Wilders geholpen bij etnische registratie

34

Het zit Geert niet echt mee. Heeft hij net de mooiste periode uit zijn leven achter de rug, zit hij nu, zijn kiezers teleurgesteld achterlatend, weer in de oppositiebankjes. Maar Geertje, let op! Na de succesvolle ‘knuffel Geert’-actie, is het voor marokko.nl tijd om jou weer eens te ondersteunen. In het PVV partijprogramma wordt voorgesteld om alle inwoners van Nederland etnisch te registreren. Marokko.nl helpt graag een handje mee.

Marokko.nl heeft polshoogte genomen op de Beverwijkse Bazaar, de plek waar bij uitstek alle etniciteiten bij elkaar komen. En wat blijkt? Jongeren laten zich graag etnisch registreren. Bij wijze van gebaar helpt marokko.nl Wilders door alle jongeren op te roepen een label op te plakken. Zo is op straat duidelijk wie waar vandaan komt. Dat is handig. Dan haal je nooit meer een Turk en een Marokkaan door elkaar. En weet je eindelijk of er nou een Surinamer of een Antilliaan naast je zit. Dan kan iedereen daar rekening mee houden.

Hippe trendgevoelige urban jongeren willen hun afkomst graag uitdragen. Op de Beverwijkse Bazaar bleek, bij het maken van een internet filmpje, dat jongeren trots zijn op hun afkomst: ‘Natuurlijk mag je een label op mij plakken, ik ben trots op wat ik ben!’ Onze leus is dan ook: Be proud, brand yourself!

Marokko Media, uitgever van marokko.nl lanceert in samenwerking met diverse websites de site www.steungeertje.nl, waar de vier grote etnische groepen en alle andere Nederlanders een label kunnen bestellen. De actie wordt onder andere ondersteund door websites als Suriname.nl(Surinaamse Nederlanders) en Kontabai.nl, Lokum.nl en Hababam.nl (Turkse Nederlanders) en Maghreb.nl (Marokkaanse Nederlanders). Marokko.nl zal in de aankomende tijd op meer manieren de stemming in Nederland peilen. Meer informatie volgt binnenkort!


34 REACTIES

 1. Waanzin, waar blijft het gezond verstand van deze mensen? Etnisch registreren is te vergelijken met het dragen van een Jodenster in de jaren 1940-1945. De bedoeling van die geblondeerde Indo is totaal anders dan dat men zich hier in het artikel voorstelt. De man heeft er kwade bedoelingen mee!

  Het wordt tijd dat wij als Surinaamse Nederlanders tegengas geven tegen die geblondeerde Indo. Surinamers hebben hun leven gegeven voor de vrijheid van deze onnozele stuk onbenul. En er zaten ook moslims van Surinaamse afkomst tussen de gesneuvelden. Weg met deze haat zaaiende Indo.


  Maak melding

 2. Ik zal de eerste zijn die een Surinaamse symboool zal opspelden.
  Mooie initiatief van Marokko.nl.En blij te lezen dat Suriname.nl en andere etnische site de actie ondersteunen.


  Maak melding

 3. Het is juist een heel goed idee. Nederland heeft eindelijk kleur bekend. Als wij er massaal aan meedoen en met een label rondlopen zal ook het buitenland zien dat Nederland geen drup is ver anderd in haar racistisch denken sinds de slavernij en de jodenvervolging. Het is overigens zeer interessant te zien dat de Joodse voormannen zoals de SIDI hier nog niets van hebben gezegd….zij kunnen er namelijk ook wel wat van, kijk maar naar hun slavernijverleden en de GAZA-perikelen!


  Maak melding

 4. Idd DaLuFi(#4), een heel goed idee.
  Het vreemde van al is dat de Antilliaanse bevolkingsgroep wel als enige groep deze “etnische registratie” ondergaat! En dat wordt al sinds zo’n 3 jaren letterlijk in praktijk gebracht. Toen JanPeter Balkendezel, als ik het goed heb eind 2008, op werkbezoek was in Curacao, protesteerden honderden leden van deze organisatie PuebloSoberano=Soeverein volk, tegen deze hele foute registratie door op hun kleding gele sterren op te spelden. Balkendezel reageerde furieus en boos, hij schreeuwde de massa toe dat het niet hetzefde is als toendertijd met de joden, het is niet te vergelijken, volgens hem! Ze, hij en de huidige slappe “marionetten-verraders centrale regering” van de Antillen, draaiden alles om en zeiden dat die protesterende groep racistisch is, zo erg.

