Amnesie steekt kop op voor Surinaamse krijgsraad

16

PARAMARIBO/BOXEL, 24 jun – Het was weer een en al geheugenverlies in het strafproces rond de Decembermoorden. Zowel een getuige als een verdachte bleken geaffecteerd. Anderen namen niet eens de moeite te verschijnen.

Dat gold zeker de militaire verdachten Marcel Zeeuw, Roy Esajas, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein. Ook de burgers Iwan Krolis en Errol Alibux waren gedagvaard. Esajas en Alibux waren ziek. Beiden worden alsnog gedagvaard. Opmerkelijk was de verklaring van getuige Armand Venoaks. Hij verklaarde eerder tegen de rechter-commissaris Brondenstein gezien te hebben.

Dat was in het Fort Zeelandia waar de executies plaatsvonden. Brondenstein ontkent. En nu weet Venoaks het ook niet zo goed meer: “Mijn verklaring tegenover de rechter-commissaris was negen jaar geleden. Ik kan het me niet zo goed meer heugen.” Wie wel helder bij geest is, is getuige Rudi Chotkhan. Hij blijft erbij dat Zeeuw in het fort was ten tijde van de executies. Zeeuw kan zich daar niets van herinneren.

Ook dit keer verscheen Desi Bouterse niet. Volgens advocaat Irvin Kanhai heeft zijn cliënt het te druk met het formeren van een regeerkabinet. Kanhai wil nog steeds ruim twintig extra getuigen opvoeren. Volgens auditeur militair Roy Elgin moet Kanhai het nut maar aantonen. Kanhai wil dat niet doen om “tactische en technische redenen.” De krijgsraad moet nog een besluit nemen. De volgende zitting is op drie en twintig juli.


16 REACTIES

 1. over democratie en respect voor de rechtsstaat gesproken nu moet je laten zien dat je respect hebt voor suriname en zijn rechtsstaat waar zijn die dwazen die hier precies weten te vertellen hoe de democratie werkt. kanhai is de advocaat van de duivel hij probeerd de zaak te rekken je zou denkn dat als iemand die beweerd dat hij ontschuldig is zijn zo snel mogelijk voor de rechter wil komen. bouterse is een GROTE leugenaar .


  Maak melding

 2. Poppenkast op hoog niveau!

  Zelf heb ik meer belangstelling om aan de weet te komen welke de oorzaken zijn-/waren, die hebben geleid tot deze 08december ’82 catastrofe.

  Deze gevolgen hebben 15 slachtoffers opgeleverd en zijn in voldoende mate bekend.

  Maar ook de gevolgen van de genomen wraak middels het ontketenen van een vuile oorlog met een veelvoud aan doden, gewonden en post traumatisch gestressten.

  Waarom zijn sommigen zo selectief bezorgd???


  Maak melding

 3. Het is toch een lachertje dat de hoofdverdachte niet verschijnt omdat “hij heeft het te druk met formeren van een regeer kabinet “.
  Waar komt het elders ter wereld voor.


  Maak melding

 4. de poppenkast theater te boxel presenteert de nieuwste seri op de valstreep.met in de hoofdrol cynthia valstein-montnor.

  zeeuw wil vergoeding voor reiskosten boxel. een enkele reis komt neer op SRD 250 “en dan heb ik nog niet gegeten” aldus zeeuw.

  cynthia valstein-montnor,vroeg aan waarnemend auditeur militair roy elgin om een reactie.elgin legde uit dat getuigen een vergoeding kunnen krijgen maar er is geen wet die bepaalt dat verdachten gecompenseerd moeten worden voor gemaakte kosten.

  verdachten die in voorlopige hechtenis zijn, voor hen wordt er wel gezorgd.als een verdachte niet in detentie is,moet hij voor zijn eigen kosten opdraaien,aldus elgin.

  op een vraag van valstein of hij nog in dienst is van het nationaal leger,antwoordde
  zeeuw bevestigend.

  na pe dede de,na drape lafu de.


  Maak melding

 5. Ik zit me rot te denken, wat voor reactie ik zou geven ! Heb een paar maal mijn ideeen gegeven mbt DIT proces ! Beste, lieve mensen…hier én in Sranan…geloofd U nog..in dit PROCES ?? De mensen, die hebben gedaan of beleefd (de moorden) hebben in de loop der vele jaren….hersenschimmel en nog andere hoofd-aandoeningen gekregen ! Niemand kan zich nog iets herinneren…ook die Venoacks niet ! Desi heeft het t’t druk met zijn a.s. presidentschap…Marcel Zeeuw…in de war…Narendorp en…ziek. Mr. Gerard Spong…waar is ie ?? Hij is toch DE juridische adviseur van die Krijgsraad ? Ik zou..als ik die Lieve dame was (presidente, geloof ik) helemaal “law” worden van die zittingen ! Krijgsraad….Suriname…jongoe..Desi heeft lak aan dat ding…dat heeft hij jaren bewezen! al dan niet met steun uit Bakra Kondré !!! Lieve Mensen…u wordt een lap voor uw ogen gehouden….ga toch liever naar het Plein om Twa-twa*s te horen fluiten.Desi..Somo..Brunsi for PRESIDENT Ik wens dat- óók mijn switi Sranan- toe !! Ai baja !!


  Maak melding

 6. “Zelf heb ik meer belangstelling om aan de weet te komen welke de oorzaken zijn-/waren, die hebben geleid tot deze 08december ‘82 catastrofe.”

  HIER komt het, een heel volk had op dat moment haar buik vol van de Moordenaars.
  Doe nu niet alsof u het niet weet. Gebruik anders mijn achteruitkijkspiegel. Of! Die van uw moeder.

  Maar de vraag die bij de rechter ligt, is wie geeft die schoften het recht om zo mogen handelen!

  “Maar ook de gevolgen van de genomen wraak middels het ontketenen van een vuile oorlog met een veelvoud aan doden, gewonden en post traumatisch gestressten.”

  Nu maakt u het wel HEEL bont! De landverrader der landverraders mag een coup plegen en vervolgens mag niemand zich daar tegen verzetten. WIE IS ER EIGENLIJK BEGONNEN!? Dit zeg ik fluisterend, om u niet belachelijk te maken. Iemand begint met rotzooi te maken en zijn aanhangers willen maar niet begrijpen dat de belastingbetalers niet onderdrukt willen worden.

  De onderdrukking van het volk van Suriname door de militairen is te vergelijken als de slaventijd. Plotseling moest een Drs. verantwoording afleggen aan een ongeschoolde (lees korporaal en nog meer van dat laaggeschoold geteisem).

  “Waarom zijn sommigen zo selectief bezorgd???
  Pinto”

  Lees bovenstaand repliek en durf die vraag nogmaals te stellen.
  Selectief, is het gegeven dat een landverrader vlak voor de verkiezingen van 1980 MET BEHULP VAN EEN VREEMDELING een coup pleegt. En ver volgens verwacht dat alle belastingbetalers het maar goed moeten vinden. Want de Moordende LANDVERRADER mag alles.
  Selectief noh!?

  Zie daar het niveau van de toekomstige regeerders. Dat deze mensen zeer langdurig achter slot en grendel verdwijnen. Daar horen deze gedragsgestoorden ook thuis.


  Maak melding

 7. De grote poppenkast binnen een BANANEN REPUBLIEK gaat maar voort.

  Zie eens hoeveel mensen in Suriname nu plots lijden aan GEHEUGEN VERLIES en niet eens meer weten of zij wel of niet binnen het Fort waren op 8 December.

  Straks moeten wij nog vernemen dat de hoeveelheid gesnoven COKE de afgelopen jaren hun hersenen heeft aangetast.

  Anyhow, wie gelooft nu nog in het “December proces”?

  Voordat het tot zijn eind komt zal de grote verdachte wel op een natuurlijke wijze aan zijn eind komen just . . MIND MY WORDS.

  Indien het pom eengewone man ging dan had men die met geweld o al opgehaald en opgebracht om het proces bij te wonen,maar de angst heeft altijd huis gehouden in SME.

  Nu het argument “Druk met formeren” , maar hoe zat het dan in 2009 en de jaren daarvoor? zeker druk met andere
  “zakelijke/kwalijke” handelingen soms ??

  ** SURINAME ..HET GA JE GOED **


  Maak melding

 8. al is de leugen zo snel de waarheid achterhaald hel wel, het recht zal hoe dan ook zege vieren. je hebt aantal geestelijk gestoorde hier die weten te vertellen hoe het recht werkt figuren als na mi en pinto hebben hun eigen manier van recht spreken.
  laat één ding duidelijk zijn niemand heeft het recht om een andere het leven te ontnemen knoop dat maar in jullie waterhoofd.als er doden vallen tijdens een vuurgevecht is dat anders dan waneer je systematisch te werk gaat iedereen weet dat er een doden lijst was dan is het wrang dat de man die ter plekke was en ook heeft meegedaan aan het afslachten van onze landgenoten koelbloedig op de televisie komt vertellen dat er mensen op de vlucht zijn neergeschoten dan ben jij in mijn ogen en monster een medogenloos beest. het ergste van dit alles is dat er idioten hier op dit net zijn die dit goed willen praten schofterig vind ik dit soort figuren ze zijn een schande voor suriname stelletje nsb-ers.


  Maak melding

 9. Dat was in het Fort Zeelandia waar de executies plaatsvonden. Brondenstein ontkent. En nu weet Venoaks het ook niet zo goed meer: “Mijn verklaring tegenover de rechter-commissaris was negen jaar geleden. Ik kan het me niet zo goed meer heugen.” Wie wel helder bij geest is, is getuige Rudi Chotkhan. Hij blijft erbij dat Zeeuw in het fort was ten tijde van de executies. Zeeuw kan zich daar niets van herinneren.

  http://www.youtube.com/watch?v=hCpI3TowORE&feature=related


  Maak melding

 10. Een waarheidscommissie zou het best zijn geweest in deze. Het proces is zo versleten en onder stof nu. Nu gaat niemand weten wat en wie en hoe dingen aan toe zijn gegaan. Een ieder zit te roepen Bouta is een moordenaar. Dus er zijn bewijzen. Maar waarom loopt hij nog rond dan? Is er tot nu toe baka den o men tie talle jari niet 1 bewijs dat hem kan opsluiten of tenminste verplichten naar Boxel te gaan? ik weet het niet hoor. Ik kijk naar leven hoor en met name dat ik de gelegenheid en de benodigdheden (en let wel ben bereid ervoor te werken)krijg om me te ontwikelen en iets van me zelf te maken.
  Maar dit proces ik heb
  er geen geloof in. Geldverspilling.


  Maak melding

 11. #9.
  De mening van de krijgsraad is toch duidelijk een andere dan uw mening.

  Nogmaals, wie is er begonnen? Actie, reactie! Antwoord moordenaarsbende; nooit van gehoord!

  Wie is met de rommel begonnen?
  Wie heeft een gekozen regering op ondemocratische wijze naar gestuurd?

  Wie heeft militairen die reeds door de rechter veroordeeld waren als nog vermoord?

  Met al uw mooie praatjes blijft u maar om de hete brij ronddraaien.
  U neemt steeds een vlucht vooruit.
  Gelukkig hanteert de rechter ratio.

  Ziet u het al voor u? Thans volgt de uitspraak van de voorzitter van de krijgsraad; verdachte wilt u gaan staan?
  Antwoord van de verdachte ik kan niet ik heb buitenlands bezoek, Willen Holleeder en Coke uit Jamaica zijn op bezoek.
  Wij zijn bezig met een export deal.


  Maak melding

 12. Ik vind het jammer dat men dit proces op deze wijze voert. Het is een aanfluiting voor het Surinaamse recht systeem, als je al van een recht systeem kunt spreken. En wat te denken van de nabestaanden die hier telkens mee moeten dealen.


  Maak melding

 13. Iemand die geen respect heeft voor land en volk wil president van Siriname worden..
  Eigen mensen laten hem nu in steek..
  Boontje komt zeker op zijn loontje.

  GADO STRAF ENG..hij krijgt nog meer…


  Maak melding

 14. Het proces wordt volgens de regels gevoerd. De verdachten krijgen alle ruimte zich te verweren. Dat was ooit wel een sanders. Toen kreeg je op zijn minst met de bullepees als iemand van de militie je naam noemde en vele lieten het leven alleen maar omdat een of andere idioot ze ergens van verdacht.

  Het enigste verwijt dat gemaakt kan worden is dat de verdachten wel erg veel ruimte krijgen en dat daardoor de procesgang vertraagd.
  Maar hoe het zij. Het geheugenverlies van diverse verdachten is geen probleem. Het verhaal tekent zich duidelijk af en de uitspraak laat niet lang meer op zich wachten.
  Als straks de eerste uitpspraken komen dan zal de zaak vanzelf versnellen. Dan zullen vele eieren voor hun geld kiezen en opeens een spraakwaterval veonen om toch maar vooral de eigen stoep schoon te vegen.

  DDB weet als geen ander dat dit een bres zal slaan in het hechte geheugenverlies-pakt en hadn daarom ook al zijn kaarten op de paleis revolutie middels de verkiezingen gezet.

  Nu dat plan niet doorgaat is de mailitaire tak intensief bezig een nieuw plan uit te denken. Zij zullen de NDP daarmee verrassen en nog meer onvrede en vooral verbazing wekken.

  Laten we hopen dat de katten in het nauw geen al te rare sprongen maken. Daar is werkelijk niemand, ook zij niet, bij gebaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.