Formatiegesprekken in Suriname vastgelopen

28

PARAMARIBO, 24 jun – Het vlot niet bepaald met de formatiegesprekken tussen Mega Combinatie en A Combinatie, AC. Volgens Ramon Abrahams van Mega Combinatie zijn de eisen van de andere zijde nogal zwaar. AC wil zeven ministerposten. Ook het vicepresidentschap staat op het verlanglijstje.

Mega Combinatie heeft afwijzend gereageerd. AC beraadt zich over verdere stappen. Tot een definitieve breuk is het niet gekomen. Abrahams ziet nog mogelijkheden voor samenwerken. Mega Combinatie zet in elk geval de voorbereidingen voort. Er staat nog een gesprek met voorzitter Paul Somohardjo van de Volks Alliantie op program. Eerder zei Somohardjo de onderhandelingen met Mega Combinatie voor gezien te houden.

Hij wil een “zelfstandige” fractie in het parlement. Per geval wordt dan bepaald of de coalitie steun krijgt of niet. Nu blijkt er toch nog ruimte voor gesprekken met Desi Bouterse. Ook binnen de VHP van vicepresident Rmadien Sardjoe wordt aangedrongen op onderhandelen. Het standpunt dat Bouterse onaanvaardbaar is als presidentskandidaat wordt niet partijbreed ondersteund.


28 REACTIES

 1. Moet zijn 8000 stemmen 7 zetels.
  Maar wanneer jij dom bent als mens blijf jij dom doen en de nakomelingen ook…ezels ezels…op school gaan toch dom zijn in het hoofd.
  Zeg de anderen, het leven in het bos is beter .


  Maak melding

 2. 7 ministeries van de 13 of 14.

  Voor elke zetel een ministerie zal AC gedacht hebben, dan maar geen regering met AC. Laat ze maar lekker naar front gaan die richten gewoon nieuwe ministeries in, dus kunnen ze de 7 daar krijgen.

  MC dan maar gewoon een minderheids regering vormen, de Presidents en VP verkiezingen via de vvv laten geschieden.

  Sardjoe 3 dagen naar NL, Somo 3 dagen naar NL, AC wil dan 7 ministeries en VP post. Vreemde voorval, instructies zijn gegeven door de front zetbazen in NL.

  Surinamers let op Uw zaak, de fronters zullen er alles aan doen om in het machtscentrum te kunnen verblijven, ze zullen zelfs met de duivel aan tafel zitten en hoogverraad plegen.

  Feit is en blijft dat de meerderheid van het electoraat niet voor front heeft gestemd, ze zijn afgewezen, ze hebben zoals in 2005 verloren maar hadden de verkiezingsoverwinning gestolen.

  Met hun acties is het duidelijk dat ze het Surinaamse volk beledigen en nit serieus nemen, bij hun draait het om de macht en als ze daar niet in zitten, ontwrichten ze land gewoon, dat is de opdracht die ze hebben gekregen van hun zetbazen.


  Maak melding

 3. “Het standpunt dat Bouterse onaanvaardbaar is als presidentskandidaat wordt niet partijbreed ondersteund.”

  HAHHAAA! Dus de dictators Sardjoe en Santokhi vallen door de mand!
  Zal me niet verwonderen als een deel van de VHP gewoon met MEGA gaat samenwerken en zich niet laat onthouden van regeermacht door die twee dictators.


  Maak melding

 4. Kennelijk willen sommigen binnen de VHP koste wat kost meeregeren ook al zouden zij een bepaald principe binnen de partij moeten loslaten.

  Dit hebben leden uit deze partij in het verleden (ZIE BVD) ook al gedaan ,dus ook al zou bijv. DDB of Brunswijk de President worden, meeregeren staat voor hen boven alles.

  Zodoende kunnen zij bevriende handelaren hun belangen blijven behartigen.

  Gaat U er dus gerust van uit dat het deze handelaren zijn die binnen de VHP zullen BLIJVEN stoken. Tja, het Surinaams machten/krachtenspel.

