VA, AC willen eed afleggen op zijn Surinaams

26

PARAMARIBO, 28 jun – De Volks Alliantie en A Combinatie willen hun gemeenschappelijke alliantie bezegelen. Een overeenkomst tekenen alleen is niet voldoende. De twee willen een zogenaamde sweri, een bloedseed. Alleen, het wil niet zo vlotten.

De eed moeten alle dertien parlementariërs afleggen waar de beide combinaties over beschikken. De bedoeling is de parlementariërs te binden aan de gekozen strategie. Afgesproken was bijeen te komen in het hoofdkwartier van Pertjajah Luhur, de politieke partij van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Dat gebeurde ook. Maar de sweri ging niet door. De reden is niet duidelijk.

De twee blokken hebben afgesproken gezamenlijk op te trekken. “De besprekingen met de Mega Combinatie hebben ons daartoe gedwongen. Volks Alliantie en A Combinatie werden tegen elkaar uitgespeeld”, zegt Somohardjo. Alle onderhandelingen verlopen centraal. Met het Nieuw Front is intussen een akkoord gesloten. Het akkoord moet de basis vormen voor een nieuwe coalitie.


26 REACTIES

 1. Als je elkaar niet vertrouwt en niet kan rekenen op een man zijn gegeven woord, dan ga je tot dit soort praktijken over.

  Dan nog, hoe zeker is een sweri met Somo? Voor die pae heeft het net zoveel waarde als een overeenkomst op het water geschreven. Als je uit twee verschillende culturen komt (Marron en Javaanse) dan kan je geen sweri doen want de betekenis ervan heeft niet dezelfde waarde voor beide partijen.

  Nooit mi no ben sabi dat’ den AC man ben hebzuchtig so tap makti nanga moni…!

  De dag dat ze voor hun Schepper zullen staan…hai boi…dat sa de wan dey!


  Maak melding

 2. Wie vertrouwd wie niet?
  Nee dit is nog leuker aan het worden.
  Zoiets doe je als je elkaar niet vertrouwd en dat begrijp ik volkomen. Somo is gevaarlijk.
  Ik doe geen zaken met iemand die ik niet vertouw, nee sorry dat doe ik nooit.


  Maak melding

 3. Dan is AC even dom als een ezel…wanneer Somo binnen is staat AC nog buiten.
  Belofte van FRONT is baklucht.
  Somo wil als eerst binnen zijn dan zoeken de rest het uit…zowel AC….. VHP/NPS.
  Ik weet niet hoe dom een sluwe kan zijn of is men zo dom dat men SOMO niet door heeft.
  Denk VHP dat zij mensen in VVV weg gaan kunnen roven…puur….dieven rovers erger dan welke zeer zware crimineel dan ook.


  Maak melding

 4. “De twee willen een zogenaamde sweri, een bloedseed. Alleen, het wil niet zo vlotten.”
  Als echte bloedzuigers van het volk moet dat natuurlijk gevierd worden!
  Dat het niet zo wil vlotten met hun bloedseed komt, omdat deng mang frede dat dow kies AIDS if ding dring makandra broedoe!! En die kans zit er dik in!!


  Maak melding

 5. Ai mi boi, dit is Suriname anno 2010.

  ” Een overeenkomst tekenen alleen is niet voldoende. De twee willen een zogenaamde sweri, een bloedseed.”

  Ai ze willen bloedseed, ze vertrouwen hun eigen schaduw niet. Bloedseed waarvoor? om Suriname te ontwikkelen?

  Nee, hoor, bloedseed om niet zelf te kunnen denken, als je dus een DNA lid bent gekozen in Brokopondo en somo zou heel Brokopondo willen verkopen aan new mont zou je daar niet tegen mogen stemmen, want je hebt bloedseed afgelegd.

