Suriname brengt nieuwe alfabetiseringsmethode uit

1

Op 25 juni a.s. om 16.00 uur wordt aan de Tinwerf 10 in Den Haag de nieuwe alfabetiseringsmethode Álfasur overhandigd aan Jenny Everts, directievoorzitter van de afdeling Educatie van ROC Mondriaan. ROC Mondriaan heeft een belangrijke inhoudelijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de nieuwe methode. Bij deze gelegenheid zal tevens aanwezig zijn namens de Ambassade van de Republiek Suriname: de Tijdelijk Zaakgelastigde, mevrouw T. Pardi en namens de Ambassaderaad, de heer D. Abiamofo.

Om het lezen en schrijven voor ongeletterden te vergemakkelijken is er een nieuwe kleurrijke methode ‘Alfasur’ uitgegeven. Er is ongeveer een jaar aan het ontwikkelen hiervan gewerkt. In de nieuwe methode wordt ingespeeld op de belevingswereld van cursisten. Vooral mensen uit het binnenland hadden moeite met de vorige methode (Suriname Voorwaarts); deze zou te moeilijk zijn. Suriname telt volgens de laatste census uit 2005 ruim 33.000 ongeletterden. De oude methode dateerde van 25 jaar geleden.

De nieuwe methode bestaat uit een handleiding voor de instructeur, een cursisten- en schrijfboek. Er is gewerkt met verschillende thema’s die handelen over gezondheid, milieu en toerisme. Het laatste spreekt vooral binnenlandbewoners erg aan. Stanley Oedit is hoofd van de afdeling Alfabetisering en Volwasseneneducatie van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). De afdeling wordt in de volksmond Bigi Sma Skoro genoemd, de naam van de lees- en schrijfcursus. De nieuwe methode is al uitgetest en de reacties zijn positief. “Onderwijs is een dynamisch proces en we moeten meegaan met ontwikkelingen”, stelt het afdelingshoofd van Bigi Sma Skoro.


1 REACTIE

  1. Geachte heer /mevr
    ik wil graag weten er wordt gesproken dat de kids die naar kleuter B zijn gegaan geen oud sysyteem klanken mag leren want er is een nieuw methode .graag korte uitleg over nieuwe methode en hoe het eruit ziet


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.