  De handel MOET zich vertegen-woordigd zien binnen de regeermacht.

  Nu AC/MC stokt zal VA zich weer op de voorgrond werpen, enga er maar vanuit dat TJOKRO echt niet zulke eisen zal stellen als Allendy.Die (Tjokro) verkoopt zijn ziel sowieso voor de duivel.

  Wordt vervolgd. . dit SME politieke spel.


  Maak melding

 5. Ik denk eerder dat de VHP die hele hap weg grijpt dan zitten die jongens uit het bos met lege handen.
  VHP dat zijn handelaren en weten altijd winst te halen hoe mager het ook maar lijkt.
  Maar die domkoppen zullen dit soort dingen nooit begrijpen en denken dat emotie regeren is.
  Men moet duidelijk gaan begrijpen dat met een BIGI KRUTU men geen land kan besturen er zijn dom weg te veel etnische verschillen.
  Als AC wijs zou zijn zouden zij hier rekening moeten houden….anders is het las lancer las sapakara

  VA/VHP denken eerder a betri AC mandie maar unu no sa libi unu boto na doro….het is dan varen naar de hap.
  NPS no du wortel en tak vernietigers die komen ook als AC om de boel kapot te maken zonder enig voordeel op het eind…a vernietig….. zit in de blakaman(NPS) don en achterlijk lopen doen.
  Daarnaast 5 minister posten is veels te veel voor AC….2 of 3 is beter op zijn plaats


  Maak melding

 6. Psssssssssst. . even voor allen die gillen over winnaars en verliezers wel even het volgende voor de goede orde:

  MC heeft 23 (= 45,1%)van de 51 zetels, dus nog altijd 28 (= 54,9%)niet bij MC. Men kan niet beweren dat een meerderheid van het volk MC gekozen heeft.

  In dat geval had het MC dus minimaal 26 zetels (= 50,98%) moeten hebben.

  Een groot deel van het volk heeft MC gestemd. . . . dat klopt,maar niet een meerderheid.

  Verder mag het achterlijke kiestelsel uiteraard op zijn kop, want dat 8000 stemmen dan weer 7 van de 51 zetels kunnen opleveren slaat totaal nergens op.

  Uiteraard zullen zij die daar weer voordeel bij hebben daar zwaar tegen zijn.

  ** Alle WIJSHEID a/d SURINAMERS **


  Maak melding

 7. BriepBap

  AC moet duidelijk een ding gaan begrijpen zij komen te wispelturig over zeer grillig ook nog.
  Maar het gevaar zit niet direct in AC als Vice Pres…want jij moet toch ook je afvragen hoe betrouwbaar is AC…tegen over NDP vroeg of laat.
  Men zal binnen NDP niet gek zijn of dom ……….om zelf een strop te kopen om zich zelf op te laten hangen door een ander.

  Want FRONT is niet klaar met NDP…zij zullen van alles uit de kast halen om de NDP met wortel en tak te vernietigen…dus AC vice Pres geven is vragen naar moeilijkheden………. als vice Pres weer plotseling met ander gedachten rond gaat lopen. Heeft NDP een lelijk probleem

  AC heeft de boel zelf troebel gemaakt…MC vertrouwde BEP…maar ABOP wilde ook met BEP meegaan…
  (ABOP zou later aan sluiten) ………..dus trek uw conclusie…NDP(MC) haalt een strop binnen of niet…..want deze gasten zijn jaren lang NPS geweest dus het zit hen nog in het bloed….dom …doen…. let maar op !!!
  HET GAAT NIET OM IMAGO…… MAAR PUUR KAN JIJ AC vice Pres. toevertrouwen…zullen zij echt voor 100% MC standpunten blijven steunen….met de mond praten is helemaal iets anders dan de werkelijkheid…..U ZAG ZELF die RUDY BALKER….MC…(NDP) maak geen grappen.……want FRONT zit heel dik op de loer…om de boel te laten ontwrichten…want oppositie zit hen nooit lekker…wie kent ze niet.

  dWT

  ZELF ZOU IK GAAN VOOR PAHLAD als VICE PRES, PARMESSER vind, ik ook een goeie of DOEKHIE.
  Want ik ben zeker meer dan 25000 Hindoestanen hebben op hen gestemd, die 8000 van AC is te mager hierover laten wij eerlijk zijn of niet.
  Daarnaar moet AC ook kijken…en niet hebzuchtig zijn.