  In rotterdam wordt het nog steeds, met behulp van een “niet door de echte rotterdammers” verkozen “allochtone marokkaanse moslim burgermeester” toegejuicht, ongelooflijk maar waar! Een moslim aan de maas, en nog wel een marrokaan, juicht het “etnisch registreren” van Antillianen toe. Dat doet hij o.m. om de rechtse rotterdammers tevreden te stellen én ook om de aandacht van zijn terror-marokkaantjes af te leiden. Maar de aandacht afleiden door de Antillianen te gaan demoniseren is hem jammer genoeg niet gelukt!Het leek juist alsof de Nederlandse pers hem dat wilde laten merken ook.

  Het idee is goed, maar jammer vind ik het wel dat andere allochtone groepen pás reageren wanneer dit kwaad ook hen dreigt te gaan treffen! Terwijl het al jaren de praktijk is tegen de Antilliaanse bevolkingsgroep.


  Maak melding

 5. Niet te vroeg juichen!

  Dit vind ik een onzin actie, de kat op het spek binden.
  Paars-Plus coalitie vorming is zojuist stilgelegd, en Cohen wil geen Nationaal Kabinet(CDA<VVD<PVDA), dus ik vermoed dat Wilders toch “vrolijk” in de regering komt.

  Dus een beetje te vroeg gejuicht. Cohen kan die marocs niet meer beschermen. Geert gaat echt niet in de oppositiebankjes, plaats nemen.
  In plaats van actie te houden, om hun criminele achterban, aan banden te leggen, komen ze
  opdraven, met een onzin actie.
  Zie je het al voor je, met een label op je kop naar je werk? Hoe gaan ze dat doen met hun doekjes, labeltje op doekje, gaat toch fietsen man….
  Hoe ver willen ze gaan, met een burkini in een zwembad, met een doekje bij de gemeenten en nu met een label op hun kop.
  We zullen zie hoe hard ze zullen lopen, nu wilders weer aan zet is, beetje te vroeg feest gevierd. Straks weer huilend op tv. Pak je criminele achterban hard aan, en gaat vervolgens rustig op de achtergrond je leven opbouwen, jeetje man!!

  En ja, ik als Suri-Ned voel me niet aangesproken, ik heb niet het idee, dat ik me in een underdog positie bevind, kleur of geen kleur, basta! Wilders moet van goeie huize komen, wil hij wat doen met die etnische gegevens, dan zal hij kennis maken met de Suri-Ned-boys, want die bestaan ook dus….


  Maak melding

 6. Denk dat de Joodse gemeenschap genoeg eigen problemen heeft op dit moment. (Zie Netwerk gisteren). Als je de geschedenis er op na leest zou je weten dat de Joodse slavenhouders trouwens beter waren voor hun slaven dan de blanke slavenhouders.

  Ik snap ook niet waarom deze actie nu nog, aangezien Geert toch niet gaat regeren.


  Maak melding

 7. laten wij niet vergeten dat in de jaren 1986 tot 1989 toen er een drugsoorlog woede in suriname onze broers en zusters uit het binnenland als groep werden gestigmatiseerd voor eigen gewin,de dader van dit onmenselijk gedrag word nu op handen gedragen in suriname.


  Maak melding

 8. Etnische registratie?Ga bij jouw gemeente,vraag hoeveel Surinamers,Turken,Marokkanen,Polen etc.etc. er wonen?Een druk op de knop en je hebt alle gegevens,naam beroep,werk/zonderwerk.En zo heb je nog de postcode:bepaalde postcode gebieden krijgen geen Hypotheek en zo voort.Dus…doe geen moeite. wij zijn reeds de jaren 70 netjes geregistreerd!
  Kangmin


  Maak melding

 9. Ai jereh DU,en jij wil anderen dom noemen?
  Wat heeft dit onderwerp nou te maken met de Surinaamse jaren 80?
  De tegenstanders van dit initiatief snappen er de ballen niet van.
  Ik wist het wel dat sommige Surinamers zo zouden reageren weer een bewijs dat ze NIET trots zijn op hun afkomst en willen o zou graag voor blanken doorgaan al zijn ze nog zo zwart als roet.
  Ik speld zeker een Surinaamse symbool op,iedereen mag weten waar ik vandaan kom,ook Geertje Wild(beest)ers.
  Heeft totaal niets te maken met Jodenster van toen,als je met trots op eigen initiatief zo een symbool wil dragen.
  Sommige Surinamers,zullen het heel erg vinden om te protesteren tegen die racist ,maar een Antilliaan ,Marokkaan of een Turk,of een Afrikaan,zullen fel protesteren die mensen hebben nog eigenwaarden en zijn Trots op hun afkomst.


  Maak melding

 10. Esmerald: “En ja, ik als Suri-Ned voel me niet aangesproken, ik heb niet het idee, dat ik me in een underdog positie bevind, kleur of geen kleur, basta! Wilders moet van goeie huize komen, wil hij wat doen met die etnische gegevens, dan zal hij kennis maken met de Suri-Ned-boys, want die bestaan ook dus….” WAKE UP!! Ik ben ook een SuriNed en sta met beide benen in deze maatschappij. Volg je de uitspraken van de verschillende PPV voormannen niet? Luister je niet naa BNR? Herken je jezelf terug op TV?


  Maak melding

 11. Een Franse staatsman zei ooit eens, “om de vooruitgang van de natie ware ik tot illegale dingen in staat, ik zal geen moment aarzelen om zover te gaan!”

  Daar waar jij DUnoDU woont hadden zij Pietje Heyn, een ordinaire zeerover van het zuiverste soort.

  Om maar te zwijgen over die slavenhandel met hun vierendelen en
  spaansebok.

  Het verhaal is meer dan bekend van een plantage eigenaar, die te Coronie een slaaf uit een cocospalm-/boom neerknalde louter om zijn nieuwe jachtgeweer uit te testen. Fawaka?


  Maak melding

 12. [En weet je eindelijk of er nou een Surinamer of een Antilliaan naast je zit. Dan kan iedereen daar rekening mee houden.]

  Wat een bull shit verhaal. Alsof de doorsnee Nederlander het verschil ziet tussen al die bevolkingsgroepen en alsof de Surinamer een “beter mens” is dan de Antilliaan.
  Ik denk dat Wilders de Hindoestanen wilde beschermen want die zijn over het algemeen nette en beschaafde mensen, zo ook de Javanen. Maar ja, hij kon moeilijk de Hindoestanen en Javanen apart behandelen. Ga me nou niet vertellen dat een bosneger of stadscreool of hoe je dat wilt noemen op een Javaan of Hindoestaan lijkt.
  Wordt maar lekker boos, maar dit is zoals het is, is niet anders.


  Maak melding

 13. DaLuFi

  Wat toevallig ik luister de hele dag, op de zaak, naar BNR. Met o.a Prem onze kondremang. Maar ik blijf bij mijn standpunt. Ken uw vijand, maar vooral uw rechten. Kom op, als het goed is ben je al geregistreerd, tenzij je illegaal bent. hoe weten ze nou hoeveel allochtonen een HBO of UNI volgen? Waarom positieve discriminatie om het aantal allochtonen te bevorderen bij de overheid? En wat dacht je van de IND database? En niet te vergeten het aantal allochtonen in jail? Kom op man, je bent ergens al geregistreerd!

  Niet bang zijn, dit is een van de verworvenheden van de democratie, iedereen mag roepen wat ie wil. Wees trots op jezelf als suri-ned, laat ze zien dan het overgrote deel het goed doet. Vergeet niet dat we een heleboel nichtjes en neefjes hebben die half-bakra zijn, tenminste ik heb ze wel. Ik denk niet dat hun ouders ze gewillig zullen laten deporteren? En al die srananmangs die “gevlucht” zijn uit Suri, baja ze zullen zich met hand en tand verzetten en niet opnieuw “vluchten”, omdat blonde dolly, weer eens loopt te brullen.

  Ik hou zeer zeker rekening met wilders, en ben me er ook bewust van dat ik omringd ben, door verwilderde fans . Ze doen maar, het is niet mijn schuld dat ze in de pienarie zitten en “in between jobs” zitten, of worden afgetuigd! Het is cliché, maar sinds eeuwen moet een bevolkingsgroep boeten als het even niet meezit bij de ptata’s. maar ik laat me ook niet in een hoek drukken door niemand, basta! enne, srananmangs zijn van huis uit trots toch?

  Maar om je gerust te stellen, zal ik het “offer” brengen, want ik ben 3 dubbel geregistreerd, dus ik ben het eerste aan de beurt, in geval van deportatie, aardig van mij of niet dan?


  Maak melding

 14. Ha ha ha ……. etnische registratie heeft niets met nationale afkomst te maken, maar net etniciteit. Jullie zijn net zo dom als Wilders. Die kent het verschil niet tussen etniciteit, nationaliteit, gesografische afkomst, identiteit etc.

  Overigens, uit hoofde van de bedoeling van Wilders moeten mensen dan ook geregistreerd worden op basis van sexuele geaardheid. Dan is ie consequent.


  Maak melding

 15. Ludieke actie ..@Jan schrijft;”Alsof de doorsnee Nederlander het verschil ziet tussen al die bevolkingsgroepen en alsof de Surinamer een ‘beter mens’ is dan de Antilliaan”.

  Idd Jan, en zo is het! Laat diegenen die kwaad willen worden maar lekker kwaad worden tot ze een ‘ons’ wegen. En dit wat je poneert is nou net iets wat vele Surinamers maar niet willen snappen enof weigeren te begrijpen. Zelf weet ik ook niet hoe het komt, maar wel is aan te nemen en eigenlijk al bewezen dat de grondslag van dit Surinaamscreools gedrag zal wel liggen aan de manier waarop de toendertijd koloniale Nederlanders hun verdeel en heersspel (uit)speelden tussen de zwarte Surinamers en de zwarte Antillianen. Dat vond met name plaats tijdens de Shell periode in Curacao.

  Het ís bijv. gewoon een feit dat de Nederlanders altijd aan de creoolse Surinamers vertelt hebben dat zij slimmer dan Antillianen zouden zijn. Je zult wel snappen dat het om de nederlandse taal ging. Koloniaal Nederland had n.l. al in 1867 besloten dat ze van Suriname een nederlands-sprekende overzeese kolonie wilden maken. Bij de Antillianen hebben ze het ook wel geprobeert, maar dat wilde maar niet lukken en ze hebben dus ook niet echt hun best gedaan om het op Curacao door te drukken, gelukkig zeg ik dan, god zij dank! In Suriname hadden ze daar een nijpender reden voor.. Ze hadden n.l. grote problemen met de Surinaamse bosnegers die ze maar niet echt de baas konden, die mensen vochten n.l. keihard om hun vrijheid te behouden. Voor mij is een zwarte Surinaamse stadscreool echt niet veel meer, anders of beter dan een Boslandcreool, behalve dat er een deel van de ‘wat men noemt’ stadscreolen gemikst zijn. Maar van die miks is vaak niet veel te merken, want negers blijven ze toch. Ik heb het hier heel ‘bewust’ over “zwarte Surinaamse creolen”, omdat er n.l. óók heel erg lichtkleurige creolen/mulatten bestaan, ook in Suriname, maar wel een minderheid.

  Dus wat gebeurde er? Die koloniale nederlandse Shellgasten konden het in geval van calamiteiten op de raffinaderij, stakingen etc. niet hebben dat die Surinaamse zwarten mee zouden kunnen doen met de zwarte Antillianen, dus lag het ook voor de hand dat de Surinamers heel bewust voorgetrokken werden omdat ze al de nederlandse taal spraken en het vaak beter begrepen dan de laagopgeleide Antillianen, Venezolanen, die overigens helemaal geen Nederlands spraken en de andere groepen uit de regio! Er móést gewoon een 2deling zijn, want dan konden de Nederlanders beter heersen!

  Je kunt je voorstellen dat de Surinamers uit die tijden zich bevoorrecht en beter voelden dan de rest van de werknemers. Terwijl ze door de Nederlanders gebruikt werden om de rest te verklikken, verraaien dus. En dit is echt allemaal echt waar. Vandaar niet alleen de Antilliaanse werknemers, maar ook bijv. de Venezolanen, de mensen uit de regio etc. de Surinamers als hielenlikkers en verraders beschouwden, wat ze in feite ook waren, het is gewoon niet anders! Ze kregen n.l. die befaamde ‘aai over hun bolleke’van de hollandse baas.. Het is ook iets wat ik ze altijd zeg, want ik ken best wel veel Surinamers, met name creoolse Surinamers! De surinamer is echt nooit een beter of een slimmer mens dan de Antilliaan of welke ander groep dan ook in de Caribean geweest.

  Wat de Surinamers hebben is idd een “psychologische overblijfsel” uit die tijden, n.l. de (dwang)gedachte beter en slimmer dan een even zwarte Antilliaan te zijn.. Overigens verdeelden die ollandse Shellgasten op Curacao óók nog eens de Surinaamse werknemers onderling, de echt lichtkleurige Surinaamse creolen/mulatten hadden ook niet veel op met de lagere meestal zwartere Suri werknemer. Wat ik nog wel heel graag wens te benadrukken is dat ik het hier niet over elke Surinamer heb. Niet iedere Surinaamse creool is in dit trauma blijven hangen.

  Over de Javanen en Hindostanen gesproken Jan, ik denk niet dat de Hollanders net zo verkikkert zijn op de hindustaan, zoals wel op de Javaan. De hindustan zal nooit de status die een Indo of Javaan bij de hollander heeft krijgen. Eigenlijk hebben de hollanders zelfs veel minder op dan de Creool! Het enige wat ze de hindustaan kunnen aanrekenen is dat ze misschien wel iets harder hun best doen om te werken dn een creool. maar de Hollander zal altijd eerder voor de Javaan kiezen , daarna voor de creool en dan pas voor de hindustaan. Dat is mijn ervaring! Zelf wordt ik zelden voor Antilliaan aangezien, zal wel door mijn lichte kleur komen, maar dit is echt mijn ervaring hoor. Ik kende een hindustaan die redelijk goed nederlands sprak, hij was getrouwd met een Surihindustaanse..Maar pas na jaren kwam ik te weten dat de man een echte Pakistaan bleek te zijn! Dus ik weet echt niet of Wilders zo gecharmeerd is van de hindustanen..

  Kijk, de NLers weten precies hoe de Surinamer denkt, ze maken n.l. mee hoe sommige Surinamers kwaad over de andere Surigroep spreken, ze weten hoe de Surinamer kwaad over de Antilliaan spreekt, dus voor de Hollander is het geen geheim hoe en wie de Surinamers zijn. Ik hoop ook dat niemand kwaad wordt, maar de waarheid zou ook kunnen genezen beste mensen!


  Maak melding

 16. en hebben jullie al een merkteken voor wilders in gedachten ? > ik wel : een vlag van israel in het geel >> de vlag omdat de man de istructies van de zionisten uitvoert en geel vanwege zijn nep-blonde haar.let wel ; hij blijft typisch indo, dus ‘hollandser dan een hollander’>>> in dit geval betekent dit : de balk in de eigen ogen niet zien, de pot verwijt de ketel…, van alle walletjes willen meeeten, etc.


  Maak melding

 17. Onzin actie. Ik zou niet met Wilders willen ruilen. Hij is op 9 juni j.l. nog met bewakers aan zijn zijde gaan stemmen. Terwijl de buitenlanders vrij naar de stembus liepen. En nu willen die idioten zichzelf een label opplakken. Wie is nou gek?


  Maak melding

 18. @ titia ,
  sorry maar ik word moe van jou dom gelul.
  jij ben zwakbegaafd daarom snap jij mijn reaktie niet probeer eens wat te doen aan jou minderwaardigheidscomplex dan mag jij me weer aanspreken anders kap ik ermee.figuren die bouterse aanbidden moeten hun smoel houden waneer het over wilders gaat .
  titia weet jij wat WBEAA betekent zoek het op internet, @ pinto we leven niet meer in de middeleeuwen, ik geef jou op briefje dat als wilders vandaag of morgen iets positief zegt over bouterse hij door de zelfde malloten die hem nu verketteren op handen word gedragen pinto is zo een figuur dat geld voor veel van die malloten van de MC der dwazen.


  Maak melding

 19. DU,de enige zwakbegaafde op dit forum ben jij.Kunnen we er wat aan doen dat jij zelf zo in elkaar zit?Ik hoef niets op te zoeken,jij hebt dat zeker nodig.
  Ik geef gewoon mijn EIGEN mening,als jij als zg democraat anderen die niet jouw mening delen uitmaakt voor zwakbegaafd,ben jij echt een ZIELEPOOT.Jij wilt doen voorkomen dat jij de de knapste van de klas bent,maar iemand die begrijpend kan lezen die,moet tot de conclussie kunnen komen dat jij heel ik benadruk het nog 2x HEEL HEEL dom bent.Ik hoef niets te doen aan mijn ego,jij daarentegen wel jij bent het die aan een erge vorm van MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX leidt.Je zou willen om te zijn wat ik in dit mooie leven allemaal bereikt heb,door keihard te studeren en te werken.
  Als men het niet door heeft dat DU niet in deze wereld thuis hoort kan men het nu uit zijn reaktie opmaken.Zelfs tegenstanders van Wilders probeert hij de mond te snoeren,hij die het woord DEMOCRATIE vaak aan zijn fieters plakt.DU je probeert of je denkt een democraat te zijn,maar als je je rekatie`s zelf gaat teruglezen,kom je echt tot het besef dat je zelf dictatoriaal bezig bent.
  Maar niks te maken naga joe,want eigenlijk moet ik me niet druk maken om je,je zit toch schijterig achter je pc onzin te verkondigen,naar buiten toe gaan en je nonsens te verkondigen daar heb je het lef niet voor 100% zeker.


  Maak melding

 20. Wat een gezeik, jullie snappen er geen ene bal van!!

  Als je mensen zoals Wilders, en hun mening niet serieus neemt. En tevens weet dat het in deze periode van de wereldgeschiedenis bijna onmogelijk is, om de ideeën van deze man om te zetten in daadwerkelijke acties, dan kom je met dit soort ludieke acties. Petje af voor de marrokanen en al dat andere “tuig” die dat wel begrijpen en wel het vertrouwen in zichzelf hebben. Belachelijker kun je iemand of een situatie niet maken.

  Maar als je geen vertrouwen hebt, angstig bent met je verblijf in Nederland en allerlei randzaken in het leven als een groot gevaar ziet, dan krijg je van die zogenaamde gewichtige reacties. Anderen halen zelfs de geschiedenis van de olieraffinaderij op de Antillen aan. Surinamers worden beticht van een “psychologische overblijfsel” wat ze nog zouden hebben overgehouden. Frapant is dat vooral deze mensen zich laten kennen als mensen die zelf ook een minderwaardigheidscomplex met zich meedragen.
  Iedereen l..lt maar wat!

  En denken jullie nou echt dat mensen met een label op hun voorkop gaan lopen? Media aandacht is voldoende.
  Ik begrijp dat. Rest nog het overgrote deel van jullie.


  Maak melding

 21. (#23)@AHE.
  jij snapt er niets van, lees maar eens wat Jan schreef (#13);”alsof de doorsnee nederlander het verschil ziet tussen al die bevolkingsgroepen en alsof de Surinamer een ‘beter mens’ is dan de Antilliaan.”

  En dus n.a.v. deze paragraaf in Jan’s stuk reageer ik.Ik probeer gewoon te verklaren waar de haat die sommige Surinamers koesteren tegen de Antillianen vandaan komt! En die móét wel uit de Shellperiode in Curacao vandaan komen, want voor zover ik het weet zijn er nooit duizenden, en erger, niet eens een tiental Antillianen ooit naar Suriname getrokken om er te werken. Het verschil tussen jou (en vele Surinamers) en ik is het feit dat ik niet alleen de geschiedenis van de Antillen ken, maar idd ook behoorlijk bekend ben met de Surinaamse geschiedenis. Maar als jij mij kunt uitleggen of kunt verklaren waar de soms o zo domme uitspraken van sommige Surinamers komen wanneer het de Antillianen betreft, graag AHE!

  Waar komt bijv. de uitspraak van die Surinaamse neger-dwerg vandaan die vroeger op SBS 6 in het progr. Sixpac optrad en toen beweerde; “neen, praat me niet over de Antillianen, dat is net zoiets als de Duitsers en de Hollanders, neen we mogen elkaar niet?!?” En neen, het was geen grap van hem. Hij praat dus ook voor de Antillianen, wel, antillianen haten geen Surinamers, individuele gevallen daargelaten. En ik heb er meer hoor, Surinamers die om de haverklap beweren dat Antillianen dom zijn, Surinamers die de hollanders napapegaaien over “die Antilliaantjes” etc. en etc. En ik kan nog veel meer uitspraken hier opschrijven die ik in de loop der jaren op Surinaamse sites gelezen heb of gehoord heb in de media of op straat.

  En het gekke is dat Antillianen niet zo spreken over Surinamers, op Curacao hebben ze in het algemeen de Surinamers hoog,. Het enige wat een Antilliaan je over Surinamers zou kunnen zeggen is; ‘Ó ja, die Surinamers weten al weer alles beter dan iedereen’..of ‘sjezus, wat praten die Surinamers toch veel zonder iets te zeggen.’ Maar rot uitspraken over Surinamers zul je op Curacao zeer zelden horen, ze hebben in het algemeen de Surinamers hoog zitten daar joh.

  Dus de enige verklaring voor die domme Surinaamse uitspraken over Antillianen stammen idd uit de Shell-periode op Curacao. Toen de Surinamers door de Hollanders in hun verdeel en heersspel misbruikt werden door ze als spion, als klikspaan en verrader te gebruiken. Door ze o.a. de indruk te geven dat zij, de Surinamers dus, slimmer dan elke Antilliaan of zelfs slimmer dan ieder andere zwarte in de Caribbean te zijn! Man, de hollanders hebben flink met de psyche van de Surinaamse mens gerommeld! Het is echt de waarheid AHE..

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2066376.ece/Coalitie_oneens_over_databank_Antillianen

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2209587.ece/CBP_noteren_etniciteit_jongeren_verboden

  Kijk eens AHE, áls ik niet bevriend zou zijn geweest met Surinamers zou ik echt hebben kunnen denken dat Surinamers de domsten en de meest potsierlijke allochtonen in Nederland zijn. Gelukkig weet ik beter! Ik zal het niet zomaar in mijn hoofd halen om elke Surinamer over 1 kam te scheren. Dat doen echt alleen “niet nadenkende” mensen!


  Maak melding

 22. Op Curacao spreekt men tot de dag van vandaag van Surnam falsu, ofwel de valse Surinamer. Hiermee wordt de zwarte Surinamer bedoeld. Men vertrouwt tot de dag van vandaag de zwarte Surinamer niet.
  Heb ergens op deze site zelfs gelezen dat iemand waarvan de oom door B, “zou zijn vermoord”, gewoon gezegd had dat hij desondanks toch op B. had gestemd. Dit is dus een voobeeld van het woord Surnam falsu. Zoiets doe je gewoon niet!

