Surinaams staatshoofd moet het parlement in

20

PARAMARIBO, 23 jun – President Ronald Venetiaan heeft weinig andere keus dan onmiddellijk het lidmaatschap van het parlement te aanvaarden. Dit stelt bestuurskundige Eugene van der San. De wet staat uitstel niet toe. Dat is juist wat Venetiaan wel wil.

Hij wenst pas toe te treden na overdracht van het presidentschap. De twee posities zijn wettelijk niet verenigbaar. Volgens Van der San dreigt Venetiaan zijn aanspraak op het parlementaire lidmaatschap te verliezen. Het maakt niet uit of hij wettelijk gekozen is bij de laatste verkiezingen. “Het parlement kan niet meewerken aan behandeling van geloofsbrieven op een later tijdstip”, stelt Van der San.

Volgens de wet moet elke gekozene zijn geloofsbrieven aanbieden. Dit mag niet later dan drie weken na verkiezing. “Voldoet hij niet binnen de gestelde termijn, dan wordt hij geacht zijn verkiezing niet te hebben aanvaard”, staat letterlijk in de Kiesregeling. Het parlement moet bij aanvang alle geloofsbrieven binnen hebben. Ook die van Venetiaan dus. “Ongeacht of hij afwezig is”, aldus Van der San.


20 REACTIES

 1. “Surinaams staatshoofd moet het parlement in”

  Foute stelling als je het mij vraagt.

  ‘Surinaamse staatshoofd moet met pensioen’, lijkt me meer op z’n plaats of stuur die man gewoon naar zijn geliefde land aan de noordzee zodat hij van een uitkering voor bewezen diensten kan leven.
  Eind goed al goed, weg is weg.


  Maak melding

 2. Heeeee ik heb een idee
  zullen we ook een dogla indjie deeh maken of een albino Ndjuka dag, sorry Albino Marrons dag, of een Indjie mix jampaneesie dag,of een wong irun jampaneesie dag want die hebben het ook niet makkelijk gehad,nee je bent het een of het ander, je haar te kroes ben je aan de zwarte kant, je haar net ietsje te glad ben je aan de indjie of jampaneesie kant, maar dan moet je ooknog geaccpeteeerd worden door de echte indjies of jampaneesies of de hindoes, dat is niet zo makkelijk, want je bent te ”zwart” ook al heb je een lichte huidskleur, je zou dan teveel zwartbloed door je aderen hebben vloeien. haha het moet niet gekker worden in Suriname. Marrons claimen de overwinning, maar vergeten dat de stadscreool het nog erger had, maatschappelijk opbotsen tegen de bestaande orde joden, Nederlanders en hindoes die al met een voorsprong op ze waren begonnen,nu denkt de marron van ik heb het allemaal gedaan, die geniet nu van platforms die door andere groepen zijn gecreerd, maar nee we willen computers , we willen erkenning, we willen een marrondag, we willen …jullie mogen geen goud komen dieken als je niet hier bent geboren , je mag geen hout komen kappen als je geen marron bent, je mag geen..blablabla.het gaat nergens meer over . met zijn alleen zijn we ondanks onze eeuwige voorzichtigheid in Suriname toch verziekt geraakt en we hebben het niet door. da´s nog het ergste van alles. boeroes wille straks een eigen staat binne de staat, let maar op, zuidafrikaanse taferelen zijn in aantocht.Intergratie noh? hahahahaaaa. Echt booi Ik ben geen fan van Vene maar een van die interviews heeft hij iets moois gezegd , als we niet elkaar accepteren dan zal die hele swietie van suriname , die hele liebie swietie nanga makandra er niet meer bestaan.Geean van allen die claiemn surinamer te zijn zijn surinamer, we zijn allemaal import, sommige hebben een grotere offer gebracht dan de ander, maar de echte surinamer , mi matti indjie, die houdt zijn mond. Hebben ze al een idjie dee? oh ja acht waar? muuuuuuiittooo bom zou die braziliaan in tourtonne zeggen, dan kunne wij ook een indiaanse braziliaanse gouddelversdag organiseren, let op die zwarten onderons doen niet mee, die hbben hune eigen blakka samba dag. See them fighting for power, but they don´t know the hour. Het is een kwestie van tijd voordat de ware gezichten worden getoondin su. Altijd geweest. Wat is een surinamer? In holland denken mensen gelijk aan een neger, maar velen weten niet dat er genoeg rassen zijn die die naam kunne dragen.toko´s die broodje surinaams verkopen moesten half eens weten hoe belachelijk dit klinkt in de oren van een surinamer. Maar waar gaat het precies over mensen. Niemand weet het meer. Suriname is toch een pikie pikie plei, is toch nogsteeds het land waar chinaman komt en in 1 maand een winkel runt, is toch nogsteeds het land waar als er 3 boeroes ergens wonen er security wordt geregeld een hek om de percelen wordt getimmerd en er een elite wijk van wordt gemaakt, is toch nogsteeds het land waar marrons alles gratis willen en nooit van een retentie willen horen omdat zij, vinden zij, de enige zijn die vor de vrijheid hebben gevochten, is toch nogsteeds het land waar je met tjander op school zit en na de mulo tjander een autohandelaar is en jij erover na zit te denken als je door moet gaan naar school of tjander moet roven. is toch nogsteeds het land waar chinezen geen negers in hun winkel willen zien, maar ze wel nodig hebben om hun spulen aan te verkopen, Godverdomme leer me Suriname kennen zo is het het , zo zal het blijven het gaat niet veranderen zolang er niet centraal sterk wordt opgetreden tegen bullshit!! BS die het land achterhouden, kleingeestige hebzuchtigheden, mijn volk eerst intenties, alle koelies een pistool mentatliteit, oen tekki alla sanni marrons , mi wan ontwikkelingma mie no e kies neks indjies, eeh mensen shut op en geniet van een stukje wild wild west die anno 2010uniek is in deze wereld. BAAS dai haar mi.


