dit bericht nogal tendentieus en eigenlijk te bizar voor woorden. Wat moet er worden afgedwongen? En waarom? En tegen welke prijs?

  Ik wil voorop stellen dat ik me tot geen enkel kamp in de Surinaamse politiek reken. Als Surinamer gaat het er bij mij om dat door iedereen alle inspanningen worden verricht om het land en de totale bevolking tot ontwikkeling te brengen.
  In plaats van met elkaar te zoeken naar een werkbare situatie in het parlement, wordt er voorgesteld om bij voorbaat de besturing van het land te dwarsbomen door de vergaderingen van het parlement te saboteren. Hetzelfde dat in de vorige zittingsperiode de oppositie werd verweten, zou nu moeten worden ingezet omdat de verliezers hun verlies niet kunnen of willen accepteren.
  In een democratie hebben de ‘verliezers’ een belangrijke rol, namelijk vanuit de oppositiebanken de verrichtingen van de regeringscoalitie kritisch volgen en waar nodig met tegenvoorstellen komen. Dan geldt dat de meerderheid beslist.
  En omdat men dat niet wilt moet er maar even ruim 40 miljoen SRD tegenaan worden gegooid.

  Ruim veertig miljoen Surinaamse dollar!!!! In deze tijd van crisis, nu zelfs de rijke landen kalm aan doen met hun geld, zouden we in Suriname ruim 40 miljoen SRD moeten spenderen aan een politiek spelletje….
  Beseffen we wel wat voor noden van de bevolking men hiermee zou kunnen verzachten, hoeveel medicijnen daarvoor kunnen worden aangeschaft, hoeveel medische ingrepen er daarvan kunnen worden verricht, hoeveel schoolboeken daarvan kunnen worden gekocht, hoeveel ouden van dagen daarmee een paar plezierige momenten kunnen worden bezorgd?

  Er worden 2 mogelijke uitkomsten genoemd indien er nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden:
  1. De A-Combinatie krijgt de kans zijn zaken deze keer beter op orde te hebben en kan zodoende een beter resultaat scoren.
  2. Complete verzoening met de Volks Alliantie kan de vooruitzichten voor het Nieuw Front aanmerkelijk verbeteren.
  Dit zijn inderdaad mogelijkheden om de positie van het Nieuw Front/AC/VA te verbeteren. Maar er zijn nog meer scenario’s.

  Voor hetzelfde geld zou de bevolking kunnen afrekenen met de AC en VA. Want waren het niet de leiders van deze combinaties die, in hun honger naar macht, meteen na de verkiezingen aansluiting zochten bij de Mega Combinatie? Waarom zouden de kiezers dit ‘verraad’ niet genadeloos afstraffen??
  Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat de kiezers trouw blijven aan AC en VA. Zeker nu zelfs hun gekozen DNA leden dat blijkbaar ook niet doen. Zie maar de uitkomst van de verkiezing van de voorzitter van het parlement….
  Veel kiezers van deze combinaties zagen de samenwerking met de MC wel zitten. De plotselinge draai van hun leiders terug naar het Nieuw Front zal men ze daarom niet in dank afnemen. Het ligt voor de hand dat ze bij een volgende verkiezing besluiten meteen op de MC te stemmen. Vergeet niet dat met nog slechts 4 zetels erbij die combinatie een meerderheid heeft.
  Het is dus geen tijd voor onbezonnen acties, en zeker niet als die als een boemerang op je zouden kunnen terugslaan!!

  In tegenstelling tot wat dit bericht suggereert zouden nieuwe verkiezingen dus wel degelijk in het voordeel van de MC kunnen uitpakken.
  Wie weet heeft die combinatie er wel 40 miljoen SRD voor over om de absolute meerderheid in het parlement te halen bij de volgende verkiezingen……


  Maak melding

 33. Verkiezingen afdwingen = Pure haat! De politieke organisatie met de meeste stemmen vlak na de verkiezingen heeft het mandaat van het volk om de eerste te zijn aan de bestuurstafel. De aandeelhouders van de NV Suriname hebben het overwicht in de besprekingen voor een nieuw bestuur in handen gelegd van het MC. De oude “bestuurders” moeten opkrassen!!!Zij hebben al eerder om een revolte gevraagd en gekregen in ’80. In 1975-77 woonde ik in Suriname en ik heb het verzet en lijden van de Bond voor Militair Kader(Bomika)gezien. Geen soldij, beledigingen van Arron.De politie werd tegen over ongewapende demonstrerende militairen geplaatst met “live ammo” ready to kill. Dat was het begin van het verzet van de beschermers(leger) van het Surinaams volk en haar grondgebied. De Surinamers accepteerden de onderdrukking van de regering niet.1973 was bij velen nog vers in het geheugen. Mijn oom thans landmeter liep naast zijn toenmalige collega Abaisa van de GMD tijdens de demonstraties van ’73. Wie niets weet over de belangrijke gebeurtenissen van Suriname moet geen onzin uitkramen.


