zondag, april 14, 2024
HomeColumns(On)voorspelbaar

(On)voorspelbaar

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het zal wel aan mij liggen of aan mijn leeftijd. Misschien ook wel omdat ik mijn tijd in deze tweede helft van mijn leven veel te kostbaar vind. Maar ik volg dat WK echt niet op de voet. Toen Brazilië zijn eerste wedstrijd speelde, las ik de volgende dag dat ‘heel Suriname in de ban’ was. Dat is ook maar een relatieve belevenis. Ik vind die voetballende miljonairs de grootste wanpresteerders die op aarde rondlopen. De sensatie is dan ook niet zozeer het gepresenteerde spel als wel hun riante salarissen en record transfersommen.

Begrijp me goed: voetbal is onlosmakelijk deel van mijn cultuur. Heel vertederend hoe mijn dochtertje laatst verkondigde: “Papa, Barcelona speelt tegen Christian Ronaldo.” Een meisje van vier jaar in Paramaribo zegt dat tegen je! Deed me denken aan mijn kleuterjaren toen ik almaar ‘Péle’ hoorde zonder dat ik wist waar de klepel hing. Enfin. Ik laat me in elk geval niet meer meeslepen om anderhalf uur te kijken naar een voorspelde ‘titanenstrijd’ die weer in een bloedeloze nul-nul eindigt, zoals onlangs Portugal tegen Brazilië.

Elke keer weer die kunstmatig hooggespannen verwachtingen via de media; die er natuurlijk commercieel belang bij hebben. En dan al die loze analyses vooraf. ‘Voetbal’ is verworden tot een slapgeouwehoerindustrie dat miljoenen oplevert. Ach, we weten toch inmiddels dat verwachtbaar is dat een reus als Brazilië het niet waar zal maken tegen een dreumes als Noord-Korea en een karige 2-1 aflevert. Daarna heet het dat Portugal het ‘niet makkelijk’ zal krijgen tegen die hardcore communisten omdat ze de ‘goddelijke’ kanaries hebben ‘laten zweten’. En dan is het toch ineens een doelpuntenfestijn – zoals eigenlijk ook wel van voetballende miljonairs mag worden verwacht – waarop vervolgens weer een doelpuntloze anticlimax volgt.

Nee, het kan mij niet meer boeien. Dit WK beschouw ik, net als het vorige, als behang: je ziet het wel omdat het voortdurend onvermijdelijk om je heen is. Een doelpuntje meepikken, is altijd wel aardig. En natuurlijk zal ik kijken als Oranje in de finale zit. Maar die hele kermisaanloop erheen kan me worden gestolen. Met dezelfde gezonde afstand volg ik de Surinaamse politieke ontwikkelingen die net zo voorspelbaar onvoorspelbaar zijn. Obstructie, pootje haken, tackelen, aanvallen van achteren, rode kaarten uitlokken en tijdrekken zijn nog meer van die overeenkomsten. Uiteindelijk is er op die geklonken datum heus wel een kampioen of president, alleen weten we nog niet wie. Desi Bouterse heeft al aardig met het idee lopen koketteren, totdat hij afgelopen vrijdag door Somohardjo en Brunswijk in een pijnlijke mangel werd genomen. Desi dacht ze effe te pingelen. Brancard!

Al twee weken geleden zei ik tegen collega’s dat Mega Combinatie aan de onderhandelingstafel in een oude kwaal verviel: dicteren. En dan ook nog op basis van politieke leugens. Het is een leugen dat MC de verkiezingen heeft ‘gewonnen’. Je bent de grootste partij geworden, maar dat is beslist wat anders dan de ‘meerderheid’ hebben. Hoewel MC zonder coalitie geen vuist kan maken, eiste ze alle ‘voorhoedeposities’ op: president, vice-president, parlementsvoorzitter en vice-parlementsvoorzitter. En ook nog binnen beoogde ministeries van A Combinatie een MC-gelieerde directeur (hoogste ambtenaar) willen plaatsen! Klinkt als een megacratie. Dit is als ‘onder curatele’ krijste het kamp van Ronnie Brunswijk.