  In ieder geval hebben ze momenteel bonje in de nieuwe maggie blok AC/VA, Brunswijk die voelt de bui al hangen. Somo ging voor zekerheid nl voorzitter van de DNA, nu wil brunsie die functie ook, want dat zou misschien wel de enigste zekere functie zijn die front zou kunnen bemachtigen.

  President en VP is zeker onzeker en dat weet somo.

  De partij die de voorzitter van de DNA levert zou altijd nog met MC een regering kunnen vormen, mocht MC de vvv winnen.

  nps die de onberekenbare somo inmiddels kent zegt gewoon doodleuk dat ze somo niet lusten als voorie.

  Intussen las ik ook ergens “Presientschap niet gemonopoliseerd door de nps”, in hetzelfde bericht staat dat het niet zeker is als vhp de partij met 8 zetels binnen front, invulling gaan geven aan die post ondanks het aan nieuw-front is toegewezen.

  Als je dus bovenstaande berichten leest, gaat vhp de boosdoener eerst de kat uit de boom kijken alvorens met een naam te komen.

  Mocht brunsie of somo dus toch als voorzitter gaan, zullen ze nooit en te nimmer een hindustaan als President naar voren schuiven, de blamage zal te groot zijn.

  Anyway Somo of Brunsie tegen Jenny Simons als voorzitter van de DNA.
  Surinamer het wordt nu echt duidelijk wie de mensen zijn die voor lands- of eigenbelang gaan, je zal toch van de pot gerukt zijn om voor brunsie of somo te kiezen als voorzitter van de DNA.

  Maar goed ook in Suriname weten we dat DNA leden als een sekte stemmen, om achteraf te komen klagen.

  Mevr. Wijdenbosch met de vraag geconfronteerd als ze voor Somo gaat stemmen, antwoord “geen commentaar”. Het is dezelfde mevr. Wijdenbosch die voor de verkiezing aangaf dat Somo nooit meer voorzitter mag worden van zo’n belangrijke orgaan, de DNA was nl onder zijn leiding totaal niet productief, het was een rommel.

  Trouwens als Somo, dna voorzitter wordt, is het gedaan met de nps.


  Maak melding

 6. Goden oproepen die men niet kan bezweren!!!!!!Het wordt steeds erger in Suriname.Men vertrouwd mekaar niet meer vandaar dat men tot zulke “handelingen” overgaat.Een doodgewone eed bij de ambtsaanvaarding helpt al niet meer!!!!Er is tenslotte een “sweri” nodig omdat men weet wat het volk is aangedaan die niet voor deze combinatie heeft gekozen en dat men voor de consequentie moet instaan.Maar dezelfde sweri kan zich tegen hen keren……Oke dan


  Maak melding

 7. Somo de slimme vos gesteund door de opportunistische Alendi hebben de politiek onervaren Brunswijk in de tang. De enige winnaar hier is Somo. Alendi krijgt het VP-schap terwijl hij daartoe totaal de aanhang niet heeft. Als je kijkt binnen het AC wie de stemmentrekker is geweest zal je zien dat die juist de grote verliezer is en zo ook zijn achterban. Dit is politieke zelfmoord. Maar zolang de scheidsrechter niet affluit, is de wedstrijd nog gaande en….de bal is rond.


  Maak melding

 8. Trouwens hoop ik dat de nps’ers nog een beetje trots in hun mars hebben en niet op somo of brunsie stemmen als DNA voorzitter.

  Stem gewoon op Jenny en Ruth, maakt toch niet zoveel uit. Weet je in ieder geval dat je een voorzitter en ondervoorzitter hebt waarvoor je als Surinamer je niet hoeft te schamen.

  Maak die afspraken met MC en betrek DOE erbij, als ze een beetje decency hebben pakken ze nog vandaag de telefoon.