  Maak melding

 34. een president en vice president kiezen voor mc in de vvv is zeker.
  nps heeft de minste zetels en toch de vice voorzitter van dna gehad.
  vhp met 8 zetels heeft en krijg ook niets.waarom ?omdat ze niet naar het volksbelang kijken maar naar hun zelf.
  ac en volksalliantie zijn onbetrouwbaar overgekomen.m.c wil met vhp werken,maar sardjoe die is te oud om na te denken.het lijkt alsof hij de staart van ventiaan is.het volk wil geen front regering maar iets anders en mc en vhp of delen van vhp moeten dan samenwerken in volksbelang.dat isde boodschap.parmessar president en santokhi vice president.sardjoe wordt straks weggestemd. hij moet wachten daarop.


  Maak melding

 35. #5.
  Toch niet de verloedering die uw naamgenoot (of bent u het zelf) ons heeft geschonken na zijn (of uw) deelname aan de “democratische” coup vlak voor de openbare en geheime verkiezingen van 25 februari 1980?


  Maak melding

 36. Hoe dom kan je zijn als nf geen quorm verleend dan kan de voorzitter na vijfmaanden een parlemendslid onslaan en dan verliest men zijn riante vergoeding


  Maak melding

 37. Volks-Aliantie heeft zich onderhand ontpopt als de politieke prostituee van Suriname.

  Het is gewoon de aard van het beestje. Ze gaan al overstag voor een bordje linzensoep.

  Het zijn hoogst labiele gasten helaas. Wie met Somo in zee gaat “moet het weten”. Vraag het maar aan ba Ve..


  Maak melding

 38. Bij nieuwe verkiezingen wint de mega combinatie massaal de verkiezingen,het volk is moe van het laaghartige houding van het NF. Er is totaal geen eer meer te halen voor ons land met deze gasten aan de macht.Zijn er geen normen en waarden meer? welk voorbeeldrol wil je laten zien als je constant verraad pleegt. Als een aasgier rent van de ene party naar de ander. Vechten voor ministeries waar het meeste geld te halen is. Somo is gewoon een asociale boef.Het wordt langzaam maar zeker tijd dat hij afscheid gaat nemen van de politiek.


  Maak melding

 39. Er komt geen nieuwe verkiezing in suriname.
  vergeet de onzichtbarehand niet, die is nog steeds aanwezig. Alleen het zijn handen geworden die zal zorgen dat sme u de problemen komt. Somo en het front zijn duidelijk in paniek nu zij niet weten wie de onzichtbarehanden zijn. Alleen DD Bouterse weet het. Mensen maakt u zich geen zorgen alles komt terecht, heb gelooft in de Almachtige die ons zal bevrijden van de misleiders en haatdragers.

  De onzichtbare hand zal ook liefde brengen tussen de mensen zodat wij een goede regering kunnen krijgen. Zie nu reeds wat met Brunswijk gebeurd in marowijne als hij blijft doorgaan met het proces te frustreren, de mensen pikken het niet langer dat zij onderdrukt worden door lieden die alleen hun eigenbelang nastreven.


  Maak melding

 40. Het nw Front plus is weer hopeloos in de fout gegaan. Eerst Somo afkraken en afwijzen en nu wederom met hem samenwerken. Ook A combinatie heeft dezelfde fout gemaakt, want ook zij hebben in het binnenland het nw Front afgekraakt. De achterban van de A Combinatie heeft zelf een hernieuwde samenwerking met het nw Front afgewezen. Conclusie: Het nw Front plus is de grootste vijand van zichzelf.


  Maak melding

 41. Beste Sranangmang (reactie #3),

  Eerlijk gezegd zijn wij het NIET helemaal met u eens omtrent het houden van nieuwe verkiezingen. Slechts opgrond van de bizarre houding van de oude politieke partijen vooral na 25 mei 2010.

