Koers dollar daalt in Suriname, prijzen niet

21

PARAMARIBO, 14 jun – De wisselkoers van de dollar maakt een dip na de dagenlange vlucht omhoog. Kritiek vanuit het bedrijfsleven en consumentenorganisaties sorteerde effect. Het betekent niet dat de prijzen van goederen en diensten de terugweg aanvaarden. Integendeel.

De soms wel verdubbeling van de prijzen bezorgt menig gezinshoofd hoofd- en buikpijn. Dat heeft niet in het minst te maken met het gevoel van déjà vu. De jaren negentig met de spiraal van prijsstijgingen en koopkrachtdalingen lijken terug. Ditzelfde gevoel wordt als excuus aangehaald voor de koersstijging. Van de dollar nota bene. De dollar die elders met de grootste moeite zijn waarde en waardigheid weet te behouden.

De wisselkoers van de euro houdt zich min of meer gedeisd. Van de dollar wordt beweerd dat die het meest geliefd is. Mensen die willen oppotten of geld willen smokkelen, vluchten het liefst in de dollar. De koers vloog binnen twee weken van onder de drie Surinaamse dollar per stuk naar boven de vier.

De plotse terugval naar drie en een half kwam niet zomaar. De samenleving leek dit keer niet van plan het over zich heen te laten gaan. Dat nu is vrij nieuw. Consumentenorganisaties en ook cambio’s riepen om een boycot. Duurzame goederen moesten rustig op de schappen blijven. Alleen het broodnodige kopen. En ook de dollars laten staan. Het effect spreekt voor zich. Surinamers zijn al veel minder lijdzaam dan ooit.


21 REACTIES

 1. De Handelaren waren de basja’s van de huidige regering en proberen op deze wijze de boel te manipuleren. Erg misdadig is dit geheel. En waarom zou het huidige bewind ze een halt toeroepen als dit gebeuren mee kan helpen het imago van de toekomstige regering te schaden?

  Diep triest Dit is helaas de mentaliteit van ons gekoloniseerd kader!
  We shall overcome Echt wel!!


  Maak melding

 2. “De samenleving leek dit keer niet van plan het over zich heen te laten gaan. Dat nu is vrij nieuw……Surinamers zijn al veel minder lijdzaam dan ooit.”

  Wat goed dat het volk zich niet laat bespelen door een paar charlatans!
  Zie je wel als je je niet laat manipuleren dat het effect heeft!


  Maak melding

 3. In korte tijd vanaf Baas gekozen is op 25 mei.
  Tot nu is nog net een halve maand.
  De koers van die US dollar is zo snel gestegen.
  Van minder dan 3 Srd naar 3,50 Srd.
  Het was selefs nog hoger.
  Maar nu is het even weer op 3,50 Srd.
  Ik heb al gezegd.
  Baas moet jonge mensen van NDP de kans geven.
  Dan hoeft niemand bang te zijn.
  Jonge Frisse NDP-ers heeft Sranang nodig.
  Bouta is al te oud.
  We willen niet problemen van 90-er jaren terug.


  Maak melding

 4. Los van de import moet sur. voor gaan zorgen de basis goederen voor het bestaan zelf te produceren. Maar natuurlijk moet eerst de infrastructuur voor de productie van die goederen eerst aan gelegd worden.

  Waarom moet sur. nog kippen-voer importeren ?
  Of een betere vraag: waarom produceerd sur. geen kippen/veevoer ?

  Het is dus de hoogste-tijd dat suriname een veevoeder-industrie gaat op zetten die zowel de binnenlandse vraag als de export kan bedienen. Wij hebben de vruchtbare-grond en met een goed doortemmerd-plan kan de finaciering zo geschieden.

  Wij kunnen op grote schaal casave/ mais / tajer/ enz. gaan aanplanten. Vanzelfsprekend is een ook een deel voor menselijk-consumptie. Door deze industrie op te zetten zullen wij in staat zijn om onze veestapel drastisch uit te breiden. De uitbreiding komt mede door de prijsdaling van de hier te landen geproduceerde veevoeder.

  Waarom produceerd suriname geen spijsoli ?
  Suriname kan op grote schaal zonnebloem-planten aan planten om uit de pitten de olie te persen. Met de restant biomassa kan men biodiesel of bio-ethanol maken.

  Kaas of pindakaas: waarom produceerd suriname geen van deze producten op een behoorlijke schaal voor de binnen-landse consumptie en voor de export.

  Voor pindakaas heeft sur. genoeg grond om pinda’s aan te planten. Dit is puur een kwestie van organisatie.