  Maak melding

 9. Somo gaat paardje rijden op AC.
  Ezels ezels denkende (ac) wij zijn ontwikkeld..omdat wij Nederlands praten…maar de koppen zijn zo dom als een boomstronk om een korjaal uit te haken.(dat kan toch niet)
  AV… een advies a betri mi mati mandie mi boto no boro.
  GA JE KOP EEN KEER GEBRUIKEN>>>anders ben jij een ezel..en laat SOMO paardje rijden en letterlijk over de ruggen van AC….SOMO zegt AC kom wij zijn vanaf nu een paartje maar ik rij paardje.
  Ik alleen heb ervaring AC ik laat zien hoe het moet….….einde van de rit….. e a man Somo boel unu.
  WANT DIE SMEERLAP ZAT OP PAARDJE MAAR OOK ACHTER PAARDJE.
  Somo neemt boom mee en laat stronk voor AC…..AC’er jullie zijn slimmerds van de domste.
  Nu moeten jullie dus dom weg gaan begrijpen dat niks op dit moment voor jullie haalbaar is…dan maar gokken.
  Einde van de rit kermend van de pijn onder een boom en Somo vervloeken.
  Hij komt als eerste binnen…gaat lekker aan tafel zitten maar als de hap heerlijk is laten wij eerlijk zijn….gaat hij vreten en nogmaals vreten….hopende dat hij een kluif voor AC achterlaat…dan mogen zij kluiven als hond…een ieder weet hoe dat in Su.gaat met honden als jij een stuk bot naar honden gooit..vechten geblazen…natuurlijk….dat betekent Somo vernietigt AC als wat hij met de NPS gedaan heeft.
  Zie maar de NPS zit daar met 4 zetels te kluiven in de hoop dat een ander een stuk vlees naar hen toe smijten.

  JULLIE ZIJN GEWAARSCHUWD WANT MEN IS DOOR HET KIES SYSTEEM ECHT NIET BLIJ DAT AC MET 8000 STEMMEN 7 ZETELS HEEFT.
  Daarom draagvlak no di en men gaat jullie pakken…en goed ook.


  Maak melding

 10. Het wordt een zaak voor juristen of OM om uit te zoeken of met het eisen van de toekomstige leden van de DNA niet in strijd handelt met de wet. Immers is het toch zo dat deze parlementsleden bij het aanvaarden van hun funktie een eed moeten afleggen waarin zij verklaren dat ze niemand iets mogen beloven


  Maak melding

 11. Klucht!

  Wie had ooit gedacht dat deze twee Jokers de politiek in Suriname zouden beheersen en koers geven? Wie had ooit gedacht dat deze twee ordinaire vechtersbazen ons land een politiek gezicht zouden geven? Wie had ooit gedacht dat Vene zo lang zou zwijgen en deze Jokers niet tot orde zou roepen? Ik niet!

  Voor een bloedseed heb je meer nodig dan een goede wil. Blindelings vertrouwen, oprechte bezorgdheid om de ander, feelings, willen dood gaan voor de ander kortom, al je bloed geven voor het leven an de ander.

  Maar als u denkt dat VA en AC net zo veel om elkaar geven als hierboven staat, dan bent u net zo zot als ik. Of nog zotter!
  In het eggie geven ze helemaal niets om elkaar. Politiek gewin en regeermacht en controle is het enige dat ze bindt. In de romantische wereld heet dit: schijnliefde!

  En schijnliefde is precies hetzelfde wat er nu plaats vindt binnen MC. De door mij aangekondigde dictatoriale wijze van het onderhandelen van de MC Baas heeft de liefde in de partij beschadigd. Schijnliefde is nu schijnpolitiek want velen willen het liefst opstappen of de Baas de laan uitwijzen.

  Zowaar een klucht met Somo, Brunsi en Bouta in de hoofdrollen. Had u dat ooit gedacht?


  Maak melding

 12. bedenkt eer gij begint,want berouw komt na de zonde.

  de heer/vice president komt nu aan dansen met natrappen,typische de olifant mentaliteit,kan ook niet anders.

  somo moet nu manieren leren,de idioot probeert over de ruggen van anderen zijn huichelachtige macht te kunnen uitoefenen.

  jammer dat de domme negers als venetiaan en caprino alendy dit niet kunnen inzien.deze beide leeg koppen zijn bezig hun eigenen en dat van anderen te verkopen aan de tjekre tjekre koning.

  wat is macht in mijn land toch verradelijk.
  de schijnheiligheid bij de n p s-ers dat zij de tjekre tjekre koning niet lusten als
  d n a voorzitter.is zand in onze ogen strooien.

  ai vene yu na wan tu mofo goni.


  Maak melding

 13. Toen AC wakker werd, bleek dat ze een kat in een zak gekocht hebben.

  Somo is totnutoe de grote winnaar, toen bleek dat AC akkoord zou gaan met MC, zijn hij en die serpent sardjoe met geld gaan smijten, allendy die eerder geld heeft aangenomen van china heeft direkt toegehapt en kwam met additionele eisen aan de onderhandelingstafel. Allendy die verder in zijn diepst van zijn hart waarschijnlijk een grondige hekel heeft aan brunsie, dacht ik ga ze lekker een poepie laten ruiken.

  Door deze verdeeldheid in AC heeft somo en sardjoe handig gebruik gemaakt, somo wil nu een stap verder hij wil ze laten zweren, een zwerie die voor somo niets uitmaakt, want zoals hij altijd zegt ik handel in landsbelang, maw somo kan vandaag weer gesprekken voeren met MC met of zonder zwerie want ook dat zou in landsbelang zijn.

  AC hadden gewoon de 5 ministeries en VP positie van MC moeten aannemen, MC is de enigste partij die programatisch een beleid wil ontwikkelen voor het binnenland, somo werkt alleen voor zichzelf en zijn achterban, dat heeft hij eerder duidelijk gemaakt, maar niet vergeten hij doet dat in landsbelang.

  Brunsie die wil allendy nu weer betaald zetten en eist het dna voorzitterschap op. allendy die aanvankelijk vp wilde worden zal het nu moeten regelen met somo.

  Somo weedt inmiddels dat het een bijna onmogelijke taak wordt om in de vvv gekozen te worden als vp, want niemand vertrouwt hem meer zal zoveel mogelijk proberen vast te houden aan zijn eis die hij via de media al heeft doorgespeeld nl voorzitterschap. Met zo’n benoeming kan niemand hem langer iets maken, hij is dan zoals hij al eerder zei ‘de baas van de president’ en met zijn 6 zetels kan hij elke combinatie chanteren, want zoals hij ook zei, ‘zonder pl is er geen regering’.


  Maak melding

 14. Mekki of dringie swerie ano notie foe broko na swerie dat na ing.Brunswijk na wang sranang african brada hij weet wat dringie of mekie swerie in houd dan ga je dat toch niet doen .Brunsie dinkie sang joe e doe .Het lijkt als of deze man zijn zinnen kwijt is .Hij kan niet meer rieel denken.


  Maak melding

 15. dringie swerie nanga mekie swerie ano notie maar foe go poeroe ing of broko ing bakka.Bruinswijk zo wang kanka afro african/sranang brada denkie sang joe e doe.somo is al op leeftijd straks is die man er niet meer dan volg je hem als je weet wat ik bedoel .dang go broko na swerie bakka nanga wang dede sma.Dit is puur problemen zoeken.somo heeft brunsie als schaakmat.Brunsie is zijn wajang pop.


