Suriname bekijkt consensusvoorstel walvisvangst

29

PARAMARIBO, 19 jun – Op verzoek van de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, John Nay, is op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, gesproken over de standpunten die zullen worden ingenomen op de jaarvergadering van de Internationale Walvis Commissie. Dit meldt LVV. “De besprekingen waren constructief.”

De focus was op het consensusvoorstel om de conservering van walvissen te verbeteren. Het voorstel is gebaseerd op het Amerikaanse idee om de vangst te reguleren. Suriname is tot nog toe faliekant tegen beperking van de walvisvangst geweest. Steeds weer wordt gevaren op Japans kompas. Ngo’s die richten op dierenbescherming hebben er schoon genoeg van.

Suriname moet tegenstemmen, vindt onder meer Green Heritage Foundation. Ook het Wereld Natuurfonds vindt dat. Nay vroeg het gesprek aan met het oog op de komende jaarvergadering van de commissie. “Over een aantal detailpunten van het voorstel is afgesproken dat die verder gesproken zal worden tijdens de jaarvergadering”, aldus LVV. Het heeft er veel van dat Suriname het voorstel zal steunen.


29 REACTIES

 1. Steeds weer wordt gevaren op Japans kompas. Ngo’s die richten op dierenbescherming hebben er schoon genoeg van.

  Suriname moet tegenstemmen, vindt onder meer Green Heritage Foundation. Ook het Wereld Natuurfonds vindt dat. Nay vroeg het gesprek aan met het oog op de komende jaarvergadering van de commissie.

  Minister Ivan Fernald van Defensie laat een definitief besluit liever aan zijn opvolger over. De Mega Combinatie, MC, van Desi Bouterse vindt het nog te vroeg voor een waardeoordeel.


  Maak melding

 2. Het voorstel is gebaseerd op het Amerikaanse idee om de vangst te reguleren

  23/02 | Walviscommissie onder vuur

  De Internationale Walviscommissie (IWC) is niet blij met het gesteggel tussen Japan en Australië over de walvisjacht. Een werkgroep van de IWC kwam daarom met een nieuw voorstel: de jacht wordt weer op commerciële basis toegestaan, maar er mag maar een beperkt aantal walvissen gevangen worden. Actiegroepen zijn woedend.

  Het voorstel, dat de IWC als een compromis beschouwt, staat toe dat Japan op walvissen mag blijven jagen, mits het op een quotumbasis en onder strenge controle gebeurt. In ruil moet de Japanse regering wel het recht om op walvissen te jagen voor wetenschappelijke doeleinden opgeven.

  Het huidige quotum voor deze ‘wetenschappelijke’ jacht staat op 990 walvissen per jaar. Voor de werkgroep is de huidige regelgeving over wat wetenschappelijke walvisjacht inhoudt veel te vaag en dus aan herziening toe.

  Onbegrijpelijk
  Milieuorganisaties snappen niets van het IWC-voorstel. John Frizell, hoofd van Greenpeace’s walviscampagne verklaart: “Het beloont Japan namelijk voor haar verwerpelijke gedrag en maakt het moeilijker om andere bedreigde diersoorten als tonijn en haaien te beschermen.”

  Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) is alles behalve gelukkig met het compromis: “Wat wij willen is dat alle vormen van walvisjacht, commercieel en wetenschappelijk, verboden worden. Met deze deal wordt het voor Japan nog makkelijker om de jacht in unieke ecologische zeegebieden voort te zetten.”

  Escalatie
  De controverse over de walvisjacht is al decennia lang een twistpunt tussen de EU, Noord-Amerika en Australië enerzijds en Japan anderzijds. Japan zag onder druk van de internationale gemeenschap in 1986 af van de commerciële walvisjacht. Desalniettemin vonden ze een maas in de internationale wetgeving dat jagen voor wetenschappelijke doeleinden wel toestond.

  De ruzie over de walvisjacht escaleerde begin januari nadat Japanse walvisjagers de Australische boot van Sea Shepherd ramde en deze onherstelbaar beschadigde. De Australische regering dreigde hierop Japan voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag te dagen.

  Het voorstel van de IWC-werkgroep zal binnenkort door alle leden besproken worden.