  Daarnaast wordt de zwarte Surinamer woedend als men hem voor een Antilliaan aanziet, ondanks dezelfde voorouders. Terwijl de Hindoestaan zichzelf geen Surinamer wilt noemen, en de Javaan ook niet, ze zijn trots op hun afkomst.
  De zwarte Surinamer wil trouwens helemaal niet voor Ghanees (Afrikaan) worden uitgemaakt terwijl hij daarvan afstamt. Het liefst vertelt hij wat voort soort bloed in z’n aderen stroomt, terwijl je gewoon een doorsnee neger voor je ziet staan.


  Maak melding

 23. Remi #25,

  Het grootste deel van de Surinamers praat niet negatief over Antillianen. Net zoals het grootste deel van de Antillianen dat ook niet over de Surinamers doet. Je moet niet een groepje Surinamers, of uitspraken van de straat en uit de media, als juiste referentie nemen voor de denkwijze van alle Surinamers.
  In elke gemeenschap, volk of groep, heb je een aantal mensen dat uitspraken van anderen klakkeloos overneemt. Voordat je het weet heb je dan een nieuw vooroordeel. Joh, ik ben blij dat je toch ook Surinamers kent die niet zo denken.

  Weet je Remi, in (een gedeelte van) jouw commentaar kom je over als iemand die generaliseert.

  Oke, ik weet ook dat de blanke mens, over de gehele wereld verdeeldheid onder de zwarten heeft gebracht, en dat het effect nog steeds duidelijk merkbaar is.
  Maar laten wij het niet erger maken door steeds de vooroordelen die de verschillende volkeren over elkaar hebben in stand te houden.
  In stand houden doe je door het steeds weer aan te kaarten waardoor mensen, die zich er niet bewust van waren (jongeren?) er op gaan letten. En als zij iets negatiefs willen zien of horen, zal dat ook gebeuren. Dat zal dan de (onterechte) bevestiging van het vooroordeel zijn.

  Ik zou zeggen; Let op de meerderheid en niet op de minderheid.

  Het woord “minderwaardigheidscomplex” in mijn commentaar neem ik trouwens terug, omdat ik dat achteraf ongepast vind.


  Maak melding

 24. Dit is echt allemaal onzin. I.p.v de mensen zich bezighouden met belangrijke dingen zoals maatschappij, klimaatsverandering, armoede etc etc etc zeuren ze over zulke kleine dingen. Wilders is bezig een burgeroorlog uit te lokken in Nederland als hij niet oppast. En ja, als je wilt weten wat iemand is, dan vraag je toch gewoon die persoon, wat is daar mis mee? Straks moeten we nog meer stickers gaan plakken op mensen, want ik twijfel ook vaak of iemand nou een man of vrouw is


  Maak melding

 25. # 26 Helemaal met je eens. De enige reden waarom men in Ned vaak denkt dat alle Suri’s negers zijn, is omdat de andere bevolkingsgroepen liever van alles zijn dan Surinaams. De neger is liever ook geen Suri maar ja, dan ben je Afrikaan en daar heeft men al helemaal geen zin in, dus dan maar Suri.


  Maak melding

 26. Eeh,

  Volgens de “volksverhalen”, zijn onze creolen mooier, hahahaha. Ik heb vaag begrepen, dat ze eerst bepaalde hebben gedropt op een eiland, en de sterke kerels en ragfijne vrouwtjes naar Suri hebben verscheept?
  Klopt dit?

  Trouwens een creool is een mix, geen ras die met zoveel verschillende rassen gemixed is, als de creool, vandaar dat ze er zo goed uitzien :).
  Bij de Suri pure binnenlandse bewoners heb je ook van die ragfijne gezichtjes, met mooie witte tanden.

  Mijn Antilliaanse vrienden zijn verre van gemixed, dus een kind ziet het verschil, ie sabie toch!!
  Ok, dit zijn volksverhalen, wat is waarheid?

  Waarschijnlijk afkomstig uit verschillende gebieden?

  Viva Brasil ….
  Boa Sorte!


  Maak melding

 27. @ beste Esmerald.
  weet je wat het verschil is Esmerald. In Suriname wordt werkelijk iedereen, al zijn ze zo zwart als roet, creools genoemd. Niet in Curacao, bij ons wordt het woord creool vrijwel niet gebruikt, alleen om voedsel, volksdansen of iets anders dat echt Curacaos is aan te geven, bijv. Cuminda Krioyo= Curacaos (creools) eten. Denk je dat je als zwarte Surinaamse stadscreool in landen zoals bijvoorbeeld Sto.Domingo, Puerto Rico of Panama als creool beschouwd zal worden??? Echt niet, daar ben je en wordt je gewoon een “Negro” genoemd! Bij ons in Curacao zijn hende pretu=zwarte mensen gewoon zwart of negers. En creolen zijn echte creolen en geen negers! wel hebben ze een snufje negervoorvaderen.