  Maak melding

 16. Ik ben van mening dat A-Combinatie de wensen van de meeste binnenlandbewoners vertrapt met hun laatste actie. Het moge duidelijk zijn dat wij als binnelandbewoners diep geschokt zijn met de recentste ontwikkelingen. Indien de gekozen koers van de toppers van AC wordt gehandhaafd, kan ik u verzekeren dat wat de NPS overkomen is in het binnenland tijdens de laatste verkiezingen, ook AC zal overkomen bij de volgende verkiezingen. Daar wil ik me zelfs persoonlijk voor inzetten. Het is van de zotte dat, ondanks ons leed van de afgelopen decennia die voor een groot deel in stand is gehouden door de “oude Partijen”, deze “toppers” doen alsof hun neus bloedt.
  Het is triest om te zien dat de enthousiasme onder de AC-achterban op zo een schaamteloze manier de grond in wordt geboord en N.B door ons eigen mensen. Vol afschuw moeten wij nu aanschouwen hoe onze belangen verkwanseld worden door de heren “Toppers”.
  Tenslotte wil ik de heren nog meegeven dat het laatste document die getekend zal worden, en die zal leiden tot een daadwerkelijke voortgang van deze schertsvertoning (…lees: samenwerking), tegelijk het tekenen van een eigen politieke-doodvonnis zal inhouden.
  Met zekerheid kan ik dan stellen dat dit vonnis bij vervroegde verkiezingen voltrokken zal worden.

  TearsFromMyEyes


  Maak melding

 17. paranoia ten top, baya.
  voor hen die niet weten : pae en ronnie hebben al een sweri gedaan, NAMELIJK toen pae vanuit NL ronnie in de bossen steunde, of beter gezegd : ronnie duidelijker zijn futu booi was.
  of misschien telt een sweri in de bossen niet in de stad > dat heb je vaak met dit soort onzin : ze zijn aan plaats en persoon gebonden en gelden alleen voor hen die niet inzien dat het onzin is !.


  Maak melding

 18. VA, AC willen eed afleggen op zijn Surinaams…die swerie zal inhouden Djuka’s moeten dom blijven en het liefst in het bos blijven.

  In landsbestuur hebben zij niks en ook niks te zoeken.
  Somo is al binnen…AC moet het nu zelf maar buiten uitzoeken.
  Het is toch een goede deal…zal SOMO hen zeggen.


  Maak melding

 19. Ai boi. Bouterse had dit kunnen weten. Het was Somohardjo in 1986 die mensen in Nederland (Den Haag) ronselde voor de binnenlandse oorlog, waaraan Brunswijk deelnam. Hij beloofde de geronselden geld, maar kwam nooit opdagen met het geld.


  Maak melding

 20. de a-combinatie heeft geen zin om met het nieuw front onder een hoedje te spelen.het heeft daarom geen zin om met het nieuw front te gaan samenzweren om de megacombinatie een hak te zetten.aldus de heer felisi

  hoe kan soms woorden niet misleidend zijn.
  maar ja aan alles zit er een gevolge,geduld is en blijft een schone zaak.

  ik hoop het allerbeste voor de heer felisi en anderen.haat koesteren is niet een goeie zaak,als het maar in landsbelang is.

  wan dei fu tjongtjong wan dei fu sabaku.


  Maak melding

 21. whawhawhawhaaaaa De meest politieke onzin die ik ooit vernomen heb.
  Brunswijk is echt niet zo dom als ie eruit ziet.
  Zijn kaptin in het binnenland,zal hem sterk afraden om dit onzinnige plan uit te voeren.
  Die onderkruipsel van een Somo denkt ook:If lawmang,Brunswijk,law keba,mik mie bai ing ma ,fos a koeng boeng baka.

  Wie nog enige waarde hecht aan de bedoelingen van Somo,moet nu echt 2x gaan nadenken ,met deze oerdomme zet,een sweri doen???????Waar terwereld is dat ooit voort gekomen??


  Maak melding

 22. Met de uitverkiezing van twee academici is de rol van Somo-achtigen zo goed als uitgespeeld.

  Nu kan er een aanvang worden gemaakt met het terugtrekken van het peloton militairen van Javaanse-komaf dat hij sinds jaar en dag onder zich heeft.

  Einde oefening!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.