  Maak melding

 3. Yes we can? Save the whale!
  30 januari 2009

  Verenigde staten van amerika — Tijdens zijn campagne heeft president Obama gezegd dat hij zich in zal zetten voor het versterken van de internationale stop op de walvisjacht. Slechts enkele dagen na zijn inauguratie wordt president Obama al geconfronteerd met medewerkers uit het Bush tijdperk, die zijn buitenlandse beleid met betrekking tot de walvisjacht proberen te ondermijnen.

  De Amerikaanse afgevaardigde en de voorzitter van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die beide nog door de Bush regering zijn benoemd, hebben vorige week achter gesloten deuren onderhandeld met Japan. Hierdoor staat de deur op een kier voor de herstart van commerciële walvisjacht voor de kust van Japan, in ruil voor vermindering van de zogenaamd ‘wetenschappelijke’ jacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke oceaan. Als commerciële jacht voor de kust van Japan een feit wordt, kunnen gevoelige walvispopulaties extra onder druk komen te staan.

  Greenpeace roept de nieuwe regering van president Obama daarom op om daadwerkelijk actie te ondernemen en dit belachelijke voorstel van tafel te krijgen. Ook jij kunt meehelpen door de Amerikaanse regering op te roepen een nieuwe afgevaardigde voor het IWC aan te wijzen wiens ideeën in lijn staan met de ideeën van president Obama en de wereldbevolking.


  Maak melding

 4. Minister Verburg niet optimistisch over uitkomst walvisvaartconferentie
  Persbericht | 18-06-2010

  De 62e conferentie van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) wordt van maandag 21 juni tot en met vrijdag 25 juni gehouden in Agadir, Marokko. In totaal 91 landen zijn lid van de IWC. Het gaat om walvisbeschermende landen en walvisvarende landen.

  Het belangrijkste punt voor de vergadering is de discussie over de toekomst van de IWC. In Agadir ligt een consensusvoorstel op tafel met een pakket van afspraken dat er voor moet zorgen dat het voortbestaan van de IWC wordt veiliggesteld en walvispopulaties betere bescherming krijgen.

  Minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft de Tweede Kamer deze week in een brief laten weten dat Europa het huidige consensusvoorstel van de IWC niet aanvaardbaar vindt. Belangrijke kritiekpunten van de EU zijn dat er geen duidelijkheid is over een aanzienlijke vermindering van de vangsten op het noordelijk halfrond en over een uitfasering van de vangsten op het zuidelijk halfrond, inclusief stopzetting van de jacht in reservaten. Minister Verburg is op voorhand niet optimistisch over de uitkomst van de walvisvaartconferentie. “De meningen binnen de IWC liggen nog ver uit elkaar. Het zal niet eenvoudig zijn om een breed gedragen oplossing voor de huidige tegenstellingen te vinden”, aldus de minister. Tijdens de 62ste conferentie zal ook aandacht worden geschonken aan de meer reguliere agendapunten zoals walvisdodingmethoden, de autochtone walvisvaart en het walvistoerisme.

  Dr. ir. M.J.P.J. (Marie-Josée) Jenniskens van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is als Commissioner hoofd van de Nederlandse delegatie.


  Maak melding

 5. De 62e conferentie van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) wordt van maandag 21 juni tot en met vrijdag 25 juni gehouden in Agadir, Marokko. In totaal 91 landen zijn lid van de IWC. Het gaat om walvisbeschermende landen en walvisvarende landen.


  Maak melding

 6. Kijk dit zijn die dingen allemaal leuk door anderen bedacht…Maar Suri’s eten geen walvis Suri’s spelen ook niet met walvis.
  Het is dus vrij logische dat Suri’s nooit een walvis zouden missen.
  Alle mooie uitleg natuur dit natuur dat, maar er is een Ozon gat ook volgens beweringen.
  Dus laten wij neutraal zijn en er niet mee bemoeien…hij die eet laat eten hij die niet wil eten laten hem ook niet eten….ja toch.
  Heeft geen zin als men met een hoop obstakels komt uit een land met miljarden aan mogelijk heden…laten wij eerlijk zijn….IK EET GEEN WALVIS…zij die honger ernaar hebben laten zij maar lekker eten hoor…no go stoor din sma din njanjang proces..UNU TAN BUN.