  Alleen in Suriname worden pikzwarte mensen zoals wellicht Esmereald is, creolen genoemd. Creolen zijn eigenlijk heel lichtkleurige mensen zonder die echte harde kroeze krentenhaar. Idd is een groot deel van de Antillianen zwart, voor Surinamers dus creolen. Maar als je het op schaal gaat vergelijken is Suriname het land der Negers en Zwarten, zowel de zich stadscreolen noemenden, alsook de Boslandcreolen en de Hindustanen zijn Zwart! Overigens esmerald, is er iemand hier die beweerd of geschreven heeft dat Creools een ras is???? Nou, nou, ik moet ff gaan lezen wie dat beweerd heeft want mij is het niet opgevallen.

  Heb verleden week nog 2 reportages over Suriname kunnen bezichtigen op respectievelijk netwerk en 1 vandaag, het was 1 en al Afrika. Ook verleden maand een uitzending over Lieve Hugo gezien, als ik niet wist dat het over Suriname ging had ik echt gedacht dat het om een Afrikaans land ging. De meeste Surinamers zijn helemaal geen Creolen Esmerald. Suris als jullie eigen Bouta, Jurgen Rayman en nog enkelen komen het dichtst bij creool, maar kom me aub niet vertellen dat gasten zoals bijv. Umberto tan, Menzo, Regilio Tuur e.a. creolen zijn, want creolen zijn ze echt alleen maar in Suriname. 😉
  Die Antilliaanse vrienden van jou zijn ook gewoon negro’s, net zoals jij waarschijnlijk ook bent. P.s., mijn vriendin is een wonderschone, intelligente en zeer mooie Suri-negerin hoor Esmerald..

  @ AHE(#27), het verbaast me dat je in mij iemand ziet die van generaliseren houdt. Van “generalisatie’ is er juist in mijn stukken geen sprake. Kan het bewijzen ook nog, ik laat in mijn stukken n.l. altijd weten dat ik JUIST NIET generaliseer!

  Bijvoorbeeld in posting #16, waar ik zeer duidelijk in de 6e paragraaf aangeef én ook zeer duidelijk schrijf;”Wat ik nog wel heel graag wens te benadrukken is dat ik het hier niet over elke Surinamer heb. Niet iedere Surinaamse ‘creool’ is in dit trauma blijven hangen”.

  En in #25, de allerlaatste zin van het stuk, schrijf ik al weer zeer duidelijk;”Ik zal het niet zomaar in mijn hoofd halen om elke Surinamer over 1 kam te scheren. Dat doen echt alleen “niet nadenkende” mensen!”

  Zie je wel AHE, dus al sla je me dood, waar heb je gemerkt dat ik van generaliseren houd?!? En het woord minderwaardigheidscomplex is echt niet aan nij besteedt AHE, dus verontschuldigingen hoeven voor mij niet.


  Maak melding

 28. Olà Remi,

  Bedankt voor je toelichting, weer wat geleerd, tenminste als dit klopt!
  Mijn Antilliaanse vrienden voelden zich nooit geroepen om zichzelf te verdedigen om hun uiterlijk, we hadden het te druk met studie en feesten,maar goed, jij wel.

  Ik heb de volksverhalen beschreven die de ronde doen, niets meer en minder.

  Ben geen creool, heb dat eerder beschreven, de naam en Brasil zijn echt 🙂
  Deze zomerse dagen gebruik ik wel om te bakken in de zon, om een mooie gezonde kleur te krijgen. hoe zwarter hoe beter, zoals jij het benoemd, ik prefereer mooi bruin.

  Wij geven inderdaad de voorkeur aan de naam creool, zoals dat hoort in onze Suri-beschaving, netjes en niet denigrerend.

  Persoonlijk vind ik het prachtig dat ik ben geboren in Suri, en met diverse culturen en rassen heb leren leven zonder onderscheid des persoon.

  Maar enfin, laat die torie hoor, voordat anderen zich ermee gaan bemoeien en dit escaleert in een of ander rassengedoe. Tang boeng!

  Viva Brasil 🙂
  Boa Sorte!


  Maak melding

 29. De Blaka bakras voelen zich op hun pik getrapt.
  U.Tan heeft volkomen gelijk en geeft eerl;ijk toe dat hij tot de multie,behoort.De meest zwarten willen graag hun kleur graag in blank veranderen zo schamen ze zich om zwart te zijn.eN WILLEN ER NIET AAN DE DE BLANKEN ZE UITKOTST.


  Maak melding

 30. Als het over zwarten gaat bedoel ik de Surinamers,andere zwarten in Nederland zijn heel trots op wie en wat ze zijn en uitstralen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.