  Maak melding

 8. @ 3 Na Mi; Geachte Na Mi, 40% van het electoraat heeft gekozen voor MC (bestaande uit 4 partijen?). 60 % dus niet. Op de lagereschool klas 1 leer je dan 40 kleiner is dan 60 of 60 groter is dan 40. Jij hebt het over de meerderheid. Wil je in de boeken van de lagere school dit even verifiëren en jezelf bijscholen.
  @4 Marjon; Je naam doet vermoeden dat je tot het vrouwelijk geslacht behoort. In jouw perceptie is dictator heel iets anders dan men normaal hieronder verstaat. Doe dit de rest van de vrouwen niet aan. Soms heeft men over “domme blondjes” en “zwarte dozen; black box”. Sommige vrouwen zijn wel intelligenter.
  DDB wordt geleid door God, zegt hij zelf. Maar waar naar toe is niet bekend. Het kan dus ook iets zijn dat het menselijk vermogen te boven gaat. Geboren worden is gelijk aan dood gaan, alleen zit tussen deze twee heugelijke feiten een tijdfactor. Houd dus deze tijd goed in de gaten.


  Maak melding

 9. hahahahah dus na mi weet niet dat 40 kleiner is dan 60 hahahhhaa ai mi gado unu sweti dya no todo, niemand vertrouwd bouterse dat is het probleem.


  Maak melding

 10. @11 Pardesi

  Onderstaande schreef ik.

  “Feit is en blijft dat de meerderheid van het electoraat niet voor front heeft gestemd, ze zijn afgewezen”

  In jou lagere school boeken heb je dus geleerd dat 40% op MC heeft gestemd wat betekend dat de resterende 60% dan op front hebben gestemd, een meerderheid dus.

  Je hebt zeker op een of andere LOM school gezeten.

  Maar nu even grote mensen praat, kan je verklaren waarom front maar 14 zetels heeft behaald als 60% (de meerderheid) op ze heeft gestemd.


  Maak melding

 11. hij snap het nog steeds niet die na mi hahahahhahaa. dit bedoel ik met die ezels van de ndp ze stellen vraag en waneer je antwoord geeft veranderen zij die vraag stelling lees zijn reaktie op nummer 13.ik kan jou vraag beantwoorden na mi omdat een stelletje ezels zich hebben laten bedonderen door bouterse vraag aan die kiezers waarom ze voor bouterse hebben gekozen niemand kan jou een goed antwoord geven omdat ze emotioneel te dom zijn.


  Maak melding

 12. Als de cijfers kloppen!

  Bij een bevolkingsaantal van 450.000 waren er 280.000 kiesgerechtigden in totaal.
  Daarvan heeft 70% de stembus bezocht dus vertaald in 196.000 stemmers.
  30% van de kiesgerechtigden heeft geen gebruik gemaakt van het stemrecht, dat zijn dus 84.000 niet stemmers.
  40% van de 70% stemmers heeft gekozen voor MC, hetgeen neerkomt op 78.000 MC stemmers.
  Bij een bevolkingsaantal van 450.000 hebben slechts 78.000 mensen gestemd op MC.
  Dat houdt in dat 450.000 – 78.000 = 371.000 Surinamers niet voor MC hebben of mochten kiezen.
  Een behoorlijk draagvlak kan je dit niet noemen dus als MCer zou ik me enigszins een klein beetje inhouden, ook al heb ik op cijfers de algemene verkiezingen gewonnen.

  Klopt het cijfer van het aantal kiesgerechtigden niet, dan veranderen de getallen, maar veel zoden aan de dijk zal dit niet zetten.