  Omdat een kind dat zich dwingend gedraagt, je deze hiervoor ook NIET hoort te belonen volgens haar wil. Opvoedkundig lijkt dat ons geen juiste houding als ouder t.o.v. zo’n onhandelbaar kind. Juist hoor je als ouder zo’n kind dusdanig op te voeden, dat het leert HOE in het leven te staan en leren om te gaan met haar overwinningen, haar verlies als bij eventuele teleurstellingen.

  Maar dat kind haar wil vooral dwingend aan jou laten opleggen, lijkt ons opvoedkundig NIET correct. Ouders met kinderen zullen begrijpen wat wij hier bedoelen te zeggen.

  Dat je soms te maken hebt met een moeilijk opvoedbaar of onhandelbaar kind, kan in de beste gezinnen voorkomen. Maar om daarvoor het gehele gezin op z’n kop te laten zetten en de dupe daarvan te laten worden, zodat dit kind telkens weer haar zin krijgt, zou slechts van zwakte getuigen.

  http://www.youtube.com/watch?v=PRFeg-zzN1A&feature=related

  En natuurlijk is het opvoeden van kinderen GEEN eenvoudige bezigheid. Maar je als ouder laten leiden naar de wil van zo’n kind, maakt van jou als ouder, dat je op een gegeven moment een speeltje van zo’n kind wordt. Moet jij je niet laten overkomen.

  Vandaar dat wij menen dat de wil van de kiezer gerespecteerd hoort te worden door wie dan ook. En als sommigen daar moeite mee schijnen te hebben, dan is dat hun probleem. En daarom vinden wij een corrigerende tik in tegenstelling tot wat sommige opvoedkundigen beweren, soms wel op z’n plaats.

  En dat is wat op 30 juni 2010 jongslede in het Surinaams Parlement gebeurde. Bij de keuze van mevr. Jenny Geerlings-Simons tot Voorzitter van het Surinaams Parlement. Dit tot verbazing van de Nieuw Front- combinatie, die zulks een tik van de kiezer vanwege arrogantie weigert te accepteren. Daar zij eerder beweerde een ‘meerderheid’ in het Parlement te hebben. Maar zich ernstig verkeek, dat het hier NIET SLECHTS een ‘kwantitatieve’ meerderheid ging, maar ‘deels’ kwalitatief.

  De Surinaamse kiezer heeft op 25 mei 2010 een uitspraak gedaan. En de politieke partijen en/of combinaties, horen zich daaraan te onderwerpen. Binnen de normen van de Democratie. En als sommige politieke leiders een ernstig mentaal probleem hebben, dan hoort dat probleem ‘binnen’ die politieke organisatie opgelost te worden. Want zij kiezen hun partijleiders. En mag je hun ‘schijnbaar’ onoplosbaar probleem vervolgens NIET op het bord van de kiezer leggen. Slechts voor het gemak. Zo eenvoudig zit het leven absoluut NIET in mekaar.

  De voorzitter van de MEGA-Combinatie bijvoorbeeld de heer Desire Delano Bouterse, zat voor de verkiezingen in een totale slechts relatie met zijn politieke rivaal van de A-Combinatie de heer Ronny Brunswijk. Beide politieke leiders hebben een oorlogsverleden, waarbij aan beide zijden vele doden te betreuren waren.

  Dan kun je opgrond daarvan niet van de kiezer verwachten daar rekening mee te houden. En toch hebben deze twee leiders tot velen verbazing en vooral tot opluchting van de kiezer zelf, hun geschillen binnen enkele weken kunnen oplossen door het tekenen van een ‘Intentie Verklaring’. Dat is Surinaams en dat is wat de kiezer ook verwachtte.

  http://www.youtube.com/watch?v=jV-X0FC5CrA

  Maar wat deze Front leiders van de N.P.S. en de V.H.P. momenteel aan het demonstreren zijn t.a.v. de overwinning van de MEGA-Combinatie op 25 mei 2010 jongslede, is on-Surinaams. En getuigt zelfs van grote minachting voor het kiezersvolk. En zulks een gedrag moet je absoluut NIET belonen, laat staan deze te laten integreren binnen ons Surinamer-zijn. Hoort daar absoluut niet in thuis.

  Vandaar dat sommige ouders het niet meer aankunnen, waardoor zij zulks een moeilijk opvoedbaar kind ergens in een tehuis wegstoppen. Dit om aan te geven met wat voor soort conservatieve politieke leiders de Republiek Suriname momenteel ‘ernstig’ opgescheept zit.

  En deze hun zin geven, zal slechts averechts werken en de Democratie terug naar af brengen. En dat moeten wij in het belang van de totale Surinaamse gemeenschap, onze jongeren in het bijzonder, niet toestaan. En elk volk hoort hier haar verantwoordelijkheid in te nemen.

  Vooral omdat in de afgelopen vijftig jaar gebleken is dat de doelstellingen van oude politiek, gestuurd door de N.P.S. en de V.H.P. onder supervisie van het buitenland (Nederland),

  slechts een ‘illusie’ blijkt te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=4Spy3Nd2D6w


  Maak melding

 42. Die Ronald Vniksaan heeft AC naar een plek gebracht waar er helemaal geen succes te halen is.
  En dit soort rotzooi is typische rotzooi van een blakaman…gewoon dom achterlijk en idioot.
  Er is helemaal geen succes te halen, hij zit nu te schreeuwen nieuwe verkiezing …dan zeg ik vooral tegen de blakaman ga niet mee met deze idioot….hij ontneemt jou je succes toe nu toe behaald.
  Ga en geniet vijf jaren ervan
  Die domme Vniksaan moet gaan begrijpen die Somo&Dombo Rambo hebben de Hindoestanen zwaar beledigd…en nog erbij in DNA hoe wil hij al zit hij in een combinatie…dat men juist voor Somo of Ronny gaat kiezen…gebruik die ouwe hersens van je…idioot tja tra blakaman go pina…idioot is Ronald Vniksaan.


  Maak melding

 43. OMOV = One Man One Vote
  volgen evenredige verhoudingen

  district—-stem—DNA-Nu–DNA-OMOV
  Nickerie—-18058—5——4
  Coronie——1617—2——0
  Saramacca—-9087—3——2
  Paramaribo–09607–17—–24
  Wanica——52582—7—–11
  Commewijne–15548—4——3
  Marrowijne—8055—3——2
  Para———9818—3——2
  Brokopondo—4130—3——1
  Sipaliwini—9073—4——2
  Totaal—–237575–51—–51

  Discussie graag met feiten en argumenten.
  Hersenlozen en randdebielen worden door anderen gekoesterd.
  3
  2
  2
  1
  2


  Maak melding

 44. Somo heeft vaker geroepen dat hij staat voor ‘slands belang. nieuwe verkiezingen met een kostenpost van meer dan 10 miljoen euro is absoluut in het belang van suriname?


  Maak melding

 45. Sorry, in de bovenstaande zat een typefoutje.

  OMOV = One Man One Vote
  Als in Suriname volgens evenredige verhoudingen gestemd zou worden (OMOV) dan zou de DNA wel even voor het gemak per district als volgt kunnen uitzien.

  Per 25 mei 2010:
  district—-stem—DNA-Nu–DNA-OMOV
  Nickerie—-18058—5——4
  Coronie——1617—2——0
  Saramacca—-9087—3——2
  Paramaribo–109607–17—–24
  Wanica——52582—7—–11
  Commewijne–15548—4——3
  Marrowijne—8055—3——2
  Para———9818—3——2
  Brokopondo—4130—3——1
  Sipaliwini—9073—4——2
  Totaal—–237575–51—–51

  Iedereen heeft zijn/haar mond van “het volk heeft gekozen”. Stemmers in coroni zijn zwaar bevoorrecht. De andere districten hebben 1 of 2 zetels te veel. Paramaribo ( 7 zetels tekort) en Wanica (4 zetels te kort) zijn zwaar ondervertegenwoordigd.
  Je mag spreken over “het volk heeft gekozen” als ook One Man One Vote geldt.


  Maak melding

 46. Surinamers zijn en blijven een raar volkje.

  Pardesie komt met zijn cijfer gegoochel om aan te tonen dat “niet het volk heeft gekozen”.

  Let wel dit soort cijfergegoochel zou ons bespaard blijven als front 23 zetels had behaald en MC 14 zetels, dan zou het weldegelijk zijn “het volk heeft gekozen”.

  Mosterd na de maaltijd, heet dit.

  Alle politieke partijen die mee hebben gedaan aan de verkiezing, hebben dat gedaan volgens het bestaande Surinaamse kiesrecht, hoe hypocriet moet je niet zijn om die achteraf ter discussie te stellen, omdat jou partij niet de meerderheid aan zetels heeft behaald.

  De discussie over het aanpassen van de Surinaamse kiesrecht is niet van nu, front die een meerderheid heeft gehad tijdens afgelopen regeringen heeft dat nooit durven aankaarten in de DNA, koekje van eigen deeg.

  Aanpassing van de Surinaamse kiesrecht zit alleen bij de NDP in het programma, front heeft dat niet omdat zij altijd hebben geteerd op de zetels in het binnenland, Coronie en Para.

  Zolang het niet is aangepast, is en blijft het volgende gelden, “het volk heeft gekozen”.


  Maak melding

 47. Stemmen is geheim en geen enkel individu is verplicht verantwoording hierover af te leggen aan partij leden. Dit dit geklets moet nu ophouden. Ik vind het zo raar dat er hierover onderzoeken gedaan zullen worden.

  Het lijkt of de politici in de war zijn en op bestuursvlak zelf ondeskundig. Dat verbaasd mij echter niet, want als je nagaat hoe er gereageerd wordt in sommige zaken, dan vraag je je af of men wel een politieke scholing heeft.

  Er moet gewoon een grote verzoening plaatsvinden. En iedereen moet nu door gaan hebben dat zij er voor het volk zitten en niet voor zich zelf. De machthebbers zijn zo machtswellust dat het persoonlijk belang prevaleert voor het landsbelang, wat dus jammer is.

  Ik vind het ook belangrijk dat het volk kritischer wordt en dat, indien er door het egoistisch handelen van de politici het stuk loopt en er toch 2e verkiezingen uitgeschreven moeten worden, dat het volk beseft dat degene door wie samenwerking misgelopen zijn, niet waardig zijn een stem van het volk te krijgen.
  Het volk zal hieruit de conclusies moeten trekken.

  JE mag de MC combinatie wel meegeven, dat zij vanaf het begin verklaard hebben dat zij willen samenwerken en dat hun deuren voor een ieder openstaat.

  Je merkt dat ook de front plus combinatie een soort mafioso houding heeft, de houding waarvan de NDP altijd beschuldigd wordt, mede namens de reputatie van haar voorzitter.

  Men meet in de surinaamse politieke kringen duidelijk met 2 maten.

  Ik vind dat het volk zich dus best kritischer mag gaan opstellen en eisen kan gaan stellen aan degene aan wie ze mandaat geven.

  Volk, de bal ligt dus bij u, nu is het tijd.


  Maak melding

 48. Waarmee zijn ze bezig in de bananen republiek.Moeten ze weer gaan stemmen.belachelijk dat ze niet instaat zijn een regering te vormen net als in nederland.partijen kunnen niet samenwerken met elkaar.Wie ook in de regering komt te zitten maakt niets uit ze zijn allemaal zakkenvullers.Ze hebben geen verstand van economie.Het is een ramp voor het land.We komen niet vooruit.


  Maak melding

 49. “het volk heeft gekozen”.
  MC is de enige combinatie die in ALLE TIEN (10) kiesdistricten zetels heeft behaald tijdens de jongste verkiezingen….


  Maak melding

 50. Afdwingen nieuwe verkiezingen was de eerste opzet ,viel onder plan A van de NF-clan ,en is totaal mislukt !!
  Is plan B een militaire-invasie met medewerking van Europese mogenheden ?
  De grootste verliezer van de algemene verkiezingen ,de NPS , is als winnaar uit de NF+-bus gekomen met een Vice-Voorzitter in de DNA en 4(vier) assemblee-leden .
  Vene’s heeft zijn partners goed te pakken genomen .
  Vene is je “MORAAL” het verloochenen van je eigen-identiteit ???

  SRANAN LOBI NA SOSO LOBI
  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 51. NO.54,

  Helemaal mee eens ,een reageerder/ster naar mijn hart,duidelijke taal.

  De enige die de dupe zijn van deze onkundige zg politici is het noodlijdende volk van Suriname.
  Ze zijn zo bezig met zich af te vragen wie de mollen waren,dat ze het volk miskennen en geen grijntje respect hebben voor democratie,als er ergens voor gestemd moet worden:1: men mag onderling geen afspraken maken of te wel gedwongen worden over op wie gestemd moet worden een stemming is strikt prive of te wel geheim 2: respect hebben voor de uitslag van die stemming,al had je anders verwacht/gehoopt 3:niet gaan lopen gissen en beschuldigingen uiten aan derden dat ze geen eigen mening of voorkeur mochten hebben,er is absoluut niet gefraudeerd bij de telling. Maw leg je neer bij de uitslag en ga verder voor het VOLKSBELANG.
  Dit is niets meer en niets minder dan het eigen belang dienen,zowel AC,VA en het afgebrokkelde Front hebben geen respect voor de uitslag van de verkiezingen nog voor de uitslag van de stemming voor het voorzittersschap van DNA.
  God behoede Suriname en de Surinamers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.