Een gevleugelde Surinaamse politieke wijsheid luidt: wat niet bij elkaar hoort, blijft niet bij elkaar. Maar dat het huwelijk tussen Bouterse en Brunswijk al na twee weken op de klippen liep, tart elke analyse. Brunswijk wilde eens een “andere vrouw uitproberen”, zei hij vrijdag op een persconferentie. Best wel een misplaatste beeldspraak, als je bedenkt dat er maar vijf (!) vrouwen het parlement hebben gehaald. Ik spreek liever van ballenbungelende reuen die over en weer elkaar besnuffelen en maar niet tot iets vruchtbaar kunnen komen omdat er geen enkel loops teefje tussen loopt. Het gesproei van Bouterse was al te machtig. Met de staart tussen de benen stuiven Somo en Brunsie naar de Verenigde Volks Vergadering, waar nog meer jakhalzen ze opwachten. Ik voorspel: het gejank zal niet van de lucht zijn en ‘het volk’ wacht slapeloze nachten.

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. Wat is een leugen Brave?
  Wil jij beweren dat MC de verkiezingen niet heeft gewonnen?Hoe komen ze dan aan 23 zetels?Verre weg de meeste ja,tov AC,VA en NF,tenminste als je ze loskoppelt,heeft MC de verkiezingen met overmacht gewonnen.VA ,AC en NF zijn alleen de verkiezingen ingegaan dus het klopt niet wat jij als leugen bestemepelt.
  Waarom typ jij er niet bij dat deze formatie door gekonkel en afpersing tot stand is gekomen,met Somo als een smerige vos.Nu is Suriname overgeleverd aan deze 2 debielen ,die NPS en VHP in een onlosmakend wurggreep zullen houden.


  Maak melding
 2. Iwan,

  Vriend, je weet veel van voetbal, maar niets van politiek. Maar dat is geen gebrek hoor. Politiek is geen vak op school, hoe hoog je ook gaat leren. Je Nederlands en je moderne schrijfstijl vallen bij mij heel goed in de smaak. Daarom vergeef ik het je dat je niets van de Surinaamse politiek begrijpt. Niemand trouwens!
  Het is net een Arena waar Gladiatoren elkaar het leven afpakken of zuur maken, net als bij het voetbal. De overeenkomst is dat er in beide gevallen heel veel geld in omgaat.
  Eigen geld of ‘s-lands geld maakt het grote verschil.
  Waar politici met andermans geld werken, trappen voetballers hun eigen geld bij elkaar. Daarom is het mooi om te zien hoe miljoenen verdienende Spaanse of Engelse voetballers de bal wordt afgepakt door een Algerijnse of Nieuw Zeelandse postbode die als hobby voetbal heeft. Daarom kijk ik.
  In de politiek in Suriname wint de verliezer vaak. Bij voebal niet!

  Trouwens; je hebt nu een eigen huis en tuin dus kan je je valuta zelf behouden, ook al is het niet zo veel als dat van de volledig overbetaalde voetballer.


  Maak melding
 3. Net als Iwan, ben ik ook niet gecharmeerd van het WK-voetbal. Ik vind het echt zonde van mijn tijd. Ik ga liever hardlopen en daarna lekker genieten in mijn tuintje.

  Over de politieke situatie in Suriname het volgende; We weten met z’n allen dat de MC de meeste zetels heeft behaald. Vervolgens krijgt de MC het mandaat om een regering te vormen. Maar voordat de coalitie-besprekingen goed en wel begonnen zijn, maakt de MC duidelijk dat bepaalde posten onbespreekbaar zijn. Dat is dus geen onderhandelen meer. Het is dicteren. Met andere woorden: “Wij maken uit wat goed voor je is” Ik had geen ander gedrag verwacht van Desi Bouterse. Bij Bouterse zit veel oud zeer en wil zijn “tegenstanders” kleineren. Maar zijn “tegenstanders” zitten ook niet te slapen. Het is tijd voor een “revolutie” binnen de MC, met als voornaamste doel de afzetting van Desi Bouterse als voorzitter. voorzitter. Hij brengt de partij grote schade toe.