  KAAS: dat kan door de meeste boeren geproduceerd worden, Het is ook een kwestie van scholing en organisatie om de productie te vergroten van kaas in suriname.

  Brood: In brazil verbouwd men een bepaalde graan-soort die bestand is tegen de weersomstandigheden zoals wij die hebben in suriname. Willen wij als volk ook dat zelf produceren, dan is er geen probleem, wij kunnen dat met eventuele kennis van buiten. Dus ook met de grondstoffen voor brood kunnen wij zelfvoorziennend zij in suriname mochten wij dat willen. De afval van het gemaaide graanveld kunnen dienen als veevoer, zo is de kring weer rond. De mais stengels ook trouwens.

  Op deze manier kan suriname veel geld besparen op de import van de dagelijkse consumptie van de levens-behoeften. Daardoor zal de koers verder dalen en onze munt sterker maken ook door de export van de goederen van eerste levensbehoeften, de basis goederen. Suriname voorwaarts !!!! Handen uit de mouwen en hard werken voor je zelf en land en volk.


  Maak melding

 5. Beste Gerard, Ik begrijp heel goed dat je nog moeite hebt met dhr. Bouterse, vanwege de dood van je vriend in 1982. Maar ik had wel van jouw verwacht dat je objectiever zou zijn. Ik heb je ook niet anders gekend en heb je daarom zeer gewaardeerd. Ik volg ook de berichtgeving uit Suriname en ben er onlangs geweest. De laatste berichten die ik via de media hebt gelezen dat Suriname een financieringstekort € 250 miljoen is. Daarnaast heb ik je nooit gehoord dat er al jaren geen voorzitter van de Surinaamse Rekenkamer is en dat sinds 10 jaar geen jaarverslag is verschenen. Het ambtenerenapparaat is met 60% gegroeid. Er zijn nu 45.000 ambtenaren. (vriendjes politiek). De Centrale Bank van Suriname heeft sinds 2002 geen door de accountant goedgekeurde jaarrekening uitgebracht. Ik heb je niet en nooit daarover gehoord. Ik blijf je vanaf nu kritisch volgen.

  Mensen verlies de realiteit niet onder ogen omdat u een bepaalde persoon of groep niet mag. Ook de groep waar u van houdt kan u misleiden. Willen wij de koers van de dollar laten dalen dan moeten wij produceren in iedere sector van de economie van suriname.

  Verder moeten de leiders weten dat voor stabiliteit en vooruitgang/ saamhorigheid de mensen zich vertegenwoordig willen zien in het beleid. Dat wil zeggen dat iedere grote groep vertegenwoordegers moeten hebben in het hoogste positie in het land. Waar dat niet mogelijk is moet er voldoende compensatie zijn in andere posities.

  Door acceptatie krijgt men rust, in de ontwikkeling en dat brengt weer economische vooruitgang die resulteerd in daling van de dollar door vertrouwen in het beleid.

  Drs.R. Parmessar voor vicepresident van suriname.


  Maak melding

 6. @ teo en de rest van de KUDDE,
  lees DAGblad Suriname. MC’ers hebben moeite met” president bouterse” bouterse is bezig een zekte van de ndp te maken een sekte waar bouterse als een soort jim jones is.


  Maak melding

 7. Goedzo mensen zo zie je maar hoeveel macht het volk zelf heeft. als je al dol blijft kopen, ben je zelf schuldig aan de alla dol verhogingen. de verkopers hebben baat bij hoge prijzen maar willen ook niet opgescheept zitten met producten die ze niet kwijt kunnen.
  en surinamers hebben lang en nog steeds ver boven hun stand geleefd met kopen van dure spullen. het begon met een overlevingsdrive in barre tijden.
  dus if a dollar dirie, heb je dat zelf gedaan. no go bay lik wang law man en zie een wonder geschiedde.


  Maak melding

 8. Suriname moet de import van al mogelijk spul die het land zelf kan verbouwen of produceren stoppen anders kom het land geen stukje vooruit als er zoveel geimporteerd wordt.Wat ik voor vijf jaren geleden zag in een van de Chinese winkels verse wortelen en bloemkool uit Canada dan kun je toch begrijpen dat er niet veel aan deviezen van het land over blijft.Suriname is gezegd niet het armste land ter wereld het land kan beter doen om zuinig om gaan met haar rijkdom en harder werken.