  Belachelijk is dat AC met 8000 stemmen recht heeft op 7 zetels. Dat houdt in dat de AC stemmers belangrijker zijn dan anderen? En dat een stem van hen voor 7,1 geldt?
  Met 7 ministeries en een VP post voor AC is dit te hilarisch om te begrijpen. Als Desi zegt het aantal ministeries naar 10 terug te brengen wil dat zeggen dat er maar 3 (drie) ministeries voor andere partijen zullen overblijven. En 7 (zeven) gaan naar een partij die amper 8000 van de 196.000 stemmen binnen haalt?

  Hopelijk is dit gedoe achter de rug zodra er een regering is gevormd. Dan kan de nieuwe regering zich gaan buigen over het oeroude kiesstelsel, dat net zo oud is als de meeste politici in het land.

  Dan rest ons ook nog de onzekerheid over de discipline om beleid te maken en stipt de DNA te bezoeken. Hoe lang het goed zal gaan tussen B&B is een groot raadsel. ‘T sprookje krijgt een vervolg.


  Maak melding

 13. @ Na Mi,

  ook jij maakt dezelfde redeneringsfout. De kiezers hebben 40% van de zetels aan MC gegeven. Geen van de forumleden heeft hieruit de conclusie getrokken dat NF de overige 60% heeft.

  Wel mag nu eens een keer nadrukkelijk worden vermeld dat NF maar ca. 27% van de zetels heeft behaald(de partij van de huidige President een magere 8%). Dus de kiezers hebben bijna 75% van de zetels aan andere combi’s/partijen gegeven.

  Het gros van de kiezers heeft dus kennelijk geen behoefte aan een continuering van de NF-regering!

  Overigens ben ik van mening dat het (relatief passieve) Surinaamse volk nu eens een keer kordaat moet gaan afdwingen van regeringsleiders dat er een referendum wordt gehouden, om (hopelijk) het kiesstelsel ten voordele van de democratische beleving van de KIEZERS aan te passen.

  Nu werkt het alleen in het voordeel van zij die coute que coute machtsposities willen innemen, ook al hebben maar 100 mensen op hen gestemd.


  Maak melding

 14. Na Mi’
  Een beetje nauwkeuriger a.u.b..
  M.C. 45,10%
  Frontje 27,45%
  A.C. 13,73%
  V.A. 11,76%
  DU 1,96%
  Totaal 100,00%

  Un bigi moro ding!!!


  Maak melding

 15. Pinto,

  Yu habi leti, we gaan MC niet tekort doen 45,10% is 45,10% en geen 40%, ik heb alleen de cijfers van die pardesie gebruikt.

  Nena,

  Het is geen redeneringsfout van mij hoor,ik heb alleen op Pardesie gereageerd omdat hij op het woordje meerderheid in mijn vorig schrijven heeft gereageerd.

  Ik schreef letterlijk “De meerderheid van het electoraat heeft niet op front gestemd”

  Toen moest ik van hem weer naar de lagere school want maar 40% zou op MC gestemd hebben en 60% niet. Snappie.

  Ik speel gewoon mee met het spel, meer niet.


  Maak melding

 16. Draagvlak een nieuw woord in onze democratie, weg aantallen behaalde zetels, draagvlak is belangrijker. Maak niet uit hoveel zetels je hebt behaald, je kan toch draagvlak missen, dat men daar nu mee komt, tsja wat moet ik zeggen.


  Maak melding

 17. Wat is er aan de hand dat jullie een pientere en sociaal politiek georienteerde srananman zo aanvallen.
  Geef MC een schone kans, want Front was toch niets.

  Surinamers moeten nu uiteindelijk samen leren werken zoals de mieren het doen.

  Jammer genoeg hebben heel veel Surinamers nog last van post koloniale trauma’s.

  Bah ! Un wisi man’ nanga uma’s.

  GOD ZIJ MET ONS SURINMAE
  OPO KONDRE MAN UN OPO MEGA COMBI
  NA UN FESI MAN, BAKA GADO !