  Maak melding
 4. om in voetbal termen te blijven:Ronnie en
  Somo hebben desi een dubbele panna gegeven.
  Onderhandelen is geven en nemen, vraag Wilders. Als je niet bereid bent om je eisen in te binden, dan onderhandel je niet, dan dicteer je.

  Ik ben het eens met Iwan:
  Leeftijd, ervaring en andere belangrijkere dingen zijn factoren die ook mijn interesse in WK beinvloeden. Leuk maar geen moeten kijken. Die fase is al gepasseerd, ik ga liever zelf ballen.


  Maak melding
 5. “Het is een leugen dat MC de verkiezingen heeft ‘gewonnen’. Je bent de grootste partij geworden, maar dat is beslist wat anders dan de ‘meerderheid’ hebben.”

  Dat zo’n onzin door een columnist wordt geschreven is een grote schande, het is zelfs ongehoord, de redactie zou dit gewoon moeten verwijderen. Dat forumleden dit soort onzin schrijven tot daaraan toe, maar een columnist. Shame on you, vandaar dat we als volk niet serieus worden genomen.

  Ik zou deze man willen vragen wie de verkiezing heeft gewonnen.

  Weet je brave, je bent als vene die zegt gewoon doodleuk dat het alleen maar lijkt dat front heeft verloren.

  Brave als verliezers van de verkiezing een combinatie gaan vormen waardoor ze een meerderheid aan zetels kunnen vergaren, betekend niet dat ze de verkiezing hebben gewonnen. Dit is volksverlakkerij, het is niet democratisch, het is een schande, het is niet de volkswil, het is hoogverraad. En eigenlijk heeft het volk dus voor niets gestemd, want ondanks hun stemming en afwijzing van frontbeleid, krijgen ze front gewoon weer.

  Misschien dat je nu begrijpt waarom veel Surinamers nu zeggen dat ze nooit meer gaan stemmen, gelijk hebben ze, het heeft geen zin.


  Maak melding
 6. @ na mi .
  leer a.u.b goed te lezen en ook te brijpen wat lees mi boi ik weet dat je nu zwaar teleurgesteld ben maar gebruik dat beetje water wat je in jou hoofd hebt verstandig.


  Maak melding
 7. Iwan met deze column scoor je bij mij een doelpuntenfestijn!!
  Zo ken ik je weer!!
  Ik heb genoten van je woordgebruik, en je weergave van hetgeen zich afspeelt in de Surinaamse politiek toverde een Big Smile op mijn gezicht.
  Je hebt duidelijk de tijd genomen om dit te schrijven
  Met dit stuk heb je laten zien dat je over journalistieke en schrijvers gaven beschikt. Ik zal dit zeker nog minimaal een(1) keer herlezen!!
  Mijn mening is dat de hele mensheid in een dip verkeert!!
  Neem nou bv. de hedendaagse muziek buiten de technologische nieuwigheden ligt de creativiteit van de mensen op zijn achterse!


  Maak melding
 8. (On)voorspelbaar!

  Iwan, hou je ogen goed open. Hou ze vrijdag a.s. goed open hoor, dan kan je wat van het voetbal leren.
  Nederland-Brazilie is in Suriname niet alleen een triller, maar ook en vooral een risico-wedstrijd. Beter gezegd:de Waterkant/het Vat tegen Tourtonne/Gongrijp.

  Bij het Vat en langs de Waterkant kan je nog komen vrijdag. Maar in Tourtonne/Gongrijp is de toegang afgesloten. Zonder Braziliaans paspoort kom je er niet in!

  Op vrijdag 2 juli is de Waterkant Oranje en is Tourtonne Geel. De afloop van deze wedstrijd is onvoorspelbaar. Dat Braziliaans verlies voor enige ellende in Paramaribo kan zorgen is wel voorspelbaar.

  Hou je ogen open, maar blijf binnen!


  Maak melding
 9. Beste Das,

  Denk dat dit de eerste wedstrijd is, die Iwan graag zal willen volgen, en wel in Noord, onder het genot van een caipiriña en een lekker gebraden kippetje. Denk dat hij daar, meer dan welkom is!