  Maak melding

 9. We willen echte oplossingen.
  Hoe lang gaan de mense kunnen doen zonder spullen.
  Hoe lang kan je wachten als je wasmachine kapot is.
  Hoe ga je naar het werk als je auto kapot is.
  Hoe ga je doen als je pace maker kapot is.
  We willen geen leider die segt dat we niks moge.
  We willen frisse jonge NDP ideën.
  Ontwikkeling en economische groei.
  Geen achter houden.
  Juist wel computers kunnen kopen en studiereizen.


  Maak melding

 10. @Theo

  Leuk dat artikel van Parmakasie dat je gecopieerd hebt. Laat weer duidelijk zien hoe demagogische en leugenachtig de partijtop van de NDP is.

  Echt onbegrijpelijk dat er zoveel zijn die in hun domme leugens geloven. Vooral omdat er van die lagrante 1-2-tjes in zitten. Eerst komt DDB met een aantal grote leugens in het OCER. De journalisten maken melding van die leugenachtig uitspraken en vervolgens kan Parmakasie dan schrijven “De laatste berichten die ik via de media hebt gelezen”.

  Door dergelijke volstrekt uit hun verband gerukte citaten proberen de schoften het te doen lijken als of hun leugens de waarheid zijn.
  Maar ze hadden natuurlijk niet op de eerlijke en oprechte Theo gerekend die dergelijke onzin hier op het forum gaat posten zodat elke “niet idioot”direct ziet met wat voor leugenachtige figuren de top van de NDP bevolkt wordt.

  Theo, dankje voor de posting 😉
  Je hebt bijgedragen aan een stukje waarheids vinding, aan een stukje ontmaskering van Parmakasie als aartsleugenaar en demagoog.


  Maak melding

 11. Moro Chantage e Doro

  Wij roepen de samenleving op om alert te zijn,zodat wij niet weer worden beroofd van onder andere onze moeilijk opgebouwde monetaire reserve(beheersing van de economie door controle op het geld wezen)

  De patiënt Suriname ligt op de operatietafel aldus venetiaan.mooier kon hij dit niet verwoorden.Hij hield zijn gehoor voor dat zijn tegenstander,desi bouterse,het liefst zou willen dat hij aftreedt als voorzitter van de partij.”Maar dat zou zelfvernietiging betekenen.Dat is wat hij wil. Maar de NPS heeft eerder tegenslagen meegemaakt en is er bovenop gekomen. Dat zal nu weer gebeuren”,
  aldus Venetiaan.

  Venetiaan stapt niet op als n p s voorzitter dit is te begrijpen,hij wil z`n missie eerst klaren en krijgt van de oma-s en opa-s binnen het n p s bestuur de volle medewerking van o a Arnold Kruisland;Otmar Royers;Sunil Oemrawsingh;Ligea Kraag en Ruth Wijdenbosch en niet te vergeten de Pastoor Carel Choenie .

  bij verlies van de body,zal deze zich zeker als een stelletje idioot gedragen.en gaan over tot het saboteren van de dagelijkse routine,onder andere het enthousiasme onder de landgenoten voor een nieuwe wind te onderdrukken.
  Maar ja,dit is eenmaal verliezers
  mentaliteit.

  Venentiaan zegt hij is een man van respect, principes en zuiverheid.allemaal schijnbedrog.wat heeft deze met henck arron gedaan en frank essed.recentelijk nog met de propagandisten bij de verschillende stembureaus.

  Iemand met principes maakt zich ook niet schuldig aan internet piraterij.

  Het Nieuw Front (NF) probeert zijn ‘oude’ partners Volks Alliantie (Pertjajah Luhur ) en A Combinatie over te halen een pact te vormen in het parlement om de nieuwe Mega Combinatie-regering een hak te zetten. Uiteindelijk doel moet zijn het aantredend kabinet het regeren onmogelijk te maken, waardoor er binnen anderhalf jaar weer verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

  Een regering die FISO niet wil uitvoeren verklaart oorlog aan de vakbonden.

  mensen met respect, principes en zuiverheid doen zulke idiote dingen niet,toch wel omdat de machtsverslaving diep in hun ingewanden is ingeworteld.alleen maar om zich nog meer te verrijken op kosten van de armen in dit land.


  Maak melding

 12. Jaren,60..pengel..lachmon.armoede infrastructuur blijft hetzelfde.Jaren.70.lachmon.arron.bruma.findly,wijntuin inrij voor olie..rijst.enz, infrastuctuur.blijf hetzelfde.Jaren80.dood en verderf..infrastuctuur bljft hetzelfde,en ga zo maar door.somo aan de macht..alleen maar javanen werken op socialezaken,v.h.p. aan de macht.alleen maar hindoestanen op justitie..n.p.s. aan demacht alleen maar creolen op open bare werken…en ga zo maar door.Rijst monopolie nu in S.U. manglie,doet gewoon waar ie zin in heeft.Stoppen met dat gedoe..een wet maken zodat op elk werkplek,evenveel bevolkings groepen werken,en niet van dat partij gerichte rotzooi.Ben zelf geweest in 1999 om een leer project voor jongeren op te zetten,zoals de vakscholen hier in nederland.Bij de aanvraag van de eerste vergunning werd mij,(omdat anders de papieren 6 tot8 maanden zouden duren)een bedrag gevraagd zodat ik de papieren binnen 6 weken kon krijgen.verschrikkelijk vond ik het.Ben als een speer terug gekeerd.Zolang suriname dat soort verdeeldheid heeft van..hindoestaan-javaan-creool..enz…zal dit land er zo bij blijven,en dit is het nalatenschap van de geweldige mensen die men zo vereerd,(zelfs standbeelden hebben neergezet)lachmon..pengel…enz…Suriname duld geen broeders met de nodige kennis vanuit nederland.Weleens geweest in trinidat,guyana,omringende landen.infrastuctuur gezien…Waarom chinezen laten asfateren,houtkap door buitenstaanders.goud.niet te geloven heel tourtonne opkoopwinkels van brazilianen.Ik heb een ding geleerd,een kleermaker kun je nooit en te nimmer als bouwvakker neerzetten,of een monteur als kok..nee,de juiste man op de juiste plaats.


  Maak melding

 13. @neus,

  neusje je leeft in een wereld van front leugen en bedrog, verbaasd me niet dat je dat niet door hebt. Je hebt je eigen werkelijkheid gecreeerd. Je denkvermogen is door je zelfgecreerde werkelijkheid en veelvuldig paddo’s gebruik afgestompt, yu no man denki moro.

  Weet je nog, je kwam hier met je eigen cijfers bewijzen dat de IAMgold deal goed was voor Suriname, dat Rusland achteraf kwam vertellen dat het niet zo een goede deal was deert jou niet, hup hup op naar je volgende zelfgecreerde leugen.


  Maak melding

 14. @ teootje,
  heb je wel gehoord van het bouterse effect gehoord, Negatief.

  DU
  Du kan je, je dit nog herinneren? Het is afkomstig van hetzelfde dagblad.

  Het Nieuw Front blijkt toch de grootste stemmentrekker. Dit concludeert Iridium Connect in Dagblad Suriname. Aselect uit de telefoongids gekozen respondenten geven het Nieuw Front een ruime voorsprong. De oogst is niet minder dan elf parlementszetels in de vijf gemeten districten. Mega Combinatie komt op vier. In Paramaribo is het onderlinge verschil ruim twintig procent.

  Dit percentage wijkt nogal sterk af van recente peilingen.

  Ik hoef niets toe tevoegen.


  Maak melding

 15. @2010 # 19

  Het enigste dat jouw citaat over een poll via de telefoongids aantoont is dat het moeilijk is om een goede enquete op te zetten en dat een slechts opzet al snel tot ongewone resultaten leidt.

  In dit geval is de uislag die de poll gaf correct maar de aanname dat een dergelijke pol representatief is voor SME onjuist. Mogelijk oorzaken zijn het feit dat vooral oudere een vaste telefoon aansluiting hebben en dus in de gids staan terwijl de jeugd vaak slechts een cel heeft. ook wordt bij gedeelde vast aansluitingen de telefoon meestal door de oudere bewoners opgenomen.

  Kortom de poll was niet representatief en iedereen die wat verder na dacht kon dit onderkennen. Maar ja niet iedereen is daartoe instaat.


  Maak melding

 16. Na MI,
  het verbaast mij dat jij het lef hebt om mij een ezel te noemen, een bekene spreekwoord zegt dat een ezel zich niet twee keer aan de zelfde steen stoot nu komt het NA MI hoe noem jij mensen die doelbewust hun land n handen leggen van een volksmisleider, het is toch schandalig en dom om te denken dat bouterse de persoon is die suriname groote hoogte in gaat brengen ik noem dit hoop tegen beter weten in. na mi ezels zijn gasten die zich op zo een kinderlijk wijze laten misleiden door bouterse, ezels zijn gasten die tot op de dag vandaag de gevolgen van die stomme revolutie voelen en nog steeds de illusie hebben dat bouterse en brunswijk suriname gaat ontwikkelen dan ben jij echt van de pot gerukt na mi stomme ezel dat je ben gebruik jou verstand als jij die hebt en lul niet zo emotioneel dom na mi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.