Grensgeschillen Suriname diplomatiek oplossen

7

PARAMARIBO, 30 jun – Suriname moet zijn grensgeschil met Guyana diplomatiek zien op te lossen. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken, Buza. Een andere weg is er niet. Een wetboek moet de volgende regering wegwijs maken.

Het witboek is opgesteld door het Surinaamse Lim A Po Instituut en het Nederlandse Institute on the Law of the Seas. “Het formele Surinaamse standpunt is erin neergelegd. We hebben alle relevante documenten opgenomen. Zodat als Suriname zover is, zij van dat punt uit kunnen gaan”, zegt Kraag-Keteldijk. Het witboek is dan ook een soort handleiding voor een vreedzame aanpak.

Een diplomatieke oplossing ligt nog het meest voor de hand. Een wisseling van de politieke wacht mag daar niets aan veranderen. Hoewel, oud-president en NDP-topper Jules Wijdenbosch sluit een militaire oplossing niet uit. Kraag-Keteldijk ziet geen heil in geweld. “Dit moet aan de onderhandelingstafel worden opgelost. Ik denk niet dat we Guyana moeten binnenvallen.”


7 REACTIES

 1. Hoe vaak hebben we iets gehoord van minister Lygia Kraag-Keteldijk tijdens haar ambtsperiode?!
  Het leek de afgelopen regeerperiode of we helemaal geen minister hadden van Buitenlandse Zaken!
  Terwijl dit ministerie behoort tot een van de belangrijkste ministeries!

  Al meer dan 43 jaar wordt er niets ondernomen om dit probleem optelossen.
  Af en toe lossen ze een schot voor de boeg, en daarna verdwijnt het grensprobleem weer in de vergeethoek!

  Natuurlijk moet dit op een diplomatieke wijze worden opgelost!!
  Het gebral van Jules Wijdenbosch is borrelpraat!
  Ieder die een beetje verstand heeft van militair/strategische zaken weet, dat je niet zomaar oorlog voert en zeker niet zomaar een land binnen valt!

  Suriname is van z’n levensdagen niet in staat om zo een actie uittevoeren om de doodeenvoudige reden dat ze amper in staat zijn economisch het hoofd boven water te houden, niet over gepaste bewapening beschikken, het hun ontbreekt aan militaire strategen, militaire inlichtingendienst en zo nog een hele waslijst.
  Dan laten we even buitenbeschouwing dat het in de VN politiek zeer slecht zal uitpakken voor Suriname!

  Dus een militaire oplossing voor het grensgeschil komt alleen uit de mond van figuren die zich stomdronken ophouden in een goedkoop hotel omringt met dames van zeer lichte zeden!!

  De Surinaamse politici hebben het te druk met hun poptjie patoe, en hoe ze uitverkoop moeten houden in hun Ons Belang (Suriname) dan zich aan avonturen te wagen die zeker hun ondergang zullen betekenen!!


  Maak melding

 2. Bidboek!

  Zullen we het Witboek maar Bidboek noemen?
  Bidden dat de Guyanezen ons geen pakrammel geven. Bidden dat het geschil diplomatiek wordt opgelost. Bidden dat Wijdenbos nooit meer aan de macht komt. Bidden dat de nieuwe regering deze Keteldijk niet meer aanstelt.

  We zijn al een keer bij Tigri op de vlucht geslagen toen de buren met een windbuks op ons schoten. Zo dapper zijn we echt niet dus bid maar dat de diplomatie overwint.


  Maak melding

 3. PARAMARIBO, 30 juni – Suriname moet zijn grensgeschil met Guyana diplomatiek zien op te lossen. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken, Buza. Een andere weg is er niet. Een wetboek moet de volgende regering wegwijs maken.
  Een diplomatieke oplossing ligt nog het meest voor de hand. Een wisseling van de politieke wacht mag daar niets aan veranderen. Hoewel, oud-president en NDP-topper Jules Wijdenbosch sluit een militaire oplossing niet uit. Kraag-Keteldijk ziet geen heil in geweld. “Dit moet aan de onderhandelingstafel worden opgelost. Ik denk niet dat we Guyana moeten binnenvallen.”

  http://www.youtube.com/watch?v=-k9a70INoQk&feature=related

  Ben met Lygia Kraag- Keteldijk van Buza eens dat een diplomatieke weg de beste oplossing voor Suriname is om haar grensgeschillen met haar buren op te lossen en zo in de Vaart der Volkeren opgenomen te worden inplaats van dat Ons Geliefd Suriname weer in zijn achteruit wordt gegooid.

  Daar Suriname Internationaal geïsoleerd kan raken bij eventuele militaire ingrepen van Suriname op haar buurland. Waarbij de VN deze actie zal afkeuren met als gevolg dat Ons Geliefd Suriname Economische Sancties kan worden opgelegd door de VN..


  Maak melding

 4. Das heeft gelijk. En dat was in 1969. Ding mang fu unu was half militair, half politie. Ma ding loong gwe libi fort Tigri. Tot nu toe zijn ze nooit meer terug gekeerd.Geeft de vrede een kans door te praten !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.