  Maak melding

 7. De walvissen zijn niet van de jappaners alleen, maar behoren de hele mensheid toe dus ze moeten met hun poten van deze beesten afblijven!!
  Ze stropen de wereldzeeen af voor hun sushi,omdat deze vissen zich niet in hun territoriale wateren bevinden, en gaan aan de andere kant van de wereld deze beesten afschieten.
  Ik vind ze hondsbrutaal om te stelen wat niet van hun is!!
  Een groot gedeelte van de japanse bevolking krijgt ze zelfs nooit op hun bord; daar het is weggelegd voor een bevoorrechte groep!
  Dus laat ze maar wat anders zoeken om te vreten stelletje ellendelingen!


  Maak melding

 8. Als Suriname zich op deze manier laat misbruiken door die Jappen dan zullen ze zich rot moeten schamen. Eerst een grote broek aantrekken voor onafhankelijkheid van Nederland, maar als het aankomt op het nemen van zelfstandige internationale besluiten, dan schuilt men zich weer achter de rug van een financiele weldoener. In beschaafd Nederlands noemt men dit “hoerengedrag”. Je geeft je over aan je pooier, in dit geval de Jappen, die je voor een gouden armband aan zijn kleine pinkeltje heeft. Ik geef de NGO’s groot gelijk, desnoods het parlement bezet houden, maar Suriname zal en moet tegend de walvisvangst stemmen. Walvissen zijn de oudste zoogdieren op deze aardbol en die moeten beschermd worden tegen de rotte moordlustige Jappen. Zeker een land waar 300 jaar slavernij heeft plaatsgevonden kan niet zomaar over het leven van deze mooie dieren heenstappen. Japan pleegt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek al jaren, samen met Noorwegen, op grote schaal moord op de walvissen. Wij moeten deze dieren beschermen, aangezien ze niet zichzelf kunnen beschermen. Dom land, dom volk, domme regering, dat is wat Suriname ten deel zal vallen. Let maar op: Eco-toerisme wordt met deze opstelling de nek omgedraaid. En de Jappen, zullen die de inkomstenderving dekken? Wake up and vote against the Japanese! Ik zal me rot schamen voor mijn geboorteland en blijf dan voor altijd weg!


  Maak melding

 9. Ik vraag me af wanneer we nu eens eindelijk is staat zullen zijn, om zelfstandig zonder druk van welk land of organisatie dan ook onze eigen besluiten te nemen. Waarbij het belangrijkste is, wat goed is voor ons!


  Maak melding

 10. Als zij in Su slim zijn beginnen zij massaal slangen, ratten, honden, kwekerij.
  Er zijn miljarden mensen op deze wereld dat dit soort van vlees graag lusten…zie daar een groot gat in de markt.
  En ik lieg niet honden vlees is lekker slangen vlees ook….Ach, rat ook gegeten wist het niet bij MOES…Rust en Vrede straat nu Derby straat…lekker ik wist het niet hoor….Maar daarom een gekweekt beest moet toch te eten zijn of niet….walsvis…nooit gegeten.


  Maak melding

 11. Blaka Bakra

  @ 4 Ray: Je zit alleen maar persberichten te citeren op WK. Wij lezen ook kranten, hoor. Heb je zelf ook nog iets te zeggen?

  Je moet je eigen concluties trekken, neem aan dat je oud en wijs genoeg bent.


  Maak melding

 12. blaka bakra

  @ 4 Ray: Je zit alleen maar persberichten te citeren op WK. Wij lezen ook kranten, hoor. Heb je zelf ook nog iets te zeggen?

  Blaka Bakra wat dacht je zelfs???


  Maak melding

 13. hak een japanner in mootjes en verkoop hem als consumptie aan japanners in japan; misschien vinden ze het lekker ook nog. surinaamse politici laten decennia,s lang vis vangen in hun wateren door japanse vis vloten, ik wil dat niet, alle jappen weg uit mijn vis water ander krijgen ze ingeblikte japanners op hun bord. surinaamse politiek heeft stront tussen hun ogen en vangen onder tafel geld en verkopen hun land ten gronde.


  Maak melding

 14. Doe alles om de walvissen te beschermen. Stem tegen de commerciele vangst. De mens kan er zonder om walvis vlees en producten te gebruiken.