  Maak melding

 3. venetiaan is nog steeds niet van de schrik/teleurstelling bijgekomen.deze man beschouwd de d n a als een soort van frambo motjo kampu,komt en speel zijn deel en keert terug om presidentje te spelen.

  hij is volgens mij niet goed wijs in z`n hoofd.er zit zeker iets los in z`n tongtong.deze man is door en door een ongelukkige schepsel,en is in staat om de meest slechte dingen te doen,als hij zijn zin niet krijgt.

  nu moet hij zijn kunnen tonen en niet met franjes komen opdagen.die frambo is uitgedoofd en voorgoed ook,deze laat zijn achterban in een waan,hij heeft de nodige kracht niet om de n p s weder op te bouwen.die domme partijgenoten van deze man geloofd nog steeds in wonderen,

  het is nu of nooit de tijd dat de achterlijke achterban van deze ziekelijk man hun hersenen gebruiken.wij met ons gezond verstand willen en weigeren deze man als leider van dit land verder te accepteren,hij moet weg.

  tien lange jaren heeft hij de kans gehad om zijn kunnen te tonen,maar tevergeefs.je hoort vaak dat hij ook de democratie in dit land heeft hersteld,wat voor democratie heeft hij hersteld.misschien bedoelt men het front democratie.

  ik vind dat deze man moet boeten voor de vele schade dat hij dit land heeft berokkend.tien jaar van ellende op misère.


  Maak melding

 4. Maar Opa Ronald kan zijn plek afstaan…74 jaar…. kom op Opa het is mooi genoeg geweest.
  Over geld heb jij niks en ook niks te klagen….. Bosje heeft het voor jullie allemaal geregeld na 2 periodes van zitting DNA de volle 100% jouw hele leven lang incl vrouwtje……dus Opa Ronald gun iemand jonger dan jou ook een toekomst hoor mi boi …. ouwe grandpa no tan du HEBZUCHTIG so …Su is nooit alleen voor jou geweest hoor….dus jou bezit echt niet hoor.


  Maak melding

 5. Je had dit vijf jaar geleden kunnen weten,heer venetiaan.Nu werkt alles in jou nadeel!!!!!Volgens mij heb je genoeg financien “verdiend” om een tijdlang op b.v. Hawaii tot bezinning te komen en daarna een bloemenkwekerij met je vrouw liesbeth in Suriname te beginnen.


  Maak melding

 6. Volgens de wet moet elke gekozene zijn geloofsbrieven aanbieden. Dit mag niet later dan drie weken na verkiezing. “Voldoet hij niet binnen de gestelde termijn, dan wordt hij geacht zijn verkiezing niet te hebben aanvaard”, staat letterlijk in de Kiesregeling.


  Maak melding

 7. Heer venetiaan. aanvaar jou verlies, en doe afstand van het politike arena, want als je zo door gaat is het van HERO to ZERO voor jou. is genoeg je bent al oud. je heb niets meer te bieden heer Venetiaan, ga rustig maar van jou oude dag genieten. ga maar lekker een boek schrijven. hopelijk word die een best seller.
  Draag het stok over aan iemand anders met potentie, ambitie, iemand met een duidelijke vizie.


  Maak melding

 8. Venetiaan heeft last van een vloek(koenoe), en deze koenoe pretendeert alle wijsheid in pacht te hebben om de macht naar zich toe te trekken.Van deze hoop verdriet gaat helemaal geen positieve uitstraling uit omdat koenoes alleen maar ellende veroorzaken.Daarnaast heeft deze koenoe last van een continu psychotische episode.Mijn vriend die psychiater is wilt graag een recept voor Venetiaan uitschrijven.


  Maak melding

 9. Hr. Van der San, mag een van moord verdachte die tevens in een gerechtelijk proces betrokken is als hoofdverdachte, president van de republiek Suriname worden? Over welk recht heeft u het dan? Bakbawinkri-recht?

  Iemand die president wil worden en weigert om voor de rechter te verschijnen geeft dan een verkeerd signaal aan anderen. Die denken op hun beurt dat je geen respect voor het gezag heeft, wie ben ik dan.


  Maak melding

 10. Beste forumleden,
  Lees het artikel op http://www.rnw.nl/suriname over Somo. Hij steunt in landsbelang.
  Somohardjo heeft zijn familie reeds gedropt in Nederland en die maken dankbaar gebruik van de Nederlandse uitkering- en subsidie circuit (zou Geert Wilders toch gelijk hebben?). Deze man heeft dus niets te verliezen in Suriname. Zijn gezin en familie zitten lekker in Nederland. Hij spreekt over landsbelang van een land waarmee hij geen enkele binding heeft. Hij is over de 65 jaar en dit is zijn laatste kans( voor zijn onherroepelijke naderende dood) om vice-president van Suriname te worden. Mocht de toekomstige President van Suriname iets overkomen (ongeluk, natuurlijke terminale ziekte, gevangenis of met opzet opgeruimd) dan is Somohardjo straks President van Suriname. Dus Somohardjo steunt niet in eigen belang maar in Landsbelang. Maak de kat maar wijs. Bovendien ziet Somohardjo de toetreding van VHP en/of NF (VHP+NPS) als bedreiging voor zijn eigen verborgen agenda. VHP (alleen) en/of VHP+NPS zouden samen in het landsbelang met MC kunnen/moeten samenwerken. Samen komen zij dan op 23+14 = 37 zetels in DNA. Somohardjo mag ook in deze regeringssamenstelling zijn steun blijven verlenen in landbelang. Alleen nu in de oppositie banken.


  Maak melding

 11. Erratum

  Hr. Van der San, mag een van moord verdachte die tevens in een gerechtelijk proces betrokken is als hoofdverdachte, president van de republiek Suriname worden? Over welk recht heeft u het dan? Bakbawinkri-recht?

  Iemand die president wil worden en weigert om voor de rechter te verschijnen geeft dan een verkeerd signaal aan anderen. Die denken op hun beurt wanneer hij geen respect voor het gezag heeft, wie ben ik dan.


  Maak melding

 12. gaat hij nooit met de vut , die man is al versleten wat kan hij suriname nog bieden.
  hij heeft z,n tijd gehad ,laat die man nu gaan rusten want hij krijgt geen toename van hersen cellen , maar afname .
  dus die man kan nooit goed presteren en nog wel op die leeftijd , vaarwel vene vaarwel .

  ooo no vergitie voe zitie joe pensioen.


  Maak melding

 13. Het is zeer spijtig dat d Weledele heer Venetiaan, zich halstarrif blijft vasthouden aan zijn rabiate haat en dat zal de geschiedenis in gan als de president die uit wraak zijn poot stijf hield, jammer.
  Ik hen de beste man aak genoeg geschreven en erop gewezen dat de steun uit Nederland ooit zou ophouden en hij weetwaarom.
  Elk westerling kiest vor kracht, belangen en geheimhouding, en Venetiaan,je weet wat er is afgesproken na het overlijden van Lachman en Aaron,endat is dat d belangen van Nederland gebaat zijn bi en krachtige president met draagvlak bij de gewapende machten

  IK GROET U ALLEN!!

  631219887,AANKOMST VRIJDAG 25 JUNI 2010


  Maak melding

 14. Schande, schande!!! Deze grijsaard heeft geen eigen respect en waarde als hij nu weer deelneemt!!

  Als er een beetje verstand bij hem over gebleven is, moet hij dan gewoon ruimte maken voor de jongeren. Sterker nog!
  Hij is ook de verkiezing verloren!! betere en andere overtuigen is er niet. Is hij dan blind of ja! Ik heb geen woorden voor, voor deze schaamteloze kruipsel!!


  Maak melding

 15. Beetje idioot hoor van der San.
  Als de 2 functies (Presidentschap en Kamerlid)niet verenigbaar zijn volgens de wet, wat verwacht je van President Venetiaan. Hij is nog President, dus hij kan geen Kamerlidmaatschap aanvaarden! Hij is nog steeds verantwoordelijk voor het Surinaams volk en neemt die verantwoordelijkheid ook, ondanks het ondankbare plebs! Als die andere zogenoemde pres in wording de klus nog steeds niet lijkt te kunnen klaren, moet iemand zich ontfermen over het volk!

  Wat mijn petje te boven gaat, is dat President een respectabele leeftijd heeft bereikt, maar de manier waarom men met hem omgaat, is onbegrijpelijk! Waar is het Suri gebleven, die respect had voor alle ouderen?
  Het trieste hiervan is, dat hij juist wordt uitgekafferd door old soldiers van 60jr. Want als Desi 64 is, dan zijn ze allemaal 60+, schande. Dit moet een keer gezegd worden.

  Ik ben geen fronter, maar ben wel voor respect maar ouderen toe!


  Maak melding

 16. spelfouten,
  moet zijn:” Wat mijn petje te boven gaat, is dat President Venetiaan een respectabele leeftijd heeft bereikt,

  en

  maar ik ben wel voor, respect naar ouderen toe!

  excuses, Opper-Manager kwam plots binnen en ik drukte op verzenden, zonder check-up.


  Maak melding

 17. de kiesregeling moet dan op dit punt worden geoptimaliseerd, want beter een slechte dan geen (demissionaire) president.
  laten waarnemen kan ook niet, want al de officiele mogelijke waarnemers zijn ook gekozen tot lid vh parlement en hetzelfde geldt dus ook voor hun.
  aai mi booi, wedden dat de pupillen van ddb, nu bigi dagu’s in het NL, zich al zitten te verkneukelen ?.


  Maak melding

 18. Respect krijg je niet zomaar, dat moet je verdienen. De man kijkt ontzettend neer op het volk. En voor wie het niet met mij eens is….. het feit dat de NPS maar 4 zetels heeft binnengehaald zegt genoeg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.