  Maak melding

 18. Jullie zijn te veel met cijfers bezig en verliezen de realiteit helemaal uit het oog.

  De nieuwe regering zal worden gevormd door MC,AC en VA.

  Let maar op.


  Maak melding

 19. @13 Na Mi; Geachte Na Mi, de meeste forumleden hebben al geprobeerd om het gegoochel met de cijfers aan jou duidelijk te maken (met name DAS). Ik probeer het nog een keer. De bevolking van Suriname heeft niet de keus gehad tussen MC en NF, er waren meer mogelijkheden/partijen waarop gestemd kon worden. Dus in dit geval is statistisch gerekend met MC en NIET MC stemmers. Hier dus als 40/45% op MC heeft gestemd dan 60/55% niet op MC. LET OP: NIET MC is ongelijk aan NF!!! Als je nu het stemmende volk neemt dan is 40/45 nog steeds kleiner dan 60/55. Beste Na MI jij kent mij niet eens, maar je plakt wel een LOM etiquette op mij. Een beetje bescheidenheid zou je sieren, ook bij het interpreteren van de cijfers uitgedrukt in DNA zetels. Als een fles half VOL is dan hoef je niet expliciet te vermelden dan de andere helft LEEG is.


  Maak melding

 20. @24 beste Pardesi

  Het gegoochel met cijfers komt van jou hoor.

  Nogmaals op onderstaande schrijven van mij heb je gereageerd.

  “Feit is en blijft dat de meerderheid van het electoraat niet voor front heeft gestemd, ze zijn afgewezen”

  Jou reactie op @11:

  “@ 3 Na Mi; Geachte Na Mi, 40% van het electoraat heeft gekozen voor MC (bestaande uit 4 partijen?). 60 % dus niet. Op de lagereschool klas 1 leer je dan 40 kleiner is dan 60 of 60 groter is dan 40. Jij hebt het over de meerderheid. Wil je in de boeken van de lagere school dit even verifiëren en jezelf bijscholen.”

  Kan je jou gegoochel met cijfers precies verklaren mbt tot hetgeen ik stel.

  No draai a tori.

  Ken je mij wel dat je vond dat ik mij moest bijscholen.

  De cijfers van DAS ken ik, hij heeft het over draagvlak, het nieuwe toverwoord in de Surinaamse politiek nadat MC 23 zetels had behaald. In 2000 en 2005 was het woordje ons nog wereldvreemd in Suriname.


  Maak melding

 21. Mijn reactie is goed gelezen door Brunswijk!!

  ZIE BERICHT FORMATIE GESPREKKEN AC-VA VORMEN EEN BLOK!!! reactie nr.9
  Die ludde als volgt:
  Geen woorden voor!!!! Snap nou eens een keer dommerikken!! Sterker nog!!! 1 de zelfde EZELtje stoot zich niet twee keer in de kar!! maar jullie zijn EZEL!

  Het is toch altijd een Tom en Jerry spel tussen Bouta en Brunsie geweest. Een gewaarschud mens telt nogsteeds voor twee!!! Dus pas wel op voor in de toekomst gezamenlijk de zee in te gaan!!!

  Wie het laatst lacht, lacht het best!! REMEMBER THIS AND DON’N FORGET IT!!
  De toekomst zal het uitwijzen.

  Heden al gebeurd en behoeft niet al te lang te wachten.. Ha, ha, haaaaaaaa!!


  Maak melding

 22. terwijl de ene zegt dat het niet om de ministeriele posten gaat maar om het nationaleslandssranang belang en dat de andere kant als oude politiek wordt uitgemaakt en nog erger no wan drai drai mi no e wroko nanga wan man diekiri soerdatie dan wi ezie dat ju na a wan di edu datie inisranang want steeds ju suku fu pratie trawan tjongtjong nanga sabaku o tekju now jij hoeft niet alspresidentskandidaat te gaan moro bun sma de.ikstemnietmeervoorjou.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.