  Als de japanners niet willen stoppen met de vangst, dan moeten wij hun auto’s en andere goederen gaan boycotten, tot dat zij gaan toegeven. Het heeft te lang geduurd met het pappen en nat houden op dit punt, het wordt tijd om strakke maatregelen te treffen tegen de japanners. Suriname moet niet meer naar het fooitje kijken wat zij van de japanners krijgen om mee te werken aan zo’n verwerpelijk gedrag.


  Maak melding

 15. Ik vraag me af wat landen als Suriname in zo’n commisie te zoeken hebben???? Puur als hoer spelen en geld incasseren??? Kom op Su jullie hebben daar niets te zoeken!!!! En als je jullie toch van plan zijn te stemmen
  stem tegen de walvisvangst en wees niet zo zielig om voor een paar centjes voor te stemmen!!!!


  Maak melding

 16. Beste mensen, DOE AUB IETS en teken via onderstaande link de petitie tegen het legaliseren van de walvisvangst! Het is een schande voor de mensheid. Hartelijk dank!

  https://secure.avaaz.org/nl/whales_last_push/?cl=620453938&v=6655

  Binnen 1 week zal de ‘International Whaling Commission’ zijn beslissende stemming doen over een voorstel om, voor de eerste maal in een generatie, commerciële jacht op walvissen wettelijk toe te laten.

  De uitslag zal afhangen van welke stemmen het meest en duidelijkst gehoord zullen worden in de laatste uren: de pro-walvisjacht lobby — of de gewone mensen op de wereld?


  Maak melding

 17. Theo 17….jij laat mij lachen…weet jij wat de japanner dan zegt….dan ga jij maar op walvis rijden….dan wil ik zien waar jij met auto boycot komt.
  En sinds wanneer heb jij een walvis in handen gehad….jij weet geen moer van walvis als anderen geen video of foto maken heb jij nooit een gezien….zit grappen te maken….gebruik je verstand en laat jouw verstand niet lijden…ik bedoel domheid ga leren denken mi boi…..emotie omdat anderen zeggen het is zielig ondertussen BOM e baster inni Irak…land van babylon….wat denk jij van Afghanistan mi boi…soso bom.
  Ik hoor dat zij juist walvis moeten eten om ziektes te verkomen vanwege de KERNBOM…..jij nu !!!!!ben je daar.


  Maak melding

 18. Weet jij wie Pim Fortuyn vermoord heeft.
  Wist jij dat niet…een Dieren Activist…rara maar waar opkomen voor dieren maar wel mensen vermoorden….te gek voor woorden of niet….zuma law…laat die Japanner lekker zijn vis vreten hoor.


  Maak melding

 19. CANBERRA/SYDNEY – Australië gaat begin volgende week tegen de Japanse walvisvaart actie ondernemen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

  De Australische minister van Milieubescherming, Peter Garrett, heeft dit vrijdag aangekondigd, berichtten Australische media.

  Betrekkingen
  De Australische regering heeft beklemtoond dat deze stap betrekking heeft op maar een enkel conflict met Japan. Garrett stelde dat de betrekkingen tussen de landen ondanks de aanklacht verder goed zijn. De minister wil naar eigen zeggen bereiken dat er een einde komt aan de zomerse jacht op walvissen onder het mom van wetenschap.

  Japan vangt en doodt iedere zomer op de zuidelijke oceanen walvissen. Internationale afspraken over het uitbannen van de walvisvaart staan wel de walvisvangst voor wetenschappelijk onderzoek toe.


  Maak melding

 20. Intussen is het misschien rustgevend dat de groep It,s Enough bestaand uit Surinaamse Bijlmer jongeren haar walvis boodschap in een liedje heeft verpakt.
  http:www.youtube.com/watch?v=vipM7EsOqFs

  Save the whales for the future is de naam en het niveau is verrassend goed.


  Maak melding

 21. De moordenaar van Pim Fotuyn was 1 man, die toevallig dierenactivist was. Niet iedereen die voor dieren opkomt, vermoordt mensen.

  Tjemig Aboi, zelfs met die ene hersencel moet je dat toch kunnen bedenken….


  Maak melding

 22. Gierende inflatie en massaontslagen bij het bedrijfsleven worden nu al voorzien.

  Het bedrijfsleven zal de overheidslonen niet kunnen bijhouden. Dat betekent dat de beste krachten weg zullen trekken. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, vreest het ergste.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.