  Hmm, beetje doom -scenario om te denken dat Brasil zal verliezen.
  Zeg nou zelf, wat heeft je voorkeur, samba of hazes bij 30gr?

  Denk eerder dat Iwan vandaag binnen moet blijven, hopelijk escaleert het niet zodanig, dat ze niet eens voetbal kunnen kijken op vrijdag! Let’s hope not.

  Heren, veel plezier vrijdag!
  Viva Brasil 🙂
  Boa Sorte!


  Maak melding
 10. Iwan als je de gang van zaken in Suriname overdenkt, en het er met je vrouw over hebt krijg je het niet benauwt wat voor toekomst jullie kinderen te wachten staat in Suriname??!!

  Je liep eerst met plannen rond om je gezin te laten overkomen naar Nederland.
  Deze zijn in mijn perceptie niet doorgegaan, omdat je waarschijnlijk geen baan kon vinden in de journalistiek, en je jezelf niet als taxichauffeur door het leven zag gaan.
  Ik kan mij indenken met welke smoesjes ze je hebben afgescheept!
  In Suriname kon je tenminste weer terecht waar je ziel ligt.

  Nu komt het waar ik heen wil!!
  Bij de krant waar je nu werkt kom je wel Belgen/Nederlanders tegen, terwijl je in Nederland en zeker in Belgie niet aan de bak zou komen!!
  De blanken bij DWT hebben hun stek gevonden en doen alsof hun koemba tee beri drape, en genieten met volle teugen van de zon en het minder gejaagd leven daar!
  In hun land van herkomst zouden ze nieteens werk vinden bij een huis-aan- huisblad met hun capaciteiten!!

  In Belgie wordt je als zwarte als je over straat loopt bij wijze van spreken om de vijf minuten door de politie naar je ID gevraagd!

  Uit onderzoek onder leerlingen blijkt het volgende: (ik citeer)
  “Ook op het gebied van tolerantie ten opzichte van minderheden scoort Nederland slecht. Nergens anders werd zo vaak negatief gereageerd op stellingen als ‘de kinderen van immigranten zouden dezelfde mogelijkheden moeten hebben om onderwijs te volgen als andere kinderen in het land’ en ‘immigranten die al enkele jaren in een land wonen zouden de mogelijkheid moeten hebben om te stemmen bij verkiezingen’.
  Deze zelfde uitkomst geldt ook voor Vlaanderen!!

  Moet je kijken hoe deze gasten in Suriname behandeld worden!!
  In hun land zijn wij derderangs burgers, en moeten ons de bijbehorende behandeling laten aanleunen!

  Nu moet jij optrekken met Pieter Van Maele als Sjors en Sjimmie!!
  En als ik ergens enige symphatie voor Bouterse moet hebben is, omdat hij deze gasten op hun plaatst zette en niet bevoorrechte boven een Surinamer!
  Dat is ook de reden dat de Nederlanders hem niet lusten en niet, omdat ze principes hebben, want ze doen zelfs zaken met de duivel als het hun uitkomt!!

  Als ik die stukken lees van Pieter Van Maele, zoals laats over de relatie Suriname-Venezuela dan denk ik rot op naar Belgie en ga daar schrijven over Filip de Winter en het gedonder tussen Vlamen en Walen!!


  Maak melding
 11. Hoy Esmerald,

  Vandaag zal het wel meevallen, als je bedoelt dat de parlementsleden worden gekozen en de voorzittershamer wordt uitgereikt. Het is Jenny geworden las ik net, dus 1-0 voor de vrouwen. Goal!
  Bij het Parlementsgebouw was het vrij rustig dus Iwan was veilig.

  Ik ben zelf ook van Noord Paramaribo dus ga ik met Iwan een kippetje delen bij de pot.
  Van het groene drankje krijg ik koppijn dus hou ik het bij een glaasje Rode etiket on the rocks.

  Mijn finale is Argentinie-Brazilie dus heb ik vrijdag liever Samba in plaats van “een beetje verliefd!” Dat kan later altijd nog, toch?
  Maar omdat ik een Messi-fan ben, zal ik op de finale-dag zoveel mogelijk binnen blijven in Noord Paramaribo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES